Dodaj do ulubionych

CHEMIA zad 10`

IP: *.acn.waw.pl 20.05.05, 16:30
a jak macie w zad 10? NaNO3 + H2SO4 ->....... ja napisałem że zajdzie, bo
kwas mniej lotny wyprze bardziej. ale zadania tego typu sa wredne i nie
powinni ich dawac na maturze
Obserwuj wątek
    • Gość: basik Re: CHEMIA zad 10` IP: *.mikolow.net 20.05.05, 16:34
      zgadzam sie...zadanie niby banalne ale poprostu tak jak powiedziałeś
      WREDNE:/miałam problem lekki.......heheh
      • Gość: Fat Meryl Re: CHEMIA zad 10` IP: *.acn.waw.pl 20.05.05, 16:36
        no iby proste, ale zastanawiałem sie czy naisać prawde (zajdzie), czy iść
        tokiem myslenie debil z CKE i napisać ze nie zajdzie bo sie załoze ze w
        odpowiedzi bedzie ze nie nie zachodzi...
        • Gość: madziulexx Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:39
          ej sluchajcie ja to chrzanie !! reakcja zajdzie a to ze w tym wypadku trzeba ja
          bylo rozpisac chyba na wszystkie mozliwe jony to juz problem tyhc idiotów z
          CKE. reakcja zajdzie na 100 % i niech ktos mi sprobuje tego nie zalczyc :)
          buziaki :)
          • elafan Re: CHEMIA zad 10` 20.05.05, 16:43
            nie zajdzie
            • Gość: pomorze Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:23
              ludzie-NIE ZAJDZIE! to jest tzw. STRĄCENIÓWKA (kto was chemii uczył??)i na 100%
              nie zajdzie
          • Gość: Fat Meryl Re: CHEMIA zad 10` IP: *.acn.waw.pl 20.05.05, 16:46
            ja jonowo napisałem ze mi spie.. HNO3: 2H+ + 2NO3- -> 2HNO3
            bo jak bym skreślił wszystmi jony to by sie zdziwili nieco... a tak ogólnie to
            jak wrazenia?? bo moje mieszane.
            • Gość: dżizas Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:50
              no ale tak raczej to źle jest wiesz, nie mozesz tak napiasc jonowo
          • Gość: dżizas Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:51
            oczywiście wy wszyscy wiecie lepiej niż CKE
            • Gość: hemik Re: CHEMIA zad 10` IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.05, 18:33
              oczywiscie ze reakcja nie zajdzie i nie kumam w ogole nad czym sie zastanawiac.
              Jezeli rozpisujecie cos na jony i wszystko wam sie skraca to wniosek jest taki
              ze jony sobie swobodnie plywaja w roztworze i zadna reakcja nie zachodzi.
              analogicznie wlewajac np. kwas azotowy do wody, mamy tam jony H+ i NO3- a nie
              cala czasteczke kwasu azotowego.
              No ale to nie przeszkadza wyzwac wszystkich od debili! Proponuje poczytac zanim
              zaczniecie krzyczec, niektorym polecam nawet mala powtorke z podstaw z gimnazjum
              pozdro
    • Gość: dżizas Re: CHEMIA zad 10` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:47
      ale ta reakcja nie zajdzie:]
    • Gość: Alfons Przecież reakcja nie zajdzie-czemu? otwórz to IP: *.pl / 80.48.247.* 20.05.05, 16:51
      bo to był poziom podstawowy wieśniaki-więc wystarczyło rozpisać na jony i
      skrócić WSZYSTKO ku.. je..a
      • Gość: kamil Re: Przecież reakcja nie zajdzie-czemu? otwórz to IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 20.05.05, 16:53
        rekacja nie zajdzie, rekacja miedzy solami jedynie wtedy zajdzie gdy wytworzy
        sie choc jeden osad
    • edka200 Re: CHEMIA zad 10` 20.05.05, 17:20
      Nie, chyba nie zajdzie bo kwasy reagują z solami słabych kwasów a ta sól była
      sola mocnego kwasu, tak mi się wydaje.
      • Gość: elios Re: CHEMIA zad 10` IP: *.gdynia.mm.pl 20.05.05, 18:08
        nie zajdzie bo by poskracaly sie wszystkie jony, ja tez na poczatku myslem ze jednak zajdzie, ale jak rozpisalem jonowo i poskracalem to zobaczylem ze nie zajdzie, bo aby mogla zajsc, musial pojawic by sie osad lub gaz ktory by odparowal ... . Na bank nie zajdzie ... .
        • Gość: korek Re: CHEMIA zad 10` IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.05, 18:17
          na moje oko nie zajdzie, ktos juz wczesniej napisal o tworzeniu kwasu bardziej lotnego, dzialasz kwasem solnym na sol azotowego, wiec na moje oko nic tu do dzialania, jonowo rozpisac mozna bo to w koncu elektrolity, ale jaki to ma sens, jesli kaza napisac skrocone zapisy, a tam wszystko sie poskraca??
        • Gość: agata Re: CHEMIA zad 10` IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.05, 19:18
          Nie zajdzie zaden zwiazek nie opuszcza srodowiska reakcji, nie wytraca sie w
          postaci osadu wszystkie jony sie zredukuja
        • Gość: ewa Re: CHEMIA zad 10` IP: *.elektron.com.pl 21.05.05, 12:17
          nie zajdzie, bo mocne kwasy nie reaguja z solami mocnych kwasow!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka