Dodaj do ulubionych

MATURA SESJA ZIMOWA

15.06.05, 22:29
Witam,
Nie moge znalezc nic na temat matury w sesji zimowej, gdyby ktos znal jakiegos
linka lub podal tu jakies informacje bylbym wdzieczny :)
(-szczegolnie chodzi mi o ustny polski, czy sa nowe tematy czy tez te ktore
byly w sesji wiosenej 2005)

Z gory dziekuje za wszelkie informacje zwiazane z Matura w sesji zimowej 2005/2006

Pozdrawiam,
galjarek
Obserwuj wątek
    • gdabski Re: MATURA SESJA ZIMOWA 16.06.05, 01:32
      Masz jeszcze jakieś pół miesiąca, by złożyć deklarację ;) Jeśli chodzi o tematy
      na ustny polski, to jestem w kropce - muszą być ogłoszone przed terminem
      złożenia deklaracji, więc powinny już być dostępne. Każda szkoła swoich tym
      razem raczej mieć nie będzie, bo liczba miejsc, gdzie te egzaminy będą zdawane,
      z pewnością będzie ograniczona ze względu na niewielką liczbę chętnych (nb,
      podejrzewam, że połowa osób, które chciałyby poprawiać nową maturę nie wie, że
      musi w przeciągu najbliższych dwu tygodni to zadeklarować). Zatem radziłbym jak
      najszybciej zapytać we własnej szkole o listę tematów. Prawdopodobnie taka
      została przygotowana przez OKE/CKE i to z niej trzeba by skorzystać. Niestety,
      jeśli taka lista faktycznie już istnieje, nie będzie raczej możliwe zgłoszenie
      własnego tematu, w tym także takiego, który bez powodzenia próbowaliśmy
      zrealizować w ostatniej sesji.

/Gdabski
    • Gość: Selector Re: MATURA SESJA ZIMOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 20:01
      Dziękie wielkie,
      bylem w szkole a oni nic nie wiedza jakie sa wogule tamaty na polski... lol
      i jeszcze mi mowia ze mam 15 dni na zlozenie deklaracji!!
      myslalem ze pozabijam ich wszystkich... jak mam zlozyc deklaracje jak niemam tamatow
      • Gość: Zosia Re: MATURA SESJA ZIMOWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.06.05, 22:20
        Przecież możesz wybrać sobie dowolny temat - musi to zaakceptować twoja szkoła.
        Wybierz sobie to co juz było!
        • Gość: ja Re: MATURA SESJA ZIMOWA IP: 80.54.200.* 16.06.05, 23:45
          czyli owa deklaracje nalezy zlozyc do konca czerwaca czy do kiedy jest termin?
          • Gość: Sagi Re: MATURA SESJA ZIMOWA IP: *.net / *.net 17.06.05, 13:13
            Powiedzci mi, wypełniam deklarację całą, czy tylko wpisuję te przedmioty które
            chcę zdawać? Ustne mam za sobą więc żadnego tematu chyba wpisywać nie muszę,
            co? A zdawać mogę co tylko zechcę. Więc chcąc zdawać matme i fize jeszcze raz,
            wypełniam tylko przedmiot trzeci obowiązkowy i czwarty nieobowiązkowy, tak?
            • another_story Re: MATURA SESJA ZIMOWA 17.06.05, 15:03
              Ja se myślę, że - być może - podejdę do egzaminu w sesji wiosennej. Tym
              sposobem zyskam jeszcze trochę czasu na złożenie deklaracji, no i będę w stanie
              się gruntownie (?) przygotować. A dla przyszłorocznej rekrutacji na studia nie
              ma przecież znaczenia, czy podejdę w styczniu, czy w maju.

Durnam. Powinnam się uczyć przez dziesięć minionych miesięcy, odpadłoby mi
              trochę problemów. Nic to.
          • gdabski Re: MATURA SESJA ZIMOWA 17.06.05, 16:52
            * Termin jest do końca czerwca właśnie, więc na jedno wychodzi ;)
            * Zosiu, własny temat, należy zgłosić znacznie wcześniej, zanim powstanie
            szkolna lista tematów, co w naszym przypadku wypadało w czerwcu zeszłego roku.
            Teraz, gdy zostało naście dni do złożenia deklaracji, jest już, jak wyżej
            pisałem, raczej za późno. Chyba że OKE/CKE zapomniały same o tych terminach lub
            uda się to załatwić mniej formalnie.
            * W kwestii zasadniczej wątku, jak dla mnie to szkoła daje ciała. Powinni
            wiedzieć, czy sami mają tworzyć listę tematów, czy istnieje jakaś ogólna. W
            pierwszym przypadku, skoro jej nie stworzono, mogliby albo zaakceptować twoją
            propozycję albo przedstawić starą listę (bo nowej nie ma sensu moim zdaniem
            tworzyć dla najwyżej paru osób). Co w drugim, wiadomo. A jeśli chodzi o zdobycie
            rzetelnej informacji (a nie takiej, jak ode mnie ;)), trzeba by uderzać
            instancję wyżej, czyli do OKE lub CKE.

Rozporządzenie MEN w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i
            promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania egzaminów i sprawdzianów w
            szkołach publicznych:
            www.menis.gov.pl/prawo/rozp_91/roz5.php - patrz paragraf 53, 54, 87, 88

/Gdabski
            --
            tinyurl.com/6d2ys
            tinyurl.com/6c9mp
    • Gość: kemots Re: MATURA SESJA ZIMOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 17:45
      Termin deklaracji do sesji zimowej jest jednym wielkim nieporozumieniem (zresztą nie pierwszym podczsa tej nowej matury), przecież świadectwo dostaniemy dopiero w przyszłym tygodniu i będziemy mieli tylko parę dni na podjęcie decyzji.
      • Gość: ala Re: MATURA SESJA ZIMOWA IP: *.chello.pl 17.06.05, 21:38
        zaraz to czy to znaczy ze mam zlozyc deklaracje ze chce poprawiac mature nie
        wiedzac jeszcze czy z moimi wynikami sie dostalam na studia??!
        • another_story Re: MATURA SESJA ZIMOWA 17.06.05, 22:03
          > zaraz to czy to znaczy ze mam zlozyc deklaracje ze chce poprawiac mature nie
          > wiedzac jeszcze czy z moimi wynikami sie dostalam na studia??!

Też mnie to zdumiało, ale taka jest prawda. Oto, co napisali mi na ten temat
          spece z CKE:

"Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7
          września 2004r., paragraf 59.1 zdający, który zamierza przystąpić do
          egzaminu maturalnego w sesji zimowej musi złożyć stosowną deklarację do dnia
          30 czerwca roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym zamierza
          przystąpić do egzaminu.
          Egzamin maturalny można poprawiać w ciągu 5 lat od daty pisania pierwszego
          egaminu w czasie trwaniasesji egzaminacyjnych (styczeń i maj). Można więc
          poprawiać np. w maju 2006, wówczas deklarację należy złożyć do dnia 30
          września 2005."

• gdabski Re: MATURA SESJA ZIMOWA 17.06.05, 22:21
            >rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004r

Oho, czyżbym na jakieś stare rozporządzenie się powoływał? Choć przepisy, do
            których odsyłałem wyżej, odpowiadają praktyce z ostatnich miesięcy i sądzę, że
            wciąż są w porządku.

W złożonej do końca czerwca deklaracji można do 28 października wprowadzać
            zmiany, więc jest możliwość działania "na wszelki wypadek". Zresztą sesja
            styczniowa jest i tak, w kontekście rekrutacji na studia, premią, bo przed tą
            rekrutacją będzie jeszcze kolejna sesja wiosenna. W ten sposób tegoroczni
            maturzyści zdający na studia w przyszłym roku mogą mieć za sobą już trzy
            egzaminy, z których liczy się ten, w którym uzyskany został najwyższy wynik, i
            są w uprzywilejowanej sytuacji względem kolejnego rocznika. Oczywiście
            zakładając, że uczelnie nie zamieszają w swoich procedurach niezgodnie z 'duchem
            reformy', choć w takim wypadku powinniśmy już o tym wiedzieć, a nic takiego nie
            widać.

/Gdabski
            • Gość: kemots Re: MATURA SESJA ZIMOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:28
              No właśnie w ogólejesteśmy w dziwnej sytuacji, na dobrą sprawę
              to musimy podjąć decycję trochę w ciemno. Nie wiadomo przecież
              jak zachowają się uczelnie po tegorocznej rekrutacji, zapowiadały
              przecież, że sposób rekrutacji może się zmienić w przyszłym roku,
              bo na razie to tylko eksperymentują sobie na nas. No i mamy się
              zdecydować na sesję zimową, nie wiedząć czy się dostaliśmy na studia
              oraz nie będąc pewni czy przyszłoroczne wymagania się zmienią.
            • Gość: kemots Re: MATURA SESJA ZIMOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:31
              > W złożonej do końca czerwca deklaracji można do 28 października wprowadzać
              > zmiany

A właśnie, czy można się w ogóle wycofać ze zdawania sesji zimowej do 28 października??
              • gdabski Re: MATURA SESJA ZIMOWA 18.06.05, 00:03
                > A właśnie, czy można się w ogóle wycofać ze zdawania sesji zimowej do 28
                października??

Jest to termin analogiczny do 28 lutego w sesji wiosennej 2005, a jak kojarzę do
                tego dnia można było robić zmiany w deklaracji, które wpływały na liczbę arkuszy
                egzaminacyjnych w danej szkole. Z tego wnioskuję, że można się także wycofać w
                ogóle ze zdawania. Ponadto nie wydaje mi się, aby nieprzystąpienie do egzaminu
                niosło ze sobą jakieś konsekwencje. Myślę, że zostałoby to potraktowane jako
                napisanie egzaminu na zero pkt. Świadectwo i tak już będziesz miał i nikt go nie
                zabierze :)

A jeśli chodzi o zasady przyszłorocznej rekrutacji na studia, zaznaczyłem wyżej,
                że powinny one być już znane. Termin upływał chyba 31 maja. Na niektórych
                stronach uczelni już je widziałem.

/Gdabski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka