Dodaj do ulubionych

obowiązkowa matura z matmy...

14.03.07, 20:16
Wie ktos co z ta matura obowiazkowa z matematyki dla rocznika 90? Bedzie czy
nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaprys.losu Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 06:56
      Od 2010.
      • Gość: Aga Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.chello.pl 15.03.07, 09:53
        Szkoda, że tak późno, bo brak podstawowych umiejętności matematycznych to
        rodzaj analfabetyzmu, baaardzo częsty w tym kraju. I jeszcze tacy mówią o
        sobie "humaniści"...
        • Gość: kaprys.losu Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:34
          Mimo matury, a nawet mimo mgr przed nazwiskiem obywatele tego kraju wykazują
          się nie tylko analfabetyzmem matematycznym, trafiały do mnie takie kwiatki,
          które wskazywałyby,że delikwent, mimo matury i studiów, z polskim miał tyle
          wspólnego, co na poziome szkoły podstawowej, więc nie widzę w czym ta
          obowiązkowa matematyka na maturze miałaby pomóc, tym bardziej że do skończenia
          szkoły nie były mi potrzebne funkcje trygonometryczne,liczby zespolone,równania
          różniczkowe, czy co tam jeszcze...
          • Gość: Aga Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.chello.pl 15.03.07, 21:18
            Matura na poziomie podstawowym nie musiałaby obejmować róźniczkowania i innych
            takich, ale jednak umiejętność dokonywania pewnych obliczeń, znajomośc
            elementów rachunku prawdopodobieństwa itepe powinna być weryfikowana. I powinna
            byc przepustką do uznania za człowieka dojrzałego.
            • Gość: glupia aga Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.u3d.net 09.05.07, 11:41
              pewnie jedyne co umiesz to dodawanie.skoro nie masz szacunku do humanistow to
              oznacza tylko tyle ze ani czytac ani pisac nie potrafisz.

tepota sie szerzy
          • Gość: HN Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.isk.net.pl 15.03.07, 21:40
            Z myśleniem miałaby pomóc, z myśleniem.
            • Gość: kaprys.losu Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 06:51
              Chyba w myśleniu, ale też i w psuciu świadectwa maturalnego - znam kilka osób,
              które mimo bardzo dobrych wyników ze wszystkich pozostałych przedmiotów,
              niestety z matematyki leżą; może biologię obowiązkowo na maturze - to się
              dopiero w życiu sprawdza...a tak nawiasem probabilistyka też mi jeszcze
              przydatna nie była.
          • Gość: matt Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 12:50
            popieram
        • Gość: alina Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.torun.mm.pl 17.03.07, 10:59
          Ja osobiście uważam, że to dobrze, że matma będzie obowiązkowa, ja osobiście w
          tym roku podchodzę do matematyki rozszerzonej. Mam nadzieję, że jak już będzie
          ona obowiązkowa to ministerstwo da więcej godzin na naukę.
          • Gość: ona1 Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.03.07, 15:53
            tylko w sytuacji gdy matura z matematyki będzie obowiązkowa - także osobom, które z matmą nie mają problemu i zdają ją na maturze będzie trudniej

z prostego powodu: dojdzie im dodatkowy przedmiot do zdawania
            • Gość: krajmar Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.tvk.torun.pl 17.03.07, 21:30
              matma będzie dodatkowym odsiewnikiem , bo teraz każdy, kto zdaje maturę na 30 %
              idzie do Wyższej Szkoły Srania i Sikania, ma niby wyższe wykształcenie i
              przyjmuje się go gdzieś po znajomości, a absolwenci uniwerków mają problem z pracą
              • Gość: nujska Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:46
                Akurat z 30% to moze pojda sobie do prywatnego naciągacz, który smie nazywac
                sie uczelnią wyższą. Bzdury mówisz... Nigdzie na państwową się nie dostanie a
                to czy ma pieniądze, to już jego sprawa.
          • beti_kk Re: obowiązkowa matura z matmy... 18.03.07, 00:10
            wszyscy którzy tu się wypowiadają i sa 'za' matmą.. to osoby które zdją matme i
            im to wisi czy bedzie obowiązkowa czy nie.. ale niestety sa osoby które ni w te
            ni we w te maty nie pojmą.. i one bedą miały dodatkowy stres, moim zdaniem
            niepotrzebny. Poza tym 3 przedmioty obowiązkowe to chyba za dużo. Nie sadzicie?
            • Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 18.03.07, 10:25
              Każdy, kto jest w stanie nauczyć sie matmy, potrafi również nauczyć sie historii, wosu itd. Nie powinno to działać w drugą strone? A jeśli nie działa to dlaczego? Czy historia nie jest nauką na pamięć? I nie bierze sie w kółko tego samego od 4 klasy podstawówki, rozszerzając o jedną strone książki w gimnazjum i o dwie w liceum?
              Nie narzekajcie, że macie źle, bo to i tak nic nie da. Dysleksje , ADHD, a teraz pewnie jak zwykle mądra i pocieszna psychologia(w koncu to też humaniści) wymyśli nową chorobe dla maturzystów roku 2010 - dysmatematycznosć.
              Pozdrawiam.
              • Gość: Julka Już jest: dyskalkulia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.07, 10:30
                Dyskalkulia rozwojowa zaburzenie zdolności matematycznych, mające swoje źródło
                w genetycznych lub wrodzonych nieprawidłowościach tych części mózgu, które są
                bezpośrednim podłożem dojrzewania zdolności matematycznych zgodnie z wiekiem;
                jest zaburzeniem występującym bez jednoczesnego zaburzenia ogólnych funkcji
                umysłowych.

