Dodaj do ulubionych

zła na zadanie z gegry.... :[

IP: 83.175.158.* 11.05.05, 22:22
Jak odpowiedzielibyście na pytanie:
Dlaczego szerokośc geograficzna kół podbiegunowych wynosi 66 stopni i 33 minuty?
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:23
      Bo nie 33 stopnie i 66 minut
      • megucha Re: zła na zadanie z gegry.... :[ 12.05.05, 10:01
        "Oś obrotu Ziemi nachylona jest do płaszczyzny orbity pod kątem 66*33'"-
        znalazłam to w ksążce, z której uczę się do matury z gegry, więc skoro masz
        taką odpowiedź w kluczu, tak najwyraźniej musi być
    • Gość: jaaa Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 82.146.225.* 11.05.05, 22:26
      bo oś Ziemii jest nachylona pod tym kątem do Słońca czy coś takiego...hehe
      • Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 11.05.05, 22:27
        dzięki, to już coś :/
      • Gość: jaaa Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 82.146.225.* 11.05.05, 22:34
        a nie, przepraszam za pomylke, bo os Ziemi nachylona jest pod tym katem do
        plaszczyzny orbity...:|
    • Gość: kamcioch Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:33
      ale z was młotki;d sory za wyrazenie! ta szerokośc jest tak , ponieważ od tej
      szerokości mozemy zaobserwować dzień i noc polarną;d czyli taki dzień i taką
      noc która bedzie trwała duzej niż jedna dobe;d to ja pisałem uczeń lp
      • Gość: Pedro Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:57
        ale to dalej nie wyjasnia do konca czemu 66 33?, musi byc jeszcze cos?
      • Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:00
        mi się też tak wydawało, nawet dałabym sobie rękę uciąć, że to o to chodzi i
        robiąc test dokładnie tak napisałam, że to taka "granica" na Ziemi, od której
        Słońce już nie pada pod kątem 90 stopni i dopiero od tej szerokości możliwe jest
        zajście dnia i nocy polarnej... (nie dokładnie tak, ale taki sens miało ;] )
        ale w kluczu jest:
        ponieważ osi Ziemi nachylona jest do płaszczyzny orbity pod tym kątem.

Koniec kropka... ale wtopa... :(
        • Gość: Pedro Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:04
          hmm a dlaczego zwrotniki sa na 23 27 ???
          • Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:10
            heh, też sobie zadawałam to pytanie i się zastanawiam w ogóle nad sensem
            odpowiedzi w kluczu... Bo koło podbieg. jest raczej skutkiem tego, że oś Ziemi
            jest tak i tak nachylona... tylko dlaczego akurat w tym miejscu... i tu moja
            odpowiedź wydaje mi się bardziej "mądra".
            Ale pytam, bo nie wiem... :( A dręczy mnie te pytanie... :P
            • Gość: Pedro Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:17
              ot zagwozdka, trza poczekac na geografa ;)
              i dalej czemu rownik 0 zwrotniki po tyle i tyle hmmm ;P
              • Gość: Łódzkie loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 23:25
                w Europie??? podpowiedź: mieszkam tam
                • Gość: Pedro Re: loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:27
                  nie wiem ;) wiem ze na opolskiej elektrowni jest najwiekszy rysunek w europie i
                  najwiejszy zegar :d
                  • Gość: Al dente zwrotniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:31
                    bo to są najdalej wysuniete szerokości na północ i na południe na które w
                    pewnym dniu promienie słoneczne padaja pod katem 90 stopni ,czyli na zwritniku
                    raka 22 czerwca czyli okres górowania słonca.dziekuje skończyłem i mam nadzieje
                    ze mam racje :)
                    • Gość: etui Re: zwrotniki IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:36
                      ja to niby wiedziałam, ale za taką odpowiedź zgodnie z kluczem dostane 0 pkt. :(
                      dlaczego? czyżby niekompetentnie przygotowany klucz? a to było na jakiejś
                      maturze z któregoś roku poprzedniego :/
                • Gość: ja*** Re: loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:33
                  buhaha, ale moze napisz jaka elektrownia... cieplna, wodna czy jadrowa?? bo
                  jesli chodzi ci o okolice Lodzi to moim zdaniem to pewnie w Belchatowie,
                  elektrownia cieplna gdzie wydobywa sie wegiel brunatny <lol> ale na przyszlosc
                  napisz dokladnie o jaka ci elektrownie chodzi :) ale i tak moim zdaniem to
                  bedzie ta w Belku, bo kolo Lodzi nie ma zadenj wodnej a jadrowych to w ogole
                  nie mamy :) bidny z nas kraj :D
                  • Gość: agul86 Re: loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:57
                    jak na moj gust to wcale nie jest to najwieksza elektrownia cieplna na swiecie.
                    trzeba to uscislic. elekrownia w belchatowie jest najwieksza elektrownia
                    cieplna OPALANA WEGLEM BRUNATNYM.

to chyba nie to samo co najwieksza na swiecie :/
                    • Gość: ja*** Re: loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:06
                      nio masz racje, nie jest najwieksza na swiecie aallee ten koles tak chcial
                      napisac zeby sie pochwalic ze mieszka tam niedaleko, tak mi sie wydaje :) bo ja
                      NA PEWNO nie napisalam ze jest najwieksza ani na swiecie ani w Europie, hihi :D
          • Gość: To bylo proste Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.05, 00:00
            Zdajecie geografie i takich rzeczy nie wiecie. He he. Jezeli chodzi o koło
            podbiegunowe to wszystko w zasadzie już napisaliscie ten cos i i tamten cos.
            Jezeli chodzi o zwrotniki to tez jest zwiazane to z katem nachylenia Słońca, a
            dokładnie z miejscem do którego Słońce swiecie pod katem prostym w ciagu roku,
            na zwrotniku raka np. swiecie tylko jeden dzien w czasie przychylenia letniego.
            To wszystko jest zwiazane z ruchem ziemi wokol słonca po orbicie wzgledem ktorej
            ziemia jest nachylona pod katem 66 33'. 90 - 66 33'=23 27'. Wyobrazcie to sobie
            a zrozumiecie
            • Gość: Pedro Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:12
              90 - 66 33'=23 27'
              w tym momencie wyliczyles pod jakim katem pada slonce na kolapodbiegunowe w
              dniach 21III i 23IX, co to ma do rzeczy?
          • Gość: proste Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.05, 00:02
            A tak wogole to wystarczy do ksiazki zajrzec nieuki!!! A nie pierdoly pisac i
            panike siac na forach!!!!!!!!!!!
            • Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:12
              ej no, ja swoje podręczniki i repetke z gegry przeczytałam od deski do deski 3
              razy, a ciekawsze tematy więcej razy, więc luz... cisza! ;p
              a spotkałam się tylko z odpowiedzią jak wyżej co pisałam ;) o tych 90 stopniach
              i dniach nocach polarnych. i pytam się, dlaczego tylko jedna odp. jest uznawana?
              i czy tylko ta jedna jest dobra?
    • Gość: Pedro El Nino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:34
      a kumacie o co chodzi w El Nino ? byl na probnej i w kilku zadankach z arkuszy
      roznych, ale totalnie nie trybie o co chodzi :P
      • Gość: etui Re: El Nino IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:38
        www.wrozz.hg.pl/artykuly/elnino/elnino.php
        • Gość: Pedro Re: El Nino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:40
          o w morde po co sie pytalem teraz trzeba czytac ;)
          • Gość: etui Re: El Nino IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:44
            oczywiście, że trzeba :P
            jutro Cie przepytam!

albo nie ;p przepytam Cie za 10 minut, musisz przerobić dany materiał adekwatnie
            do ilości czasu na maturze ;)
            • Gość: Pedro Re: El Nino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:55
              przeczytalem i nie czaje dalej, trzeba sie w to wglebic, ami sie zdecydowanie
              nie chce.
              nie zauwazylem aby wspominali cos o zmniejszeniu populacji owiec w australii o
              czym bylo na probnej, ale to pewnie jest efektem susz i pozarow :D

zastanawiajacy jest wplyw el nino na powodz w Poslce i innych, bo czy nasze
              rzeki nie wezbraly z porstej przyczyny lipcowych intensywnych deszczow (rezim
              deszczowo-sniezny) ?
              • Gość: etui Re: El Nino IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:09
                ja pamiętam lepsze zadanie: zależność pomiędzy pustynnieniem o chodowlą owiec,
                czy coś takiego... rozbawiło mnie to badzo ;)
                stawiam, że nie bedzie El Nino, nie lubie go ;p jest taki inny od swych ziomków ;)
                • Gość: Pedro Re: El Nino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:14
                  no wykreconu strasznie ;)
                  jeszcze jakies ciekawe zagadnienia do rozpatrzenia??
                  • Gość: zonk Re: El Nino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:25
                    Wyznacz skalę mapy, na której pewne jezioro zajmuje 500 cm2. Powierzchnia
                    rzeczywista jeziora jest równa 20 km2.

czy z tych danych da się wyliczyć te zadanko bo ni ch.. mi nie wychodzi
                    • Gość: etui Re: El Nino IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:41
                      ej no, to jakaś podpucha? chyba wystarczy podzielić te 20km2 przez 500cm2, tylko
                      najpierw trzeba przejść do jednej jednostki (albo zamienić cm2 na km2, albo km2
                      na cm2)

ja kiedyś widziałam ostrzejsze zadanie, coś w stylu: na jednej mapie w skali
                      (...) odległość między pkt A i B, wynosi (...). Na innej mapie, ta sama
                      odległość wynosi (...). Oblicz skalę drugiej mapy.
                      Zrobiłam to, ale zanim zajarzyłam o co chodzi ;)
                      • Gość: al dente skala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:52
                        zapomniałem jednostki zamienić. to trzeba wymiar mniejszy podzielic przez
                        większy i to wszystko bedzie sie równało skali rzeczywistej podniesionej do
                        kwadratu
                        • Gość: etui Re: skala IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:56
                          no, niezupełnie wymiar wiekszy przez mniejszy, ale w tym przypadku tak ;)
                          pamiętaj, że skala nie musi być 1: 200000, ale także 200000: 1 :)
                          chodzi o to, że wymiary rzeczywiste dzielisz przez te na mapie ;) ale dobrze
                          myslisz (bo podobnie jak ja ;p )
                          • Gość: ja*** hehe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:01
                            o to moze jeszcze cos... bo ja sie nad tym glowie... :) bo jak sie liczy
                            temperature powietrza w gorach wiecie te 0,6'C/100m to jest na to jakis wzor??
                            moze to glupie co pisze ale ja nie mam pojecia :| ja to licze tak
                            prymitywnie :D a w jednym zadaniu mialam napisame ze za podanie wzoru byl 1
                            punkt a ja nie wiem o jaki wzor chodzi??
                            • Gość: etui zapewne o taki wzór: IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:11
                              100 metrów - 0,6 stopnia
                              2600 metrów - x stopni

100 metrów * x = 0,6 stopnia * 2600 metrów
                              skreślamy metry i zostaje:
                              100x=0,6 stopnia * 2600
                              100x=1560 stopnia /:100
                              x=15,6 stopnia

całe zadanie zrobiłam nawet :P
                              • Gość: ja*** Re: zapewne o taki wzór: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:17
                                bez kitu... ale ja glupia jestem :) dzieki :D no tak... tak to jest jak ktos
                                nie mysli czasem... :)
                                • Gość: etui Re: zapewne o taki wzór: IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:23
                                  ja kiedyś (jakiś rok temu) robiąc zadanie zapomniałam jaka katastrofa odbyła się
                                  w 1986 roku... pamiętałam, że na C, ale co to kurna było ;) wstyd mi było przed
                                  samą sobą ;)
                    • Gość: ja*** skala mapy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:41
                      wlasnie czytam to samo zadanko... i tez niebardzo je kumam... wiem jak zrobic
                      gdy np. jest podana odleglosc miedzy czyms a czyms i trzeba policzyc skale ale
                      z jeziorkami to nie mam pojecia :|
                      • Gość: etui a ja przeczytalam z JĘZORKAMI ;) IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:13
                        <rotfl>
    • Gość: ja*** Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:26
      eee, to proste, juz ktos nawet napisal... os ziemska jest nachylona do
      plaszczyzny podstawy pod stalym katem 66 stopni i 33 minut <lol>
      • Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:43
        to idąc dalej takim tokiem rozumowania i udzielania odpowiedzi, równolegle
        ułożony do tego zwrotnika równik ma również szerokość geograficzną 66,33? jak
        jest równolegle ułożony to nie może być inaczej... a jednak jest... dlaczego?
        • Gość: ja*** Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:48
          ze co?? bez kitu albo jestem nieprzytomna albo glupia :) rownik ma szerokosc
          geograficzna 66,33?? :| qrde, nie kumam o cio ci chodzi <lol2>
          • Gość: al dente skala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:49
            licze w pamieci i chyba wyjdzie 1:5 jak tak to znaczy ze jest to banalne a jak
            nie to lipa :D
            • Gość: ja*** Re: skala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:53
              ja zamienilam cm na km i podzielilam to przez te 20 km... glupie to jakies
              <lol2>
          • Gość: ... Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 12.05.05, 01:01
            ..rownik 66*33'? hehehe :) to dobre :>
            • Gość: etui co, też nie kumasz? IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:07
              j.w.t.
          • Gość: etui już tłumaczę :) IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:06
            po kolei:
            założenie: zwrotnik ma szerokośc geograficzną 66,33.
            dowód: ponieważ "os ziemska jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod stalym
            katem 66 stopni i 33 minut" (Twoje słowa)

Dalej: spójrz sobie na jakiś rysunek Ziemi i zwrotników i równika... o boshe! to
            niemozliwe! są równoległe! :) nawet z matmy powinnaś pamiętać, iż jedna prosta
            (płaszczyzna orbity Ziemi) przecięta dwiema innymi prostymi równoległymi
            (zwrotniki i równik) tworzą układ specyficzny. Kąty pomiędzy tymi liniami mają
            TAKIE SAME WARTOŚCI. Zatem jeśli zwrotnik ma szerokość geograficzną 66,33, bo
            "os ziemska jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod stalym katem 66 stopni i
            33 minut" to równik także ma szerokośc geograficzną 66,33, bo "os ziemska jest
            nachylona do plaszczyzny podstawy pod stalym katem 66 stopni i 33 minut".
            I teraz pytanie główne: czy ja źle myślę, czy tym kluczem odpowiedzi mogę se
            tyłek w kibelku podetrzeć?
            • Gość: ja*** Re: już tłumaczę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:12
              wiesz co... moze i masz racje aallee twoje rozumowanie jest zbyt "wymyslne"
              lepiej niech zostanie ze rownik ma 0 stopn... hihi <lol2> moze na rozszerzonej
              jak cos takiego bedzie to napisz :) a ja sobie to zaspisze, pomysle i jak takie
              cos bedzie to dzieki tobie bede madra <lol>
              • Gość: etui nie rób mi tego :) IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:17
                to ja się starałam tak ładnie i rzeczowo Ci wytłumaczyć, a Ty dalej nie
                rozumiesz? :( żeby mi nie przyszło do głowy bycie nauczycielką ;)
                • Gość: ja*** Re: nie rób mi tego :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:20
                  wiesz... chyba sie nadajesz na nauczycielke ale ja jestem juz nietomna :) jak
                  sie wyspie i to przemysle to na pewno to zrozumiem ale o godzinie 1:20 cieeezko
                  mi sie mysli :D
                  • Gość: etui jasna sprawa ;) dobranoc IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:24
                    też już idę spać ;)
                    • Gość: ja*** Re: jasna sprawa ;) dobranoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:26
                      nio ja tez... siemka :) madra kobieto :D
              • Gość: etui Re: już tłumaczę :) IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:21
                wiesz co, wpadłam jak łatwiej Ci to wytłumaczyć ;)

spróbuj sobie wyobrazić, że przesuwasz linię równika na północ, a on idealnie
                pokrywa się ze zwrotnikiem (bo jest równoległy do niego)
                Czy dalej sądzisz, że zwrotnik ma szerokośc geograficzną 66,33 dlatego, że oś
                jest nachylona pod jakimśtam kątem... gdyby to miało wpływ, to równik również
                musiałby mieć 66,33.

Co gorsze, o zgrozo, kazdy równoleżnik miałby wtedy 66,33 ... bo każdy z nich
                byłby w takiej samej sytuacji jak zwrotnik.
                • Gość: ja*** Re: już tłumaczę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:25
                  eeee!!! zrozumialam <jupi> ale olsnienie <pokazal jezyk> heh, podnioslam rownik
                  do gory... huehue :) qrde, madra jestes, zostan nauczycielka!! masz do tego
                  powolanie <lol> ale jakbym napisala tak na maturze to czy bym zdala?? :|
                  • Gość: zonk joa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:12
                    Wyznacz skalę mapy, na której pewne jezioro zajmuje 500 cm2. Powierzchnia
                    rzeczywista jeziora jest równa 20 km2.

czy z tych danych da się wyliczyć te zadanko bo ni ch.. mi nie wychodzi
                    odpowiedz ma wyjść 1:20 000 a mi ni chgo nie wychodzi. ja jestem debilem chyba
                    zinne zadania wciagam a te to lipne jakies są:/
                    • Gość: zonk Re: joa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:15
                      20 km2 to ile to cm2???a 500cm2 to ile to km2?????????? kuż poebało mi sie
                      wszystko;d
                    • Gość: Pedro Re: joa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:36
                      mi tez za wala nie chce to wyjsc :/ na matematyke z takimi zadaniami kur...
                    • Gość: Pedro na pewno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:46
                      na pewno taki jest wynik???
                    • Gość: Pedro E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:27
                      po licznych probach doszedlem do tego wyniku :D
                      a wiec po kolei:

S2=P:p

S2-skala kwadratowa (bo o nia chodzi)
                      P-powierzchnia w terenie
                      p-powierzchnia na mapie

z tego juz prosto:
                      S2=20:500=0,04
                      pierwiastek z 0,04=0,2
                      0,2*100 000(bo 1km-100 000cm)=20 000

Odp. skala 1:20 000

kurna niby takie proste a co sie nameczylem
                      • Gość: etui Re: E U R E K A !!! IP: 80.55.171.* 12.05.05, 11:48
                        mądra głowa z Ciebie ;)
                        • Gość: Pedro Re: E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:51
                          ;)
                          tylko coraz bardziej sie boje tej gegry jak czytam jak to poszlo innym na
                          matmie infie i teraz histori :O
                          • Gość: etui Re: E U R E K A !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:54
                            ech, mogę Cię pocieszyć? mądry jesteś, tak z postów wnioskuję :P gdzieś już to
                            napisałam, ale pamiętaj, że nie ma trudnych pytań, a łatwe to te, na które się
                            zna odpowiedź :)
                            będę trzymac kciuki za Ciebie, mimo, że jesteś konkurencja ;)
                            • Gość: Pedro Re: E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:59
                              heheh WOW ;) chyba sie przestane uczyc ;)
                              co do tych latwych pytan to odpisalem :)
                              z kciukami vice versa
                              a gdzie sie wybierasz na studia? to wtedy bedzie wiadomo czy konkurencja
                              • Gość: etui żadna konkurencja :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:20

nie nie, lepiej się jeszcze poucz ;) :P

chyba nie masz się co martwić o konkurencję, wybieram się na germanistykę, a
                                gegre zdaję bo muszę ;) No chyba, że na germanistyke się nie dostane to wtedy
                                turystyka i rekreacja, ale nie wiem jeszcze gdzie, na razie licze na niemiecki :)
                                pozdrawiam ;)
                                • Gość: Pedro Re: żadna konkurencja :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:03
                                  no! to zycze Ci powodzenia w dostaniu sie na germanistyke bo na Turystyka i
                                  Rekreacje to ja sie wybieram :P do wrocka
                                  • Gość: ja*** Re: żadna konkurencja :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:09
                                    huehue, ja tez na turystyke <lol> ale albo do Lodzi albo do Wawki :)
                        • Gość: tośka Re: E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:53
                          wlasnie czytam co ludzie pisza o historii, nie boicie sie geografii bo ja tak
                          <boje sie> i na dodatek u mnie jest burza a ja siedze z glupia siostra i 3
                          letnim bratem :) qrde, ze tez mieszkam w samym srodku lasu :D
                          • Gość: etui nie panikuj, nie ma powodu :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:58
                            nie czytaj więc tego, myślę, że większość jest po prostu przerażona słowami
                            innych (podobnie jak Ty), wszyscy mówia, że trudne, to i ja tak będę mówić... i
                            tak się ciągnie wypowiedź za wypowiedzią... Jeśli jestes w miarę przygotowana,
                            umiesz samodzielnie myśleć to nie bój się :) dasz radę :) weź przykład ze mnie,
                            ja się nie boję, mam zamiar dobrze zaliczyć te gegrę i wykonam swój zamiar ;) z
                            polskiego też dok końca nie jestem zadowolona, ale jestem dobrej myśli, bo co da
                            biadolenie? Weź się w garść i z uśmiechem na twarzy ucz się tematów i z jeszcze
                            większym uśmiechem idź na tę maturę ;) bądź dobrej myśli, a wszystko będzie ok
                            :) pozdrawiam! ;)
                            • Gość: tośka Re: nie panikuj, nie ma powodu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:05
                              heh, dzieki :) juz mam usmiech na buzi <lol> a tak na serio to panicznie sie
                              boje... chcialabym byc taka spokojna jak ty albo moja siostra... chyba wylacze
                              kompa i nie bede czytac tego co inni pisza, bo zawalu dostane :)
                              • Gość: zonk Re: nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:31
                                jakieś dziwne to zadanie i ta odpowiedź ale dobra niech wam bedzie dzięęęks
                                • Gość: Pedro Re: nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:34
                                  wszystko gra mialo byc 20 000 i jest :D
                      • Gość: oamdg Re: E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:44
                        tak, mi też tak wyszło. Nawet za pierwszyn razem, tylko u mnie zajęło to
                        dokładnie dwie i pół linijki obliczeń, a jak znam tych z CKE to by mi nie
                        przyzneli za to wszystkich punktów (coś jak na matmie). Nie moge sie wyzbyc
                        mioch skrótów myślowych:(
                        tak ogólnie to troche sie denerwuję ta geografia, ale tak sobie myślę, że jak
                        przezyłam matmę, to juz nic gorszego mnie nei może spotkać! Oby były ludzkie
                        zadania!
    • Gość: ktos "stara" gegra to byl kosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:03
      jak ty zadajesz takie pytanie to napewno nie poradzilabys sobie ze stara matura
      z gegry, nawet profesorom podniosl sie wlos na glowie
      • Gość: :) do 'ktos' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:19
        chyba zartujesz???????????? stara matura z gegry byla prosciutka...ehh szkoda
        ze takiej nie mamy i rok wczesniej sie nie urodziłam :(:( proste jeszcze
        latwiejsze niz rok temu byly ... moja kolezanka pisała w tym roku i sama sie
        dziwila ze takie proste troche pomyslec trzeba bylo i loozik maturka zdana :)
        • Gość: ktos Re: do 'ktos' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:38
          jesli mowisz o mojej maturze ktora pisalem w mazowieckim to, heh niektorych
          odpowiedzi na pytanie nie znalezlizmy z kolezanka nawet w ksiazkach!!!
          • Gość: etui Re: do 'ktos' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:57
            a podaj przykład takiego zadania?
      • Gość: etui Re: "stara" gegra to byl kosmos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:25
        i co? lepiej już Ci? Podniosłaś się na duchu faktem, że zadałam takie "proste"
        pytanie, na które oczywiście rozumiem Ty znasz odpowiedź?

Nie no, ciekawa jestem bardzo jak Ty zdasz tę maturę, skoro po jednym pytaniu
        kogoś stwierdzasz, że nie poradziłby sobie ze starą maturą...

jakiś akt desperacji? ludzie, litości... :/
        • Gość: ktos Re: "stara" gegra to byl kosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:37
          radze siegnac po pytania ze starej matury w mazowieckim i wtedy
          pogadamy...chcialbym takie pytanie jakie Ty mialas, ale oczywiscie wedlug
          Ciebie moja matura byla mzonka, napisac o warunkach geotermicznych w RPA i w
          Rosji oczywiscie nie jest to konkretne pytanie, bo calosci az trudno bylo
          zapamietac
          • Gość: etui tyle kłamstw w Twej wypowiedzi, że aż żal..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:53
            Ty poczytaj lepiej swoje wypowiedzi, nawet nie widze powodu, dla którego tak
            mnie atakujesz... i nic mi nie radź! może przymkne ci trochę usta mówiąc, iż ja
            przerabiam arkusze maturalne z poprzednich lat z geografii i przerobiłam ich
            już, uwierz mi, mnóóóstwo... nie ma dla mnie znaczenia czy jest to arkusz z
            nowej matury, starej, czy tylko jakiś inny test... geografia jest geografia,
            nowa matura nie wprowadza jakiejś innej odmiany geografii. zamiast mnie
            krytykować poczytałabyś moje posty, nigdzie nie napisałam, że takie pytanie
            trafiło mi się na maturze (której jeszcze nie pisałam...), a ja nie znałam
            odpowiedzi i, o zgrozo, śmiałam twierdzić, że klucz jest do du** i pytanie
            trudne i nie powinno się pojawic na maturze! Robiąc jakiś przykładowy test
            odpowiedziałam na to pytanie, ale niezgodnie z kluczem (aczkolwiek zgodnie z
            moim podręcznikiem), więc pytam się, DLACZEGO odpowiedź z klucza jest prawidłowa
            a moja (też prawidłowa) ma być uznana za błędną??
            "ale oczywiscie wedlug
            > Ciebie moja matura byla mzonka"
            gdzie tak napisałam? w którym momencie dałam Ci znać, że Twoja matura była
            prosta? Nie widziałam jej jeszcze na oczy i nie powiedziałam o niej nawet
            jednego słowa...
            Mam wrażenie, że Twoja matura Ci nie poszła i teraz próbujesz pokazać światu
            (jak wiekszość nowomaturzystów, mimo że jesteś staromaturzystą) jaki to jesteś
            biedny i pokrzywdzony przez los... masz żal o coś do mnie jakbym to ja była
            winna... wciskasz mi w usta słowa, których nie powiedziałam i o dziwo śmiesz
            twierdzić, że nie poradziłabym sobie ze starą maturą... nie sądzisz, że to
            trochę nie na miejscu?
            • Gość: ktos Re: tyle kłamstw w Twej wypowiedzi, że aż żal.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:44
              buuuu ale sie zdenerwowalas...pomalutku...no widzisz na Twoje pytania
              znajdujesz odpowiedzi w ksiazce, a ja na swoje (niektore) nie znalazlem i jak
              to tlumaczyc...specjalnie zakupilem podrecznik repetytorium maturzysty, mialem
              podreczniki ze szkoly i zonk pytania tak sformulowane ze az cos sie robi...nie
              twierdze ze matura byla fascynujaca gdyz ja i wielu znajomych piszacych
              geografie bylo lekko mowiac zalamanych po otrzymaniu arkuszy maturalnych...to
              czy zdalem czy nie okaze sie we wtorek, twierdze tylko ze matura nie byla latwa
              i moze kuratorium mialo racje dajac takie pytania, ale wezmy pod uwage ze uczen
              technikum (nie twierdze ze licealista ma lepiej) musi pozaliczac jeszcze
              egzaminy zawodowe...w twojm rozumieniu moze i klamie, ale mowie to co czuje, a
              czuje zenade...pozdrawiam
              • Gość: Pedro daj pytania ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:06
                podaj jakies pytania z tej waszej starej matury albo stronke z nimi bo nie moge
                ich znalezc.
                a pytanie o warunki geotrmiczne w rpa i rosji na pierwszy rzut oka wydaje sie
                porste ;) tylko jaka jest dalsza tresc zadania
                • Gość: etui Re: daj pytania ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:21
                  co tak niegrzecznie do kolegi? ;)
                  a magiczne słowo? ;)
              • Gość: etui w końcu jakieś konkrety... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:21
                a nie mieszanie mnie z błotem z nie wiem jakiego powodu... :/

wiesz, nie mogłam znaleźć swego postu z wczoraj lub przedwczoraj, gdzieś się
                zapodział, ale pisałam w nim wyraźnie, iż ja nie uczę się do geografii z
                podręcznika, bo generalnie wiedza książka przydaje się w minimalnym stopniu.
                Zaznaczyłam też, iż jeśli ktoś umie kojarzyć fakty, wysnuwa wnioski z podanych
                danych, umie myśleć samodzielnie i kombinować, to nie będzie miał problemów ze
                zdaniem matury:) tak więc, trafiłeś na nieodpowiednią osobę, jeśli chodzi o
                zarzut, jakoby mi wiedza książkowa się przydawała ;)
                również mam repetytorium najnowsze z gegry, ale w sumie nie różni się niczym od
                podręcznika, jedynie forma jest bardziej czytelna i przejrzysta :) i skrócona...
                przeczytałam i nie wiem czy coś mi to dało, dalej z arkuszy maturalnych dostaję
                60-70% :/ nie umiem chyba myśleć do końca samodzielnie :D <lol>

Wzbraniam się również przed jakimikolwiek komentarzami na temat starej matury,
                bo nie miałam z nią do czynienia ;)
                również pozdrawiam!
                • Gość: Pedro Re: w końcu jakieś konkrety... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:24
                  cholera a ja sie uczylem z takiego co wszedzie jest jeszcze ZSRR :/
                  no to w tylek ;)
                  • Gość: etui Re: w końcu jakieś konkrety... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:37
                    może Ci się przydać jeszcze, nie panikuj ;p
    • gdabski Re: zła na zadanie z gegry.... :[ 12.05.05, 23:54
      Wydaje mi się, że odpowiedź z klucza nie została wyżej udowodniona, a wręcz
      poddana w wątpliwość, jednak związek między kątem nachylenia osi do płaszczyzny
      orbity a szerokością geograficzną kół podbiegunowych jest.

Rysunek (przesilenie zimowe): kula ziemska pochylona w prawo, słońce z lewej
      strony. Wrysowane zwrotniki, koła podbiegunowe, płaszczyzna orbity oraz promien
      ziemski przechodzący przez punkt na kole podbiegunowym północnym z "lewej" strony.

Dowód: nie zaznaczamy kątą osi ziemskiej do płaszczyzny orbity. Rysujemy z lewej
      strony styczną do kuli na równiku, która jest równoległa do osi ziemskiej.
      Zaznaczamy kąt 66 33 między płaszczyzną orbity a tą styczną. Zaznaczamy kąt
      prosty między styczną a płaszczyzną równika. Zaznaczamy kąt 23 27 między
      płaszczyzną równika a płaszczyzną orbity. Zaznaczamy kąt prosty między
      promieniem ziemskim przechodzącym przez koło podbiegunowe a płaszczyzną orbity
      (*). Na ten kąt składa się kąt między płaszczyznami orbity i równika (23 27) i
      szukany przez nas kąt będący szerokością geograficzną koła podbiegunowego. Jak
      widać szerokość koła podbiegunowego to 66 33.

(*) Dlaczego ten kąt jest prosty. Najlepiej obejrzeć rysunek w atlasie czy
      podręczniku (zgadzam się, fuj), ale dla formalności do w/w rysunku. Wrysowujemy
      styczną do naszego punktu na kole podbiegunowym. Kąt padania promieni
      słonecznych to kąt pomiędzy styczną do kuli ziemskiej w danym miejscu, a
      płaszczyzną orbity i równoległymi do niej promieniami słonecznymi. Kąt ten w tym
      dniu na kole podbiegunowym wynosi 0 stopni, co oznacza, że nasza styczna jest
      równoległa do płaszczyzny orbity, a prostopadły do niej promień ziemski -
      prostopadły do płaszczyzny orbity.

Jeszcze disclaimer: po pierwsze pisząc styczna mam na myśli płaszczyznę styczną.
      Po drugie nie wiem czy się to komuś przyda i czy można prościej wyjaśnić, ale
      jeśli ktoś już przeczytał, nie zaszkodzi mu. Jeśli ktoś jeszcze nie przeczytał,
      ma wybór :)

/Gdabski
      • Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 80.55.171.* 13.05.05, 14:31
        starałam się to sobie wyobrazić, ale chyba nie mam dziś siły na to ;) dzięki za
        odpowiedź, widzę, ze kumasz o co chodzi, więc może odpowiesz mi na pytanie,
        dlaczego moja odpowiedź nie zostałaby zaliczona, skoro była w moim podręczniku i
        jest poprawna? Nie pasuje mi to, że poprawna odpowiedź może zostać uznana za
        błędną tylko dlatego, że w kluczu jest tak i tak napisane... :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka