Gość: ja Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.chello.pl 14.05.05, 17:24 rozmnazanie?strobilizacja? odbieranie bodzcow i obrona z kazdej strony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chodziarka Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.compower.pl 14.05.05, 17:31 to chodziło o to , ze tam są równocenne połówki i przy uszkodzeniu jednej z nich , organizm moze sprawnie funkcjonowac, ja tak przynajmniej napisałam....ale ogólnie porazka :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:35 ja napisalem ze jest to symetria szescioramienna a sluzy do wiekszej powierzchni chlonącej;) jak myslicie zalicza mi to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:42 a ja mam zle, napisalam sie taka symetria to niewielki stosunek objetosci ciala do jego powierzchni i dlatego latwiej jest kontrolowac procesy zyciowe bez wyksztalcania niektorych ukladow :P jak czegos nie wiedzialam to pisalam cokolwiek zeby pisac, ale sie ktos usieje jak bedzie sprawdzal moja prace! pozdrawiam papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: earlgrey Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.05, 00:24 obrona z kazdej strony ejst na pewno dobrze bo kedys czyt o tym w podr Lewinskiego poza tym chodzi chyab tez o pokarm (tez z akzdej strony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.chello.pl 14.05.05, 17:39 a ułatwia regeneracja w razie uszkodzenia lub utraty kawalka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja regeneracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 17:45 Ja mam właśnie coś nazmylane o łatwiejszej regeneracji, ale to było pisane typowo na zasadzie "mała Gaja myśli że". pzodrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kissmydick Re: regeneracja 14.05.05, 17:51 oooo jakiie pierdoły tu czytam aż mnie dup..a boli W tym pytaniu chodziło o to że symetria promienista powoduje promieniste ułożenie receptórw co pozwala odbierać bodźce nadchodzące z różnych stron ciała co jest przydatne przy osiadłym trybie życia. Tak to jet jak sie nie czytało starych książek do zoologi he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasi Re: regeneracja IP: *.local.net / *.siubuk.com 14.05.05, 17:59 ale z ciebie mądrala!!nie każdy siedzi nad książkami 24\h i nie ma życia prywatnego bo pewnie tak robisz!kujon! moim zdaniem ten kto nie wiedzia,ł a próbował coś wymyślić jest inteligentniejsy od tego co to wykul na blache i sie teraz chwali!rozwoj ludzki polega na szukaniu nowych alternatyw i głowkowaniu nad rozwiązaniem!!pacanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chodziarka Re: regeneracja IP: *.compower.pl 14.05.05, 18:06 noi dobrze gadasz...ja nie wiedziałam..po co ta promienista...wykminiłam z tym co wczesniej napisałam...tak było z wieloma pytaniami....bo był o takich duzo co w ksiazce by sie i tak nie znalazło odpowiedzi....pewnie dlatego nikt jeszcze nie wymyslł odpowiedzi do rozszerzonej;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: regeneracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:06 spoko...nie mysl ze to jest jakas genialna odpowiedz...a z ta jedną połową bedaca odbiciem drugiej to jest symetria dwuboczna!tak jest napisane w www.odpowiedz.pl/t/17037.html Odpowiedz Link Zgłoś
kissmydick Re: regeneracja 14.05.05, 18:18 człowieku przeczytaj dokładnie to co tam pisze i sie zastanów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżizas Re: regeneracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:14 nie wydaje mi się, aby im o to konkretnie chodziło, co mają do tego rownocenne polowki? Moim zdaniem chodzi wlaśnie o regenerację. Chociaż pewnie w kluczu bedzie kilka wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmydick Re: regeneracja 14.05.05, 18:20 a możesz mi wyjaśnić co ma regeneracja do symetri promienistej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżizas Re: regeneracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:31 pomyśl, to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
kissmydick Re: regeneracja 14.05.05, 18:38 oj oj coś mi sie zdaje cwaniaczku że sam nie wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: regeneracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:43 A to, żę każdy fragment ciała jest jakby powieleniem tego obok, co ułatwia szybką i bezbłędną ( mało zróżnicowaną) regenerację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzizas Re: regeneracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 18:50 i pocos mu to pisała, by byl inteligentny by sie domyślił:P <- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OK PRAWIDLOWA ODP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 19:57 SLUCHAJTA! KONIEC GLUPICH KLOTNI-REGENERACJA NIE MA Z TYM NIIIC WSPOLNEGO! NIE WIEM CZY KTOS Z WAS MA MOZE KSIAZKE "zOOLOGIA" Z LWEM NA OKLADCE- BO Z TEJ KSIAZKI, MOI MILI, POCHODZI RYSUNEK NASZEGO PIEKNEGO UKWIALU Z PODPISEM-"PROMIENISTE ULOZENIE RECEPTOROW POZWALA ODBIERAC BODZCE NADCHODZACE Z ROZNYCH STRON CIALA, CO JEST BARDZO KORZYSTNE PRZY OSIADLYM TRYBIE ZYCIA." I KISSMYDICK MA RACJE- STRZELILISCIE Z TA REGENERACJA JAK KULA W PLOT :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: PRAWIDLOWA ODP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 22:01 Ach, dziękuję za uświadomienie! I to jeszcze tak szaleńczo kulturalne! (przepraszam za totalny offtop) Odpowiedz Link Zgłoś
apocalypsewoman Re: PRAWIDLOWA ODP. 14.05.05, 22:23 pff... a czy nie zauwazyl mosci pan ze inne rysunki byly brane z podrecznikow i wcale o podpis pod nimi nie chodzilo w pytaniu? jesli chodziloby o bodzce zapewne byloby to odpowiednio zaznaczone na rysunku tak jak w pozostalych zadaniach. co do innych odpowiedzi ze mniejsza powieszchnia i takie bzdety... wydaje mi sie ze ukwial dalej rosnie by usiagnac wymiary charakterystyczne dla jego gatunku... osobiscie to nie wiem o co im chodzilo i co napisalam nie pamietam bo pomyslu nie mialam na to i chyba 10 minut zastanawailam sie jak te milion pomyslow ubrac w odpowiednia slowa :[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: PRAWIDLOWA ODP. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 22:54 och Boze przestancie, dobra regeneracja jest zle ( fajnie, ze wymyslilam te receptory na maturze :D ), modyfikacja lodygi to bulwa i klacze ( tego juz nie wymyslilam- nie moge patrzec na pyry teraz ;)) no i bardzo dobrze, ja sie przyznaje otwracie i bez bicia ze mam mase IDIOTYCZNYCH bledow chyle czola i sama uznaje, ze mialam pomrocznosc jasna na tej maturze i natsapila degeneracja mozgu u mnie. Ale bez sensu teraz pyskowac do siebie, ze DEBILE albo ze "mam nadzieje ze nie spotkamy sie na jednej uczelni" i chwialic sie, ze ma sie tylko 1 punkt do tylu. Sluchajcie, to ze nas postawili w nieco antagonistycznej sytuacji to nie znaczy, ze mamy drzec ryja na siebie. Ave Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziubas Re: regeneracja IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.05.05, 22:15 wreszcie ktos normalny...yhhh... JAKA REGENERACJA??? CO WAS POWALILO?? A CO MA REGENERACJA DO PROMIENISTEJ SYMETRI CIALA????? TO W PODST BYŁO!!!!! niedobrze mi sie robi jak czytam takie ebilne wypowiedzi... moze jeszcze napisaliscie ze bulwa ziemniaka to modyfikacja korzenia...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: regeneracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 22:29 Nie, no co TY, to było tak kosmicznie trudne pytanie, że zostawiłam... Może egzaminatorzy mi uzupełnią i dodadzą punkty? oO Ok, niezdrowe emocje. Zgadzam się, regeneracja prawdopodobnie jest odpowiedzią złą. Zresztą wspominałam, że tylko strzelałam. ALe nienawidzę jak ktoś na mnie wrzeszczy i udaje inteligentniejszego niż jest. Ja jestem o jeden punkt w tym pytaniu w tyl - a Ty? Calą resztę masz dobrze? Jeżeli tak, to pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że nie będziemy walczyc o miejsce na tej samej uczelni. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apocalypsewoman Re: regeneracja 14.05.05, 22:44 gaju a ty taka pewna siebie ze wszystko inne masz dobrze? i ze tylko w tym pytaniu napisalas pie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: regeneracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 23:13 A jasne, ze nie ;) Jeszcze duzo innych mam zle, ale pewnosc siebie u innych potrafi czasami wkurzyc, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulka Re: regeneracja IP: *.kielce.msk.pl 15.05.05, 12:51 ja napisalam,ze ulatwia podzial i regeneracje...myslicie ze uznaja??jest w ogole gdzies klucz do rozszerzonej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.czarne.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 23:54 to prawda co jest napsiane w książce z lwem na okładce w sprawie symetrii promienistej. sprzyja to odbiorowi inf przez rozmieszczone wkółko receptory. ALE NIE MA TO ODNIESIENIA DO NASZEGO MATURALNEGO PYTANIA! Ludzie! nie po to nam napisali "równocenne połówki" żebyśmy o receptorach pisali! TO jest prawdą oczywiście, ale założę się, że nie taka odp będzie w kluczu. W dzielącym się organizmie(który ma promienista sym ciała) niezaleznie od osi podzialu powstaja identyczne osobniki-nie tylko genetycznie ale OD RAZU tez morfologicznie, posiadajac wszystkie niezbedne narzady do odtworzenia "reszty" organizmu. oczywiscie mozna to ujac inaczej. Ale nie moge juz patrzec na opinie tych mądralińskich co piszą o receptorach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toudias Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: 80.51.90.* 15.05.05, 10:45 ja napisałem,ze to symetria dwuboczna. Nie było przecież zaznaczonych kilku płaszczyzn symetrii,lecz tylko jedna. A co to daje?? organizm moze się rozmnażać poprzez podział podłużny :P Ale nie wiem czy to jest dobra odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrx Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 14:01 moim zdaniem to ma zwiazek z rozmnażaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tika Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.chello.pl 15.05.05, 22:41 a nie chodzilo o pobieranie pokarmu ulatwione? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NTsia Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.05, 09:57 Ech... symetria byla promienista, napisalam, ze jest zwierzatkiem osiadlym , wiec taka budowa sprzyja pobieraniu pokarmu, ale jak jest w modelu dowiemy sie za tydzien. Jezeli chodzi o regeneracje, to taka symetria nie ma nic do rzeczy, bo wirki moga sie zregenerowac z 1/273 swego ciala, czy jakos tak (w ramach anegdoty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 10:38 a bulwa to nie jest zmodyfikowany korzen??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lauda Re: SYMETRIA PROMIENISTA -jakies pomysly? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 16.05.05, 11:36 Bulwa - łodyga podziemna niektórych roślin (np. ziemniak, burak, cebula) lub forma korzenia (np. dalia). Jej zadaniem jest gromadzenie zapasów na zimę. (wikipedia) Odpowiedz Link Zgłoś