Gość: etui IP: 83.175.158.* 11.05.05, 22:22 Jak odpowiedzielibyście na pytanie: Dlaczego szerokośc geograficzna kół podbiegunowych wynosi 66 stopni i 33 minuty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:23 Bo nie 33 stopnie i 66 minut Odpowiedz Link Zgłoś
megucha Re: zła na zadanie z gegry.... :[ 12.05.05, 10:01 "Oś obrotu Ziemi nachylona jest do płaszczyzny orbity pod kątem 66*33'"- znalazłam to w ksążce, z której uczę się do matury z gegry, więc skoro masz taką odpowiedź w kluczu, tak najwyraźniej musi być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 82.146.225.* 11.05.05, 22:26 bo oś Ziemii jest nachylona pod tym kątem do Słońca czy coś takiego...hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 11.05.05, 22:27 dzięki, to już coś :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 82.146.225.* 11.05.05, 22:34 a nie, przepraszam za pomylke, bo os Ziemi nachylona jest pod tym katem do plaszczyzny orbity...:| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamcioch Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:33 ale z was młotki;d sory za wyrazenie! ta szerokośc jest tak , ponieważ od tej szerokości mozemy zaobserwować dzień i noc polarną;d czyli taki dzień i taką noc która bedzie trwała duzej niż jedna dobe;d to ja pisałem uczeń lp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:57 ale to dalej nie wyjasnia do konca czemu 66 33?, musi byc jeszcze cos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:00 mi się też tak wydawało, nawet dałabym sobie rękę uciąć, że to o to chodzi i robiąc test dokładnie tak napisałam, że to taka "granica" na Ziemi, od której Słońce już nie pada pod kątem 90 stopni i dopiero od tej szerokości możliwe jest zajście dnia i nocy polarnej... (nie dokładnie tak, ale taki sens miało ;] ) ale w kluczu jest: ponieważ osi Ziemi nachylona jest do płaszczyzny orbity pod tym kątem. Koniec kropka... ale wtopa... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:04 hmm a dlaczego zwrotniki sa na 23 27 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:10 heh, też sobie zadawałam to pytanie i się zastanawiam w ogóle nad sensem odpowiedzi w kluczu... Bo koło podbieg. jest raczej skutkiem tego, że oś Ziemi jest tak i tak nachylona... tylko dlaczego akurat w tym miejscu... i tu moja odpowiedź wydaje mi się bardziej "mądra". Ale pytam, bo nie wiem... :( A dręczy mnie te pytanie... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:17 ot zagwozdka, trza poczekac na geografa ;) i dalej czemu rownik 0 zwrotniki po tyle i tyle hmmm ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łódzkie loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.pl / 80.48.247.* 11.05.05, 23:25 w Europie??? podpowiedź: mieszkam tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:27 nie wiem ;) wiem ze na opolskiej elektrowni jest najwiekszy rysunek w europie i najwiejszy zegar :d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al dente zwrotniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:31 bo to są najdalej wysuniete szerokości na północ i na południe na które w pewnym dniu promienie słoneczne padaja pod katem 90 stopni ,czyli na zwritniku raka 22 czerwca czyli okres górowania słonca.dziekuje skończyłem i mam nadzieje ze mam racje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: zwrotniki IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:36 ja to niby wiedziałam, ale za taką odpowiedź zgodnie z kluczem dostane 0 pkt. :( dlaczego? czyżby niekompetentnie przygotowany klucz? a to było na jakiejś maturze z któregoś roku poprzedniego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:33 buhaha, ale moze napisz jaka elektrownia... cieplna, wodna czy jadrowa?? bo jesli chodzi ci o okolice Lodzi to moim zdaniem to pewnie w Belchatowie, elektrownia cieplna gdzie wydobywa sie wegiel brunatny <lol> ale na przyszlosc napisz dokladnie o jaka ci elektrownie chodzi :) ale i tak moim zdaniem to bedzie ta w Belku, bo kolo Lodzi nie ma zadenj wodnej a jadrowych to w ogole nie mamy :) bidny z nas kraj :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agul86 Re: loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:57 jak na moj gust to wcale nie jest to najwieksza elektrownia cieplna na swiecie. trzeba to uscislic. elekrownia w belchatowie jest najwieksza elektrownia cieplna OPALANA WEGLEM BRUNATNYM. to chyba nie to samo co najwieksza na swiecie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: loodki a gdzie jest największa elektrownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:06 nio masz racje, nie jest najwieksza na swiecie aallee ten koles tak chcial napisac zeby sie pochwalic ze mieszka tam niedaleko, tak mi sie wydaje :) bo ja NA PEWNO nie napisalam ze jest najwieksza ani na swiecie ani w Europie, hihi :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To bylo proste Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.05, 00:00 Zdajecie geografie i takich rzeczy nie wiecie. He he. Jezeli chodzi o koło podbiegunowe to wszystko w zasadzie już napisaliscie ten cos i i tamten cos. Jezeli chodzi o zwrotniki to tez jest zwiazane to z katem nachylenia Słońca, a dokładnie z miejscem do którego Słońce swiecie pod katem prostym w ciagu roku, na zwrotniku raka np. swiecie tylko jeden dzien w czasie przychylenia letniego. To wszystko jest zwiazane z ruchem ziemi wokol słonca po orbicie wzgledem ktorej ziemia jest nachylona pod katem 66 33'. 90 - 66 33'=23 27'. Wyobrazcie to sobie a zrozumiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:12 90 - 66 33'=23 27' w tym momencie wyliczyles pod jakim katem pada slonce na kolapodbiegunowe w dniach 21III i 23IX, co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proste Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.05, 00:02 A tak wogole to wystarczy do ksiazki zajrzec nieuki!!! A nie pierdoly pisac i panike siac na forach!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:12 ej no, ja swoje podręczniki i repetke z gegry przeczytałam od deski do deski 3 razy, a ciekawsze tematy więcej razy, więc luz... cisza! ;p a spotkałam się tylko z odpowiedzią jak wyżej co pisałam ;) o tych 90 stopniach i dniach nocach polarnych. i pytam się, dlaczego tylko jedna odp. jest uznawana? i czy tylko ta jedna jest dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro El Nino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:34 a kumacie o co chodzi w El Nino ? byl na probnej i w kilku zadankach z arkuszy roznych, ale totalnie nie trybie o co chodzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: El Nino IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:38 www.wrozz.hg.pl/artykuly/elnino/elnino.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: El Nino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:40 o w morde po co sie pytalem teraz trzeba czytac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: El Nino IP: 83.175.158.* 11.05.05, 23:44 oczywiście, że trzeba :P jutro Cie przepytam! albo nie ;p przepytam Cie za 10 minut, musisz przerobić dany materiał adekwatnie do ilości czasu na maturze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: El Nino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 23:55 przeczytalem i nie czaje dalej, trzeba sie w to wglebic, ami sie zdecydowanie nie chce. nie zauwazylem aby wspominali cos o zmniejszeniu populacji owiec w australii o czym bylo na probnej, ale to pewnie jest efektem susz i pozarow :D zastanawiajacy jest wplyw el nino na powodz w Poslce i innych, bo czy nasze rzeki nie wezbraly z porstej przyczyny lipcowych intensywnych deszczow (rezim deszczowo-sniezny) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: El Nino IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:09 ja pamiętam lepsze zadanie: zależność pomiędzy pustynnieniem o chodowlą owiec, czy coś takiego... rozbawiło mnie to badzo ;) stawiam, że nie bedzie El Nino, nie lubie go ;p jest taki inny od swych ziomków ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: El Nino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:14 no wykreconu strasznie ;) jeszcze jakies ciekawe zagadnienia do rozpatrzenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: El Nino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:25 Wyznacz skalę mapy, na której pewne jezioro zajmuje 500 cm2. Powierzchnia rzeczywista jeziora jest równa 20 km2. czy z tych danych da się wyliczyć te zadanko bo ni ch.. mi nie wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: El Nino IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:41 ej no, to jakaś podpucha? chyba wystarczy podzielić te 20km2 przez 500cm2, tylko najpierw trzeba przejść do jednej jednostki (albo zamienić cm2 na km2, albo km2 na cm2) ja kiedyś widziałam ostrzejsze zadanie, coś w stylu: na jednej mapie w skali (...) odległość między pkt A i B, wynosi (...). Na innej mapie, ta sama odległość wynosi (...). Oblicz skalę drugiej mapy. Zrobiłam to, ale zanim zajarzyłam o co chodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al dente skala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:52 zapomniałem jednostki zamienić. to trzeba wymiar mniejszy podzielic przez większy i to wszystko bedzie sie równało skali rzeczywistej podniesionej do kwadratu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: skala IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:56 no, niezupełnie wymiar wiekszy przez mniejszy, ale w tym przypadku tak ;) pamiętaj, że skala nie musi być 1: 200000, ale także 200000: 1 :) chodzi o to, że wymiary rzeczywiste dzielisz przez te na mapie ;) ale dobrze myslisz (bo podobnie jak ja ;p ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** hehe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:01 o to moze jeszcze cos... bo ja sie nad tym glowie... :) bo jak sie liczy temperature powietrza w gorach wiecie te 0,6'C/100m to jest na to jakis wzor?? moze to glupie co pisze ale ja nie mam pojecia :| ja to licze tak prymitywnie :D a w jednym zadaniu mialam napisame ze za podanie wzoru byl 1 punkt a ja nie wiem o jaki wzor chodzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui zapewne o taki wzór: IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:11 100 metrów - 0,6 stopnia 2600 metrów - x stopni 100 metrów * x = 0,6 stopnia * 2600 metrów skreślamy metry i zostaje: 100x=0,6 stopnia * 2600 100x=1560 stopnia /:100 x=15,6 stopnia całe zadanie zrobiłam nawet :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: zapewne o taki wzór: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:17 bez kitu... ale ja glupia jestem :) dzieki :D no tak... tak to jest jak ktos nie mysli czasem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: zapewne o taki wzór: IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:23 ja kiedyś (jakiś rok temu) robiąc zadanie zapomniałam jaka katastrofa odbyła się w 1986 roku... pamiętałam, że na C, ale co to kurna było ;) wstyd mi było przed samą sobą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** skala mapy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:41 wlasnie czytam to samo zadanko... i tez niebardzo je kumam... wiem jak zrobic gdy np. jest podana odleglosc miedzy czyms a czyms i trzeba policzyc skale ale z jeziorkami to nie mam pojecia :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui a ja przeczytalam z JĘZORKAMI ;) IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:13 <rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:26 eee, to proste, juz ktos nawet napisal... os ziemska jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod stalym katem 66 stopni i 33 minut <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 83.175.158.* 12.05.05, 00:43 to idąc dalej takim tokiem rozumowania i udzielania odpowiedzi, równolegle ułożony do tego zwrotnika równik ma również szerokość geograficzną 66,33? jak jest równolegle ułożony to nie może być inaczej... a jednak jest... dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:48 ze co?? bez kitu albo jestem nieprzytomna albo glupia :) rownik ma szerokosc geograficzna 66,33?? :| qrde, nie kumam o cio ci chodzi <lol2> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al dente skala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:49 licze w pamieci i chyba wyjdzie 1:5 jak tak to znaczy ze jest to banalne a jak nie to lipa :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: skala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 00:53 ja zamienilam cm na km i podzielilam to przez te 20 km... glupie to jakies <lol2> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 12.05.05, 01:01 ..rownik 66*33'? hehehe :) to dobre :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui już tłumaczę :) IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:06 po kolei: założenie: zwrotnik ma szerokośc geograficzną 66,33. dowód: ponieważ "os ziemska jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod stalym katem 66 stopni i 33 minut" (Twoje słowa) Dalej: spójrz sobie na jakiś rysunek Ziemi i zwrotników i równika... o boshe! to niemozliwe! są równoległe! :) nawet z matmy powinnaś pamiętać, iż jedna prosta (płaszczyzna orbity Ziemi) przecięta dwiema innymi prostymi równoległymi (zwrotniki i równik) tworzą układ specyficzny. Kąty pomiędzy tymi liniami mają TAKIE SAME WARTOŚCI. Zatem jeśli zwrotnik ma szerokość geograficzną 66,33, bo "os ziemska jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod stalym katem 66 stopni i 33 minut" to równik także ma szerokośc geograficzną 66,33, bo "os ziemska jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod stalym katem 66 stopni i 33 minut". I teraz pytanie główne: czy ja źle myślę, czy tym kluczem odpowiedzi mogę se tyłek w kibelku podetrzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: już tłumaczę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:12 wiesz co... moze i masz racje aallee twoje rozumowanie jest zbyt "wymyslne" lepiej niech zostanie ze rownik ma 0 stopn... hihi <lol2> moze na rozszerzonej jak cos takiego bedzie to napisz :) a ja sobie to zaspisze, pomysle i jak takie cos bedzie to dzieki tobie bede madra <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui nie rób mi tego :) IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:17 to ja się starałam tak ładnie i rzeczowo Ci wytłumaczyć, a Ty dalej nie rozumiesz? :( żeby mi nie przyszło do głowy bycie nauczycielką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: nie rób mi tego :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:20 wiesz... chyba sie nadajesz na nauczycielke ale ja jestem juz nietomna :) jak sie wyspie i to przemysle to na pewno to zrozumiem ale o godzinie 1:20 cieeezko mi sie mysli :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui jasna sprawa ;) dobranoc IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:24 też już idę spać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: jasna sprawa ;) dobranoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:26 nio ja tez... siemka :) madra kobieto :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: już tłumaczę :) IP: 83.175.158.* 12.05.05, 01:21 wiesz co, wpadłam jak łatwiej Ci to wytłumaczyć ;) spróbuj sobie wyobrazić, że przesuwasz linię równika na północ, a on idealnie pokrywa się ze zwrotnikiem (bo jest równoległy do niego) Czy dalej sądzisz, że zwrotnik ma szerokośc geograficzną 66,33 dlatego, że oś jest nachylona pod jakimśtam kątem... gdyby to miało wpływ, to równik również musiałby mieć 66,33. Co gorsze, o zgrozo, kazdy równoleżnik miałby wtedy 66,33 ... bo każdy z nich byłby w takiej samej sytuacji jak zwrotnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: już tłumaczę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:25 eeee!!! zrozumialam <jupi> ale olsnienie <pokazal jezyk> heh, podnioslam rownik do gory... huehue :) qrde, madra jestes, zostan nauczycielka!! masz do tego powolanie <lol> ale jakbym napisala tak na maturze to czy bym zdala?? :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk joa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:12 Wyznacz skalę mapy, na której pewne jezioro zajmuje 500 cm2. Powierzchnia rzeczywista jeziora jest równa 20 km2. czy z tych danych da się wyliczyć te zadanko bo ni ch.. mi nie wychodzi odpowiedz ma wyjść 1:20 000 a mi ni chgo nie wychodzi. ja jestem debilem chyba zinne zadania wciagam a te to lipne jakies są:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: joa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:15 20 km2 to ile to cm2???a 500cm2 to ile to km2?????????? kuż poebało mi sie wszystko;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: joa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:36 mi tez za wala nie chce to wyjsc :/ na matematyke z takimi zadaniami kur... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro na pewno... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 09:46 na pewno taki jest wynik??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 10:27 po licznych probach doszedlem do tego wyniku :D a wiec po kolei: S2=P:p S2-skala kwadratowa (bo o nia chodzi) P-powierzchnia w terenie p-powierzchnia na mapie z tego juz prosto: S2=20:500=0,04 pierwiastek z 0,04=0,2 0,2*100 000(bo 1km-100 000cm)=20 000 Odp. skala 1:20 000 kurna niby takie proste a co sie nameczylem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: E U R E K A !!! IP: 80.55.171.* 12.05.05, 11:48 mądra głowa z Ciebie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:51 ;) tylko coraz bardziej sie boje tej gegry jak czytam jak to poszlo innym na matmie infie i teraz histori :O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: E U R E K A !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:54 ech, mogę Cię pocieszyć? mądry jesteś, tak z postów wnioskuję :P gdzieś już to napisałam, ale pamiętaj, że nie ma trudnych pytań, a łatwe to te, na które się zna odpowiedź :) będę trzymac kciuki za Ciebie, mimo, że jesteś konkurencja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:59 heheh WOW ;) chyba sie przestane uczyc ;) co do tych latwych pytan to odpisalem :) z kciukami vice versa a gdzie sie wybierasz na studia? to wtedy bedzie wiadomo czy konkurencja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui żadna konkurencja :P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:20 nie nie, lepiej się jeszcze poucz ;) :P chyba nie masz się co martwić o konkurencję, wybieram się na germanistykę, a gegre zdaję bo muszę ;) No chyba, że na germanistyke się nie dostane to wtedy turystyka i rekreacja, ale nie wiem jeszcze gdzie, na razie licze na niemiecki :) pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: żadna konkurencja :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:03 no! to zycze Ci powodzenia w dostaniu sie na germanistyke bo na Turystyka i Rekreacje to ja sie wybieram :P do wrocka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja*** Re: żadna konkurencja :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:09 huehue, ja tez na turystyke <lol> ale albo do Lodzi albo do Wawki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tośka Re: E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:53 wlasnie czytam co ludzie pisza o historii, nie boicie sie geografii bo ja tak <boje sie> i na dodatek u mnie jest burza a ja siedze z glupia siostra i 3 letnim bratem :) qrde, ze tez mieszkam w samym srodku lasu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui nie panikuj, nie ma powodu :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:58 nie czytaj więc tego, myślę, że większość jest po prostu przerażona słowami innych (podobnie jak Ty), wszyscy mówia, że trudne, to i ja tak będę mówić... i tak się ciągnie wypowiedź za wypowiedzią... Jeśli jestes w miarę przygotowana, umiesz samodzielnie myśleć to nie bój się :) dasz radę :) weź przykład ze mnie, ja się nie boję, mam zamiar dobrze zaliczyć te gegrę i wykonam swój zamiar ;) z polskiego też dok końca nie jestem zadowolona, ale jestem dobrej myśli, bo co da biadolenie? Weź się w garść i z uśmiechem na twarzy ucz się tematów i z jeszcze większym uśmiechem idź na tę maturę ;) bądź dobrej myśli, a wszystko będzie ok :) pozdrawiam! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tośka Re: nie panikuj, nie ma powodu :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:05 heh, dzieki :) juz mam usmiech na buzi <lol> a tak na serio to panicznie sie boje... chcialabym byc taka spokojna jak ty albo moja siostra... chyba wylacze kompa i nie bede czytac tego co inni pisza, bo zawalu dostane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:31 jakieś dziwne to zadanie i ta odpowiedź ale dobra niech wam bedzie dzięęęks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:34 wszystko gra mialo byc 20 000 i jest :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oamdg Re: E U R E K A !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:44 tak, mi też tak wyszło. Nawet za pierwszyn razem, tylko u mnie zajęło to dokładnie dwie i pół linijki obliczeń, a jak znam tych z CKE to by mi nie przyzneli za to wszystkich punktów (coś jak na matmie). Nie moge sie wyzbyc mioch skrótów myślowych:( tak ogólnie to troche sie denerwuję ta geografia, ale tak sobie myślę, że jak przezyłam matmę, to juz nic gorszego mnie nei może spotkać! Oby były ludzkie zadania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos "stara" gegra to byl kosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:03 jak ty zadajesz takie pytanie to napewno nie poradzilabys sobie ze stara matura z gegry, nawet profesorom podniosl sie wlos na glowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) do 'ktos' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:19 chyba zartujesz???????????? stara matura z gegry byla prosciutka...ehh szkoda ze takiej nie mamy i rok wczesniej sie nie urodziłam :(:( proste jeszcze latwiejsze niz rok temu byly ... moja kolezanka pisała w tym roku i sama sie dziwila ze takie proste troche pomyslec trzeba bylo i loozik maturka zdana :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: do 'ktos' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:38 jesli mowisz o mojej maturze ktora pisalem w mazowieckim to, heh niektorych odpowiedzi na pytanie nie znalezlizmy z kolezanka nawet w ksiazkach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: do 'ktos' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:57 a podaj przykład takiego zadania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: "stara" gegra to byl kosmos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:25 i co? lepiej już Ci? Podniosłaś się na duchu faktem, że zadałam takie "proste" pytanie, na które oczywiście rozumiem Ty znasz odpowiedź? Nie no, ciekawa jestem bardzo jak Ty zdasz tę maturę, skoro po jednym pytaniu kogoś stwierdzasz, że nie poradziłby sobie ze starą maturą... jakiś akt desperacji? ludzie, litości... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: "stara" gegra to byl kosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:37 radze siegnac po pytania ze starej matury w mazowieckim i wtedy pogadamy...chcialbym takie pytanie jakie Ty mialas, ale oczywiscie wedlug Ciebie moja matura byla mzonka, napisac o warunkach geotermicznych w RPA i w Rosji oczywiscie nie jest to konkretne pytanie, bo calosci az trudno bylo zapamietac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui tyle kłamstw w Twej wypowiedzi, że aż żal..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:53 Ty poczytaj lepiej swoje wypowiedzi, nawet nie widze powodu, dla którego tak mnie atakujesz... i nic mi nie radź! może przymkne ci trochę usta mówiąc, iż ja przerabiam arkusze maturalne z poprzednich lat z geografii i przerobiłam ich już, uwierz mi, mnóóóstwo... nie ma dla mnie znaczenia czy jest to arkusz z nowej matury, starej, czy tylko jakiś inny test... geografia jest geografia, nowa matura nie wprowadza jakiejś innej odmiany geografii. zamiast mnie krytykować poczytałabyś moje posty, nigdzie nie napisałam, że takie pytanie trafiło mi się na maturze (której jeszcze nie pisałam...), a ja nie znałam odpowiedzi i, o zgrozo, śmiałam twierdzić, że klucz jest do du** i pytanie trudne i nie powinno się pojawic na maturze! Robiąc jakiś przykładowy test odpowiedziałam na to pytanie, ale niezgodnie z kluczem (aczkolwiek zgodnie z moim podręcznikiem), więc pytam się, DLACZEGO odpowiedź z klucza jest prawidłowa a moja (też prawidłowa) ma być uznana za błędną?? "ale oczywiscie wedlug > Ciebie moja matura byla mzonka" gdzie tak napisałam? w którym momencie dałam Ci znać, że Twoja matura była prosta? Nie widziałam jej jeszcze na oczy i nie powiedziałam o niej nawet jednego słowa... Mam wrażenie, że Twoja matura Ci nie poszła i teraz próbujesz pokazać światu (jak wiekszość nowomaturzystów, mimo że jesteś staromaturzystą) jaki to jesteś biedny i pokrzywdzony przez los... masz żal o coś do mnie jakbym to ja była winna... wciskasz mi w usta słowa, których nie powiedziałam i o dziwo śmiesz twierdzić, że nie poradziłabym sobie ze starą maturą... nie sądzisz, że to trochę nie na miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: tyle kłamstw w Twej wypowiedzi, że aż żal.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:44 buuuu ale sie zdenerwowalas...pomalutku...no widzisz na Twoje pytania znajdujesz odpowiedzi w ksiazce, a ja na swoje (niektore) nie znalazlem i jak to tlumaczyc...specjalnie zakupilem podrecznik repetytorium maturzysty, mialem podreczniki ze szkoly i zonk pytania tak sformulowane ze az cos sie robi...nie twierdze ze matura byla fascynujaca gdyz ja i wielu znajomych piszacych geografie bylo lekko mowiac zalamanych po otrzymaniu arkuszy maturalnych...to czy zdalem czy nie okaze sie we wtorek, twierdze tylko ze matura nie byla latwa i moze kuratorium mialo racje dajac takie pytania, ale wezmy pod uwage ze uczen technikum (nie twierdze ze licealista ma lepiej) musi pozaliczac jeszcze egzaminy zawodowe...w twojm rozumieniu moze i klamie, ale mowie to co czuje, a czuje zenade...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro daj pytania ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:06 podaj jakies pytania z tej waszej starej matury albo stronke z nimi bo nie moge ich znalezc. a pytanie o warunki geotrmiczne w rpa i rosji na pierwszy rzut oka wydaje sie porste ;) tylko jaka jest dalsza tresc zadania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: daj pytania ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:21 co tak niegrzecznie do kolegi? ;) a magiczne słowo? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui w końcu jakieś konkrety... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:21 a nie mieszanie mnie z błotem z nie wiem jakiego powodu... :/ wiesz, nie mogłam znaleźć swego postu z wczoraj lub przedwczoraj, gdzieś się zapodział, ale pisałam w nim wyraźnie, iż ja nie uczę się do geografii z podręcznika, bo generalnie wiedza książka przydaje się w minimalnym stopniu. Zaznaczyłam też, iż jeśli ktoś umie kojarzyć fakty, wysnuwa wnioski z podanych danych, umie myśleć samodzielnie i kombinować, to nie będzie miał problemów ze zdaniem matury:) tak więc, trafiłeś na nieodpowiednią osobę, jeśli chodzi o zarzut, jakoby mi wiedza książkowa się przydawała ;) również mam repetytorium najnowsze z gegry, ale w sumie nie różni się niczym od podręcznika, jedynie forma jest bardziej czytelna i przejrzysta :) i skrócona... przeczytałam i nie wiem czy coś mi to dało, dalej z arkuszy maturalnych dostaję 60-70% :/ nie umiem chyba myśleć do końca samodzielnie :D <lol> Wzbraniam się również przed jakimikolwiek komentarzami na temat starej matury, bo nie miałam z nią do czynienia ;) również pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedro Re: w końcu jakieś konkrety... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:24 cholera a ja sie uczylem z takiego co wszedzie jest jeszcze ZSRR :/ no to w tylek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: w końcu jakieś konkrety... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:37 może Ci się przydać jeszcze, nie panikuj ;p Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: zła na zadanie z gegry.... :[ 12.05.05, 23:54 Wydaje mi się, że odpowiedź z klucza nie została wyżej udowodniona, a wręcz poddana w wątpliwość, jednak związek między kątem nachylenia osi do płaszczyzny orbity a szerokością geograficzną kół podbiegunowych jest. Rysunek (przesilenie zimowe): kula ziemska pochylona w prawo, słońce z lewej strony. Wrysowane zwrotniki, koła podbiegunowe, płaszczyzna orbity oraz promien ziemski przechodzący przez punkt na kole podbiegunowym północnym z "lewej" strony. Dowód: nie zaznaczamy kątą osi ziemskiej do płaszczyzny orbity. Rysujemy z lewej strony styczną do kuli na równiku, która jest równoległa do osi ziemskiej. Zaznaczamy kąt 66 33 między płaszczyzną orbity a tą styczną. Zaznaczamy kąt prosty między styczną a płaszczyzną równika. Zaznaczamy kąt 23 27 między płaszczyzną równika a płaszczyzną orbity. Zaznaczamy kąt prosty między promieniem ziemskim przechodzącym przez koło podbiegunowe a płaszczyzną orbity (*). Na ten kąt składa się kąt między płaszczyznami orbity i równika (23 27) i szukany przez nas kąt będący szerokością geograficzną koła podbiegunowego. Jak widać szerokość koła podbiegunowego to 66 33. (*) Dlaczego ten kąt jest prosty. Najlepiej obejrzeć rysunek w atlasie czy podręczniku (zgadzam się, fuj), ale dla formalności do w/w rysunku. Wrysowujemy styczną do naszego punktu na kole podbiegunowym. Kąt padania promieni słonecznych to kąt pomiędzy styczną do kuli ziemskiej w danym miejscu, a płaszczyzną orbity i równoległymi do niej promieniami słonecznymi. Kąt ten w tym dniu na kole podbiegunowym wynosi 0 stopni, co oznacza, że nasza styczna jest równoległa do płaszczyzny orbity, a prostopadły do niej promień ziemski - prostopadły do płaszczyzny orbity. Jeszcze disclaimer: po pierwsze pisząc styczna mam na myśli płaszczyznę styczną. Po drugie nie wiem czy się to komuś przyda i czy można prościej wyjaśnić, ale jeśli ktoś już przeczytał, nie zaszkodzi mu. Jeśli ktoś jeszcze nie przeczytał, ma wybór :) /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etui Re: zła na zadanie z gegry.... :[ IP: 80.55.171.* 13.05.05, 14:31 starałam się to sobie wyobrazić, ale chyba nie mam dziś siły na to ;) dzięki za odpowiedź, widzę, ze kumasz o co chodzi, więc może odpowiesz mi na pytanie, dlaczego moja odpowiedź nie zostałaby zaliczona, skoro była w moim podręczniku i jest poprawna? Nie pasuje mi to, że poprawna odpowiedź może zostać uznana za błędną tylko dlatego, że w kluczu jest tak i tak napisane... :/ Odpowiedz Link Zgłoś