natalia893 18.05.07, 23:17 siemka wszystkim mam do napisania referat z fizyki na temat Zjawiska fizyczne w kuchni np.gotowanie wody-parowanie takie przyklady ma ich byc bardzo duzo a ja nie mam pomyslow prosze poratucje z gory thx.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toma88 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:24 helo jeśli chodzi o fizykę to niestety nie mogę Ci pomóc :/ Odpowiedz Link Zgłoś
natalia893 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:29 no kurde szkoda,bo ja z fiza to niezbyt... Odpowiedz Link Zgłoś
toma88 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:31 wiesz co jednak może by się coś znalazło bo chyba robiliśmy takie prezentacje na fize w tamtym roku..także zobacze czy coś mam:) Odpowiedz Link Zgłoś
natalia893 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:35 no kurde niewiesz jakbym ci byla wdzieczna...dziekuje z gory;d;d Odpowiedz Link Zgłoś
natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 00:00 warzywa podczas gotowania plywaja po powierzchni (uwzglednienie zaleznosci miedzy sila ciezkosci i wyporu- z hydrostatyki) albo ze pokrywka na garnku skacze podczas gotowania, poniewaz cisnienie na skutek przemian roznych w garnku ja podnosci do gory, a nastepnie opada ona na skutek cisnienia atmosferycznego od gory i tak w kolko- dlatego w pokrywkach sa te dziurki czy to jest dobrze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naaaatala Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 21:48 no to kurde nie znalazles tej prezentacji?? kurcze bo wiesz bardzo mi zalezy bo mam to na poniedzialek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nataalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:14 i jak znalazles cos?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:30 A co to ma wspólnego z maturą??? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia893 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:34 no kurde w sumie to nic ale wkurza mnie juz to latanie po wszystkich forach...wiec weszlam tu i sie zapisalam tak pomyslalam ze maturzysci to beda wiecej wiedziec i kurde blagam pomoz;d;d Odpowiedz Link Zgłoś
toma88 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:42 wiesz co dzisiaj nie mogę znaleźć ale jeśli Cię to satysfakcjonuje to jutro poszukam:] i jakby co to dam znać na tutaj i podasz mi maila to Ci wyślę, bo robiliśmy na bank taką prezentacje..także cierpliwości ...;p cieżko jest mi się teraz odnaleźć w tych maturalnych książkach..:] Odpowiedz Link Zgłoś
natalia893 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:46 ale napewno ten temat robiles zjawiska fizyczne w kuchni,bo to taki niepowtarzalny temat heh ale dziekuje co bardzo...jestem cierpliwa i jutro tu zajrze danke:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:58 hmm... ja bym dala na przyklad, ze warzywa podczas gotowania plywaja po powierzchni (uwzglednienie zaleznosci miedzy sila ciezkosci i wyporu- z hydrostatyki) albo ze pokrywka na garnku skacze podczas gotowania, poniewaz cisnienie na skutek przemian roznych w garnku ja podnosci do gory, a nastepnie opada ona na skutek cisnienia atmosferycznego od gory i tak w kolko- dlatego w pokrywkach sa te dziurki Odpowiedz Link Zgłoś
natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 00:08 a znasz moze jeszcze jakies przyklady bo musze ich miec sporo zeby na koniec dostac 3;(:(:( ale dziekuje za te;0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 00:10 hmm no musze pomyslec, no ale np w mikrofalowce to juz na pewno to promieniowanie co podgrzewa jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 00:13 aa i jeszcze cos mi sie nasunelo, chociaz nie wiem czy to dobre, ale np gotowanie wody w szklance za pomocą takiej zwykłej grzałki, tu sa jakies zaleznosci z prądu z kolei, ale nie wiem jak to dokaldnie ująć, chodzi o to,że grzałka ma duży opór i wydziela się duża ciepła - a to ciepło powoduje wzrost temperatury wody (wraz ze wzrostem temperatury rosnie opor w przewodniku) Odpowiedz Link Zgłoś
natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 00:17 dzieki bardzo tylko kurcze mielismy tylko ocenic zjawisko np przy gotowaniu wydziela sie parowanie ale nie rozpisywac sie ale wydaje mi sie ze tak chyba tez moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 00:26 mam nadzieje ze to ci wustarczy bo juz nic mi na mysl nie przychodz ;) powodzenia w zaliczeniu referatu, jak cos mi wpadnie do logwy jeszcze to napisze Odpowiedz Link Zgłoś
natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 00:29 to jest tylko wstep ja to musze miec na conajmniej strone kancalaryjna:( wiec niewiem co ja tu mam wymyslec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irenka Re: pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:25 a co to jest strona kancelaryjna? :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:35 kartka od zeszytu A4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irenka Re: pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:34 aaaa... to nie można było tak od razu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:13 a masz jakies pomysly co do tych zjawisk? bardzo mi zalezy;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:40 pomyslalam ze mogloby byc jeszcze, ze podczas gotowania na szybcie okna skrapla sie para, czy zmienia sie stan skupienia z gazowego na ciekły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:45 dziekuje bardzo jak bedziesz jeszcze miec jakies pomysly to bede bardzo wdzieczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:02 wiesz co, jest jeszcze cos takiego, chociaz nie wiem czy to moze byc, ale np jak ktos sie oparzy para np z garnka w ktorym cos sie gotuje, to jest to bardziej bolesne niz jak ktos sie oparzy woda o tej samej temperaturze co ta para, poniewaz podczas oparzenia para do dloni dociera cieplo Q=Q1+Q2 gdzie Q1 to cieplo skraplanej pary a Q2 to cieplo wrzacej wody (bo para zamienia sie w wode wiec, oparzymy sie jakby podowjnie, tzn o to mniej wiecej chodzi) a przy oparzeniu woda tylko cieplo Q2 czyli cieplo wrzacej wody. heh teraz jak mam juz wakacje to dla rozrywki moge pomyslec jeszcze nad jakimis przkladami =P i jeszcze tak na sile to bym dodala taki przyklad, ze łyżeczka jest z jednej strony zwierciadlem wklęsłym a z drugiej zwierciadłem wypukłym i dlatego przegladajac sie w łyżeczce od strony wkleslej obraz jest odwrocony heh no niby lyzeczke tez sie w kuchni uzywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:13 no to z tym oparzeniem to troche skomplikowane hehe wiec lepiej trzymajmy sie samych zjawis hehehe dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:35 ale oparzenie jest na bank poprawnie =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:38 no napisalam to a to z ta lyzeczka tez napisac??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 16:33 no ja bym napisala bo to jest zwiazane z optyka i w sumie lyzeczka sie wiaze z kuchnia :P na pewno nie bedzie zle, a przynajmniej zajmie troche miejsca na stronie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 17:21 no w sumie masz racje..kurde ja potrzebuje tych przykladow full skad je mam wziac,to bedzie zalezec od mojej oceny na koniec roku:(:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 19:33 masz jeszcze jakies pomysly...kurcze ratuj;d;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nataaalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 13:34 hey masz moze jeszcze jakies przyklady...prosze ratuj!!! papaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 15:38 hmm no w sumie to ciezko, bo juz chyba wszystko co mozliwe mi przyszlo do glowy to napisalam. no a nie napisalas sobie tego jakos na czysto na kartce zeby zobaczyc ile to zajmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nataaalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 21:48 no moim pismem to moze zajmie pol strony A4:(:(:( kurde no masakra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 23:00 hey a moze znasz jakies przyklady zjawisk fizycznych w warsztacie samochodowym? blagam odpisz jeszcze dzis paapa Odpowiedz Link Zgłoś
lek_na_sraczke Re: pomocy!!!! 20.05.07, 16:04 A może rozmrażanie... jak wyjmujesz z zamrażarki np.lody to one się rozmrożą i powstanie woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 21:51 a moze znasz wiecej jakis przykladow prosze ratuj:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
lek_na_sraczke Re: pomocy!!!! 20.05.07, 21:57 Może po umyciu naczyń, one wysychają. Rozpuszczanie zachodzi gdy do ciepłej herbaty dodasz cukier. Przemiana z ciała ciekłego w stałe - włożenie woreczków z wodą do zamrażarki i ich zamiana w woreczki z lodem. Jestem słaba z takich rzeczy, więc nie wiem za bardzo. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natala Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 22:06 dzieki jezeli bedziesz cos jeszcze wiedziec to czekam z niecierpliwoscia mam czas do czwartku a mam tylko kilka przykladow a musze ich miec dosc duzo paaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :):) Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:18 pomocyyyyyyyyyyyyy Odpowiedz Link Zgłoś