• Gość: Aga Re: Już jest: dyskalkulia IP: *.chello.pl 18.03.07, 10:38
                  Jasne, wszystko jest chorobą. Jak łatwo jest nazwać brak wychowania ADHD, a
                  lenistwo - dys-czymśtam (żeby było jasne, nie zakładam, że takich zaburzeń nie
                  ma - ale ma je może 1% populacji).
                  I druga sprawa - nie jestem ścisłowcem, nie zdawałam matmy na maturze, studiuję
                  kierunki: humanistyczny i społeczny. A i tak uważam, że matma powinna być na
                  maturze, bo jej nieznajomość upośledza człowieka w życiu codziennym (bez
                  znajomości historii czy biologii najwyżej zbłaźnisz się w towarzystwie, bez
                  znajomości matmy nawet nie wyliczysz, który kredyt jest korzystniejszy).
                  • Gość: Bobo Re: Już jest: dyskalkulia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 10:05
                    Całkowicie popieram, Aga. Widać od razu, że masz olej w głowie, Kobieto.
                    Dodknęłaś jednej z najważniejszych kwestii obecnego szkolnictwa i jednocześnie
                    nieudacznictwa współczesnych rodziców - a na pewno większości z nich. Do tego co
                    napisałaś Aga: nic dodać, nic ująć.
                  • Gość: hen harrier prośba od niehumanisty IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 14.04.07, 01:53
                    moze pani Aga i reszta inteligentów pozwoli by ludzie sami decydowali co jest
                    dla nich ważniejsze w zyciu codziennym.

bo ja np ubolewam że szkoła mnie otępia, miałąm depresję, brakuje mi wrażliwości
                    ze zmeczenia. kiedy nie jestem nieszczęśliwa wyobraźnia funduje mi doznania tak
                    silne że niemal zmysłowe. i nie nazywa sie to schizofrenią o_O
                    zaś matematyka to cudowna i fascynująca nauka i bynajmniej nie ze wzgledu na
                    poznawanie tajników bankowości... moze ekonomię też bedziemy zdawac obowiązkowo.
                    o.O albo matura ze znajomości funduszy inwestycyjnych.
                    • Gość: Aga Re: prośba od niehumanisty IP: *.chello.pl 14.04.07, 08:10
                      Skoro ludzie mają sami decydować, to może znieść też obowiązkowy polski i obcy?
                      I generalnie wszystko znieść, skoro każdy ma sam decydować... ;)
                      Jestem humanistką (dwa kierunki: społeczny i humanistyczny) i widzę, jak
                      znajomość matematyki ułatwia życie. Na studiach polonistycznych ludzie nie
                      umieją policzyć średniej własnych ocen, przepraszam, ale "humanizm" ich z tego
                      nie zwalnia.
                      • Gość: miasto.mania Re: prośba od niehumanisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 22:18
                        to nie wiem z kim Ty się, za przeproszeniem, zadajesz, że średniej nie potrafią
                        policzyć. do tego nie jest potrzebna matura, a promocja w pierwszych klasach
                        podstawówki.
                  • Gość: kodi Re: Już jest: dyskalkulia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 22:19
                    Jeśli chodzi o maturę z matmy, to uważam że nie jest ona koniecznością.Program
                    jaki jest omawiany jest przez lata licealne raczej nie jest Ci przydatny w
                    codziennym życiu.Sądzę, że matura jest twoim osobistym egzaminem dojrzałości i
                    to każdy z nas osobna powinien wybierać przedmiot, który chcę zdawać na
                    maturze.Rozumiem to, iż obowiązkowy musi być język polski gdyż jest to nasz
                    język ojczysty i nieumiejętność w posługiwaniu się nim byłoby trochę śmieszne,
                    ale co do matematyki to uważam, że jest przedmiotem jak każdy inny co sprowadza
                    go do niższej rangi.
                  • Gość: nujska Re: Już jest: dyskalkulia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:02
                    Akurat jesli chodzi o kredyty i takie praktyczne, zyciowe czynnosci to dobra
                    sprawa. Tego uczy sie na matematyce, ale czy rzeczywiscie musze zdawac mature
                    obowiazkowa z tego przedmiotu?

Jestem tzw. humanistka, z roku na rok ledwo co przechodzilam z matmy,
                    natomiast z polskiego i języków radzę/ radziłam już :)/ sobie swietnie.
                    Z matematyki wyniosłam jedynie zdolnosc obliczania procentów i to wystaczy mi,
                    zeby obliczyć jaka jest cena po przecenie 20%... Potrafię też obliczyć, które
                    oprocentowanie jest korzystne, ale to nie tylko dzięki liczbom, ale
                    PRZEDE WSZYSTKIM czytaniu ze zrozumieniem... I akurat w tym przypadku to
                    bardziej sie liczy...
              • Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 18.03.07, 10:48
                Haha, nie wiedziałem nawet. Brawo psychologia UJ 18, czy 20 osób na miejsce. Cudowna psychologia w końcu wynajdzie 'lekarstwo' na wszystko. Przymuje taką postawe, ponieważ na przykładzie mojego liceum z czterech klas humanistycznych tylko w jednej są ludzie, którzy tak na prawde coś sobą reprezentują. Pomimo tego, iż wg mnie posiadamy historyków o wielkiej wiedzy, to zdających owe przedmioty jest b. mało, a przecież to kwestia robienia notatek i czytania książek. Czemu tak jest? pewnie za raz ktoś mnie zaatakuje, nie boje sie, to jest moja opinia. Czemu ludzie boją sie WOSu? oba poziomy można przyzwoicie napisać czytając wiadomości na onecie... Waga matur z matematyki, chemii, a WOSu jest przecież taka sama. Totalny bezsens dla mnie, dlatego śmieje sie z ludzi, którzy panikują w obliczu obowiązkowego sprawdzianu z dodawania i obliczania średniej w 2010 roku.
              • Gość: Kasia Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 02:43
                Wyobraź sobie, że jest klinicznie potwierdzony rodzaj dysleksji - dyskalkulia.
                Ktoś, kto jest chociaż przeciętny z matmy nie ma pojęcia co to znaczy, z czym
                będą musieli zmierzyć się uczniowie z tą przypadłością. To tak, jakby niewidomy
                miał jeździć samochodem... Poza tym dyskalkulia ma też różne 'poziomy', ale jest
                w społeczeństwie grupa osób niewyuczalnych matematycznie. Biorąc przy tym pod
                uwagę fakt, że dyslektycy to osoby ponadprzeciętnie inteligentni, to niech mi
                ktoś wytłumaczy, dlaczego karać ich za coś, czemu nie są w żadnym stopniu winni?
                Obawiam się, że dla większości tych osób edukacja zakończy się na liceum, bo nie
                zdadzą matury z matmy i tym samym odetnie się im drogę na studia.... A teraz
                jeszcze wyobraź sobie, że taki ktoś dostał z rozszerzonego j.polskiego 6.
              • Gość: s Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.u3d.net 09.05.07, 11:47
                gdybys sie orientowal choc troche w tym co sie na swiecie dzieje a nie tylko
                matematyczne obliczenia robisz w chacie bo nikt cie nie lubi to bys widzial/a
                ze istnieje nie dysmatematycznosc durniu tylko dyskalkulia.

zamiast uczyc sie jednego wzoru na pamiec moglabys/moglbys cos poczytac. matma
                nie wymaga myslenia wiec nie wiem czemu wsrod "matematykow" wystepuje ogolne
                otepienie.
              • Gość: nujska Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:49
                Psychologia w zależnosci od swojej specjalizacji, wcale nie musi
                byc 'humanistyczna'. Jest to szeroka dziedzina, psychologia stosowana ze swoimi
                specjalnosciami zakrawa wręcz o bardzo scisle przedmioty...
            • tomash8 Re: obowiązkowa matura z matmy... 30.03.07, 13:56
              g... prawda, każdy jest w stanie się nauczyć matematyki jak każdego innego
              przedmiotu(nie mówie że od razu na piątke), każdy może zrozumieć np. funkcje
              trygonometryczne, tylko że jednemu na to wystarczą dwie lekcje, inny by
              potrzebował powiedzmy siedmiu. A że godzin matematyki jest mniej więcej tyle
              samo co religii(!)
              to jest jak jest. Zwłaszcza że z tego co wiem program jest jednak nieco
              przeładowany.
              • Gość: Robert Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 22:45
                Program jest okrojony niemiłosiernie. Żadnej, uwierz, żadnej wyższej matematyki
                nawet nie dotyka - w związku z tym i tak rośnie pokolenie analfabetów
                matematycznych. Widać to szczególnie na polibudach gdzie po I sem leci z każdego
                wydziału około 1/3 studentów. A żeby nie było - też jestem ofiarą prymitywnego
                systemu nauczania matematyki... choć obecnie szczęśliwym studentem fizyki:).
                pozdro WF
            • Gość: Ellyzka Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.miechow.com 23.04.07, 14:25
              # przedmioty to zdecydowanie nie za dużo, akurat w sam raz. Przecież kilkanaście
              lat temu, w czasach gdy maturą zdawali nasi rodzice, to obowiązkowo zdawało się
              aż 5 przedmiotów. Teraz jakby obowiązkowy był tylko np. polski, a resztę możesz
              zdawać a nie musisz, to nigdzie by się te osoby z tym 1 przedmiotem nie
              dostały, no chyba że dobrze by zapłaciły...
            • Gość: kokos Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.21.pl 03.05.07, 22:34
              behahhaha czlowieku TRZY przedmioty to duzo ?:D:D:D:D w niemczech na maturze
              zdaje sie 8 (slownie OSIEM)[w tym rowniez mate] :) a mowia ze idziemy pro
              europejsko alebo ze mamy lepsze szkoly ;) guzik prawda:)
              • Gość: ghy Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 08:44
                jestem ciekawa czy wy bylibyscie tacy madrzy gdyby wam przyszlo pisac ta
                mature !!!!!!!!!!!!!??????? bo bardzo w to wątpie !!!!!!! teraz wszyscy
                ze "powinni pisac.."a sami napewno by jej nie napisali!!!!!!!!! i mysle ze
                zadania na maturze to nie bedzie zwykle dodawanie i liczenie sredniej ale jak
                dowala zadania to nikt tej matury nie zda !!!!!!!!!!!!!
              • Gość: nujska Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:52
                portalu: kokos napisał(a):

> behahhaha czlowieku TRZY przedmioty to duzo ?:D:D:D:D w niemczech na maturze
                > zdaje sie 8 (slownie OSIEM)[w tym rowniez mate] :) a mowia ze idziemy pro
                > europejsko alebo ze mamy lepsze szkoly ;) guzik prawda:)AKurat moj brat jest
                po maturze i szkolnictwie w Niemczech, więc ma info z pierwszej ręki... Tam
                sposób nauczania i (!) zdawania jest zupełnie inny niż u nas. Skoro tak bardzo
                odnosisz się do tamtego systemu (jak dla mnie bardzo dobrego) to u nas jest
                wieeeele do zmiany. I nie mozna zaczynac od egzaminu, bo to koniec dlugiej
                drogi edukacji. Takie zmiany wprowadza sie juz w podstawowce...
        • Gość: miasto.mania Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 22:14
          >>Szkoda, że tak późno, bo brak podstawowych umiejętności matematycznych to
          >>rodzaj analfabetyzmu, baaardzo częsty w tym kraju.

a Ty maturę masz pewnie dawno za sobą.
          inaczej nie pisałabyś tak. i z 'humanistami' też zapewne masz dużo wspólnego.
        • Gość: Krystyna Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.05.07, 13:14
          Aga ,sama jesteś analfabetką jeśli myślisz , ze humaniści są gorsi od umysłów
          ścisłych .A może tak wprowadzić dla matematyków obowiązkowa maturę z historii ?
          Moja córka nie ma talentu do matematyki i jeśli matura będzie na obecnym
          poziomie ,to będę zmuszona wysłać ją na korki -dasz mi na nie ?
          • Gość: nujska dokladnie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:56
            Gość portalu: Krystyna napisał(a):

> Moja córka nie ma talentu do matematyki i jeśli matura będzie na obecnym
            > poziomie ,to będę zmuszona wysłać ją na korki -dasz mi na nie ?

Dokladnie tak! Ludzie o tzw. "umysłach scislych" nie mogą sobie poradzić i
            biorą korki z polskiego... To ma działac to tez w drugą stronę? que?

• Gość: uczennik Czyli dopiero rocznik 91' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:07
    • Gość: abcdefg Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.4web.pl 31.03.07, 10:19
      a wg mnie to bardzo dobrze, bo wydaje mi sie, ze na 30% pdstawowy poziom to
      kazdy powinien napisać. Matematyka na 30% to podstawy podstaw, ludzie, to
      poprostu trzeba umiec, zeby sobie w zyciu poradzc, potem ktos nie umie w
      sklepie ile bedzie kosztować swterek po 20% obnizce ceny...MATURA OBOWIAZOWA TO
      BARDZO DOBRY POMYSŁ!
      • Gość: ewka Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.aster.pl 31.03.07, 22:14
        Zgadza się. Tu jest przykład analfabetyzmu matematycznego
        raportyspecjalne.onet.pl/1,255,8,29049975,79831608,3653920,0,forum.html
    • Gość: historyk Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 07.04.07, 01:38
      Wprowadźmy historię obowiązkową ! Chociaż mam historię w małym palcu (w końcu
      ją wykładam) to wiem, że jest to bezdenna głupota. Matematycy prawdopodobnie
      by nie zdali, a humaniści -cóż skoro matma ma być obowiązkowa...
      • Gość: prawiejakhistoryk Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 19:46
        Idąc za rozumowaniem "stronnictwa promatematycznego" na maturze powinien być
        obowiązkowy każdy przedmiot nauczany w szkole średniej. Na przykład, Biologia -
        jak można nie znać w dorosłym życiu budowy ludzkiego organizmu; Geografia - jak
        można nie wiedzieć, gdzie leży nasz "strategiczny sojusznik" USA; Historia -
        trzeba przecież znać przeszłość swojego kraju; PO - powinno się znać zasady
        pierwszej pomocy; WF - każdy "obywatel IV RP" powinien umieć grać w siatkówkę i
        biegać na 60 m w 7 sec... Mam wymieniać dalej??
        • Gość: Gurnis Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 20:37
          jestes w błędzie, poniewaz zaryzykuje stwierdzenie ,ze nauki humanistyczne sa
          "pochodnymi"( uzywam tego słowa w tym znaczeniu dosc elastycznie, wiec sie nie
          czepiajcie proszę) języka polskiego, natomiast nauki przyrodnicze i scisle
          matematyki. Stad oba przedmioty powinny byc obowiazkowe na maturze.

• Gość: prawiejakhistoryk Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 19:25
            Otóż, ty jesteś w błędzie i postaram cię z niego wyprowadzić. Primo, historia
            nie jest wg mnie nauką humanistyczną, a wręcz do bólu ścisłą ( logika, łączenie
            faktów itp. ) jedynie interpretację źródeł można troszeczkę porównać do
            interpretacji wiersza. Nauki ścisłe, owszem, są w jakimś stopniu pochodnymi
            matematyki, lecz nauki przyrodnicze, w żadnym razie. Co ma budowa wewnętrzna
            ryby lub gametofit paprotnika do "królowej nauk". Jaki jest związek pomiędzy nią
            a troposferą i czarnoziemem - żaden. Dzieląc przedmioty na "bloki" istnieje, wg
            mnie oczywiście, coś takiego: polski; historia i WOS; WOK, Plastyka itp;
            matematyka, fizyka; chemia; biologia i geografia. Jeśli o jakimś ważnym
            przedmiocie zapomniałem to proszę o przypomnienie.
            • Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 09.04.07, 09:58
              Ah, czyli wg Ciebie, historia jest bardziej 'scisła' niż nauki przyrodnicze?
              No, no nieźle. Co do matury obowiązkowej z historii, pomimo tego, iż sam zdaje matematyke, to nie płakałbym gdyby historia była obowiązkowa. Powiem więcej, historia jest potrzebna, ale wybacz, nie muszę znać każdej kości w swoim ciele, bo jeśli na coś zachoruje, to nie lecze sie sam, jest od tego lekarz
              • Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 09.04.07, 10:13
                Dalsza częśc mojego posta, niechcąco wysłałem niedokończony. Wracając, jeśli uważasz, iż dogłębna znajomośc struktury naszego ciała jest w życiu ważniejsza, niż umiejętnośc podstawowych obliczeń, to szczerze Cie podziwiam. Powiesz, że dodawania, odejmowania itd. uczy się w podstawówce, otoż, powiem Ci, iż znam ludzi podchodzących do matury, lub po maturze, którzy mieliby z tym problemy.
                Co z lokatami bankowymi, rozliczeniami, lub chociażby z głupim oszacowaniem pieniędzy, które zarabiamy? Jeśli ja pójde do lekarza(zakładając, iż posiadam jakąś dolegliwość, a nie lecze sie sam), to ludzie, którzy mają problemy z liczeniem będą wydzwaniali do ekonomistów, matematyków itd. ?
                Historia jest potrzebna, patrząc na nią z perspektywy przeszłości naszego kraju, lecz nie powinna być zdawana obowiązkowo, tylko jej elementy mogłyby zawierać się w egzaminie z j. polskiego. Zamiast idiotycznych wierszy, który każdy interpretuje inaczej, a i tak 'klucz jest jeden' mogłaby sie pojawić jakaś lektura, która zawiera fakty historyczne.
            • Gość: Gurnis Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 10:30
              masz racje, nie mozna wszystkich tych przedmiotow wrzucac do dwoch tylko blokow,
              dlatego w tej klasyfikacji posluzylem sie-jak zanznaczylem- spora
              elastycznaoscia, jest jednak w tym podziale wiele prawdy.

1. na studiach geograficznych na pierwszych trzech senestrach wykladana jest
              matemtyka i fizyka, mimo iz w zakresie znacznie okrojonym w porownaniu do
              studiow politechnicznych ,to mimo wszystko jest, poniewaz geografia przynajmniej
              w 1/3 korzysta z nauk scisle scislych(zwlaszcza z astronomi)
              2. biologia i chemia- na AM wymagana jest rowniez fizyka(zmora wszystkich
              kandydatow na te studia ;) ). podobnie na kierunki typu technologia chemiczna,
              czy ochrona srodowiska(matma).
              3. fizyka jest rowniez nauka przyrodnicza- a wlasciwie ich fundamentem

Co do histori ,to owszem jest wiele prawdy w tym co napisales-cos o tym wiem-
              ale mimo to smialo mozna uznac ja za nauke humanistyczna, poniewaz przede
              wszystkim dobre jej opanowanie wymaga wiedzy rodem wyniesionej z jezyka
              polskiego(o tym tez cos wiem)- historia to nie jedynie analiza faktow poprzez
              dzialanie prostego schemtu:przyczyna-skutek, ktory owszem jest pochodna logiki,
              ale rowniez kompleksowa znajomosc takich aspektow ,jak chocby filozofia.

Natomiast istnieje pewna hierarchia przemiotow, zdecydowanie barzdziej rozwijaca
              i przydatna jest obowiazkowa znajomosc matematyki anizeli biologi, i wcale nie
              mam tu na mysli matmy na poziomie rozszerzoznym ,ale tej calkiem podstawowej
              ,ktora IMO naprawde nie wymaga prawie zadnych zdolonosci matemtycznych , a
              jedynie solidnosci.
              • Gość: prawie... Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 19:56
                Do nvm:
                Biologię, geografię itd. podałem po to, żeby pokazać, że każdy przedmiot można
                podciągnąć pod "to jest potrzebne w dorosłym życiu". Co do historii to nie
                zmienię zdania, że jest nauką bardziej ścisłą, niż humanistyczną. Piszesz, że
                sami się nie leczymy. A czy sami musimy wypełniać PIT - można dać do biura
                obrachunkowego i za 30 zł masz wypełniony, nie mówiąc o darmowych programach do
                PIT'ów. W życiu przyda się TYLKO dodawanie, odejmowanie, dzielenie i mnożenie, a
                nie prawdopodobieństwo, pola brył obrotowych, czy funkcja wymierna. To, że są
                maturzyści, którzy nie potrafią dodawać, to nie powód to wprowadzenia obow.
                matmy. Jak do tej pory, po wielu lat sprawdzianów z tego przedmiotu nie umieją,
                to się nie nauczą i na maturę. Zresztą dużo osób może takiej matury nie zdać -
                nie z debilizmu, a z braku czasu - ja, np. zdaję historię i wos rozszerzone i
                nie widzę wolnej godziny dziennie na naukę matmy. Powiesz, że podstawa jest
                banalna. Nie dla osób, które skupiały się na innych przedmiotach (nawet nie
                wiesz ile czasu zajmuje nauka histy). Reasumując, nie widzę powodu dla którego
                ma zostać wpr. obow. matma, a nie geografia czy wos.
                • Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 09.04.07, 23:17
                  No własnie chodzi o to, żeby nie płacić za takie usługi. Bo tak jest ten świat stworzony, że biedny musi sie nauczyć, a ten, co ma pieniądze może sobie to kupić. Nie twierdze, iż przygotowanie do matury z historii to kwestia kilku dni, bo wiem, że trzeba dużo przerobić. A co do obowiązkowej matury z matmy, to w moim odczuciu musi to być własnie takie dodawanie, odejmowanie itd. :) Albo coś w stylu podstaw do wzoru i oblicz. Chodzi głównie o to, żeby społeczeństwo, które zdało ten egzamin dojrzałości trzymało poziom. Przykład - Anglia, to, co dzieje się tam z ludźmi w zbliżonym wieku do naszego to po prostu obłęd. Daje głowe, że połowa ludzi nie wie, gdzie leży Auschwitz, nie mówiąc już o tym, żeby wymienili dawne kolonie angielskie. Jednym słowem - mają pieniądze, nie martwią się o nic. Pewnie np. taki mleczarz, nie ubliżając mleczarzom jest w stanie wziąć kredyt na budowe domu i żyć dostatnie spłacając go. Tak czy siak, wg mnie matematyka powinna obowiązywac w stopniu minimum na 'sprawdzianie dojrzałości' tak, jak obowiązuje w st. minimum j. polski.
                  pozdrawiam:)
                  • Gość: prawiejak... Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 19:55
                    Wspomniałem o darmowych programach do wypełniania PIT'ów ;)
                    No i wreszcie mogę się z tobą zgodzić - matma na maturze może być byleby prosta.
                    Zgodzisz się ze mną, że matma podstawowa wcale nie jest bardzo banalna. Jeśli
                    matura z tego przedmiotu to tylko prostsza niż teraz, w przeciwnym razie żądam
                    matury obowiązkowej z historii.

P.S. Właśnie sobie przypomniałem, że za rok wyrównują się poziomy na maturze,
                    więc straciłem koncept :(
                    • Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 10.04.07, 21:39
                      No cały czas chodzi mi o to, że to ma być sprawdzian tych podstaw!
                      Osobiście nie wypełniałem PIT-ów jeszcze, bo nie mialem takiej potrzeby, ale ktoś mi mówił, że takie 'wspomagacze' to shit jest. A co do historii, to również jej podstawy powinny być sprawdzone, ale w egzaminie z j.polskiego.
                      Pozdrawiam i powodzenia na kampanii majowej:) 4.05 - bitwa pod językopolicami :>
                      Moja ostatnia bitwa zakończy sie własnie matmą, mam nadzieje, że pomyślnie, ale pokój dopiero podpisze odbierając papier na AGH-u, jak będą oporni to powtórzymy hiroszime :P
                      • Gość: prawiejak... Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:16
                        Ja mam 17 maja bitwę nad rzeką Historia. Chcę wykorzystać plan Prądzyńskiego z
                        powst. listopadowego - może sie uda ;)
            • appollinka Re: obowiązkowa matura z matmy... 17.04.07, 19:41
              Prawiejakhistoryk, a własnie ze biologia [natura] ma się do matematyki i to bardzo. Słyszałeś o ciągu Fibonacciego i złotym podziale/ złotej liczbie phi? "Najbliższe nam liczby Fibonacciego to 1,2 i 5, pięć palców u każdej ręki, dwie kończyny górne i dwie dolne, pięć zmysłów, trzy wypustki głowy (dwoje uszu i nos), trzy otwory głowy (dwoje oczu i usta) i pojedyncze organy, których nie muszę wymieniać. W tym schemacie identycznych części ciała brakuje liczby 4, a nawet jeśli uznamy cztery kończyny za należące do tej samej kategorii, to znacznie więcej znajdziemy w naszym ciele liczb 5. Poza tym, u większości ludzi wysokość do pępka stanowi 0,618 łącznej wysokości, co zauważył i naszkicował Leonardo da Vinci. Jeśli zmierzymy długość poszczególnych kości palców wówczas ich proporcje będą również oscylowały wokół liczby phi.Najbardziej efektownym przejawem istnienia złotej proporcji w świecie zwierząt są zapewne muszle, których kształt układa się zgodnie z przebiegiem tzw. Spirali Fibonacciego." itd itd wiec prosze nie mów ze to się ma nijak do siebie :) a matma obowiazkowa powinna byc, kiedyś w starej maturze była i jakoś było dobrze. A matura podstawowa nie jest trudna [nie wiem co wtedy powiecie o rozszerzonej?] a jak zwieksza ilosc matmy to wogole bedzie to już mały problem. To tak samo jak umysł ścisły musi zdawać języki bo musi je znać, tak samo humanista powinien znac podstawy matematyki aby choc samemu obliczyc jak płot postawić aby powierzchnia ogradzająca była największa :)
            • appollinka Re: obowiązkowa matura z matmy... 17.04.07, 19:46
              Prawiejakhistoryk- mylisz się :) biologia [natura] jest bardzo powiązana z matematyką. Słyszałeś o ciągu Fibonacciego i złotym podziale/złotej liczbie phi? "Najbliższe nam liczby Fibonacciego to 1,2 i 5, pięć palców u każdej ręki, dwie kończyny górne i dwie dolne, pięć zmysłów, trzy wypustki głowy (dwoje uszu i nos), trzy otwory głowy (dwoje oczu i usta) i pojedyncze organy, których nie muszę wymieniać. W tym schemacie identycznych części ciała brakuje liczby 4, a nawet jeśli uznamy cztery kończyny za należące do tej samej kategorii, to znacznie więcej znajdziemy w naszym ciele liczb 5. Poza tym, u większości ludzi wysokość do pępka stanowi 0,618 łącznej wysokości, co zauważył i naszkicował Leonardo da Vinci. Jeśli zmierzymy długość poszczególnych kości palców wówczas ich proporcje będą również oscylowały wokół liczby phi.

Najbardziej efektownym przejawem istnienia złotej proporcji w świecie zwierząt są zapewne muszle, których kształt układa się zgodnie z przebiegiem tzw. Spirali Fibonacciego. " itd itd. Matura z matematyki jest potrzebna tak jak matura z języków. Skoro umysł ścisły musi zdać języki [obcy i polski] to czemu umysł humanistyczny nie moze zdać matematyki? wszytsko jedt do wyuczenia w jakimś stopniu :) a wydaje mi sie ze kazdy powinien znać podstawy matematyki, ktora nas otacza i na prawde nie boli tak jak polski, historia :)
            • appollinka Re: obowiązkowa matura z matmy... 17.04.07, 19:54
              a tutaj jeden link do wiekszej ilopsci wymienionych zaleznosci pomiedzy naturą a matematką www.open-mind.pl/Ideas/LiczbyM1.htm#Fibonacci i złoty podział
              swoją drogą, bardzo intrygujące to jest :)
              • nujska fibonacci 09.05.07, 12:23
                bardzo mnie to zaciekawilo. Juz sobie go znalazłam, ale dziekuje za linka, -
                appolinka :)) Wiedzialam o tej zaleznosci, ale bardziej z perspektywy historii
                sztuki. fajnie, że wiem już jak nazywal sie człowiek, który to uporządkował: )
                dziekuje~!
      • Gość: miasto.mania Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 22:21
        sugeruję jeszcze religię [pewnie i tak już niedługo...]
        w końcu jesteśmy tak katolickim krajem!
    • Gość: gabi Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 19:57
      nie ma matury obowiązkowej z matmy dla rocznik 90' ;D dopiero 91 piszę :)
      • Gość: Cholek Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 14:47
        Jejciu jacy tepi ludzie
        88 rocznik matura 2007
        89 rocznik matura 2008
        90 rocznik matura 2009
        91 rocznik matura 2010 - i od tego mometu jest matma obowiązkowa wyżej było
        napisane ze od 2010 roku ale niektórzy naprawdę nie potrafia liczyc
        najprostyszych liczb. A poropo matury z matmy jest to genialny pomysł ponieważ
        uważam ze jest to niezbędny przedmiot do zycia tak jak polski wreszcie tych
        idiotów nie bedzie na studiach
        • Gość: Sceptyk Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 14:37
          Od ładnych kilku lat udzielam korepetycji z matematyki ( i nie tylko). Na
          wszystkich poziomach od podstawówki aż po studia. Uważam że obowiązkowa
          matematyka jest potrzebna. Ale zdecydowanie musi iść za tym zmiana sposobu
          nauczania matematyki w Polskich szkołach. Głównym problemem jest fakt, że
          gimnazjum praktycznie realizuje tylko program dwóch ostatnich klas dawnej szkoły
          podstawowej. A w liceum ściśniętym do trzech lat starcza czasu ledwie na
          przerobieniu programu podstawowego, który jest w bardzo dużym stopniu okrojony.
          Najgorsze jest również, że z program w ogóle nie przygotowuje dalszej nauki
          matematyki na poziomie wyższym. Stąd tak mało osób wybiera obecnie studia
          techniczne.
        • Gość: mata2e Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 16:50
          a wcale nie prawda..bo to ze pisza w necie nic nie oznacza...nie ma zadnego
          rozporządzenia ze nie piszemy matmy na maturze ;/
          narazie jest ze piszemy...
    • Gość: diboo:) Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:17
      Wcześniej uważałam, że to głupota. Teraz myślę, że to dość mądry pomysł. Jak
      widzę jak "inteligentni inaczej" zdają maturę i dostają się na studia to się
      zastanawiam jaką wartość wkrótce będzie miał mgr. przed nazwiskiem... Chyba
      żadną:/
      Jeśli ktoś się przyłoży, to zda na pewno. Jak ktoś ma z tym ogromny problem, to
      niech się zastanowi nad tym, czy w ogóle powinien zdawać maturę. Na języku
      polskim i innych przedmiotach humanistycznych też potrzeba myśleć logicznie (a w
      szczególności na maturze). Nauka matematyki tylko pomoże;)
      • Gość: pjh Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:25
        "Jeśli ktoś się przyłoży, to zda na pewno"
        Problem w tym, że w liceum nie ma dużo czasu na przykładanie się do przedmiotów,
        które nie są potrzebne na studia. Pomyśl, jak osoby zdające na medycynę (chemia,
        fizyka, biologia) albo na prawo (historia i WOS na większości uczelni) mają się
        przyłożyć do matmy. Ja ledwo wyrabiam z WOSem i historią, które piszę
        rozszerzone (tym bardziej, że mam te przedmioty baaardzo podstawowe w szkole).
        • Gość: kasia Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 15:29
          mamtme powinni zdawac tylko ci ca chca...w klasach z rozszerzonymi przedmiotami
          jest bardzo cięzko..ja osobiscie zdawac bede biologie i chemie...wiec matma do
          szczescia nie jest mi potrzebna..zwłaszcza ze mój nauczyciel zbyt duzo nie uczy....
        • Gość: diboo:) Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 16:25
          Jak ktoś zdaje na medycynę, to z palcem w dupie (za przeproszeniem) zda
          matematykę na podstawie:/ Taka prawda. Moja siostra była w klasie mat-inf i
          mimo, że ma umysł bardziej humanistyczny (poszła na prawo) jakoś poradziła sobie
          z rozszerzoną matematyką.
          Nie chodzi mi o jakieś ogromne przykładanie się. Jeśli na sprawdzianie z
          matematyki dostajesz 3-ki, to zdasz bez problemu. Z resztą, jak już pisałam,
          dzięki temu przedmiotowi musisz trochę "wysilić" swój umysł, w sensie - myśleć
          logicznie. A to się przyda przy każdym przedmiocie.
          • Gość: pjh Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 20:15
            Rozumiem twój tok myślenia, ale ja podchodzę do tego od swojego punktu widzenia
            (który jest - z pewnością - zbieżny z wieloma innymi). Uwierz mi, zdając za
            miesiąc historię i WOS (o uczeniu się z anglika i polskiego - też rozszerzonych
            nie mam co marzyć) widzę, że na matmę nie miałbym ZUPEŁNIE czasu.
            • demorgan Niekoniecznie 19.04.07, 08:20
              Osobiście zdawałem matematykę, i historię na maturze, przygotowując się
              jednocześnie do egzaminów wstępnych na Prawo na UŚ w Katowicach. Wystarczy
              odpowiednio wcześnie zabrać się do pracy i dobrze zorganizować sobie czas.
    • kogiel87 Re: obowiązkowa matura z matmy... 20.04.07, 14:13
      Powiem tylko tyle że wprowadzanie matury z matmy było poważnym błędem ja
      naszczęście mam mature za sobą .. To będzie gwódź do trumny dla nie których
      maturzystów co mają problemy z matmą i nie tylko jak również dla prawdziwych
      humanistów .. Przy obecnej sytuacji..
      • Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 22.04.07, 23:04
        I znowu pojawia sie problem 'prawdziwych humanistów' i 'fałszywych', którzy mają problemy z matmą.
        Wg mnie nie ma szans, aby dojśc do porozumienia w tym temacie(przynajmniej na forum). To prawie tak, jakby lewica miała opracować coś wspólnie z prawicą w naszym kochanym sejmie. Oni jednak wolą stać na torach, autostrady blokować:>
        Posły-osły, senatory... :D
      • Gość: Aga Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.chello.pl 23.04.07, 10:25
        Prawdziwy humianista to człowiek inteligentny i poradzi sobie ze wszystkim,
        nawet z dzieleniem i pierwiastkowaniem ;)
        • demorgan Jeszcze o prawdziwych Humanistach 24.04.07, 15:33
          I tu sie zgodzę z Agą. Kończyłem mat-fiz. Obecnie piszę pracę magisterską na
          Politechnice. Ale to wcale nie determinuje moich zainteresowań. Jakkolwiek z
          przedmiotami ścisłymi nie mam problemu, to również nie odrzuca mnie od
          przedmiotów typowo humanistycznych a wręcz przeciwnie . Historia jest moją
          wielką życiową pasją i poświęcam się jej nie tylko powierzchownie.
          Uważam że zasłanianie się humanizmem jest tylko wymówką oszukiwaniem samego
          siebie i wygodnym tłumaczeniem swojego lenistwa. Czas na naukę zawsze da się
          znaleźć to kwestia dobrej organizacji.
      • Gość: xxx Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 20:21
        Chyba ktoś już zapomniał, czym przynajmniej kiedyś był humanizm. W skrócie było
        to bycie wszechstronnie rozwiniętym, włączając w to matematykę itp.
        • gabrielafrancuz Re: obowiązkowa matura z matmy... 02.05.07, 20:24
          jak ja się cieszę że urodziłam się w 88.
    • Gość: gość portalu Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.is.net.pl 04.05.07, 21:23
      ja tam mysle ze bardzo dobrze, ze matma bedzie obowiazkowa... skoro "ściśloki"
      muszą zdawac polski to niech humanisci tez sie pomęczą!!! a jak.. :P
      • Gość: ag Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:16
        dokłądnie. bardzo dobrze ze bedzie matma. mogliby jeszcze język polski zrobić
        według starej formuły :P pisemny rzecz jasna.
      • Gość: cinek Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.net.pulawy.pl 08.05.07, 14:05
        zgadzam sie w 100% ja pisze 2010 i mam nadzieje że bedzie ta matma
        • Gość: gosc Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:02
          Eh humanisci jak ja mam ich dosyc, inzynier u mnie w firme, napisal do klienta
          list zajmujacy 2 strony bitego tekstu, a informacje mozna bylo strescic w 3
          zdaniach. Myslalem ze go zamorduje. Smial powiedziec jeszcze ze humanista jest.

Inzynier ma powiedziec tak, nie, lub podac wartosc :/

Humanisci sa bezwartosciowi, kiedys ten swiat sie skonczy, wojna byla, jest, i
          zawsze bedzie.
          Czy umiejetnosc pisania recenzji czy wierszy pomoze odbudowac go? Humanisci
          bede potrafili wznosic domy, leczyc rannych, zajmowac sie produkcja zywnosci?
          Odbudowywac ten swiat ze zgliszczy ? Nie? No to wybaczcie ale nie bedzie dla
          was miejsca.

• obca1 humaniści są przydatni 09.05.07, 12:30
            bez książek, poezji itp. czym byłby dzisiaj świat? bez własnej kultury, bez tożsamości, bez filozofii, bez sztuki nie byłoby CZŁOWIEKA
            dawniej różne gałęzie wiedzy były powiązane..prawdziwy humanista to człowiek niesamowice wszechstronny..malarz, konstruktor, działacz polityczny i poeta w jednym :) to humaniści, coraz bardziej ciekawi świata i możliwości człowieka pchali cywilizację do przodu
            teraz człowiek zrobił się wygodny i to wszystko podzielił na kawałki (albo poeta albo inżynier) ale cały czas jedno napędza drugie i się toto przeplata

nie wyobrażam sobie świata bez humanistów: nie byłoby książek, kina, dziennikarzy, prawników, polityki..
            za to byłoby wiele dróg, mostów i mieszkań co w sumie też ma swoje plusy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka