toniejatona 05.12.07, 14:02 wiecie gdzie mozna znalesc klucz.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 16:39 pisalam na poscie wyzej ;) ale powtorze. klucz bedzie jutro dostepny na stronie operonu od godziny 16:00. nie jestem pewna, ale moze byc tez juz rano w gazecie wyborczej. ja tez pisalam rozszerzona. mam mieszane uczucia. pokrecilam jak sie dalo. nie spodziewam sie rewelacyjnego wyniku. po postach widac, ze wiekszosc zdawala podstawe...poicie sie rozszerzenia czy niepotrzebny wam polski na studia? ;) pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
evunaa Re: KLUCZ MATURA próbna?? 05.12.07, 17:30 niepotrzebny polski ;] rozszerzone zdaję chemię, matematykę i angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
perkozik Re: KLUCZ MATURA próbna?? 05.12.07, 18:17 ludzie nie ma poco zdawac polskiego rozszerzonego teraz humaniscie nie potrzebni:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorotek_89 Re: KLUCZ MATURA próbna?? 05.12.07, 18:25 zgadzam się z Tobą, jestem w klasie humanistycznej i zdaję geografię, biologię i wos:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jap 5 przedmiotow?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 18:42 to ty kujon jestes:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagodzio Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:07 A na jakie studia sie wybierasz? Po co Ci az tyle przedmiotow..? Jesli mozna zapytac, oczywiscie.. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pre Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 19:04 Mi wystarczy świadomość wyższości nad "ścisłowcami". Nie tylko kasa liczy się w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewior Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 19:21 A ja z humana zdaję bio i łacinę =) Ale polski pisałam rozszerzony i anglik jutro też. o ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoszeslaska Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: 80.53.157.* 05.12.07, 19:45 wyzszosci nad scislowcami? A w czym ta wyższość się objawia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leti Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 19:57 głupotą chyba :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radzik Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:10 xD też mi wyższość jak sie np. nie potrafi policzyć silni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrota Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:17 A po co Ci silnia do życia potrzebna??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leti Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:21 a po co mi pieprz...e o jakichś wierszach kretyńskich? xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leti Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:21 www.operon.pl/www/get_file.php?plik=590.pdf TU JEST KLUCZ DO WOKULSKIEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilka:) Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he IP: *.mmpnet238.tnp.pl 05.12.07, 20:29 ojej nio trozke trafilam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrota Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 20:30 A nie macie wyników z rozszerzonego? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 21:36 nom, rozszerzony by sie przydal. tez prosze o wyniki. sama szukam, ale nie moge znalezc. beda juz jutro rano w wyborczej (chyba) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magdzierx Re: KLUCZ MATURA próbna?? he he he 05.12.07, 21:37 nom, do rozszerzonego wyniki by sie pzrydaly. sama suzkam ale nie moge znalezc. juz rano beda w wyborczej (podobno) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuśś Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 23:23 To jesteś odważna, łacina. ja się w I LO ryłam do księdza ze zdaje łacine :d Ale nie naucczylam sie jej:d zdaje jeszcze wosik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martiii Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:05 no i gdzie ten klucz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melendar Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.kaczory.net.pl 06.12.07, 16:14 Mozecie dac link do klucza z roz pol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 16:21 prosze bardzo: probnamatura.pl/files/odp/PROBNA_MATURA_GRU2007_Polski_PR_odp.pdf i jak u was? bo u mnie kiepsko z interpretacja tekstu... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mere Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:02 Sypnęłam się na frazeologizmie, na domenie naukowców, zapomniałam opisać Ogniem i Mieczem pod kątem Trylogii, nie porównałam śmierci żołnierza do śmierci św Sebastiana.. Reszta ujdzie w tłumie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stianu Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:40 Ja pisałem Broniewskiego, no i jak widzę "przegoniłem" klucz. Zawarłem oczywiście takie rzeczy jak nawiązanie do "Romantyczności", charakter ballady tego wiersza, synkretyzm rodzajowy, porownanie Ryfki do Karusi (smierc Jasienka smierc rodzicow), Ryfka jako bohater samotny w tlumie, nagosc ryfki jako podkreslenie jej jako niewinnego dziecka-ofiary wojny, Ryfka w obledzie smiejaca sie w obliczu tragedii, praganac podarowac zmarlym kanapke, majac ich nadal przed oczyma zniszczenia wojenne jako kontrast do miasteczka pogodnego Mickiewicza ludzkie zobojetnienie na gola na ulicy ryfke, jako przyklad dehumanizacyjnego charakter okrutnej II WŚ. ideologia nazizmu, jako eksterminacji Zydow polaczenia poetyckich sforumolowan z potocznym slownictwem i kolokwializmami (tank etc.) Nobilitacja Ryfki przez umieszczenie jej do rozstrzelenia z Jezusem Jezus jako symbol nienawisci nazistow do Zydow Smierc Jezusa jako ostateczny upadek wiary, ktora w warunkach wojny traci calkowity sens. kryzys religijny pokolenia, ktorego przedstawicielem jest Broniewskiego sceny prowadzenia Chrystusa na smierc porownywalne z polakami prowadzonymi na zeslanie w "Dziadach". Mesjanizm, zawarty w kreacji Jezusa Hold wszystkich ofiarom wojny wyrazone slowem "anieleli", czyli po smierci, zamieniaja sie w anioly. anioly jako podkreslenia niewinnosc wszystkich ofiar okrucienstwa II WŚ Upadek wartosci "czucia i wiary", ktore promowal Mickiewicz w obliczu strasznej wojny Polska pod okupacja niemiecka podobna do sytuacji Polskiej pod zaborami (brak wolnosci, przesladowania). Przyznam ze za malo sie skupilem na czesci analizy samego tekstu (nie zauwazylem ze jest to liryka narracyjna, kompozycja klamrowa etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:46 a skad ty to wszystko wiedziales? prosze, podaj mi przepis na posiadanie takiej wiedzy jak ty. pliiiz :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stianu Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 17:59 no jakies tam wiersze sie analizowalo w szkole :)) przeczytalem go na maturze pierwszy raz w zyciu, a "romantycznosci" sie uczylem na pamiec w II klasie, to z analogia do niej nie mialem zadnego problemu. W trakcie matury praktycznie caly sobie powiedzialem w glowce. A reszte to tak sobie wymyslalem w trakcie, zeby mialo jakis sens i bylo duzo tych wskazan. No ale nawet polonistka sie dziwi ze w kluczu nie ma mesjanizmu. A jakby zamiast Broniewskiego tam walneli jakas stalinowska Szymborska czy innych poetow, ktoych interpretowac sie nie da, lepiej wziac fragmenty dwoch utworow prozaicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stianu Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 18:01 znaczy prozatorskich ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 19:22 calkiem zrozumiale...tez uwazam, ze szymborka jest strasnzie trudna jesli chodzi o interpretacje. ciezko w tych wierszach odpowiedziec na pytanie- co autorka miala na mysli ;) a testy rozwiazujesz jakies? a z jakich ksiazek sie uczysz? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stianu Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:24 Raz w tygodniu chodzę na korki do nauczycielki polskiego. Powtarzamy po kolei wszystkie epoki, teraz przerabiam oświecenie, więc nawet nie miałem okazji liznąc romantyzmu. Co tydzień pisze dla niej jedno wypracowanie, i jest coraz lepiej. Zaczynałem od 78%, ostatnie napisałem na 92% przy czym to z "Procesu", a więc dość banalne. Uczę się z Przewodnika po epokach Makowieckiej i Pawłowskiego, ale niektóre zagadnienia są traktowane po łebkach. Oprócz tego podręczniki Stentora i notatki z lekcji. Ale ich aż tak dużo przez dwa lata nie robiłem, bo mi się nie chciało :) Również przeglądam sobie jakieś XX wieczne wiersze i liryki, akurat na ten wiersz Broniewskiego do tej pory nie trafiłem. No a poza tym mam wyjątkowe w tym roku fatalne oceny z polskiego (zawsze miałem mocną czwórkę, teraz trója) bo właśnie powtarzam do matury, a nie kuję się aktualnych duperel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: KLUCZ MATURA- polski rozszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:59 dobrze wiedziec:) ja tez chyba na korki pojde...ale po dzisiejszej zalamce z rozszerzonego angielskiego mama chciala mnie tez wlasnie na korki zapisac...i kolo sie zamyka. no ale coz...poradzimy sobie jakos ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l_gryf Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: 82.160.127.* 10.12.07, 21:57 Matura próbna Operonu potwierdza niestety smutną obiegową ,, prawdę",że to,co otrzymujemy za darmo nie jest na wysokim poziomie;ta matura na poziomie podstawowym z języka polskiego była nawet poniżej wszelkiego poziomu...tematy rodem z opracowań, klucz równie infantylny jak tematy;jak widać wybitni specjaliści układający tematy podjęli sie zbyt trudnego zadania, które przerosło niestety ich możliwości...szkoda, bo w maju niektórzy uczniowie mogą przeżyc szok po przeczytaniu tematów przesłanych przez CKE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bokser Re: KLUCZ MATURA próbna?? IP: *.aster.pl 10.12.07, 22:07 Potwierdzam. Np. matma rozszerzona była imo zbyt prosta i w maju pewnie będzie dużo trudniejsza. Na dodatego w kluczu w zadaniu 2 nie zauważyli jednego przypadku, dopiero dzisiaj poprawili błąd. Odpowiedz Link Zgłoś