simin0 14.03.07, 20:16 Wie ktos co z ta matura obowiazkowa z matematyki dla rocznika 90? Bedzie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaprys.losu Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 06:56 Od 2010. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.chello.pl 15.03.07, 09:53 Szkoda, że tak późno, bo brak podstawowych umiejętności matematycznych to rodzaj analfabetyzmu, baaardzo częsty w tym kraju. I jeszcze tacy mówią o sobie "humaniści"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaprys.losu Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:34 Mimo matury, a nawet mimo mgr przed nazwiskiem obywatele tego kraju wykazują się nie tylko analfabetyzmem matematycznym, trafiały do mnie takie kwiatki, które wskazywałyby,że delikwent, mimo matury i studiów, z polskim miał tyle wspólnego, co na poziome szkoły podstawowej, więc nie widzę w czym ta obowiązkowa matematyka na maturze miałaby pomóc, tym bardziej że do skończenia szkoły nie były mi potrzebne funkcje trygonometryczne,liczby zespolone,równania różniczkowe, czy co tam jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.chello.pl 15.03.07, 21:18 Matura na poziomie podstawowym nie musiałaby obejmować róźniczkowania i innych takich, ale jednak umiejętność dokonywania pewnych obliczeń, znajomośc elementów rachunku prawdopodobieństwa itepe powinna być weryfikowana. I powinna byc przepustką do uznania za człowieka dojrzałego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupia aga Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.u3d.net 09.05.07, 11:41 pewnie jedyne co umiesz to dodawanie.skoro nie masz szacunku do humanistow to oznacza tylko tyle ze ani czytac ani pisac nie potrafisz. tepota sie szerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HN Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.isk.net.pl 15.03.07, 21:40 Z myśleniem miałaby pomóc, z myśleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaprys.losu Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 06:51 Chyba w myśleniu, ale też i w psuciu świadectwa maturalnego - znam kilka osób, które mimo bardzo dobrych wyników ze wszystkich pozostałych przedmiotów, niestety z matematyki leżą; może biologię obowiązkowo na maturze - to się dopiero w życiu sprawdza...a tak nawiasem probabilistyka też mi jeszcze przydatna nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 12:50 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.torun.mm.pl 17.03.07, 10:59 Ja osobiście uważam, że to dobrze, że matma będzie obowiązkowa, ja osobiście w tym roku podchodzę do matematyki rozszerzonej. Mam nadzieję, że jak już będzie ona obowiązkowa to ministerstwo da więcej godzin na naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona1 Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.03.07, 15:53 tylko w sytuacji gdy matura z matematyki będzie obowiązkowa - także osobom, które z matmą nie mają problemu i zdają ją na maturze będzie trudniej z prostego powodu: dojdzie im dodatkowy przedmiot do zdawania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajmar Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.tvk.torun.pl 17.03.07, 21:30 matma będzie dodatkowym odsiewnikiem , bo teraz każdy, kto zdaje maturę na 30 % idzie do Wyższej Szkoły Srania i Sikania, ma niby wyższe wykształcenie i przyjmuje się go gdzieś po znajomości, a absolwenci uniwerków mają problem z pracą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nujska Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:46 Akurat z 30% to moze pojda sobie do prywatnego naciągacz, który smie nazywac sie uczelnią wyższą. Bzdury mówisz... Nigdzie na państwową się nie dostanie a to czy ma pieniądze, to już jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
beti_kk Re: obowiązkowa matura z matmy... 18.03.07, 00:10 wszyscy którzy tu się wypowiadają i sa 'za' matmą.. to osoby które zdją matme i im to wisi czy bedzie obowiązkowa czy nie.. ale niestety sa osoby które ni w te ni we w te maty nie pojmą.. i one bedą miały dodatkowy stres, moim zdaniem niepotrzebny. Poza tym 3 przedmioty obowiązkowe to chyba za dużo. Nie sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 18.03.07, 10:25 Każdy, kto jest w stanie nauczyć sie matmy, potrafi również nauczyć sie historii, wosu itd. Nie powinno to działać w drugą strone? A jeśli nie działa to dlaczego? Czy historia nie jest nauką na pamięć? I nie bierze sie w kółko tego samego od 4 klasy podstawówki, rozszerzając o jedną strone książki w gimnazjum i o dwie w liceum? Nie narzekajcie, że macie źle, bo to i tak nic nie da. Dysleksje , ADHD, a teraz pewnie jak zwykle mądra i pocieszna psychologia(w koncu to też humaniści) wymyśli nową chorobe dla maturzystów roku 2010 - dysmatematycznosć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Już jest: dyskalkulia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.07, 10:30 Dyskalkulia rozwojowa zaburzenie zdolności matematycznych, mające swoje źródło w genetycznych lub wrodzonych nieprawidłowościach tych części mózgu, które są bezpośrednim podłożem dojrzewania zdolności matematycznych zgodnie z wiekiem; jest zaburzeniem występującym bez jednoczesnego zaburzenia ogólnych funkcji umysłowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Już jest: dyskalkulia IP: *.chello.pl 18.03.07, 10:38 Jasne, wszystko jest chorobą. Jak łatwo jest nazwać brak wychowania ADHD, a lenistwo - dys-czymśtam (żeby było jasne, nie zakładam, że takich zaburzeń nie ma - ale ma je może 1% populacji). I druga sprawa - nie jestem ścisłowcem, nie zdawałam matmy na maturze, studiuję kierunki: humanistyczny i społeczny. A i tak uważam, że matma powinna być na maturze, bo jej nieznajomość upośledza człowieka w życiu codziennym (bez znajomości historii czy biologii najwyżej zbłaźnisz się w towarzystwie, bez znajomości matmy nawet nie wyliczysz, który kredyt jest korzystniejszy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobo Re: Już jest: dyskalkulia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 10:05 Całkowicie popieram, Aga. Widać od razu, że masz olej w głowie, Kobieto. Dodknęłaś jednej z najważniejszych kwestii obecnego szkolnictwa i jednocześnie nieudacznictwa współczesnych rodziców - a na pewno większości z nich. Do tego co napisałaś Aga: nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen harrier prośba od niehumanisty IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 14.04.07, 01:53 moze pani Aga i reszta inteligentów pozwoli by ludzie sami decydowali co jest dla nich ważniejsze w zyciu codziennym. bo ja np ubolewam że szkoła mnie otępia, miałąm depresję, brakuje mi wrażliwości ze zmeczenia. kiedy nie jestem nieszczęśliwa wyobraźnia funduje mi doznania tak silne że niemal zmysłowe. i nie nazywa sie to schizofrenią o_O zaś matematyka to cudowna i fascynująca nauka i bynajmniej nie ze wzgledu na poznawanie tajników bankowości... moze ekonomię też bedziemy zdawac obowiązkowo. o.O albo matura ze znajomości funduszy inwestycyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: prośba od niehumanisty IP: *.chello.pl 14.04.07, 08:10 Skoro ludzie mają sami decydować, to może znieść też obowiązkowy polski i obcy? I generalnie wszystko znieść, skoro każdy ma sam decydować... ;) Jestem humanistką (dwa kierunki: społeczny i humanistyczny) i widzę, jak znajomość matematyki ułatwia życie. Na studiach polonistycznych ludzie nie umieją policzyć średniej własnych ocen, przepraszam, ale "humanizm" ich z tego nie zwalnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miasto.mania Re: prośba od niehumanisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 22:18 to nie wiem z kim Ty się, za przeproszeniem, zadajesz, że średniej nie potrafią policzyć. do tego nie jest potrzebna matura, a promocja w pierwszych klasach podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: Już jest: dyskalkulia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 22:19 Jeśli chodzi o maturę z matmy, to uważam że nie jest ona koniecznością.Program jaki jest omawiany jest przez lata licealne raczej nie jest Ci przydatny w codziennym życiu.Sądzę, że matura jest twoim osobistym egzaminem dojrzałości i to każdy z nas osobna powinien wybierać przedmiot, który chcę zdawać na maturze.Rozumiem to, iż obowiązkowy musi być język polski gdyż jest to nasz język ojczysty i nieumiejętność w posługiwaniu się nim byłoby trochę śmieszne, ale co do matematyki to uważam, że jest przedmiotem jak każdy inny co sprowadza go do niższej rangi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nujska Re: Już jest: dyskalkulia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:02 Akurat jesli chodzi o kredyty i takie praktyczne, zyciowe czynnosci to dobra sprawa. Tego uczy sie na matematyce, ale czy rzeczywiscie musze zdawac mature obowiazkowa z tego przedmiotu? Jestem tzw. humanistka, z roku na rok ledwo co przechodzilam z matmy, natomiast z polskiego i języków radzę/ radziłam już :)/ sobie swietnie. Z matematyki wyniosłam jedynie zdolnosc obliczania procentów i to wystaczy mi, zeby obliczyć jaka jest cena po przecenie 20%... Potrafię też obliczyć, które oprocentowanie jest korzystne, ale to nie tylko dzięki liczbom, ale PRZEDE WSZYSTKIM czytaniu ze zrozumieniem... I akurat w tym przypadku to bardziej sie liczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 18.03.07, 10:48 Haha, nie wiedziałem nawet. Brawo psychologia UJ 18, czy 20 osób na miejsce. Cudowna psychologia w końcu wynajdzie 'lekarstwo' na wszystko. Przymuje taką postawe, ponieważ na przykładzie mojego liceum z czterech klas humanistycznych tylko w jednej są ludzie, którzy tak na prawde coś sobą reprezentują. Pomimo tego, iż wg mnie posiadamy historyków o wielkiej wiedzy, to zdających owe przedmioty jest b. mało, a przecież to kwestia robienia notatek i czytania książek. Czemu tak jest? pewnie za raz ktoś mnie zaatakuje, nie boje sie, to jest moja opinia. Czemu ludzie boją sie WOSu? oba poziomy można przyzwoicie napisać czytając wiadomości na onecie... Waga matur z matematyki, chemii, a WOSu jest przecież taka sama. Totalny bezsens dla mnie, dlatego śmieje sie z ludzi, którzy panikują w obliczu obowiązkowego sprawdzianu z dodawania i obliczania średniej w 2010 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 02:43 Wyobraź sobie, że jest klinicznie potwierdzony rodzaj dysleksji - dyskalkulia. Ktoś, kto jest chociaż przeciętny z matmy nie ma pojęcia co to znaczy, z czym będą musieli zmierzyć się uczniowie z tą przypadłością. To tak, jakby niewidomy miał jeździć samochodem... Poza tym dyskalkulia ma też różne 'poziomy', ale jest w społeczeństwie grupa osób niewyuczalnych matematycznie. Biorąc przy tym pod uwagę fakt, że dyslektycy to osoby ponadprzeciętnie inteligentni, to niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego karać ich za coś, czemu nie są w żadnym stopniu winni? Obawiam się, że dla większości tych osób edukacja zakończy się na liceum, bo nie zdadzą matury z matmy i tym samym odetnie się im drogę na studia.... A teraz jeszcze wyobraź sobie, że taki ktoś dostał z rozszerzonego j.polskiego 6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.u3d.net 09.05.07, 11:47 gdybys sie orientowal choc troche w tym co sie na swiecie dzieje a nie tylko matematyczne obliczenia robisz w chacie bo nikt cie nie lubi to bys widzial/a ze istnieje nie dysmatematycznosc durniu tylko dyskalkulia. zamiast uczyc sie jednego wzoru na pamiec moglabys/moglbys cos poczytac. matma nie wymaga myslenia wiec nie wiem czemu wsrod "matematykow" wystepuje ogolne otepienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nujska Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:49 Psychologia w zależnosci od swojej specjalizacji, wcale nie musi byc 'humanistyczna'. Jest to szeroka dziedzina, psychologia stosowana ze swoimi specjalnosciami zakrawa wręcz o bardzo scisle przedmioty... Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: obowiązkowa matura z matmy... 30.03.07, 13:56 g... prawda, każdy jest w stanie się nauczyć matematyki jak każdego innego przedmiotu(nie mówie że od razu na piątke), każdy może zrozumieć np. funkcje trygonometryczne, tylko że jednemu na to wystarczą dwie lekcje, inny by potrzebował powiedzmy siedmiu. A że godzin matematyki jest mniej więcej tyle samo co religii(!) to jest jak jest. Zwłaszcza że z tego co wiem program jest jednak nieco przeładowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 22:45 Program jest okrojony niemiłosiernie. Żadnej, uwierz, żadnej wyższej matematyki nawet nie dotyka - w związku z tym i tak rośnie pokolenie analfabetów matematycznych. Widać to szczególnie na polibudach gdzie po I sem leci z każdego wydziału około 1/3 studentów. A żeby nie było - też jestem ofiarą prymitywnego systemu nauczania matematyki... choć obecnie szczęśliwym studentem fizyki:). pozdro WF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ellyzka Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.miechow.com 23.04.07, 14:25 # przedmioty to zdecydowanie nie za dużo, akurat w sam raz. Przecież kilkanaście lat temu, w czasach gdy maturą zdawali nasi rodzice, to obowiązkowo zdawało się aż 5 przedmiotów. Teraz jakby obowiązkowy był tylko np. polski, a resztę możesz zdawać a nie musisz, to nigdzie by się te osoby z tym 1 przedmiotem nie dostały, no chyba że dobrze by zapłaciły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokos Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.21.pl 03.05.07, 22:34 behahhaha czlowieku TRZY przedmioty to duzo ?:D:D:D:D w niemczech na maturze zdaje sie 8 (slownie OSIEM)[w tym rowniez mate] :) a mowia ze idziemy pro europejsko alebo ze mamy lepsze szkoly ;) guzik prawda:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghy Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 08:44 jestem ciekawa czy wy bylibyscie tacy madrzy gdyby wam przyszlo pisac ta mature !!!!!!!!!!!!!??????? bo bardzo w to wątpie !!!!!!! teraz wszyscy ze "powinni pisac.."a sami napewno by jej nie napisali!!!!!!!!! i mysle ze zadania na maturze to nie bedzie zwykle dodawanie i liczenie sredniej ale jak dowala zadania to nikt tej matury nie zda !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nujska Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:52 portalu: kokos napisał(a): > behahhaha czlowieku TRZY przedmioty to duzo ?:D:D:D:D w niemczech na maturze > zdaje sie 8 (slownie OSIEM)[w tym rowniez mate] :) a mowia ze idziemy pro > europejsko alebo ze mamy lepsze szkoly ;) guzik prawda:)AKurat moj brat jest po maturze i szkolnictwie w Niemczech, więc ma info z pierwszej ręki... Tam sposób nauczania i (!) zdawania jest zupełnie inny niż u nas. Skoro tak bardzo odnosisz się do tamtego systemu (jak dla mnie bardzo dobrego) to u nas jest wieeeele do zmiany. I nie mozna zaczynac od egzaminu, bo to koniec dlugiej drogi edukacji. Takie zmiany wprowadza sie juz w podstawowce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miasto.mania Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 22:14 >>Szkoda, że tak późno, bo brak podstawowych umiejętności matematycznych to >>rodzaj analfabetyzmu, baaardzo częsty w tym kraju. a Ty maturę masz pewnie dawno za sobą. inaczej nie pisałabyś tak. i z 'humanistami' też zapewne masz dużo wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.05.07, 13:14 Aga ,sama jesteś analfabetką jeśli myślisz , ze humaniści są gorsi od umysłów ścisłych .A może tak wprowadzić dla matematyków obowiązkowa maturę z historii ? Moja córka nie ma talentu do matematyki i jeśli matura będzie na obecnym poziomie ,to będę zmuszona wysłać ją na korki -dasz mi na nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nujska dokladnie ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:56 Gość portalu: Krystyna napisał(a): > Moja córka nie ma talentu do matematyki i jeśli matura będzie na obecnym > poziomie ,to będę zmuszona wysłać ją na korki -dasz mi na nie ? Dokladnie tak! Ludzie o tzw. "umysłach scislych" nie mogą sobie poradzić i biorą korki z polskiego... To ma działac to tez w drugą stronę? que? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennik Czyli dopiero rocznik 91' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcdefg Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.4web.pl 31.03.07, 10:19 a wg mnie to bardzo dobrze, bo wydaje mi sie, ze na 30% pdstawowy poziom to kazdy powinien napisać. Matematyka na 30% to podstawy podstaw, ludzie, to poprostu trzeba umiec, zeby sobie w zyciu poradzc, potem ktos nie umie w sklepie ile bedzie kosztować swterek po 20% obnizce ceny...MATURA OBOWIAZOWA TO BARDZO DOBRY POMYSŁ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.aster.pl 31.03.07, 22:14 Zgadza się. Tu jest przykład analfabetyzmu matematycznego raportyspecjalne.onet.pl/1,255,8,29049975,79831608,3653920,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 07.04.07, 01:38 Wprowadźmy historię obowiązkową ! Chociaż mam historię w małym palcu (w końcu ją wykładam) to wiem, że jest to bezdenna głupota. Matematycy prawdopodobnie by nie zdali, a humaniści -cóż skoro matma ma być obowiązkowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawiejakhistoryk Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 19:46 Idąc za rozumowaniem "stronnictwa promatematycznego" na maturze powinien być obowiązkowy każdy przedmiot nauczany w szkole średniej. Na przykład, Biologia - jak można nie znać w dorosłym życiu budowy ludzkiego organizmu; Geografia - jak można nie wiedzieć, gdzie leży nasz "strategiczny sojusznik" USA; Historia - trzeba przecież znać przeszłość swojego kraju; PO - powinno się znać zasady pierwszej pomocy; WF - każdy "obywatel IV RP" powinien umieć grać w siatkówkę i biegać na 60 m w 7 sec... Mam wymieniać dalej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gurnis Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 20:37 jestes w błędzie, poniewaz zaryzykuje stwierdzenie ,ze nauki humanistyczne sa "pochodnymi"( uzywam tego słowa w tym znaczeniu dosc elastycznie, wiec sie nie czepiajcie proszę) języka polskiego, natomiast nauki przyrodnicze i scisle matematyki. Stad oba przedmioty powinny byc obowiazkowe na maturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawiejakhistoryk Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 19:25 Otóż, ty jesteś w błędzie i postaram cię z niego wyprowadzić. Primo, historia nie jest wg mnie nauką humanistyczną, a wręcz do bólu ścisłą ( logika, łączenie faktów itp. ) jedynie interpretację źródeł można troszeczkę porównać do interpretacji wiersza. Nauki ścisłe, owszem, są w jakimś stopniu pochodnymi matematyki, lecz nauki przyrodnicze, w żadnym razie. Co ma budowa wewnętrzna ryby lub gametofit paprotnika do "królowej nauk". Jaki jest związek pomiędzy nią a troposferą i czarnoziemem - żaden. Dzieląc przedmioty na "bloki" istnieje, wg mnie oczywiście, coś takiego: polski; historia i WOS; WOK, Plastyka itp; matematyka, fizyka; chemia; biologia i geografia. Jeśli o jakimś ważnym przedmiocie zapomniałem to proszę o przypomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 09.04.07, 09:58 Ah, czyli wg Ciebie, historia jest bardziej 'scisła' niż nauki przyrodnicze? No, no nieźle. Co do matury obowiązkowej z historii, pomimo tego, iż sam zdaje matematyke, to nie płakałbym gdyby historia była obowiązkowa. Powiem więcej, historia jest potrzebna, ale wybacz, nie muszę znać każdej kości w swoim ciele, bo jeśli na coś zachoruje, to nie lecze sie sam, jest od tego lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 09.04.07, 10:13 Dalsza częśc mojego posta, niechcąco wysłałem niedokończony. Wracając, jeśli uważasz, iż dogłębna znajomośc struktury naszego ciała jest w życiu ważniejsza, niż umiejętnośc podstawowych obliczeń, to szczerze Cie podziwiam. Powiesz, że dodawania, odejmowania itd. uczy się w podstawówce, otoż, powiem Ci, iż znam ludzi podchodzących do matury, lub po maturze, którzy mieliby z tym problemy. Co z lokatami bankowymi, rozliczeniami, lub chociażby z głupim oszacowaniem pieniędzy, które zarabiamy? Jeśli ja pójde do lekarza(zakładając, iż posiadam jakąś dolegliwość, a nie lecze sie sam), to ludzie, którzy mają problemy z liczeniem będą wydzwaniali do ekonomistów, matematyków itd. ? Historia jest potrzebna, patrząc na nią z perspektywy przeszłości naszego kraju, lecz nie powinna być zdawana obowiązkowo, tylko jej elementy mogłyby zawierać się w egzaminie z j. polskiego. Zamiast idiotycznych wierszy, który każdy interpretuje inaczej, a i tak 'klucz jest jeden' mogłaby sie pojawić jakaś lektura, która zawiera fakty historyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gurnis Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 10:30 masz racje, nie mozna wszystkich tych przedmiotow wrzucac do dwoch tylko blokow, dlatego w tej klasyfikacji posluzylem sie-jak zanznaczylem- spora elastycznaoscia, jest jednak w tym podziale wiele prawdy. 1. na studiach geograficznych na pierwszych trzech senestrach wykladana jest matemtyka i fizyka, mimo iz w zakresie znacznie okrojonym w porownaniu do studiow politechnicznych ,to mimo wszystko jest, poniewaz geografia przynajmniej w 1/3 korzysta z nauk scisle scislych(zwlaszcza z astronomi) 2. biologia i chemia- na AM wymagana jest rowniez fizyka(zmora wszystkich kandydatow na te studia ;) ). podobnie na kierunki typu technologia chemiczna, czy ochrona srodowiska(matma). 3. fizyka jest rowniez nauka przyrodnicza- a wlasciwie ich fundamentem Co do histori ,to owszem jest wiele prawdy w tym co napisales-cos o tym wiem- ale mimo to smialo mozna uznac ja za nauke humanistyczna, poniewaz przede wszystkim dobre jej opanowanie wymaga wiedzy rodem wyniesionej z jezyka polskiego(o tym tez cos wiem)- historia to nie jedynie analiza faktow poprzez dzialanie prostego schemtu:przyczyna-skutek, ktory owszem jest pochodna logiki, ale rowniez kompleksowa znajomosc takich aspektow ,jak chocby filozofia. Natomiast istnieje pewna hierarchia przemiotow, zdecydowanie barzdziej rozwijaca i przydatna jest obowiazkowa znajomosc matematyki anizeli biologi, i wcale nie mam tu na mysli matmy na poziomie rozszerzoznym ,ale tej calkiem podstawowej ,ktora IMO naprawde nie wymaga prawie zadnych zdolonosci matemtycznych , a jedynie solidnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie... Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 19:56 Do nvm: Biologię, geografię itd. podałem po to, żeby pokazać, że każdy przedmiot można podciągnąć pod "to jest potrzebne w dorosłym życiu". Co do historii to nie zmienię zdania, że jest nauką bardziej ścisłą, niż humanistyczną. Piszesz, że sami się nie leczymy. A czy sami musimy wypełniać PIT - można dać do biura obrachunkowego i za 30 zł masz wypełniony, nie mówiąc o darmowych programach do PIT'ów. W życiu przyda się TYLKO dodawanie, odejmowanie, dzielenie i mnożenie, a nie prawdopodobieństwo, pola brył obrotowych, czy funkcja wymierna. To, że są maturzyści, którzy nie potrafią dodawać, to nie powód to wprowadzenia obow. matmy. Jak do tej pory, po wielu lat sprawdzianów z tego przedmiotu nie umieją, to się nie nauczą i na maturę. Zresztą dużo osób może takiej matury nie zdać - nie z debilizmu, a z braku czasu - ja, np. zdaję historię i wos rozszerzone i nie widzę wolnej godziny dziennie na naukę matmy. Powiesz, że podstawa jest banalna. Nie dla osób, które skupiały się na innych przedmiotach (nawet nie wiesz ile czasu zajmuje nauka histy). Reasumując, nie widzę powodu dla którego ma zostać wpr. obow. matma, a nie geografia czy wos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 09.04.07, 23:17 No własnie chodzi o to, żeby nie płacić za takie usługi. Bo tak jest ten świat stworzony, że biedny musi sie nauczyć, a ten, co ma pieniądze może sobie to kupić. Nie twierdze, iż przygotowanie do matury z historii to kwestia kilku dni, bo wiem, że trzeba dużo przerobić. A co do obowiązkowej matury z matmy, to w moim odczuciu musi to być własnie takie dodawanie, odejmowanie itd. :) Albo coś w stylu podstaw do wzoru i oblicz. Chodzi głównie o to, żeby społeczeństwo, które zdało ten egzamin dojrzałości trzymało poziom. Przykład - Anglia, to, co dzieje się tam z ludźmi w zbliżonym wieku do naszego to po prostu obłęd. Daje głowe, że połowa ludzi nie wie, gdzie leży Auschwitz, nie mówiąc już o tym, żeby wymienili dawne kolonie angielskie. Jednym słowem - mają pieniądze, nie martwią się o nic. Pewnie np. taki mleczarz, nie ubliżając mleczarzom jest w stanie wziąć kredyt na budowe domu i żyć dostatnie spłacając go. Tak czy siak, wg mnie matematyka powinna obowiązywac w stopniu minimum na 'sprawdzianie dojrzałości' tak, jak obowiązuje w st. minimum j. polski. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawiejak... Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 19:55 Wspomniałem o darmowych programach do wypełniania PIT'ów ;) No i wreszcie mogę się z tobą zgodzić - matma na maturze może być byleby prosta. Zgodzisz się ze mną, że matma podstawowa wcale nie jest bardzo banalna. Jeśli matura z tego przedmiotu to tylko prostsza niż teraz, w przeciwnym razie żądam matury obowiązkowej z historii. P.S. Właśnie sobie przypomniałem, że za rok wyrównują się poziomy na maturze, więc straciłem koncept :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 10.04.07, 21:39 No cały czas chodzi mi o to, że to ma być sprawdzian tych podstaw! Osobiście nie wypełniałem PIT-ów jeszcze, bo nie mialem takiej potrzeby, ale ktoś mi mówił, że takie 'wspomagacze' to shit jest. A co do historii, to również jej podstawy powinny być sprawdzone, ale w egzaminie z j.polskiego. Pozdrawiam i powodzenia na kampanii majowej:) 4.05 - bitwa pod językopolicami :> Moja ostatnia bitwa zakończy sie własnie matmą, mam nadzieje, że pomyślnie, ale pokój dopiero podpisze odbierając papier na AGH-u, jak będą oporni to powtórzymy hiroszime :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawiejak... Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:16 Ja mam 17 maja bitwę nad rzeką Historia. Chcę wykorzystać plan Prądzyńskiego z powst. listopadowego - może sie uda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
appollinka Re: obowiązkowa matura z matmy... 17.04.07, 19:41 Prawiejakhistoryk, a własnie ze biologia [natura] ma się do matematyki i to bardzo. Słyszałeś o ciągu Fibonacciego i złotym podziale/ złotej liczbie phi? "Najbliższe nam liczby Fibonacciego to 1,2 i 5, pięć palców u każdej ręki, dwie kończyny górne i dwie dolne, pięć zmysłów, trzy wypustki głowy (dwoje uszu i nos), trzy otwory głowy (dwoje oczu i usta) i pojedyncze organy, których nie muszę wymieniać. W tym schemacie identycznych części ciała brakuje liczby 4, a nawet jeśli uznamy cztery kończyny za należące do tej samej kategorii, to znacznie więcej znajdziemy w naszym ciele liczb 5. Poza tym, u większości ludzi wysokość do pępka stanowi 0,618 łącznej wysokości, co zauważył i naszkicował Leonardo da Vinci. Jeśli zmierzymy długość poszczególnych kości palców wówczas ich proporcje będą również oscylowały wokół liczby phi.Najbardziej efektownym przejawem istnienia złotej proporcji w świecie zwierząt są zapewne muszle, których kształt układa się zgodnie z przebiegiem tzw. Spirali Fibonacciego." itd itd wiec prosze nie mów ze to się ma nijak do siebie :) a matma obowiazkowa powinna byc, kiedyś w starej maturze była i jakoś było dobrze. A matura podstawowa nie jest trudna [nie wiem co wtedy powiecie o rozszerzonej?] a jak zwieksza ilosc matmy to wogole bedzie to już mały problem. To tak samo jak umysł ścisły musi zdawać języki bo musi je znać, tak samo humanista powinien znac podstawy matematyki aby choc samemu obliczyc jak płot postawić aby powierzchnia ogradzająca była największa :) Odpowiedz Link Zgłoś
appollinka Re: obowiązkowa matura z matmy... 17.04.07, 19:46 Prawiejakhistoryk- mylisz się :) biologia [natura] jest bardzo powiązana z matematyką. Słyszałeś o ciągu Fibonacciego i złotym podziale/złotej liczbie phi? "Najbliższe nam liczby Fibonacciego to 1,2 i 5, pięć palców u każdej ręki, dwie kończyny górne i dwie dolne, pięć zmysłów, trzy wypustki głowy (dwoje uszu i nos), trzy otwory głowy (dwoje oczu i usta) i pojedyncze organy, których nie muszę wymieniać. W tym schemacie identycznych części ciała brakuje liczby 4, a nawet jeśli uznamy cztery kończyny za należące do tej samej kategorii, to znacznie więcej znajdziemy w naszym ciele liczb 5. Poza tym, u większości ludzi wysokość do pępka stanowi 0,618 łącznej wysokości, co zauważył i naszkicował Leonardo da Vinci. Jeśli zmierzymy długość poszczególnych kości palców wówczas ich proporcje będą również oscylowały wokół liczby phi. Najbardziej efektownym przejawem istnienia złotej proporcji w świecie zwierząt są zapewne muszle, których kształt układa się zgodnie z przebiegiem tzw. Spirali Fibonacciego. " itd itd. Matura z matematyki jest potrzebna tak jak matura z języków. Skoro umysł ścisły musi zdać języki [obcy i polski] to czemu umysł humanistyczny nie moze zdać matematyki? wszytsko jedt do wyuczenia w jakimś stopniu :) a wydaje mi sie ze kazdy powinien znać podstawy matematyki, ktora nas otacza i na prawde nie boli tak jak polski, historia :) Odpowiedz Link Zgłoś
appollinka Re: obowiązkowa matura z matmy... 17.04.07, 19:54 a tutaj jeden link do wiekszej ilopsci wymienionych zaleznosci pomiedzy naturą a matematką www.open-mind.pl/Ideas/LiczbyM1.htm#Fibonacci i złoty podział swoją drogą, bardzo intrygujące to jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
nujska fibonacci 09.05.07, 12:23 bardzo mnie to zaciekawilo. Juz sobie go znalazłam, ale dziekuje za linka, - appolinka :)) Wiedzialam o tej zaleznosci, ale bardziej z perspektywy historii sztuki. fajnie, że wiem już jak nazywal sie człowiek, który to uporządkował: ) dziekuje~! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miasto.mania Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 22:21 sugeruję jeszcze religię [pewnie i tak już niedługo...] w końcu jesteśmy tak katolickim krajem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 19:57 nie ma matury obowiązkowej z matmy dla rocznik 90' ;D dopiero 91 piszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cholek Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 14:47 Jejciu jacy tepi ludzie 88 rocznik matura 2007 89 rocznik matura 2008 90 rocznik matura 2009 91 rocznik matura 2010 - i od tego mometu jest matma obowiązkowa wyżej było napisane ze od 2010 roku ale niektórzy naprawdę nie potrafia liczyc najprostyszych liczb. A poropo matury z matmy jest to genialny pomysł ponieważ uważam ze jest to niezbędny przedmiot do zycia tak jak polski wreszcie tych idiotów nie bedzie na studiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 14:37 Od ładnych kilku lat udzielam korepetycji z matematyki ( i nie tylko). Na wszystkich poziomach od podstawówki aż po studia. Uważam że obowiązkowa matematyka jest potrzebna. Ale zdecydowanie musi iść za tym zmiana sposobu nauczania matematyki w Polskich szkołach. Głównym problemem jest fakt, że gimnazjum praktycznie realizuje tylko program dwóch ostatnich klas dawnej szkoły podstawowej. A w liceum ściśniętym do trzech lat starcza czasu ledwie na przerobieniu programu podstawowego, który jest w bardzo dużym stopniu okrojony. Najgorsze jest również, że z program w ogóle nie przygotowuje dalszej nauki matematyki na poziomie wyższym. Stąd tak mało osób wybiera obecnie studia techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mata2e Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 16:50 a wcale nie prawda..bo to ze pisza w necie nic nie oznacza...nie ma zadnego rozporządzenia ze nie piszemy matmy na maturze ;/ narazie jest ze piszemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:17 Wcześniej uważałam, że to głupota. Teraz myślę, że to dość mądry pomysł. Jak widzę jak "inteligentni inaczej" zdają maturę i dostają się na studia to się zastanawiam jaką wartość wkrótce będzie miał mgr. przed nazwiskiem... Chyba żadną:/ Jeśli ktoś się przyłoży, to zda na pewno. Jak ktoś ma z tym ogromny problem, to niech się zastanowi nad tym, czy w ogóle powinien zdawać maturę. Na języku polskim i innych przedmiotach humanistycznych też potrzeba myśleć logicznie (a w szczególności na maturze). Nauka matematyki tylko pomoże;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pjh Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:25 "Jeśli ktoś się przyłoży, to zda na pewno" Problem w tym, że w liceum nie ma dużo czasu na przykładanie się do przedmiotów, które nie są potrzebne na studia. Pomyśl, jak osoby zdające na medycynę (chemia, fizyka, biologia) albo na prawo (historia i WOS na większości uczelni) mają się przyłożyć do matmy. Ja ledwo wyrabiam z WOSem i historią, które piszę rozszerzone (tym bardziej, że mam te przedmioty baaardzo podstawowe w szkole). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 15:29 mamtme powinni zdawac tylko ci ca chca...w klasach z rozszerzonymi przedmiotami jest bardzo cięzko..ja osobiscie zdawac bede biologie i chemie...wiec matma do szczescia nie jest mi potrzebna..zwłaszcza ze mój nauczyciel zbyt duzo nie uczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diboo:) Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 16:25 Jak ktoś zdaje na medycynę, to z palcem w dupie (za przeproszeniem) zda matematykę na podstawie:/ Taka prawda. Moja siostra była w klasie mat-inf i mimo, że ma umysł bardziej humanistyczny (poszła na prawo) jakoś poradziła sobie z rozszerzoną matematyką. Nie chodzi mi o jakieś ogromne przykładanie się. Jeśli na sprawdzianie z matematyki dostajesz 3-ki, to zdasz bez problemu. Z resztą, jak już pisałam, dzięki temu przedmiotowi musisz trochę "wysilić" swój umysł, w sensie - myśleć logicznie. A to się przyda przy każdym przedmiocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pjh Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 20:15 Rozumiem twój tok myślenia, ale ja podchodzę do tego od swojego punktu widzenia (który jest - z pewnością - zbieżny z wieloma innymi). Uwierz mi, zdając za miesiąc historię i WOS (o uczeniu się z anglika i polskiego - też rozszerzonych nie mam co marzyć) widzę, że na matmę nie miałbym ZUPEŁNIE czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
demorgan Niekoniecznie 19.04.07, 08:20 Osobiście zdawałem matematykę, i historię na maturze, przygotowując się jednocześnie do egzaminów wstępnych na Prawo na UŚ w Katowicach. Wystarczy odpowiednio wcześnie zabrać się do pracy i dobrze zorganizować sobie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
kogiel87 Re: obowiązkowa matura z matmy... 20.04.07, 14:13 Powiem tylko tyle że wprowadzanie matury z matmy było poważnym błędem ja naszczęście mam mature za sobą .. To będzie gwódź do trumny dla nie których maturzystów co mają problemy z matmą i nie tylko jak również dla prawdziwych humanistów .. Przy obecnej sytuacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nvm Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.brzesko.net.pl 22.04.07, 23:04 I znowu pojawia sie problem 'prawdziwych humanistów' i 'fałszywych', którzy mają problemy z matmą. Wg mnie nie ma szans, aby dojśc do porozumienia w tym temacie(przynajmniej na forum). To prawie tak, jakby lewica miała opracować coś wspólnie z prawicą w naszym kochanym sejmie. Oni jednak wolą stać na torach, autostrady blokować:> Posły-osły, senatory... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.chello.pl 23.04.07, 10:25 Prawdziwy humianista to człowiek inteligentny i poradzi sobie ze wszystkim, nawet z dzieleniem i pierwiastkowaniem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
demorgan Jeszcze o prawdziwych Humanistach 24.04.07, 15:33 I tu sie zgodzę z Agą. Kończyłem mat-fiz. Obecnie piszę pracę magisterską na Politechnice. Ale to wcale nie determinuje moich zainteresowań. Jakkolwiek z przedmiotami ścisłymi nie mam problemu, to również nie odrzuca mnie od przedmiotów typowo humanistycznych a wręcz przeciwnie . Historia jest moją wielką życiową pasją i poświęcam się jej nie tylko powierzchownie. Uważam że zasłanianie się humanizmem jest tylko wymówką oszukiwaniem samego siebie i wygodnym tłumaczeniem swojego lenistwa. Czas na naukę zawsze da się znaleźć to kwestia dobrej organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 20:21 Chyba ktoś już zapomniał, czym przynajmniej kiedyś był humanizm. W skrócie było to bycie wszechstronnie rozwiniętym, włączając w to matematykę itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: obowiązkowa matura z matmy... 02.05.07, 20:24 jak ja się cieszę że urodziłam się w 88. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.is.net.pl 04.05.07, 21:23 ja tam mysle ze bardzo dobrze, ze matma bedzie obowiazkowa... skoro "ściśloki" muszą zdawac polski to niech humanisci tez sie pomęczą!!! a jak.. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 13:16 dokłądnie. bardzo dobrze ze bedzie matma. mogliby jeszcze język polski zrobić według starej formuły :P pisemny rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinek Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.net.pulawy.pl 08.05.07, 14:05 zgadzam sie w 100% ja pisze 2010 i mam nadzieje że bedzie ta matma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: obowiązkowa matura z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:02 Eh humanisci jak ja mam ich dosyc, inzynier u mnie w firme, napisal do klienta list zajmujacy 2 strony bitego tekstu, a informacje mozna bylo strescic w 3 zdaniach. Myslalem ze go zamorduje. Smial powiedziec jeszcze ze humanista jest. Inzynier ma powiedziec tak, nie, lub podac wartosc :/ Humanisci sa bezwartosciowi, kiedys ten swiat sie skonczy, wojna byla, jest, i zawsze bedzie. Czy umiejetnosc pisania recenzji czy wierszy pomoze odbudowac go? Humanisci bede potrafili wznosic domy, leczyc rannych, zajmowac sie produkcja zywnosci? Odbudowywac ten swiat ze zgliszczy ? Nie? No to wybaczcie ale nie bedzie dla was miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
obca1 humaniści są przydatni 09.05.07, 12:30 bez książek, poezji itp. czym byłby dzisiaj świat? bez własnej kultury, bez tożsamości, bez filozofii, bez sztuki nie byłoby CZŁOWIEKA dawniej różne gałęzie wiedzy były powiązane..prawdziwy humanista to człowiek niesamowice wszechstronny..malarz, konstruktor, działacz polityczny i poeta w jednym :) to humaniści, coraz bardziej ciekawi świata i możliwości człowieka pchali cywilizację do przodu teraz człowiek zrobił się wygodny i to wszystko podzielił na kawałki (albo poeta albo inżynier) ale cały czas jedno napędza drugie i się toto przeplata nie wyobrażam sobie świata bez humanistów: nie byłoby książek, kina, dziennikarzy, prawników, polityki.. za to byłoby wiele dróg, mostów i mieszkań co w sumie też ma swoje plusy ;) Odpowiedz Link Zgłoś