starling1 11.02.06, 00:44 No właśnie czy możliwe jest jeszcze składanie wniosków? Słyszałam 2 wersje : a) do 15 marca b) dopiero we wrześniu na sesję wiosenną 2007.Ktoś się orientuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fifik64 Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 11:14 Ja słyszałam tą pesymistyczną wersję, do września, ale może sprawdź lepiej w cke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nef'86 Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.chello.pl 11.02.06, 12:58 do 15 marca,na oke i cke o tym wszedzie pisza ;) ale druki sa do pobrania na ich stronach w zaleznosci czy ktos zdaje pierwszy raz czy pisal zima i bedzie pisac jeszcze wiosna sa inne wiec zajrzyjcie na strone cke i oke ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 17:21 jezeli mam jeszcze czas do 15 marca, to gdzie muszę złożyć ten wniosek ? w mojej szkole ? czy mam dzwonić do oke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nef'86 Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.chello.pl 11.02.06, 18:09 w swojej macierzystej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.06, 10:38 ale tylko wtedy jesli zdawalas mature w sesji zimowej lub zlozylas podanie bodajze do listopada...jesli masz zamiar poprawiac teraz nagle mature a nie skladalas jeszcze podań to niestety najblizsza szansa sesja wiosenna 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.kalisz.mm.pl 14.02.06, 12:22 Smieszni jestescie - teraz Wam sie przypomnialo?? i zachcialo poprawek?? Teramin skladania podan uplynal 30 wrzesnia - do 15 marca moga skladac JEDYNIE osoby, ktore poprawialy mature w sesji zimowej!! Bardzo mi przykro ale musice czekac do maja 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marion21 Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: 82.177.34.* 21.02.06, 14:38 ja nic nie rozumiem byłam w szkole pod koniec stycznia.wtedy mogłam składać z poprawkami podanie do 28 lutego.teraz sie okazuje że mogłam do 4 lutego.złozyłam wniosek we wrześniu ze chce poprawić mature 2005-to teraz już nie mam do niego wglądu? za pózno o 17 dni tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korql Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 16:21 Najczęściej zadawane pytania dotyczące matury w maju 2006 r. 08.02.2006, 11:43 Wszystkie odpowiedzi na pytania zostały zredagowane na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych z późniejszymi zmianami (DzU nr 199, poz.2046 oraz z 2005 r. nr 74, poz. 649, nr 108, poz. 905 i nr 218, poz. 1840). 1. Do kiedy można dokonywać zmian w złożonej we wrześniu deklaracji? Zgodnie z § 59 ust. 8 rozporządzenia zdający może dokonać zmian w deklaracji, jeżeli nie narusza to harmonogramu przeprowadzania egzaminu maturalnego, nie później jednak niż 3 miesiące przed terminem egzaminu maturalnego czyli do 4 lutego 2006 r. 2. Jakich zmian można dokonać w złożonej deklaracji? Zgodnie z § 59 zdający, którzy zamierzają przystąpić do egzaminu maturalnego w sesji wiosennej w roku szkolnym 2005/2006, mogą dokonać zmian dotyczących wyboru: 1) przedmiotów zdawanych na egzaminie maturalnym, w tym języka lub języków, z określeniem przedmiotów zdawanych jako obowiązkowe i dodatkowe 2) poziomu egzaminu maturalnego w części ustnej z języka obcego nowożytnego zdawanego jako przedmiot obowiązkowy oraz w części pisemnej z przedmiotów zdawanych jako obowiązkowe; 3) tematu z języka polskiego, języka mniejszości narodowej, języka mniejszości etnicznej lub języka regionalnego – języka kaszubskiego w części ustnej egzaminu maturalnego, wybranego z listy tematów opracowanej w danej szkole, 4) środowiska komputerowego, programów użytkowych oraz języka programowania - w przypadku zdających egzamin maturalny z informatyki; 5) języka, w którym ma być zdawany egzamin maturalny w części pisemnej z danego przedmiotu lub przedmiotów. 3. Czy w maju 2006 r. można podwyższyć wynik części ustnej matury z 2005 r.? Nie - zgodnie z § 12 rozporządzenia o ocenianiu z 24.10.2005 r. (DzU nr 218, poz. 1840) zdający będzie mógł przystąpić do części ustnej egzaminu maturalnego z danego przedmiotu w celu podwyższenia wyniku egzaminu z tego przedmiotu począwszy od roku szkolnego 2006/2007. 4. Czy zdający, który nie zdał części ustnej egzaminu z języka obcego może przystąpić ponownie do tej części na innym poziomie? Tak - zgodnie z § 98 rozporządzenia: 1. Zdający, który nie zdał egzaminu maturalnego z określonego przedmiotu lub przedmiotów, w części ustnej lub części pisemnej, albo przerwał egzamin maturalny, może przystąpić ponownie do części ustnej lub części pisemnej egzaminu maturalnego z tego przedmiotu lub przedmiotów przez okres 5 lat od daty pierwszego egzaminu maturalnego. Przepisy § 59 ust. 1 – 6 stosuje się odpowiednio (składa deklarację). 2. Absolwent, przystępujący ponownie do egzaminu maturalnego, może wybrać inny przedmiot obowiązkowy (w tym język obcy nowożytny) z wyjątkiem przedmiotu, który zdawał już jako przedmiot dodatkowy. 5. Kiedy zdający otrzymają wyniki egzaminu z sesji styczniowej 2006 r.? Zdający otrzymają wyniki egzaminu z sesji styczniowej 2006 r. najpóźniej do 28 lutego 2006 r. 6. Czy zdający maturę w styczniu 2006 r. może złożyć deklarację na maturę w maju 2006 r. Tak – jeśli przystąpił do egzaminu maturalnego w sesji zimowej w roku szkolnym 2005/2006 - zgodnie z § 3. rozporządzenia o ocenianiu z 24.10.2005 r. (DzU nr 218, poz. 1840) zdający ma prawo złożyć deklarację, nie później niż do dnia 15 marca 2006 r. 7. Czy zdający, który zgłosił się na egzamin w styczniu 2006 r. a do niego nie przystąpił może zdawać w maju 2006 r.? Zdający, który deklarował przystąpienie do egzaminu maturalnego w sesji zimowej w styczniu 2006 roku powinien zgłosić rezygnację ze zdawania do dyrektora komisji okręgowej, jeśli zmienił swoją decyzję najpóźniej do 30 listopada 2005 r. W szczególnych przypadkach losowych lub zdrowotnych, uniemożliwiających przystąpienie do części ustnej lub części pisemnej egzaminu maturalnego z danego przedmiotu lub przedmiotów zgodnie z harmonogramem, na udokumentowany wniosek absolwenta, dyrektor komisji okręgowej może wyrazić zgodę na przystąpienie przez absolwenta do egzaminu maturalnego z tego przedmiotu lub przedmiotów w sesji w maju 2006 r. Zgłoszenie powinno być dokonane jak najszybciej, ale nie później niż do 15 marca br. 8. Czy na aneksie do świadectwa dojrzałości wpisany będzie wynik egzaminu „0%”z przedmiotu dodatkowo wybranego, jeśli zdający zgłosił się na egzamin w styczniu 2006 r. a do niego nie przystąpił? Zgodnie z §100 ust.2 aneks do świadectwa dojrzałości otrzymuje absolwent, który podwyższył wynik egzaminu. Jeżeli podwyższył wynik z jednego przedmiotu, a nie przystąpił do egzaminu z dodatkowo wybranego przedmiotu – wówczas otrzymuje aneks, na którym jest podwyższony wynik z jednego przedmiotu i wynik „0%” – z dodatkowo wybranego przedmiotu. www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=307&Itemid=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.02.06, 14:56 do 15 marca - jeśli przystepowałaś(eś) do poprawki w styczniu:) jeśli nie, to do końca września.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGa Re: Poprawa matury w sesji wiosennej 2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:35 z tego co wiem to jest juz za pozno, ale zeby sie upewnic wyslij maila do oke, ja tak zrobilam w styczniu i poprawiam w maju, teraz troche tego zaluje, pozdrawiam, powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś