Gość: milu Re: Filologia polska UWR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 11:37 Ja się wybrałam pięć lat temu. Od trzech żałuję:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: Filologia polska UWR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 12:09 jaaaa! juz złożyłam! a jak ktoś załuje to jego sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milu Re: Filologia polska UWR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 12:40 Powodzenia, zatem. Jeśli po absolutorium nadal będziesz takiego zdania, to cudnie. Studia, po których tak naprawdę nic nadal mnie umiesz, a rynek pracy odwraca się do Ciebie czterema literkami. Poza tym jesteś uważana za życiową niedorajdę. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
wariat_to_ty Re: Filologia polska UWR 16.06.07, 13:09 >>Poza tym jesteś uważana za życiową niedorajdę. chyba TY !!!!!!!! Moja siostra skończyła filo.pol we wrocki i teraz pracuje w ksiegarni wydawniczej i zarabia 2000zł. -a studiowała to co ją psjonowało od zawsze-więc nie jest tak źle-jak mówisz-i nie uogólniaj, że wszyscy studenci filo.po są niedorajdami-skoro tym nią jesteś (bez obrazy). -rynek ma cie w d*upie??-chyba żartujesz?- przecież zawsze można ucxzyć w szkole lub dawać korki np. do matury-wtedy naprawde sie zarabia gruuba kase-np. alno robiąc komus prezentacje- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milu Re: Filologia polska UWR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 13:29 Oj, aż 2000???? Niemożliwe?! A w szkole na stażu aż 700 + korki ok. 700 (przy dobrym wietrze)= 1400? Od razu widać, że nie masz pojęcia, co ile kosztuje:) Poza tym nie mówię o samoocenie (czytanie ze zrozumieniem się kłania, bez urazy), ale o tym, jak postrzega Cię otoczenie i wątpię, czy stać Cię na taką asertywność i ignorancję, aby się nie zapieklić. Poczekaj, aż zaczniesz sama płacić rachunki,jak pójdziesz do pracy. Ja też mam fajną pracę, nienajgorzej zarabiam, ale nie mam nic wspólnego z tym, czym zajmowałam się przez pięć lat swojego życia. Zapomniałabym- jestem taka oczytana i elokwentna, ach, ach:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: córka polonistki Re: Filologia polska UWR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.07, 15:47 moja matka-nauczycielka j.polskiego przd maturą-zarabiała miesięcznie 2000zł i to nie jest ściema- więc wychodzi na to że ty sama nie wiesz co ile kosztuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milupa Re: Filologia polska UWR IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 16:01 Pisałam o zarobkach STAżYSTKI, a Twoja Mama nią jest? To musiałby być wyjątkowo długi staż:) Rozumiem, że 2000 wychodziły razem z korepetycjami? Podkreślam raz jeszcze, że korepetycje można dawać nie pracując w szkole, ale np. zakładając sobie działalność gospodarczą i nie dorabiać do "zasiłku dla pracujących". Korepetycje to nie wypłata! Nadal uważam, że 2000 to nie jest dużo, to po pierwsze. Po drugie pisanie prezentacji maturalnych jest niezgodne z moimi zasadami- nie wszystko dla kasy. Podobnie zresztą, jak dawanie korepetycji własnym uczniom, BTW, jak większość nauczycieli robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Filologia polska UWR IP: 82.160.57.* 18.06.07, 15:59 zawsze mozna byc nauczycielem hehehe zaraz spadne z krzesla filologia polska to chyba juz najgorsze co moze byc ile jest polonistow ktorzy zapie..ja przy truskawkach albo lataja z pomyja bo NIGDZIE ich nie potrzebuja tym bardziej w szkolach gdzie maja pelno nauczycieli polskiego mozna isc najwyzej do szkoly mys podlogi po filologii polskiej widac kto zna sie na zyciu i radze posluchac tej dziewczyny ktora przechodzi to na wlasnej skorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiunka Re: Filologia polska UWR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 19:13 no okej..ale przeciez po filologii pol nie 3ba byc koniecznie nauczycielem... ponoc czesto przyjmuja ludzi po polonistyce di pracy w redakcjach czyli po prostu jako dziennikarzy,bo ponoc sa lepiej przygotowani niz Ci po dziennikarstwie..dlatego ja tez zlozylam na pol na UWr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duśka Re: Filologia polska UWR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 19:22 >przyjmuja ludzi po polonistyce di pracy w redakcjach czyli po > prostu jako dziennikarzy,bo ponoc sa lepiej przygotowani niz Ci po > dziennikarstwie.. to prawda- w każdej redakcji, potrzebni są np. "korektorzy" a nimi mogą byc tylko poloniści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milu Re: Filologia polska UWR IP: *.akron.net.pl 18.06.07, 21:55 Oczywiście, że nie trzeba pracować w szkole. Nawet nie każdy może. Trzeba jeszcze zrobić uprawnienia pedagogiczne (jeśli nie przez uczelnię, to kosztują 3000 zł- inwestycja w późniejszą superwypłatę 2000 z korepetycjami włącznie). Możesz po tych studiach robić co zechcesz, jeśli masz dużo samozaparcia, chęci do pracy i nauki, ale po co do tego polonistyka:)? Bez niej też możesz robić co chcesz, a przy okazji uniknąć łatki "nauczyciela" i dowiedzieć się czegoś przydatnego w życiu. Myślę realnie. To są bardzo fajne studia, ale żałośnie nieprzygotowujące do późniejszych warunków, jakie stwarza sytuacja na rynku pracy. Pisze to z żalem, ale nie warto! Korektorem też może być każdy, mój znajomy zajmuje się tym po kulturoznawstwie. Wystarczą odpowiednie umiejętności, do których nie trzeba pięciu lat studiów;) Odpowiedz Link Zgłoś