Dodaj do ulubionych

HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!!

• Gość: marta Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 217.97.128.* 12.05.05, 17:28
      jestem w glebokim szoku po maturze z historii. Uczylam sie od gimnazujm bardzo
      duzo historii ale co z tego.. . skoro nikt nie sprawdza mojej wiedzy a tylko
      umiejetnosc strzelania :] Ciekawa jestem czy ludzie z komisji centralnej bez
      klucza potrafili by to dobrze napisac... jacys kretyni ukladali te mature i tyle
      • Gość: rozowy k ;) Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 80.54.200.* 12.05.05, 18:01
        czy mi się wydaje, czy największe problemy były z tzw. zadaniami na myślenie?
        Np. to pierwsze...? Albo zadanie z kolejami? Możecie mnie oświecic co w nim było
        trudnego?
        • Gość: monika Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 194.146.248.* 12.05.05, 18:21
          zgadzam sie, jak dla mnie pierwsze bylo chyba tuz obok ubiorow
          najlatwiejsze..za to duzo problemow sprawily mi genealogie , tyle ze tutaj
          zawinilam ja..nie uczac sie dat porzadnie 0_o ogolnie- trudne ale do napisania,
          trzeba bylo myslec i laczyc informacje a nie wykute fakty w rzadku wypisywac...
    • Gość: chyba mnie pogięło Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.lodz.mm.pl 12.05.05, 18:19
      no więc właśnie uczyłam się tych debilnych dat, całej historii i po co??żeby
      się na modzie znać...no kurcze, ale troszkę przegięli, bo straciłam na naukę
      swój cenny czas, a do tego pieniądze na kurs!!!chyba minister za to beknie, bo
      mu nie daruję!!!co za idiotyzm?!!i kto wymyślał te bzdurne pytania??za jądra
      trzeba powiesić!!!
      • Gość: Clarity Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.05, 18:35
        no ja sie troche podłamałam- próbny był prosciutki..dostałam z niego 70 procent
        [moze nie najwiecej,wiem, ale do sali weszłam wtedy prosto z korytarza, ot tak,
        bez ani jednej głupiej powtórki,czegokolwiek. totez stwierdziłam,ze
        matura,owszem,na myslenie i kojarzenie. więc przygotuje sie i dostane 90.ale,
        ludzie kochani,czy po to rylismy 3 lata, zeby numerowac 1 i ostatnie wydarzenie
        hist z ramki?...piszcie co chcecie, ja wiem swoje....
    • Gość: elastyczna Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.05, 18:40
      I PO PTAKACH. zaciekawie nie było... w sumie mozna było kombinowac ale to nie
      da dobrego wyniku. Jednym słowem - segregacja, na studia dostana sie zryte
      banie, albo farciarze. przerobiłam 3t roszkowskiego, i hist 1914-2004 i na nic
      mi sie to nie przydało. Chyba nie o to chodzi... :/ O WIELKA REFORMO, WIELKIE
      UCZYNIŁAS SMUTKI W DOMU MOIM :)
    • very_martini Tramwaje 12.05.05, 19:04
      Ludzie, nie przerażajcie mnie. Żeby rozwiązać to zadanie, nie trzeba nawet
      wiedziec, co to jest tramwaj ani patrzeć na obrazki.

1) Okupacja niemiecka w Warszawie, o ile mnie pamięć nie myli, zaczęła się grubo
      po 1915 roku, więc punkt a odpada

2)dzielnica żydowska została zlikwidowana przed 44 rokiem, więc zdanie B jest
      fałszywe

3) skąd Armia Czerwona w Warszawie w latach 20???

I nie wymądrzam się dlatego, ze przed chwilą sprawdziłam to w internecie, ale
      coś mi w głowie po skończonym 5 lat temu liceum zostało (nie zdawałam matury z
      historii)

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • Gość: Keba Re: Tramwaje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 19:30
        Historia byla hmmmm dziwna.... nie sprawdzala stricte znajomosci z historii ale
        zdolnosc kojarzenia niektorych faktow i wydarzen (zgadzam sie z poprzednikiem
        ze mozna bylo to rozwalic na dedukcje)

Sam wybieram sie na wydzial historyczny i jestem zalamany swoja matura:
        optymistyczna wersja z hist podst 80% z rozszerzona bedzie lepiej (a w sumie
        nie mozna powiedziec zebym nie znal tych wszystkich faktow z matury) - mnie
        rozjebal brak czasu na podstawowej. Godla akurat trzeba bylo znac... ale
        zgadzam sie ze matura byla porabana i chetnie napisalbym druga jeszcze raz...
    • Gość: extort Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: opalka.siec* / *.com 12.05.05, 19:31
      Historia to porażka !!! Szkoda było tracic czas na nauke i sie4 do tego
      przygotowywać. U mnie wszyscy załamani...ja też;(
    • Gość: Marta_86 Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:34
      ja nie zdawałam historii tylko teraz zobaczyłam sobie test i nic się nie ucząc wydaje mi sie że 45% to minimum jakie bym uzyskała a po za tym to matura 2005 uczy myslenia :) pozdrawiam głowy do góry bedzie dobrze
    • Gość: Zgrzana Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:39
      jesli nie umiecie kojarzyć faktów i czytać ze zrozumieniem to się nie dziwie że tak jaździcie po tej maturze... ja poszłam na żywioł i to w dodatku na rozszerzony wypracowania nie tknęłam bo mi się nie chciało i mama nadzieje że zdam... nie oczekuje 99% ale 30% w zupełności mi wystarczy... po co mam się wywyższać:) z WOSu też idę na żywioł i mama nadzieje że damy rade.... w najgorszym razie w styczniu powtórka z historii:) hehe a poza tym ośmiele się powoiedzieć że ta matura jest jak MEDIA MARKT-nie dla idiotów:)hehe
      • Gość: Karolcia Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:44
        zdrowo Cie pojebało Kochanie.. Ty chyba nie wiesz co to jest historia.. i chyba
        nie dla Ciebie jest Media Markt
        • Gość: Zgrzana Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:52
          Maleńka to chyba ciebie pojebało. Myślisz, że jak liczysz na 100% z historii a kuźwa głupich tramwajów czy godeł odróżić nie możesz to sory kto tu jest idiota!!!! I licz się kotku ze słowami....
    • Gość: szprota Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.05, 19:57
      Ta matura to byla parodia...CKE zakpilo sobie z ludzi ktorzy ucza sie
      historii...zero II wojny (pomimo rocznic)...Pilsudskiego tez nie bylo...byly za
      to polskie koleje, herby, stroje, tramwaje! - To jest prawdziwa wiedza!
      Bez komentarza...
      • Gość: Gostek na koniu Re: Wielkie DZIĘKUJE dla WAPNIAKÓW z GAZETY :) IP: *.elsat.net.pl 12.05.05, 20:18
        Po sprawdzeniu swoich odpowiedzi będe mógł spokojnie zasnąć dzięki Wam
        Panowie :)
        Co prawda wstępne 55% bez 3 zadan to nie wynik godny uznania ale na tyle
        satysfakcjonujący w moim przypadku, że wręcz skacze z radości :) Matura w moim
        przypadku zakończona Teraz tylko czekam na oficjalne wyniki. Zdaje na
        dziennikarstwo. Szykujcie ciepłą posadke :P Pozdrawiam a wszystkim piszącym
        jutro biole i w next tygodniu inne przedmioty życze połamania..nóg w weekend
        (ponoc zdaniem CKE to też nie usprawiedliwia do zgłosznia sie na mature ) NARQA
        • kasia_bunia porażka-nie tylko moja 12.05.05, 20:24
          no też się ispokoiłam mam upragnione 30% raczej :) także moge spać (a
          spodziwałam się że będzie o wiele lepiej np. jakies 70-80%) ale cóż-nie każdy
          musi spędzac wieczory oglądając zdjęcia tramwaji... i herbów...
          • Gość: g. Re: porażka-nie tylko moja IP: *.efekt.net.pl / 213.25.138.* 12.05.05, 20:33
            moim zdaniem ta maturka nie wiele miala wspólnego z historią którą można wykuć.i
            naprawde wkuwanie dat na pamięć i siedzenie przed ksiażkami w weekendy niec tu
            nie pomogło.co prawda dzisiaj po maturce wyszłam załamana ale sprawdziłam wyniki
            i 70% będzie- moze to nie rewelacja ale po wyjsciu z sali blam sie ze 30 nie
            bedzie;p.rozszerzony był do napisania i o PRLu naprawde mozna było lac
            wodę!!!:):).teraz tylko czekac.....
      • Gość: tamcap Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.tamcap.one.pl 12.05.05, 22:07
        erm
        wiele osób to napisalo...
        to była matura na myślenie
        tak nie lubiane przez Was tramwaje - starczylo przeczytac o co chodzi
        a 2WŚ była chociażby w owych tramwajach. Gdzie jest napisane, ze MUSI byc Pils?
        moim zdaniem matura zrobiona byla tak, zeby odsiac tzw. kujonow, ktorzy tylko
        zakuwajac suche daty i fakty nie sa w stanie ich ze soba powiazac...
    • wsciekla333 Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! 12.05.05, 20:38
      czuje sie beznadziejnie, lepiej mi poszła rozszerzona niż podstawowwa bo tam
      można sie było wykazac jakąs faktyczną wiedzą. Gratuluje tym którzy to
      układali, widocznie żyją w matriksie i nie wiedzą że w normalnych liceach
      trudno sie wyrobić z realizacją z programu i nie ma czasu na przeglądanie
      herbów czy też analiz rowzoju linii koljeowych czy też ogladaniu
      tramwajów.Proponuje zadzwonić do CKE i ich o tym powiadomić jak nie macie
      numeru to chętnie podam :P
    • Gość: martaaaaaaaaaaaaaa Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 20:43
      ja własnie straciłam równowage, mi po tej maturze pozostaja chyba tylko
      prywatne studia, a tak baaardzo chiałam na UW:(
    • Gość: :) Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 62.233.152.* 12.05.05, 21:00
      nie przejmujcie sie - za rok jako rekompensata bedzie takie łatwe ze wszyscy
      beda mieli po 150%:) a my tumoki po marne 50:)
    • Gość: witch Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 195.68.232.* 12.05.05, 21:09
      to bylo jakies totalne nieporozumienie!!!porazka!!
    • Gość: mical Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:32
      Ja po maturze z histy mam takie wrażenie:jak bym nic nie powtarzał to bym
      napisał z taki samym skutkiem, jak gdybym siedział przez te trzy lata w
      książkach bez przerwy. Wiedza była potrzebna w znikomym stopniu. Jeśli coś
      zwaliłem, to ponieważ tego nie rozumiałem. Nie oceniam czy to dobrze czy źle.
    • Gość: Karola Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.05, 21:34
      ja tam jestem zadowolona i to bardzo z podstawowoego naliczyłam sobie ok 88%
      wiec chyba nie najgorzej :)niezmiernie się cieszę :) i nie było wcale tak
      najgorzej...myślalam ze bedzie gorzej..ze beda pytac o powstanie sipajow
      bokserow czy Bog wie czego... i jeszcze dwujęzyczny arkusz mam za soba...i
      jestem mega szczesliwa :)
    • Gość: Da`Rock Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:35
      To nasza wina, nie rzucajcie sie na oke chociaz to co bylo na tej maturze jest
      zupelnym zwrotem o 180 stopni od tego co bylo na probnej - mowili ze beda klasc
      naklad na wiedze ogolna a wiec korzystajac z wiedzy ogolnej mielismy to
      napisac - no np te tramwaje - mozna sie bylo domyslic w ktorym roku byly
      uzywane np przez niemcow - przeciez po 44 uciekali bo front sie zblizal i juz
      raczej ich nie uzywali, chodzilo o zdolnosc analitycznego myslenia. Tez ni
      ejestem zadowolony bo ogolnei wyszlo wg mnie tak ze mature mogl zdac kazdy ale
      zeby wysrubowac ja na cos powyzej 80% to musial byc naprawde niezly i
      prezentowac wysoki poziom wiedzy ksiazkowej i pozaksiazkowej plus oczywiscie
      aspekt szczesliwego chybil-trafil... ide poszukac sobie jakies szkoly
      zaocznej...
      • Gość: tamcap Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.tamcap.one.pl 12.05.05, 22:09
        > uzywane np przez niemcow - przeciez po 44 uciekali bo front sie zblizal i juz
        > raczej ich nie uzywali
        lol
        pomijajac fakt, ze po wybuchu powstanie 1 VIII tramwaje nur fur deutsche raczej
        juz nie jezdzily, to do konca lipca raczej jeszcze byly
        innym szczegolem byl fakt, ze dzielnica zydowska w 44r. to raczej nieco spalona
        byla :D
    • Gość: ggg Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.68.65.93.kutno65.tnp.pl 12.05.05, 22:01
      ej plisss przestance narzekac bo to wstyd. wiadomo ze jak komus zalezalo to
      mogl sie uczyc:/ a zdac to zdacie 30% to malo.
      • Gość: Łukasz Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 12:56
        moim skromnym zdaniem matura nie była trudna... jeśli ktoś nie wiedział jaki
        herb ma litwa a jaki saksonia i księstwo warszawskie to widać z tego że do
        matury uczył się w piskownicy... już nie mówię o tramwajach bo zamiast się
        cieszyć że było łatwe zadanie to bluzgacie na czym to ten świat stoi... żal mi
        za to układających te pytania, szczególnie te o liniach kolejowych, gdzie jest
        mowa o tezie, a tak na prawdę są dwie tezy i to ostatnie na podstawie, z datami
        powojennymi. jak ktoś zwrcił uwagę to pod spodem był zapis bibliograficzny.
        odnosił się do dwóch źródeł, a tak naprawdę to każdy polonista powie wam że
        wygląda jak jedno (z datami od 45 do chyba 66) a trzeba było wpisać daty od 45
        do 81 conajmniej. żenada. gdzieś mi zgubili 20 pkt na podstawie i 10 na
        rozszerzonym... dorwę ich jak będą wychodzić z CKE i pozabijam pokolei :)
        • Gość: Scobin Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 80.53.250.* 28.06.05, 13:11
          Była. Świadczą o tym fatalne wyniki, nieporównywalne chyba z żadnym innym przedmiotem oprócz matematyki i fizyki. Zwłaszcza z części rozszerzonej, ale tam jeszcze doszło niezrozumiałe ocenianie.

Godła nie były łatwe. Co to jest piskownica? :)

Tramwaje rzeczywiście nietrudne.

Pozdrowienia
          Scobin
          • Gość: Łukasz Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 13:33
            miała być piaskownica... takie miejsce gdzie dzieci bawią się w piasku... a
            wyniki w mojej szkole oscylowały ok 80 z podstawowej i 70 z rozszerzonej. ja
            miałem 74 i 68.

pozdrawiam
            • Gość: Scobin Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 80.53.250.* 28.06.05, 14:07
              > miała być piaskownica... takie miejsce gdzie dzieci bawią się w piasku...

A może piszczą? ;-)

Nigdy nie czepiam się literówek. Ale teraz zrobiłem wyjątek, bo Twoja uwaga o tym, że ludzie uczyli się w piaskownicy, była... dość nieładna.

> a wyniki w mojej szkole oscylowały ok 80 z podstawowej i 70 z rozszerzonej.

Wszystkie? Jeśli tak było, to uczniowie Twojego liceum należą do nielicznych wyjątków. Vide statystyka. Dałem o tym krótki post na forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=25712662

> ja miałem 74 i 68.

Nieźle! U mnie nieco inaczej: 87 i 50. Oczywiście z historii rozszerzonej początkowo policzyłem sobie nieco więcej (60-70%). Ale przy tak katastrofalnych wynikach w całym kraju wcale nie jestem specjalnie zawiedziony.

Pozdrawiam serdecznie
              Scobin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka