Dodaj do ulubionych

Czy zgodne z prawem???

11.05.03, 12:32
W jednej szkole licealnej w Płocku jutro są wyniki matur z pisemnych. Wyniki
mają być ogłaszane na auli wyczytując imię i nazwisko,i ocena z j.polskiego i
z drugiego przedmiotu. Chciałbym się dowiedzieć czy wyczytując imię i
nazwisko,a także oceny z przedmiotów nie łamią prawa o ochronie danych
osobowych??? Wiem,że nie wszędzie matury były kodowane, wiec dyrekcja pewnie
uważa jak nie były kodowene to muszą podawać imnię i nazwisko w raz z oceną
publicznie (na auli czy też wywieszenie listy). Uważam iż jest sposób podania
ocen nie łamiąc przytym praw o ochronie danych osobowych, jest to możliwe:
zamiast podawania imienia i nazwiska,można podać klasę i zaraz potym nr.z
dziennika, np.: IVz 23, j.polski:4, historia:2. W taki sposób jakiś Jan
Kowalski będzie przeciesz wiedział, że jest z klasy czwartej "z", i że nr 23
to jego nr. z dziennika, NIEPRAWDA!!!???
Proszę o opinię ludzi zwykłych, maturzystów i PRAWNIKÓW, także niech może
zainteresuje się redakcja GAZETA
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: maturzysta Re: Czy zgodne z prawem??? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.05.03, 14:26
      jak zdam to mnie to nie interesuje jasli nie ,napewno wkorze sie ze wszyscy o
      tym wiedza
      hehheeh
      • olsza32 Re: Czy zgodne z prawem??? 12.05.03, 13:51
        No wsumie masz rację, ale i tak mi się wydaje,że szkoły łamią prawo o ochronie
        danych osobowych
    • Gość: pawelblu Re: Czy zgodne z prawem??? IP: *.miedzylesie.waw.pl 12.05.03, 17:27
      olsza32 napisał:

> zamiast podawania imienia i nazwiska,można podać klasę i zaraz potym nr.z
      > dziennika, np.: IVz 23, j.polski:4, historia:2. W taki sposób jakiś Jan
      > Kowalski będzie przeciesz wiedział, że jest z klasy czwartej "z", i że nr 23
      > to jego nr. z dziennika, NIEPRAWDA!!!???
      > Proszę o opinię ludzi zwykłych, maturzystów i PRAWNIKÓW, także niech może
      > zainteresuje się redakcja GAZETA

U mnie wlasnie tak jest !!!
      • olsza32 Re: Czy zgodne z prawem??? 12.05.03, 19:11
        To masz Spoko, i chyba tak powinno być wszędzie,co nie?
    • Gość: ja Re: Czy zgodne z prawem??? IP: *.w / 192.168.10.* 12.05.03, 20:48
      Dobra rada dla Ciebie:
      Porusz ten problem w szkole, zrób trochę zamieszania a napewno nie zdasz
      ustnych. To nie jest chyba taki duży problem, bo mogą być większe.
      • olsza32 Re: Czy zgodne z prawem??? 13.05.03, 00:53
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Dobra rada dla Ciebie:
        > Porusz ten problem w szkole, zrób trochę zamieszania a napewno nie zdasz
        > ustnych. To nie jest chyba taki duży problem, bo mogą być większe.

Ja nie zdaję matury w żadnej ze szkół, ale poruszam ten problem, ponieważ nie
        podaba mi się jak łamią prowo o ochronie danych osobowych,ale poruszyłem ten
        temat, ponieważ, bo dużo moich znajomych ma tak w swoich szkołach jak to
        przedstawiłem głównym temacie. Jestem kutliwy i jak bym miał maturę w szkole i
        coś takiego by zrobili to bym się kłucił i tak zawsze stawiam na swoje nie
        patrząc co mi zrobią, no ale...
    • Gość: tty Re: Czy zgodne z prawem??? IP: *.wronki.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 21:10
      Jesli ktos bedzie chcial dowiedziec sie o twoja konkretna ocene, to i tak sie
      dowie. Mysle, ze gra nie jest warta zachodu. Mozliwe, ze masz racje - u mnie
      np. na studiach juz nie wywieszaja ocen z nazwiskami, tylko z numerami
      indeksow. Ale i tak nie wiem, czy slusznie trzesa dupskami - moze to nawet nie
      byloby lamanie prawa... Nie wiem dokladnie. W kazdym razie nie warto sie o to
      teraz bic ;). Pozdrowienia i powodzenia.
    • Gość: max Re: Czy zgodne z prawem??? IP: *.osowo.pl 12.05.03, 21:57
      Nie, nie jest to zgodne z prawem, ale co zrobic... U nas w szkole 2 lata temu
      po raz ostatni oglaszano wyniki publicznie, potem ktos zrobil z tego afere
      (gazeta, radio, tv) i teraz juz kazdy indywidualnie otrzymywal wydruk z
      ocenami w gabinecie dyrektora :))
      • Gość: ananke3 Re: Czy zgodne z prawem??? IP: *.laziska-gorne.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 22:15
        Wszystko bzdury, nie rozumiem, czego się wstydzić? To może niech wszyscy
        przyjdą na ogłoszenie wyników w maskach? :))
      • Gość: k_a_t_ja Re: Czy zgodne z prawem??? IP: 81.15.215.* 12.05.03, 22:16
        to nie jest zgodne z prawem, jak wiele rzeczy dziejacych sie w szkolach...
        zgadzam sie z przedmowca, ze robiac teraz z tego afere mozesz miec powazniejsze
        problemy...
        u mnie w szkole zawsze wywieszano do publicznej wiadomosci wyniki matur. 2
        lata temu maturzysci jeszzce kilka miesiecy przd matura upomnieli sie o swoje
        prawa i dzis wisza tylko terminy ustnych egzaminów- reszty mozna dowiadywac sie
        w sekretariacie lub u wychowawcow. jednak jak przychodzo co do czeko to i tak
        kazdy w szole doskonale wie, kto i na ile zdal- a tym bardziej wiadomo kto nie
        zdal......
    • Gość: Prawo Zgodne IP: osmolin:* / 10.0.11.* 14.05.03, 17:02
      Z tego co mi wiadomo oceny abiturientów są jawne.
      Przecież jak to rozkodują to egzaminatorzy i
      nauczyciele dowiedzą się kto jaką dostał ocenę. A np.
      dzienniki, wywiadówki inni rodzice znają oceny nie
      tylko swoich dzieci :)
    • Gość: ewa Re: Czy zgodne z prawem??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 17:39
      robienie problemu z niczego
      kiedyś matka uczennicy nie chciała mi podać numeru telefonu (ani do pracy ani
      do domu) i zrobiła mi wykład na temat przepisów
      nie nalegałam, tylko zażądałam oświadczenia, ze nie będzie rościć pretensji do
      szkoły, gdy nie powiadomimy jej np o tym, że córka uległa wypadkowi
      Niedługo, nie będzie można głośno podać oceny z odpowiedzi ustnej, wyczytać
      zagrożonych, a zaraz potem wejdzie zakaz pytania ucznia przy całej klasie
      W mojej szkole oceny z pisemnej matury dostają na karteczkach, po pół godzinie
      każdy zna oceny wszystkich, a jedynki w pierwszej kolejności
    • alassea Re: Czy zgodne z prawem??? 16.05.03, 20:16
      Nigdy o tym nie myślałam, chociaż u nas było tak jak mówiłaś, wisiała lista a
      na niej klasa i tylko numer z dziennika...
    • Gość: pistacjusz Re: Czy zgodne z prawem??? IP: 80.48.181.* 18.05.03, 07:46
      chodzisz do szkoly przez 4 lata znasz wszystkich lub prawie wszystkich ludzi
      wiec tak bardzo ci zalezy na tym aby na sam koniec byly jakies niesnanski,
      paranoja. Zreszta i tak po minie widac kto nie zdal a kto nie....
    • Gość: eva Re: Czy zgodne z prawem??? IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 12:14
      u mnie dyrektor powiedzial, ze taka praktyka pozostaje w zgodzie z ustawa o
      ochronie danych osobowych. a poza kwestiami prawnymi - bez przesady, i tak i
      tak kazdy wie, kto co dostal. co za tajemnica? po co komplikowac? pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka