Dodaj do ulubionych

Uniwersytet Śląski

18.05.07, 16:20
Wybiera się ktoś tam??:) Jezeli tak to na jaki kierunek??
Obserwuj wątek
    • Gość: A. Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:26
      A jakie sa warunki rekrutacji? Jeśli zas*ana tabelka geirtychowska obowiazuje,
      to nie mam zadnych szans ....
      • karo881 Re: Uniwersytet Śląski 18.05.07, 16:27
        zalezy na co chcesz isc, ogolnie to rekrutacja tam jest powalona :/
        • Gość: A. Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 16:42
          Chciałabym na etnologie, ale to raczej niemozliwe, zeby mnie przyjeli ;)
          • karo881 Re: Uniwersytet Śląski 18.05.07, 16:52
            a tam:) a jak ci poszla maturka?:) ja tez chyba zloze na etnologie? ten wydzial
            jest w Cieszynie???
    • Gość: Ktosia Re: Uniwersytet Śląski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 17:24
      Idę na psychologię i rekrutacja nie jest tam powalona jak ktoś wyżej napisał :>
      Po prostu osoba mająca np. 45% z rozszerzonego polskiego otrzyma więcej punktów
      rekrutacyjnych niż osoba z polskim podstawowym na 80 % :D
      • karo881 Re: Uniwersytet Śląski 18.05.07, 17:28
        napisalam 'zalezy na co chcesz isc', na wiekszosc przemiotow niestety trzeba
        zdawac po 2 przemioty , w dodatku sa do tego jakies dziwne tabelki
        przeliczeniowe:/ ogolnie to nie umie sie w tym polapac:)
      • Gość: gość Re: Uniwersytet Śląski IP: *.n.INTELINK.pl 31.05.07, 12:59
        a wiesz kochana nie do konca tak jest....zalezy czy poprawiałas mature w tym
        roku czy nie.. radze ci zadzwonic na uczelnie bo zbyt wczesnie sie cieszysz z
        tych wyników
    • karo881 Re: Uniwersytet Śląski 18.05.07, 17:31
      a jeszcze mam pytanie , oplata rekrutacyjna wynosi 80 zl, wiec jezeli skladam
      tam na 2 kierunki to 160 czy moze sa jakies znizki ?;)
    • Gość: Mmmmmmmm Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 18:13
      na Etnologie na Usia sie nie oplaca daruj sobie ,lepiej zloz papier na UJ lub w
      inne miejsce ..
      • Gość: ? Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 19:25
        Czemu sie nie oplaca??
        • bgbeata123 Re: jaka powalona ? 18.05.07, 19:32
          czemu rekrutacja powaloina ? nie ma zadnego przleicznika tylko jest ta durna
          tabelka , chyba,ze o czyms nie wiem , ale na stronce nic nie pisze
          • Gość: al Re: jaka powalona ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 19:48
            składasz na uś? na co jezeli można wiedziec? bo na tym forumn coś mało ludzi co
            tam sie wybiera.
            • Gość: Samuel Re: jaka powalona ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:20
              Ja się wybieram. Na prawo dzienne.
    • Gość: thefieldsoflove Re: Uniwersytet Śląski IP: *.telpol.net.pl 18.05.07, 21:39
      ja się chce wybrać;D na kulturoznawstwo:)))
      • Gość: Sassaa Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 18.05.07, 22:04
        Polecam US to dobra szkoła i wspaniali ludzie tam studiują. Jezeli chodzi o
        Katowice to w cale nie są takie złe , jest to jedno z bogatrzych miast w PL i
        ciągle się rozwija jest duzo parków, ładne kamienice no i duuuzo ludzi ;)
        Fakt powietrze troche nowojorskie hehe ale ogolnie Katosy są spoko :)
        • Gość: olka Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 22:07
          studiujesz tam? Co? jezeli mozna wiedziec ;)
          • Gość: Sasssaa Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 18.05.07, 22:32
            hmm jakby to powiedziec studiowalam - przerwałam - chce znow studiowac :)
            Studiowalam dziennikarstwo i komunikacje społeczną -> POLITOLOGIA
            A do Katowic przyjechałam az z Gdańska :) I musze Wam powiedziec, ze w cale nie
            zaluje bo ludzie mieszkajacy na Śląsku ..hmmm tacy inni jakby to powiedziec
            bardziej otwarci i usmiechajacy się do siebie na ulicy :) Są bardzo mili a i do
            Krakowa z Katowic bardzo blisko bo tylko 40 minut. Studia przerwałam z
            powodów osobistych ale ze Sląska nie wyjechałam hihi
            • Gość: A. Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:14
              Czemu na etnologię nie? Z tego, co tam teraz widzę, to ta tabelka od Giertycha
              chyba nie bardzo obowiazuje, kolezanka tam była i w ogole powiedzieli jej, ze
              rozszerzenie x2 ..... wiec nie wiem.
      • Gość: hardginger Re: Uniwersytet Śląski IP: *.chello.pl 20.05.07, 13:16
        I ja też,ja też!:D a z jakiego jesteś miasta?:>
    • Gość: M! Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:13
      Ja tak chcialem na Usia w tym roku -
    • Gość: M! Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:23
      Kto wybiera sie jeszcze na prawo >? Na USIA .I jakich progow sie spodziewacie >?
      • Gość: Konery Re: Uniwersytet Śląski IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.07, 13:51
        Próg na prawo rok temu 84,po rezerwowej rekrutacji-81,w tym roku możliwe,że
        dostaną się mający >80,wątpię,żeby rozszerzenie wypadło na tyle dobrze,żeby
        wiele osób miało powyżej 75%.
        • Gość: Kate Re: Uniwersytet Śląski IP: 82.139.29.* 19.05.07, 18:27
          A kto na anglistykę na US? Ciężko się tam dostać?
          • Gość: ja:) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 19:51
            a kto na geografie?? sklada ktos tam??
    • kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 21:53
      No ja ju.ż tam jestem :P
      • Gość: ja:) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:12
        a co tam studiujesz??:)
        • kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:13
          Socjologię
          • Gość: ja;) Re: Uniwersytet Śląski IP: 80.51.254.* 19.05.07, 22:16
            hmm aha, socjologia mnie akurat nie interesuje, ale moze powiesz tak ogolnie
            jak tam jest , jaki poziom i czy trudno sie dostac? z gory thx:)
            • kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:17
              Ale na co? :P Na socjologię, czy ogólnie na UŚ? :P
              • Gość: ja;) Re: Uniwersytet Śląski IP: 80.51.254.* 19.05.07, 22:17
                ogolnie cos o usiu;)
                • kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:25
                  Ale wiesz, to się nie da tak, uniwersytet to jest generalnie ogromna instytucja,
                  wiadomo że jedne kierunki są na bardzo wysokim poziomie inne na niskim. Ale tak
                  generalnie UŚ jest tak w środku rankingów, wiadomo że nie ma takiego prestiżu
                  jak np UJ, ale chyba nie prestiż jest najwazniejszy. A UŚ sie rozwija, zreszta
                  położenie tez ma bardzo dobre, np jesli chodzi o przyszle miejsca pracy. Jeżeli
                  chodzi o trudnosc dostania się to chyba tak średnio, ja 2 lata temu dostałam sie
                  na 3 kierunki na które złożyłam, a były raczej oblegane, a moje wyniki były
                  raczej nie rewelacyjne, tylko po prrostu dobre. Mi osobiście atmosfera zarówno
                  US jak i Katowic bardzo odpowiada.
                  • Gość: ja:) Re: Uniwersytet Śląski IP: 80.51.254.* 19.05.07, 22:29
                    Tak ,tak rozumiem:) Mnie interesuje geo i zarzadzanie, dzieki za info:) A
                    jakbys jeszcze wiedziala cos na temat tych kierunkow to mozesz napisac;)
                    • kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:32
                      No nie bardzo, tzn o zarządzaniu wiem tyle, że jest w Chorzowie w jakims
                      odległym miejscu :P a o geografii w zasadzie też nic konkretnego.
                      • Gość: ja;) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:34
                        oo a to nawet nie wiedzialam ,ze zarzadzanie w chorzowie, bo geo to wiem ,ze w
                        sosnowcu:D myslalam tez o etnologi, ale wydział jest w cieszynie:/ tam jakos
                        nie mam ochoty jechac:) ok , dzieki:)
                    • Gość: Anastazja Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 19.05.07, 22:34
                      UŚ jest jest spoko !!! Atmosfera supera , Katwocie extra i szczeze mowiac
                      niektore cluby lepsze niz w Kraku :O No ale na USIU pouczyc sie tez trzeba ale
                      jest wporzo i szczeze mowiac nie zamienilabym tego Uniwerku na inny :)
                      • Gość: ;) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:37
                        same pochwały widze:) a ty na jakims kierunku tam jestes?:)
                        • Gość: Anastazja Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 19.05.07, 22:43
                          Prawo - ale jestem troche na lewo hehe ajjj jakby to powiedziec wciagłam się
                          w wir śląskich imprez :D W moim rodzinnym miescie tego nie mialam takiego
                          zycia imprezowego ( byłam prymuską :/ ) :D:D:D
                          • Gość: Anastazja Re: Uniwersytet Śląski IP: *.broker.com.pl 19.05.07, 22:47
                            w ogole to od pazdziernika zostaje sama z kumpelą na mieszkaniu i szukamy
                            wspolokatora/ki mieszkanie 3 pokojowe ładne, duze , tanie , prawie w centrum !
                            Wiec jezeli jest jakis chlopak albo dziewczyna chetny/na to zapraszamy do
                            wspolnego zamieszkania :)
                            • krzysiekwer Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:52
                              Zgadzam sie , Katowice pod wzgledem imprez sa super po za tym jest Spodek i
                              masa fajnych koncertów i roznego rodzaju imprez :)

Polecam ---> www.youtube.com/watch?v=kUoxXtU5jT4
                              • kasianyc1 Re: Uniwersytet Śląski 19.05.07, 22:59
                                Super filmik , bardzo lubie Katowice jak i cały Śląsk :) I bardzo chcialabym
                                sie dostac na US. Pamietam jak pierwszy raz to bylo 2 lata temu byłam na Śląsku
                                to wywarł na mnie ogromne wrazenie i tak jak ktos tu juz pisał Ślązacy są
                                wspaniałymi ludzmi ;) Po tygodniu zaczełam juz mówic ich gwarą hehe :)

Po za tym to miasto bardzo rozwijajace sie albo i juz rozwiniete i o prace nie
                                ma duzego problemu no i wszedzie blisko Gliwice, Tychy, Zabrze, Jaworzno do
                                Krakowa autostrada to tylko chwilka a i w gory chyba z godzinka samochodem.
    • Gość: prosze Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 10:48
      Błagam Was wytłumaczcie mi ktoś o co tu chodzi, jak to sie oblicza!! :

Kwalifikacja na I rok studiów stacjonarnych pierwszego stopnia dla kandydatów z
      NOWĄ I STARĄ MATURĄ obejmuje konkurs świadectw dojrzałości.

W konkursie będą brane pod uwagę wyniki ze świadectwa dojrzałości z geografii
      lub biologii lub chemii jako przedmiotu głównego oraz wynik z: matematyki,
      informatyki, fizyki, biologii lub chemii jako przedmiotu dodatkowego.
      Dla kandydatów z NOWĄ MATURĄ:
      Wyniki procentowe z egzaminu maturalnego świadectwa dojrzałości będą
      przeliczane na oceny według tabeli 1.
      Tabela 1. Przeliczenie punktów procentowych ze świadectwa dojrzałości na oceny
      Punkty procentowe Ocena:
      86-100% 6
      72%-85% 5
      58%-71% 4
      44%-57% 3
      30%-43% 2
      poniżej 30% 1*

* kandydat nie może być klasyfikowany

Konkurs świadectw dojrzałości odbywa się przez przeliczenie ocen na punkty
      według tabeli 2. Kandydaci, którzy na egzaminie maturalnym zdawali którykolwiek
      z uwzględnianych w kwalifikacji przedmiotów jako przedmiot dodatkowy, otrzymane
      oceny (po przeliczeniu na punkty) będą mieli pomnożone:
      a/ w przypadku poziomu podstawowego przez współczynnik 1,5
      b/ w przypadku poziomu rozszerzonego przez współczynnik 2.
      Liczba otrzymanych przez każdego kandydata punktów będzie obliczana jako suma
      punktów uzyskanych z dwóch przedmiotów. Na studia będą przyjmowane osoby z
      największą liczbą punktów, nie mniejszą jednak niż 20 pkt., aż do wypełnienia
      limitu miejsc.
      W przypadku kandydatów, którzy uzyskali jednakową liczbę punktów, i których
      przyjęcie spowodowałoby przekroczenie limitu przyjęć, w ramach kwalifikacji
      stosowane będzie kryterium dodatkowe, tj. średnia wyników uzyskanych na
      egzaminie maturalnym ze wszystkich przedmiotów.
      Dla kandydatów ze STARĄ MATURĄ:
      Konkurs świadectw odbywa się przez przeliczenie ocen ze świadectwa ukończenia
      szkoły średniej na punkty według tabeli 2. Do przeliczenia brana jest pod uwagę
      ocena z przedmiotu głównego oraz ocena z przedmiotu dodatkowego spośród
      czterech wymienionych wyżej. Kandydaci, którzy na egzaminie dojrzałości zdawali
      którykolwiek z uwzględnionych w kwalifikacji przedmiotów jako przedmiot
      obowiązkowy lub dodatkowy, otrzymane oceny będą mieli pomnożone przez
      współczynnik 2. Liczba punktów otrzymanych przez każdego kandydata będzie
      stanowiła sumę punktów uzyskanych z dwóch przedmiotów wziętych pod uwagę.
      Tabela 2. Punktacja uwzględniająca skalę ocen od 2 do 6
      Przedmioty główne:
      Geografia/ lub biologia/lub chemia
      ocena — punkty
      6 – 30
      5 – 25
      4 – 20
      3 – 15
      2 – 5
      Przedmioty dodatkowe (jeden do wyboru)
      matematyka/fizyka/informatyka/biologia lub chemia
      ocena — punkty
      6 – 20
      5 – 15
      4 – 10
      3 – 5
      2 – 2
      Max. ilość punktów możliwych do zdobycia wynosi 100 (w przypadku podwójnego
      liczenia ocen z przedmiotów zdawanych na egzaminie maturalnym jako obowiązkowy
      lub dodatkowy) oraz 50 (w przypadku braku takiej sytuacji).

• Gość: podbijam Re: Uniwersytet Śląski IP: *.tvtom.pl 20.05.07, 16:49
      .
    • Gość: gogi Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:19
      psychologia :)
      • Gość: michaalkaaa Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:22
        a znasz moze prog pktowy jaki byl na psychologii na us-iu w zeszlym roku?
    • Gość: Marian Zaoczne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 20:10
      A jak wygląd system rekrutacji na studia zaoczne? Może ktoś wie ile osób
      składało papiery na socjologie zaoczną i ile przyjęli rok temu?
    • Gość: podbijam Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 16:16
      .
      • Gość: enya Re: Uniwersytet Śląski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 23:47
        na geografię
    • Gość: risole Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 21:36
      na francuski:)
    • Gość: ja Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 13:55
      Czy jest mozliwosc studiowania wieczorowo na Uniwersytecie Śląskim??
      • Gość: hardginger Re: Uniwersytet Śląski IP: *.chello.pl 01.06.07, 14:42
        Przepraszam,ale kiedy czytam takie wypowiedzi jak Twoja,popadam w zadumę czy aby na pewno ktoś taki jak Ty,powinien na studia w ogóle się wybierać.Nie chcę być zgryźliwa,ale ręce opadają kiedy czyta się takie idiotyczne pytanie.Masz internet,google,szeroko rozbudowaną stronkę UŚ-dlaczego trujesz dupę innym?A jak przyjdzie ci studiować,załatwiać jakieś poważne sprawy,to też będziesz się tak na forum ośmieszać z rónie intelignetnymi pytaniami?;/
        Co za analfabetyzm informacyjny<ściana>
        • Gość: jaaa Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 14:51
          Słuchaj, jak nie masz nic do powiedzenia na ten temat to po co sie odzywasz?:/
          Nikt ci nie kaze odpowiadac na 'glupie pytania'. Strone przegladalem i nie
          znalazlem informacji na temat studiow wieczorowych ,ale moze cos mi
          umknęło ,wiec skoro jest takie forum ,gdzie moge sie o to zapytac to pytam. A
          ty idz sie gdzies lepiej zrelaksuj, bo zle z toba. I bez takiego tonu!!
          • kaja86 Re: Uniwersytet Śląski 01.06.07, 15:24
            To jest akurat dość prosto sprawdzić ;) Wchodzisz tutaj
            irk.us.edu.pl/kierunki.php?op=show&tryb=katalog&p=2&sk=opis&sm=a&search=
            i sprawdzasz interesuiące Cię kierunki. Przy każdym pisze w jakim trybie jest
            prowadzony. Studiów wieczorowych jest na UŚ bardzo mało, psychologia, niektóre
            filologie, kierunki w Rybniku.
            • Gość: ja :) Re: Uniwersytet Śląski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 15:31
              Ok, czyli jednak nie ma (oprocz tych paru) a szkoda:( dzieki za info :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka