lipka_19 04.05.07, 19:09 hej czy to prawda, że klucz dopiero stworzą egzaminatorzy w oparciu o to so napisali ludzie??? Tak żeby był miarodajny??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ... Re: KLUCZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 19:11 nie wiem, ciężko powiedzieć. z matury z ubiegłego roku do dziś nie ma klucza ... tylko jakiś przykład na stronach cke rozwiązany na niebiesko. może teraz tez tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
na_lesnik Re: KLUCZ 04.05.07, 19:11 No prawda, prawda... ale widziałem reklamę wyborczej i mówili że jutro test z odpowiedziami..myślicie , że to te co w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaa1234 Re: KLUCZ IP: *.toya.net.pl 04.05.07, 19:16 mam nadzieje, ze bedzie to samo co dzisiaj jest w necie, bo chce miec jeszcze jakies zludzenia. fakt faktem kluczem mozna zabic, jest zbyt jednoznaczny, a polski to nie matematyka,ech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egz. Re: KLUCZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 19:27 Klucz już jest, teraz tylko weryfikatorzy (czyli ci, którzy sprawdzają egzaminatorów)zweryfikują klucz, tzn. będzie to raczej -jak zawsze- poszerzenie istniejącego klucza o inne zapisy, które także można uznać. I tyle. W zeszłym roku klucz wg którego sprawdzano polski opulikowano po kilku (chyba 3) tygodniach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaaa1234 Re: KLUCZ IP: *.toya.net.pl 04.05.07, 19:32 tak? a gdzie mozna znalezc klucz do zeszlorocznej matury? wszedzie jest tylko przykladowe wypracowanie (juz wyzej ktos o tym wspomnial, tak wiec nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
luthien123 Re: KLUCZ 04.05.07, 19:34 Pewnie tak :) Pamiętam jak z biologii babeczka nam mówiła, że sprawdzili wszystkie prace. Na pytanie jakie organy ciała reagują na stres ktoś w zachodniopomorskim napisał penis - erekcja. Jako, że z wątpliwościami dzwoni sie do OKE to uznano tam, że możliwe jest, że u kogoś może wystąpić taka reakcja i dodano to do klucza. Wszyscy egzaminatorzy w Polsce musieli od nowa sprawdzać prace w poszukiwaniu zagubionych penisów, które musialy byc punktowane ;)) I tak klucz buduje się w oparciu o wypociny uczniów chyba z każdego przedmiotu. Z polskiego pewnie też :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: KLUCZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:04 super:DD ps. a tak poważnie to mi nauczycielka z biologii tez mówiła,ze jak duzo osób napisze inaczej niż w kluczu to dopisuja to do niego, więc bądźmy dobrej myśli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohha1 Re: KLUCZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:11 ale to chyba tylko w przypadku biologii, bo to było takie pytanie- na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. np. na historii jak wszyscy maturzyści ię skumają i napiszą że Mieszko ochrzcił Polskę w 2007 roku, a tym mieszkiem był np. Roman Wielki, to raczejk nie wpisze tego do klucza-prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
luthien123 Re: KLUCZ 04.05.07, 20:16 Tak, było wiele możliwych odpowiedzi, ta nie została uwzględniona wcześniej. Dlatego przytoczyłam to a propos polskiego, w którym każdy podaje inne cechy, których nie ma w kluczu, a które w praniu raczej zostaną dodane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moav Re: KLUCZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:10 klucz musi być gotowy przed egzaminem. Nie wiem dlaczego go teraz nie podali, ale na próbnej był gotowy klucz. Przecież nie byłby fair, gdyby układano klucz po fakcie dokonanym. Moze jedynie uwzgledniaja dodatkowe informacje w kluczu, ktore zawarła wiekszosc maturzystów. Odpowiedz Link Zgłoś