Dodaj do ulubionych

HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!!

12.05.05, 13:10
W ogóle nie mam pojecia co ludzie przygotowujacy ta mature chciali nam
pokazac? Chyba nie sa najwazniejsze w historii jakies tramwaje, linie
kolejowe.. czy glupie stroje.. co to bylo? Przeciez polowa osob nie zda tej
glupiej hsitorii.. ode mnie ze szkoly wszyscy byli zalamani , wy jak sie
czujecie? bo ja nie najlpeij
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.ebeskidy.pl / *.bielsko.dialog.net.pl 12.05.05, 13:24
      Tragedia, nic dodać nic ująć.
      • Gość: kaska Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:30
        raczej tragikomedia:) tragedia to dopiero będzie jak przyjdą wyniki, bo marnie
        widze te 30%..
      • bladettt Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! 12.05.05, 22:09
        a rozszerzona to co ja socjolog jestem ,na podstawowej ,to co jest totek z
        zgadywaniem odpowiedzi ,a tak wogle to czy to jest zgodne z programem ,morze
        ktoś wie czy taki sposub formułowania pytań to jest dopuszczalny czy nie?
    • Gość: PauLinkA :/ Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:29
      zobaczylam pierwsze zadanie i juz mi sie slabo zrobilo.myslam ,ze ta matura ma
      byc lepsza a tu co?ludzie przeciez nie o to chyba chodzi w calej historii zeby
      wiedziec jak wygladaly tramwaje czy ludzie, ale osiagniecia jakich
      dokonali.KANAL. SPODZIEWALAM SIE CZEGOS HMM. NORMALNIEJSZEGO? WYBACZCIE ALE DO
      DU.... jezli zdam na 30% to bede sie cieszyla!a moja wiedza wdlug mnie to nie
      tylko 30% . zreszta nie tylko ja tak poweim,.ta matura byla okropna.
    • Gość: WACO Re: HISTORIA...coś dla kolejarzy i krawców :) IP: *.elsat.net.pl 12.05.05, 13:31
      Jestem podłamany.... Kacha ma racje!!! Tramwaje...linie kolejowe??? Skojarzył
      ktoś do końca te godła? dwa z nich nic mi nie mówiły ORŁY I GOSTKI NA
      KONIACH :) Przez ostatnie noce uczyłem sie dat...Jagielonów...Piastów nawet
      tej cholernej starożytności. Uważałem, że jestem przygotowany na 80% a tutaj???
      Masakra! Wydaje mi sie że będzie ciężko. Jak ktoś chce o tym pogadać GG
      5940583 Czekam na odpowiedzi na necie DAJCIE ZNAĆ JAKBY CO
      • Gość: Marta Re: HISTORIA...coś dla kolejarzy i krawców :) IP: 195.117.119.* 12.05.05, 13:50
        Gostek na koniu to Pogoń- herb Litwy, ale u nas pół budy się na tym nacieło na
        próbnej to już wiemy... A co do reszty... Makabraaa... Trudna była ta matura,
        to fakt:/
    • Gość: ola Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:32
      ja tez uwazam ze byla do dupy ta hista nie wiem czy zdam i ejstem zalamana
      mozna sie odwolac?
    • Gość: inka co bylo na tej historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:33
      ja nie zdawalam historii. a co, dali wam cos glupiego? Napiszcie jak to
      wygladalo
    • kaska61 Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! 12.05.05, 13:41
      ciesz sie naprawde ze nie zdawalas tej historii.. to bylo cos okropnego..
      najgorsze jest to ze ja naprawde boje sie ze nie zdam :(
      • Gość: ItzeQ Ochrzcijmy maturę!!!!!!!! IP: *.system / *.system-net.pl 12.05.05, 13:48
        Proponuje aby na cześć pytnia o ziemniakach w XIX wieku ochrzcić ten egzamin "ziemniaczaną maturą" Totalna porażka.
        • Gość: alaf86 Re: Ochrzcijmy maturę!!!!!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 18:21
          jedyne co wam moge powiedziec to to ze wam szczerze wspolczuje...ja zdawalam
          mature z matmy i tyz nie byla latwa...ale z ego co widze to przynajmniej byla
          przewidywalna i mozna bylo sie nauczyc a tu czytam i stwirdzam ze to totalna
          porazka i masakra...biedaki<przytul>
        • Gość: kuchta Re: Ochrzcijmy maturę!!!!!!!! IP: 212.160.135.* 12.05.05, 19:54
          gratuluje niezły tekst wlaśnie na cześć matury zakupiłyśmy czipsy
          ziemniaczane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: dam Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:00
        Teraz widze jak ta matura jest przygotowana.Nie mówię tutaj tylko o histori.Po
        tym co zobaczyłem z matematyki myślałem, że reszta matur będzie normalna.A tu
        potem te zasdania z informatyki(wstaw wykres do pliku tekstowego). Jeszcze
        angielski(pan pogoda).Widzę ,że każdy z tych arkuszy ma tak wielkie
        nidociagniecia,że nie powinny one być dopuszczone do matur.Zastanawiam się co
        oni w tym CKE wyrabiają.
        • Gość: KUCHTA [...] IP: 212.160.135.* 12.05.05, 19:57
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: szprota Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.05, 20:09
            ...aha...jeszcze jedno...jestem za zorganizowaniem jakiejs ogolnonarodowej
            pikiety przed ministerstwem, juz niedlugo dzieci wyjda na ulice, rewolucja jest
            blisko!
            • bladettt Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! 12.05.05, 22:27
              pikieta co ??? to może tak ,,historycznie" na pikach ich
          • Gość: ;) Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 62.233.152.* 12.05.05, 20:58
            JESTEM ZA BOMBĄ W BUDYNKU CKE:)))))))))))
          • Gość: aga Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 12.05.05, 21:04
            ja tez!!! stanowczo!!!!
        • Gość: dragonball Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:51
          teraz to pewnie boki zrywają ze śmiechu.
    • Gość: KaMiL Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:52
      wlasnie do tych ziemniakow to to jest prawda czy falsz?
      • Gość: Kozia Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.05, 14:01
        W wyniku niezwykle ambitnej wyliczanki "entliczek-pentliczek" wyszła mi...
        PRAWDA! =)) ;P jak ktoś wie to może niech napisze, dowiem się czy mam szczęście
        w wyliczankach... =P
        • Gość: inka Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.crowley.pl 12.05.05, 14:17
          Kozia, mi wyszedł fałsz, ale to pewnie dlatego, że miałam inną wyliczankę ;)
        • Gość: gość :P Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 12.05.05, 15:11
          ziemniaki to prawda :P
          • Gość: s. Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:47
            Chyba falsz. Skoro ziemniaki znane byly juz za Sobieskiego, to co do tego ma XIX wiek?
      • Gość: e Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:01
        cholerna matura ja juz nie moge.....mialam zostac na rozszerzonym...ale po podst. zachcialo mi sie beczec i pojechalam sobie do domu...i co......DROGA KOMISJO, o to wam chodzilo...zeby polowa maturzystow beczala po nocach bo nie zda tej p.....matury?
        • Gość: pauli Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:07
          czuje ,ze serio nie zdalam tej matury , przy dobrym obropciespraw moze dostane
          to moje wymarzpne 30 % i niech mnie ta glup[ia komisja pocaluje!! bo an
          powwtorce sie nie pojawie!!o to chidzi zby wiekszosc njie zdala tej
          matury!!superrrrr! potem beda wypisywali POLSKA KRAJEM PUSTAKOW n albo
          XIEMNIAKOW !ghrrrr
          • Gość: M*** Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.ptvk.pl / 80.51.227.* 12.05.05, 15:05
            Tak to prawda to pytanie dotyczące ziemniaków zupełnie mnie dobiło!Jaki kretyn
            te pytania wymyślił??HEHEHE;)
      • Gość: Brzoskwinija czemu nie zastrajkujemy?!??!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:02
        Ludzie! Ja normalnie doszlam do wniosku ze powinnismy strajkowac! Podobno informatyka tez byla nie do napisania! A to co walneli na histroii to ja nie wiem! ! ! Wiecie co, ja te testy z wyborczej uwazalam (z hist) za duzo trudniejsze niz probna mature, pislam je w domu tak na 70% i mialam nadzieje na taki wynik z matury. Tymczasem nie wiem czy w ogole ja zdam! ! ! Nie wiem czy nazbieralam te parszywe 30 punktow nawet! Ale to nic, nawet jesli nazbieralam, to dzieki skrzywionym psychicznie debilom z CKE nie dostane sie na studia na historie sztuki. Swoja droga serdecznie dziekuje jesli na maturze z historii sztuki tez zamierzaja bawic sie z nami w kubusia rozpruwacza. Ja JAK ZOBACZYLAM ZADANIA - PRZEJRZALAM ARKUSZ ZANIM ZACZELAM ROZWIAZYWAC pociekly mi lzy. Ani jedno zdanie z mojej tygodniowej powtorki NIC CO POWTORZYLAM mi nie pomoglo, nie jestem orlem z historii ale co oni sobie wyobrazali?! Najgenialniejsi historiomani z mojej klasy maja bledy i przede wszystkim jednoglosnie stwierdzilismy ZE BYLO ZA MALO CZASU. Strajkujmy... przeciez ta matura to moja gilotyna.. moze zawali mi cale moje zycie dalsze;(
        • Gość: strajk!!!!! Re: czemu nie zastrajkujemy?!??!?! IP: *.zamosc.mm.pl 12.05.05, 19:37
          zgadzam sie z Toba Brzokwinijo.totalna porazka...a tyle nauki:(:(:( ja jeszcze
          pisze wos i juz sie nie spodziewam,ze mi dobrze pojdzie,tym bardziej ze
          najwiecej czasu STRACILAM na historie...jakbysmy zastrajkowali to moze by
          szanowna komisja z Warszawy wreszcie nas zauwazyla ...
          • Gość: domek Re: czemu nie zastrajkujemy?!??!?! IP: *.crowley.pl 12.05.05, 20:36
            Wlaśnie zdobądźmy sie na odwage lenina i niczym Napoleon zburzmy niepożądany
            ład edukacyjny w III RP przejawem kryzysu było jush wpuszczenie świni Łybackiej
            do koryta władzy (to ta twórczyni gimnazjum jakby ktoś nie wiedzial)
        • wsciekla333 Re: czemu nie zastrajkujemy?!??!?! 12.05.05, 20:47
          Zgadzam sie z Tobą całkowicie. Z tego chaosu, nieodpowiedniego przygotowania i
          ans maturzystów i całej nowej matury wyniknie tylko. W końcu to my musimy sie z
          tymi marnymi wynikiami jakoś dostać na studia. A przecież się uczyliśmy, mamy
          wiedze, napisałam poziom podstawowy, jednak wcale nie wymagał on ode mnie
          wiedzy historycznej na poziomie podstawowym :(
          Myśle że powinniśmy sie zbuntowac, albo chociaż pomęczyć CKE telefonikami ze
          skargami !!!!
      • Gość: sandra Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 12.05.05, 20:55
        kurde tyle nauki tyle wszystkiego co tomiala byc historia ja wiem takie
        rzeczyale niestety nie zwrocilam uwagi na herby to mnie zgubilo takze nie
        nauczylam sie rozmieszczenia lini kolejowych w polsce niestety jestem tepa to
        nic ze ukonczylam LO z poszerzona historia to nic ze mialam 4 wyszly wszystkie
        moje braki w ogole co wy pizecie ta matura przeciez byla banalna tylko jak
        zwykle my dlismy plame prawda jest okrutna jestem debilem
    • Gość: Aga Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.noname.net.icm.edu.pl 12.05.05, 14:23
      Zacznę chyba wielbić tę nową maturę. Jak ktoś, kto o Pogoni mówi "gosteki na
      koniach", może marzyc o tym, że ją zda??? Ludzie, po prostu wasz poziom wiedzy
      jest żałosny, a nie matura. Na każdy egzamin narzekacie. To niech w końcu do
      was dotrze: ta matura jest na poziomie egzaminu na studia na UW, dlatego macie
      z nią takie kłopoty.
      • Gość: .... Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.b.jawnet.pl 12.05.05, 14:26
        ..tylko nie zapominaj ze na nauke mielismy tylko 2,5 roku....i to chyba nie
        nasz wina ze nie jestesmy odpowiednio przygotowani....
        • Gość: Aga Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.noname.net.icm.edu.pl 12.05.05, 14:33
          Wasza też. U mnie historyczka nie wyrobiła się z programem od 1945 roku - to
          nauczyłam sie tego sama. Problem?
          • Gość: Alm Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.pil.vectranet.pl / 213.17.223.* 12.05.05, 14:37
            Dokładnie, niektórzy chyba wybrali historię "przypadkowo". Może pytanie o
            ziemniakach było dziwne, ale wydawało mi sie, że każdy kto choć raz przejrzał
            jakikolwiek podręcznik, to wie, że herbem Litwy jest Pogoń. Wydawało mi się...
            • Gość: Kropka matura egzaminem na UW? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.05, 18:22
              a moze ja nie chce isc na UW? co? owszem, to jest jednoczesnie egzamin na
              studia , ale niech sobie te super prestizowe uczelnie biorą kandydatów z 95%
              wynikami, taka sytuacje rozumienm i popieram, ale wg mnie powinno byc zadan na
              30 pkt zupełnie banalnych, które wiedza wszyscy, by kazdy mógł zdac, niech
              kazdy kto sie uczył odz czasu do czasu zdobedzie 50 pkt, ci co sie
              przygotowywali długo i dobrze na 70- 80 kilka. a jak ktos chce na super
              uczelnie to rozumiem, oczywiscie prawie 100%.
            • Gość: malwa NIE WYMADRZAJCIE SIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:20
              laski moje piekne,ja akurat histe napisalam ok,bo lubie ten przedmiot i siedze
              nad nim duzo,ale Wasze przemadrzale teksty sa nie na miejscu. to ze Wy macie
              dobrze i mialyscie tyle sily zeby to przerobic to fajnie, gratuluje. ale
              ruszcie glowami, ze chociazby herb powstania styczniowego jest raczej tylko w
              starych podreczniakch, a masy informacji nie ma w nowych. nie wszyscy sa tak
              madrzy jak Wy, tak zapobiegawczy,moze ktos im tego nie podsunal, moze nie sa
              tak pewni jak Wy. to ze mi poszlo zawdzieczam w sumie temu ze mama, ktora jest
              historykiem i nauczycielka, mnie dobrze przygotowala, ale nie wszyscy mieli to
              szczescie, wiec darujcie sobie Wasze naprawde niedojrzale komentarze. TA MATURA
              BYLA NIEKONKRETNA I NAPRAWDE NIE SPRAWDZALA ZADNEJ POZADNEJ HISTORYCZENJ WIEDZY
              POZA GLUPIMI SZCZEGOLAMI.
          • Gość: do agi Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.zamosc.mm.pl 12.05.05, 19:40
            wiesz co, moze pogadamy jak ta mature w ogole zdasz...wyobraz sobie ze ja
            baaaardzo duzo sie uczylam,ale chyba nie bede sie uczyc na pamiec jakis glupich
            herbow,bez sensu...a tak w ogole to co ty o UW gadasz?ja nawet nie zamierzam tam
            skladac papierow!!!
      • Gość: dddd Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.pks / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:33
        Aga schowaj sie ze swojego: *.noname.net.icm.EDU.PL
        to nas k..przygotujcie do tej matury to pogadamy wtedy a teraz to milcz!
        konfidencie
        • Gość: Aga Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.noname.net.icm.edu.pl 12.05.05, 14:37
          Aleś mnie zdekonspirował, no! Brawo! Studiuję socjologię na UW, piszę z
          pracowni komputerowej. Edu to oznaczenie wszystkich instytucji związanych z
          edukacją. A do matury, owszem, przygotowywałam.
          Poza tym, do dziś pamiętam pytania na egzaminie wstępnym - były własnie w style
          tej nowej matury. Wy nie macie wstępnych, to wam zrobili taka maturę, proste.
          • Gość: dddd Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 80.48.241.* 12.05.05, 14:40
            tak teraz dla Ciebie one sa proste poza tym przeciez jeszcze ich nie widzialas.
            z matury co mialas 5? i moze jeszcze zasluzenie? a ile mialas na wstepnych %?
            ile maja ludzie ktorzy sie tam dostawali bo napewno nie po 90%
          • Gość: m*** Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.ptvk.pl / 80.51.227.* 12.05.05, 15:13
            Problem jest w tym ze ja tylko chce zdac mature, na studja ide prywatnie, a
            moją maturą jest test na studja!
          • magdak86 Pośmiewisko a nie matura 12.05.05, 17:35
            tylko niech studentka szanowna pomyśli że nie wszyscy chcą zdawać na studia a
            chca tylko ukończyć szkole średnią ze świadectwem maturalnym. A poza tym
            koleżanka malo sie orientuje skoro pisze, że nie ma wstępnych egzaminów na
            studia raczej są to tylkouczelnie prywatne:] Ja pisze jutro biologię i jestem
            przerażona co to będzie jak wszystkie poprzednie przedmioty byly tak trudne.
            Chociaż moim zdaniem nie były o tyle trudne co głupie i dziwne. Moim zdaniem
            matura tegoroczna to jedno wielkie pośmiewisko.
          • Gość: do agi Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.zamosc.mm.pl 12.05.05, 19:44
            to na UW i to jeszcze na socjologii takie glupki jak ty studiuja???no patrzcie
            co to sie porobilo z tymi uniwersytami...;)
      • Gość: GOSTEk na koniu !! Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.elsat.net.pl 12.05.05, 14:42
        gostki na koniach I TAK BĘDĄ GOSTKAMI ! o WIELE lepiej idą mi historie z zycia
        wzięte na Polsacie. Pamiętam kogo poslubiła Esmeralda i co kupiła w Argentynie
        Maria Hose Capitano. Polski i angol rozszerzone i na 90% ZALICZONE
        Hista porazka :/ Próbna matura z histy 82% NĘDZA !!!! i dalej podtrzymuje
        DZISIAJSZA MATURA TO ŚMIECHU WARTA PARANOJA...OWOC REFORMY EDUKACYJNEJ która ma
        z nas zrobic debili !!!!!! Mówisz testy na poziomie egzaminu na UW ???
        Liczyłbym bardziej na szczególowa wiedze z histori polski dotyczącą wydarzeń i
        poszczególnych osób
        • Gość: aga Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 12.05.05, 21:27
          napisales na 90 i 82% ????ja bym chyba codziennie do kosciola chodzila gdybym
          tak napisal modle sie zebym zdala polski i zaliczyla wzglednie historie a
          probna napisalam na 83 . gdzie tu sprawiedliwosc???
      • Gość: monika Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 194.146.248.* 12.05.05, 18:09
        coz, w takim razie poszlo mi calkiem calkiem :) jak mniej wiecej liczylam sobie
        pkt z odpowiedzi to tak 75% powinnam miec z podstawy..nie bylo to najlatwiejsze
        i dziwne zadania dawali (tramwaje! koleje!i najgorsze- genealogie!) ale w sumie-
        jesli to jest poziom na UW to sie ciesze :D zreszta w nowej maturze nie chodzi
        przede wszystkim o wiedze jako taka ale o myslenie i kojarzenie faktow,
        laczenie informacji z roznych pograniczy..
      • wsciekla333 Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! 12.05.05, 20:52
        Wobec tego tylko pogratulowac poziomu na UW. Zresztą nie ma się co dziwić
        Warszafka wogole może sie tylko popisać, chociażby panem prezydentem Lechem
        Kaczyńskim. A poza tym, to jest matura ogólnokrajowa i trzeba ją dostosowac do
        możliwości całego kraju. W innych miastach budżet nie ma tyle kasy na dodatkowe
        godziny dla nauczycieli.
        A tak na marginesie życze by twoje zadowolenie odzwierciedliło sie w
        punktacji :]
    • Gość: marcin Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.rybnet.pl 12.05.05, 14:33
      trzeba zrobić pikiete pod CKE nakopać im do dupy i pokazać ze robią źle co oni
      sobie nie myslą??mysla że są nieomylni ?? zamiast faktów to chcą jakieś brednie
      juz posłałem list ze sragą i o tym co myśle na temat NOWEJ wielce udanej matury
      • Gość: ...... Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.multicon.pl 12.05.05, 14:41
        ale dla chetnych do studiowania na wydzialach humanistycznych jest poziom
        rozszerzony,ktory wydaje mi sie ze byl latwiejszy od podstawowej wiec cos mi tu
        nie gra
    • Gość: huebner Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.crowley.pl 12.05.05, 14:40
      Wy tak na serio? Przeciez ta matura byla latwa, orlem z historii nie jestem, a raczej trudno mi sobie wyobrazic zebym tego nie zdal. A rozszerzona to juz w ogole smiech. Co za narod, tylko byscie narzekali.
      • Gość: Alm Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.pil.vectranet.pl / 213.17.223.* 12.05.05, 14:47
        Wiesz co, wydaje mi się, że krytykują głównie ci, którzy liczyli na to, że się
        wykują dat, postaci itd. Tymczasem matura badała przede wszystkim zdolność
        analizy tabel czy ilustracji, połączonej z wykorzystaniem wiedzy bardziej
        ogólnej. Jak dla mnie, to bardziej przydawało się logiczne myślenie niż wykuta
        na blachę wiedza. I tak właśnie powinno być!!!
        • Gość: Tomi Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 83.238.200.* 12.05.05, 14:58
          Co ty pier....isz, a co to jest historia?? Obrazki?? Czy daty,fakty i wydarzenia???
          • Gość: gość Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 12.05.05, 15:18
            historia to wszystko co było, tak więc ludzie, wydarzenia, ale też przyczyny,
            skutki, przemiany (równiez w sferze kulturowej), cały kontekst danej epoki, a
            nie wyryte na blache daty i postaci.
        • Gość: do alm Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 12.05.05, 21:10
          dupa a nie logiczne myslenie tam nawet nie bylo co logicznie myslec kuzwa to
          powinno sprawdzac czy umie historie czy nie umiem historie a nie czy mysle
          logicznie wiec dajcie spokoj!
      • Gość: x ;) Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.05, 21:48
        zgadzam się :) tez uwazam ze nie bylo az tak tragicznie...wszystko mozna ladnie
        sobie w glowce poukladac... :) ale w sumie sie ciesze ze tak piszecie, nie
        przeszkadza mi ze narzekacie... mam mniej osob do wyeliminowania na ustnych :P
        heh pozdrawiam :)
    • Gość: dudus Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 12.05.05, 14:47
      Porażka! Jestem w klasie HUMAN i wzięłam hipę, żeby podciągnąć sobie statysyki
      z matury, bo się spodziewałam, ze zawalę matmę, która musiałam zdawać na
      kierunke, na który chcę iść. A tymczasem matma poszła mi lepiej niz hipa. Nie
      wiem, co za palanty układały tę maturę!!! Przecież to przegięcie, żadnych
      normalnych rzeczy, tylko pierdoły, którymi na lekcjach się nie zajmujemy, bo sa
      zwyczajnie mało istotne! Debilizm wtórny zagościł w CKE, i tyle.. U mnie w
      szkole wszyscy podłamani.. Szkoda gadać:(

A co do tekstów typu "Jaki poziom prezentujecie, skoro nie umiecie napisac
      nawet na 30%?", to żal mi się robi ludzi, którzy to piszą, bo z reguły, w 99%
      to "starzy" maturzyści, których maturka jest banałem! Np. z matmy 3 proste
      zadanka ( do wyboru z 5) i na to 5 godzin! A my?! 10 zadań w 2 godziny! Tacy
      mądrzy są, bo sami nie pisali, ciekawe jak sami narzekali na swoją maturę.. Oni
      chociaż mogli coś przewidzieć, było wiadomo jak matura wygląda, a na nas CKE
      ostro eksperymentuje i chyba ma niezły ubaw! Ciekawe kto tym razem układał
      matury? Może znowu jakiś belfer, który nie był wykwalifikowany? Tak było z
      geografią próbną.. Ktoś, kto był odpowiedzialny w OKE za próbna z gery,
      zachorował.. No to wzięli gościa z jakiegoś LO i napisał.. I tak wygląda
      robienie uczniów w balonów przez "szanowną" CKE!
      • Gość: aga_86 Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:52
        Do Aga- chyba nie wiesz co piszesz. test na UW??? Pytania testowe....heheh
        pryszcz w porównaniu do nowej matury.. Zauważyliście że zawsze wcinają sie Ci,
        którzy nic nie weidzą na dany temat???? Zawsze siue takie łośki znadą co inny
        mnerwy psują.. A teraz do rzeczy- PROSTESTUJMY!!! Ja jestem za. nie mozemy
        zgadać sie, zeby robili z nami co chcą. Poziom podstawowy był fatalny-
        rozszerzony był za to prosty w miarę- ci co nie zosatli duzo stracili
      • Gość: belbo w miarę obiektywnie. IP: *.rene.com.pl 12.05.05, 14:54
        umiem w miarę historii, kilka razy się o olimpiadę otarłem i muszę przyznać, że
        naprawdę było trudne. nie mam pretensji o tramwaje [bo to akurat fajnie
        sprawdzało wiedzę - trzeba było popatrzeć na napisy na tramwajach, otoczenie i
        wtedy wnioskować] ale o to, że nasze matury są trudniejsze niż te próbne.
        myślałem po matmie, że to wygląda tak z zewnątrz, bo w domu nie miałbym na
        przykład żadnych problemów z zadaniami. ale w porównaniu do tego co było teraz,
        arkusze z historii publikowane chociażby przez gazetę wydają się trywialne.
        aaaa i rozszerzony był bardzo łatwy za to. żałujcie, że nie poszliście.
        pozdrowienia i trzymam kciuki za wszystkich.
      • m_ika Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! 12.05.05, 14:54
        jak dla mnie to też było więcej pytań na inteligencje ale jednak czysta wiedza
        też była potrzebna.ale i tak tragicznie mi poszło!!!!!!
        • maturzystka3 NAGA PRAWDA 12.05.05, 16:06
          Nadeszła chwila prawdy:po pierwsze:podstawowym założeniem reformy edukacji było
          przygotowanie NAS do matury, która miała rzeczywiscie srpawdzac NASZE faktyczne
          umiejetnosci. Tymczasem okazuje sie, ze to wszystko jest jedna wielka fikcja.
          nie czarujmy sie :reforma edukacji okazałą sie być do banii i jesli wiekszosc
          maturtzystów obleje historie(nie znajac jeb.. tramwaji lub godeł= to cke
          bedzie miec spory problem!!!! ja osobiscie jestem zalamana i niczego bardziej
          nie pragne niz zdobyc te marne 30. nie tak mialo byc!!!! mature podst. miala
          zdac wiekszosc !!!i nie chodzi tu o to, czy trzeba byc inteligentnym lub nie
          ale umiec po prostu PIERDOLY!!
          • Gość: wku..ony Re: NAGA PRAWDA IP: *.szadek.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 17:09
            ku.. jedno wam powiem ci z CKE to nie wiem czy myslą czy nie.pie.. mnie to
            czy na początku XX wieku zapie..li tramwajem czy też pieprzonym
            rowerem.Jedno wam powiem niech ci z góry zrobią se lewatywe to może w tedy
            zaczną myśleć.
          • Gość: aneczka Re: NAGA PRAWDA IP: *.retsat1.com.pl 12.05.05, 17:28
            Nie przesadzajcie- matura ma sprawdzać nasze umiejętności logicznego myślenia,
            kojarzenia faktów itp. Już na próbnej były fotografie, reprodukcje itp. więc
            można się było tego teraz też spodziewać; stroje były banalne- rozrzut na
            przstrzeni 500 lat- no chyba nie jest trudno odróżnić czasy Ludwika XV od XX
            wieku! Poza tym historia too nie tylko daty, nazwiska i bitwy ale także
            kultura, społeczeństwo, sztuka itp. W końcu po to w książkach dają ilustracje i
            mapy, żeby je oglądać, a nie dla ozdoby.
          • Gość: hh historia to wlasnie kucie IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:26
            Ludzie przeciez Historia to przede wszystkim kucie, a jak jest na prawie czy na
            czystej historii to po prostu kucie, nie wiem juz kto napisal ze to uczy
            logicznego myslenia, ale dziewczyno (to chyba dziew.) przeciez co w tym
            logicznego skoro to jest cos co sie wydarzylo, o czym mamy wiedziec a nie
            logicznie myslec ze najlogiczniej to wypadaloby zeby II WW wypadla na 1940.
            Dziewczyno zastanow sie najpierw co piszesz. Logiczne!!! ha ha , smiechu
            warte , jakas głupia po prostu.
            • Gość: KUCHTA [...] IP: 212.160.135.* 12.05.05, 20:11
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: nenneke Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.05.05, 14:57
        współczuję wam
        tak będzie niestety jeszcze z wieloma maturzystami, wolę nie myslec co się
        bedzie działo na fizyce czy chemii
        <lol>
        witam w gronie załamanych, ja oblałam matematykę, choć jestem z niej dobra..
    • Gość: awanti Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 12.05.05, 14:49
      troche mnie zdziwilo,ze praktycznie wogóle nie bylo o wojnach, o rozbiorach..
      jak dla mnie mogli by dać więcej obrazów, bo mialam historie sztuki w
      szkole;PPP no ale rozszerzona hmm..temat rzeka, bym to tak określila, dużo
      latwiejszy niż na próbnej :)
      • Gość: misia Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:55
        kur co to ma byc... ja nie chce zostac tramwajarzem ani kolejarzem! Nauczylam
        sie tyle ile moglam, o kolejach - no sorry ale nie, przeciez wiadomo ze
        wiekszosc strzelala... mam sie niby domyslac co ten ktos mial na mysli.
        Chcialam sie nauczyc i pokazac swoja wiedze a nie okazywac erudycje i
        inteligencje, a raczej przewidywalnosc klucza
        • ssylvia1 Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! 12.05.05, 15:07
          Wg mnie najgorsze było zadanie 1 i 5.
          I zdecydowanie matura była PROSTA z pewnością klasy humanistyczne nie miały z
          nią problemu, nie to co ja- historia raz w tygodniu, no i uczylam się od
          soboty!!
          Jeżeli ktoś czegoś nie zrobił to z pewnością z WŁASNEJ winy. Oprócz 4-5 zadań
          matura podstawowa była całkowicie do napisania!

Pisałam poziom rozszerzony, wydaje mi sie, ze poszedl mi lepiej niż podstawowy-
          miałam szczęście i podpasował mi temat wypracowania

Najbardziej jednak boli mnie to, ze nie ma na GW odpowiedzi... szkoda...a moze
          są tylko nie znalazłam?
        • sweetsoulmusic85 Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! 12.05.05, 15:07
          Eee tam. Prostą maturę mieliście ( Ja zdawałem rok temu historię starą, miałem
          5, potem ze wstępnych na prawo 76% z pisemnych i 100% z ustnych - dostałem
          się ). Nam nauczyciele na każdej lekcji powtarzali " CZYTAJCIE OPISY POD
          ILUSTRACJAMI W KSIĄŻKACH!! ". No i jak ktoś czytał, to pół tegorocznej matury
          miał z głowy.
          • Gość: alka Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 12.05.05, 21:53
            ja czytalam qrwa i co??? jakos nie pamietam zeby cos z tego co pod nimi
            przeczytaalm bylo na maturze. z reszta takich jak ty nie ma wielu skoro ci tak
            dobrze poszlo wiec nie cwaniakuj. pozatym zdawales w zeszlym roku a nie tearz,
            wiec sie nei mądruj
    • Gość: yngvarr Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 81.210.14.* 12.05.05, 15:07
      no co wy gadacie? poziom tej matury byl zaskakujaco niski - szczegolnie zadania
      typu prawda/falsz, o "przyporzadkuj opisy do obrazkow" czy zadaniach ze
      statystykami nie wspominajac.. a to z tramwajami - przeciez nie o same tramwaje
      tam chodzilo.. wedlug mnie zaliczyc te mature mazna bylo praktycznie nawet ze
      znikoma wiedza historyczna..
      • Gość: misia Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:09
        Pewnie ze mozna bylo zaliczyc - strzelajac...
        • Gość: yngvarr Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 81.210.14.* 12.05.05, 15:25
          nie tyle strzelajac, co posiadajac inteligencje na srednim pozimie ( mowie
          tutaj jedynie o dzisiejszej historii).
      • Gość: Marta Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 195.117.119.* 12.05.05, 15:51
        Z trybu przypuszczającego Twojej wypowiedzi wnioskuje, ze tej matury nie
        pisałeś... Taka mała prośba w związku z tym- nie przechwalaj się, bo nie masz
        czym. najpierw zdaj tez egzamin z ta swoja znikomą wiedzą, a potem sie
        wypowiadaj! Pozdrtawiam
    • kadlubek07 Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! 12.05.05, 15:14
      A tu jak zwykle panika..bez przesady, trudniejsza niz rpóbna, to fakt, ale jesli chodzi o tramwaje czy stroje wystarczyło sie tylko zastanowic...nie jestem pewna, czy mam je dobrze, ale nie bede pikietowac pod cke

histeria na tym forum osiaga granice wytrzymałosci..przynajmniej mojej..
      • Gość: Sylwia Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.netcontrol.pl 12.05.05, 15:36
        1000 zł wydałam na lekcje przygotowujące do matury z historii, co tydzien w
        soboty i niedziele siedzialam na tych zajecia po 3 godziny- prawie przez caly
        rok i co????????? %#&#!@^& !!Jeżeli zdam to tylko dzięki temu ze dobrze
        strzelałam, bo zapomniałam się nauczyć historii komunikacji miejskiej! To
        wszystko przestaje być śmieszne! A przede mną jeszcze Wos i niemiecki. Boshe
        daj mi siłe... i wam tez, bo podpisuje się pod tym, że ta matura jest do bani!!
    • Gość: mitka Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: 213.25.131.* 12.05.05, 15:21
      mam do cholery dość mądrych wypowiedzi, jakie matury są proste i jacy z
      tegorocznych maturzystów debile kompletne, skoro takich banałów nie potrafią
      napisać! mam dość, bo dla mnie naprawdę matura była trudna, a nie jestem jakąś
      kretynką. Mam dość, bo wypowiadają się o tej maturze osoby, które dokońca nie
      moją pojęcia, jak to wszystko działa. Mam dość, bo chciałam pisać starą maturę -
      zrobiłabym zestaw ściąg i w czterech literach miałabym resztę. mam dość, bo
      nikt mnie nie pytał, czy chcę być królikiem doświadfczalnym....i Mam dość, bo
      może się w czerwcu okazać, że nie zdałam tej cholernej matury.... :((
    • Gość: hawaj Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:31
      Ludzie! Wy chyba sobie żarty robicie. Było trudne fakt, ale czego sie
      spodziewaliście: chrztu Polski ? Tramwaje...bardzo ciekawe pytanie, w dodatku
      jedno z prostszych.
      • Gość: visenna odmagicznienie również z historii... :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:43
        ja rozumiem - proste trudne, ale jakie treści niesie nam ta nowa matura? Że
        Napoleon i Hitler mają ze sobą wiele wspólnego, czy że Kanał Augustyński odegrał
        kluczową rolę w wojnie celnej KW z Prusami? A może mamy wiedzieć na pamięć jak
        wyglądało cesarstwo Terencjusza?? Ludzie, to jakaś paranoja. PP z wyborczej
        napisał o odmagicznieniu matury z Polskiego. Ta z historii też jest
        odmagiczniona, w dodatku - sprawdza masę niepotrzebnej umiejętności i wiedzy,
        pomijając to, co w historii najwspanialsze. Tylko wypracowanie o PRL-u było niezłe.
        • Gość: visenna Re: odmagicznienie również z historii... :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:45
          niepotrrzebnych umiejętności i niepotrzebnej wiedzy. tak powinno być :P
        • kadlubek07 Re: odmagicznienie również z historii... :( 12.05.05, 16:15
          cesarz Trajan- za jego panowania cesarstwo miało bodajże najwieksze terytorium

Terencjusz był rzymskim komediopisarzem

Kanał Augustowski...

drobiazgi, a drobiazgi liczą sie teraz najbardziej..

Pozdrawiam
    • Gość: a co was to obchod Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:41
      powiem krótko: Ministerstwo normalnie och..ało!!!!!
      • Gość: ziom Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:52
        ej wyluzujcie było łatwe jak cholera trzeab bylo tylko pomysleć a rozsz. to juz
        w ogole banał spoź bedzie :D:D
      • Gość: uczen_1986_mat2005 O maturach ogolnie IP: *.comel / *.unreg.comel-it.com 12.05.05, 16:37
        Powiem tak.
        Myslalem sobie ogolnie o tej maturze i wogole o sposobie edukacji i kilka
        "wspanialych" wnioskow mozna wyciagnac.

Zasuwamy przez kilka lat, uczymy sie najwazniejszych rzeczy zeby pozniej pisac o
        pie..ch. Tak to jest w wiekszosci przedmiotow. Zastanawiam sie jaki jest tego
        cel. No kurde, przeciez matura ma sprawdzac _podstawowa_ wiedze. Kazdy przedmiot
        ma swoje informacje ktore trezeba poprostu znac, o ktorych kady powinien
        wiedziec i to wlasnie z tego powinna byc matura - z podstaw,fundamentu.

Ktos tutaj cwaniakowal zeby sie nie osmieszac, bo historii sie losowo nie
        wybiera. No to ja sie pytam. Skoro jest to podstawowy poziom to chyba uczniowie,
        ktorzy mieli te piatki, caly rok zasuwali, pozniej jeszcze nie przespali X nocy
        bo wkuwali daty to chyba powinni napisac na te 30% nie ? Wlasnie.

Nastepna sprawa. Historia to historia, wydarzen, dat i faktow multum. Nikt nie
        jest w stanie wyuczyc sie wszystkiego, calej historii. Dlatego wlasnie powinno
        sie dawac przeciez to co najwazniejsze. A nie jakies pierdoly. Druga wojna,
        rozbiory - na trym ma sie skupiac matura bo to najwazniejsze a nie jakies koleje
        i stroje ludowe czy jakies ziemniaki. No chyba ze dla CKE'mowcow takie piredoly
        sa wazniejsze od rozbiorow i wojen. Jeszcze brakuje zeby w szkole ziemniaki
        wyparly rozbior i wogole bedzie fajnie. Ach.. szkoda gadac. Ja sie zastanawiam
        czasami nad tymi ministrami wszystkimi. Co oni tam robia. Experymenty, to
        napewno, szkoda tylko ze nie beda napewno potrafili wyciagnac zadnych wnioskow,
        a to ze zawalili wielu ludziom przyszlosc to co to ich obchodzi. Beda
        eksperymentowac jeszcze dlugo. A jak ludzie zaczna na nich najezdzac to podadza
        sie do dymisji i bedzie sprawa dla nich zalatwiona. Przyjda nastepni, z nowymi
        reformami, ale te juz beda "prawidlowe" i "sluszne".

Polska.. ach..
        • Gość: xxx Polakom gratulujemy CKE IP: 62.3.165.* 12.05.05, 20:23
          Polakom gratulujemy CKE (lol).
    • Gość: R Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 15:45
      Myśle ze calkiem trudna nie byla ale wiedzy historycznej tez nie wymagala
    • Gość: (un)lucky luke dla mnie rozczarowanie CKE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.05, 15:49
      jestem kompletnie rozczarowany ludźmi układającymi te pytania.nie rozumien co
      chciano osiagnąć pytając o ziemniaki, tramwaje, kanał augustowski,herby
      itp "istotne" elementy. nie po to przecież uczę się ponad 2 tys. lat z dziejów
      świata aby potem odpowiadać na takie bzdurne rzeczy...
      • majkajot Re: dla mnie rozczarowanie CKE 12.05.05, 15:53
        no otóż to! a żeby dali coś z I albo II wojny światowej? nie, to dla nich chyba
        nieważne, albo z najnowszej historii-była tylko marna tabelka z paroma
        datami.ale musiało być 6 pytań ze średniowiecza itp,sami wiecie
        po co się uczymy konkretów? nawet na rozszerzonym niepotrzebne, bo wypracowanie
        o społeczeństwie.na siłę wcisnęłam 3 daty, żeby głupio nie wyglądało, ale cała
        reszta to musiało być lanie wody?!
    • Gość: pararararapum NIE PRZESADZASZ? IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 12.05.05, 15:56
      Historia nie byla trudna, byla... dziwna ;)
      Wymagala duzo logicznego myslenia i znajomosci wazniejszych dat. Czepiacie sie
      o te tramwaje, a przeciez to zadanie sprawdzalo czy orientujecie sie w temacie,
      czy wiecie kiedy wymordowano Zydow, albo kiedy skonczyla sie wojna polsko
      rosyjska... Wiec tej matury jest raczej trudno nie zdac. Zalamani moga byc ci
      (czyli ja:)) ktorzy uczyli sie tych wszystkich nazwisk, bitew, przywilei...
      • Gość: Velika Re: NIE PRZESADZASZ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:03
        Szczerze mówiąc też nie wiem dlaczego wszyscy mieli takie problemy z
        tramwajami:) Przeciez wystarczyło wiedzieć tylko fakty historyczne, daty były
        podane, ja nie miałam z tym najmniejszego problemu. Uczyłam się wszystkiego,
        umiem historię bardzo dobrze i też mnie zadziwiły niektóre zadania(herby), ale
        sporo było banalnych. Myśle że bedzie większość to zda bez problemu,
        niepotrzebnie panikujecie. Spodziewałam się czegoś o wiele gorszego dlatego
        jestem w miarę zadowolona. Za to ziemniaki były super:D
        • Gość: mag Re: NIE PRZESADZASZ? IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 12.05.05, 16:09
          właśnie co z ziemniakami? ;D zaznaczyłam, że fałsz, bo w końcu były juz w XVI
          w, ale czy powszechnie je uprawiano??? ;)
      • Gość: aga - maturzystka Porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:05
        ja naleze do tych ludzi, wykułam sie wszystkich Wilhelmów, Marii Teresy.
        Fryderyków Józefów a tu dupa blada, jestem jeszce w szoku, moze mi minie.
        Według mnie to przesadzili, jezli chcieli tak usilnie zrobic test na
        inteligencje, to mogli zrobic tak poł na pół, a nie wszystko. pozatym apel do
        wszystkich ludzi kórzy czepaiaja sie maturzystó, DAJCIE NAM SPOKOJ. tacy mądrzy
        jestescie, to ciekawa jestem co byscie zrobili na naszym miejscu. jasne zwalac
        wszystko na nas to łatwo. wielcy kur**a studenci sie znalezli. Apel nie dzcie
        na UW tam wszyscy sie z nas wysmiewaj ai maja nas za ketynów, tylko dlatego ze
        sa na UW a nie dlatego ze cos sobą reprezentują !!!
        • Gość: kolabor Re: Porażka IP: *.torun.mm.pl 12.05.05, 16:14
          tak sobie czytam i czytam...
          racja, było trudniejsze niż na próbnej, ale bez przeeesady. Nie zdać tego
          byłoby wielką sztuką. Fakt, że sam lekko zaniemówiłem, kiedy przeglądając cały
          arkusz zobaczyłem milion mapek, zdjąć, obrazów, wykresików. Ale to wszystko
          można było na logikę pojechać (tramwaje, obrazy), więc w sumie spoko. Gorzej z
          godłami... tam sobie może być różnie. Było jeszcze troszki porąbanych pytań,
          ale nie było najgorzej. Przecież nie mogli zrobić samych dat i pytań w
          stylu "kim był i czym się wsławił" :P będzie spoko, bez jakieś rewelacji, ale
          zdane spokojnie...
    • Gość: dzaga Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:10
      w gdańskiej jedynce również ogólna rozpacz.przecież ta peiprzona matura
      wcale nie sprawdzała naszej wiedzy( no chyba, że ktoś interesuej się
      kolejnictwem..).jestem tylko ciekawa czy ktokolwiek z tej przeklętej
      komisji egzaminacyjnej byłby w stanie rozwiązć taką maturę( o ile w
      ogóle można było to tak nazwać).jestem przekonana,że ci co nie uczyli
      się wcale a mają trochę szczęścia w strzelaniu wyjdą na niej o wiele
      lepiej niż ci, którzy zakuwali cały rok. jedno jest pewne: jesli
      chcesz, by twoja wiedza została sprawdzona w uczciwy i obiektywny
      sposób, idź do technikum-tam stare matury będą przeprowadzane do 2011..
      teraz należy jedynei podziękować całemu pieprzonemu ministerstwu za to, że
      "poważnie" podeszło do sprawy...
      • Gość: celinka:(((( Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.chello.pl 12.05.05, 16:27
        tramwaje??jeszcze byly do zrobienia chociaz z historia nie mialy NIC
        wspolnego..ale 1 zad???co to bylo i za 6 punktow???????????
        a zjednoczenie niemiec i wloch jest na rozszerzonym@!!!!!!!!!!!!!!!!oszusci
        wredne cke!!!!!!!!!!!
        • Gość: ewka Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.chello.pl 12.05.05, 20:23
          Ja miałam historie na poz podst w szkole i mialam zjednoczenie wloch i
          niemiec...
    • Gość: katia Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.chello.pl 12.05.05, 16:24
      szczerze- załamała mnie ta historia :/ co to wogóle było. przygotowywałam się
      do tej maturki całkiem poważnie i co?! i nico! tramwaje to jeszcze jakoś
      zniosłam, gorzej z innymi --> kolej. sorry, jeśli ta reforma miała pokazać jak
      zdolni są młodzi polacy to temu co układał te testy życzę powodzenia, bo
      osiągnął efekt odwrotny, udupili nas i tyle :/
    • Gość: ariana Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.tvgawex.pl 12.05.05, 16:41
      to byla farsa, porazka, tragikomedia, groteska i wjuz sama nie wiem co
      jeszcze...nigdy naprawde nigdy nie mialam problemow z historia..byla jednym z
      przedmiotow na ktory uczylam sie z przyjemnoscia i w ogole na ktory z checia
      chodzilam..a dzis sie okazalo ze jakcys za przeproszeniem zboczoczeni kolesie
      na punkcie wszelkich srodkow komunikacji ukladaja nam mature..rozmawialam dzis
      juz z moja pani od historii i owszem takie testy jak my dzis mielismy sa w
      planach ale za jakies dwa lata poniewaz nasz rocznik jeszcze do tak dokladnej
      matury nie byl przygotowany..najbardziej w tym wszystkim jest mi zal wlasnie
      mojej historyczki:( wspanialej kobiety ktora z nami pracowal ciezko przez trzy
      lata zeby nas porzadnie przygotowac..w polowie kwietnia jak konczylismy zajecia
      sadzilismy ze jestesmy przygotowani ale po raz wtory okazalo sie ze
      ministerstwo musi koniecznie udowodnic ze mozna nam dokopac..oni tez za
      tegoroczna nowa mature zbiora ciegi..szkoda tylko ze to my bedzienmy za to
      placic kosztem naszych studiow i naszej przyszlosci...Kanal Augustowski? kto by
      sie spodziewal..ja na pewno nie..teraz tylko mam nadzieje ze zdobede te
      cholerne 30%..z rozszerzona nie bylo tak zle chociaz przyznam ze niektore
      zadania do tekstow zrodlowych tez ze tak powiem chyba z rekawa wytrzepane ale
      coz..juz po wszystkim i nic sie zmienic nie da..
    • Gość: urbi Re: HISTORIA CO TO BYLO !!!???!!!!????!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:45
      To było tak:otworzyłem stronę z zadaniami(fakt,bez stresu, ale na czas)i
      rozwiązałem zadania w 60 minut. Sprawdzałem datę likwidacji Zakonu w
      Inflantach. Przykro mi- 99 pkt.
      Rzeczywiście nie było zdań w stylu Wyborczej z 11 marca.
      Odczytanie informacji z tekstu,ilustracji,mapy,tabeli,wykresu czy drzewa
      genealogicznego to wymagania ze standardu:ZDAJĄCY KORZYSTA Z RÓŻNORODNYCH
      ŹRÓDEŁ WIEDZY HISTORYCZNEJ_WYSZUKUJE INFORMACJE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka