Dodaj do ulubionych

Historia sztuki - matura

11.03.07, 23:15
mam mały dylemat - przeglądając rekrutację na wymarzone kierunki,
zorientowałam się, że, obok historii, powinnam zdawać historię sztuki. co
prawda nieco się tym interesują, ale jest to czysto hobbystyczne, wiedzę mam
raczej niewielką. nigdy nie miałam takiego przedmiotu w szkole, na WOK-u
niestety niewiele robiliśmy. jestem teraz w II klasie LO, czy uważacie, że
przy ostrej mobilizacji mogłabym skutecznie przygotować się do rozszerzenia z
historii sztuki? jest to temat-rzeka, chyba o wiele bardziej rozległy niż
historia. w dodatku nie ma na rynku zbyt wielu ćwiczeń czy repetytoriów...

a Wy od kiedy uczycie się historii sztuki? czy myślicie, że dałabym radę?
Obserwuj wątek
    • Gość: krajmar Re: Historia sztuki - matura IP: *.tvk.torun.pl 11.03.07, 23:42
      rozszerzony to lanie wody, wiedzą trzeba się wykazać na podstawie (coś jak
      hista), ale nie wiem, jak to teraz jest z tabelką, czy giertych nie wymyślił, by
      na rozsz dawać pytania z podst (czyli konkretne)
      • chenn Re: Historia sztuki - matura 11.03.07, 23:50
        no, ale z kolei na rozszerzeniu jest do napisania praca...

a o ile wiem to teraz na rozszerzeniu są zadania z podstawy od łatwiejszych
        (bardziej konkretnych?) do trudniejszych...
        • Gość: motyla noga Re: Historia sztuki - matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 16:51
          Hej, słuchaj ja zdaje historie sztuki w zakresie rozszerzonym w tym roku, nie
          mialam tego przedmiotu (prócz woku, teraz w 3 klasie, 1 h w tygodniu - wlasnie
          omawiamy barok :P) z tym przygotowaniem to jest tak, ze praktycznie zaczelam w
          wakacje :) ogolnie jezeli jestes systematyczna i naprawde Ci zalezy to dasz
          rade, ale ostrzegam to wymaga duzo pracy i duzo samokontroli. na poziomie
          podstawowym jest sam test, natomiast rozszerzenie to: test (okrojona wersja
          podstawowa), analiza porównawcza dwóch dzieł(taka rozbudowana tabelka, trzeba
          ją wypełnić) i na koncu coś w rodzaju krótkiego wypracowania na dane
          zagadnienie (jakis problem, ale w ogolnym, szerszym znaczeniu np. czy sztuka
          baroku kontynuowała czy odrzucała założenia sztuki renesansowej - omow temat na
          3 przykałdach (to z próbnej). Co do materiałów - jest ich multum: nie sa to
          specjalne książki do matury, ale pozycje, które trzeba przeczytać (Białostocki,
          Osińska, Rzepińska), reprodukcje chyba wszytkiego znajdziesz w internecie,
          możesz ściągnąć testy z poprzednich lat (strona oke), koniecznie nabyć słownik
          termionologiczny sztuk pieknych (mase rzeczy ważnych - sklepnienia, ornamenty -
          etc.), jest jedna książka z testami, na allegro sprzedają płyty z pytaniami
          (też kupilam - ale to akurat średnio przydatne), więc jest z czego korzystać.
          Jeżeli sie interesujesz sztuka, lubisz ją, jesteś dobra z polskiego (radzisz
          sobie z pisaniem) nie widze problemu. Powiem Ci, ze ten rok ze sztuką jest dla
          mnie bardzo wartościowy, nauka do matury to przyjemność. :) co prwada trudno
          pogodzić ją z obowiązkami w szkole (ja dodatkowo jeszcze pracuję) więc czasem
          śpię po 5h i tak przez 6 dni... ale nie narzekam :D. Sztukę trzeba kochac, albo
          chociaż lubić, bo chyba na siłę nie da się jej "nauczyć"...
    • Gość: marta a jaki to kierunek? z ciekawości pytam?nt IP: 83.168.96.* 13.03.07, 17:49
      • Gość: chen Re: a jaki to kierunek? z ciekawości pytam?nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 19:06
        na filozofię i filmoznawstwo na UAM chociażby są wymagane 2 przedmioty.
        • Gość: motyla noga Re: a jaki to kierunek? z ciekawości pytam?nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 18:45
          wiesz co Chenn, poczekaj do maja, napisz do mnie mejla po 8 maja i wtedy Ci
          powiem, czy da się rade i jak to wszytko oceniam, ok :) ?
    • Gość: chenn Re: Historia sztuki - matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 20:35
      dzięki koleżance za wyczerpującą odpowiedź :)

ogółem podniosłaś mnie za duchu, ale mimo wszystko strasznie obawiam się tej
      historii sztuki... na razie jestem na etapie lektury "Sztuka i czas", powoli
      biorę się do roboty. w każdym razie dzięki za wymienionych autorów i wzmiankę o
      słowniku, o którym wcale nie pomyślałam, że należałoby go kupić. z polskim nie
      mam większego problemu, podobnie jak z pisaniem i interpretacjami (dla
      przyjemności piszę recenzje najróżniejszych filmów). ale niestety gorzej z samą
      pamięcią - muszę dużo czasu poświęcić na naukę dat, nazwisk, itp. żeby je
      porządnie zapamiętać. ale to chyba jest do zrobienia.

u mnie spanie 5, góra 6 godzin to norma, gorzej jest z mobilizacją :) ale
      jeszcze mam trochę czasu żeby przyspieszyć tempo.

pozdrawiam :)
      • vesna-matisse Re: Historia sztuki - matura 02.04.07, 19:50
        Zdaję podstawową, chodzę od października na korepetycje raz lub dwa razy w
        tygodniu, trochę czytam, trochę oglądam, jakoś będzie:)
    • Gość: te Re: Historia sztuki - matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 06:21
      TESTY Z HISTORII I WOSU ONLINE

www.mojamatura.pl

Fantastyczny materiał do matury - www.mojamatura.pl/5,matura.html

z historii i WOS – u największa baza testów z tych przedmiotów w Polsce. Wejdź
      na Platforma<Demo

Uratowaliśmy TWOJĄ MATURĘ! Czytaj www.mojamatura.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka