Dodaj do ulubionych

j.polski-->ważne

27.04.07, 18:12
czy to prawda, że na egzaminie pisemnym możemy mieć na ławce WŁASNE słowniki
ortograficze?
tak przeczytali dzisiaj u nas w szkole

-trochę to dziwne->czy to nie ułatwi ściągania--> czy one będą jakoś
sprawdzane?

co u was mówii ?
Obserwuj wątek
    • Gość: rexio Re: j.polski-->ważne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 18:16
      nom- u mnie też czytali, że można je mieć .

fajnie ;)
      • Gość: b Re: j.polski-->ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.07, 18:37
        Nie, nie można, przypada wg przepisów 1 słownik ort. i poprawnej polszczyzny na 25 osób. Procedury wszędzie, w całej Polsce takie same.
        • gohha1 Re: j.polski-->ważne 27.04.07, 18:39
          NIE!!!!!!!!!!!!
          u mnie też czytali, że można mieć WŁASNY!
          serio!
          • Gość: anakonda JA WIEM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 08:05
            tak, to prawda, słowniki takie mozna mieć: j. słownik ortograficzny i słownik
            poprawnej polszczyzny, ale na miesiąc przed maturą trzeba je było oddać
            (sprawdzane jest czy nie ma w nich żadnych ściąg; podobnie oddawane są
            kalkulatory na matmę i fizykę) wiec już za późno. Kilka osób z mojej klasy
            oddało słowniki, ja tam nie dawałam.
            • fcbeny Re: JA WIEM! 28.04.07, 09:20
              Jakie kalkulatory???
              Nie oddaje sie kalkulatorów do sprawdzenia.
              • Gość: anakonda Re: JA WIEM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:53
                ależ oddaje się! to znaczy, ze ja nie wiem co robiłam i gadam od rzeczy tak?
                ależ oddaje się, żeby zniwelować przynoszenie kalkulatorow NIEprostych.
              • Gość: kaśka Re: JA WIEM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 20:12
                no właśnie.nie oddaje się kalkulatorów!!!!chyba wszystkiego nie wiesz...
        • Gość: brak Re: j.polski-->ważne IP: *.client.duna.pl 28.04.07, 09:28
          słuchajcie to prawdopodobnie zalezy od szkoly bo u mnie np. slowniki mozna
          przyniesc w dzien matury.
          • Gość: Dominika Re: j.polski-->ważne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 09:42
            u mnie też tak można!

Więc to znaczy że te przyniesione w dzień matury nie bedą sprawdzane?
    • Gość: bla bla Re: j.polski-->ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 11:41
      U mnie niczego takiego nie czytali. Z tego co wiem, to chyba na ileś osób
      przypada jeden słownik i leży gdzieś na środku sali, a jak chcesz coś sprawdzić
      to musisz lecieć do niego. Według mnie, na maturze nie powinno używać się
      słownika. W końcu po to właśnie jest matura, żeby się przekonać czy się coś
      umie czy nie. A jeśli ktoś jest jakimś tępakiem, który robi błędy ort. to już
      jego sprawa.
      Ja przez całe życie uczę się ortografii, żeby wyeliminować jakiekolwiek błędy
      nie tylko na egzaminie, a niektórzy "góra" piszą przez "u", mają to gdzieś i
      nie ponoszą konsekwencji. To jest nie fair!
      Wątpię, żeby każdy uczeń mógł mieć własny słownik. Przecież "słownik" mógłby
      mieć tylko jego okładkę, a w środku być nafaszerowany wiadomościami.
      • Gość: anakonda Re: j.polski-->ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:57
        I właśnie dlatego się to oddaje na miesiąc przed!!!! :[
        • Gość: mona lisa Re: j.polski-->ważne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:59
          wcale nie!
          przynajmniej u mnie w szkole!
          u mnie nie ma takiego przespisu że taki słownik trzeba wcześniej okazać, po
          prostu w piątek przynosisz jakiś i już.
          • gdabski Re: j.polski-->ważne 28.04.07, 19:26
            To że szkoły idą na łatwiznę, nie znaczy, że pewnych przepisów nie ma.

/Gdabski
            • Gość: Córka egzaminatora Re: j.polski-->ważne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:02
              Ja tam wierze w to co jest napisane na stronach CKE... jeszcze przyjdzie do was
              na mature jakiś wizytator i obleje was za posiadanie tych słowników. U mnie nic
              takiego nie czytali, a kalkulatory załatwia szkoła, żeby nie było problemów. W
              całej Polsce ma ten egzamin wyglądać TAK SAMO...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka