Dodaj do ulubionych

Wypracowanie na podstawie Chłopów

04.05.06, 14:28
Witam!
1.Czy wypracowanie moze zostac uznane za zbyt dlugie?(napisalem na 4 strony)
2.Czy trzeba sie bardzo postarac, zeby wypracowanie zostalo uznane za
niezgodne z tematem, czy mozna calkiem latwo popelnic dyskwalifikujace bledy?
Bo kurcze nie jestem pewien, czy dobrze zrobilem charakterystyke...
przemieszalem troche rozne postaci... :(
Obserwuj wątek
    • Gość: alfaomega Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów IP: *.inter / *.net-40.rev.inter-c.pl 04.05.06, 14:37
      Nawet jeśli ktoś przepisze cała ściąge z charakterystyka postaci Boryny może
      otrzymac 0 pkt za rozwinięcie tematu a wszystko to dlatego, że należy pracować
      na fragmencie, na jego podstawie budować swoją pracę. Jeśli ktoś tego nie
      potrafi i wydaje mu się, że jeśli w zamian przepisze ze ściag charakterystykę
      postaci - mógł się nie fatygować i oddać pusty arkusz, bo szkoda na taką pracę
      czasu. 4 strony... juz to widzę - pełna charakterystyka Boryny na podstawie 4
      tomów "Chłopów" spisana z opracowania. Raczej beznadziejne.
      • Gość: Ania Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:09
        alfaomega -> Jestes pewien tego o czym piszesz? Chyba sie zalamie!! W rozpedzie napisalem o scenie kiedy antek z jagna zagrzebuja sie w sianie, bylam przekonana ze to wydarzenie mialo miejsce w I tomie. Oczywiscie napisalem o przyczynach konfliktu, dramatyzmie tej sceny, charakterach bohaterow, tylko ta nieszczesna scena... Mam nadzieje ze to jednak nie przekresli calej mojej pracy ;(((((((((((((
    • Gość: maturzysta Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:38
      Ponowię tutaj pytanie z innego wątku. Co sie dzieje, jesli pisze sie analize bez cytowania fragmentow tekstu :>?
      • Gość: Yannick Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów IP: *.pronet.lublin.pl / 86.63.129.* 04.05.06, 14:40
        bez cytatow to przesrane:-), a tak powaznie to i bez cytatow max mozna zdobyc...
        • Gość: maturzysta Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:41
          hehe :-) dzieki stary, zdjales mi kamien z serca.
          • Gość: Robert Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:55
            Oba tematy były do bani. Pierwszy gorszy od drugiego! A poza tym to
            luzik.Spokój jest najważniejszy.
    • sebastian07 Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów 04.05.06, 15:02
      jak mogłeś napisać 4 strony jak były tylko 3strony i 1/4 :( ??
      może brudnopisie napisałeś ?
      • Gość: maki Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:08
        ile macie slow na wypracowaniu??
    • Gość: łukasz Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:24
      mam pytanie a jak ja pisałem tez o 2 i 3 tomie??
    • Gość: zolwik Re: IP: *.chello.pl 04.05.06, 15:37
      ludzie pomozcie... czy uznaja mi prace, jak zrobilem blad rzeczowy? tzn. popieprzyly mi sie postacie i napisalem ze Hanka byla siostra Antka, a nie jego zona... i konsekwentnie sie tego trzymalem w calej pracy... uznaja mi taka prace?
      • Gość: grzesiek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:55
        ej stary mi też się popieprzyło. Ja napisałem że Jagna jest córką Boryny a nie
        jego narzeczoną:((((((
        • Gość: Paulina Re:Chlopi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:07
          ja nie moge!co im przyszło do łba żeby dawać chlopów kolejny raz ale cos
          napisalam tyle ze ja dowalilam ze Jagna umarła ale nie wiem co mi do glowy
          przyszlo zeby tak do cholery pisac!a jak w zamknieteych zamiast wypisac
          fragment to ja zawalilam cale zdanie i co uznają mi???????
          • Gość: Grucha Re:Chlopi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:15
            Ja napisalem lepiej:
            1. Hanka to corka kowala
            2. Antek i Hanka biora slub w niedziele
            3. Antek dostal tylko 6 morgow ziemi od Boryny
            ale dalej pisalem na temat (tzn. ziemia byla dla antka podstawa bytu i dlatego
            o nia tak zabiegal, antek sadzil ze ojciec go cenil wyzej, boryna nie chcial
            oddac ziemi bo byl z nia zbyt zwiazany i chcial sie nia jeszcze zajmowac)
            Nic nie wspomnialem o Jagnie, scharakteryzowalem postacie (z fragmentu).
            Ostatecznie wywnioskowalem, ze dramatem byla bojka ojca z synem o kawalek ziemi
            W zakonczeniu ogolnie o przywiazaniu chlopow do ziemi jako ich zywicielki
      • Gość: karolina Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:06
        mam ten sam blad, napisalam ze Hanka byla jego siostrą i tak pociagnelam do
        konca ;/ porazka, boje sie ze zawalilam przez to calosc ;/
        • Gość: looks Re: IP: *.zagan.visnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:14
          błędy rzeczowe nie są nigdzie punktowane ujemnie! i to jest to o co walczą
          nauczyciele, bo ludzie wypisują bzdury i nie ponoszą za to żadnych konsekwencji.

a jak ktoś napisał o drugim i trzecim tomie? to nic. zupełnie nic. praca dalej
          jest ważna, ale dodatkowe informacje na pewno nie będą uwzględnione w kluczu,
          więc są zupełnie zbędne. bo trzeba umieć czytać polecenie! jak każą odnieść się
          do pierwszego tomu, to nie znaczy, że do wszystkich!

• Gość: ania Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:35
            looks calkowicie cie rozumiem. Ale wez pod uwage, ze niektorzy z nas nie analizowali ktora lektura moze byc, tylko przerabiali wszystkie - a sam przyznasz, ze troche tego bylo. Mozna wiec sie pomylic. Dodam, ze czytalam wszystkie 3 tomy Chlopow, bylo to jednak na tyle dawno, ze tresc tej powiesci troche sie zakurzyla :) Plus to o czym pisalam: duzo innych lektur do przerobienia. Stad tez poprostu przypisalem wydarzenie z II tomu do tomu I, ludzka rzec sie pomylic :) Napisales ze nie grozi taka pomylka konsekwencjami, nie wiem na ile pokryja sie twoje slowa, z tym co zrobi osoba sprawdzajaca - w kazdym razie troche mnie uspokoiles!Dzieki!
            Pozdrawiam!
    • Gość: polo Re: Wypracowanie na podstawie Chłopów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:27
      oby tylko 21 pkt bylo
      • Gość: iksce do kolegi "alfaomega" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:38
        gosciu uruchom zwoje zanim cos napiszesz, ok? nie mialem zadnego opracowania w
        rece przed matura. to, ze ty jestes przyzwyczajony do osiagania wszystkiego
        najlatwiejsza droga, to nie znaczy ze wszyscy tak maja. nie osadzaj mnie o to,
        ze przepisuje z czegokolwiek jak go wno o mnie wiesz, ok? jak nie ok, to po
        prostu sie nie wypowiadaj na forum, bo wstyd rodzinie przynosisz.
        Z innej beczki - napisalem rzeczywiscie 3 i 1/4 strony, a nie 4 - moj blad.
        Chcialem sie tylko dowiedziec, czy jezeli moja praca jest przemieszaniem cech
        bohaterow i podawaniem przykladow z tekstu zamieszczonego na maturze... to czy
        zostanie to uznane. Nie odwolywalem sie do calosci lektury ani do 1 tomu.
        Jechalem tylko na fragmencie. Powiedzcie, czy moga mi tego nie zaliczyc? Dodam,
        ze w zakonczeniu podalem zrodla dramatyzmu, a cala praca jest tez odpowiedzia
        na to, co bylo przyczyna konfliktu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka