Dodaj do ulubionych

pomocy!!!!

18.05.07, 23:17
siemka wszystkim mam do napisania referat z fizyki na temat Zjawiska fizyczne w kuchni np.gotowanie wody-parowanie takie przyklady ma ich byc bardzo duzo a ja nie mam pomyslow prosze poratucje z gory thx....
Obserwuj wątek
    • toma88 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:24
      helo jeśli chodzi o fizykę to niestety nie mogę Ci pomóc :/
      • natalia893 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:29
        no kurde szkoda,bo ja z fiza to niezbyt...
        • toma88 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:31
          wiesz co jednak może by się coś znalazło bo chyba robiliśmy takie prezentacje na
          fize w tamtym roku..także zobacze czy coś mam:)
          • natalia893 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:35
            no kurde niewiesz jakbym ci byla wdzieczna...dziekuje z gory;d;d
          • natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 00:00
            warzywa podczas gotowania plywaja po powierzchni
            (uwzglednienie zaleznosci miedzy sila ciezkosci i wyporu- z hydrostatyki)
            albo ze pokrywka na garnku skacze podczas gotowania, poniewaz cisnienie na
            skutek przemian roznych w garnku ja podnosci do gory, a nastepnie opada ona na
            skutek cisnienia atmosferycznego od gory i tak w kolko- dlatego w pokrywkach sa
            te dziurki czy to jest dobrze???
          • Gość: naaaatala Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 21:48
            no to kurde nie znalazles tej prezentacji?? kurcze bo wiesz bardzo mi zalezy bo mam to na poniedzialek
      • Gość: nataalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:14
        i jak znalazles cos??
    • Gość: Maturzysta Re: pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:30
      A co to ma wspólnego z maturą???
      • natalia893 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:34
        no kurde w sumie to nic ale wkurza mnie juz to latanie po wszystkich forach...wiec weszlam tu i sie zapisalam tak pomyslalam ze maturzysci to beda wiecej wiedziec i kurde blagam pomoz;d;d
        • toma88 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:42
          wiesz co dzisiaj nie mogę znaleźć ale jeśli Cię to satysfakcjonuje to jutro
          poszukam:] i jakby co to dam znać na tutaj i podasz mi maila to Ci wyślę, bo
          robiliśmy na bank taką prezentacje..także cierpliwości ...;p cieżko jest mi się
          teraz odnaleźć w tych maturalnych książkach..:]
          • natalia893 Re: pomocy!!!! 18.05.07, 23:46
            ale napewno ten temat robiles zjawiska fizyczne w kuchni,bo to taki niepowtarzalny temat heh ale dziekuje co bardzo...jestem cierpliwa i jutro tu zajrze danke:D
        • Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:58
          hmm...
          ja bym dala na przyklad, ze warzywa podczas gotowania plywaja po powierzchni
          (uwzglednienie zaleznosci miedzy sila ciezkosci i wyporu- z hydrostatyki)
          albo ze pokrywka na garnku skacze podczas gotowania, poniewaz cisnienie na
          skutek przemian roznych w garnku ja podnosci do gory, a nastepnie opada ona na
          skutek cisnienia atmosferycznego od gory i tak w kolko- dlatego w pokrywkach sa
          te dziurki

• natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 00:08
            a znasz moze jeszcze jakies przyklady bo musze ich miec sporo zeby na koniec dostac 3;(:(:( ale dziekuje za te;0
            • Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 00:10
              hmm no musze pomyslec, no ale np w mikrofalowce to juz na pewno to
              promieniowanie co podgrzewa jedzenie
            • Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 00:13
              aa i jeszcze cos mi sie nasunelo, chociaz nie wiem czy to dobre, ale np
              gotowanie wody w szklance za pomocą takiej zwykłej grzałki, tu sa jakies
              zaleznosci z prądu z kolei, ale nie wiem jak to dokaldnie ująć, chodzi o to,że
              grzałka ma duży opór i wydziela się duża ciepła - a to ciepło powoduje wzrost
              temperatury wody (wraz ze wzrostem temperatury rosnie opor w przewodniku)
              • natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 00:17
                dzieki bardzo tylko kurcze mielismy tylko ocenic zjawisko np przy gotowaniu wydziela sie parowanie ale nie rozpisywac sie ale wydaje mi sie ze tak chyba tez moze byc
                • Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 00:26
                  mam nadzieje ze to ci wustarczy bo juz nic mi na mysl nie przychodz ;)
                  powodzenia w zaliczeniu referatu, jak cos mi wpadnie do logwy jeszcze to napisze
                  • natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 00:29
                    to jest tylko wstep ja to musze miec na conajmniej strone kancalaryjna:( wiec niewiem co ja tu mam wymyslec
                    • Gość: Irenka Re: pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 08:25
                      a co to jest strona kancelaryjna? :|
                      • Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:35
                        kartka od zeszytu A4
                        • Gość: Irenka Re: pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 10:34
                          aaaa... to nie można było tak od razu?
                          • Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:13
                            a masz jakies pomysly co do tych zjawisk? bardzo mi zalezy;(
                            • Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:40
                              pomyslalam ze mogloby byc jeszcze, ze podczas gotowania na szybcie okna skrapla
                              sie para, czy zmienia sie stan skupienia z gazowego na ciekły
                              • Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 12:45
                                dziekuje bardzo jak bedziesz jeszcze miec jakies pomysly to bede bardzo wdzieczna...
                                • Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:02
                                  wiesz co, jest jeszcze cos takiego, chociaz nie wiem czy to moze byc, ale np
                                  jak ktos sie oparzy para np z garnka w ktorym cos sie gotuje, to jest to
                                  bardziej bolesne niz jak ktos sie oparzy woda o tej samej temperaturze co ta
                                  para, poniewaz podczas oparzenia para do dloni dociera cieplo Q=Q1+Q2 gdzie Q1
                                  to cieplo skraplanej pary a Q2 to cieplo wrzacej wody (bo para zamienia sie w
                                  wode wiec, oparzymy sie jakby podowjnie, tzn o to mniej wiecej chodzi) a przy
                                  oparzeniu woda tylko cieplo Q2 czyli cieplo wrzacej wody. heh teraz jak mam juz
                                  wakacje to dla rozrywki moge pomyslec jeszcze nad jakimis przkladami =P i
                                  jeszcze tak na sile to bym dodala taki przyklad, ze łyżeczka jest z jednej
                                  strony zwierciadlem wklęsłym a z drugiej zwierciadłem wypukłym i dlatego
                                  przegladajac sie w łyżeczce od strony wkleslej obraz jest odwrocony heh no niby
                                  lyzeczke tez sie w kuchni uzywa
                                  • Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:13
                                    no to z tym oparzeniem to troche skomplikowane hehe wiec lepiej trzymajmy sie samych zjawis hehehe dziekuje
                                    • Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:35
                                      ale oparzenie jest na bank poprawnie =)
                                      • Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 13:38
                                        no napisalam to a to z ta lyzeczka tez napisac???
                                        • Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 16:33
                                          no ja bym napisala bo to jest zwiazane z optyka i w sumie lyzeczka sie wiaze z
                                          kuchnia :P na pewno nie bedzie zle, a przynajmniej zajmie troche miejsca na
                                          stronie ;)
                                          • Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.07, 17:21
                                            no w sumie masz racje..kurde ja potrzebuje tych przykladow full skad je mam wziac,to bedzie zalezec od mojej oceny na koniec roku:(:(:(
                                          • natalia893 Re: pomocy!!!! 19.05.07, 19:33
                                            masz jeszcze jakies pomysly...kurcze ratuj;d;d
                                          • Gość: nataaalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 13:34
                                            hey masz moze jeszcze jakies przyklady...prosze ratuj!!! papaaa
                                            • Gość: kasia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 15:38
                                              hmm no w sumie to ciezko, bo juz chyba wszystko co mozliwe mi przyszlo do glowy
                                              to napisalam. no a nie napisalas sobie tego jakos na czysto na kartce zeby
                                              zobaczyc ile to zajmuje?
                                              • Gość: nataaalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 21:48
                                                no moim pismem to moze zajmie pol strony A4:(:(:( kurde no masakra
                                          • Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 23:00
                                            hey a moze znasz jakies przyklady zjawisk fizycznych w warsztacie samochodowym? blagam odpisz jeszcze dzis paapa
    • lek_na_sraczke Re: pomocy!!!! 20.05.07, 16:04
      A może rozmrażanie... jak wyjmujesz z zamrażarki np.lody to one się rozmrożą i
      powstanie woda.
      • Gość: natalia Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 21:51
        a moze znasz wiecej jakis przykladow prosze ratuj:(:(
        • lek_na_sraczke Re: pomocy!!!! 20.05.07, 21:57
          Może po umyciu naczyń, one wysychają.
          Rozpuszczanie zachodzi gdy do ciepłej herbaty dodasz cukier.
          Przemiana z ciała ciekłego w stałe - włożenie woreczków z wodą do zamrażarki i
          ich zamiana w woreczki z lodem.
          Jestem słaba z takich rzeczy, więc nie wiem za bardzo. Powodzenia :)
          • Gość: natala Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.07, 22:06
            dzieki jezeli bedziesz cos jeszcze wiedziec to czekam z niecierpliwoscia mam czas do czwartku a mam tylko kilka przykladow a musze ich miec dosc duzo paaa
    • Gość: :):) Re: pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 14:18
      pomocyyyyyyyyyyyyy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka