Dodaj do ulubionych

Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zdajacyc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 01:11
Mi matura bardzo sie podobala, szczegolnie matematyka, zadania byly bardzo
latwe i typowe, kilka zadan wymagalo krotkiego zastanowienia. Uwazam ze
odsieje ona mlodziez pod katem tych ktorzy faktycznie umieja a tych
ktorzy "mysleli ze umieja". Wiele osob sugerowalo sie dobrymi ocenami w
liceum lecz jak widac oceny sa niemiarodajne bo zaleza one od szkoly,
nauczyciela, poziomu szkoly, ukladow z nauczycielem. Matura dala nam
mozliwosc sprawdzenia swojej rzeczywistej wiedzy i umiejetnosci, oceniana
wedlug tych samych kryteriow, zawierajaca ten sam zestaw pytan dla kazdego.
Otwiera nam ona drogi na uczelnie bez potrzeby zdawania kolejnych egzaminow.
Uwazam reforme za pelen sukces (oczywiscie z drobnymi niedociagnieciami) i
uwazam ze jej idea i glowny motyw zostaly w pelni zrealizowane.
W koncu zobaczymy prawdziwy obraz polskiego szkolnictwa i to co nalezy w nim
jak najszybciej zmienic.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: aaaaaaaaaaaaa Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: 195.205.97.* 16.05.05, 01:12
      ludzie z cke jeszcze nie spią?
      • Gość: benyora Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 01:13
        owieczko zapamietaj: nie wszyscy ktorzy zdawali nowa mature w tym roku sa z CKE
      • Gość: Kaja Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: *.ssnet.pl 16.05.05, 01:14
        No ale ta to na 100% jest z CKE. ja myslałam,ze przynajmniej o 1 w nocy można
        swobodnie porozmawiac. Wielki Brat czuwa :D
        • Gość: benyora Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 01:15
          mam tylko wspolnego z cke co twoja mama
          • Gość: Kaja Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: *.ssnet.pl 16.05.05, 01:20
            No dobrze, w takim razie ja się nie zgadzam z poprzednim postem ponieważ:
            1. Mi ta matura wcale nie otwiera drogi na uczelnię, bo egzamin i tak mi zrobią.
            2. Jezeli o niedociągnięciach mowa to maturę np z informatyki trudno nazwać
            niedociągnięciem. Była ona w całości źle zorganizowana.
    • Gość: Kozia Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.05, 01:18
      oooo luuudzie, jak nie jesteś z cke to chyba się niewyspałaś... ;P
      nie no, tak serio to jestem tolerancyjna dla zdania innych i >>być może<<
      którys z tegorocznych maturzystów też może mieć takie zdanie ale... BEZ
      PRZESADYZMU!!! "udana reforma"??? phi, nie w tym roku!!!
      • Gość: benyora Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 01:21
        Sluchaj slonko, studia na PW bez wstepnych ? to juz mozliwe, wlasnie przez ta
        reforme i nowa mature
        pelen sukces
        • Gość: llus Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 01:23
          Poczekamy do wyników i będzie można ocenić całą maturę...
    • Gość: benyora Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 01:31
      Mi sie juz do tej pory spodobal jej ksztalt, zadania bardzo ciekawe byly, nie
      trudne tylko sprawdzajace rozumienie matematyki, zdolnosci kojarzenia.
      • Gość: człowiek dobry człowieku IP: *.icpnet.pl 16.05.05, 01:46
        Po pierwsze jesłi chodzi o poznań, to nie ma chyba kierunku gdzie nie było by
        dodatkowych egazminów, UJ, gdańsk i wawa chyba podobnie
        Po drugie brak rozróżnienia poziomów, zdawalem już 4 egazminy, jeszcze jeden
        przedemna i nie widze specjalnych różnica między poziomen podstawowym a
        rozszerzonym, a napewno by zdobyc 90% z podstawowego trzeba było umieć to co na
        rozszerzonym,
        Po trzecie co do matmy to na podstawowym poziomie dla ucznia podstawowego było
        zamalo czasu, jak ktos znał to co na rozszerzonym to spoko zdązył, ale jak
        trzeba było liczyc normalnie to kanał.
        po czwarte, mautura była żle zorganizowana, informacje z cke docierały za pożno
        (m.in. słynna sprawa kalkulatorów, która ogłoszona po zakończeniu roku).
        po piate oceny z ustnych są nieobiektywne i w jednej szkole 50% to jest tak jak
        w innej 95% (to nie wymysly tylko fakty)
        po szóste. pisanie pracy z polskiego, o literaturze pod klucz jest absuredem
        samym w sobie i nie da sie tego dobrze przeprowadzić bo można napisać dobrze na
        1000 sposobów a w kluczy jest 1-2
        po siódme w arkuszach z historii, polskiego (pewnie tez z wosu) brakuje miejsca
        na napisanie naprawde sensownej pracy, ja musialem skonczyc obie 50-60 min
        przed czasem bo nie miałem już miejsca a ciągle miałem pomysły i potem sie
        dziwić, że nie mam wszystkiego co w kluczu,
        po ósme ta matura ma swoje plusy, ale sądze że doświadczą ich nasi koledzy za 2-
        3 lata jak to się wszystko juz jakoś ułoży,
        po 9 TO NIE JEST UDANA REFORMA
        po 10 pomyśl o nauczycielach którzy 2-3 weekendy bedą siedzieć po 12 h
        zamknięci w sali z 20 innych egazminatorami i poprawiajacy nasze pracę,
        przeciez oni dostana na głowę i napewno pod koniec pracy sprawiedliwośc ich
        ocen spadnie,
        to tyle choć pewnie można by pisac jeszcze dużo więcej, a propagandę sukcesu to
        juz mamy za sobą, skonczyła sie bezpowrotnie w '89 więc panu już podziękujemy,
        a swoją droga na jakie wyniki liczysz? bo to moj kolejny wniosek:
        maturę łatwo zadać (uzyskażc 30%)
        można spoko uzyskac 50%
        do 70% bedzie dużo wyników
        ale powyzej 80-85 na poziomach rozszerzonych to bedzie rzadkość
        wniosek? matura ujednolica-kolejny relikt PRL:(((
        smutno mi ale może własnie dzięki naszym bunta, pismą do CKE, Gazet(y) nasi
        młodsi koledzy bedą mieli lepiej.
        ps. przepraszam za literówki ale jest pożno i nie chce mi się sprawdzać jak
        napisałem:P
        • Gość: benyora Re: dobry człowieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 14:23
          Ja jednak pozostaje przy swoim, zgadzam sie z Toba w pelni ze w maturze byly
          niedociagniecia jak kalkulatory, nie podoba mi sie sposob oceniania polskiego
          ale co do egzaminow wstepnych to sie nie moge zgodzic. Owszem wiele uczelni
          oglosilo wstepne ale sa one tylko na KILKA KIERUNKOW, np na PW na kazdy wydzial
          sie mozna dostac po nowej maturze procz Elektroniki i Informatyki (bo tam
          zawsze potezne oblezenie + konkurencja z zagranicy). Jednak ja rok temu (jak i
          dziesiatki tysiecy innych maturzystow) MUSIALBYM pisac wstepny na swoj
          kierunek, w tym juz nie musze bo zalatiwa to NOWA MATURA ktora chonoruja.
          Owszem wstepne beda ale tylko na NAJBARDZIEJ ELITARNE KIERUNKU gdzie zawsze
          jest 20 osob per miejsce. Co do matmy to sie nie zgodze ze jest zatrudna dla
          przecietnego ucznia matematyki. Uwazam ze blednie interpretujecie poziom
          podstawowy z matmy. Otorz chodzi o to by NA POZIOMIE PODSTAWOWYM bylo juz
          zroznicowanie trudnosci zadan (tak jak mialo to miejsce). Otoc zeby miec 70% to
          trzeba bylo juz sporo umiec i sie narobic, na 50% srednio dobry uczen napisze,
          na 30% niskosredni a slaby jej nie napisza. (sa zawsze wyjatki fuksy itp. ale
          to nie jest wina reformy). I tak powinno byc, matematyka PODSTAWOWA moze
          rowniez byc przepustka na studia dla tych lepszych ktorych dzieki zroznicowaniu
          zadan udalo sie wylapac.

Ciesze sie ze z niektorymi ludzi o odmiennych zdaniach mozna przeprowadzic
          merytoryczna dyskusje bez bluzgania sie, lecz wymianiac argumenty.
    • Gość: xyz Re: Matura idealna, weryfikujaca inteligencje zda IP: *.elknet.pl / 80.48.227.* 16.05.05, 15:29
      ja nie jestem z cke i jestem tegorocznym maturzysta i zgadzam sie z pierwszym
      postem.

i mysle ze ci ktorym matura poszla kiepsko nie patrz an reforme obiektywnie -
      trudno sie im dziwic co jednak nie zmienia faktu ze na ich zdanie duzy wplyw
      maja emocje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka