rever1 05.07.05, 11:27 piszcie jak Wam poszlo, czy bylo latwiejsze niz nowa matura i jakie macie szanse zeby sie dostac... w koncu obkuci byliscie niezle uczac sie juz dwa lata :>> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rf Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 18:03 czyzby bylo was tak malo czy moze jeszcze sie uczycie? jutro chemia i biologia...:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 18:54 Ludzie ze stara Matura beda pisac jutro i w czwartek NORMALNE arkusze maturalne, takie jak my - ludzie z nową Maturą pisaliśmy. Info mam od mojej nauczycielki chemii z LO, która jutro ma jechać sprawdzać arkusze. NIECH IM TYLKO DOWALĄ MOCNE, TAK JAK NAM! NIECH POZIOM BĘDZIE WYRÓWNANY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 19:50 oby z fizyki nie przekroczyli 10 % :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 20:41 oby z fizyki nie dostali dynamiki,bo dynamike bardzo łatwo napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.05, 20:51 taaa jasne. udowodnic ci ze zadania z dynamiki potrafia byc trudne? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:24 oczywiscie ze potrafia byc trudne,ale napewno ławtiejsze niz z obwodów LC i fotkomorki :/ a poza tym jezeli starzy maturzysci cos innego przez rok studiowali to napewno mieli na studiach dynamike!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.05, 11:48 obwod LC byl chyba najprostrzy na tej maturze z fizyki.. naprawde.. (jesli tak nie uwazasz to po prostu nie mialas z nim stycznosci wczesniej). za to fotokomorka ktora przed matura wydawala sie najlatwiejsza (dla wielu!) tak byla najtrudniejsza. to moje zdanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phi Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 12:42 fotokomorka na mturze ybla bajeczna mialam za to maxa, za obwod LC chyba za to mialam 4 punkty - a spotykalam sie z nim dosc czesto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia J. Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 13:44 hehe, ja zrobiłam i fotokomórkę i obwód LC i tak smao sądzę, że to były najlatwiejsze zadania ;) Pozdrawiam, Kasia J. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaone Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW 06.07.05, 16:19 kurcze ja fotokomoreki nawet nie ruszałam. w ogóle się z niej nie przygotowałam, a jak mieliśmy o tym lekcję to przypadkiem zdarzyło mi sie robic coś innego niż słuchać. Ale obwód LC był rzeczywiście całkiem prosty, chyba miałam z niego wiekszość punktów jaką udało mi się zdobyć na maturze z fizy. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaone Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW 06.07.05, 16:20 a przed maturą miałam takie dziwne ucucie że bezie ta fotokomorka i oczywiście ni powtórzyłam jej bo już mi sie nie chciało :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 17:18 piszcie jak wam poszło? Słyszałam że łatwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakjapka Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.pro-internet.pl 06.07.05, 17:36 Łatwe, jeśli ktoś się uczył. Biologię mieliśmy w moim odczuciu trudniejszą niż Wy, chemia była trochę zakręcona - ale to akurat moja mocna strona, więc nie narzekam. Wszystkim nowym maturzystom dziękuję za tak "serdeczne" życzenia dla Was. Ech, dzieciaki...tylko tyle powiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 17:55 powodzenia na fizyce i teście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.aster.pl 06.07.05, 19:24 Witam, Ja właśnie pisałam test na AM, ale tylko z biologii i chemii. Test z biologii był bardzo łatwy. Do chemii nic się nie uczyłam, dwa lata temu przygotowywałam się do egzaminów na studia sama i niewiele pamiętałam, a i tak udało mi się coś napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.07.05, 19:27 tak, dwa lata temu sie uczyles...a ja 22...takie gadanie..wiadomo ze cos napisalas ale generalnie chodzi o to aby miec po ok.90% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldemar Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.aster.pl 06.07.05, 19:33 Nie uczyłam się bo tuz przed egzaminami na studia miałam egzamin dyplomowy, który skończył mi się pięć dni przed egzaminami na SGGW. Te pięć dni poświęciłam w całości na biologię, a jak dostałam wyniki to wiedziałam ze się dostanę i egzamin na AM sobie olałam. Właściwie to sie zastanawiałam czy isc bo ja wiem ze z chemii nie uzyskam dobrego wyniku i sie nie dostanę, ale poszłam z ciekawości jak to ta nawa matura wyglądała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 18:57 Mam pytanie do staromaturzystow am Wawa-czy kandydaci na kierunki licencjackie(np.dietetyka)pisza taki sam egzamin jak ci z lekarskiego?? Pytam bo przeciez przy rekrutacji brano pod uwage poziom podstawowy-czyli egzamin powinien rowniez byc na podstawowym?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.07.05, 19:06 wiec biologia troche trudniejsza niz wasza, ale chemia jak dla mnie spoko;ciekawia mnie tylko te wasze słynne klucze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oloo Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.07.05, 19:13 a sie starzy maturzysci nie oddzywaja bo pewnie powtarzaja na jutro fiz.ale nie przejmujcie sie:juz glupszego arkuszu z fiz niz my mielismy sie ulozyc nie da.wiec na pewno bedziecie mieli łatwiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phlipp Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.07.05, 19:18 no ej napiszcie nam cos:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuu Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.07.05, 20:53 napiszcie cos plis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:23 Rozmawiałem z koleżanką, która dziś pisała te testy - mówiła, że było ŁATWE. Bardzo dziękuję CKE (jako człowiek z nową Maturą), za to, że naprawdę WYRÓWNALIŚCIE poziom. My pisaliśmy kosmosy, obniżali za byle co, jakieś głupie klucze odpowiedzi, zadania z fizyki to totalny ODPAŁ! Zobaczymy jak będą listy przyjętych - ile ludzi będzie ze starą Maturą, a ile z nową. Gdzie tu sprawiedliwość? Ja rozumiem, że ludzie spoza rocznika '86 też chcą studiować, ale to CKE powinna dbać o to, by poziom i szanse wszystkich były równe. CKE to tak jak PZPN - JEDNA WIELKA MAFIA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ew Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.qdnet.pl 06.07.05, 21:25 Nie żadma Mafia, tylko banda półdebilów, którzy NIC nie potrafią zrobić porządnie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakjapka Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.pro-internet.pl 06.07.05, 21:34 Jesli dla Ciebie biologia i chemia na Waszej maturze to był kosmos, to sorry, ale orłem nie jesteś. Moim zdaniem nasz egzamin był trudniejszy od majowego. Fizykę piszemy jutro - wiadomo, że będzie zakręcona. Ale jeśli ktoś się nauczył, to zda. A Ty nie obwiniaj za swoje błędy i nieudacznictwo CKE i starych maturzystów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakjapka Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.pro-internet.pl 06.07.05, 21:36 Aha, jeszcze jedno - pisaliśmy dzisiaj takie same arkusze (chodzi mi o formę) jak Wy, nasze prace również będą sprawdzane przez ludzi z OKE według klucza jak mniemam... A ogólnie to moim zdaniem najsprawiedliwiej byłoby, gdyby wrócił normalny testowy egzamin wstępny :) Odpowiedz Link Zgłoś
collenn Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW 06.07.05, 21:39 jeśli to do mnie, smakjapka, to wcale nie obwiniam innych za swoje błędy. Wydaje Ci się, że "nowi" maturzyści są za tym , by "starzy" nigdzie się nie dostali. To nie tak. Jesteśmy po tej samej stronie. I ja też (i podejrzewam, że większość "nowych") chciałabym , aby na medycynie zostały stare egzaminy wstępne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakjapka Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.pro-internet.pl 06.07.05, 21:43 Col., to nie do Ciebie tylko do M. :) Odpowiedz Link Zgłoś
collenn Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW 06.07.05, 21:44 bo tak zaraz pod moim postem pisałaś ;) o ile pamiętam, idziesz do Gdańska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakjapka Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.pro-internet.pl 06.07.05, 21:48 Tak, zgadza się - do Gdańska :) Na stomatologię. No i cóż, zobaczymy... O wszystkim rozstrzygnie jutrzejsza fizyka. A tak notabene - nie dla wszystkich dzisiejsze egzaminy były łatwe, część osób jest podłamana chemią :( ... Ja będę się zapewne łamać jutro ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 22:12 smakjapka: Ja Ci życzę, żebyś się dostała na studia. Nie mam nic do Ciebie ani do starych Maturzystów. Tylko spróbuj nas zrozumieć... Ty rok temu czy później też zdawałaś pierwszy raz i wiesz jaki to stres. BTW, ten rok czy więcej coś studiowałaś czy może uczyłaś się tylko do egzaminów na AM? Wg mnie nasza biologia i chemia nie były trudne. Wszyscy mówili, że biologia byla SZALENIE PROSTA. Po sprawdzeniu z kluczem z CKE liczyłem, że stracę max. 5 pk z bioli, a wyszło mi 15. Skąd? Nie wiem. Masie ludzi też tak wyszło. Sprawdzalem sobie chemie i fize z kluczem - sprawdzilo sie co do joty. Nasza chemia nie byla moze trudna, ale byla taka WŁAŚCIWA, taka jak powinna być. Fizyka - totalny kosmos, ludzie z mat-fiz pisali ledwo po 70%. Wychodzi na to, ze lekarz ma byc z fizy najlepszy. Co mam do CKE? A choćby to, że prace maturalne można obejrzeć dopiero od 11 lipca - rychło w czas! Smakjapka - i tak nie jestes dla mnie konkurencja, bo ja skladam w inne miejsce niz Ty ;-) Jeżeli nie uda mi się na dzienne, spróbuję wieczorowych - chociaż też cholernie trudno się tam dostać. Życzę Tobie i sobie, abyśmy się dostali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Sądny dzień FIZYKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 14:08 no własnei, jaka ona była? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.chello.pl 09.07.05, 06:03 a nie wzieliscie pod uwage ze wy pisaliscie w duzych odstepach czasowych mature z poszczegolnych przedmiotow a maturzysci z lat ubieglych i tegoroczni ze szkol i klas piecioletnich trzy pzedmioty w ciagu 48 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krecik Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.244.156.37.ip4.tnp.pl 09.07.05, 08:50 "W dużych odstępach czasowych" tzn. w odstępie jednego dnia chemię i fizę :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ili Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.07.05, 14:20 jak fizyka?chociaz pewnie juz gorzej niz w maju byc nie mogło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakjapka Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.pro-internet.pl 07.07.05, 14:31 Do M - dzięki za życzenia...I nawzajem :) Zyczę nam wszystkim, żebyśmy w październiku już posiadali indeksy AM... A btw - jestem na trzecim (a w zasadzie już na IV) roku psychologii :D Fizyka - dla mnie trudna :( Nie mieliśmy wprawdzie obwodów drgających, ale była bardzo pogięta optyka i przepływowy podgrzewacz wody... Totalna abstrakcja... Pozdrawiam i do napisania za tydzień - jadę na zasłużono WAKACJE!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rev Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 15:39 gdzie w internevire mozna znalezc te arkusze ktore pisalisci? chcialbym sprawdzic czy miesliscie trudniejsze czy latwiejsze :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.07.05, 20:17 blagam, jakis komentarz co do fiz......................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 20:38 wiecej o fizie-Isze o samochodzie,obliczyc siłe i predkośc na wybojach korzystając z zalezność w ruchu harmoniczny prostym.potem jedno z grawitacji-udowadniać,że praca minimalna aby pzrenieść satelite na orbite wynosi tyle a tyle(jak dla mnie w tym zaaniu był bład),potem jeszcze coś o tym satelicie,potem zadanie z termodynamiki o dwóch bojlerach(też nietrudne),potem zadanie o ładunkach na które działają różne pola-pare podpunktów,na końcu o soczewce,trzeba było zrobić wykres,obliczyć pare rzeczy i narysować obraz.to jest trudne czego się nie umie.mi poszło tak sobie.pozdro szejset dla józka z kobierzyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.07.05, 20:42 a tak oceniasz ze ile %? a inny to tak ogolnie zadowoleni czy nie:)? nie zebym wam źle życzyła...ale wiesz ten pechowy, nerwowy rocznik 86;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 20:28 pisałam dziś fizykę,wczoraj biol i chem.przyznam,że ta nowa matura nie jest bardzo trudna-biologia była trodniejszaniz Wasza(dla mnie),chemia-ten sam poziom,zadania podobne,ale wydaje mi się,że był błąd w zadaniu,gdzie trzeba było napisać izomery związku o wzorze C4H8-jeden bez wiązań pi.ogólnie to z chemii jestem cienizna,ale przygtowywałam sie z siostrą,która n.m. zdawała i poleciął mi rozwiązywanie arkuszy-w miesiąc posiadłam podstawy tej nauki,myslę,że na 60% wystarczy.boilogia poszła mi gorzej niz sie spodziewałam,pare pyatń banalnych,a pare szczegółowych.dzisiejsza fiza chyba łtwiejsza od waszej,ale było jedno zadasnie z dynamiki+ruchu drgającego-to jedno było łatwe.mimo to wielu ludzi wychodziło podłamanych(ja sie spodziewałam czegoś trudniejszego).u nas była tez możliwość do składania swoich zastrzeżeń w trakcie egzaminu,dotyczących konkretnych pyt. była dość słaba wiedza ludzi,którzy dziś zdawali na temat formy egzaminu,przed samym wejściem na sale pojawiały się głosy,że to będzie test taki jak w latach ubiegłych lub że bedziemy pisać tez arkusze podstawowe-w sumie duże zammieszanie.dodam,że we mnie konkurencji nie macie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 21:00 dzięki, naprawdę podziwiam Cię za rzeczowe podejście do sprawy - i uspokojenie nas, przynajmniej trochę ;) Pozdrawiam... i życzę wszystkiego najlepszego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.05, 21:33 co za skryta zawisc :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogomajo Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 23:55 moja kumpela pisała mówi, że porównywalne do waszej matury, ale biologia była trochę trudniejsza poszło jej spoko, zadowolona (to jej pierwsze podejście na lekarski, ale była na kierunku z tym związanym, zresztą jak większość dziś zdających) myślę, że szanse są wyrównane czyli dostaną się najlepsi, oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 07:09 Chemia podobna do maja, biologia nieco trudniejsza, ale i tak łatwa i fizyka ujdzie tak na 70%-80%. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żona Johna Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.05, 09:41 Zobaczymy te Wasze 70-80% z fizyki jak przyjdą wyniki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 10:59 ehhh... fajnie, no to kolejne dni niepewności, mozna się pochlastać :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: AM- do STARYCH MATURZYSTOW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 08.07.05, 17:05 starzy maturzysci nie zagladają na forum czy o co chodzi ze nam nic nie piszą jak było...zmowili sie czy co:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staromaturzystka TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:03 Dziwicie się czemu wam nie odpisujemy? Bo jesteśmy na tyle dorośli w przeciwieństwie do was, że nie reagujemy na zaczepki bezmózgiej, zawistnej gó..ażerii, która uważa się za bardzo pokrzywdzoną systemem. Nasz egzamin był taki sam jak wasza matura, jeśli uważacie, że chemia i biologia to był "kosmos" to nie nadajecie się na żadne studia. Dla mnie nie było prostszego egzaminu w życiu niż ten, który pisałam teraz. Czas dorosnąć dzieciaczki... Tak BTW ludzi, którzy tak nam "dobrze życzą" właśnie zaprezentowaliście poziom waszego reformowego rocznika, nie mam słów, aż się was czytać nie chce, nie dorośliście emocjonalnie żeby studiować cokolwiek a już na pewno nie MEDYCYNĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez starom... Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:11 popieram moja poprzedniczke w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krecik Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.244.156.37.ip4.tnp.pl 08.07.05, 22:24 To może wasz arkusze byly prostsze niz nasze :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaAM Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.gwiazda.net.pl 08.07.05, 22:28 no i wlasnie swoim zachowaniem pokazałas na ile "jestes dorosła..";) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 08.07.05, 22:35 no a ten certyfikat na dojrzałość emocjonalną to ty wydajesz? czy trzeba sie do kogos innego zglosic?chyba jesli ludzie interesują sie swoimi studiami, oceniaja na ile mają szanse sie dostac a w konsekwencji jak przerzucac papiery to jak dla mnie znaczy wlasnie ze są dojrzali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łasic Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:33 ochm skoro droga pani staromaturzystko jestes tak poirytowana to nie wiem czy tak swietnie ci poszlo, swoja droga smiech na sali ' w zyciu nie napisalam prostszego' zobaczymy jaki bedziesz miala wynik - tobie akurat najwyzszego nie zycze. Moze nasz rocznik sie nie nadaje do studiowania, ale twoj w takim wypadku tez,a skoro jednak odpisalas na post bezmozgiej gownazerii - caly rok od ciebie - dorosla, dojrzala kobieto to jednak nie jest ci to tak obojetne, smiech na sali :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia-'nowa Re: to ALL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:42 ja wiem, że niektórzy z nas przegieli pałę, pisząc w stylu: "mam nadzieję, że się staromaturzyści nie dostną", bo są 'nireformowani' itp. - zobaczcie, bo padały na tym forum różne przykre słowa... Wydaje mi się, że stosunek osób, które się dostały ze starą maturą, jak i tych z nową będzie 1:1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staromaturzystka Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 22:55 buhahaha na pewno jestem o wiele bardziej dorosła od ciebie mały szczekający piesku. pozdro dla staromaturzystów i 'normalnych'nowomaturzystów. spotkamy się wszyscy w październiku:) łasic, to nie myśmy zaczeli tą wojne, mozesz sobie szczekac ile ci sie podoba, ale jak rzucacie tu miesem to sie nie zastanawiajcie później czemu wam nie odpisujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaAM Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.gwiazda.net.pl 08.07.05, 23:02 no to super ze jestes taka bardzo dorosla..cieszymy sie, ale co z tego? my tylko bylismy ciekawi jak Wam poszly te egzaminy, chcemy ocenic SWOJE SZANSE, a NIE DOROSLOSC czy DOJRZALOSC.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staromaturzystka Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 23:10 ludzie zastanówcie się w kogo ten post jest wymierzony. Jak naprawde nie umiecie zrozumieć, że chodzi w nim o tych, co "nas tak nienawidzą, bo pisaliśmy starą maturę" to naprawde nie jesteście na tyle inteligentni... A co do łatwości egzaminów-przekonacie się, że matura jest najłatwiejszym egzaminem w życiu jak już pójdziecie na studia, teraz jeszcze nie jesteście tego w stanie ocenić, bo nie zaliczyliście ani jednej sesji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łasic Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 23:38 szczek szczek, nie przypominam sobie zebysmy zaczynali jakas wijne kochana dorosla kobito, tmbardziej zeby ktos rzucal miesem - smieszna jestes, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staromaturzystka Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 23:47 nie zaczynaliscie? to może przeczytaj co pisali twoi dorosli koledzy nowomaturzysci i ty sama jak zyczysz/cie mi i innym zebysmy sie nie dostali. A moze w gimnazjum nie nauczono was czytac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staromaturzystkaII Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 23:00 no tak, teraz kolejna nagonka na staromaturzystow. i jeszcze, ze ktos Was wyzywa od gownazerii. jak piszecie "oby staromaturzystom noga sie powinęła na egzaminie" i inne duzo mniej przyjemne to nie dziwne ze nazywa sie Was tak a nie inaczej. wierze, ze w Waszym roczniku sa tez normalniejsi... szkoda pisac o tym... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja133 Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW 08.07.05, 23:00 Droga staromaturzystko!jest mi przykro,że przyjdzie Ci studiować z dzieciaczkami.Sama się chyba pocieszasz tym "najprostszym w życiu egzaminem" Myślę,że wszyscy są zdenerwowani,dlatego nie dokładajmy sobie nawzajem.Nie czujmy zawiści.Część się dostanie na wymarzone studia a część odpadnie.Tak było zawsze i tak będzie w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara lala Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 23:07 ten caly podzial na STAROmaturystow i NOWYCHmaturzystow wydaje mi sie glupi. zarowno nowi maturzysci i ci starzy sa dla siebie konkurencja. o miejsce na AM walcze nie tylko z nowymi ale i starymi. tak naprawde to caly konflikt zasadza sie na stresie, jaki Wy-nowimaturzysci musieliscie przeszyc czekajac prawie 2 miesiace na wyniki matur, i stresie ktory udziela sieteraz nam wszystkim w oczekiwaniu na liste przyjetych. dlatego moze podajmy sobie symbolicznie rece na zgode i zyczmy sobie, abysmy w pazdzierniku razem z indeksami wybrali sie razem na piwo, i zawiazac wiezy przyjazni staro-nowo maturalnej. pozdrawiam wszystkich staro i nowo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdf Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.aster.pl 09.07.05, 00:09 A ja myślę że ta niechęc wynika z tego że zarówno starzy maturzyści jak i nowi czują się pokrzywdzeni przez wprowadzenie nowego systemu. Moim zdaniem w znacznym stopniu rację mają obie strony. Ja mam starą maturę i też czuję troszkę żalu, ale nowomaturzyści jakbyście się poczuli czytając coś takiego na stronie jednej uczelni: Podgląd na listy rankingowe na kierunkach dostępnych dla kandydata - wynikających z puli przedmiotów kwalifikacyjnych (system wybiera lepsze egzaminy, ale egzamin maturalny ma zawsze pierwszeństwo przed egzaminem SGGW). Wy się pewnie cieszycie, ale dla mnie to jawna dyskryminacja... (szkoda że nie użyli słowa staro i nowomaturzyści) Nie bójcie się też naszej konkurencji, zdawaliśmy egzamin nic o nim nie wiedząc. Gdy składałam papiery na Am chciałam sie czegoś dowiedzieć o egzaminie np ile będzie czasu, jaki bedzie charakter pytań, ile bedzie pytań i usłuyszałam: NIE WIADOMO Testy zamknięte które pisaliśmy na niektórych uczelniach są nie adekwatne do matury. Wcześniej 80-85 pkt z przedmoitu było dobrym wynikiem a teraz przy mniejszej ilości kandydatów na miejsce taki wynik nic nie gwarantuje... Widziałam listy przyjętych na SGGW Wasz rocznik stanowi jakieś 95% przyjętych! Ja tam staram się jednak nie być negatywnie nastawiona wiem że Wam też łatwo nie było. Napewno też nie uważam was za mniej dorosłych odemnie. Choć ten wpis gdzie źle nam się życzy, no cóż ja też bywam porywcza Ja wam w każdym razie życzę powodzenia, więcej tolerancji z obu stron i do zobaczenia na uczleni(ja już jestem przyjęta :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jimka1984 Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW 09.07.05, 08:28 na umk na przyklad na filologie polska albo lacine jest adnotacja, ze dla staromaturzystow maja 10% miejsc!!! jawna dyskryminacja. a nowy system jest bez sensu. ciekawa jestem jak bedzie za pare lat, jesli bede chciala jeszcze na cos innego zdawac. bede musiala zdac nowa mature czy jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rev Re: TO MOŻE JA NAPISZĘ W IMIENIU STAROMATURZYSTÓW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.05, 12:32 te wszystkie zlosliwe docinki w strone starych maturzystow sa troche uzasadnione pewna solidarnoscia rocznika 86. mimo wszystko jestesmy ciagle doswiadczani czyms nowym, co okazalo w koncu niewypalem (no bo jak mozna inaczej podsumowac cala reforme ktora nas objela?!). wszyscy mamy troche racji a zlosliwe komentarze beda zawsze i nie ma sensu sie za nie obrazac ani brac je calkiem na powaznie :)) prawda jest taka ze nalezy powrocic do dawnego systemu, czyli przeprowadzania jednego wspolnego dla wszystkich egzaminu na studia. mniej stresu, mniej czekania i calego tego niepokoju. forma nowej matury podoba mi sie i powinna zostac (bo duzo lepiej jest rozumiec istote cyklu krebsa/nowa matura/ niz umiec nazwac jego poszczegolne substraty/typowy egzamin na am/) dlatego matura pisana w maju jest ok zeby zaliczyc szkole za to egzamin wszyscy powinnismy miec ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś