Gość: Anna P. IP: *.chello.pl 10.11.10, 16:48 Witajcie! Mam pytanie czy Waszym zdaniem wodę do której wcieramy ogórki kiszone i dodajemy ugotowany ryż można nazwać zupa ogórkową? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yśty no przecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 16:56 to umowne. Równie dobrze można nazwać karmangulą... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: zupa ogórkowa 10.11.10, 22:54 do wody bez warzyw, przypraw, mięsa (choc akurat to nie jest niezbędne)? Chyyyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: zupa ogórkowa IP: *.globalconnect.pl 10.11.10, 22:57 Ogórkową tak, ale nie zupą. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zupa ogórkowa 11.11.10, 05:17 Anna P. dlaczego nie, moze nie tradycyjna ale "ogorkowa" z ryzem, Odpowiedz Link Zgłoś
maki-chan Re: zupa ogórkowa 11.11.10, 11:55 zupa ogórkowa z ryżem ? pierwsze słyszę... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zupa ogórkowa 11.11.10, 15:32 ja tez , ale nie mam z tym problemu w koncu zawsze cos jest pierwszy raz,nowosc i co Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: zupa ogórkowa 11.11.10, 17:46 Odkąd pierwszy raz zjadłam u góralki z Zakopanego zupę ogórkową z ryzem, inaczej nie gotuję. Ale rzecz jasna na warzywach, czasem na mięsie Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: zupa ogórkowa 12.11.10, 10:21 nieskorzanka napisała: > Sliczna ta Twoja Zuzia :-) a ogórkową robię na bazie zupy wielowarzywnej zasadniczo bezmięsnej (czasem tylko sam bulion robie na klawiaturze wędzonej) z dodatkiem kiszonego ogórka a zakwaszam moim wlasnym zakwasem selerowym :-) jest chyba smacznioejsza niz na wodzie spod ogórków; Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: zupa ogórkowa 12.11.10, 08:40 Dla mnie zupa ogórkowa to wywar z mięsa (wieprzowe lub wołowe) i warzyw (włoszczyzna), do tego przyprawy, ziemniaki, a na końcu starte ogórki oraz to co w słoiku, czyli chrzan, czosnek i koper, oraz trochę wody z ogórków. Odpowiedz Link Zgłoś
popielucha Re: zupa ogórkowa 13.11.10, 19:31 Ja zwykle robię ogorkowne na oleju, dosc cienka, ale najlepiej kiedy jest z jakas wedzonka, moze byc z makaronem, ale znow - najlepiej smakuje z kluskami kartoflanymi, oczywiscie z wloszczyzna, kminkiem, czasem dam czosnek. Dolozyc to ze sloika, to fajny pomysl, o ile ma sie swoje ogorki a nie kupne, wtedy jest co dodac, musze kiedys sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poza wyborem Re: zupa ogórkowa IP: *.chello.pl 14.11.10, 08:10 z ryżem i ziemniaczkami pokrojonymi w kostkę, wywar z jarzyn niepotrzebny, wystarczy suchej jarzynki wsypać z łyżkę a ogórki kiszone przesmażyć z masłem na patelni uprzednio z podsmażaną cebulką, do tego wywar i koperek choćby jego nasionka no i koniecznie doprawić śmietaną, przynajmniej 18%, ale w miare, by smaku ogórczanki nie zbić, Zupa ma być raczej gęsta starczy na obiad jako jedno danie, do tego chlebek, pychotka!. Odpowiedz Link Zgłoś
eurytka Re: zupa ogórkowa 14.11.10, 09:20 Jak kto nie lubi ogórków tartych i duszonej cebulki, to nalezy taka zasmażke zmiksować i dodać do tych w kostkę ziemniaków ugotowanych z ryżem i jarzynką, taka wersja dla dzieci niejadków, którym w zębach to chrzęści, tak robilam jak były małe, Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: zupa ogórkowa 16.03.11, 10:01 dla mnie wszystko jedno ogorki sie skonczyly, a robicie apetyt Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: zupa ogórkowa 16.03.11, 16:35 mhr-cs napisała: > dla mnie wszystko jedno ogorki sie skonczyly, a robicie apetyt chcesz powiedzieć ze w warzywniaku nie ma u Was ogorków kiszonych?... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs takich nawt tutaj nie znaja(jak moje prawdziwe) 16.03.11, 17:26 qubraq napisał: > mhr-cs napisała: > > > dla mnie wszystko jedno ogorki sie skonczyly, a robicie apetyt > > chcesz powiedzieć ze w warzywniaku nie ma u Was ogorków kiszonych?... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: takich nawt tutaj nie znaja(jak moje prawdziwe 17.03.11, 11:34 wspólczuje! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs niedlugo i beda rosly,zrobie 18.03.11, 09:13 qubraq napisał: > wspólczuje! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maki-chan Re: zupa ogórkowa 16.03.11, 17:18 bez tego ryżu ale z ziemniakami byłoby ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: zupe ogórkowa robi sie 17.03.11, 22:21 a lubisz zupe ogorkowa ze swiezych ogorkow? m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: zupe ogórkowa robi sie 18.03.11, 12:42 mathias_sammer napisał: > a lubisz zupe ogorkowa ze swiezych ogorkow? > m.s. ja w ogóle takowej nie znam ;-) jak się ja robi? jaki ma smak? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs latem na zimno,wspaniala 18.03.11, 12:46 mathias_sammer napisał: > a lubisz zupe ogorkowa ze swiezych ogorkow? > m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaśka Re: zupa ogórkowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.03.11, 21:36 co kto lubi :) ja gotuje bulion na kurze i warzywach, dodaje ziemniaki w kostkę (nigdy - ryż!), trę na grubych oczkach sporą ilość ogórków kiszonych, dolewam wody z nich (lubię jak jest kwaśno) i dodaję sporo śmietany, gęstej, kwaśniej, 18%. z włoszczyzny zostawiam marchewkę, resztę łowię i wywalam :) pozdrawiam michaska wodakokosowa.wordpress.com/ Odpowiedz Link Zgłoś