Dodaj do ulubionych

hołd pruski a traktat krakowski

23.06.07, 20:04
przeczytałam na jakims forum, że jesli stosowało się te terminy zamiennie to
wypracowanie ocenione było na 0 punktów... myslicie ze tak moze byc?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaka Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 20:06
      nie
      • Gość: wera Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 20:11
        jasne że nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
        • Gość: brrr Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.magma-net.pl 23.06.07, 20:26
          jasne ze taaaaak!!!!!!!!! hold pruski a traktat krakowski to NIE TO SAMO!
          • xyllomena Re: hołd pruski a traktat krakowski 23.06.07, 20:39
            jasne ze to nie jest to samo!-ale na bank nie będzie za taki błąd przyznawane 0
            pkt za prace
            • Gość: thomas Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.chello.pl 23.06.07, 22:03
              Osobiście uważam, że osoby, które używały na przemian określeń 'hołd' i
              'traktat' nie będą miały z góry wpisane 0 punktów, chociaż pisanie na maturze
              rozszerzonej, że traktat krakowski i hołd pruski to to samo wydaje się
              dziwne...Trzymam kciuki za osoby, które nie rozróżniły tych dwóch pojęc:) Mam
              nadzieję, że Wasze prace będą oceniane tak samo, jak inne (ew. odjęcie będzie za
              nierozróżnienie). Musimy się wspierac, hmm? :D Damy radę! W końcu, MY -
              rozszerzeńcy z historii, jesteśmy podziwiani za to, że zdecydowaliśmy się zdawac
              tak trudny przedmiot na poziomie rozszerzonym! Będzie dobrze!!! Pozd;)
      • Gość: kama Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 08:52
        Na bank nie będzie 0 punktów, patrz na źródło, nawet w nim jest stosowane
        zamiennie
        ŹRÓDŁO K
        Ocena hołdu pruskiego (prof. Zygmunt Wojciechowski: 1900-1955 r.)
        „[...] Ostatecznie historyk odnosi się do tego traktatu z uczuciami
        wyraźnie mieszanymi: nie może uwolnić się od sugestii tych dalszych następstw,
        które wynikały z traktatu z roku 1525, z drugiej strony nie może nie przytoczyć
        okoliczności odciążających, związanych
        z układem sił w epoce, w której zawierano traktat. Sąd jest więc trudny i
        płynny, ponieważ sprawa, o której się mówi, wciąż jest żywa w swych skutkach.
        Jeżeli w przyszłości ten ostatni stan rzeczy zmieni się, nie pozostanie to bez
        wpływu na obiektywizm w ferowaniu werdyktu historycznego.”
    • Gość: pat Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 22:50
      niestety wiem z pewnych źródeł, że tak jest na pewno, mój wujek w ten sposób
      musiał nie zaliczyć połowy prac na temat nr. 1 i to jest gwarantowana
      informacja, a nie takie srata-tata w stylu "mam już wyniki!"
      • igorektraktorek Re: hołd pruski a traktat krakowski 23.06.07, 23:18
        NIE ZALICZAJ WOGOLE HOłDU!! WIEC LIPA I 0/20 PKT, BEBEEBEBBEBBEBEB <PLACZE>
    • Gość: Karola Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 08:28
      Rzeczywiście to nie to samo, ale nie będzie stawianych 0 punktów! Zabrane
      będzie za błąd rzeczowy i proszę nie pisać, że 0 punktów, bo to nie jest
      prawdą!
    • Gość: Ola Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 08:39
      Nie może być stawianych 0 punktów jeśli w niektórych źródłach te pojęcia wcale
      nie są rozróżniane! W mojej książce było traktak krakowski( hołd pruski) , w
      necie zanlazłam (1525 - traktat krakowski- hołd pruski - sekularyzacja państwa
      zakonu krzyżackiego i powstanie Prus Książęcych jako księstwa lennego Polski),
      już egzaminator by musiał być strasznie wredny, ale nie wydaje mi się.
      Rozmawiałam z moja historyczką i powiedziała, że to jest błąd rzeczowy, a taki
      błąd nie skreśla od razu całego wypracowania, więc don't worry!
      • Gość: pat Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 11:41
        jeżeli Wam tak łatwiej, to wmawiajcie sobie, że tak jest, jak mówicie, 29
        czerwca możecie się bardzo zdziwić (czego nie życzę), OKE chodziło o to, aby
        sprawdzić prawidłowe rozróżnianie pojęć historycznych, jeżeli nie zostały one
        prawidłowo rozróżnione to praca jest po prostu nie na temat, pozd
        • Gość: optymista Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.sm-rozstaje.pl 24.06.07, 19:50
          Dokładnie, 0 jak wmorde strzelił.
          • Gość: Seneszal Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.tvkdiana.pl 24.06.07, 23:02
            Wy jesteście podziwiani dlatego, ze pisaliście rozszerzoną
            hahhahahahah.Dobre żarty moge podziwiać kogoś kto dostał z
            rozszerzonej ponad 70 ,a nie dlatego ze wogóle pisał ten poziom.Za
            nieodpowiedzialne decyzje nikogo nie bede podziwiał.
            • Gość: podziwiany Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.chello.pl 24.06.07, 23:07
              Pozdro dla zakompleksionych "podstawowych".
              • Gość: Mania Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.subscribers.sferia.net 24.06.07, 23:29
                A może ktoś sprawdzi czy w przykładowym wypracowaniu było coś na temat tego hołdu o który są takie spory? Ja osobiście pisałam II teamt i też pisałam troche źle, że Prusy wschodnie to są do zaboru pruskiego a nie do Niemiec, ale okazało się, że do niemiec zostały przyłączone dopiero kiedyś tam, nie pamiętam kiedy :P Boje się, że mi tego nie zaliczą, ale poczekam spokojnie do piątku.
                • Gość: maniche666 Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 01:10
                  pozdro dla zakompleksionych rozszerzonych, którym sie nie powiodło i chociaż zaluja swojego wyboru to nie maja odwagi przyznac sie do porażki. pozdrwiam was moi mili, a w szczególności ciebie "Podziwiany"
                  • Gość: bałwochwalony Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.chello.pl 25.06.07, 01:43
                    Ja bez wypracowania, za sam test i źródła będę miał prawdopodobnie 50%, co na
                    porządnych uczelniach daje już 107% poziomu podstawowego, więc czego niby mam
                    żałować?

Dla mnie prawdziwy humanista musi zdawać maturę rozszerzoną i tyle. Podstawowa
                    matura to uboga wersja matury w ogóle. Standardy są coraz niższe i przez to
                    studia kończą tysiące niedorobionych studentów, humanistów szczególnie.

Powodzenia przy rekrutacji :)
              • Gość: justyna Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 14:50
                Gość portalu: podziwiany napisał(a):
                > Pozdro dla zakompleksionych "podstawowych".

Pozdowienia przyjmuję, ale WCALE nie czuję się w żadnym wypadku
                zakompleksiona!!!!!!! w żadnym
                jestem bardzo z tego faktu zadowolona że choć mogłam zdawać rozsezrenie to nie
                zdecydowałam się na to, bo napisałam podstawe całkiem przyzwoiciue i teraz nie
                lamentuje tak jak rozsezreni, ze nie potrafiłąm odróżnić traktatu krakowskiego
                od hołdu pruskiego!
                (a z historii miałąm bez problemu 5 na koniec)
                • Gość: hołubiony Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.chello.pl 25.06.07, 16:17
                  W takim razie są dwa wyjścia: albo miałaś tę piątkę na wyrost, albo nie masz
                  ambicji. Zdam maturę jak zdam (jak widzą to uczelnie już pisałem), ale nie
                  wyobrażałem sobie pisać matury podstawowej, bo to byłaby obraza mojej sympatii
                  do tego przedmiotu.
                  • Gość: justyna Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:05
                    chociaz mój nauczyciel mnie cholernie namawiał na rozsezroną (bo byłam jego
                    najlepszą uczennica w klasie) to jednak ja upierałąm się przy swoim, bo na
                    kierunek gdzie ja chcę iść, biora pod uwagę poziom podstawowy a wynik np. 80% z
                    rozsezroinego (poprzez tabelke) nie jest tak łatwo uskrobać jak poprzez poziom
                    pozdtawowy.

-no i przyznam to, bałam się brać rozsezrenia, że zawiode jego (no i siebie
                    samą)
    • Gość: pd Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.sm-rozstaje.pl 25.06.07, 01:17
      Ludzie przestańcie tutaj bzdury wypisywać... W przykładowym wypracowaniu jest
      konsekwentnie i prawidłowo używane pojęcie traktatu krakowskiego. Przecież to
      jest układ, a hołd to jest ceremonia... Oto fragment przykładowego wypracowania
      mówiący o hołdzie, dokładnie rozgranicza on pojęcie traktatu i hołdu (w całym
      wypracowaniu jest zawsze używany termin traktat krakowski):
      "W świadomości historycznej Polaków traktat krakowski z 1525 r.
      nierozerwalnie łączy się z hołdem złożonym przez Albrechta Hohenzollerna
      Zygmuntowi Staremu na Rynku Głównym w Krakowie. Wydarzenie to stało się
      tematem obrazu namalowanego przez Jana Matejkę pod koniec XIX wieku.
      Obraz pokazuje ludność zgromadzoną na rynku, która radośnie wyraża swoją
      aprobatę wobec zakończonego konfliktu z Krzyżakami, wiwatuje na cześć króla
      i księcia. Pogodną atmosferę zakłóca postać błazna królewskiego – Stańczyka,
      który nie podziela radości zebranych, nie cieszy się z rezultatu wojny. Malarz,
      ukazując zachowanie tej postaci, zasugerował widzom bardziej krytyczny
      stosunek do wydarzeń 1525 r. Pogrążony w myślach Stańczyk wydaje się
      przewidywać przyszłość – późniejsze dzieje Prus Książęcych."
      Jak ktoś wykazał w wypracowaniu, że nie rozróżnia pojęcia traktat krakowski, a
      hołd pruski, to jest 0 i koniec. Wliczajcie sobie 0 za wypracowanie,
      weryfikujcie wyniki i plany co do studiów i tyle.
      Nie można nawet pisać, że coś wynikało z hołdu pruskiego - przecież ten hołd nie
      miał żadnych konsekwencji, to była zwykła ceremonia, powtarzalna (ostatni był w
      1641), więc tych hołdów pruskich było od cholery, a mieliście wymienić skutki
      jednego, konkretnego traktatu krakowskiego. Jeśli ktoś napisał o skutkach hołdu
      w XVII w., to egzaminator może ocenić, że pisze o skutkach np. hołdu właśnie z
      1641, a to jest praca zupełnie nie na temat, a za niezrozumienie tematu jest 0 pts.
      Nie wiem już jak mam Wam to wytłumaczyć, bo to jest tak bezwzględnie jasne i
      oczywiste dla eksperta od historii (a ja się interesuję epoką nowożytną), że to
      się w głowie nie mieści, żeby mylić te 2 pojęcia. Hołd miał jedyny skutek w
      postaci namalowania obrazu, jeśli już mamy się zagłębiać, nic ponadto... Reszta
      wynikała z konkretnych ustaleń zawartych w TRAKTACIE KRAKOWSKIM...

pzdr
      • Gość: -- Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.chello.pl 25.06.07, 01:56
        Ekspertem od tych czasów nie jestem, zresztą wydaje mi się, że bezpośrednio
        problem mnie nie dotyczy, bo rozróżniłem całość o tyle, że pisałem o
        postanowieniach traktatu krakowskiego i hołdzie jako ceremonii.

Ale to nie jest wcale takie oczywiste co piszesz. W większości tablic
        historycznych pod datą 1525 widnieje podpis "hołd pruski", a nie traktat
        krakowski. Z jakichś więc względów uznano go za ważny, może nawet ważniejszy.
        Jest to przede wszystkim widoczny symbol stosunków polsko-krzyżackich.

Wydaje mi się, że ciężko powiedzieć co jest rozróżnieniem tych pojęć, a co nie.
        Nie wydaje mi się, żeby dawali 0 punktów za to, że ktoś nie dostrzegł dokładnej
        relacji pomiędzy tymi dwoma faktami. Może 0 będą dawali tym, którzy nie
        dostrzegają różnicy w samych terminach, a przecież, jak sam napisałeś, hołd to
        hołd, a traktat to traktat, czyli ważne, żeby podkreślić rolę hołdu jako symbolu
        , a traktatu jako dokumentu. A to, w lepszym czy gorszym stylu, powinno wynikać
        jednak z większości prac, bo myśląc "traktat" siłą rzeczy cisną się jego
        postanowienia, a myśląc "hołd" kojarzy się rynek w Krakowie i sam ceremoniał.
        • Gość: pd Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.sm-rozstaje.pl 25.06.07, 02:03
          No jak najbardziej. Ja nie wiem co ludzie nawciskali do tych wypracowań, że tak
          piszczą po forach :P

pzdr
          • Gość: buhahaha Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 13:09
            tacy mądzry teraz jesteście, na nic pocieszanie sie na forum, skoro dobrze wam poszlo do nie sikajcie o tym traktacie ciągle, zakompleksieńcy
            • Gość: e Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:48
              teraz sikają a w watku o wynikach z histy rozszerzonej pisali że maja po 70-80%
              • Gość: lv Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:10
                a jednak. holdu pruskiego nie uznali. to dziwne ze zwazywszy na to ze w
                podrecznikach historycznych pisano jak by wciaz o holdzie. nie uwazacie ze to
                niesprawiedliwe?
    • fotel_prl Re: hołd pruski a traktat krakowski 05.07.07, 13:35
      tzn co? Ci co pomylili pojecia maja jednak 0 pkt za wypracowanie...??!!

Ja Wam powiem, ze rozroznilem pojecia i zeby sie nie bablac w to wypracowanie bo
      cos cuzlem ze moge ni trafic wzialem wypracowanie nr.2 i w sumie dostalem 12pkt
      za nie takze nie az tak zle.
      • Gość: lv Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:49
        no ja mam np 4/20 pkt wiec zawsze cos :D
        • Gość: lv Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:50
          w ogole jestem ciekaw czy duzo osob popelnilo ten blad...
          • cfaniak_88 Re: hołd pruski a traktat krakowski 05.07.07, 13:59
            A Czy To Wazne ? Sa Wakacje :)
            • Gość: timi Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.mmpnet251.tnp.pl 05.07.07, 14:05
              a ja caly czas waliłem o hołdzie i mam 14/20!! <lol> apropo 74%:):) niezle:)
              • Gość: lv Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 16:39
                zalewasz
                • Gość: timi Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.mmpnet251.tnp.pl 05.07.07, 17:22
                  nie no prawde pisze! wypacowanie mialem wypas ale caly czas o holdzie! nawet
                  walilem ze zona Augusta Bona lubila przepych i dlatego ta uroczystaosc[hold]
                  byla taka bogata:::):):))
                  • Gość: . Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 19:34
                    Bona była żoną Starego ;)
    • Gość: Kulka Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 17:51
      Ja pisałam raz o tym raz o tym i mam gdzies 14 z moich obliczen punktow. a tak
      strasznie sie balam
      • Gość: Aaa. Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.range81-151.btcentralplus.com 05.07.07, 19:13
        Heh. Ja w ogole nie rozróżnilam pojęć, napisalam nawet w jednym zdaniu "traktat
        krakowski zwany inaczej holdem pruskim" i bylam pewna ze mi nie uznają, a tutaj
        prosze - 10/20. W sumie mam 72% i się bardzo cieszę :)
        • Gość: gumis Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.magma-net.pl 05.07.07, 19:41
          buahaha tez tak napisalam "traktat
          >
          > krakowski zwany inaczej holdem pruskim" i uznali :D
          • Gość: Asia_zamość Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 20:20
            no i widzicie nie było się co tak stresować... ja na wszelki wypadek wybrałam 2
            temat chociaż nie byłam do niego specjalnie przekonana... zwłaszcza, że nie
            zdążyłam (no w sumie to nie chciało mi się już)powtórzyć okresu po II wojnie
            światowej, nie mówiąc już, że temat o Prusach nie leżał mi zupełnie... więc
            myślałam, że jak zmieszczę się w II poziomie to i tak będzie już sukces... a tu
            miła niespodzianka 15/20 i jestem jeszcze ciągle w szoku... liczyłam na jakieś
            50-60% a tu 80%
            • Gość: lv Re: hołd pruski a traktat krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 20:30
              to juz sam nie wiem. moze to zalezalo od egzaminatora? ja pisalem o
              postanowieniach ukladu z krzyzakami, o uniezaleznieniu sie prus o traktacie
              trzech czarnych orlow, o rozbiorach i mam za to wszystko kilka punktow. Daty, i
              nazwiska raczej sie zgadzaly. Dziwne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka