Dodaj do ulubionych

DWA kierunki

31.05.05, 17:00
Mam pytanie. Chciałabym studiować dwa kierunki jednoczesnie i nie wiem, czy
to jest mozliwe. Czy ktos jeszcze ma takie plany>? Bo mi jak na razie wszyscy
odradzają, a ja bym bardzo bardzo chciała :)
Odpiszcie proszę
Dodam, że ja chcałabym zarządzanie i marketing oraz germanistykę.
Pozdrwiam
Obserwuj wątek
    • Gość: khamil Re: DWA kierunki IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.05, 17:20
      szczerze? Zaczynanie 2 fakultetow od razu na I roku nie jest za dobrym pomyslem, wg mnie przynajmmniej. Mozesz po prostu nie wyrobic. Jesli jednak mozliwosci techniczne(zgranie zajec) jest mozliwe, proponuje Ci zaczac taka zabawe od 2, moze 3 roku...Pozdr.
      • Gość: k.asia Re: DWA kierunki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.05, 18:21
        Przynajmniej na UW funkcjonuje to tak, że dostajesz urlop dziekański na rok na
        jednym kierunku, więc w praktyce zaczynasz pierwszy kierunek, a na drugim roku
        tego pierwszego możesz skorzystać z tego drugiego, "zamrożonego" indeksu. Ja
        też myślę o takiej opcji, choć oczywiście jest to dosyć czaso- i pracochłonne.
        • Gość: gigi Re: DWA kierunki IP: *.olsztyn.mm.pl 02.06.05, 09:20
          2 kerunki można studiować ale te co ty wybrałaś to raczej ciążko tak połązyć.
          Studia filologiczne są jednymi z najcięższych, non stop się siedzi w słowniku.
          Moja siostra poszła na germanistyke do poznania. Poziom miała wysoki bo przez
          pewien czas mieszkała w Niemczech. Inaprawde cały czas spędzała na kuciu słówek
          itp. Wiec radze ci najpierw zacząć jeden a od 2 roku ewentualnie coś dorzucić
          jeżeli będziesz czuła że sobie poradzisz. A poza tym 1 rok jest zawsze najgorszy.
    • n_nicky Re: DWA kierunki 31.05.05, 18:39
      Niedawno był taki wątek na forum "Studia",więc nawiązując-to nie jest zbyt dobry
      pomysł na 1 roku.Na początku najlepiej jest się zająć jednym kierunkiem,a na 2
      czy 3 roku zacząć drugi.Studiując od razu dwa kierunki na 1 roku,możesz się po
      prostu "zajechać".Gdybym dostała się na filologię,to też chciałabym zrobić drugi
      fakultet,ale dopiero po 2,3 roku.
      <a
      href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=22074136&v=2&s=0">Zajrzyj
      tutaj</a> jeśli chcesz wiedzieć więcej o tzw.formalnościach.
      • n_nicky Re: DWA kierunki 31.05.05, 18:40
        Tutaj- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=22074136&v=2&s=0 :)
    • Gość: :/ Re: DWA kierunki IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 18:53
      Też się nad tym zastanawiam... A jesli chodzi o linki, to też ejden podrzuce ;-)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=24450524&a=24514844
      • n_nicky Re: DWA kierunki 31.05.05, 19:05
        Chcesz studiować fil.duńską?Ja się wybieram na norweską:)Teoretycznie masz
        łatwiej,bo na duńską jakoś zawsze najmniej chętnych;)A jeśli możesz,to odpowiedz
        mi na pytanie-na jakiej podstawie mogłabyś być zwolniona ze wstępu do
        językoznawstwa i literaturoznawstwa?Bo z tego co się orientuję to są przedmioty
        obowiązkowe?pozdrawiam
        • Gość: :/ Re: DWA kierunki IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 20:11
          Tzn. ja nie wiem, czy mogłabym być z nich zwolniona, bo jeszcze się nie
          dowiadywałam, ale na germanistyce są przedmioty o tej samej nazwie, więc na tej
          podstawie ;) Ale jak już napisałałam, nie wiem, czy te wstępy są uniwerslane, ze
          sie tak wyraże, czy jednak ten na germie mocno by się różnił od tego na
          duńskiej. Cały czas jednak nie wiem, czy da się pogodzin dwa kierunki na
          pierwszym roku :/ Heh... jak się dostanę na oba, to się będę martwić :) Pozdr.
          • n_nicky Re: DWA kierunki 31.05.05, 22:10
            No są,ale na germanistyce są wstępy do literaturoznawstwa i językoznawstwa z
            zakresu języka niemieckiego i literatury niemieckiej,a na
            fil.duńskiej/norweskiej/każdej innej z zakresu języka i literatury
            duńskiej/norweskiej.I z tego co mi wiadomo jest to obowiązkowe,a przedmioty te
            są już od 1 semestru.No bo w końcu wstęp;)
            • Gość: :/ Re: DWA kierunki IP: *.icpnet.pl 31.05.05, 23:02
              No, może rzeczywiście się zapędziłam :p Choc chyba nie mozna patrzeć na to, ze
              przedmiot jest obowiazkowy (bo np. praktyczna nauka niemieckiego lub ang. jest
              obowiazkowa, ale studiując germe to by mi zaliczyli). Hmmm.. wracając do
              "wstepów", to pewnie masz racje, ale ja wzięła językoznawstwo i
              literaturoznawstwo jako dyscypliny naukowe, ze niby te wtępy nie są związane
              konkretnie z danym obszarem językowym, ale - jak już wielokrotnie podskreslałam
              - jeszcze się nie dowiadywalam, więc nie wiem jak to dokladnie jest, ale dzieki
              za Twoje posty :)
    • Gość: mała_Mi Re: DWA kierunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 18:54
      heh mam podobne opcje - lingwistyka i ewentualnie po 2, 3cim roku studia na
      AE ;). Ale boję się nieco matmy na Ekonomicznej więc lekko się wzdrygam ;). Nie
      dasz rady pociągnać wg mnie jednocześnie studiów na AE i językowych od 1szego
      roku- wiele zajęc jest obowiązkowych, poza tym to taka "aklimatyzacja" więc
      warto by się lepiej zadomowić na jednym kierunku, a potem uderzać na drugi.
      Taka moja wizja, którą chciałabym wcielić w życie ;)

Mam jeszcze pytanko do Bachy20005: drugi kierunek (germanistyka/zarz &
      marketing) z pobudek czysto praktycznych czy z zamiłowania? ;). U mnie
      przemawia to pierwsze....:-/
    • nelkaa Re: DWA kierunki 31.05.05, 20:28
      ja planuję studiowanie prawa i archeologii:P oczywiście jeśli na oba się
      dostanę:P a jeśli nie w tym, to w przyszłym roku:D
      • bacha2005 Re: DWA kierunki 31.05.05, 21:42
        do nelkaa
        :) Otóż i z praktycznego powodu i z zamiłowania :)
        Kocham języki i kocham matematykę. Być moze pójdę na lingwistyke stosowana,
        która jest teraz dla mnie bardziej prawdopodobna niz germanistyka :) Lubię
        niemiecki i angielski. Baaaaaaaaaardzo chciałabym studiowac te języki, ale z
        drugiej strony chce miec konketny zawód (nizwiazany z jez.) no i nie wyobrażam
        sobie jednak dnia codziennego bez matmy. ;)
        • bacha2005 Re: DWA kierunki 31.05.05, 21:43
          ojej sorki
          to było do Mala_mi :)
          A na jaką uczelnię się wybierasz?
          • Gość: mała_Mi Re: DWA kierunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 12:18
            ja skłądam na UAM :). Ty też?

Niestety nie podzielam za bardzo Twojej pasji matematycznej ;P ale nie
            szkodzi ;). Ważne też by robić to w czym jest się dobrym i co przyniesie jakieś
            tam profity ;D. Muszę jeszcze obmyślić dokłądniej moją career path ;D i wtedy
            działać pod to :)
    • Gość: ja Re: DWA kierunki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 31.05.05, 20:31
      hmmm dla tych co marzą o studiowania dwoch kierunkow dobrym wyjsciem bylby
      chyba MISH albo ten drugi rodzaj studiow miedzywydzialowych - miedzywydzialowe
      studia ochrony srdowiska czy cos takiego w kazdym badz razie dla umyslów
      scislych
      • Gość: bacha2005 Re: DWA kierunki IP: 213.17.233.* 01.06.05, 21:43
        ja UMCS :)
    • kawa_malinowa Re: DWA kierunki 31.05.05, 21:54

Ja tez chcialabym dwa, ale od drugiego roku, zeby dac sobie czas :)
      Filologia polska + kulturoznawstwo / filologia rosyjska
      • squirrelka Re: DWA kierunki 01.06.05, 22:14
        ja w sumie do matury mam jeszcze troche czasu, ale tez w przyszlosi planuje
        studiowanie na dwoch kierunkach jednoczesnie!!! i tez chcialabym 1) germanistyke
        2) stosunki miedzynarodowe lub europeistyke. a na pierwszym roku.... hmmm.... ja
        bym raczej zaczela od drugiego:) pozdrawiam
        • Gość: Stokrotka Re: DWA kierunki IP: *.magma-net.pl 01.06.05, 23:00
          Ja ostatnio myślę, że wzięłabym psychologie i MISH albo PSychologie i
          zarządzanie... no i tez od pierwszego roku... ale ciągle się zastanawiam...
    • Gość: alka Re: DWA kierunki IP: *.csk.pl 01.06.05, 23:13
      też chciałabym dwa kierunki, jeśli dostanę sie na UW to MISH i stosunki
      międzynarodowe, jeśli na UMCS to politologia i archeologia , a jeśli na UwB to
      filologia polska i historia. . . ale drugi kierunek na pewno dopiero na drugim
      roku :)
      pozdrawiam :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka