Gość: maciek Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 04.06.07, 10:06 ja mam jeszcze takie pytania -jak było rozroznic czy ktora komorka jest roslina to ja zrobiłem to ze kom roslinna ma wiecej wody cos tam ze 3/4 kom ros to woda -a wykres z zesp downa to napisalam ze z wiekiem matki zwieszkasza sie czestoltliwosc urodzenia dzieckza z ta choroba - z oczyszczalna to napisalaem ze niekorzystna bo pozostana odpady pofiltracyjne i scieki wymagajace oczyszczenia -z oddychaniem to chyba komorkowe napisalem przepraszam ze tak duzo ale mam tyle watpliwosci mam nadzieje ze jak bedziesz miala czas udzzielisz mi odpowiedzi z gory dzikeuje i pozdrawaiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asieńka:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 10:41 Mam pytanie odbiegające od tematu: wybiera się ktoś może na fizjoterapie do Lublina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 04.06.07, 15:09 KRZYSIU9 dzwoniles do CKE ;> ? xD Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 04.06.07, 15:16 zaraz zadzwonie a o co mam sie spytać? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 04.06.07, 15:25 Nie było tego pana, a telefon odebrała kobieta która nie miala pojecia o kluczu i kazala zadzwonić jutro (zadzwonie o 11) lub wysłać maila Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 04.06.07, 15:28 to jest email do nich biologia@cke.edu.pl maile i telefony do innych wydzialow znajdziecie na stronie www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=26&Itemid=48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.07, 18:37 maciek dobrze napisałaś, jedynie z tymi odpadami pofiltracyjnymi należało "pociągnąć" dalej odpowiedź, że to bedzie generowało dalsze koszty ( a więc jest kosztowna i nieekonomiczna) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 04.06.07, 15:33 jutro powinien byc ale nie jest to pewne na 100 procent Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 04.06.07, 15:41 gdyby ktos mi nie uwierzyl niech sam sprawdzi ;-p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 04.06.07, 16:54 Ewo czy ty jestes egzaminatorem?/bo pare osob sie juz o to pytalo ale ty nic nie odpowiedzialas.chyba ze ja vos przeoczylam.....I czy mozesz wyjsnij dlaczego nie moze byc oddychanie wewnątrzkomórkowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 04.06.07, 17:00 Moim zdaniem ta osoba sie podszywa pod egzaminatora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 04.06.07, 17:01 wyslalem maila.czekam na odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 04.06.07, 17:09 ja tez wysłalaem jak przysla mi odp to Wam napisze o co pytalem i co mi napisali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.07, 18:31 Nie mogę, bo sama nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.06.07, 18:37 aha czyli nie jestes egzaminatorem?;p o s juz wytym oddychaniu ktos juz wyzej wspominal. ze wewnatrz komorki moze byc zarowno beztlenowe jak i tlenowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.06.07, 18:38 tam mialo byc: ktos o tym oddychaniu juz wyzej wspominal:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.07, 18:42 Już pisałam:Zaliczane jest: oddychanie tlenowe, utlenianie biologiczne lub utlenianie glukozy. NIE zaliczano: oddychania komórkowego, spalania glukozy i rozkładu glukozy. Tak jest w kluczu. kto chce nich wierzy, albo nie ale tego musieli sie trzymać egzaminatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 04.06.07, 18:46 Ewa, a wszystko reszte mam dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.07, 18:51 To o co pytałaś to tak ( i z woda w kom roslinnej i z zespołem Downa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 04.06.07, 18:55 to super,nie wiem skad Ty to wiesz skoro nie jestes egzaminatorem..ale skutecznie poprawiłas mi humor dziekuje :) jak bede mial jakies watpliwosci to napisze jescze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.07, 19:12 cieszę się kiedy piszecie z biologii dobrze, choć klucz w tym roku nie jest specjalnie przyjazny dla Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 04.06.07, 19:14 skad wiesz jaki jest klucz jak nie jestes egzaminatorem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.media4.pl 04.06.07, 20:14 a jak ktos napisal oddychanie komorkowe tlenowe? Odpowiedz Link Zgłoś
infika Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 04.06.07, 20:24 Nie no bez obrazy, ale mnie to już trochę zaczyna denerwować. Szanowna Ewo, jeśli nie jesteś egzaminatorem, to nie siej paniki, że klucz nie jest dla nas przyjazny, bo i tak wszyscy gryziemy biurka ze zdenerwowania. A skoro nie jesteś egzaminatorem, to skąd możesz wiedzieć, co zalicza klucz a co nie? :/ Nie chcę tu nikogo obrażać, tylko to, co napisaliśmy to już poszło w Polskę i popełnionych błędów już nie można cofnąć. Poczekajmy do 29 czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.07, 20:30 Nie sieję żadnej paniki, po prostu starałam się choć trochę rozwiać Wasze wątpliwości. I jak dobrze prześledzicie wypowiedzi, to nie ja stwierdziłam, że nie jestem egzaminatorem. Tak powstaje plotka. No to juz nie będę się wtrącać..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 04.06.07, 20:57 widzicie co narobiliscie?? Ewo tak mi sie wydawało ze jestes egzaminatorem.. no ale jak Ona nie moze sie do tego przeciez przyznac.. nie ma juz zadnego wypytywania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 21:09 To ewa jestes egzaminatorem czy nie uznaja jak napislaem oddychanie tlenowe wewnatrz komorki ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 21:14 ludzie dajcie juz spokoj!!! Trudno zeby egzaminator pisal na forum 'JESTEM EGZAMINATOREM PODAM WAM WSZYSTKIE ODPOWIEDZI Z KLUCZA !!' moze jeszcze chcielibyscie zeby podala wam wasze wyniki <lol> Opanujcie sie;/ Osoba probuje wam pomoc, a wy tylko jedno:/ Jak ktos nie wierzy w odpowiedzi P.Ewy to niech sie nie pyta, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 04.06.07, 21:17 Własnie to mialem napisac!!bardzo dobrze ktos to ujął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.06.07, 12:27 utlenianie biologiczne=oddychanie komórkowe ,w każdej encyklopedii na necie jest to napisane...nie rozumiem tego jak jedno jest dobzre a drugie nie;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 11:22 a jak ktos napisal oddychanie komorkowe (tlenowe)?? zalicza mi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gorzow.mm.pl 05.06.07, 02:31 Słuchajcie... To zadanko z bliźniakami. Tam trzeba było do rysunku dopisać PO JEDNYM oznaczeniu literowym. Nie zauważyłem jednak tego, ze po jednym i dopisałem w taki sposób: - do rysunku pierwszego napisałem A - do rysunku drugiego napisałem C, B (dokładie w takiej kolejności). Czy zostanie mi to uznane? Kiedyś babeczka na lekcji powiedziała, że liczy się pierwsza odpowiedź i rzeczywiście pod drugim schematem moje pierwsze oznaczenie literowe to C. Jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 05.06.07, 10:47 błąd merytoryczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gorzow.mm.pl 05.06.07, 11:21 Nie pytałem jak się ten błąd nazywa, tylko czy zostanie uznany. Hehe równiez popełniłeś błąd merytoryczny (odpowiedź nie związana z pytaniem :D:D) Czy moja nauczycielka miała racje mówiąc, że jeżeli pierwsza odpowiedź jest dobra to jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.101.* 05.06.07, 11:57 mi sie wydaje ze ci nie uznaja. no ale moge sie mylic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 05.06.07, 11:59 moze gdyby to było zadnie w ktorym masz udzielic dluzszej odpowiedz. nie wiem czy tak samo jest w zadaniach w ktorych masz konkretnie: wybrac, dobrac, wstawic w luke itp... ja taki sam blad strzelilem na chemii z tymi zwiazkami ktore maja charakter kwasowy badz zasadowy... - tak czy siak przyznaje sobie 0 chociaz wstawilem tylko jedno w zle miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 13:25 chyba zartujesz ze ci uznaja jeszcze czego czytac ze zrozumieniem sie nie umie i liczy na darmowe punkty , takie proste zadanie a ty żle zrobiłes hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 14:03 czyli w biologii villeego jest zle podobnie jak w encyklopedii pwn: encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3949813 to sa synonimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 14:08 to jakies nieporozumienie, zeby nie uznawac jak najbardziej poprawnej w 100% odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.06.07, 14:11 dokładnie;)dla mnie ten cały klucz to jakaś pomyłka.Czy na nowej maturze nie trzeb a mieć wiedzy tylko szczęście wstrzeliwania sie w jakis chory klucz?Wydaje mi sie to dziwne.Jest to tylko krzywdzenie maturzystów,bo przecież odpowiedz jest doobra.A jakiś człowiek doszedł do wniosku ze jest inaczej...Ma byc tak i koniec.Drodzy egzaminatorzy-litości my tez jesteśmy tylko ludźmi:)Tym bardzije ze odp jest dobra oodychanie komórkowe=utlenianie biologiczne;)pozdrowionka z Zielonej Góry;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.06.07, 14:13 Jesli ta odpowiedź nie zostanie uznana;Powiem tylko tyle-Zwątpiłam w system edukacji w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.06.07, 14:38 Teraz pora na zmianę tematu;)Pytanie brzmi na jakie studia się wybieracie i ewentualnie gdzie;)pozdrawiam i dodam,że moim marzeniem jest lekarski w Gdańsku;)No i dla otuchy dodam;)3majcie się;)głowy do góry;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 05.06.07, 14:48 ja chciałam na farmacje do Łodzi..ale kto wie jak wypadniee ta cholerna matura. ps ja tez mam odddychanie komorkowe;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.06.07, 14:50 ;)będzie dobrze;)jak nie to wpadniemy do cke i pozamiatamy;)3mam kciuki napewno 100% się dostaniesz;)pa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.umed.lodz.pl 05.06.07, 15:13 podłozymy tam bombe:D ja rowiez 3mam kciuki za Ciebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 05.06.07, 15:20 szczerze to te matury są chore! Dlaczego zdjęli egzaminy na studiach??? Po co w takim razie teraz się płaci kaske jak nie zdajemy nic na uczelni??? Przynajmnie powinno to być 50% tego co było kiedyś, a nic sie nie zmieniło. To bez sensu... 1000 razy sprawiedliwiej było jak każdy zdawał egzamin na uczelni, bo Ci wszyscy co chcieli się dostać na tą uczelnię byli oceniani pod tymi samymi kryteriami. Co więcej w niektórych szkołach na maturze na pewno da się ściągać a w innych nie, i gdzie tu sprawiedliwość??? Gdzie obiektywna ocena?? Jak jednej osoby praca sprawdzana jest przez kogoś z Wrocławia, a innnego przez kogoś z Gdańska. Mogę się założyć, że różnice w zaliczaniu zadań byłyby na pewno. Może nie duże, ale 1-2 pkt zawsze!!! Niech powróci sprawiedliwość! Niech wróci sprawiedliwa rekrutacja na studia poprzez egzaminy wewnątrzuczelniane!!! Ot i moje zdanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grześ Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 15:32 racja, pytania testowe a,b,c,d,e. nie byloby najmniejszych watpliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 05.06.07, 17:52 tez tak uwazam ze powinny wrócic egzaminy na studia.wtedy dostawały sie na studia osoby które naprawde maja wiedzę i uczyły sie przez całe liceum a nie osoby które maja mała wiedze ale dobrze strzeliły w klucz......zreszta juz cos Giertych mówił że chce aby powróciły 4letnie licea więc moze wrócą egzaminy na studia Trzymajcie się...napewno jakoś to będzie i sie dostaniemy na studia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.media4.pl 05.06.07, 17:52 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 05.06.07, 17:58 padło pytanie co ze studiami ? - oby mi starczylo na niestacjonarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Go$Ka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 19:39 Major, wybierasz się na wieczorowe czy zaoczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 05.06.07, 20:42 co do klucza i zadania z oddychaniem wewnątrzkomórkowym to chodzi podobno o to, że trzeba było uwzględnić, że proces jest TLENOWY... bez sensu... jesli tak to Ci co układają pytania muszą najpierw nauczyć się sesnownie i zrozumiale je formułować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.media4.pl 05.06.07, 22:39 no dobra a jak ja napisalam oddychanie tlenowe komorkowe to co teraz? chcialam napisac najbardziej precyzyjnie jak potrafie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 12:49 utlenianie biologiczne = oddychanie komorkowe. to sa synonimy, jesli uznaja utlenianie biologiczne, to nie maja podstaw, zeby nie uznac oddychania komorkowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.media4.pl 06.06.07, 13:37 no tak, ale widzisz: "Już pisałam:Zaliczane jest: oddychanie tlenowe, utlenianie biologiczne lub utlenianie glukozy. NIE zaliczano: oddychania komórkowego, spalania glukozy i rozkładu glukozy. Tak jest w kluczu. kto chce nich wierzy, albo nie ale tego musieli sie trzymać egzaminatorzy." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.media4.pl 06.06.07, 13:38 tak wiec jednak maja takie podstawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.chello.pl 06.06.07, 13:39 no własnie bo oddychanie komórkowe może być tlenowe i beztlenowe. W zadaniu ponoć chodziło o to żeby napisać tlenowe... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 06.06.07, 15:49 ktos juz to pisał... CKE założyla ze uczen piszac oddychanie komorkowe(wewnatrzkomorkowe) ma zle bo powyzsze oddyachanie może byc tlenowe jak i beztlenowe (fermentacja). a ze oni w rekcji dali tlen... alee dali tez glukoze a jak wiemy glukoza w cykl wchodzi w srodowisku beztlenowym (glikoliza) wiec nie rozumiem dalej tego klucza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.media4.pl 06.06.07, 17:38 ehhhh.... a jak napisalam oddychanie komorkowe tlenowe to juz w ogole zagadka czy uznaja yhhhh Odpowiedz Link Zgłoś
zona_na_lesnika [...] 05.06.07, 19:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: No, ja wiem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 20:30 dziadu do lasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major Re: No, ja wiem... IP: *.tktelekom.pl 05.06.07, 20:31 na niestacjonarne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 195.205.113.* 06.06.07, 15:05 hmm a ja to juz totalnie przekombinowałem , myslicie ze mogą uznać jak napisałem fosforylacja oksydacyjna?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomi Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 17:26 fosforylacja to napewno nie a jeszce oksydacyjna to juz totalnie zle poniewaz ona ma miejsce w grezbieniu mitochondrialnym i jest to lancuch oddechowy a tam byla cala reakcja oddychania tlenowego o ile pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.06.07, 17:28 ja mam oddychanie komówkowe-i to jest niby źle,jak coś to się odwołam,bo jest to jak najbardziej poprawna odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biolożka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.pro-internet.pl 06.06.07, 17:56 oddychanie komórkowe to jak najbardziej poprawna odpowiedż!! Przecież obydwa te pojęcia to synonimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.06.07, 18:16 :)dzięki za poparcie tylko jak czytam forum to widze b.często-ta odpowied znie ebdize uznana bo ma byc oddychanie tlenowe!!!odchodzę od zmysłów...i sie wkurzam ze moga mi nie zaliczyc,najbardziej boli mnie to ze jest to odbra odp,a kktos sobie wymyala jakies cuda na kiju;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewuniaaaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.media4.pl 06.06.07, 20:38 jasne, ale nie dla wszystkich musi byc tak jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziaa Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 195.205.113.* 06.06.07, 18:27 witam a to zadanie gdzie byla fotosynteza to jezeli wypisałem tylko dobrze akceptory co2 a produkty mialem zle to dostane 1 pkt?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 212.2.101.* 06.06.07, 18:42 ee, na pewno:) ja zwalilam to po calosci:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 06.06.07, 21:02 Mnie też najbardziej wkurza to że nie uznaja mi jak najbardziej poprawną odpowiedź.Nie miałabym pretensji gdyby mi nie uznali odpowiedzi gdzie lałam wodę ale nie tutaj. A 1 punkt to 2% dla mnie to jest duże bo walcze o każdy procent.Zreszta chyba wszyscy walczą tu o każdy procent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloody_sabbath Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 21:20 KOCHAM CKE! ! ! ! ! ! ! :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:* :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:* :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:* :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:* :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:* :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:* :*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:*:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.06.07, 21:45 własnie;)z tego wynika,ze CKE uznaje odpowiedzi bardziej poprawne od tych poprawnych..u mnie tez kazdy punkt sie liczy..;/ah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kontroler Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gorzow.mm.pl 08.06.07, 17:15 Oddychanie komórkowe to nie jest odpowiedź poprawna! W rekacji był tlen i trzeba było napisać że chodzi właśnie o oddychanie TLENOWE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.07, 17:57 A skąd wiesz? Z reakcji nie wynika, przyjrzyj się dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mammamia Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gprspla.plusgsm.pl 08.06.07, 19:19 ja pieee... skoro w reakcji byl tlen, to chyba kazdy mlot wie, ze to reakcja tlenowa, to po jakiego wala jeszcze o tym pisac???:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 08.06.07, 19:56 bo piszac oddychanie komorkowe moga uznac ze nie wiesz co piszesz bo ten termin moze obejmowac oddychanie beztlenowe (fermentacje), to z jednej strony ale oni podali w substratach glukoze ktora wchodzi w glikozlize w warunkach beztlenowych.... wiec nie powinni wymagac od nas abysmy weryfikowali co jest tlenowe a co nie bo podali nam rekacje ktora obejmuje zarowno prcesy beztlenowe jak i tlenowe... ! zadanko sami spartaczyli moim zdaniem tylko kto sie przyzna do winy ? niKT - moim zdaniem powinna byc jakas wskazowka do tego zadania a nie glupie strzelanie pomiedy odpowiedziemi poprawniejszymi od poprawnych (bezsens) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 08.06.07, 20:25 No własnie powinna byc jakaś wskazówka a pytanie było bardzo ogólne-Jaki to proces??No to jest to oddychanie wewnatrzkomórkowe. Zbyt ogólnie zadane pytanie a wymagaja szczegółowej odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 08.06.07, 20:54 i jeszcze dali zwykła, typową rekację ktora zawsze sie kojarzy z tym terminem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.06.07, 09:35 Ale w pytaniu nie było mowy jaki to rodzaj procesu(tlenowe czy beztlenowe)/lub typ reakcji.Ten proces to oddychanie komórkowe i tyle...Pytanie nie było sprecyzowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 09.06.07, 16:47 jest to oddychanie tlenowe!!! W beztlenowym nie wydziela się dwutlenek węgla i woda luuuudzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.06.07, 18:05 jeśli ktoś napisał oddychanie komórkowe i ktoś nie napisał nic -i jeden i drugi dostanie 0 punktów to ja dziękuje za 3 lata cięzkiej nauki,po co pytam sie?rozumiem jak ktos totalne bzdury wypisuje,ale nie jesli odp jest poprawna.Zwątpiłam w system edukacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 09.06.07, 18:21 ppp ale w tlenowym oddychaniu substratem nie jest glukoza tylko pirogranian! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 09.06.07, 21:56 polecam podręczniki z biochemii, nie kłuć się bo nie masz racji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 09.06.07, 23:33 to napisz mi KONKRETNIE na czym polegał moj bład ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 10.06.07, 00:03 jak mozna twierdzic ze glukoza nie jest substratem w oddychaniu tlenowym??? Pirogronian jest tylko związkiem pośrednim, ktory leci dalej poprzez acetylo- coA do cyklu krebsa.... Z resztą jak idziesz na AM to sie dowiesz. Pirogronian co prawda moze powstawać również z innych związkow pośrednich, takich jak aminokwasy, ale to juz dłuższa historia:) Glukoza jest substratem w oddychaniu tlenowym i nie ma dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 10.06.07, 01:20 Zdyskwalifikowane pojęcia są szerszym pojęciem i obejmują te odpowiednie. glikoliza jest etapem beztlenowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 10.06.07, 12:36 tak w glikolizie nie potrzebny jest tlen, ale jak go nie ma to pirogronian przechodzi w mleczan i zysk marny, a jak jest to zysk jest 19x większy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 10.06.07, 13:26 ale ja tego nie analizuje w sensie zakwasow... nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 10.06.07, 13:39 w takim razie napisz o co Ci chodzi w koncu to Ci odpowiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 10.06.07, 15:21 Sam się przejechałem pisząc, że: tak w glikolizie nie potrzebny jest tlen! Przepraszam za to bo to jest bzdura. W glikolizie tlenowej uwalniany jest równoważnik redukujący NADH + H, ktory leci dalej na łańcuch oddechowy i pod wpływem akceptora, którym jest tlen, mamy zysk energetyczny w postaci ATP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 10.06.07, 15:49 no dobrze redukcja przenosnikow swoja droga... ale nie powinni dyskwalifikowac odpowiedzi oddychanie komorkowe poniewaz w tym procesie (calosciowym) mamy do czynienia zarowno z etapami beztlenowymi jak i tlenowymi czepianie sie w zadaniu o TLENOWE nie dajac zadnych wskazowek by z poprawnych odpowiedzi dopasowac poprawniejsze jest nie na miejscu. na sile ktos chce z kogos zrobic taboreta ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 10.06.07, 16:08 no tak... ale to było tlenowe:) Moim zdaniem oddychanie komórkowe też jest ok odpowiedzią. Ciekawe czy zaliczyli by: spalanie zwiazkow organicznych przy pomocy tlenu:) Pozdro! Dyskusja zamknieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 10.06.07, 19:00 a Ty jak napisales ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 10.06.07, 20:14 ok juz dajcie spokój...nic na to nie zrobimy nie uznaja to nie uznaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 10.06.07, 21:01 ja napisałem tak: "oddychanie wewnątrzkomórkowe tlenowe (glikoliza tlenowa)" Pewnie przez to co napisałem w nawiasie bede miał zero:) NIe wiem co mnie o to pokusiło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 10.06.07, 21:16 a gdzie sie wybierasz na studia bo widze ze w domu to chyba biochemie Harpera pilujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: 83.238.201.* 10.06.07, 21:55 heh, jutro mam exam z biochemii:) AM Lublin II lekarski:) Poprawiałem maturę bo jestem na płatnych. Może się uda zaoszczedzić kaske... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 10.06.07, 22:16 ja mam zamiar zrobic tak jak Ty tylko nie wiem czy mi wystrczy na niestacjonarne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 10.06.07, 22:17 punktow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.06.07, 18:35 pl.wikipedia.org/wiki/Oddychanie_kom%C3%B3rkowe portalwiedzy.onet.pl/48793,,,,oddychanie_komorkowe,haslo.html i wszystko jasne...oddychanie komórkowe to to samo co utlenianie biologiczne i już.Widze ze mam popacie wśrod nielicznych forumowiczów;)Pozdrowionka z Zielonej Góry;) Odpowiedz Link Zgłoś
neo0307 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 09.06.07, 18:57 mam do was pytanie czy w tabelce w zadaniyu 5 dotyczacym hormonow i elektronow mozna bylo napisac ,,zmiana potencjalu elektrycznego neuronow'' zamiast ipmuls/sygnal elektryczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 09.06.07, 19:00 elektronów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 09.06.07, 19:01 patrzac na klucz np na zadanie z oddychaniem komorkowym ta watpie zeby Ci to uznali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.06.07, 19:13 ale przeciez jedno i drugie znaczy to samo!powinno byc uznane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tilapka Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 19:16 powinny, ale pewnie nie beda, mnie juz nic z biologii nie zdziwi, uczylam sie rok temu bardzo duzo i poszlo mi kiepsko, teraz sie tez uczylam, i nie wiem czy w ogole cokolwiek poprawilam.. na mysl o tym ze mialabym to znowu poprawiac robi mi sie slabo po prostu nowa matura z biologi to jakies wielkie nieporozumienie, zycze wszystkim szczescia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieniu77 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 19:27 ja mam do was pare pytan czy w zadaniu o funkcje wody wystarczylo napisac transportowa czy trzeba bylo napisac transportuje substancje czy cos w tym rodzaju czy w zadaniu z promieniami UV wystarczy taka odpowiedz filtry uv pochlaniaja promienie uv i mniej ich dostaje sie wglab skory czy trzeba bylo dopisac ze dostajac sie glebiej powoduja raka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 09.06.07, 19:29 jakbym sprawdzał to zadanie z tą tabelką to mogłbym sie tylko przyczepić do tych elektronów... -ale to tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.06.07, 19:36 głowa do góry;)będzie dobrze-w każdym bądź razie -musi!!! wydaje mi się,że czepianie się takich rzeczy tylko pokazuje jak nieudolnie konstruowany jest klucz.Widać nie liczy się wiedza tylko odp.które ktoś uznał,zę takie mają być i koniec.A co z innymi poprawnymi sformułowaniami?przecież inne też są dobre;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloody_sabbath Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 21:55 musiales napisac, ze jest to rak zlosliwy, jego nazwe polska i lacinska. objawy, rozpoznanie oraz sposoby leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
neo0307 BlOoDY sAbAtH 09.06.07, 22:16 WIEC TAKA ODPOWIEDZ WYSTARCZY PONIEWAZ BOJE SIE GDYZ NIE NAPISALEM IZ TE PROMIENIE SA SZKODLIWE TYLKO TO ZE FILTRY JE POCHLANIAJA I MNIEJ ICH DOSTAJE SIE WGLAB SKORY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo0307 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 19:46 cytuje fragment tekstu z tego zadania natomiast zmiany potencjalu ELEKTRYCZNEGO...tylko ze ta moja odpowiedz wpisalem w kolumne RODZAJ PRZEKAZYWANYCH SYGNALOW i tego wlasnie sie najbardziej obawiam w przykladowych odpowiedziach jest impuls/sygnal nerwowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sromotnikowy Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 09.06.07, 20:04 a nigdzie nie napisałeś o tych elektronach ? bo jesli nie to moze byc dobrze... a co! <lol2> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo0307 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 20:08 mam do was pytanie czy w tabelce w zadaniyu 5 dotyczacym hormonow i elektronow mozna bylo napisac ,,zmiana potencjalu elektrycznego neuronow'' zamiast ipmuls/sygnal elektryczy ta pierwsza czesc to byl opis zadania co prawda sie tu pomylilem jednak moja odpowiedz jest ponizej i w odpowiedzi nie napisalem o elektronach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieniu77 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 20:08 ja mam do was pare pytan czy w zadaniu o funkcje wody wystarczylo napisac transportowa czy trzeba bylo napisac transportuje substancje czy cos w tym rodzaju czy w zadaniu z promieniami UV wystarczy taka odpowiedz filtry uv pochlaniaja promienie uv i mniej ich dostaje sie wglab skory czy trzeba bylo dopisac ze dostajac sie glebiej powoduja raka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 09.06.07, 20:39 rzekomo same słowo transportowa to za mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 09.06.07, 20:44 dla mnie to juz wogóle chore, bo niewiadomo czy w danym zadaniu trzeba sie rozpisywac czy wystarczy jakas ogólna odpowiedz.W jedym sie rozpiszesz bo myslisz ze tak trzba a mozesz jakiegos złego słowa użyc i koniec, a w innym zadaniu znowu piszesz ogólnie a w kluczu jest napisane ze to jest za mało A myslicie ze w tym zadaniu gdzie trzba było wskazać która bakteria jest stenobiontem i wskazałam poprawna odpowiedz tylko zmiast napisac ze ma najwęższy zakres tolerancji napisałam ze ma wąski to mi to uznają?? Bo mogą sie przyczepić że nie użyłam tego słowa NAJWĘŻSZY który wskazuje na porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologia biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 13:11 mam do was pare pytan czy te odpowiedzi sa poprawne i czy beda zaliczone miozyna - buduje wlokna mioznowe funkcja miekiszu ulatwia pobieranie co2 kremy uv - odbijaja promienie uv i dyieki temu mniej promieni dostaje sie wglab skory )nie dodalem ye wlasnie te promienie sa sykodliwe i moga powodowac raka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologia Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 20:05 wie ktos czy mi to uznaja ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: biologia IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.06.07, 22:07 Miozynę nie uznają, mależało napisać o skurczu mięśni. Aerenchymę powinni uznać ( chyba, że ktoś się przyczepi do czego jest to CO2 ). krem z filtrem nie zaliczone, należało właśnie "pociągnąć" odpowiedz i dodać coś o uszkodzeniu skóry ( np. mutacje DNA). Tak niestety jest w kluczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologia Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 22:16 JEZELI CHODZI CI O FOTOSYNTEZE TO NAPISALEM TO ALE W DRUGIM PODPUNKCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologia Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 22:17 jeszcze jedno czy w funkcjach wody wystarczylo napisac transportowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 09:30 W kluczu jest dosłownie" bierze udział w transporcie różnych substancji". Ja osobiście uznałabym transportowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: biologia IP: *.toya.net.pl 11.06.07, 10:26 A z tym poleceniem ktory organizm jest stenobiontem jak wskazałam odpowiedni organizm i napisalam ze ma on wąski zakres tolerancji zamiast Najwęzszy to moga sie doczepić o to?? A jak napisalam ze laktoza jest w mleku matki to dobrze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: biologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 17:25 Pytanie było o funkcję laktozy, a nie o to gdzie się znajduje, więc NIE zaliczą. Wąski zakres tolerancji oczywiście dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologia Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 17:34 jeszcze jedno czy w funkcjach wody wystarczylo napisac transportowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: biologia IP: *.toya.net.pl 11.06.07, 18:10 A w tym zadaniu z 3 opisami roslin gdzie trzba bylo wskazac ktora komorka jest komórką rośliny lądowwej. To czy moze byc taka opdowiedż że komórka C bo ma chlorofil a i b to znaczy ze intensywnie przeprowadza fotosynteze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghj Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 11:03 a moze byc ze bierze udział w reakcjach chemicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: biologia IP: 87.116.217.* 11.06.07, 17:37 Chciałam się zapytać (jeśli jest tu ktoś rzeczywiście poinformowany) czy uznają w zadaniu z chromosomami muszki owocowej bodajże, zaznaczenie symboli alleli ale nie obok kresek a nieco nad kreskami, a nawet na ich granicy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: biologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 18:15 No pewnie, że tak , byleby to było czytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: biologia IP: *.68.73.224.debica73.tnp.pl 11.06.07, 18:26 Ufff... no to fajnie. Pozowlę sobie zadać jeszcze jedno pytanie dot. funkcji wody w komórkach - czy podana przeze mnie funkcja "utrzymywanie turgoru komórki" jest prawidłowa? Dziękuję bardzo za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: biologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 18:56 Jest baaardzo ale to bardzo prawidłowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: biologia IP: *.mmpnet216.tnp.pl 11.06.07, 19:03 Super :) Dziękuję za odp! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biologia BiOlOgIa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 19:12 jeszcze jedno czy w funkcjach wody wystarczylo napisac transportowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malita EWKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 19:36 widze ze jestes egzaminatorem albo znasz klucz a wiec w pytaniu o ruch aparatow szparkowych napisalem sa otwarte w dzien natomiast w nocy zamkniete jest to dobra odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malita Re: EWKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 20:13 MASZ KLUCZ ODPOWIEDZI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta;/ Re: biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:29 Bez sensu czem ten klucz nie uznaje miozyny jako struktury budującej mięsień? Przeciez qrde to poprawna odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta;/ Re: biologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.07, 22:32 i aqratnie w vademecum pisze ze to miofibryle biora udzial w skurczu mięsnia , a miozyna (i aktyna) tworzy te miofibryle. Wiec powinni pomyslec o maturze na podstawie jednej ksiazki, wtedy nikt nie mialby zastrzezen;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: biologia IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.07, 20:45 a czy odp-w godzinach południowych występuje najwieksze rozwarcie szparek?w godzinach nocnych najmnijsze rozwarcie szparek jest dobrze?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: biologia IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.07, 20:48 i jeszcze cos czy tam gdzie trzeba bylo wskazac kom.rosliny ladowej mozna bylo uzasadnic-zawiera duza ilosc celulozy co zapewnia wytrzymalosc mechaniczna na czynniki zewnetrzne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: biologia IP: *.toya.net.pl 11.06.07, 20:55 A w tym zadaniu z 3 opisami roslin gdzie trzba bylo wskazac ktora komorka jest komórką rośliny lądowwej. To czy moze byc taka opdowiedż że komórka C bo ma chlorofil a i b to znaczy ze intensywnie przeprowadza fotosynteze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: biologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 21:00 To wszystko z komórkami jest OK. Jeżeli chodzi o zadanie z aparatami szparkowymi nie podejmuję się kategorycznie oceniać waszych odpowiedzi ( poza ewidentnie błędnymi oczywiście). To zadanie to był horror dla sprawdzających i główne zdanie tu mieli weryfikatorzy. Generalnie należało podkreślać ruch aparatów ( tzn. nie są otwarte, ale się otwierają). Co do rozwarcia to doprawdy nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKA Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 21:07 JESTES EGZAMINATOREM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKA Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 21:16 CZY POPRAWNA JEST ODPOWIEDZ WRAZ Z WZROSTEM WILGOTNOSCI POWIETRZA ROSNIE AKTYWNOSC SAMIC KOMAROW NATOMIAST WRZAZ Z SPADKIEM MALEJE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: biologia IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.07, 21:10 dzięki;)chociaz przyblizayas mi jak spogladlai na to egzaminatorzy.Odp moja krazy wokol prawidlowej;)ale to wszytsko zalezy wlasnie od nich .mam nadzieje ze bedzie dobrze;)I dziekuje za odp.Pozdrowienia z Zachodniej Polski;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: biologia IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.07, 21:14 idac za ciosem spytam jeszcze o to czy w zad. gdzie chodzilo o funkcje miekiszu przewietrzajacego to odp.mogla byc ze zapewnia gibkosc roslinie w wodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: biologia IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.07, 21:16 a komar?ze po ukaszeniu nastepuje silny obrzek i swedzenie-jako negatywny skutek?stwierdzilam ze przeciez nie wszystki komary prznosza malarie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: biologia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.07, 21:31 Wszystko z komarami jest dobrze. Ale "gibkość" to ma raczej gimnasyczka a nie roślina wodna :)))-więc raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: biologia IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.07, 21:34 heheheh;)jezyk polski u mnie to totalna porazka;)ale widze ze jednak komar uszedl z zyciem a tak sie martwilam ze egzaminator polozy sie ze smiechu;)a tam w zad. z wykresami-to napisalm ze ten c bo wraz z wiekiem rosnie mozliwosc mutacji ktora zwieksza pozniej mozliwosc urodzenia dziecka z zespolem downa?moz ebyc?widze Ewunia ze jestes obyta w temacie;)dzieki przynajmniej tera zbede miec spokojna glowe troszke;)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgredzio Re: biologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 21:34 ewka jestes egzaminatorem to moglabys wyslac mi klucz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: biologia IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.07, 21:37 a z tym prcesem katabolicznym napisalm ze glukaza zostaje utleniona i wydziela sie Co2 i energia,h2o.Moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś
p.piasecki Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 10.06.07, 14:47 grunt to jest założyć dobry temat - założyciel tematu się kłania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 10.06.07, 21:19 noo to wszystko przez ciebie! <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.toya.net.pl 11.06.07, 21:41 Ewo a jak jest z tym wykresem slupkowym, musi byc oś podpisana Zawartośc zw.organicznych w oragnizmie czy jak jest bez "w organizmie" to tez moze byc?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama:) Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.06.07, 21:42 ze sciolka mam-wilgotnosc i rozna ilosc docierajacych promieni slonecznych uznaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 21:46 a ja mam rroznice klimatyczne roznorodna materia organiczna dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 11.06.07, 22:01 ktos tam napisal o tych komarach (ze w dzien malo aktywne a w nocy bardziej aktywne czy jakos tak)... napewno zostanie to zaliczone ? nam w szkole mowili ze sie punktow nie przyznaje za "interpretacje" np wynikow tylko trzeba wyciagnacz z tego wniosek ? Ewa ;> ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malita Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 22:03 chodzi ci o komary (wilgotnosc) czy aparaty szparkowe (pory dnia)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 11.06.07, 22:13 Sorry to nie to forum :P o nic mi nie chodzilo xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 12:26 Mam pytanie do tych aparatów szparkowych: Jesli napisalo sie o otwieraniu aparatow szparkowych z uwzlgednieniem pory dnia i turgoru komorki biorac pod uwage w punkcie pierwszym dzien a w drugim noc, to zalicza?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.gorzow.mm.pl 12.06.07, 13:23 Wszystkie prawidłowe wnioski powinni zaliczyć, nawet takie że w ciągu doby aparaty szparkowe zamykają się i otwierają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 12.06.07, 17:07 albo przyznac ze jest to stwierdzenie zbyt ogolne... przyznac 1/2 itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunkan Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 12.06.07, 17:08 byle nie odczytywac i przepisywac danych z wykresu bo wtedy 0. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 09:50 Tzn ja napisalem, ze aparaty szparkowe ulegaja otwarciu w godzinach popoludniowych i wczesnopoludniowych, co jest spowodowane zwiekszeniem turgoru,a ulegaja zamknieciu w godzinach wczesnoporannych i wieczornych, co jest spowodowane spadkiem turgoru .... chyba zle :/ Odpowiedz Link Zgłoś
benia00 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 15.06.07, 22:20 a jak napisalam ze trawienie zachodzi w plucach to mi uznaja? :DDDD czarna rozpacz co tu na tym forum sie odpiernicza ... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiu9 Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci 17.06.07, 00:27 na onecie znalazlem informacje ze w zadaniu gdzie nalezalo podac ze komary przenosza np malarie trzeba bylo podac przyklad choroby np malaria a nie ogolnie ze przenosza choroby jesli ktos widzial klucz niech potwierdzi lub zdementuje ta informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.06.07, 22:27 Zwracam się z wielką prośbą do wszystkich kandydatów na AM.Jeżeli ktoś składał papiery na wiecej niz jedną uczelnię lub kierunek to niech zwalnia miejsce na innych uczelniach(kiedy juz bedzie wiedzial gdzie chce studiowac ;)a nie blokuje miejsca.To moja gorąca prośba.Będzie mniej stresu i zamieszania.Pozdrowionka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolor powietrza Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.tktelekom.pl 17.06.07, 22:41 powiedziala co wiedziala xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAturzysta Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 10:34 Kama masz racje ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: klucz z biologii - jak ktoś coś wie to piszci IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.06.07, 17:09 Ba;)wzbiłam sie na wyżyny;)Tak serio to ludzie nie martwcie sie.Będzie dobrze,oszczędzimy sobie nerwów.:)Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś