Gość: Fat Meryl IP: *.acn.waw.pl 20.05.05, 16:30 a jak macie w zad 10? NaNO3 + H2SO4 ->....... ja napisałem że zajdzie, bo kwas mniej lotny wyprze bardziej. ale zadania tego typu sa wredne i nie powinni ich dawac na maturze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: basik Re: CHEMIA zad 10` IP: *.mikolow.net 20.05.05, 16:34 zgadzam sie...zadanie niby banalne ale poprostu tak jak powiedziałeś WREDNE:/miałam problem lekki.......heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fat Meryl Re: CHEMIA zad 10` IP: *.acn.waw.pl 20.05.05, 16:36 no iby proste, ale zastanawiałem sie czy naisać prawde (zajdzie), czy iść tokiem myslenie debil z CKE i napisać ze nie zajdzie bo sie załoze ze w odpowiedzi bedzie ze nie nie zachodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madziulexx Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:39 ej sluchajcie ja to chrzanie !! reakcja zajdzie a to ze w tym wypadku trzeba ja bylo rozpisac chyba na wszystkie mozliwe jony to juz problem tyhc idiotów z CKE. reakcja zajdzie na 100 % i niech ktos mi sprobuje tego nie zalczyc :) buziaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomorze Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:23 ludzie-NIE ZAJDZIE! to jest tzw. STRĄCENIÓWKA (kto was chemii uczył??)i na 100% nie zajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fat Meryl Re: CHEMIA zad 10` IP: *.acn.waw.pl 20.05.05, 16:46 ja jonowo napisałem ze mi spie.. HNO3: 2H+ + 2NO3- -> 2HNO3 bo jak bym skreślił wszystmi jony to by sie zdziwili nieco... a tak ogólnie to jak wrazenia?? bo moje mieszane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżizas Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:50 no ale tak raczej to źle jest wiesz, nie mozesz tak napiasc jonowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżizas Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:51 oczywiście wy wszyscy wiecie lepiej niż CKE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hemik Re: CHEMIA zad 10` IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:33 oczywiscie ze reakcja nie zajdzie i nie kumam w ogole nad czym sie zastanawiac. Jezeli rozpisujecie cos na jony i wszystko wam sie skraca to wniosek jest taki ze jony sobie swobodnie plywaja w roztworze i zadna reakcja nie zachodzi. analogicznie wlewajac np. kwas azotowy do wody, mamy tam jony H+ i NO3- a nie cala czasteczke kwasu azotowego. No ale to nie przeszkadza wyzwac wszystkich od debili! Proponuje poczytac zanim zaczniecie krzyczec, niektorym polecam nawet mala powtorke z podstaw z gimnazjum pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżizas Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:47 ale ta reakcja nie zajdzie:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfons Przecież reakcja nie zajdzie-czemu? otwórz to IP: *.pl / 80.48.247.* 20.05.05, 16:51 bo to był poziom podstawowy wieśniaki-więc wystarczyło rozpisać na jony i skrócić WSZYSTKO ku.. je..a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Przecież reakcja nie zajdzie-czemu? otwórz to IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 20.05.05, 16:53 rekacja nie zajdzie, rekacja miedzy solami jedynie wtedy zajdzie gdy wytworzy sie choc jeden osad Odpowiedz Link Zgłoś
edka200 Re: CHEMIA zad 10` 20.05.05, 17:20 Nie, chyba nie zajdzie bo kwasy reagują z solami słabych kwasów a ta sól była sola mocnego kwasu, tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elios Re: CHEMIA zad 10` IP: *.gdynia.mm.pl 20.05.05, 18:08 nie zajdzie bo by poskracaly sie wszystkie jony, ja tez na poczatku myslem ze jednak zajdzie, ale jak rozpisalem jonowo i poskracalem to zobaczylem ze nie zajdzie, bo aby mogla zajsc, musial pojawic by sie osad lub gaz ktory by odparowal ... . Na bank nie zajdzie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korek Re: CHEMIA zad 10` IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.05, 18:17 na moje oko nie zajdzie, ktos juz wczesniej napisal o tworzeniu kwasu bardziej lotnego, dzialasz kwasem solnym na sol azotowego, wiec na moje oko nic tu do dzialania, jonowo rozpisac mozna bo to w koncu elektrolity, ale jaki to ma sens, jesli kaza napisac skrocone zapisy, a tam wszystko sie poskraca?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: CHEMIA zad 10` IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.05, 19:18 Nie zajdzie zaden zwiazek nie opuszcza srodowiska reakcji, nie wytraca sie w postaci osadu wszystkie jony sie zredukuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: CHEMIA zad 10` IP: *.elektron.com.pl 21.05.05, 12:17 nie zajdzie, bo mocne kwasy nie reaguja z solami mocnych kwasow!!! Odpowiedz Link Zgłoś