Dodaj do ulubionych

KLUCZ MATURA próbna??

05.12.07, 14:02
wiecie gdzie mozna znalesc klucz..
Obserwuj wątek
    • Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 16:39
      pisalam na poscie wyzej ;) ale powtorze. klucz bedzie jutro dostepny na stronie
      operonu od godziny 16:00. nie jestem pewna, ale moze byc tez juz rano w gazecie
      wyborczej. ja tez pisalam rozszerzona. mam mieszane uczucia. pokrecilam jak sie
      dalo. nie spodziewam sie rewelacyjnego wyniku. po postach widac, ze wiekszosc
      zdawala podstawe...poicie sie rozszerzenia czy niepotrzebny wam polski na
      studia? ;) pozdrawiam serdecznie.
      • evunaa Re: KLUCZ MATURA próbna?? 05.12.07, 17:30
        niepotrzebny polski ;] rozszerzone zdaję chemię, matematykę i angielski.
        • perkozik Re: KLUCZ MATURA próbna?? 05.12.07, 18:17
          ludzie nie ma poco zdawac polskiego rozszerzonego teraz humaniscie nie potrzebni:)
          • dorotek_89 Re: KLUCZ MATURA próbna?? 05.12.07, 18:25
            zgadzam się z Tobą, jestem w klasie humanistycznej i zdaję
            geografię, biologię i wos:)
            • Gość: jap 5 przedmiotow?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 18:42
              to ty kujon jestes:P
            • Gość: jagodzio Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:07
              A na jakie studia sie wybierasz? Po co Ci az tyle przedmiotow..? Jesli mozna
              zapytac, oczywiscie.. ;)
          • Gość: pre Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 19:04
            Mi wystarczy świadomość wyższości nad "ścisłowcami". Nie tylko kasa liczy się w
            życiu.
            • Gość: wiewior Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 19:21
              A ja z humana zdaję bio i łacinę =)
              Ale polski pisałam rozszerzony i anglik jutro też. o ;]
              • Gość: ktoszeslaska Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: 80.53.157.* 05.12.07, 19:45
                wyzszosci nad scislowcami? A w czym ta wyższość się objawia?
                • Gość: leti Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 19:57
                  głupotą chyba :P
                  • Gość: Radzik Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:10
                    xD też mi wyższość jak sie np. nie potrafi policzyć silni.
                    • Gość: Stokrota Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:17
                      A po co Ci silnia do życia potrzebna???
                      • Gość: leti Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:21
                        a po co mi pieprz...e o jakichś wierszach kretyńskich? xD
                        • Gość: leti Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:21
                          www.operon.pl/www/get_file.php?plik=590.pdf
                          TU JEST KLUCZ DO WOKULSKIEGO
                          • Gość: emilka:) Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he IP: *.mmpnet238.tnp.pl 05.12.07, 20:29
                            ojej nio trozke trafilam ;)
                          • Gość: Stokrota Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:30
                            A nie macie wyników z rozszerzonego? :(
                            • Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 21:36
                              nom, rozszerzony by sie przydal. tez prosze o wyniki. sama szukam, ale nie moge
                              znalezc. beda juz jutro rano w wyborczej (chyba) ;)
                            • magdzierx Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he he 05.12.07, 21:37
                              nom, do rozszerzonego wyniki by sie pzrydaly. sama suzkam ale nie moge znalezc.
                              juz rano beda w wyborczej (podobno) ;)
              • Gość: anuśś Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 23:23
                To jesteś odważna, łacina. ja się w I LO ryłam do księdza ze zdaje
                łacine :d Ale nie naucczylam sie jej:d
                zdaje jeszcze wosik
    • Gość: Martiii Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:05
      no i gdzie ten klucz???
      • maxiu40 tutaj 06.12.07, 16:07
        probnamatura.pl/arkusze_odp.php
    • Gość: Melendar Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.kaczory.net.pl 06.12.07, 16:14
      Mozecie dac link do klucza z roz pol?
      • Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:21
        prosze bardzo:
        probnamatura.pl/files/odp/PROBNA_MATURA_GRU2007_Polski_PR_odp.pdf
        i jak u was? bo u mnie kiepsko z interpretacja tekstu... ;/
        • Gość: Mere Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:02
          Sypnęłam się na frazeologizmie, na domenie naukowców, zapomniałam opisać Ogniem
          i Mieczem pod kątem Trylogii, nie porównałam śmierci żołnierza do śmierci św
          Sebastiana..
          Reszta ujdzie w tłumie
          • Gość: stianu Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:40
            Ja pisałem Broniewskiego, no i jak widzę "przegoniłem" klucz.

Zawarłem oczywiście takie rzeczy jak nawiązanie do "Romantyczności", charakter
            ballady tego wiersza, synkretyzm rodzajowy, porownanie Ryfki do Karusi (smierc
            Jasienka smierc rodzicow), Ryfka jako bohater samotny w tlumie, nagosc ryfki
            jako podkreslenie jej jako niewinnego dziecka-ofiary wojny,

Ryfka w obledzie smiejaca sie w obliczu tragedii, praganac podarowac zmarlym
            kanapke, majac ich nadal przed oczyma

zniszczenia wojenne jako kontrast do miasteczka pogodnego Mickiewicza

ludzkie zobojetnienie na gola na ulicy ryfke, jako przyklad dehumanizacyjnego
            charakter okrutnej II WŚ.

ideologia nazizmu, jako eksterminacji Zydow
            polaczenia poetyckich sforumolowan z potocznym slownictwem i kolokwializmami
            (tank etc.)

Nobilitacja Ryfki przez umieszczenie jej do rozstrzelenia z Jezusem
            Jezus jako symbol nienawisci nazistow do Zydow
            Smierc Jezusa jako ostateczny upadek wiary, ktora w warunkach wojny traci
            calkowity sens. kryzys religijny pokolenia, ktorego przedstawicielem jest
            Broniewskiego

sceny prowadzenia Chrystusa na smierc porownywalne z polakami prowadzonymi na
            zeslanie w "Dziadach".

Mesjanizm, zawarty w kreacji Jezusa

Hold wszystkich ofiarom wojny wyrazone slowem "anieleli", czyli po smierci,
            zamieniaja sie w anioly. anioly jako podkreslenia niewinnosc wszystkich ofiar
            okrucienstwa II WŚ

Upadek wartosci "czucia i wiary", ktore promowal Mickiewicz w obliczu strasznej
            wojny

Polska pod okupacja niemiecka podobna do sytuacji Polskiej pod zaborami (brak
            wolnosci, przesladowania).

Przyznam ze za malo sie skupilem na czesci analizy samego tekstu (nie zauwazylem
            ze jest to liryka narracyjna, kompozycja klamrowa etc.)

• Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:46
              a skad ty to wszystko wiedziales? prosze, podaj mi przepis na posiadanie takiej
              wiedzy jak ty. pliiiz :):)
              • Gość: stianu Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:59
                no jakies tam wiersze sie analizowalo w szkole :))

przeczytalem go na maturze pierwszy raz w zyciu, a "romantycznosci" sie uczylem
                na pamiec w II klasie, to z analogia do niej nie mialem zadnego problemu. W
                trakcie matury praktycznie caly sobie powiedzialem w glowce. A reszte to tak
                sobie wymyslalem w trakcie, zeby mialo jakis sens i bylo duzo tych wskazan. No
                ale nawet polonistka sie dziwi ze w kluczu nie ma mesjanizmu.

A jakby zamiast Broniewskiego tam walneli jakas stalinowska Szymborska czy
                innych poetow, ktoych interpretowac sie nie da, lepiej wziac fragmenty dwoch
                utworow prozaicznych.
                • Gość: stianu Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 18:01
                  znaczy prozatorskich ;p
                  • Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 19:22
                    calkiem zrozumiale...tez uwazam, ze szymborka jest strasnzie trudna jesli chodzi
                    o interpretacje. ciezko w tych wierszach odpowiedziec na pytanie- co autorka
                    miala na mysli ;) a testy rozwiazujesz jakies? a z jakich ksiazek sie uczysz?
                    pozdrawiam:)
                    • Gość: stianu Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:24
                      Raz w tygodniu chodzę na korki do nauczycielki polskiego.

Powtarzamy po kolei wszystkie epoki, teraz przerabiam oświecenie, więc nawet nie
                      miałem okazji liznąc romantyzmu. Co tydzień pisze dla niej jedno wypracowanie, i
                      jest coraz lepiej. Zaczynałem od 78%, ostatnie napisałem na 92% przy czym to z
                      "Procesu", a więc dość banalne.

Uczę się z Przewodnika po epokach Makowieckiej i Pawłowskiego, ale niektóre
                      zagadnienia są traktowane po łebkach. Oprócz tego podręczniki Stentora i notatki
                      z lekcji. Ale ich aż tak dużo przez dwa lata nie robiłem, bo mi się nie chciało :)

Również przeglądam sobie jakieś XX wieczne wiersze i liryki, akurat na ten
                      wiersz Broniewskiego do tej pory nie trafiłem.

No a poza tym mam wyjątkowe w tym roku fatalne oceny z polskiego (zawsze miałem
                      mocną czwórkę, teraz trója) bo właśnie powtarzam do matury, a nie kuję się
                      aktualnych duperel.
                      • Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:59
                        dobrze wiedziec:) ja tez chyba na korki pojde...ale po dzisiejszej zalamce z
                        rozszerzonego angielskiego mama chciala mnie tez wlasnie na korki zapisac...i
                        kolo sie zamyka. no ale coz...poradzimy sobie jakos ;)
    • Gość: l_gryf Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: 82.160.127.* 10.12.07, 21:57
      Matura próbna Operonu potwierdza niestety smutną obiegową
      ,, prawdę",że to,co otrzymujemy za darmo nie jest na wysokim
      poziomie;ta matura na poziomie podstawowym z języka polskiego była
      nawet poniżej wszelkiego poziomu...tematy rodem z opracowań, klucz
      równie infantylny jak tematy;jak widać wybitni specjaliści
      układający tematy podjęli sie zbyt trudnego zadania, które przerosło
      niestety ich możliwości...szkoda, bo w maju niektórzy uczniowie mogą
      przeżyc szok po przeczytaniu tematów przesłanych przez CKE.
      • Gość: bokser Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.aster.pl 10.12.07, 22:07
        Potwierdzam. Np. matma rozszerzona była imo zbyt prosta i w maju
        pewnie będzie dużo trudniejsza. Na dodatego w kluczu w zadaniu 2 nie
        zauważyli jednego przypadku, dopiero dzisiaj poprawili błąd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka