Dodaj do ulubionych

POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:27
W informatorze na poziomie podstawowym przewidziaane sa tylko
fragmenty "Kordiana" i "Nie-Boskiej komedii" a tymczasem na maturze kazali
nam sie odwolac do calosci, i jest za to sporo punktow, ktos kto czytal nie-
bsoka tylko we fragmencie czyli scene w obozie, nie wie nic o Henryku. Nie
uwazacie że to nie fair?
Obserwuj wątek
    • Gość: dddddddddddddddd Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: 195.205.97.* 16.05.05, 15:29
      ale nie zauwazyles ze klucz sie opiera na tym co bylo w samym fragmencie
      wystarczylo tylko interpretowac fragment a nie streszczac lektury:/
    • Gość: tra la la la Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:33
      tak, ale zobacz klucz, sporo punktow jest za wnioski, ktore mozna wyciagnac
      dopiero po przeczytaniu calej lektury, np. przeszlosc henryka itp
      • Gość: aga_86 Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:47
        Ale w informatrze podane są sceny oowiązkowe.. a niestety to własnie z tych scen
        wynika przeszłość Henryka....Poza tym za odwołanie do znajomosci książki sa 2
        punkty.. nie przesadzajmy
    • Gość: ihaha Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.czajen.pl 16.05.05, 15:36
      ja tam nie wiem. ja tam czytalem cala nieboska komedie wiec nie bybloby
      problemu (tymbardziej ze pisalem pierwszy temat;)). jak nie czytales calosci a
      trzebabylo sie do niej odwolac trzebabylo pisac temat nr 1 i po problemie:P
      • Gość: autor tematu Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:39
        akurat nie-boska tez czytalem cala, ale duzo ludzi nie czytalo calosci tylko
        fragmenty i na podstawie tych fragmentow obowiazkowych ciezko dojsc do takich
        wnioskow jakie sa w kluczu:/
    • Gość: motyl Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 16.05.05, 15:37
      Racja, ja też znałam tylko te kilka scen które były w informatorze i co? Jak
      niby miałam zinterpretować w kotekście całego utworu?!? Uważam ze jeśli ktoś
      jakimś cudem nawiązał do całości to powinien otrzymać punkty w ramach waloru a
      nie tych 20 czy ilu tam za treść... Piszmy do cke!
      • Gość: Kulo Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:41
        ludzie tam nie bylo odwolania sie ani do tresci calej lektury, ani do tego
        kontekstu, tylko do opisu obu postaci trzeba bylo wykorzystac wiede o tych
        utworach, przeczytajcie sobie jeszcze raz ten temat. w kluczu sa ogolem 4 pkt
        za jaka kolwiek wiedze o tych bohaterach z poza tych fragmentow.
      • Gość: misia Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 15:43
        Nie przesadzajcie. Osoba ktora jest oczytana, inteligentna i ma wiedze z
        polskiego powinna miec 100%. Ale ktos kto nie czytal podstawowych lektur, nawet
        jesli nie ma ich w spisie, nie zasluguje na tyle. A odpadnie Wam moze 5
        punktow. Mi pewnie tez, chociaz sie odwolalam (ale nie tak jak trzeba).
      • Gość: zosia Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.osiedle.com 16.05.05, 16:55
        eeeee nie chyba nie mi się zdaje ze w informatorze maturalnym napisali ze z Nie
        Boskiej Komedii tzreba znać tez początkowe sceny o życiu Henryka a nie tylko o
        obozie rewolucji ja tam też nie czytałam tej lektury ale za to czytalam troche
        streszczeń
    • Gość: jaaaa Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.gorzow.mm.pl 16.05.05, 15:41
      co wy gadacie?? nie pisało żeby się odwołać do CAŁOŚCI, mogliście się odwolać
      do znanych fragmentów, i tak za to tylko 4 pkt są, więc nawet jak ktoś nie
      czytał to spokojnie powinien zdać
    • Gość: guyjd Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 16:02
      Żal miWAS. Jak polonista może omawiać tylko fragmenty?? My omawialiśmy ZAWSZE
      całe lektury, bo w każdym temacie jest " odwołaj sie do wiedzy o całym
      utworze":P. A poza tym nie czytacie nawet streszczeń przed maturą???:) ŻAL MI
      WAS:p
      • Gość: ava Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 16:18
        Śmieszni jesteście, fragmenty czyli jak co druga strona. Logika podpowiada żeby
        przeczytać całość.
        • Gość: Ewa Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.chello.pl 16.05.05, 16:56
          kto tu jest smieszny. ci co odwolali sie do calosci utworu niech zaluja. moi
          znajomi nawet 2 akapity mowili o reszcie a za to sa 4 pkt. sama starta czasu.
          wystarczylo napisac o hamletyzmie i chorobie wieku kordiana i juz sie zbiera 2
          pkt za walory. a odwolywac sie do calej tresci nie trzeba bylo, wiec i po co??
          co to dawalo??
          • Gość: misia Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:37
            Odpowiem Ci po co - bo za to sa az 4 punkty. Dla mnie to wiele, zalezy mi
            chociazby na 4 punktach wiecej od innych. Poza tym sa jeszcze 4 punkty za
            dodatkowe walory.
            • v.isionaire Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE 17.05.05, 11:03
              Nie ukrywam że było mi przykro, że w arkuszu oceniania z polskiego nie napisali
              nic o miłości Kordiana do Laury, (która była we fragmencie) ani miłości Henryka
              do swojej żony! Dla mnie matura powinna sprawdzac wiedzę ksiązkową a nie
              fragmenty. Dzięki temu ludzie którzy nie mają pojęcia o Kordianie i Henryku
              wyjda lepiej niż Ci którzy mieli nadmiar tej wiedzy :| Porazka!
    • Gość: natusia Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.gdc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:08
      tak, za calosc jest SPORO punktow.. az 2 pkty!! ah lepiej trzeba sie bylo uczyc!
      • Gość: Ania Re: POLSKI PISEMNY, PISZMY DO CKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:03
        A ja odnioslam wrazenie, ze pomylono arkusze, tzn. podstawowy mial byc na
        rozszerzonym i odwrotnie. nie jest to tylko moje wrazenie, ale rowniez moich
        polonistow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka