arbi8 05.07.06, 12:43 Jak myślicie ile kasy potrzeba aby utrzymać się na studiach dziennych (miesięcznie)? Ile planujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magdzik Re: Do przyszłych studentów! IP: *.localmatmed.net / 213.17.237.* 05.07.06, 12:47 ok. 260 na akademik, 100 na obiady,200 na reszte jedzonka,ok.100 na kserówki;), no i potem licz jeszcze dodatkowo jakąś kase:> Ja się tam ciesze, że będę mieszkac dalej w domku...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maj Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 12:49 Teraz to dochodziło do 1000zł na miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maj Re: do Maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:35 Studiuje w Warszawie, a tam naprawdę czasem aż tyle potrzeba. Moja siostra która studiuje w Katowicach wydaje o połowę mniej ode mnie i nie myśl, że ja kupuje wszystko co popadnie. To była kasa przeznaczona na jedzenie, naukę i akademik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Do przyszłych studentów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:20 200 zl akademik + 35 zl bilet miesieczny 300 zl na zycie Musi wystarczy, bo na wiecej mnie nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiadka Re: Do przyszłych studentów! 05.07.06, 18:06 Zależy od miasta. I od tego, gdzie się mieszka. Rzeczywiście - akademik kosztuje niewiele, ale nie wszystkim jest on przyznawany, ja np. nie mam najmniejszych szans. Mieszkanie wraz z opłatami kosztuje w Krakowie miesięcznie od 320 do 450 złotych. Plus jakieś 300 złotych na życie... Natomiast od znajomych w Warszawie słyszałam, że 900 złotych miesięcznie to minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:09 Co jest podstawą przyznania akademika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:38 odlegośc studiów od twojego miejsca zamieszkania i dochody rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:27 są uczelnie gdzie przyznają akademik każdemu jak leci a potem i tak mają wolne miejsca (np. UWr). a są uczelnie, gdzie wręcz trzeba się bić o akademik (np. Pwr) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:37 mi rodzice powiedzieli ze bede dostawac 1000zł na miesiąc i mam za to sama zdecydowac gdzie bede mieszkac i co zrobie z reszta. Ale mysle, że tyle spokojnie starczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Do przyszłych studentów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:09 Ladnie Twoi rodzice zaszaleli. A gdzie bedziesz studiowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:18 ja ne medyczna do wrocka lub katowic sie wybieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sorrow16@wp.pl Re: Do przyszłych studentów! IP: 217.96.36.* 05.07.06, 23:11 Ja tez się do Wrocławia wybieram ale na Polibude :) na magiczny wydział C5(elektronika i telekomunikacja) i planuje meic włąsny pokój :) Na mieszkanie chce poświecic ok 450zł i ok 550zł na zycie. Nie wiem czy to duzo czy mało...tak czy ianczej ja jestem oszczedną osobą wiec kasa u mnie nie przepadnie i na marne nie pójdzie......Chyba kazdy musi nauczyc sie samodzielnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: Do przyszłych studentów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 09:57 550 na zycie to jest bardzo duzo. Mi 300 musi wystarczyc :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:28 nie ma takiego wydziału jak C5 ;p C5 to najwyżej budynek ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iz wielki idiotyzm IP: *.pronet.lublin.pl / 86.63.129.* 05.07.06, 18:42 przeglądałam dziś wszystkie daty i pojawił się pewien problem. Na UMCS-sie na który składam papiery na kierunek: ekonomia do 4 sierpnia musze potwierdzić (oczywiście jak się dostanę) czy będę to studiowała, natomiast na UW dopiero 5 sierpnia jest ogłoszenie list rankingowych. Oznacza to że będę musiała potwoerdzić studia na UMCSie nie majac pojecia czy dostałam sie na UW lub tez od razu zrezygnować z UMCSu ślepo wierząc żę dostanę sie na UW, i w ten sposób możliwe ze zostane całkowicie na lodzie... Co z tym robić?? jakie sa terminy na innych uczelniach?? i do kogo mozna pisac jakies zazalenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patyczek Re: wielki idiotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:46 zażalenie?? to są studia, a nie LO, uczelnie mają prawo ustalać sobie terminy i musisz podjąć decyzje na czym bardziej ci zależy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: wielki idiotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 18:51 Myślisz, że rektorzy wszystkich uczelni powinni dzwonić do siebie i ustalać terminy :D? Bo ja myślę, że nie muszą. Ja na Twoim miejscu zapisala sie na UMCS, najwyzej sie pozniej wypiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squall Re: wielki idiotyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:46 A nie mozna zadeklarowac sie i pozniej zrezygnowac??:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sziszka Re: Do przyszłych studentów! IP: 80.51.147.* 07.07.06, 21:55 A ja bede mieć 1000 zł. Może jeszcze uda mi się jakąś pracę znaleźć na wakacje, bo obawiam się, że to może nie wystarczyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Do przyszłych studentów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:24 Jakie miasto. Ja za 600 musze wyzyc z mieszkaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. wasza dorosłość buhaha IP: *.multicon.pl / *.net.pl 08.07.06, 14:51 a może powinniście spróbować sami sie utrzymać?sami własnymi rączkami zarobić pieniądze na życie zeby od rodziców nic nie brać?to nie jest samodzielność moi mili.to jest pseudodorosłosc. ps.zaręczam was ze się da i satysfakcja jest duzo wiekasza niz ciagle ciagniecie kasy od rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
grauko Re: wasza dorosłość buhaha 08.07.06, 14:56 Wiadome, poza tym pieniądze zarobione przez siebie bardziej się szanuje ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracus_adi Re: kasa kasa kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:15 Ja przez dwa lata studiów mialem zaplecze (tatus i mamusia). W tym roku sam musialem kombinowac. Od rozdawania ulotek i gazet na nowym swiecie po mycie okien. Teraz juz mam w maiare stala prace (sklaepik internetowy) ale wymagali prawka i punktualnosci. Mysle ze dluzej niz przez wakacje nie popracuje. A faktem jest ze pieniadze zarobione samemu rozsadniej sie wydaje ( od 3 tyg. nie mialem browarka w ustach bo zbieram na przyszly semestr). oże ktos mi w koncu zafunduje? hę?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracus_adi Re: kasa kasa kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:17 dodam ze studiuje zaocznie informatyke i kasy duzo leci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: kasa kasa kasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:28 No to rzeczywiście. Studia zaoczne pozwalają na pracę. Przecież zajęcia nie odbywają się codziennie. Można spokojnie pracować, opłacić studia i jeszcze coś zostaje. Ale np na dziennych, gdzie na dodatek dużo nauki wydaje mi się to nie do pogodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: kasa kasa kasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:18 Zgoda, studiując na niektórych kierunkach można pracować, ale niestety nie na wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dexter Re: Do przyszłych studentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:23 500zł na locum, 300zł na żarcie, 100zł na pierdoły, 100zł na pokarm dla kotów,kameleona i papug= 1000zł...mam nadzieje ze tyle mi wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś