Dodaj do ulubionych

Maturalny skandal z historii

27.06.05, 21:55
Historia rozszerzona - 44% punktów. 60% można było mieć za zadania i 40% za
wypracowanie. Sprawdzałem egzamin w internecie i wyszło mi 44% za zadania.
Wypracowanie miałem w dużej części zgodne z kluczem, objętość maksymalna. Czy
mam przez to rozumieć że komuś "nie chciało się" tknąć mojego wypracowania?
Nie wierzę w ten wynik.
Obserwuj wątek
    • signal00 Re: Maturalny skandal z historii 27.06.05, 21:57
      I nie zamierzam tego tak zostawić, bo takich przypadków w OKE Kraków jest aż za
      dużo, kilka z nich pojawiało się na forum. Zamierzam napisać podanie o
      udostępnienie mi egzaminu i mam nadzieję że dowiem się kto go oceniał.
      • Gość: wiki Re: Maturalny skandal z historii IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 28.06.05, 11:40
        nie wiem czy warto sie odwolywac, poprostu napisales nie na temat, nie rozumiesz
        tego ? ja np napisalam rozsz na 76... a to znaczy, ze jak sie umialo to mozna
        bylo prawda ? heh...
    • Gość: Absolwent Re: Maturalny skandal z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 22:02
      Miałem taką samą sytuację, a moje wypracowanie było zgodne z tematem. Pisałem o
      przemianach społecznych a nie o polityce. Opierałem się po części na źródłach
      ale dużo napisałem z wiedzy własnej. Ktoś powinien to sprawdzić - taki wątek
      już się tu pojawił, mam pytanie czy wszyscy mający ten problem podlegali pod
      OKE Kraków? I czy gdy zostanie udowodnione że ktoś nie tknął wypracowania bez
      uzasadnienia, zostanie ono poprawione?
    • Gość: jana Re: Maturalny skandal z historii IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 27.06.05, 22:08
      ja mam wyniki dopiero jutro ale widząc Wasze nie licze na wiecej niz 40% z
      rozsezrzonej historii...Pislam o PRLu i kiedy strescilam moje wypracowanie
      nauczycielowi i korepetytorowi to mowili ze na temat. Niestety zdaje sobie
      sprawe ze nawet jesli dostalam za nie 0 punktów to nie mam sie gdzie odwolac,
      pozostanie mi jedynie skladac podanie na styczen (przypominam ze termin mija
      juz 30 czerwca!!!)
      • Gość: Absolwent Re: Maturalny skandal z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 22:12
        Podobno można sprawdzić egzamin i w razie gdyby faktycznie ktoś
        niesprawiedliwie dał 0 punktów, odwołać się.
        • freiheit1 Re: Maturalny skandal z historii 27.06.05, 23:21
          jestem w podobnej sytuacji...moja praca podlega OKE łomży... będę się starać o
          możlwość wglądu w swoją pracę... kolejne nerwy Jeżeli będzecie coś wiedzieli
          (więcej) dajcie znać! trzymajcie się
          • sweetnsour Re: Maturalny skandal z historii 27.06.05, 23:28
            też podlegam pod Łomżę i też mam ten problem - rzekomo mam 42%,ale z samej częsci testowej ychodziło mi więcej.
            cos tu jest nie tak.
        • Gość: khamill Re: Maturalny skandal z historii IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.05, 23:30
          szczerze...egzaminator moze ci na pracy napisac: mam cie w dupie chlopcze...powiniennes zdac na 90%..ale nie podobal mi sie twoj pesel..i mozesz mu co najwyzej...sorka za jezyk.
    • Gość: jacek Mam ten sam problem ! ! ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 23:29
      Dostalem jedynie 44% a wypracowanko napisalem lux, PRL to moj ulubiony temat.
      Caly czas czuje sie oszukany!
      • Gość: arczi_86 Re: Mam ten sam problem ! ! ! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 27.06.05, 23:32
        > Dostalem jedynie 44% a wypracowanko napisalem lux, PRL to moj ulubiony temat.
        > Caly czas czuje sie oszukany!

TO TAK JAK JA JAK LICZYŁEM Z KLUCZEM MIAŁEM 49% A DOSTAŁEM 22% COŚ JEST NIE
        TAK :|

Z niemca jeszcze lepiej miałem barrrrdzo duzą zgodność liczyłem na 86% a miałem
        76% ja sobie chyba też zobacze prace :|
    • Gość: katarzynkaaaa12 Re: Maturalny skandal z historii IP: *.broker.com.pl 27.06.05, 23:34
      Mnie też sie to wydaje bardzo dziwne, żeby tak słabo wypadła matura rozszerzona
      z historii.... To jest wręcz niemożliwe. Sprawdzałam raporty maturalne na
      różnych stronkach oke w kraju i sredni wynik z historii rozszerzonej waha sie w
      granicach 20-40%. Nie rozumiem tego. Co trzeba było napisać w tej pracy na
      temat PRL-u żeby dostać to chociaż 60%??? Ja pisałam to co mnie uczyli
      nauczyciele i to co jest napisane w podreczniku... Skandal. Naprawdę
      poświeciłam cały rok na nauke historii i paradokslanie ona mi poszla najgorzej.
      Inne przedmioty o wiele lepiej mi poszly...
    • Gość: eli Re: Maturalny skandal z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 00:35
      i co wam to da, ze takie slabe wyniki, odwolac sie nie mozna; ale oznacza to,
      ze skoro wszystkim poslzo kiepsko to jest szansa, z e dostaniecie sie na
      upragnione studia
    • sangohan Re: Maturalny skandal z historii 28.06.05, 00:51
      Ja wprawdzie podlegam OKE w Jaworznie, ale wogole ta cala matura z historii mi
      sie bardzo nie podoba. To jest przeciez niepojete ze ludzie maja z podstawowych
      po 90 pare % punktow a z rozszerzonych 32% To jest zenujące. Osobiscie mialem
      70 z podst (slabo, ale coz zrobie) i 52 z rozszerzonej i jesli chodzi o
      rozszerzoną bylem najlepszy w mojej klasie!!!! a chodzilem do jednego z
      najbardziej renomowanych liceum w moim miescie, do klasy o profilu: historia -
      WOS. Mało tego, moj kumpel, olimpijczyk z historii dostal 90% z podst (co go
      zalamalo) i 40% z rozszerzonej!!!!!!!!! A jego wiedza jest OGROMNA, zaufajcie
      mi na slowo. Co to znaczy? To znaczy ze ta matura wogole nie sprawdza wiedzy i
      ze nalezy sie uczyc dla egzaminu a nie dla siebie. Piepr** te mature, jesli to
      ma tak wygladac!!!
      • Gość: grooby ziom Re: Maturalny skandal z historii IP: *.244.157.105.ip4.tnp.pl 28.06.05, 01:10
        w srode od 8 bedzie sie mozna zalogowac na serwis SIEMA i raczje bedzie mozna
        wszystko zobaczyc nie tylko same wyniki wiec sie dowiecie ile pkt dostaliscie za
        wypracowanie

p.s. zalogowalem sie na profil znajomej z gimnazjum i widzialem jak to wyglada,
        jesli nam zrobia takie udogodnienie to bez wgladu w prace bedziemy ogli sobie
        zobaczyc dokladnie za ktore pytania dostalismy punkty a za ktore nie, podobnie
        jest z wypracowaniem:) bardzo ciekawe zrobili to ze mozna sobie sprawdzic jak
        wypadles na tle swojej klasy, szkoly oraz calego okregu OKE Krakow:D bardzo
        piekne i czytelne wykresy...:)
        • god_save_the_queen Re: Maturalny skandal z historii 28.06.05, 01:27
          OKE Kraków rulez... Kur... mam to samo, jakby nie tkneli mojego wypreacowania!!!
    • Gość: luki wypracowanie IP: 217.96.39.* 28.06.05, 01:35
      ja miałem 92% z podstawy i 64% z rozszerzenia - liczyłem na 95% i nie wiem ile %
      i powiem, ze sie zawiodłem
      ale w mojej pracy co do PRL-u to uwzględniłem praktycznie każdy aspekt, duzo
      dat, osób i pojęć - zważywszy na wasze rezulataty możliwe ze jednak wszystko
      jest dobrze - bo za wypracowanie to ja bym sobie przyznał max pktów co z resztą
      powinno było mi dać nawet 80% - widocznie tak oceniali ale ocenili tak wszyskich
      - czyli jednak tak jak byc powinno - przynajmniej obiektywnie
      • Gość: aLd Re: wypracowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 07:33
        Najwidoczniej nie macie pojecia na temat oceniania poziomowego.
        Chyba wiedzieliscie, ze jest 5 poziomow, kazdy po 4 punkty, skladajace sie kazdy
        z 4 kryteriow. Jesli nie macie jednego nie jest zaliczony caly poziom. Jesli
        macie wszystko z poziomu 2, 3, 4, 5, a brak wam ram czasowych w 1 to za
        wypracowanie macie 0pkt.
        Chore, ale taki byl sposob oceniania.
        Swoja droga, domyslalem sie tematu pare dni wczesniej i go napisalem. Byl
        idealnie w/g tych poziomow, kryteriow czy ch. wie jak to jeszcze zwac. Z
        podstawy mialem tyle na ile zasluzylem, ale z rozszerzonego 40% mnie lamie i
        kladzie na lopatki. Do OKE w Jaworznie jade w najblizszym czasie, mam 3 miejsca
        w samochodzie, jak ktos chce to dajcie znac. Jade z czestochowy.
        • Gość: Starszy Re: wypracowanie IP: *.blaster.pl 28.06.05, 10:04
          Kolego
          Sorry, ale to co piszesz, to są kompletne dyrdymały, świadczące o tym, ze nawet
          nie miałeś w ręku Informatora maturalnego. Poziomy - 4, w każdym 5 punktów.
          Ponadto nie jest prawdą, że jeżeli praca nie ma spełnionego jednego kryterium,
          to cały poziom nie został zaliczony. Nie chcę się w to wdawać, bo wymaga
          dłuższego wyjaśniania. W razie czego mogę odesłać do literatury.
          Natomiast problem jest o wiele szerszy - opinia maturzystów o sobie i swoich
          pracach, a następnie zderzenie tego wyobrażenia z rzeczywistością. Powszechnie
          wyrażana opinia to: napisałem super, wszystko zgodnie z kryteriami, a cymbał
          egzaminator nie poznał się na mnie i na pewno zlośliwie nie zaliczył mojego
          wypracowania. Wglądy, dla wielu mogą być bolesnym wyprostowaniem. Ponadto
          zwracam się do ogółu z pytaniem: czy zgadzacie się na to, żeby korekta działała
          w obie strony? Jeśli egzaminator pomylił się na korzyść maturzysty, to przecież
          wynik nalezy obniżyć. Są takie wcale liczne przypadki, sam widziałem.
          • Gość: wiki Re: wypracowanie IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 28.06.05, 11:45
            no nareszcie ktos rozsadnie mysli... byle wiecej takich ludzi na tym swiecie...
            zgadam sie z opinia calkowicie, popieram :)
      • Gość: roomyanneck Re: wypracowanie IP: *.pgi.pl / 80.55.151.* 28.06.05, 07:34
        Deceyzja OKE jest ostateczna i mimo iz mozesz zobaczyc swoja prace nie mozesz
        wplynac na ocene nawet gdy odkryjesz ewidentny blad w ocenianiu :/. Takie prawo.
        • Gość: ka Re: wypracowanie IP: *.acn.waw.pl 28.06.05, 08:13
          a poza tym to nie jest tak,że wszyscy mają zle z historii wiec jest
          sprawiedliwie. na kilka kierunkow, np. na SGH jest do wyboru historia i
          geografia i w tym momencie ci z geografią,ktora byla o wiele prostsza, nas
          wykoszą!
          • Gość: tonni Re: wypracowanie IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 28.06.05, 10:33
            trzeba było zdawac i geografię i historię :P zawsze jak jdno nie pojdzie
            zostaje drugie, ktore nas moze uatowac :P ja tak zrobilem
    • ololola Re: Maturalny skandal z historii 28.06.05, 09:41
      Ci egzaminatorzy są beznadziejni,ja też mam wrażenie że moje wypracowanie jest
      nietknięte! miałam tylko parę błedów w teście i wypracowaia zawsze pisałam na
      min.10 pkt!!!!!!!!! i gdzie to jest?wyparowalo , z mojej oceny pracy wynika że
      nawet 5 pkt nie dostalam,to szczyt chamstwa jak zostalismy przez egzaminatorów
      ocenieni!
    • zuz86 Re: Maturalny skandal z historii 28.06.05, 10:40
      huehue

przepraszam, ale powtarzam to wszystkim swoim znajomym:

A NIE MOWILAM!

wiadomo bylo od razu ze bedzie ciezko dostac duzo pkt z rozsz. Szkoda tylko ze
      wiele osob bylo nieuswiadomionych. Najwyrazniej mieliscie niezorientowanych
      nauczycieli...
      • Gość: jana Re: Maturalny skandal z historii IP: *.bsk.vectranet.pl 28.06.05, 11:28
        ok dostalam wyniki - 93 podstawa i 46 rozszerzenie. wywalilam 400 zl na same
        oplaty rekrutacyjne a przez te je..e 46% musze skladac podanie na styczen bo
        sznas na studia to ja juz nie mam (u mnie biorą sam rozszerzony)
        • zuz86 Re: Maturalny skandal z historii 28.06.05, 11:34
          sgh? tia?
    • Gość: antyczerwona czerwone buraki IP: *.monki.net.pl 28.06.05, 12:04
      pewnie egzaminatorzy to same czerwone SLDowskie buraki, więc wszystkim za pracę
      o prl poucinali punkty i wsio, bo ja jak liczyłam punkty to wychodziło mi 80% a
      ty ku... 50!!!
      • wojciech_psv Re: czerwone buraki 28.06.05, 13:53
        Według mnie taka ewentualność też istnieje ;) Jak wychodziłem z sali 12 maja to
        mówilem do kumpla: "Lepiej żeby żaden czerwony pająk mi tego nie sprawdzał bo
        niexle na PRL nawrzucałem". I słowo stało się ciałem...
    • zuz86 Re: Maturalny skandal z historii 28.06.05, 15:44
      up up!
    • Gość: eol Re: Maturalny skandal z historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 15:59
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=24246360&a=24247589 takie
      powinny byc podstawy wypracowania do PRL , jak tego nie ujeliscie to nie
      miejcie pretensji do egzaminatorow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka