Dodaj do ulubionych

W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki

27.06.05, 19:48
wpisujcie wasze wyniki z biologii i chemii rozszerzonej i gdzie starujecie i
jakiś komentarz czy coś- niech będzie porządek i nie zakładajcie nowych,
podobnych tematów bo bedzie chaos, moje:
bio-92 i 68(porażka)
chem-95 i 65
AR Lublin lub SGGW
Obserwuj wątek
    • Gość: sarenka Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 27.06.05, 19:57
      Ja też na AR Lublin sie wybieram.Ale wyniki mam niezbyt zadowalajace. Znaczy
      sie polski i angileski nawet, w Lublinie sie liczą a reszta tak: biola-94 i 64
      chemia- 83 i 60%. Boje sie ze to nie wystarczy, bo samych staromaturzysyów
      złozyło w Lublinie ok. 200:(:( No ale może sie uda...Jak myślicie??
    • Gość: asia Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 20:02
      moje: ang PP 95% PR 85% biologia PP 98% PR 84% chemia PP 97% i PR 90% polski PP
      53% :D no ale t okierunek awaryjny
    • Gość: głowa_krowy Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 20:26
      ja pol 58 i 43, ang 90 i 70, chem. 90 i 80, biol 86 i 68
      pol skopalem ale sie słabiutko mnoży na AR Lublin :P
    • Gość: kraków Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: 80.48.247.* 27.06.05, 20:32
      polski podst-95% rozszerz-89%
      angol-podst-100% i rozszerz- 87%
      biologia- podst-98% i rozszerz-95%
      chemia-podst-100% i rozszerzona 93%
    • edka200 Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki 27.06.05, 21:25
      Biologia 88 62
      Chemia 67 37
      J.polski 74 50
      J. angielski 90 70
      Porównując z innymi na tym forum nie są to chyba dobre wyniki ale i tak
      startuję na AR w Lublinie
      • Gość: zieb a ja jestem zieb IP: 80.48.247.* 27.06.05, 23:50
        bo spiepszyłem sytuacje-kiedyś napisze
    • Gość: ICQ dla mnie AR Lublin to z lekka denna uczelnia IP: 80.48.247.* 28.06.05, 09:29
      ponieważ w rekrutacji bierze pod uwagę polski i angielski i to jeszcze na
      poziomach rozszerzonych więc poytam się po jakiego grzyba ? wiadomo po to żeby
      ci co zdobyli mało punktów na maturze z chemii i bioli się dostali, widać
      tutaj,że nagradzają przeciętniactwo i tych co sobiue nabijają punkty językami.
      W Wawie i Wrocku nie są lepsze szkoły i dlatego liczy się tylko chemia i biola,
      a w Lublinie polski i angol podstawowy i rozszerzony iiiiii biologia lub
      chemia, więc czy to ma sens- tam może pójść językoznawca co niewiele wie o
      czymkolwiek z chemii bo zdawał np. biologie i tylko ją umie a chemia u niego
      leży i jest z niej lewy- kurde ta szkoła to rzeczywiście upada jak mówią staro
      gwardziści,narx
      • Gość: r Re: dla mnie AR Lublin to z lekka denna uczelnia IP: 80.48.247.* 28.06.05, 09:31
        --------------------------------------------------------------------------------
        ponieważ w rekrutacji bierze pod uwagę polski i angielski i to jeszcze na
        poziomach rozszerzonych więc poytam się po jakiego grzyba ? wiadomo po to żeby
        ci co zdobyli mało punktów na maturze z chemii i bioli się dostali, widać
        tutaj,że nagradzają przeciętniactwo i tych co sobiue nabijają punkty językami.
        W Wawie i Wrocku są lepsze szkoły i dlatego liczy się tylko chemia i biola,
        a w Lublinie polski i angol podstawowy i rozszerzony iiiiii biologia lub
        chemia, więc czy to ma sens- tam może pójść językoznawca co niewiele wie o
        czymkolwiek z chemii bo zdawał np. biologie i tylko ją umie a chemia u niego
        leży i jest z niej lewy- kurde ta szkoła to rzeczywiście upada jak mówią staro
        gwardziści,narx
    • Gość: rebus Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 18:39
      Z pol po przeliczeniu mozna zdobyc 125 pkt, a z chemii 360. Pol i ang jest wiec
      liczony po to aby na kierunku nie było półidiotów nieumiejących czytać lub
      nierozumiejących co czytają... Ile punktów macie na AR Lublin?/weterynaria/
      • Gość: giezik Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:17
        Teoretycznie macie dobre wyniki ale np 1 osoba czyli Weronal ma w sumie 154 pkt
        to może nie wystarczyc nawet na wieczorowe mowie o sggw.Tu na dzienne co rok
        byli przyjmowani ludzie od 180 pkt tak wychodziłą srednia.Jutro są egzaminy dla
        staromaturzystów i przyznam ze oni maja chyba wieksze szanse zeby sobie nabic
        punkty ;/ buuu
      • Gość: sarenka Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 28.06.05, 20:45
        Hej ja mam na wet w Lublinie 1254 pkt na 1700 mozliwych.Jka myslicie to duzo
        czy mało??Nie orientuje sie bo to zalezy od tego ile maja inni.Pozdrawiam!!!
        • Gość: giezik Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 21:27
          Nie wiadomo.Na SGGW spokojnie mozna sobie jakos wykalkulowa a do Lublina chyba
          najmniej zdaje skoro ze starych tylko 200.Życzę powodzenia!
          • Gość: magda Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.iig.pl / 195.205.214.* 29.06.05, 09:40
            biola podst 82 roz 86, chemia podst 85 roz 80! ang podst 95 a to wszystko sie
            liczy na UWM w olsztynie:)
            • Gość: up Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.wroclaw.mm.pl 22.07.05, 22:20
              up
        • Gość: bucc Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.lub.net.pl 07.07.05, 12:38
          Ja mam 1261 pktów
    • weronal co sie tyczy SGGW 29.06.05, 11:59
      kurcze z tego co słyszałem to na dzienne jest od 170 a kolejni na wieczorowe,
      ale ktoś wie jak to jest dokładnie na sggw ? bo ja rozumiem że tak: pierwsze
      105 osób na dzienne a kolejne 105 na wieczorowe czyli przyjmują 210 osób, w tej
      chwili podań jest 1145 . Są 3 tury rekrutacji bo wyniki z netu muszą się
      zgadzać z świadectwem itp. Wieczorowi płacą kase na semestr- kto wie ile ? a po
      dwóch latach wiadomo,że część się wykruszy z dziennych jak i wieczorowych więc
      ci z wieczorowych przejdą na dzienne i już nie bedą płacić- czy tak wygląda ten
      system na sggw?. mature zjebałem z lekka, ale nie każdego stać na wieczorowe,
      więc powinienem się dostać (Boże pomóż!) wpisywać wyniki a nie pytać się jak
      inni mają
      • Gość: giezik Re: co sie tyczy SGGW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 14:49
        Weronal dobrze myślisz!Po 2 latach automatycznie przechodzisz na dzienne nie
        jest tak że jak ktoś się wykruszy to wieczorowy wchodzi na jego miejsce.Semestr
        wieczorowych kosztuje 3000 tys na 1 roku i 4000 tys na drugim czyli razem 14
        tys.Pomimo tego ze ta suma jest zajebiscie duza to chetnych na wieczorowe nie
        brakuje.Lista z dziennych sie przemieszcza tez o kilkadziesiat miejsc bo nie
        kazdy donosi dokumenty.Dzisiejszy test był sredni na jeza.Moj kumpel wybiera
        sie na zootechnike.Pytania mniej wiecej: co chroni trzewioczaszka, pochodzenie
        błon płodowych,ktore zwierze jest roslinozerne(ryjowka, jez, kret czy nornica),
        kto posiada kariotyp 22XX+22XY+XX, jakiego rodzaju jest miesien przedramienia i
        inne rownie miłe pytania.
    • Gość: deobora Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 29.06.05, 14:52
      do olsztyna matma podst 90%
      biola 94 pods i 86 rozsz
      kto jeszcze do Olsztyna???
    • Gość: luna Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 15:21
      polak 90/67
      angol 99/97
      biola 100/100 olimpiada :)
      chemia 100/93
      fiza 99/88
      matma 100/100 olimpiada :)
      • Gość: deobora Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 29.06.05, 16:46
        nieparzyste wyniki z angola - luna prosze cie przestan pie..c
        • Gość: bb Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.iig.pl / 195.205.214.* 29.06.05, 17:52
          no ja tez mialam 95 z angola wiec to chyba jednak prawda;)
          • Gość: tekla Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 19:20
            Weronal z Twoimi punktami spokojnie sie na wieczorowe załapiesz :D na sggw
            oczywiscie!Pozdro i sie nie załamuj
          • Gość: czemu? Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 09:02
            Z angola mozna uzyskać nieparzysty wynik, były połówki jakbyś nie wiedział:]
    • Gość: smieszni jesteście Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 19:39
      smieszni jesteście hahaha
      • Gość: fascinata Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.05, 20:28
        Mnie się marzy weterynaria we Wrocku, ale skopałam chemię :(

angielski - 98 i 88
        polski - 96
        biol - 90 i 78
        chemia - 88 i 52
        • weronal dobra mam jeszcze jedno pytanie-- 29.06.05, 21:17
          czy we Wrocławiu można składać na wet orginał świadectwa, odpis co dostaliśmy
          czy odpis notarialny, bo tam pisze poprostu świadectwo- czyli nie jest
          określone co dokładnie bo np. na sggw pisze wyraźnie ORGINAŁ świadectwa- kumpel
          się pytał co nie ma netu bo tam idzie- jego wyniki bio-95/86 chem-91/77
          • Gość: kinga Re: dobra mam jeszcze jedno pytanie-- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 21:53
            na sggw składasz oryginał jak sie dostaniesz! tak wiec niech czeka na
            wyniki.juz sa wyniki z matmy fizy histy niedługo ranking zrobia na sggw
      • Gość: Qfel Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 16:24
        :-D
    • Gość: gogia wrocek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 21:49
      ja ide na wet do wrocka moje wyniki
      biol 92 80
      chem 94 72
      kto jeszcze sklada d wrocka?????slyszalam ze tam trudno sie dostac:(
      • Gość: blacharz samochodo kinga nic nie rozumiem z tego co odpowiedziałaś We IP: 80.48.247.* 30.06.05, 00:30
        Weronalowi- można składać odpis czy nie do wrocka?
        • Gość: *** weterynaria IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.05, 00:35
          ja też do wrocka składam, dzwoniłam tam dzisiaj: przyjmują orginały,odpisy
          które dali nam w szkole lub odpisy notarialne świadectw dojrzałości
          oto moje wyniki:
          biola 100,86
          chemia 92, 77
          • Gość: sarenka Re: weterynaria IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 30.06.05, 12:00
            Kto jeszcze na AR Lublin na wet????? Wpisujcie sie i piszcie ile wam punktów
            wychodzi wg tamtejszego przelicznika!!Ja już swój pisałam gdzieś wyżej:)
            Pozdrawiam!!!
            • Gość: sarenka Re: weterynaria IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 30.06.05, 13:23
              Hej nikt nie idzie do Lublina???Przecież to niemożliwe.Chyba że wszyscy już na
              wakacje wyjechali:P Ja ddopiero za 2 tygodnie...Wpisujcie się!!
              • Gość: cles Re: weterynaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:32
                mało osob tam idzie bo to najgorszy wydział o niskim poziomie
                • enas5 hej ludzie g.ówno widzieliście i g.ówno wiecie 30.06.05, 17:41
                  Lublin najgorszy ??? ku.rwa gdzie ty żyjesz ? nie wiem czy wiecie ale zaczęło
                  się już prawdziwe życie i teksty typu Lublin najgorszy to możecie wsadzić sobie
                  w du.pe, lepiej napisać "do Lublina czy Olsztyna najłatwiej sie dostać"
                  przecież Wrocek uczy ludzi najlepiej podobno, ale pracodawca to bierze pod
                  uwagę głównie twoje umiejętności a nie wiedze ćwoki, zresztą kolejny temat
                  woda więc się nie rozpisuje- wszystko zależy od was, a nie od uczelni
    • Gość: ten co od tyłu lub S.E.D.N.O. PROSZĘ SIĘ NIE ROZDRABNIAĆ IP: 80.48.247.* 30.06.05, 18:13
      ludzie nie rozdrabniać się bo lepiej mieć wszystko o weterynarii w jednym
      poście, kieruje to słowa to jakiegoś ćwoka co napisał nowy post o weterynarii
      we Wrocławiu-
      • Gość: :) Re: S.E.D.N.O. PROSZĘ SIĘ NIE ROZDRABNIAĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 18:21
        ehheheheheh
      • Gość: ten co u góry ludzie piszcie piszcie to bo kurda nie wiem co ci IP: 80.48.247.* 30.06.05, 18:23
        weci już robią? chyba nie pomagacie jeszcze w cieleniu krowy? wchodze na
        ranking do SGGW i moja pozycja widnieje jako BO- co to znaczy ? ludzie tak a
        propos pytanie--czy wy wiecie na co się decydujecie idąc na wet ? bo
        słyszałem,że dużo panienek (szkoda) odchodzi z wet na 2 i 3 roku bo jak mają
        wyjąc coś z dupy psa albo cielić krowe to rezygnują, bo myślą,że jak pisze
        MEDYCYNA weterynaryjna to praca bedzie czysta i w ogóle- przecież to tak
        naprawdę jest syfiaste i trzeba lubić np. dotykać oropiałe psie czy kocie
        fiutki żeby pracować w zawodzie- nie myślcie,że dadzą wam pracę od razu w
        laboratorium w Puławach bo tam musisz mieć olbrzymie doświadczenie- na początek
        bedziemy się taplać w gnoju i patrzeć koniu w pysk-czy mu sie nie leje- więc
        jeśli ktoś idzie na wet bo się na medycyne nie dostał to niech lepiej rezygnuje
        teraz, poprawia mature bo ptem w zderzeniu z rzeczywistością bedą rzygać
        weterynarią.
        • Gość: wlasnie Re: ludzie piszcie piszcie to bo kurda nie wiem c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 20:03
          ten co u gory ma racje, po co tyle ludzi sie rzuca na ten kierunek? ;)
        • Gość: Anna Re: ludzie piszcie piszcie to bo kurda nie wiem c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 20:04
          Jasne.Wybierasz się na prestiżowe studia a się wyrazić nie umiesz.Widać że wieś
          zaleje w tym roku weterynarię na SGGW.
          Muszę Cię zmartwić ale zle słyszałes.Panienki nie moga odhodzic z tak głupiego
          poodu po 2 roku bo praktyki sa dopiero po 4.Przez 4 lata jest sucha teoria i to
          jest straszne :(
          BO oznacza to ze nie zdawałes przedmiotu który jest brany pod uwage na ten
          wydział.
    • Gość: ten z góry specjalnie taką gwarą napisałem- tak mnie coś IP: 80.48.247.* 30.06.05, 23:23
      zebrało, miałem humor. dzięki za odp. jaka wieś zaleje SGGW- wieś to pije
      Komandosa i myśli co tu ukraść. Ale na serio taka jest prawda, bo mam znajomą,
      która zrezygnowała bo musiała odebrać krowi poród [czy to tak można nazwać w
      ogóle?] z tego co pamiętam to był 3 rok, więc może mieli wcześniej te praktyki.
      Ale serio troche nie rozumiem tych ludzi co idą z medycyny na weterynarię...
      przecież dobrymi wetami nie będą. Jeśli cię taka praca nie brzydzi to witamy na
      weterynarii- aha pierwsza impreza w akademiku- z muzyką techno, he he
      • Gość: rzekotek Re: specjalnie taką gwarą napisałem- tak mnie coś IP: *.244.156.37.ip4.tnp.pl 02.07.05, 17:23
        Ja startuję na medycynę tylko dlatego, że spodziewam się, ze po niej łatwiej
        znajdę pracę niż po weterynarii. Zawsze marzyłam o weterynarii, więc gdybym się
        na nią dostała, a nie udałoby mi się dostać na medycynę, to z pewnością byłabym
        dobrym weterynarzem. Nie pisz więc, że ludzie którzy się nie dostali na
        medycynę będą kiepskimi weterynarzami, bo to nie odnosi się do wszystkich.
    • weronal ten z góry ma troche racji, nikt chyba o tym 30.06.05, 23:35
      nie myślał przedtem- dałeś chyba niektórym dużo do myślenia
      • Gość: giezik Re: ten z góry ma troche racji, nikt chyba o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 08:53
        Bez przesady.Przecez wiecie na co się decydujecie.Ten z gory nie wspomniał
        chyba o tym ze pozniej zarabia sie po 1000 zł a nielioczni otwieraja własne
        lecznice.
        Weronal ktory jestes w rankingu?
        • Gość: Anna Re: ten z góry ma troche racji, nikt chyba o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:08
          Nie nie...ja jestem po 3 roku zootechniki.Myślę że tu się nie ma czego brzydzic
          tu jest się czego bać.Myślę że większosc osob odchodzi przez skrzywienia
          psychiczne dzięki histologii i innym.Bez poprawek się nie obejdzie.Nie znam ani
          jednej osoby z weta która miała by zaliczone wszystko i 2 miechy wakacji.
          No i który w koncu jestes w rankingu?Nadal masz BO? :>
          • weronal no to mnie tym przestraszyłaś troche 01.07.05, 14:50
            nikt nie ma wszystkiego zaliczone ??? troche głupia sprawa,a gdzie tak jest ?
            jeśli możesz to napisz, który rok najtrudniejszy i co za działy, bo własnie
            kumpel mówił,że najgorsza patofizjologia czy coś tam. Giezik nie moge wejść do
            rankingu bo jeszcze nie zaksięgowali mi kasy. a ty jakie masz miejsce? jak cos
            to daj znać na gg- 7795837
    • weronal tak mi naszła myśl-czy ci co składali na sggw 01.07.05, 15:15
      to nie mają netu ? nikt się prawie nie wpisuje,a przeciez zarejestrowanych jest
      prawie 1200 osób
    • Gość: alka Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.elementy.pl 01.07.05, 16:43
      Ja się wybieram do Wrocławia ale do Olsztyna tez złożyłam papiery:)moje wyniki:
      biologia 96%/82%
      chemia 95%/ 88%
      angielski 100%/90%
      • Gość: Anna Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:17
        No ja piszę o SGGW cały czas.Każdy ma coś w plecy.Na 1 roku jest straszny
        pogrom na histologii, biochemii i anatomii.We wrześniu 80% spotyka się na
        poprawkach.Moja koleżanka 3 razy odpadała przez histologię i musiała ponownie
        zdawać wstępne.Myślę że najgorszy jest 3 i 4 rok bo jak sam powiedziałeś wtedy
        jest patofizjologia (samej fizjologii jest się cholerenie ciężko nauczyć-
        1500stron-a co dopiero patofizjologii).W sumie Twoje powodzenie na studiach
        zależy nie tylko od tego czy jesteś pracowity ale i od tego czy się na Ciebie
        nie uweźmie anatom albo histolog a wtedy trudno się żyje :(
        • weronal dzienks, ale mam pytanko jeszcze- co zrobić, aby 01.07.05, 17:48
          histolog się na ciebie nie uwziął ? oni wolą "szare myszki" czy musisz ciągle
          świecić ? mam nieoficjalne info że we Wrocku przyjmują od 171 na dzienne,
          gdybym miał wynik z próbnej to bym tam siedział,ale jak mature sie spiepszyło
          to trzeba drżeć.
          • Gość: Anna Re: dzienks, ale mam pytanko jeszcze- co zrobić, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:04
            Słuchaj ja jestem z zootechniki a tu nie ma histo.Mój brat jest na 5 roku
            wet.Mówi że on sobie wybiera osoby i czepia się.Facet od anatomii jest okropnie
            szczegółowy a babka od anatomii jest naprawdę bardzo miła i nie robi
            problemów.Koleś od biochemii jest taki ze wielu rzeczy nie zauwaza i nie zaniza
            ocen a babka jest o 20 lat młodsza i juz sie wiecej czepia.Aha większosc
            wykładowców ma około 70 lat więc się nie zdziwcie :)
            Czekaj...Ty masz około 150 iluś to na wieczorowe napeno masz szansę!
            • Gość: sarenka weterynaria w Lublinie IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 01.07.05, 18:59
              No nikt nie idzie do Lublina??? A może jakiś student stamtad coś ciekawego
              napisze???
    • weronal dzięki sarenka za podtrzymywanie i 01.07.05, 23:01
      Anna bardzo wielkie dzięki, może się spotkamy kiedy na uczelni,he he,- jeśli
      chcesz to zagadaj do mnie na GG-7795837- często jestem na niewidocznym, więc
      pisz(jak chcesz)- Sarenka właśnie mnie to też zastanawia dlaczego nikt z wetów
      nie pisze- wakacje już ? do Lublina składałem, ale nie mam anglika i polaka
      rozszerzonego (miałem Olsztyn w planach) więc po co ja składałem w ogóle?
      przynajmniej zwiedziłem miasto,he. a jak w Lublinie są wieczorowe, płatne przez
      cały okres nauki ?czy tak jak na sggw ?
      • Gość: Paulina Re: dzięki sarenka za podtrzymywanie i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 23:37
        SGGW jakos podstępnie funkcjonuje.Teoretyznie z wieczorowych przechodzi się na
        dzienne po 2 latach a dzis patrzę do ramki opłat za studia i jest wyraznie
        napisane ze za 1 rok płacimy po 3 tys razy 2 a od 2 do 5 roku po 4 tysie.Juz nic
        nie kumam...na wieczorwe tez raczej nie mam szans bo jestem 345 :/
        • Gość: Anna Re: dzięki sarenka za podtrzymywanie i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 00:07
          Weronal skad ten ton?!Chłopie masz szanse!!!Piszesz tak jakbys miał 80 pkt a
          nie 151!!!Nie załamuj sie
      • Gość: sarenka Lublin IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 02.07.05, 11:29
        Nie wiem jak jest z wieczorowymi na SGGW bo tam nie składałam. Ale w Lublinie
        płaci sie 3800 jeśli w ratach albo 3500 jesli z góry jednorazowo.Tylko nie wiem
        za bardzo czy przez cały okres nauki czy tylko przez kilka semestrów bo nie
        mogę się tego doszukać na ich stronce...hmm...mam nadzieję że na wieczorowe nie
        bedę musiała iść:) Chociaż nigdy nie wiadomo...
        • Gość: Kacha Idziecie na wieczorowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 13:03
          No własnie.Ciekawi mnie czy jesli nie dostaniecie sie na dzienne pojdziecie na
          wieczorowe.
          • Gość: joł Re: Idziecie na wieczorowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 13:48
            ja bardzo chetnie bym poszla na wieczorowe, bo na dzienne i tak nie mam szans
            (sggw, skopalam chemie) tylko czy z pozycji nr400 mozna sie na nie dostac?
            • weronal ja bym poszedł, ale tylko na sggw bo tam płacisz 02.07.05, 17:08
              tylko 2 lata i dlatego nieczęsto jestem na tym forum bo pracuje i zarobie bo
              starych tak obciążać to nie bede
              • Gość: Anna Re: ja bym poszedł, ale tylko na sggw bo tam płac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 18:44
                No niby tak ale 14 tysi to masakryczna suma a gdzie kasa na ksiazki, kosci,
                akademik i jedzenie?
                Ja tez pracowałam i popieram pomysł!
                • weronal kasa na kości??? słyszałem o tym, ale czy to tak 02.07.05, 20:43
                  dużo kosztuje,żeby wyliczać w kosztach? 14tys. ale na dwa lata-idzie przeżyć.
                  no właśnie trzeba coś zarobić,chociaż na ten pierwszy semestr,sobota wieczór a
                  ja w domu...
    • Gość: student weterynari ten co u góry ma troche racji- to nie jest za pięk IP: 80.48.247.* 03.07.05, 08:18
      ny zawód, np. ja ostatnio musiałem.... lepiej nie napisze, studia bardzo trudne
      i najczęściej odpadają ci co dostali się na najwyższych pozycjach, bo np.
      przyszli z medycyny albo nie nauczeni są uczenia samodzielnego bo rodzice
      wysyłali tylko na korki, a na takich studiach nie znajdziesz raczej
      korepetytora i oni czzęsto odpadają i mają wielkie trudności, na tych studiach
      trzeba determinacji i zero imprez,życze wam powodzenia i ide się uczyć
      • Gość: Kamila Re: ten co u góry ma troche racji- to nie jest za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:04
        Ja bym wliczyła kasę na kości bo komplet potrzebnych kości konia to koszt od 300 zł.
        A własnie!Na AR czyli Wrock, Wawa i Lublin najwięcej macie nauki o świniach,
        krowach, kurach.Niestety mało jest zwierząt domowych.Najgorsza według mnie jest
        farmacja.Egzamin to wypisywanie recept na podane przez profesora leki.Trzeba
        znać dawki od chomika do konia więc troche pamięciówki jest.
        Z ciekawszych rzeczy jest wyprawa do zoo na zaliczenia ze zwierząt
        egzotycznych.Można robić fajne fotki kolegom z roku którzy pierwszy raz dotykają
        węża albo pająka :)
        Pozrawiam
        • weronal coraz bardziej zaczyna mi się ten zawód podobać 04.07.05, 17:57
          szczególnie pająki itp. coś czuje,że na tym muszą być śmiechy- na obrzydzanie
          to za późno, bo każdy kto miał złożyć papiery to zrobił to i nie będzie się
          wycofywał. ciekawostka: we wrocku pisze fizjopatologia a w wawie
          patofizjologia. w przecież to samo chyba. składał ktoś paiery do wawy i
          wrocławia ?
    • Gość: sarenka Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 04.07.05, 10:44
      Trochę dajecie do myslenia tym wybierającym sie na weterynarię ale ja już dawno
      wiedziałam że chcę ją studiować i później mieć taka pracę,w której miałabym
      kontakt ze zwierzętami codziennie i robic wszystko aby im pomagać, sprawiając
      jednocześnie radość ich właścicielom:) Możecie pisać że mi obrzydnie albo że
      będe miała dość nerwowych i upierdliwych właścicieli,ja i tak nie zmienie
      zdania.Poza tym chce sie o tym sama przekonać jak to jest być weterynarzem:)
      Pozdrawiam przyszłych wetów!!!Trzymajcie się:)
      • Gość: una Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.wroclaw.mm.pl 04.07.05, 10:57
        Sarenko!
        Mam dokladnie takie same przemyslenia:)
        Gdzie skladasz podanie? tzn w jakim miescie?
        Pozdrawiam.
      • Gość: una Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.wroclaw.mm.pl 04.07.05, 11:01
        A tak... juz sama znalalzlam gdzie sarenka sklada;)
        No to zeby uzupelnic wlasne dane bo o tym ten post byl to ja mam
        biol 94% i 98%
        chem 93% i 88%
        wybieram sie na weterynarie we Wroclawiu i mam nadzieje ze moje wyniki mi na to
        pozwola...
        • Gość: sarenka Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 04.07.05, 17:02
          Una masz świetne wyniki,ja to w porównaniu z Toba chyba powinnam sie schować:(
          Ale zawsze jest jakaś nadzieja.Myślisz że do Lublina moje wyniki wystarczą???
          Ty do Wrocka na pewno sie dostaniesz.Naprawde świetne wyniki,gratuluję:)
          Pozdrawiam!!!
          • Gość: una Re: W.E.T.E.R.Y.N.A.R.I.A.------wyniki IP: *.wroclaw.mm.pl 04.07.05, 21:30
            Dzieki Sarenko:)
            I oczywiscie, ze mysle ze Ci sie uda! Twoje wyniki sa bardzo dobre, znam ludzi
            z gorszymi, ktorzy sa przekonani ze juz sie dostali, wiec glowa do gory:)
            Pozdrawiam!
    • weronal Wpisywać miejsca ci którzy na sggw 04.07.05, 20:17
      już jakieś 500 osób odpadło z wet z SGGW [domniemam,że chodzi o te 40pkt];
      dobra ja zaczne pierwszy- więc pożegnałem się już z weterynarią na SGGW,
      ponieważ jestem na 241 miejscu :( :( wiem,że te 31 osób może się jeszcze
      wykruszyć, ale wszystko przemawia za tym,że nie bedzie mnie na upragnionym
      kierunku, bo
      1. dojdą staromaturzyści i ci co zdawali egzaminy(jeśli dobrze rozumuje)
      2. przejdą z innych kierunków, szczególnie biotechnologia i biologia
      3. wyniki na SGGW są wcześniej niż na AR Wrocław,więc jak ktoś się dostanie na
      SGGW to da orginały tutaj bo w końcu "lepszy wróbel w garści,niż..."
      4. mam takie przeczucie
      niemniej jednak moja wiara bedzie się tliła(pewnie niepotrzebnie)
      teraz wy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! które miejsca?
      • Gość: rzekotek Re: Wpisywać miejsca ci którzy na sggw IP: *.244.156.37.ip4.tnp.pl 04.07.05, 20:33
        Ja jestem na 50-tym miejscu, jeśli dostane sie na medycyne to mozesz sobie
        zabrac to miejsce;) pozdrawiam:)(możesz sie za mnie modlić ;)
        • Gość: giezik Re: Wpisywać miejsca ci którzy na sggw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 23:11
          Weronal staromaturzyści już są na tej liście.Na wieczorowe masz spokojne
          szanse - niewiele osób się na nie decyduje bo z wieczorowych najwiecej osob
          wywalają niestety.
          Pozdrawiam
          • Gość: una Re: Wpisywać miejsca ci którzy na sggw IP: *.wroclaw.mm.pl 05.07.05, 14:09
            Ktos sklada jeszcze do WROCLAWIA???
    • Gość: ten co u góry no to co jeszcze napiszecie ciekawego ? IP: 80.48.247.* 06.07.05, 16:15
      weterynaria trudne studia i tyle
      • Gość: sarenka Re: no to co jeszcze napiszecie ciekawego ? IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 06.07.05, 17:23
        No właśnie może by jacyś studenci napisali jeszcze coś ciekawego??To że to są
        trudne studia to chyba wszyscy wiedzą, chociaż jeszcze się o tym osobiście nie
        przekonali.Ja tam bym bardzo chciała,żeby dane mi było poznać wszystkie uroki
        tych studiów:)
        • karolina100 Re: no to co jeszcze napiszecie ciekawego ? 06.07.05, 20:50
          wlasnie wlasnie, prosimy o komentarze
          • Gość: giezik Re: no to co jeszcze napiszecie ciekawego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:07
            ja mogę coś tylko o wecie z sggw powiedzieć bo jestem aktualnie na 5 roku
            • karolina100 Re: no to co jeszcze napiszecie ciekawego ? 06.07.05, 21:51
              No to prosimy prosimy:)
              Prosze rozwijac temat!
              Sluchamy o wet z sggw :D
              • weronal a jak wyglądają wieczorowe studia ? 06.07.05, 22:50
                o której są wykłady ? i czy czuć jakąś dyskriminacje albo coś takiego, bo być
                może tam wyląduje- giezik jeśli możesz to napisz jakieś niezbędne porady, no
                chyba,że udajesz weta i nabijasz wszystkich w h..a
                • Gość: giezik Re: a jak wyglądają wieczorowe studia ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 23:24
                  A więc już mówię.Wykładowcy czasami dają do zrozumienia że studenci wieczorowi
                  są mniej zdolni od dziennych i to chyba jest ta dyskryminacja.A może jeszcze sa
                  2 odmiany ale nie wiem czy o to Wam chodzi:
                  1.Dyskryminacja studentów pod względem materialnym.Ci bogatsi chcą dominować
                  nad tymi mniej zamożnymi a że są to studia obciążające psychicznie trochę to
                  dobija dlatego między innymi rozdzielono dziennych od wieczorowych.
                  2.Wzajemna dyskryminacja wyścig szczurów tak jest na początku.Życze Wam
                  żebyscie trafili do w miarę zintegrowanej grupy a nie podkładali sobie kłody
                  pod nogi (przykład: zapisywanie wykładów takimi długopisami aby nie można było
                  tego odbić na xero).Nie każdy jest odporny i każemu może trafić sie grypa a
                  później z notatkami trudno
                  Najwięcej osób odpada do połowy 3 roku pozniej tworzą się namiastki przyjazni i
                  spokojnie mozna wyskoczyc do kina albo na piwko.
                  Co do tych wykładów to źle to troche ująłes.Na wecie jest w miare duzo cwiczeń
                  z biofizyki, chemii(samemu się robi doswiadczenia) i biochemii, anatomia i
                  histologia.Te zajęcia wymagają bardzo duzej ilosci czasu poswieconego w domu na
                  naukę.A gdzie sen?A no własnie...wykłady nie są obowiązkowe i wiele osob sie z
                  nich urywa i wtedy odsypia.O ile dobrze pamiętam na 1 roku 3 dni w tygodniu
                  zajęcia konczyłem o 16 w piątek o 12(ufff).Ćwiczenia sa obowizkowe i trwaja 1,5
                  godziny.W tygodniu sa 2 anatomie.Język łacinski i takie tam.Na roku nie ma
                  języka obcego.
                  • Gość: sarenka A może ktoś jest z weterynarii w Lublinie?? IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 07.07.05, 10:22
                    Jak wyżej.Dzięki Giezik za te informację:) Chciałabym wiedzieć coś też o wecie
                    w Lublinie ale większość zagadnień pewnie się pokrywa,więc jak możesz to napisz
                    coś jeszcze np.o tym jak jest na zajęciach w prosektorium i jak wygląda egzamin
                    z farmakologii,bo to podobno najgorszy przedmiot do zdania.Pozdrawiam:)
                    • Gość: una Re: A może ktoś jest z weterynarii w Lublinie?? IP: *.wroclaw.mm.pl 07.07.05, 11:25
                      Ja natomiast slyszalam od wielu osob ze histologia jest straszna, ae pewnie dla
                      kazdego jest trudne co innego... ;)
                      Bardzo bym chciala uslyszec cos jeszcze jak jest na pierwszym roku? Czy bardzo
                      daja te dwa pierwsze semestry w kosc, ze az sie odechciewa czy i tak fascynacja
                      wygrywa?;)
                      Pozdrawiam!
                      • Gość: Ela Zmienia Wam się ranking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:56
                        Witam,
                        Pisałam na SGGW w sprawie rankingu czy będą odejmnować osoby które złożyły
                        świadectwa.Teoretycznie mieli to zrobić a praktycznie chyba nic nie robią albo
                        odejmną po zakończeniu 1 etapu.
                        Ja się "obniżyłam" o 2 pozycje(wychodzi na to że nadal można zmieniac
                        wydzialy...)
                        • Gość: duszno i porno coś nic nie słychać o Olsztynie i Wrocku IP: 80.48.247.* 08.07.05, 10:54
                          to od ilu w końcu przyjmują do wrocławia
                          • Gość: karola Re: coś nic nie słychać o Olsztynie i Wrocku IP: *.wroclaw.mm.pl 09.07.05, 12:06
                            duszno i parno, na jaki wydzial sie wybierasz do wroclawia i ile masz pkt?
                      • Gość: .. Re: A może ktoś jest z weterynarii w Lublinie?? IP: 212.182.27.* 10.07.05, 13:27
                        No ja sie wlasnie dowiedzialem ze sie dostalem na 7 miejscu na razie na wet na
                        AR w Lublinie;]Mam 1367pkt ale to kierunek awaryjny mam nadzieje ze sie dostane
                        na medycyne do wawy^^
                        • Gość: sarenka Re: A może ktoś jest z weterynarii w Lublinie?? IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 10.07.05, 13:33
                          Skąd wiesz że już się dostałeś????I to nawet wiesz na jakiej pozycji???/Proszę
                          jeśli są gdzieś już zamieszczone listy to napisz!!!To bardzo ważne dla mnie,ja
                          też składałam tam na wet:)Odezwij sie proszę!!!
    • weronal dostał się ktoś z tego forum na SGGW już ? 09.07.05, 07:45
      I etap zakończony, zastanawiam się ile osób złożyło papiery czy rzeczywiście
      pierwsza 105 złożyła orginały? (dźwigam temat)
      • Gość: rzekotek Re: dostał się ktoś z tego forum na SGGW już ? IP: *.244.156.37.ip4.tnp.pl 09.07.05, 08:57
        Ja nie złożyłam i nie składam bo nie udało mi sie odzyskać oryginału śwadectwa
        z am :/ jedno miejsce wolne ;)
        • Gość: stefa Re: dostał się ktoś z tego forum na SGGW już ? IP: *.wroclaw.mm.pl 09.07.05, 10:08
          jak to nie udalo Ci sie odzyskac oryginalu swiadectwa z AM?????? Jak mogli
          wogole nie oddac???? Przeciez to bedzie tragedia jak mi nie wydadza!
          Prosze napisz cos wiecej. Czemu Ci nie wydali?
          • Gość: rzekotek Re: dostał się ktoś z tego forum na SGGW już ? IP: *.244.156.37.ip4.tnp.pl 09.07.05, 13:31
            Spokojnie!!! Nie wydali, ponieważ w dniu w którym chciałam odebrac swiadectwo(a
            raczej podmienić na odpis) odbywały się testy predyspozycji i powiedzieli że
            nie wolno im otwierać teczek z dokumentami :/ Ale kazali przyjść za kilka dni
            (jak już będzie po rekrutacji na wet:/ dzieki :/)
            • weronal hmmm 09.07.05, 16:58
              I etap na SGGW już się skończył chyba nie? to trochę dziwne,że nie oddali
              orginału. Na AM trzeba dać orginał ? bo tak wnioskuje z wyp. rzekota i stefy
              • Gość: stefa Re: hmmm IP: *.wroclaw.mm.pl 09.07.05, 19:18
                Ale sie zdenerwowalam:) ale to wszystko przez to ze to sie tak
                ciagnie...czlowiek juz jest na skraju wyczerpania. Dzieki za wyjasnienie
                rzekotku.
                I odpowiedajac na pytanie - tak niestety akademia medyczna wymaga tylko tylko
                tylko oryginalow, paranoja. Modle sie zeby nie zgubili i wydali bez problemow,
                bo wcale nie chce u nich studiowac:P
                • Gość: rzekotek Re: hmmm IP: *.244.156.37.ip4.tnp.pl 09.07.05, 19:27
                  Akademia Medyczna nie wymaga oryginału aż do czasu ogłoszenia wyników
                  rekrutacji, pod warunkiem jednak że dokumenty składa się osobiście. Ja nie
                  miałam takiej możliwości więc osoba która składała za mnie dokumenty zmuszona
                  była zostawić oryginał świadectwa, stąd problemy:/
                  • Gość: stefa Re: hmmm IP: *.wroclaw.mm.pl 09.07.05, 19:34
                    nie wiem z jakiego jestes miasta, ale we wroclawiu nie bylo mowy o niczym innym
                    jak oryginal chocbys oddawal osobiscie
                    • Gość: rzekotek Re: hmmm IP: *.244.156.37.ip4.tnp.pl 09.07.05, 20:31
                      Do Wawy mozna odpis :)
                    • Gość: Anka-Fanka Re: hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:37
                      Siemanko :)
                      Przez przypadek znalazłam ten wątek a tak się składa że własnie mam za sobą
                      pierwszy rok weterynarii na SGGW.Cóz mogę Wam dodać czego nie dodał student
                      przedemną.
                      W tym roku były zajęcia na ósmą i to 3 razy ale to tylko moja grupa tak miała a
                      jestem na wieczorowyh.
                      3 najważniejsze książki który musi mieć kazdy kosztują prawie 180 zł.
                      Anatomia...to bardzo przyjazny zakład.Jeśli umiecie to spokojnie :) będzie
                      dobrze opni to docenią.Przez kilka pierwszych miesięcy są ogromne problemy z
                      łaciną.
                      Na 1 roku jest siedem przedmiotów w tym infomatyka tylko na 1 semestrze.
                      Histologia:
                      Jeśli nie zaliczycie 6 wejściówek (nie dość że trzeba się uczyć po zajęciach to
                      trzeba się jeszcze przygotować solidnie na zajęcia) jesteście skreślani z listy
                      studentów.Zazwyczaj każdy ma po 4, 5 niezaliczonych i wtedy ma się
                      poprawkę.Poprawki ma 80% osób.
                      Trudno zalizyć histologię ponieważ pan doczepia się do bardzo wielkich
                      drobnostek np.jeśli narysujecie zbyt małe jądra w tkance nabłonka języka macie
                      punkty ujemne :( A no i obowiązkowo trzeba mieć gladki zeszyt i zestaw
                      kolorowych kredek:)

Biofizyka to głównie ćwiczenia i wejściówki składające się z zadań
                      rachunkowych.Po każdych zajeciach robicie sprawozdanie i oddajecie je
                      prowadzącemu.Za dobrze napisane sprawozdanie macie 7 pkt a za wejściówkę 3
                      pkt.W sumie 60 pkt z czego 51 zwalnia z kolosa.
                      Pozdrawiam i życzę powodzenia
                      Aha!Studenci wet mają oddzielny obóz integracyjny - rejs po Mazurach.
                      • Gość: Ela Re: hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 20:42
                        Oj właśnie to przeczytałam :
                        "...Osoby przyjęte na studia wieczorowe muszą liczyć się z koniecznością
                        wniesienia w krótkim czasie po przyjęciu opłaty za pierwszy semestr
                        (weterynaria 3000 zł, ochrona środowiska 2000 zł)"Kosmicznie jeszcze jest 14
                        miejsc na dzienne ale się chyba nie załapię.Myślę że w tym roku będzie bitwa o
                        wieczorowe.
                        • Gość: giezik Weronal dostałeś się na dzienne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 22:07
                          :> chyba załapałes się na dzienne :)
                          • weronal co ty giezik ? jakiś żart ? przecież 09.07.05, 23:31
                            nie miałem żadnych szans na dzienne- dostałem się na wieczorowe- wg moich
                            wyliczeń jestem na 103 miejscu na wieczorowych, więc pewnie podniose się
                            jeszcze o pare miejsc, ale na dzienne to zero szans- w ogóle nie warto gadać,
                            no cóż bede musiał płacić te 2 lata. :( poza tym studenci wet na SGGW używają
                            książki "Zarys Anatomii Zwierząt Domowych" Krystyny Janowicz ???
                            • Gość: :) Re: co ty giezik ? jakiś żart ? przecież IP: *.wmc.net.pl 11.07.05, 23:46
                              kiedy jest lista przyjętych w lublinie?
                              • weronal Re: co ty giezik ? jakiś żart ? przecież 14.07.05, 15:32
                                Sarenka gratulacje, na którym miejscu sie dostałaś ? i ile miałaś tych punktów
                                rekrutacyjnych ?
                              • enas5 Re: co ty giezik ? jakiś żart ? przecież 14.07.05, 23:55
                                jestem na jakimś 40 miejscu na weterynarii wieczorowej na SGGW i mam przed
                                sobą oświadczenie czy decyduje się na wieczorowe i kuźwa nie wiem co robić ,bo
                                jak dostane sie do wrocławia to 3tys. pójdą się yebać? jest ktoś w takiej
                                sytuacji? co robicie?
    • Gość: up biotechnologia zaczyna atakowac weta :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 01:27
      Ludzie z biotechnologii zaczynaja przenosic sie na wet :(
      • aka15 Re: biotechnologia zaczyna atakowac weta :( 10.07.05, 10:11
        oby nie przenosili się na zootechnikę;) hehe... którzy jesteście na liście? i
        czekacie na III etap czy drugi? jak myślicie, czy z 73 miejsca na 24 wolne mam
        jakieś szanse się dostać? :( bo nie wiem czy robić sobie nadzieje:(
        PozdrawiaM:)
        • Gość: sarenka oczekiwanie na rezultaty... IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 10.07.05, 12:15
          Jak czytam te wasze wypowiedzi to jeszcze berdziej sie stresuje ,chociaż ja mam
          zamiar studiować w Lublinie a nie na SGGW.Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu
          będę wiedziała czy zostałam przyjeta na wet:) Strasznie sie denerwuję, a
          niektórzy już mogą się cieszyć,bo są już studentami weterynarii...Obym do nich
          dołączyła...Pozdrawaiam:) Kto jeszcze czeka z niecierpliwością na wyniki???
          • enas5 ale wy jesteście gnuśni, gadacie tylko o tych 10.07.05, 13:07
            uczelniach i w ogóle, ja póki są wakacje to nie myśle o tym bo to mi nic nie da
            a tylko głowa bedzie boleć i stresor się włączy jak sarence. ja teraz imprezuje
            a we wrześniu już bede sie przygotowywal do maratonu nauki trwającego 5,5 roku.
            wiecie co jeźdzcie na jakiś event elektroniczny bo np. ja jade na Summer
            Obsession do Łeby ze znajomymi- to jest zajebiste, bo bedzie długi weekend i do
            pracy dopiero we wtorek- ku.. więcej optymizmu i entuzjazmu w was- weci głowa
            do góry. ale oczywiście nasz temat musi być na wierzchu i wskazówki starszych
            kolegów bardzo wskazane, dzienks za te co były i podaje linke do festivalu,
            zobaczcie kto gra (ATB) i w ogóle miodzio: www.ftb.pl/artykul.asp?
            tid=28745&t=1
            • enas5 ej ten link jest tu, bo tamten nie działa 10.07.05, 13:09
              www.ftb.pl/artykul.asp?tid=28745&t=1
              • Gość: una Re: ej ten link jest tu, bo tamten nie działa IP: *.wroclaw.mm.pl 10.07.05, 13:57
                Bardzo sie ciesze tez ze wszystich studenckich rad:)
                Chcialabym wiedziec jakie dokladnie przedmioty sa na pierwszym roku i czy we
                wszystkich uczelniach jest tak samo, czy moga sie troche roznic, czyli czy
                takie same przedmioty sa? Najbardziej interesuje mnie oczywiscie Wroclaw, ale
                kazda wypowiedz jest cenna:)
                Pozdrawiam
                • Gość: Magda z 3 roku. Przedmioty na SGGW. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 16:05
                  Informatyka z ekonometrią
                  Biochemia
                  Biofizyka
                  Anatomia
                  Histologia z embriologią
                  W-F
                  Łacina

Ceny książek:
                  Histologia: 90 zł + 120 zł
                  Emriologia 70 zł
                  Anatomia 109 zł
                  Biochemia 70 zł
                  Biofizyka 140 zł
                  Łacina- słownik około 90 zł i książka 45 zł.
                  Rachunek wynosi około 800 zł w sumie a jeszcze trzeba kupić czaszki psa, krowy,
                  świni no i kości.Komplet około 450 zł.Razem na rok trzeba wydać około 1300 zł
                  Anatomia, histologia i embriologia jest wymagana.Kości się napewno przydadzą
                  (nie są obowiązkowe) bo na papierze trudno się uczyć i później zaliczać na
                  modelu.

A jeszcze dochodzi fartuch za około 50 zł, skalpel, gumowe rękawiczki (lepiej
                  mieć cały karton 50 par), pensety itd.Jeśli komuś sie zachce jeździć konno w
                  ramach W-F kosztuje to prawie 400 zł za semestr.Są to niestety bardzo drogie
                  studia dlatego w wakacje do 3 roku mozna dorabic ponieważ nie ma
                  praktyk.Zaczynaja się od 4 roku.Pozdrawiam!
                  • Gość: joł Re: Przedmioty na SGGW. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:03
                    moze ktos wystawi rachunek na wrocek? :)
                  • weronal Magda z 3 roku wielkie dzięki i 10.07.05, 18:35
                    jeszcze mam pytanie czy na anatomie może być książka "Zarys Anatomii Zwierząt
                    Domowych" Krystyny Janowicz (taka czerwona) ???
                    • Gość: Magda z 3 roku. Re: Magda z 3 roku wielkie dzięki i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 18:44
                      Myślę że w ostateczności może być ale my używamy Kobrynia.Na pierwszy rzut idą
                      zwierzęta gospodarskie.Na początku robi się kości.A z resztą macie tu 1,5 roku
                      anatomii w podpunktach:Szczegółowy program wykładów

1. Cele i zakres nauczania przedmiotu. Rys historyczny i miejsce anatomii w
                      naukach weterynaryjnych. Metody dydaktyczne i badawcze stosowane w anatomii
                      zwierząt. Części i okolice oraz zasady orientacji przestrzennej w organizmie
                      zwierzęcia. (4 godz).

2. Aparat ruchowy. Nauka o kościach. Budowa makroskopowa, klasyfikacja
                      morfologiczna i rozwojowa kości oraz ich właściwości fizyczne. Charakterystyka
                      morfologiczna, czynnościowa oraz rozwojowa kręgosłupa, klatki piersiowej i
                      kośćca głowy. Kościec kończyn. Charakterystyka morfologiczna, czynnościowa oraz
                      rozwojowa kośćca kończyny piersiowej i miednicznej (8 godz.)

3. Aparat ruchowy – c.d. Nauka o połączeniach kości. Podział i budowa
                      połączeń,z szczególnym uwzględnieniem połączeń maziowych (stawów). Połączenia
                      poszczególnych części kośćca (4 godz.)

4. Aparat ruchowy - c.d. Nauka o mięśniach. Rozwój, budowa oraz podział mięśni
                      szkieletowych z uwzględnieniem unerwienia i unaczynienia. Charakterystyka
                      mięśni poszczególnych części ciała. Narządy pomocnicze mięśni (6 godz.)

5. Wstęp do preparacji. Ogólna charakterystyka układu krążenia (krwionośnego i
                      chłonnego). Podział oraz budowa naczyń krwionośnych i chłonnych. Ogólne
                      wiadomości o węzłach chłonnych (4 godz.)

6. Wstęp do preparacji. Ogólna charakterystyka i podział układu nerwowego.
                      Korzenie nerwowe. Nerwy rdzeniowe. Sploty nerwowe (4 godz.)

7. Układ krążenia. Ogólna charakterystyka i rozwój. Budowa układu krwionośnego:
                      serca, osierdzia i głównych pni naczyniowych pochodnych aorty. Zlewisko żyły
                      głównej doczaszkowej i doogonowej. Budowa układu chłonnego – naczynia, pnie i
                      przewody chłonne. Budowa węzłów chłonnych z uwzględnieniem ich rozmieszczenia i
                      znaczenia w badaniu klinicznym oraz poubojowym. Narządy krwiotwórcze (6 godz.)

8. Układ nerwowy. Rozwój i budowa układu nerwowego ośrodkowego: rdzeń kręgowy i
                      mózgowie oraz ich opony. Uzupełnienie wiadomości o układzie nerwowym obwodowym.
                      Układ nerwowy autonomoiczny. Budowa pnia współczulnego i jego zwojów. Zwoje
                      przedkręgowe oraz nerwy współczulne. Układ nerwowy przywspółczulny. Zwoje
                      przywspółczulne. Nerw błędny – budowa i przebieg. Nerw miedniczny (6 godz.)

9. Układ dokrewny. Budowa, pochodzenie i rozmieszczenie gruczołów wydzielania
                      wewnętrznego (2 godz.)

10. Splanchnologia. Ogólna charakterystyka narządów wewnętrznych. Jamy ciała i
                      błony surowicze (2 godz.)

11. Układ oddechowy. Budowa kolejnych odcinków dróg oddechowych. Morfologia
                      płuc u różnych gatunków zwierząt. Śródpiersie (4 godz.)

12. Układ trawienny. Zależność budowy narządów układu trawiennego od rodzaju
                      pokarmu. Budowa kolejnych narządów układu trawiennego u różnych zwierząt.
                      Przesłanki anatomiczne do powstawania schorzeń układu pokarmowego (6 godz.)

13. Układ moczowy. Powiązania rozwojowe pomiędzy układem moczowym i płciowym.
                      Budowa poszczególnych narządów układu moczowego u różnych zwierząt (4 godz.)

14. Układ płciowy męski. Budowa narządów płciowych męskich u różnych zwierząt.
                      Gruczoły płciowe dodatkowe (7 godz.)

15. Układ płciowy żeński. Budowa narządów płciowych żeńskich u różnych
                      zwierząt. Budowa makroskopowa błon płodowych i łożyska (7 godz.)

16. Narządy zmysłów. Ogólna charakterystyka receptorów. Gałka oczna, narządy
                      dodatkowe oka, drogi nerwowe przewodzące oraz ośrodki korowe i podkorowe
                      wzroku. Narząd przedsionkowo-ślimakowy i jego drogi nerwowe przewodzące oraz
                      ośrodki korowe i podkorowe (6 godz.)

17. Powłoka wspólna. Charakterystyka skóry i jej pochodnych: włosów, gruczołów
                      (z szczególnym uwzględnieniem gruczołu mlekowego), opuszek i wytworów rogowych.
                      Budowa różnych typów narządów palcowych (6 godz.)

18. Anatomia ptaków domowych w ujęciu porównawczym ze ssakami (4 godz.)

Szczegółowy program ćwiczeń

1. Osteologia. Podstawowe elementy budowy kręgu. Kręgi szyjne (2 godz.)

2. Kościec klatki piersiowej: kręgi piersiowe, żebra i mostek (2 godz.)

3. Kręgi lędźwiowe, krzyżowe i ogonowe (2 godz.)

4. Ogólna charakterystyka kośćca głowy. Kość potyliczna, międzyciemieniowa,
                      klinowa i skrzydłowa (2 godz.)

5. Kość skroniowa, ciemieniowa, czołowa, sitowa, nosowa, łzowa i lemiesz (2
                      godz.)

6. Szczęka, kość siekaczowa, przegrody nosa, podniebienna, jarzmowa, gnykowa,
                      małżowiny nosowe i żuchwa (2 godz.)

7. Kości obręczy kończyny piersiowej. Kość ramienna (2 godz.)

8. Kości przedramienia, nadgarstka, śródręcza i palców (2 godz.)

9. Kości obręczy kończyny miednicznej. Kość udowa i rzepka (2 godz.)

10. Kości podudzia, stępu, śródstopia i palców (4 godz.)

11. Osteologia porównawcza, z wykorzystaniem zbiorów muzealnych (4 godz.)

12. Mięśnie, naczynia, nerwy, węzły chłonne i połączenia kości kończyny
                      piersiowej (16 godz.)

13. Mięśnie, naczynia, nerwy, węzły chłonne i połączenia kości kończyny
                      miednicznej (18 godz.)

14. Mięśnie, naczynia, nerwy, węzły chłonne oraz połączenia kości głowy, szyi i
                      ściany tułowia (15 godz.)

15. Mózgowie i nerwy czaszkowe w obrębie jamy czaszki (4 godz.)

16. Rdzeń kręgowy i nerwy rdzeniowe (4 godz.)

17. Układ nerwowy autonomiczny (4 godz.)

18. Serce (4 godz.)

19. Naczynia krwionośne i chłonne jamy klatki piersiowej (4 godz.)

20. Naczynia krwionośne i chłonne jamy brzusznej oraz jamy miednicznej (4 godz.)

21. Narządy krwiotwórcze i gruczoły dokrewne (4 godz.)

22. Egzenteracje (4 godz.)

23. Układ trawienny. Jama ustna, gardło, przełyk. Narządy trawienne izolowane
                      (4 godz.)

24. Układ oddechowy. Jama nosowa, zatoki przynosowe, krtań, tchawica, oskrzela,
                      płuca, opłucna (4 godz.)

25. Układ moczowy i płciowy męski (2 godz.)

26. Układ płciowy żeński. Przydatki płodowe i łożysko (2 godz.)

27. Skóra i jej pochodne (6 godz.)

28. Narządy zmysłów (2 godz.)

29. Anatomia ptaka (4 godz.)

Powtórzenie materiału z semestru 1, 2, 3. Konsultacje (4 godz)

• Gość: aka Re: Przedmioty na SGGW. IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.05, 18:45
                    hehe... a ja chyba mam większośc tych ksiązek:D:D qrcze - szkoda że nie ide na
                    weterynarie;) PozdrawiaM:)
                    • weronal aka skontaktuj się ze mną na gg 10.07.05, 18:56
                      mój nr: 1987467 bo widze,że jesteś z piotrkowa- ja też w tych okolicach
                      mieszkam, jestem często na niewidocznym
                      • Gość: sarenka Re: aka skontaktuj się ze mną na gg IP: *.244.159.46.mielec159.tnp.pl 10.07.05, 19:02
                        Aka to moze bysmy sie jakos dogadały w sprawie tych ksiązek?? Chyba ze już sie
                        umawiasz z weronalem:) Może nam się uda razem studiować na jednej uczelni:)
                        Pozdrowionka:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka