Dodaj do ulubionych

Matura-rezygnacja

10.04.08, 19:04
Miałam w tym roku poprawiać wynik matury. Zdawałam podstawową
biologię, a zachciało mi się rozszerzonej. Znalazłam jednak studia,
gdzie nie jest wymagany poziom rozszerzony, także bezsensu się
stresować znów w maju. Przeczytałam na tym forum, że jeśli się nie
przyjdzie to jedyną konsekwencją jest zaznaczenie 0% i że się
wybrało ten przedmiot. Gdzie to bedzie zapisane i czy mam się
zgłosić do szkoły po jakiś załącznik, że "uzyskałam" 0%? Składając
papiery na studia też musze uwzględnić, ze nie przystąpiłam do
poprawy i mam te 0%? Proszę pomóżccie...
Obserwuj wątek
    • spi_na Re: Matura-rezygnacja 10.05.08, 18:44
      Z tego co zdąrzyłam się dowiedzieć za pomocą Internetu, to np. gdy poprawia się
      maturę otrzymuje się aneks z uwzględnionym przedmiotami, które poprawialiśmy.
      Podobnie też jest chyba ( bo nigdzie nie spotkałam się z taką info. ) w wypadku
      rezygnacje, czyli nie stawienia się na poprawę matury. Otrzymuje się ten aneks w
      szkole tak jak wtedy, gdy odbierało się wyniki pierwszej matury. Może należałoby
      się zorientować kiedy to rozdają ( dzień, godzina ). Zresztą na mój zepsuty
      gust, można by sobie odpuścić stawianie się tego samego dnia co reszta
      rozentuzjazmowanych tegorocznych maturzystów ( bez obrazy, oczywizda :).Przede
      wszystkim ze względu, iż jest to tylko aneks, a świadectwo maturalne masz już od
      roku w teczce. Choć należy dowiedzieć się jak ma się do tego faktycznie
      kierownictwo szkoły. W jakim terminie należy stawić się po ów papier.
      Co do zawiadamianie uczelni..Hmm składa się wyniki na której podstawie cię
      przyjmą ( czy też poddadzą rekrutacji ). A więc po co ich zawiadamiać, że
      uzyskało się 0%, skoro im to na nic nie potrzebne . Nie mniej zawsze lepiej jest
      zadzwonić na daną uczelnie, zapytać, bo gdzie to mają wiedzieć lepiej niż tam.
      Sama mam zamiar odstawić coś podobnego:) ale z jako takiej ogłady chciałabym
      wiedzieć czy w jakiś sposób należy poinformować szkołe, że nie zaszczycie się
      jej swoją obecnością? I skoro istnieje taka teoretyczna możliwość poprawy
      matury w sierpniu dla tych którzy nie zdali matury, to czy obejmuje ona również
      tych byłych absolwentów, którzy na dodatek nie stawili się na ponowną poprawe (
      podwyższenie wyniku )? Czy też będą mogli podejść jeszcze raz za rok? No i
      oczywiście czy im wolno, skoro jedną taką poprawkę opuścili?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka