Dodaj do ulubionych

Poprawa matury w sesji wiosennej 2006

11.02.06, 00:44
No właśnie czy możliwe jest jeszcze składanie wniosków? Słyszałam 2 wersje :
a) do 15 marca b) dopiero we wrześniu na sesję wiosenną 2007.Ktoś się
orientuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: fifik64 Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 11:14
      Ja słyszałam tą pesymistyczną wersję, do września, ale może sprawdź lepiej w cke.
      • Gość: Nef'86 Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.chello.pl 11.02.06, 12:58
        do 15 marca,na oke i cke o tym wszedzie pisza ;) ale druki sa do pobrania na ich stronach w zaleznosci czy ktos zdaje pierwszy raz czy pisal zima i bedzie pisac jeszcze wiosna sa inne wiec zajrzyjcie na strone cke i oke ;)
        • Gość: sas Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 17:21
          jezeli mam jeszcze czas do 15 marca, to gdzie muszę złożyć ten wniosek ? w mojej
          szkole ? czy mam dzwonić do oke?
          • Gość: Nef'86 Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.chello.pl 11.02.06, 18:09
            w swojej macierzystej szkole
    • Gość: ... Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.06, 10:38
      ale tylko wtedy jesli zdawalas mature w sesji zimowej lub zlozylas podanie
      bodajze do listopada...jesli masz zamiar poprawiac teraz nagle mature a nie
      skladalas jeszcze podań to niestety najblizsza szansa sesja wiosenna 2007
    • Gość: jaaa Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.kalisz.mm.pl 14.02.06, 12:22
      Smieszni jestescie - teraz Wam sie przypomnialo?? i zachcialo poprawek??
      Teramin skladania podan uplynal 30 wrzesnia - do 15 marca moga skladac JEDYNIE
      osoby, ktore poprawialy mature w sesji zimowej!! Bardzo mi przykro ale musice
      czekac do maja 2007
      • Gość: marion21 Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: 82.177.34.* 21.02.06, 14:38
        ja nic nie rozumiem byłam w szkole pod koniec stycznia.wtedy mogłam składać z
        poprawkami podanie do 28 lutego.teraz sie okazuje że mogłam do 4
        lutego.złozyłam wniosek we wrześniu ze chce poprawić mature 2005-to teraz już
        nie mam do niego wglądu? za pózno o 17 dni tak?
    • Gość: korql Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 16:21
      Najczęściej zadawane pytania dotyczące matury w maju 2006 r.
      08.02.2006, 11:43

Wszystkie odpowiedzi na pytania zostały zredagowane na podstawie Rozporządzenia
      Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r. w sprawie
      warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy
      oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych z
      późniejszymi zmianami (DzU nr 199, poz.2046 oraz z 2005 r. nr 74, poz. 649, nr
      108, poz. 905 i nr 218, poz. 1840).

1. Do kiedy można dokonywać zmian w złożonej we wrześniu deklaracji?

Zgodnie z § 59 ust. 8 rozporządzenia zdający może dokonać zmian w deklaracji,
      jeżeli nie narusza to harmonogramu przeprowadzania egzaminu maturalnego, nie
      później jednak niż 3 miesiące przed terminem egzaminu maturalnego czyli do 4
      lutego 2006 r.

2. Jakich zmian można dokonać w złożonej deklaracji?

Zgodnie z § 59 zdający, którzy zamierzają przystąpić do egzaminu maturalnego w
      sesji wiosennej w roku szkolnym 2005/2006, mogą dokonać zmian dotyczących
      wyboru:
      1) przedmiotów zdawanych na egzaminie maturalnym, w tym języka lub języków, z
      określeniem przedmiotów zdawanych jako obowiązkowe i dodatkowe
      2) poziomu egzaminu maturalnego w części ustnej z języka obcego nowożytnego
      zdawanego jako przedmiot obowiązkowy oraz w części pisemnej z przedmiotów
      zdawanych jako obowiązkowe;
      3) tematu z języka polskiego, języka mniejszości narodowej, języka mniejszości
      etnicznej lub języka regionalnego – języka kaszubskiego w części ustnej
      egzaminu maturalnego, wybranego z listy tematów opracowanej w danej szkole,
      4) środowiska komputerowego, programów użytkowych oraz języka programowania - w
      przypadku zdających egzamin maturalny z informatyki;
      5) języka, w którym ma być zdawany egzamin maturalny w części pisemnej z
      danego przedmiotu lub przedmiotów.

3. Czy w maju 2006 r. można podwyższyć wynik części ustnej matury z 2005 r.?

Nie - zgodnie z § 12 rozporządzenia o ocenianiu z 24.10.2005 r. (DzU nr 218,
      poz. 1840) zdający będzie mógł przystąpić do części ustnej egzaminu maturalnego
      z danego przedmiotu w celu podwyższenia wyniku egzaminu z tego przedmiotu
      począwszy od roku szkolnego 2006/2007.

4. Czy zdający, który nie zdał części ustnej egzaminu z języka obcego może
      przystąpić ponownie do tej części na innym poziomie?

Tak - zgodnie z § 98 rozporządzenia:
      1. Zdający, który nie zdał egzaminu maturalnego z określonego przedmiotu
      lub przedmiotów, w części ustnej lub części pisemnej, albo przerwał egzamin
      maturalny, może przystąpić ponownie do części ustnej lub części pisemnej
      egzaminu maturalnego z tego przedmiotu lub przedmiotów przez okres 5 lat od
      daty pierwszego egzaminu maturalnego. Przepisy § 59 ust. 1 – 6 stosuje się
      odpowiednio (składa deklarację).
      2. Absolwent, przystępujący ponownie do egzaminu maturalnego, może wybrać inny
      przedmiot obowiązkowy (w tym język obcy nowożytny) z wyjątkiem przedmiotu,
      który zdawał już jako przedmiot dodatkowy.

5. Kiedy zdający otrzymają wyniki egzaminu z sesji styczniowej 2006 r.?

Zdający otrzymają wyniki egzaminu z sesji styczniowej 2006 r. najpóźniej do 28
      lutego 2006 r.

6. Czy zdający maturę w styczniu 2006 r. może złożyć deklarację na maturę w
      maju 2006 r.

Tak – jeśli przystąpił do egzaminu maturalnego w sesji zimowej w roku szkolnym
      2005/2006 - zgodnie z § 3. rozporządzenia o ocenianiu z 24.10.2005 r. (DzU nr
      218, poz. 1840) zdający ma prawo złożyć deklarację, nie później niż do dnia 15
      marca 2006 r.

7. Czy zdający, który zgłosił się na egzamin w styczniu 2006 r. a do niego nie
      przystąpił może zdawać w maju 2006 r.?

Zdający, który deklarował przystąpienie do egzaminu maturalnego w sesji zimowej
      w styczniu 2006 roku powinien zgłosić rezygnację ze zdawania do dyrektora
      komisji okręgowej, jeśli zmienił swoją decyzję najpóźniej do 30 listopada 2005
      r.
      W szczególnych przypadkach losowych lub zdrowotnych, uniemożliwiających
      przystąpienie do części ustnej lub części pisemnej egzaminu maturalnego z
      danego przedmiotu lub przedmiotów zgodnie z harmonogramem, na udokumentowany
      wniosek absolwenta, dyrektor komisji okręgowej może wyrazić zgodę na
      przystąpienie przez absolwenta do egzaminu maturalnego z tego przedmiotu lub
      przedmiotów w sesji w maju 2006 r. Zgłoszenie powinno być dokonane jak
      najszybciej, ale nie później niż do 15 marca br.

8. Czy na aneksie do świadectwa dojrzałości wpisany będzie wynik egzaminu „0%”z
      przedmiotu dodatkowo wybranego, jeśli zdający zgłosił się na egzamin w styczniu
      2006 r. a do niego nie przystąpił?

Zgodnie z §100 ust.2 aneks do świadectwa dojrzałości otrzymuje absolwent, który
      podwyższył wynik egzaminu. Jeżeli podwyższył wynik z jednego przedmiotu, a nie
      przystąpił do egzaminu z dodatkowo wybranego przedmiotu – wówczas otrzymuje
      aneks, na którym jest podwyższony wynik z jednego przedmiotu i wynik „0%” – z
      dodatkowo wybranego przedmiotu.

www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=307&Itemid=2
      • Gość: M Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.02.06, 14:56
        do 15 marca - jeśli przystepowałaś(eś) do poprawki w styczniu:) jeśli nie, to do
        końca września....
    • Gość: aGa Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:35
      z tego co wiem to jest juz za pozno, ale zeby sie upewnic wyslij maila do oke,
      ja tak zrobilam w styczniu i poprawiam w maju, teraz troche tego zaluje,
      pozdrawiam, powodzenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka