Dodaj do ulubionych

Do przyszłych studentów!

05.07.06, 12:43
Jak myślicie ile kasy potrzeba aby utrzymać się na studiach dziennych
(miesięcznie)? Ile planujecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Magdzik Re: Do przyszłych studentów! IP: *.localmatmed.net / 213.17.237.* 05.07.06, 12:47
      ok. 260 na akademik, 100 na obiady,200 na reszte jedzonka,ok.100 na kserówki;),
      no i potem licz jeszcze dodatkowo jakąś kase:> Ja się tam ciesze, że będę
      mieszkac dalej w domku...:)
      • Gość: Maj Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 12:49
        Teraz to dochodziło do 1000zł na miesiąc...
        • Gość: ! do Maj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:19
          Bo masz kase.
          • Gość: Maj Re: do Maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:35
            Studiuje w Warszawie, a tam naprawdę czasem aż tyle potrzeba.
            Moja siostra która studiuje w Katowicach wydaje o połowę mniej ode mnie i nie
            myśl, że ja kupuje wszystko co popadnie.
            To była kasa przeznaczona na jedzenie, naukę i akademik.
    • Gość: ;) Re: Do przyszłych studentów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:20
      200 zl akademik + 35 zl bilet miesieczny
      300 zl na zycie
      Musi wystarczy, bo na wiecej mnie nie stac.
      • niedzwiadka Re: Do przyszłych studentów! 05.07.06, 18:06
        Zależy od miasta. I od tego, gdzie się mieszka. Rzeczywiście - akademik kosztuje
        niewiele, ale nie wszystkim jest on przyznawany, ja np. nie mam najmniejszych
        szans. Mieszkanie wraz z opłatami kosztuje w Krakowie miesięcznie od 320 do 450
        złotych. Plus jakieś 300 złotych na życie...
        Natomiast od znajomych w Warszawie słyszałam, że 900 złotych miesięcznie to minimum.
        • Gość: Asia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:09
          Co jest podstawą przyznania akademika?
          • Gość: kasia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:38
            odlegośc studiów od twojego miejsca zamieszkania i dochody rodziny
            • Gość: k Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:27
              są uczelnie gdzie przyznają akademik każdemu jak leci a potem i tak mają wolne
              miejsca (np. UWr). a są uczelnie, gdzie wręcz trzeba się bić o akademik (np.
              Pwr)
    • Gość: kasia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:37
      mi rodzice powiedzieli ze bede dostawac 1000zł na miesiąc i mam za to sama
      zdecydowac gdzie bede mieszkac i co zrobie z reszta. Ale mysle, że tyle
      spokojnie starczy
      • Gość: ? Re: Do przyszłych studentów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:09
        Ladnie Twoi rodzice zaszaleli. A gdzie bedziesz studiowac?
        • Gość: kasia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:18
          ja ne medyczna do wrocka lub katowic sie wybieram
          • Gość: sorrow16@wp.pl Re: Do przyszłych studentów! IP: 217.96.36.* 05.07.06, 23:11
            Ja tez się do Wrocławia wybieram ale na Polibude :) na magiczny wydział
            C5(elektronika i telekomunikacja) i planuje meic włąsny pokój :)
            Na mieszkanie chce poświecic ok 450zł i ok 550zł na zycie. Nie wiem czy to duzo
            czy mało...tak czy ianczej ja jestem oszczedną osobą wiec kasa u mnie nie
            przepadnie i na marne nie pójdzie......Chyba kazdy musi nauczyc sie samodzielnosci?
            • Gość: :( Re: Do przyszłych studentów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 09:57
              550 na zycie to jest bardzo duzo. Mi 300 musi wystarczyc :(
            • Gość: kasia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:28
              nie ma takiego wydziału jak C5 ;p
              C5 to najwyżej budynek ;p
    • Gość: iz wielki idiotyzm IP: *.pronet.lublin.pl / 86.63.129.* 05.07.06, 18:42
      przeglądałam dziś wszystkie daty i pojawił się pewien problem. Na UMCS-sie na
      który składam papiery na kierunek: ekonomia do 4 sierpnia musze potwierdzić
      (oczywiście jak się dostanę) czy będę to studiowała, natomiast na UW dopiero 5
      sierpnia jest ogłoszenie list rankingowych. Oznacza to że będę musiała
      potwoerdzić studia na UMCSie nie majac pojecia czy dostałam sie na UW lub tez
      od razu zrezygnować z UMCSu ślepo wierząc żę dostanę sie na UW, i w ten sposób
      możliwe ze zostane całkowicie na lodzie... Co z tym robić?? jakie sa terminy na
      innych uczelniach?? i do kogo mozna pisac jakies zazalenia??
      • Gość: patyczek Re: wielki idiotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:46
        zażalenie??

to są studia, a nie LO, uczelnie mają prawo ustalać sobie terminy i musisz
        podjąć decyzje na czym bardziej ci zależy
      • Gość: Asia Re: wielki idiotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:51
        Myślisz, że rektorzy wszystkich uczelni powinni dzwonić do siebie i ustalać
        terminy :D?
        Bo ja myślę, że nie muszą.
        Ja na Twoim miejscu zapisala sie na UMCS, najwyzej sie pozniej wypiszesz.
        • Gość: Squall Re: wielki idiotyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:46
          A nie mozna zadeklarowac sie i pozniej zrezygnowac??:>
    • Gość: sziszka Re: Do przyszłych studentów! IP: 80.51.147.* 07.07.06, 21:55
      A ja bede mieć 1000 zł. Może jeszcze uda mi się jakąś pracę znaleźć na wakacje,
      bo obawiam się, że to może nie wystarczyć....
      • Gość: ! Re: Do przyszłych studentów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:24
        Jakie miasto. Ja za 600 musze wyzyc z mieszkaniem.
        • Gość: m. wasza dorosłość buhaha IP: *.multicon.pl / *.net.pl 08.07.06, 14:51
          a może powinniście spróbować sami sie utrzymać?sami własnymi rączkami zarobić
          pieniądze na życie zeby od rodziców nic nie brać?to nie jest samodzielność moi
          mili.to jest pseudodorosłosc.

ps.zaręczam was ze się da i satysfakcja jest duzo wiekasza niz ciagle
          ciagniecie kasy od rodziców.
          • grauko Re: wasza dorosłość buhaha 08.07.06, 14:56
            Wiadome, poza tym pieniądze zarobione przez siebie bardziej się szanuje ;).
            • Gość: pracus_adi Re: kasa kasa kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:15
              Ja przez dwa lata studiów mialem zaplecze (tatus i mamusia). W tym roku sam
              musialem kombinowac. Od rozdawania ulotek i gazet na nowym swiecie po mycie
              okien. Teraz juz mam w maiare stala prace (sklaepik internetowy) ale wymagali
              prawka i punktualnosci. Mysle ze dluzej niz przez wakacje nie popracuje. A
              faktem jest ze pieniadze zarobione samemu rozsadniej sie wydaje ( od 3 tyg. nie
              mialem browarka w ustach bo zbieram na przyszly semestr). oże ktos mi w koncu
              zafunduje? hę??
              • Gość: pracus_adi Re: kasa kasa kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:17
                dodam ze studiuje zaocznie informatyke i kasy duzo leci
                • Gość: żaba Re: kasa kasa kasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:28
                  No to rzeczywiście. Studia zaoczne pozwalają na pracę. Przecież zajęcia nie
                  odbywają się codziennie. Można spokojnie pracować, opłacić studia i jeszcze coś
                  zostaje. Ale np na dziennych, gdzie na dodatek dużo nauki wydaje mi się to nie
                  do pogodzenia
              • Gość: żaba Re: kasa kasa kasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:18
                Zgoda, studiując na niektórych kierunkach można pracować, ale niestety nie na
                wszystkich
    • Gość: dexter Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:23
      500zł na locum, 300zł na żarcie, 100zł na pierdoły, 100zł na pokarm dla
      kotów,kameleona i papug= 1000zł...mam nadzieje ze tyle mi wystarczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka