Dodaj do ulubionych

historia SZTUKI 2008

22.04.08, 01:46
Witajcie!
Zapewne nikt nie jest spokojny.. ja zdaję poziom rozszerzony.
-może macie jakieś ciekawe materiały?
-obmyślił ktoś jakąś dobra taktykę np. w zadaniu porównawczym?
-czy ktoś opracował jak to jest z tymi papieżami, mecenasami, rekwizywami świętych?
Ogólny kącik żalenia się nad naszym losem...

:) Pozdrawiam! powodzenia!!
Obserwuj wątek
    • fla Re: historia SZTUKI 2008 24.04.08, 13:40
      Mam między innymi spis obrazów, rzeźb i obiektów architektonicznych, które
      stanowiły kanon dziel sztuki na maturę 2005.
      Na razie przede wszystkim oglądam obrazki :) i chodząc po mieście uważniej
      przyglądam się detalom mijanych budynków.
      • Gość: bulabul Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 22:03
        a jak ogólnie oceniacie poziom swojej wiedzy :) i z jakich ksiązek
        się uczycie ?
        • fla Re: historia SZTUKI 2008 25.04.08, 08:04
          Białostocki w domu, W. Koch w czytelni :) Do tego jeszcze stary podręcznik tzw
          wiedzy o kulturze, albumy poświęcone poszczególnym artystom i epokom, internet.
          Poziom mojej wiedzy wciąż jeszcze mnie nie satysfakcjonuje, ale nauka historii
          sztuki to naprawdę sama przyjemność w porównaniu z tym czego będę musiała uczyć
          się na sesję :)
          • Gość: bulabul Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 18:55
            a jak Wam poszła matura próbna i czemu wogóle zdajecie historię
            sztuki :> ?
            • Gość: asdasd Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 23:04
              poszla masakrycznie. nawet nie ocenialam ;P ok. 35%
              na studia potrzebuje miec poprostu zdana mature (tam mam egzaminy)- a wybor his sztu byl szalenstwem - razem z przyjaciolka postanowilysmy ją zdawac. przez to boję się, że nie zdam..oj ja głupia!
              stan mój wiedzy : ogólna, bardzo powierzchowna + kilka tematów bardzo zgłębionych.
              Uczę się głównie z Osińskiej oraz zakupiłam testy HUMAN na allegro ( średnio polecam, ale przynajmniej sa wszystkie najważniejsze dzieła tam gdzie mają być)
              Pozdrawiam!!! :)
              • Gość: zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.04.08, 17:16
                próbna ok 70%, bo w domu. u mnie w szkole nikt się nie przejął tym że mam zamiar
                zdać ten przedmiot. teraz to już tylko powtórki na szczęście, czytanie notatek z
                mnóstwa książek stworzonych ( osińska, koch, porębski/piwocki, estreicher, i
                inne pomniejsze;) ). też potrzebuje tylko zdać, bo egzaminy, ale mam trochę
                wyższe ambicję ;)
                co do porównawczej, trzeba rozłożyć na części pierwszej klucze z poprzednich
                matur. i też szukam jeszcze sposoby na atrybuty, bo tu mam braki, zna ktoś
                jakieś dostępne opracowania?
                • fla Re: historia SZTUKI 2008 27.04.08, 08:35
                  atrybuty świętych wynotowałam z Kocha
                  • Gość: zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.04.08, 16:16
                    dzięki, dopiero teraz zauważyłam że w słowniczku jest paru wymienionych :)
                    a mitologia?
                    • fla Re: historia SZTUKI 2008 27.04.08, 20:43
                      w tym artykule w Wikipedii są odnośniki do poszczególnych greckich bóstw, podano
                      tam też jakie są ich atrybuty, najtrudniej będzie chyba z papieżami :)
                      pl.wikipedia.org/wiki/Bogowie_greccy
                      • Gość: bulabul Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.08, 22:13
                        papieżami, ale o co chodzi :P ? jak myślicie, jakie typy pytań będą
                        w maju :P ?
                        • fla Re: historia SZTUKI 2008 28.04.08, 08:15
                          chodzi o to jakich artystów obejmowali mecenatem
                          • Gość: zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.04.08, 11:52
                            znalazłam jeszcze coś takiego;
                            historia.pgi.pl/bogowie_greccy.html
                            www.attu.pl/~knovak/kurs15.html

mam opracowany materiał z mecenasami, mogę się w sumie podzielić :P
                            inez182@o2.pl
                            • fla Re: historia SZTUKI 2008 28.04.08, 12:38
                              O właśnie, nie wiem czy wiecie, że na fresku przedstawiającym Sąd Ostateczny,
                              namalowanym na zachodniej ścianie Kaplicy Sykstyńskiej, na zlecenie papieża
                              Pawła III, św. Bartłomiej trzyma zdartą skórę, której twarz jest autoportretem
                              Michała Anioła ;)).
                              • Gość: bulabul Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 13:56
                                fla, przerażasz mnie :P
                                ale ja nie wierzę, że jest tak nas mało !
                                historycy sztuki przybywajcie !
                                • Gość: zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.04.08, 18:17
                                  nie tylko tam, swój autoportret umieścił też w innej scenie, jako prorok
                                  Jeremiasz ^^

• Gość: bulabul Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 18:32
                                    jesteście straszne :P
                                    www.memorizer.pl/testy_i_quizy/testy_z_historii_sztuki_quizy_z_historii_sztuki/historia_sztuki/1
                                    • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 28.04.08, 18:36
                                      moze się komuś przyda powyższy link :P
                                      • fla Re: historia SZTUKI 2008 28.04.08, 20:08
                                        testuję się, póki co jest nienajlepiej
                                    • Gość: julia89889898 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 18:18
                                      Hey
                                      Tez zdaję 15 maja rozsz historię sztuki - jako przedmiot obowiązkowy.
                                      Uczę się z Osińskiej, zeskanowałam sobie ze słownika sztuk pięknych wszystkie
                                      najwazniejsze rzeczy(ornamenty, place budowli itp) Mam mnóstwo reprodukcji na
                                      komp i uczę się ich...Najgorsza jest dla mnie sztuka XXw, trochę mi się mylą
                                      nazwiska...
                                      jak myślicie co będzie na maturze??
                                  • fla Re: historia SZTUKI 2008 28.04.08, 19:59
                                    nie ma to jak skromność renesansowego artysty :)
                                • fla Re: historia SZTUKI 2008 28.04.08, 20:01
                                  na samych ciekawostkach daleko się niestety nie zajedzie :)
                                  • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 29.04.08, 09:04
                                    dobra dobra, jak znasz takie ciekawostki, to zapewne resztę masz w
                                    małym paluszku :P
                                    • akrosakro Re: historia SZTUKI 2008 30.04.08, 02:31
                                      czy ta marcona, próbna nie wydawała Wam się wyjątkowo trudna?
                                      • Gość: if-f Re: historia SZTUKI 2008 IP: 89.231.202.* 30.04.08, 20:29
                                        marcowa moim zdaniem była nawet nawet ;p lepsza w kazdym razie niz matura z maja w tamtym roku.
                                        ja zdaje hstorie sztuki dodatkowo bo zawsze to jakies dodatkowe punkty ;p niestety pozno zaczełam sie do tego przykładac i umiem troche mało ale mam nadzieje ze jakos zdam :)
                                        jaki poziom zdajecie ? podstawowy czy rozszeżony?
                                        • Gość: zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.04.08, 23:17
                                          w zasadzie ta marcowa bardzo mi podeszła, szczególnie analiza i temat o
                                          rodzinie, bez żadnych ram czasowych, przydałoby sie ;) nie obraziłabym się jakby
                                          zapodali coś podobnego teraz.
                                          ja rozszerzony, obowiązkowy, aaa co tam, raz się żyje =P ( a maturę można zdawać
                                          bez końca ;] )
                                          • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 01.05.08, 08:24
                                            haha, ja też obowiązkowe i rozszerzona :P
                                            powiedziecie mi, czy uczycie się z dużej ilości książek ? moja
                                            wiedza opiera się na książkach Osińskiej i tzw kanonie i wielu wielu
                                            obrazach i oczywiście kartki z pojęciami, ornamentami i takie tam
                                            czy to wystarczy ?
                                            • Gość: zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.05.08, 12:10
                                              pierwszy rok mojej nauki obejmował głównie obłożenie się materiałem z każdej
                                              możliwej strony :P dlatego trochę tych książek jest.. ale wiadomo, nie
                                              przeczytałam wszystkiego od deski do deski, to bardziej działa na psychikę:)
                                              mówią, i myślę raczej potwierdzam tą opinię, że Osińska to podstawa, ale tylko
                                              podstawa. a kanon czasem też mnie zaskakiwał, bo nie obejmuje niektórych, wręcz
                                              wzorcowych dzieł, ale te wzorcowe z drugiej strony wszyscy znają, może na to
                                              liczą ;]
                                              • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 01.05.08, 14:16
                                                niby tak, ja to wszystko wiem, takze obrazow, obiektow
                                                architektonicznych znam troszkę wiecej ;) z drugiej strony, patrzać
                                                na próbniaka z marca, to wszystko m iwystarczyło :)
                                                • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 01.05.08, 20:00
                                                  powiem tak, na pewno nie będzie motywu rodziny, drugi temat nie
                                                  będzie dotyczył sztuki baroku, analiza także ;)
                                                  • Gość: zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.05.08, 21:29
                                                    heh, dokładnie ;] poza tym, chyba na próbnej było zero jeśli chodzi o epoki od
                                                    prehistorii do Rzymu.. czy sie mylę?
                                                  • Gość: kk_kasia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.eranet.pl 01.05.08, 23:32
                                                    Witam :) ja jestem z lubelskiego i w moim ogólniaku zdawanie sztuki
                                                    to też rzadkość. Do spisu waszych lektur dorzuciłabym
                                                    jeszcze 'wielkich malarzy'- jak dla mnie do podstawa, ja mam 60
                                                    numerów :P
                                                    Zdaję sztukę jako dodatkowy na rozszerzeniu i pokładam w niej duże
                                                    nadzieje, bo może być moją przepustką na etnologię :] Na marcowej
                                                    uzbierałam 65%...
                                                    Co do moich przeczuć, to obawiam się,że starożytność powróci z
                                                    wielkim hukiem... a to by mnie trochę bolało... Największe problemy
                                                    mam z kręgami kulturowymi, może ktoś ma na to jakąś receptę?
                                                  • Gość: zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.05.08, 23:45
                                                    faktycznie, zapomniałam o WM, ja kupowałam wiernie do 135-ego, z małymi brakami
                                                    które potem trzeba było uzupełniać :P
                                                    ja tylko mam taką prośbę żeby nie rezygnowali z malarstwa jeśli chodzi o analizę
                                                    i wypracowanie, architekturę jeszcze bym zniosła ale nie uśmiecha mi się
                                                    rozpisywanie o rzeźbie^^
                                                  • Gość: kk_kasia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.eranet.pl 02.05.08, 00:39
                                                    teraz to już chyba nie ma na rynku tego typu czasopism, no nie?
                                                    Ja też zdecydowanie wolę malarstwo... Ale z tego co pamiętam to
                                                    tylko nie było jeszcze porównania budowli, bo zarówno obrazy jak i
                                                    rzeźby (egipska do greckiej) już były...
                                                  • Gość: kk_kasia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.eranet.pl 02.05.08, 00:42
                                                    a tak bardziej na czasie to jak zapatrujecie się na polak? Ja
                                                    machnęłam się na rozszerzony a nie czuję się obryta, wręcz
                                                    przeciwnie ;/ Da radę coś nadrobic na ostatnią chwilę?
                                                  • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 02.05.08, 09:33
                                                    ja takze rozszerzony, od dzisiaj zaczynam powtórki :D
                                                    nie no, dajcie życ, analiza na pewno bedzie tyczyc sie malarstwa
                                                    (przynajmniej mam taką cichą nadzieję :) )
                                                  • Gość: kk_kasia bulabulabul! IP: *.eranet.pl 02.05.08, 10:03
                                                    Podziel się swoją strategią powtórek z polaka... błagam ;) Chyba nie
                                                    masz zamiaru łyknąć opracowań wszystkich lektur?
                                                  • bulabulabul Re: bulabulabul! 02.05.08, 11:59
                                                    nic wielkiego, po prostu przeczytam sobie z repetorium parę słów
                                                    wstępu do każdej epoki np. ramy czasowe, pojęcia itd itp,
                                                    opracowania i streszczenia lektur rozszerzonych i moze lizne pare
                                                    tych z podstawy. Dodatkowo poczytam sobie wypracowania wraz z
                                                    kluczami :) i tyle ! a jak będzie, to się okaze :)
                                                    polski, polskim, a jak Twoja wiedza dotycząca sztuki :P uczysz się
                                                    jeszcze :P?
                                                  • Gość: kk_kasia Re: bulabulabul! :) IP: *.eranet.pl 02.05.08, 14:30
                                                    Chyba za bardzo panikuję z tym polakiem ;)
                                                    Wieczorami czytuję WM i znalazłam jeszcze taką małą książeczkę
                                                    Siedmiu słynnych malarzy i tak rekreacyjnie poczytuję... Od środy
                                                    (bo w środę mam jeszcze wos) startuję z powtórkami. Mam trochę
                                                    własnych notatek i przede wszystkim wrócę do kanonu. Przypomne sobie
                                                    wnętrza, bo ostatnio, wstyd się przyznać, ale mnie troche zagięli ;)
                                                    Poza tym budynki, fasady... Mam trochę jpgów na kompie i nad tym
                                                    będę pracować. Obawiam sie pytań takich kosmicznych, typu: podaj
                                                    twórców danych ołtarzy...
                                                  • Gość: gość RE IP: 195.205.203.* 02.05.08, 15:04
                                                    Hej;) matura dopiero za dwa lata, ale zobaczylam juz kilka testow.
                                                    Jak na razie cienko to widze... biorac pod uwage chocby starozytna
                                                    grecje to nie znam polowy dziel... moze macie jakies fajne materialy
                                                    do nauki?
                                                  • Gość: kk_kasia Re: RE IP: *.eranet.pl 02.05.08, 15:36
                                                    Ja zdecydowałam się na sztukę we wrześniu tamtego roku (nie mając
                                                    nic wcześniej wspólnego z tym przedmiotem) i dość dużo przyswoiłam
                                                    od tego czasu, więc Ty zdążysz 3razy się wszystkiego nauczyć jak się
                                                    przyłożysz :] Podaj maila, będzie łatwiej z materiałami :)
                                                  • Gość: gosc Re: RE IP: 195.205.203.* 02.05.08, 19:35
                                                    mail ewulka_91@interia.pl z góry dzięki;)
                                                    ja mam teraz jedna godz tygodniowo woku a w 2 i 3klasie po dwie, ale
                                                    z tego co widze, to do poziomu maturalnego ma się to wszystko
                                                    nijak;/ wiele osób mowi, ze jest to matura typowo dla szkol
                                                    plastycznych...;/
                                                  • Gość: zen Re: RE IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.05.08, 21:29
                                                    spokojnie, masz dwa lata, jak zaczniesz teraz to zdasz spokojnie ponad 80% :)
                                                  • Gość: kk_kasia kocham sztukę :) IP: *.eranet.pl 02.05.08, 22:15
                                                    Ja na początku myślałam ,że w ogóle nie dam rady i dlatego wzięłam
                                                    sztuke na dodatkową, ale teraz widzę,że nie miałam się czego bać.
                                                    Wszystko robiłam sama, bez korepetycji :) Jak ja dałam radę to
                                                    ogarnąć, to wszyscy mogą ;D A w dodatku zakochałam się w sztuce :]
                                                  • Gość: gość Re: kocham sztukę :) IP: 195.205.203.* 03.05.08, 10:19
                                                    dobrze ze sa ludzie, ktorzy pocieszaja;P
                                                    a tak na powaznie to sie trzeba brac do roboty, a nie marudzić ;D
                                                  • Gość: Gość e Re: kocham sztukę :) IP: 195.205.203.* 03.05.08, 10:24
                                                    a tak w ogole to wielu ludzi uwaza HS za mature łatwa i banalna;/
                                                    mogliby sobie ją na poczatku zobaczyc...
                                                  • bulabulabul pytanko 03.05.08, 10:27
                                                    czas na świetne pytanei na parę dni przed maturą ! czy ktoś mógłby
                                                    mi konkretnie odpowiedzieć, gdzie się kończy sztuka nowożytna, a
                                                    gdzie zaczyna współczesna :) ?
                                                  • Gość: kk_kasia Re: pytanko IP: *.eranet.pl 03.05.08, 11:51
                                                    Moim skromnym zdaniem współczesność zaczyna się od renesansu czyli
                                                    od XIV w. we Włoszech.
                                                    To teraz czas na moje pytanko: czym różni się klasycyzm (poł.XVIIIw.
                                                    od neoklasycyzmu (1poł.XIXw.) ? :D
                                                  • bulabulabul Re: pytanko 03.05.08, 13:31
                                                    chodzi mi o to, że np w tamtym roku wypracowanie dotyczyło
                                                    codzienności w sztuce nowożytnej. Niektórzy pisali o realizmie, a
                                                    nie którzy mówili, ze to juz współczeność. Więc prosze jeszcze raz
                                                    ładnie co jest nowożytne a co współczesne :D
                                                  • Gość: kk_kasia Re: pytanko IP: *.eranet.pl 03.05.08, 14:21
                                                    tu sa odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania dotyczące
                                                    periodyzacji sztuki :]
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/Periodyzacja_sztuki#Sztuka_wsp.C3.B3.C5.82czesna
                                                  • Gość: Gość e Re: pytanko IP: 195.205.203.* 03.05.08, 14:46
                                                    niezastąpiona kasia;)
                                                  • Gość: zen Re: pytanko IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.05.08, 17:30
                                                    wydaje mi się, że ciężko oddzielić te czasy jakimiś konkretnymi cechami
                                                    charakterystycznymi, bo oba czerpały dokładnie z tych samych źródeł, poza tym,
                                                    to niewielki rozdźwięk czasowy ( XVIIIw a XIXw), więc może należy traktować to
                                                    po prostu jako kontynuację, z tym że przy XIX w trzeba uważać na powiązania z
                                                    innymi stylami, czyli eklektyzm

prawdę mówiąc, chciałabym żeby ktoś zaprzeczył albo potwierdził jakimiś
                                                    konkretem bo to w sumie moje subiektywne wnioski :P
                                                  • Gość: kk_kasia NEOklasycyzm IP: *.eranet.pl 03.05.08, 18:14
                                                    Wszechwiedząca Wiki napomina:
                                                    Neoklasycyzm (neo- + klasycyzm – łc. classicus ‘pierwszorzędny’) –
                                                    zespół dwudziestowiecznych, różnorodnych tendencji w sztuce,
                                                    literaturze, muzyce i architekturze nawiązujących do nurtu
                                                    klasycystycznego lub baroku. Określany jest także jako nurt
                                                    kontynuacyjny klasycyzm, konserwatywny w sztuce i literaturze XIX w.
                                                    w okresie dominacji romantyzmu.

Klasycyzm – styl w muzyce, sztuce, literaturze oraz architekturze
                                                    odwołujący się do osiągnięć starożytnych Greków i Rzymian. W Europie
                                                    tzw. "powrót do źródeł" (klasycznych) pojawił się już w renesansie,
                                                    a następnie występował równolegle do baroku, czyli od XVII wieku do
                                                    końca wieku XVIII, w niektórych krajach trwał do lat 30. następnego
                                                    stulecia, a nawet dłużej. Styl ten szczególnie nawiązywał do antyku.
                                                    Zmodyfikowany klasycyzm przeradzał się czasem w eklektyzm końca XIX
                                                    wieku. Klasycyzm jako styl panował w epoce oświecenia. Najpełniejszy
                                                    rozkwit klasycyzmu nastąpił pod koniec XVIII wieku.

Dochodze do wniosku,że przedrostek NEO wiąże się z faktem, że
                                                    rozpoczęła się współczesność, więc tak sobie dodali dla zabawy... ;D
                                                  • Gość: kk_kasia Re: NEOklasycyzm IP: *.eranet.pl 03.05.08, 18:17
                                                    a na dokładkę :
                                                    Klasycyzm w Polsce to tzw. styl stanisławowski (od króla Stanisława
                                                    Augusta Poniatowskiego). hehe ;)
                                                  • Gość: zen Re: NEOklasycyzm IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.05.08, 18:38
                                                    mi właśnie zależało o wiedzy spoza krainy WIKI :P

ok, ot co rzeczy Wilfried Koch :D :

Historia szt. rozumie przez "klasykę" w węższym znaczeniu szt. grecką w okresie
                                                    pomiędzy stylem archaicznym i hellenizmem, a więc około V i IV w. p.n.e. W
                                                    szerszym zaś znaczeniu pojęcie to oznacza szt. greckiego i rzymskiego antyku,
                                                    kierującą się surowymi regułami.

(...) Racjonalistyczna postawa intelektualna skłania do wypowiedzi o sztuce,
                                                    które biorą za wzór klasykę i dlatego nazywa sie je klasycystycznymi.

(...)Nurty klasycystyczne występujące po renesansie mają w krajach europejskich
                                                    rozmaite nazwy.

1. Kontynuacja zasad renesansowych w baroku w zach. i pół. Europie nazywa się:
                                                    -W Niemczach barokowym klasycyzmem
                                                    -We francji "architecture classique" ("klasyka")
                                                    -w Anglii "classical architecture"
                                                    -w terminologii miedzynarodowej stylem klasycznym

2.Styl, który pomiędzy 1770-1830 następuje po baroku i rokoku nazywa się:
                                                    -w Niemczech klasycyzmem
                                                    -w pozostałej Europie neoklasycyzmem

3.Ruch, który w XX w. nawiązuje do klasycyzmu (2) nazywa się w Niemczech
                                                    neoklasycyzmem

---------
                                                    czyli, musimy wiedzieć z którego okresu dokładnie dana budowla pochodzi
                                                    to tak jak nie powiemy o Camus, że Rimbaud to poeta Młodej Polski, taka moja
                                                    teoria :D
                                                  • Gość: kk_kasia Re: NEOklasycyzm IP: *.eranet.pl 03.05.08, 18:47
                                                    Wilfrieda dostałam od siostry na gwiazdkę :D Mądry z niego gość, ale
                                                    chyba wystarczy mi czytać podpisy pod obrazkami, żeby wiedzieć co
                                                    jest neo a co po prostu classic i nie kombinować ;P
                                                    A propos Kocha, to warto by było jeszcze do niego powrócić i
                                                    poprzypominać sobie plany budowli, bo mogą rzucic coś do
                                                    rozpoznania ;/
                                                  • Gość: zen Re: NEOklasycyzm IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.05.08, 19:27
                                                    taaak, ale na maturze mi chodzi, to nie dostaniesz podpisanych obrazków, tak? :P
                                                    szczeegóóóóół :P

mam taki pomysł, skoro nas się już tu niewielka grupa zebrała wzajemnej
                                                    historio-sztukowej adoracji =D mianowicie, jakiś czas temu wpadłam na pomysł by
                                                    zapisywać powtarzające się motywy w sztuce, zrseztą w ogóle motywy. może teraz,
                                                    do czasu matury, będziemy codziennie ze dwa podawać, i do tego przykłady obrazów
                                                    jakie by się mieściły w tym względzie. To wszystko do wypracowania rzecz jasna,
                                                    tak jak na próbnej był motyw rodziny, rok temu sztuka racjonalna i emocjonalna
                                                    itd. Co wy na to, kto się pisze? :D
                                                  • Gość: Gość e Re: NEOklasycyzm IP: 195.205.203.* 03.05.08, 20:05
                                                    glupie to nie jest;P
                                                  • Gość: kk_kasia motywy IP: *.eranet.pl 03.05.08, 20:13
                                                    Ja to robiłam tak,że wymyslalam sobie motywy (np.
                                                    matka,macierzyństwo, 4 pory roku, śmierć, autoportret, wieś,
                                                    starość, patriotyzm, kobieta, miłość, mitologia, samotność)
                                                    wypisywałam po 6 obrazów do tego z różnych epok i próbowałam sklecić
                                                    wstęp wypracowania, bo na maturze najtrudniej zacząć- później jakoś
                                                    idzie ;) I to wszystko mam w swoim magicznym zeszyciku, do którego
                                                    wrócę przed 14 :] Co myslicie o mojej strategii?
                                                  • Gość: Gość e Re: motywy IP: 195.205.203.* 03.05.08, 20:17
                                                    Oczywiście dobra;) oby Ci tylko pomogła na maturze!!!
                                                  • Gość: Gość e Re: motywy IP: 195.205.203.* 03.05.08, 20:18
                                                    Oczywiście dobra;) oby Ci tylko pomogła na maturze !!!
                                                  • Gość: kk_kasia motywy IP: *.eranet.pl 03.05.08, 20:19
                                                    tak na dobry początek : MACIERZYŃSTWO :
                                                    - S.Wyspiański 'macierzyństwo' - secesja
                                                    - M. Chagall 'kobieta brzemienna' - poczatek XXw.
                                                    - T. Kulisiewicz 'macierzyństwo' - 1958r.
                                                    - Whistler 'portret matki'- realizm/symbolizm
                                                    - Rodakowski 'portret matki'

O to Ci chodziło?
                                                  • Gość: zen Re: motywy IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.05.08, 22:54
                                                    dokładnie o to :)

właśnie, też miałam taki plan ale ciągle odwlekałam dokładne spisanie obrazów ;]
                                                    z miejsca mogłabym dodać do twojej listy
                                                    "Kobiety brzemienne" Dunikowskiego
                                                    i może coś z motywem Marii z dzieciątkiem, choćby seria Pięknych Madonn

temat do przemyślenia z mojej strony AUTOPORTRET, do jutra ;]

• Gość: sadas Re: historia SZTUKI 2008 IP: 85.17.145.* 04.05.08, 16:31
      Masz racje
    • Gość: dzidek Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.mobyhost.ru 04.05.08, 19:13
      ale wy macie głupie te pytania przecież to oczywiste
      • Gość: amci Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.08, 07:52
        W zeszlym roku pisałam hs na poziomie rozszerzonym i poszlo dobrze 82%.
        Osobiscie uwazam, ze podstawa jest o wiele trudniejsza.Tam trzeba byc bardzo
        dokladnym.U nas na rozszerzeniu nie bylo wyniku ponizej 75%, pisała go
        wiekszosc...Co Wam powiedziec, nauczcie sie porządnie wieków, cech ogolnych
        epok. Jak piszecie prace nie skupiajcie sie na dokladnych datach powstania
        obrazu,mecenasach itp..Oczywiscie mozecie za to zyskac punkty, ale zrobcie
        porzadny opis poszczegolnych obrazow. Zawsze moze przydac sie 2 zdaniowy wstep
        odnosnie epoki z jakiej pochodzi obraz. Pewnie to wszystko juz wiecie. Jak
        macie pytania to piszcie.Pozdrawiam
        • Gość: bone Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.05.08, 22:50
          ja mam w takim razie pytanie, co do wypracowania. wiec, wg Ciebie, najlepiej
          skupić sie na dokładnym opisie wybranych obrazów + fakty historyczne, epoka,
          porównanie z innymi kontekstami? i jasne, że powinna byc typowo skomponowana :
          wstep-rozwiniecie-zakonczenie, ale wszystko zależy od tematu jednak, co w tym
          wstepie, czy stawiam jakąś tezę czy przedstawiam motyw.. a zakończenie to trochę
          jak podsumowanie.. ciężko napisac taką prace, kiedy klucze są tak ogólnie
          opracowane, a nie ma się styczności z żadnym egzaminatorem, czy osobąktóra się
          na tym zna. wciskac jak najwiecej roznych 'smaczków' czy ograniczac sie do
          tematu?.. dzieki z gory za odp :)
          • Gość: Gość e Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 06.05.08, 10:29
            i jeszcze moje pytanie : studiujesz coś związanego z historią
            sztuki? a jeśli tak to napisz jak Ci się podoba;)
            • Gość: a Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 18:52
              w pracach skupiajcie sie na tym czego jestescie pewni, jezeli macie jakies
              informacje ktorymi moglibyscie zablysnac to je wrzuccie, ale pamiętajcie musza
              byc prawdziwe...Nie wybrałam się na historię sztuki, ale w przyszlym roku
              planuje rozpoczac drugi kierunek i bedzie to albo ochrona dobr kultury lub
              wzornictwo. Macie jakies pytania to piszcie na santi0@op.pl. Chętnie odpowiem.
              Nie wiem czy mam na kompie jeszcze jakies materialy,ale mogłabym przejrzeć i Wam
              podesłać. Buzka i powodzenia:)A tak poza tym to jak ja juz malo pamietam z zajec
              hs...:)
    • Gość: :) Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 00:03
      Kiedy jest rozszerzona pisemna matura z historii sztuki?
    • Gość: p KIEDY? IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 00:06
      Kiedy jest rozszerzona pisemna matura z historii sztuki?
      • Gość: if-f Re: KIEDY? IP: 89.231.194.* 07.05.08, 15:49
        15 maja
        • Gość: karolina gdansk Re: KIEDY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 11:58
          zdaje historie sztuki jako przedmiot obowiazkowy rozszerzony, jedyny zreszta. zdaje na ASP i pomimo iz wystarczy mi tylko ja zdac to jestem ambitna :D kocham historie sztuki i przez cale liceum sie jej z wielka checia uczylam zarowno w szkole jak i w domu :d to moja pasja i bzik :P w pierszej klasie podchodzilam do podstawowej zdalam na 68%, podzielam zdanie, ze podstawowa jest o wiele trudniejsza!!! w drugiej klasie jak mialam w szkole probne, to juz pisalam rozszerzona! i poszla o wiele lepiej, teraz na marcowej mialam 79% i chcialabym miec tyle na majowej maturze ;)i musze tylko zaczac wreszcie powtarzac :D ucze sie z kocha ; sztuki i czasu, historii wnetrz, sztuki cenniejszej niz zloto, historii malarstwa polskiego, ogladam filmy o artystach, i oczywiscie ogladam wiele reprodukcji itd... ale trzeba przyznac, ze w szkole duzo mi pomagano... najwieksze problem, jak kazdy mam ze wspolczesna :D masakra, tu juz jestem leniwa :p meczy mnie sztuka wspolczesna jak nic :D jezeli chcecie usestymatyzzowac wiedze zaopatrzcie sie w podreczniki z plastyki do gimnazjum wyd wsip, macie tam wszystko w pigulce, na prawde polecam!!!! tak jak w sztuce i czasie czesto jest wiele informacji trudnych do odczytania i usystematyzowania, to tu macie wszystko najwazniejsze. pozdrwaiam i zycze wszystkim napalencom powodzenia!!!!!!!
          • Gość: karolina gdansk Re: KIEDY? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 12:04
            zapomnialam !!! najgorsze jest to, ze piszemy ja 0 14!!! masakra nie komentuje tego wybitnego zarzadzenia ;/ zreszta co tu duzo mowic w porownaniu z matura z polskiego... bo to żal i nic wiecej; po pierwsze kazdy nauczyciel mowi co innego, bo do końca sam dziwnie sie czuje z owym sprawdzaniem pracy z kluczem; po dugie matura z jezyka polskiego ogranicza, zabija indywidualizm, jest to praca odtwórcza, skupiajaca uwage ucznie na wpasowaniu sie w klucz, czyli co miał autor na mysli... która właściwie nic nie pokazuje, po za bezmyślnym analizowaniem tekstu, układaniem zdań niczym dziecko z podstawówki... jest to intelektuale zacofanie! jakby nie patrzec cale to pisanie jest bez sensu... i cały ów klucz, jest niezla porcja dobrego ścierwa...
            poczytajcie zreszta sami jakimi dobrymi królikami doswiadczalnymi jestesmy:
            wiadomosci.wp.pl/kat,96234,wid,9935613,wiadomosc.html
            zal... i cala ta matura to jeden wielki szajs, dobrze, ze u mnie nie zawaza na przyjeciu na studia...
            • Gość: gość e tak ogólnie IP: 195.205.203.* 09.05.08, 20:10
              całkiem zapomniałam o tych podrecznikach z gimnazjum;P zawsze mozna
              zajrzec;P
              a co do "sztuki i czasu" to wszyscy sie nia tak zachwycaja, a ja nie
              widze w niej nic rewelacyjnego - wiadomości strasznie okrojone,
              pomijane sa istotne tematy. Jedyna zaleta- podane sa dzieła na tore
              watro zwrocic uwage...
            • Gość: what_katy_did Re: KIEDY? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.05.08, 13:56
              karolina, masz niesamowite pokłady energii, gratuluje :D
              też powtarzam z tych podręczników, są swietne, poza tym czasem tam
              dopiero znalazłam jakieś konkretne informacje nt. np. tych kulumn
              figuralnych w kościele norbertanek ;P
              juz po wszystkim 'innym', mozna sie zbarac za doszlifowywanie tego

a tak przy okazji, myslicie ze jako pierwsze pejzaze mozna uznac
              pory roku Brouegla?
    • Gość: ewcia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 18:54
      cześć ja też jestem osobą która zdecydowała się na zdawanie matury z historii
      sztuki, mam wielką nadzieje, ze będzie dobrze
    • Gość: dlll. Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 14:10
      a ja w zeszłym roku zdawałem historię sztuki i wos... jednego dnia :-) taki mini
      maratonik. Widocznie cke stwierdziło, że nikt nie zmiksuje sobie takich
      przedmiotów na maturze. a tu prosze..
      Pozdrawiam wszystkich piszących maturę z h.sztuki.
      Jeśli macie jakieś pytania to piszcie śmiao postaram się odpowiedzieć.
      Studiowałem też przez jakiś czas h. sztuki (taki 'nieudany' romans:P)
      • Gość: gość e Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 10.05.08, 18:20
        no i jak poszla maturka? strasznie było?? :D
        dlaczego "nieudane romans"?? zabrzmiało mało optymistycznie;)
      • Gość: karolina Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 17:00
        a dlaczego zrezygnowałaś z historii sztuki?
    • fla Re: historia SZTUKI 2008 10.05.08, 22:51
      ehh kiepsko idzie mi opisywanie kolorystyki... :)
      • Gość: ewcia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 13:07
        na jaką analizę porównawczą jesteście nastawieni: obrazu, rzeźby,architektur?
        Obrazu jest najłatwiejsza oby się pojawiła, ma może ktoś wypisane wszystkie
        mecenasy? Jak coś to dajcie znać
        • Gość: what_katy_did Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.08, 15:03
          ja mam pytanie : czy to błąd kiedy wpisuje,podpisuję artystę tylko jego nazwiskiem?
          • Gość: nobody Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.promax.media.pl 11.05.08, 17:08
            Ja od razu mam podobne pytanie. Jest istotne w jakim języku podpisuje dzieło?
            Czy napisze oryginalną nazwę czy spolszczoną?
            • Gość: Zosia z Łowicza Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 17:25
              A ja mam już zaliczoną maturę na 100% dzięki olimpiadzie ;P Ale
              życzę wszystkim powodzenia 15 maja :)
              • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 11.05.08, 23:49
                jak tam nerwy ? matura coraz blizej :P siedzicie w książkach dniami
                i nocami ?
                • Gość: if-f Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.debica197.tnp.pl 12.05.08, 12:18
                  ja powtarzam cały czas na przemian z matematyka ;p beznadziejnie terminy ustalili i mam jedno po drugim :(
                  i właśnie jak z tymi nazwiskami? jak napisze samo nazwisko bez imienia to sie zalicza ??
                  • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 12.05.08, 13:11
                    hm, moim skormnym zdaniem powinni zaliczyć, w końcu jak proszą tylko
                    o nazwisko, to nazwisko i nie imię takze ( wiem, po polsku to nie
                    jest :P ) tylko są przypadkim, w których należy sprecyzować - np
                    Maksymilian i Aleksander Gierymscy
                    • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 12.05.08, 13:19
                      a tak wogóle, jak myśliecie - na analizie porównawczej będę obrazy ?
                      na jakimś forum przeczytałam, że istnieje prawdopodobieństwo, że
                      będzie rzeźba tudzień architektura, co niebardzo mi odpowiada... ?
                      • Gość: Gosia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.tvk.torun.pl 12.05.08, 15:07
                        Możecie mówić, że się nie znam itd, ale zdałam rok temu rozszerzoną na 64%. Wiem
                        ze to nie szczyt marzen, ale dla mnie to bylo spore osiagniecie..
                        Nie wiem dlaczego tak panikujecie z tymi artybutami swietych i papiezy. Z tego,
                        co pamietam, to zazwyczaj trzeba po prostu polaczyc pod kogo mecenatem byl jaki
                        artysta itd. Nie trzeba znac ich atrybutow.. A jesli chodzi o swietych, to ja z
                        ubieglego roku pamietam tylko św. Jerzego.
                        Czy warto sie tak o to martwic, skoro jest z tego tak malo pytan...?
                        I bede wam szczerze wspolczuc jesli dostaniecie archiyekture albo rzezbe do
                        porownawczej.. ja wiedzialam, ze obleje albo ledwo zdam, jesli dadza. Nie chce
                        was martwic, ale juz 2 lata pod rząd było malarstwo ;/
                        • Gość: what_katy_did Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 15:29
                          malarstwo to po prostu dość utarty sposób odpowiedzi. nie miałabym nic przeciwko
                          architekturze, pewne rzeczy mogą być nawet prostsze do wyłapania, to samo z
                          rzeźbą. nie ma co panikować, dostaniemy obrazki, myślący ludzie dadzą sobie
                          radę. i nie ma też co współczuć, na prawdę nie macie co robić ? :P
                          • Gość: Gosia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.tvk.torun.pl 12.05.08, 15:49
                            W sumie to mamy :)
                            • Gość: obiekt306 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.xdsl.centertel.pl 12.05.08, 19:23
                              ja obstawiam ze bedzie sporo rzeczy z baroku (np.rembrandt) ... czuje tez ze
                              bedzie dawid michała anioła do analizy porownawczej albo architektura romanska w
                              koncu jescze nie bylo. jest tak naprawde sporo "klasyków" ktorych na maturze nie
                              bylo. ot leonardo da vinci.
                              • fla Re: historia SZTUKI 2008 12.05.08, 20:51
                                a ja czuję, że będzie polski realizm :)
                                • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 12.05.08, 21:15
                                  czy ja wiem, dużo baroku ( aż za dużo było na próbnej ) polski
                                  realizm to jak złoto :P
                                  • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 13.05.08, 17:18
                                    nie pozwólmy zniknąć naszemu forum :P ( nie wime czy to po
                                    polsku ) :)
                                    • Gość: what_katy_did Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.08, 17:40
                                      dokładnie, piszcie, piszcie spoglądam tutaj co jakiś czas ciągle powtarzając :P

największy problem mam chyba z zapamiętaniem nazwisk niemieckich itp. brak
                                      znajomości języka tutaj wychodzi, plus w ogóle mam słabą pamięć do nazwisk.
                                      DIENTZERHOFFER ? mamo :(

• ilyy Re: historia SZTUKI 2008 13.05.08, 17:49
      sluchajcie, istnieje od niedawna taki konkurs dot. studiow we Wroclawiu. Mozna
      wygrac indeksy na studia ( Uniwersytet Wrocławski, Politechnika Wrocławska).
      Myślę, że warto wziąć w nim udział.

Przy rejestrowaniu się wpiszcie mój kod : BB320833. Pytania nie są aż tak
      trudne. Nie zajmą wam dużo czasu, bo albo się zna odpowiedź, albo nie. Można
      wybrać uczelnie spośród wymienionych. Ja wybrałam U. Wrocławski. Zobaczymy :)

terazwroclaw.pl/konkurs_start.php
      • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 13.05.08, 18:16
        a właśnie, nie orientuje się ktoś czy za literówki wogóle nie
        zaliczą ? np. zamiast verrocchio napiszę verochio ?
        • Gość: what_katy_did Re: historia SZTUKI 2008 IP: 62.87.215.* 13.05.08, 21:14
          no, dokładnie, tak się najpierw produkowali, że ci co nazdawali na miliony
          procent będą odpowiadać a tyle pytań już bez odpowiedzi :P
          • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 13.05.08, 21:19
            bywa, nikt nie chce być bezinteresownie uprzejmy :)
            • Gość: kk_kasia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.eranet.pl 14.05.08, 12:48
              według mnie antyk wróci jak bumerang... i duuuużo tego będzie. Na
              próbnej rozsz, jakby trochę zapomnieli o starożytności, albo po
              prostu zostawili to nam na deser... dopasowywanie do kręgów
              kulturowych też raczej nas nie ominie, a to jakby nie jest moja
              mocna stroną ;/
              • Gość: what_katy_did Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.08, 13:06
                podejrzewam, że wzięło cię tak po obejrzeniu historii, co :P też nie wiem czy
                połączyłam bym tą minojską i mykeńską właściwie, niby spoko, a tu zonk i koniec.
                ej, dziś mój speed powtórek jest kapitalny, jest jeszcze TYLE do powtórzenia.
                wiem, że to głupota tak dzien przed ale trudno, trzy melisy i wio do przodu :P
                ja też myślę że mogą postawić na starożytność, choćby w nawiązaniach
                późniejszych. żeby tylko ominęło to charakterystyczne dla matur 2008
                eksperymentowanie, i zadania były w tej samej formie, nie wyłączając malarstwa (
                i to tego przedstawiającego, ze sztuki nowożytnej )na analizie.
                • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 14.05.08, 13:19
                  dziwię się mojej przedmówczyni, ze jeszcze masz siłę i chęci
                  powtarzać. Miałam tyle czasu i oczywiście zmarnotrawiłam go :/ no
                  ócż, mam to gdzies, najwyzej bede poprawiac za rok :) czy tylko ja
                  się tak boję ?
                  • Gość: paula Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.client.duna.pl 14.05.08, 13:31
                    heyka:) ja sie ucze w plastyku i tez zdaje rozszerzona na obowiazkowy... ale tak
                    szczerze nie czuje sie za pewnie bo dopiero dzisiaj sie poucze i nie wiem czy
                    zdolam powtorzyc chociaz najwazniejsze rzeczy:P ale mysle ze za sama prace i
                    analize mozna miec juz 60 procent, a to najlatwiejsze. mam nadzieje ze jakos
                    bedzie.
                    a propos do literowek to nie uznaje sie nazwiska z bledem, chociaz jest kilka
                    nazwisk, o ktore tocza sie spory co do pisowni ja uccello. poza tym nie mozna na
                    poczatku analizy zapomniec o ksztalcie pola obrazowego bo za to tez jest punkt:)
                    • Gość: ewcia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:45
                      Właśnie nie można zapomnieć przy analizie porównawczej o takich szczegółach jak
                      kształt pola obrazowego, za to są punkty. Najbardziej boje się chyba
                      wypracowania, że nie będę znała przykładów jakie można przytoczyć do pracy. Co
                      ma być to będzie. Teraz trzeba tylko powtarzać. Wszystko okaże się jutro,
                      pozdrawiam wszystkich historyków sztuki:)
            • piksie Re: historia SZTUKI 2008 15.05.08, 16:55
              CZy ktoś wie co było na historii sztuki rozszerzonej ? Jak Wam
              poszło ? Czekam na wieści od córki i denerwuję sie ogromnie.
              Pozdrawiam.
          • Gość: gość e Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 23.05.08, 20:18
            Jakos nam forum ucichło.... jak poszła matura?? :P
          • rotelippen89 Re: historia SZTUKI 2008 30.06.08, 13:16
            Mam ogromna prośbę. Czy ktoś z Was wie jaki był próg puktowy na hist
            sztuki na UJ w tamtym roku? Będę naprawdę b. wdzięczna za odpowiedź.
            Nigdzie nie mogę znaleźć tej inf.
    • fla Re: historia SZTUKI 2008 14.05.08, 13:57
      Nie wiem czy jeszcze dzisiaj tu zajrzę, więc życzę Wam powodzenia na jutrzejszym
      egzaminie :)
      • Gość: Anka Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:41
        Jutro również będę przeżywać armagedon na poziomie rozszerzonym. Mam nadzieje,
        ze nie będzie tak żle. A boje się straszliwie... Powodzenia wszystkim życze!!!
        • akrosakro Re: historia SZTUKI 2008 14.05.08, 15:53
          :( kochani, trzymajmy sie ramy to się nie .... ! po tych dziwactwach z przebytych matur nie wiem czego mam sie spodziewac! oby tylko zostawili porownanie w spokoju! malarstwo ma być i koniec!
          powodzenia :*
          • Gość: kk_kasia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.eranet.pl 14.05.08, 16:18
            zazdroszczę wszystkim, którzy mają siłę jeszcze dzis powtarzać... ja
            już bym nie dała rady. Na dziś zostawiłam sobie smaczek: analize
            porównawczą obrazów- tylko na tyle mnie stać. A może poradzicie mi
            (zresztą pewnie też innym się przyda) jak można dobrze spedzić
            jutrzejsze przedpołudnie?> :D Bo wieczór to ja już wiem jak
            spędzę... :D
            • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 14.05.08, 16:51
              paczka papierosów i plener ;)
              • Gość: kk_kasia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.eranet.pl 14.05.08, 17:08
                hehe dobra opcja, ale dorzuciłabym od siebie jeszcze jedną paczkę -
                w końcu startujemy dopiero o 14 ;)
                • Gość: gosia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.mikemi.net 14.05.08, 17:38
                  Jeśli dadzą architekturę do analizy - pewnie będzie gotyk i
                  romanizm, albo gotyk i renesans i pewnie architektura sakralna, nie
                  sądzę, żeby nas zabili jakimś Le Corbusier'em ;) Architekturę da się
                  przeżyć, gorzej z rzeźbą, trzeba wtedy lać wodę, np "harmonijna,
                  statyczna, zrównoważona", a to już gorzej:/ Choć trzymajmy się
                  nadziei, że będzie malarstwo:)
                  • Gość: what_katy_did Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.08, 17:58
                    osobiście na dzisiejszy wieczór proponuje odmóżdżenie w formie You can Dance a
                    jutro o 9.25 miodowe płatki z mlekiem i Magda M. tyle ode mnie ;]
                    • if-f Re: historia SZTUKI 2008 14.05.08, 19:33
                      qrde ja jednak nic nie umiem :( byle zdac...
                      i chce obraz do analizy bo mi chyba najlepiej to wychodzi ;p wypracowania to
                      chyba wogóle nie napisze... jak sie denerwuje to myle wszystko :(
                      masakra
                      a wlasnie jeszcze mam pytanie czy uznawana jest nazwa obrazu inna niz w
                      odpowiedzi? bo spotkałam sie z obrazami które w róznych ksiązkach maja różne
                      tytuły i juz sama nie wiem ;p
                      • Gość: what_katy_did Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.08, 20:13
                        łączę się z tobą w bólu wewnętrznym gdyż też mam takie wrażenie, wiedza mi umyka
                        chyba gdzieś przez to otwarte okno. idę po melisę :D

na bank zaliczają, niektóre są po prostu umowne, np. Małżeństwo/Zaślubiny
                        Arnolfinich itd..
                        • Gość: gosia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.mikemi.net 14.05.08, 20:22
                          a jakich tematów się spodziewacie? Myślicie, że podadzą jakiś motyw
                          czy trzeba będzie bardziej kombinować, np. wpływy czegoś w czymś
                          tam...?
                          • Gość: kk_kasia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.eranet.pl 14.05.08, 21:54
                            ja konkretny motyw poproszę i jakiś luźny żeby był, bez kombinowania
                            i błąkania się po epokach. Najważniejsze,żeby nie dac sie stresowi,
                            a reszta jakoś pójdzie. Cały tydzien sie stresowałam przy
                            powtórkach, a dziś jakis dziwny spokój... Oby dobrze wróżył ;)
                            • Gość: kk_kasia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.eranet.pl 15.05.08, 17:43
                              Mialam nadzieję na jakieś pierwsze wrażenia na gorąco a tu nic...
                              Pewnie poszliście się schlać i wiecie co, to jest genialny pomysł.
                              Już mnie tu nie ma.
                              • Gość: ja Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.mikemi.net 15.05.08, 17:53
                                analiza i wypracowanie, ujdzie... ale test...:/
                                • Gość: ania Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 18:44
                                  dla mnie test byl srednio trudny, analiza i tematy wypracowania OK
                                  • Gość: MM Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 18:46
                                    j.w.
                              • Gość: MR R Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 17:56
                                Ja też się sam uczyłem...
                                zdawałem na podstawowej, ma ktoś już jakieś odpowiedzi ?
                                najbardzie niemądre pytanie to było z tymi zakonnicam ...
                                • Gość: Caro Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 18:23
                                  Może by tak szanowna Gazeta podała wreszcie wyniki, co? O
                                  osiemnastej miały być i co?

Ja zdawałam podstawowy i niektóre zadania były trochę porypane. No
                                  ale zobaczymy jak W KOŃCU podadzą wyniki.
                                • Gość: what_katy_DID Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.08, 18:42

to nie było zakonnice tylko święte :D które zresztą cudownie pomyliłam -
                                  Katarzynę z Barbarą i na odwrót, cóż, może się na mnie nie pogniewają. temat
                                  tańca - spodziewany dość i przyjemny ( pisałam o innym obrazie Breughla, Munch i
                                  jeszcze Marc Chagall, a co! plan kościoła mariackiego spoko, to samo z Canovą,
                                  zadanie z Dudą-Graczem było w ogóle super :D liczę na jakieś 70% i zadowoli mnie
                                  to. no to miłych wakacji wszystkim życzę.
                                  • Gość: kika5 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 18:52
                                    zadanie z Dudą-Graczem super, oba tematy wypracowań też...
                                    • Gość: Hrsta Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.85-237-185.tkchopin.pl 15.05.08, 19:00
                                      Skończyłam liceum plastyczne, obroniłam dyplom z historii sztuki, ale tegoroczna
                                      matura to dla mnie jakaś zagadka! Dobrze, że analiza porównawcza w tym przypadku
                                      ratuje, bo inaczej byłabym panną bez matury.
                                      • Gość: what_katy_did Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.08, 19:04
                                        to się pocieszam, że bez żadnych nauczycieli dałam radę ;] czasem to jest
                                        właśnie dobrą motywacją
                                      • Gość: ja Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.mikemi.net 15.05.08, 19:07
                                        czy jesli napisalam "carravaggio" zamiast "caravaggio" i "borgese"
                                        zamiast "borghese" - to mam za to od razu 0 punktow?
                                        • Gość: G.A Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 19:16
                                          nie nie masz 0 pkt.w tym harmonogramie oceniania jest napisane że takie pomyłki sa traktowane jak drobne usterki które nie wpływaja na ocenę wazne ze wiadomo o kogo chodzi. pozdrawiam
                                          • Gość: ave szatan Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.zabrze.net.pl 15.05.08, 19:48
                                            warszawa.dlastudenta.pl/dlaMaturzysty/?act=show_ar&id=6984
                                            link z odpowiedziami
                                            Wg mnie podstawa byla milion razy trudniejsza niz rozsz.;/
                                            i jecsze il gesu na obrazu bez uwzgladnionej kopuly;/ no to juz w ogole masakra!
                                            • Gość: ladybug Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 21:14
                                              no podstawa to masakra jak przejzalam... jej nie wiem kto to wymyslil. serio,
                                              mialabym na prawde duzy problem z podstawa, a rozszerzona nie byla zla... duda
                                              gracz fajny byl, tylko ze ja matol pomylilam wenus tycjana z wenus giorgione..
                                              eh. no niewazne. a w wypr opisalam "błękitną tancerkę" severiniego, "taniec
                                              życia" muncha i "taniec salome" moreau no i wlasnie zamiast moreau pisalam
                                              zawsze morou.. to tez jest drobna usterka? :/
                                              • Gość: iza Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.aster.pl 15.05.08, 21:37
                                                Podstawa prosta nie była, ale nie masakra...
                                                • Gość: G.A Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 16:43
                                                  jeżeli napisałam św. Marii Magdaleny zamiast NMP to zaliczą mi czy raczej nie?
                                            • Gość: Hrsta Podstawa łatwiejsza? IP: *.85-237-185.tkchopin.pl 15.05.08, 21:16
                                              Przejrzałam tą podstawę i nie zgadzam się z Tobą, Ave. I teraz mam depresję, bo
                                              okazuje się, ze moja wiedza jest właśnie taka - podstawowa...
                                              • Gość: jaaaa Re: Podstawa łatwiejsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 21:37
                                                W zad 7. za 1 punkt mam 3/4 czy dostanę punkt?
                                                • Gość: gosia Re: Podstawa łatwiejsza? IP: *.mikemi.net 15.05.08, 22:05
                                                  wszystko zalezy jak ułożą klucz, ale zawsze bylo tak, ze kiedy sie
                                                  mialo 3/4 albo nawet 2/3 to przyznawali punkt, sama mam tak w
                                                  zadaniu 11. Narazie policzyłam to sobie jako O, ale mysle ze punkt
                                                  jednak za to będzie:)
                                                  A ile Wam mniej wiecej za sam test wychodzi punktow?
                                                  • Gość: julia89889898 Re: Podstawa łatwiejsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:09
                                                    za test jest 20 pktów
                                        • Gość: gislebertus Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 00:16
                                          Nie , nie masz, spokojnie. Pisownie nazwisk nie utrudniająca
                                          identyfikacji zalicza się. Pzdr
                                  • Gość: julia898989 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:01
                                    to był plan kościoła N.M.P w Gdańsku a nie mariackiego ;D
                                    • Gość: julia89889898 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:07
                                      Aaa jakbyście mieli schemat oceniania to zapodajcie link ;D
                                    • Gość: Olka Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 22:30
                                      ale na ten kościół też mówi się Kościół Mariacki w Gdańsku, tak samo
                                      jak na Mariacki w Krakowie można powiedzieć Kościół Najświętszej
                                      Marii Panny w Krakowie :)
                                      • bulabulabul Re: historia SZTUKI 2008 15.05.08, 22:50
                                        czy tylko moje marzenia odeszły siną w dal po tej maturze :D ? co
                                        jak co, ale próbniaczek i zeszłoroczna to pikuś przy tej maturze...
    • Gość: karolina Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 23:19
      wyszlam przerazona :) oczywiscie tez wybralam temat o tancu :D ale wieczorem gdzy zobaczylam klucz silnie sie uradowalam :D licze nawet na 80% bk nie spodziewalam sie tylu :P ale gdy zobaczylam podstawe ? masakra@! o wiele trudniejsza!!! oczywiscie musialam zrobic glupi blad i na dwie minuty przed wyjsciem zmienilam z w pierwszymz adania z carawaggia na de la toura :P cala ja :p fajno bylo!
      • Gość: karolina Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 23:23
        i zapomnialam! duda gracz byl swietny :) ostatnio bylam na jego wystawie:d cudny jest :D fajny byl jako deser, jako ostatnie zadanie testowe :)
        • Gość: kk_kasia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.eranet.pl 15.05.08, 23:56
          To ja się wyłamię i powiem, że pisałam 2 temat :D W pierwszym
          przykłady wymysliłam, ale ta FUNKCJA mnie przeraziła. A jak
          przejżałam przykładowe wypracowanie to okazało się, że 2 dzieła
          idealnie mi się z nim pokryły, natomiast 3 mam tego samego twórcy
          (picassa), a z czwartym lekko popłynęłam, bo nabazgrałam o
          dadaizmie ;) ale się nie martwię, będzie ładnie do przodu ;]
          • Gość: kulczasek Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.xdsl.centertel.pl 16.05.08, 05:10
            co wy chcecie od podstawowej? Kurcze no, tak źle nie było... i wiecie od razu
            po... no może nie od razu, bo czekałam na kumpele, poszłyśmy do parku :) Ale
            mnie głowa nap.... napadowe bóle głowy mam :P:P:P

Ej ale jaja wy też siedzieliście sami albo we dwóch na jednej wielkiej sali?

Ale żeby nie było to był mój drugi raz w życiu jak tak się nabzdryngoliłam :P
            hahaha i sama przeszłam prawie kilometr, bo chłopak nie mógł wjechac do parku :)
            Ale pełna kulturka... Cin Cin z buteleczki... uuu... warto było... tylko teraz
            tak strasznie brzuch boli...

Podstawowa była ok... Nawet przyznam się szczerze, że nigdy, nigdy no nie
            widziałam tego obrazu Wyspiańskiego gdzie Ten Kraków było widać... i napisałam
            że to Kraków a potem patrze na gałązki, mysle sobie, takie Wyspiańskie... Pyk
            tam tego Stasia walnęłam... I bzyk... Może zdam :)

Sorry za literówki ale nie wiem gdzie są moje okulary i nie widze klawiatury... :)

Buziaki :********
          • fla Re: historia SZTUKI 2008 16.05.08, 06:51
            Jeszcze przed wejściem na salę wbijałam sobie do głowy jakieś takie cuda jak
            przykłady rzeźby rokokowej, pałace manierystyczne, więc początkowo zadania
            wydały mi się banalne :]
            Ja też pisałam drugi temat, z tym że w datowaniu jednego z obrazów pomyliłam się
            o 2 lata :/ - E. Nolde "Ukrzyżowanie" 1912, drugi to już całkiem z kosmosu,
            szkoda gadać, tylko dwa przykłady podałam trafne. Historia sztuki to jednak
            historia, troszkę olałam sobie szczegółową periodyzację.
            W testowym pomyliłam Giotta z Cimabue.
            Na szczęście pisałam tę maturę, że tak powiem, fakultatywnie...
            • fla Re: historia SZTUKI 2008 16.05.08, 07:42
              i jeszcze jeden drobiazg, mam nadzieję że sprawdzającemu nie będzie robiło
              różnicy to ze podpisałam leżącą panią "Paolina Bonaparte", a nie tak jak jest w
              odpowiedziach "Paulina"
              • fla Re: historia SZTUKI 2008 16.05.08, 07:50
                nie, to jednak nie wszystko :]
                w przykładowych odpowiedziach jest: "Matisse’a interesuje synteza form, oddanie
                samej istoty tańca."

a ja się z tym nie zgadzam, bo elipsa rąk jest w pewnym miejscu rozerwana, jedna
                z osób traci przez to równowagę, jeśli w takim łańcuchu wirujących postaci jedna
                osoba straci równowagę, to najpewniej stracą ją też wszystkie pozostałe, ja w
                tym wyczuwam głębszą myśl, przeczucie dramatu i takie tam, więc o tym napisałam,
                uznałam to też za motyw wspólny dla obu obrazów
                • Gość: edenuwrota Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 09:26
                  Cholerka! pomyliłem Rembrandta z Durerem w 7. i Cezara z Hadrianem w 11! eh.. no
                  i chyba 0 zamiast 1 co?

Odnośnie Dudy-Gracza... wole Kantora :) aczkolwiek zadanie na 2pkt :D
                  • fla Re: historia SZTUKI 2008 16.05.08, 09:31
                    przejrzałam arkusze z poprzednich lat i przy mecenacie dopuszczalny byl chyba 1
                    błąd
                    • Gość: edenuwrota Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 09:40
                      napisałem maila do wydziału matur cke z pytaniem o sposób oceniania takich zadań
                      jak 7. czy 11. z poziomu rozsz. Może odpiszą...
                      • Gość: Draga_Soczek Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ghnet.pl 16.05.08, 11:22
                        Eeee... myślę, że nie odpiszą. Mają teraz za dużo DROBNYCH aferek na
                        główkach.
                        Najgorsze dla mnie było pytanie o podróżr mistrzów.
                        A wypracowanie - udało się. Motyw tańca miałam na prezentacji ustnej
                        z polskiego. :)

Farciara jestem, nie? ;)
                        Ps. To gdzie się nie studiach spotykamy, Histerycy?
                        • Gość: agaw Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:53
                          witam, ja też zdawałam rozszerzony i jak dla mnie ta matura, w porównaniu do
                          matur z poprzednich lat była trudniejsza, a najlepsze że podstawa była
                          trudniejsza od rozszerzenia;)...mi też się strasznie podobało zadanie z
                          Dudą-Graczem...w ogóle świetny artysta...ale jak tak patrze na przykładowe
                          wypracowania to się zaczynam martwić - pisałam 2 temat i ujęłam go troszke
                          inaczej - mam nadzieje że klucz bierze pod uwage i taka wersję...i tak w ogóle
                          to jak zwykle ze mną bywa - nie podkreśliłam tematu który wybrałam - domyślą się
                          raczej mam nadzieje;)
                          • Gość: julia89889898 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:10
                            Ja też pisałam na drugi temat wypracowanie. W teście pomyliłam Giotta z Cimabue.
                            Z tymi podróżami to było głupie. Na 100% wiedziałam gdzie jeżdził Gauguin i
                            Poussin ale w przypadku Delacroix'a i Durer'a to strzelałam i oczywiście na
                            odwrót napisałam. Nie będzie punktu?;/ Dudu - Gracz był świetny ;) A tak ogólnie
                            to trudne to to nie było...;]
                            • Gość: what_katy_did Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.08, 19:08
                              oczywiście ze mariacki to to samo co NMP ;)
                              z tym Cimabue to chyba większość, Giotta od razu skreśliłam ze względu na złote
                              tło, i w końcu strzeliłam Rublowa. Przynajmniej jakieś urozmaicenie dla komisji ;]
                              drugiego tematu nie wzięłam, ze względu właśnie na tę dekadę, bałam się że
                              wykroczę i odbiorą punkty za zrozumienie tematu. bo ok, sztandarowy futuryzm,
                              kubizm, fowizm odpada bo Matisse już w arkuszu... i w 1910 można gdzieś tam
                              mówić o abstrakcji.. ciężkie to takie czy tylko mi sie zdaje? jakie przykłady
                              dawaliście?
                              • Gość: a Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ghnet.pl 16.05.08, 19:17
                                a ja pieprznęłam Duccia :D Tak mi się skojarzyło...
                                • Gość: osso Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.bsk.vectranet.pl 16.05.08, 21:34
                                  a ja pisałam pierwszy temat i dałam za przykłady: inny obraz
                                  Breugla, obrazy Degas, Malczewskiego.. a! i jeszcze napisałam o
                                  średniowiecznym motywie dance macabre :)

matura była o niebo trudniejsza od zeszłorocznej i próbnej!
                              • Gość: jkg Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ghnet.pl 17.05.08, 15:11
                                hgjh
              • Gość: gislebertus Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 00:24
                Jassne, Paulina Bonaparte to też poprawna odpowiedź, zostanie
                zaliczona
            • Gość: gislebertus Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 00:23
              Noldego bedziesz miała zaliczonego. Nie chodziło o dzieła z
              pierwszgo dziesięciolecia, tylko o kierunki, które wówczas
              powstały.Pozdrawiam
              • fla Re: historia SZTUKI 2008 18.05.08, 07:08
                :)
                • Gość: Gosia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.tvk.torun.pl 18.05.08, 18:47
                  Naprawdę uważacie, że tegorocza rozszerzona była trudniejsza od ubiegłorocznej?
                  Pisałam rok temu i szczerze myślę, że tegoroczna była na takim samym poziomie
                  albo na troche niższym.. Temat o tańcu? Banał.. Rok temu był o chłopach i wsi z
                  tego, co pamiętam. Tańca jest pełno, mówi się o tym dużo na polskim - dance
                  macabre, poza tym np. Lautrec, Degas, Munch.. Mnóstwo tego można było wypisać.
                  Nie była tak mega trudniejsze od tej z 2007 :) Na 100% nie. Miałam na nią
                  jechać, ale w ostatniej chwili okazalo sie, ze duzo stracę na uczelni i nie
                  pojechałam.. żałuję.. naprawdę wam się trafiło z tym tańcem. Analiza też fajna.
                  Pytania testowe średnie jak dla mnie. Chociaż Kościół Mariacki wbił mi nóż w
                  serce.. Mieszkam 60km od Gdańska.. Straaasznie żałuję, że nie mogłam za bardzo
                  jechać...
                  Gdzie chcecie zdawać? Na historie sztuki?
                  • Gość: eeeew Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 20:22
                    witam ponownie. dostałem odpowiedź od cke. Jednak nie wiele z tego wynika ze
                    względu na tajność klucza ;-)

Oto cześć odp:

"W kilku zadaniach (ale nie we wszystkich) w I części arkusza dla poziomu
                    rozszerzonego zdający otrzyma maksymalną liczbę punktów, jeśli udzieli
                    pełnej odpowiedzi lub popełni jeden błąd."

coś mi się zdaje, że skoro w zadaniach 7 i 11 były podane do wyboru odpowiedzi,
                    to za 1błąd będzie 0 pkt :(.. eh, a może nie?
                    • fla Re: historia SZTUKI 2008 18.05.08, 21:02
                      tak bywało przeważnie w tych zadaniach, gdzie jest dużo do wpisywania
                      • Gość: julia89889898 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 08:31
                        ja się wybieram na grafikę, na wydział artystyczny, aczkolwiek bardzo lubię
                        historię sztuki i nauka jej nie sprawia mi trudności i myślę o studiowaniu
                        historii sztuki (drugi kierunek) ;]
                        • Gość: osso Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.bsk.vectranet.pl 19.05.08, 09:05
                          Ja wybieram się na historię sztuki na KUL. To dobry wybór? Co o tym
                          sądzicie?
                          • Gość: julia89889898 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:15
                            też tam składam żeby w razie czego się asekurować ;)
                          • fla Re: historia SZTUKI 2008 19.05.08, 18:36
                            kierunki humanistyczne na KULu są generalnie na dość wysokim poziomie
                            • Gość: ania Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 18:46
                              a ja wam powiem ze moim zdaniem temat numer 2 byl zle sformułowany i
                              wprowdzil duzo osob z bład. czesc z nas pisala o dzielach powstalych
                              w tym dzisiecioleciu np wyspianski -spiacy stas(1902) czy o te
                              zasrane kierunki. szczyt szczytow:D
                              • Gość: daria Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.aster.pl 19.05.08, 19:56
                                Dla mnie był raczej jasno sformulowany. Można było pisac o dziełach
                                z pierwszego dziesięciolecia, można było pisać o dziełach
                                późniejszych.
    • swiatowiec1 Re: historia SZTUKI 2008 19.05.08, 21:05
      tnij.org/a770
      • Gość: Picasso ? Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 12:26
        Niech ktoś mi powie... w zadaniu 22 czemu ten obraz Picassa jest kubicystyczny ??
        • Gość: Gosia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.tvk.torun.pl 26.05.08, 18:31
          A jaką inną odpowiedź byś proponował/a?
          • Gość: Picasso ? Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 19:06
            Ja napisałem że to był kubizm, to było pierwsze co mi przyło na myśl i wydawało się oczywiste bo Pablo twórca kubizmu więc jakże by inaczej... ale puźniej skreśliłem bo przecież chodziło o dane dzieło a wcale mi to niepasowało bo przecież gdzie tam jest to wszytko zawarte w bryłach geometrycznych ?

Napisałem chyba ostatecznie fowizm chociaż już wiem że źle to nie wiem dlaczego... Jak dla mnie to jest takie wciskanie obrazu Pabla Picassa pt: Portret Gertrudy Stein na siłe do jakiejś szufladki...
            • Gość: Gosia Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.tvk.torun.pl 26.05.08, 23:22
              Czasami nawet ludzie lubiący sztukę, która, jakby się mogło wydawac, daje wiele
              możliwości interpretacji, muszą iść zgodnie z ogólnie przyjętymi prawdami ;D
              Picasso - kubizm.. o to skojarzenie im chodziło..
              Ale się pomądrowałam ;DDD
              Póóóźno... zmęczooona jestem..
              Ale wiesz o co mi chodzi?
              Ogolnie podstawa byla na moj gust dosc trudna...
              • Gość: Picasso ? Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 16:11
                Pytanie 22 powinni ułożyć inaczej powinni dać obraz żeczywiście kubistyczny albo zapytać o kierunek autora obrazu a nie danego obrazu a dali jaki dali ja dałem się nabrać na ich pułapkę :(

Ja zdawałem podstawową bo uczyłem się sam i trochę się bałem że mógłbym niezdać rozszerzonej... Zgodzę się z tym że była trudna ta podstawowa myślę że zdałem ale na pewno nie rewelacyjnie pewnie poniżej 50%

"Póóóźno... zmęczooona jestem..
                Ale wiesz o co mi chodzi?" - tak wiem też byłbym o godzinie 23:22 zmęczony :)

• Gość: Sara Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.bb.sky.com 04.06.08, 14:31
                  hej, powiedzcie mi, jaka byla matura z hist sztuki? trudna?
                  bo nie wiem czego sei spodziewac-dwa lata temu zdalam hs na 70% i
                  teraz chce sie dostac hs na jagiellonce. Dam rade, czy byliscie
                  lepsi? ;)
                  pozdrawiam
                  • Gość: g6 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 21:42
                    na UJ od 94? + historia na podobnym poziomie ;-) więc się nie dostaniesz :-)
                    • Gość: ew Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 04.06.08, 21:54
                      jaki usmiech ;P nie ma sie z czego cieszyc... a w ogole to jaka ta
                      matura byla? trudna jak dla Was?
                      • Gość: g6 Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 15:32
                        odnośnie poziomu trudności zależy od stanu Twej wiedzy, gwoli przypomnenia...
                        wiec nie ma co mówić "trudny"/"łatwy", kwestia względna.

Uważam, że byłem przygotowany do matury, więc wynik powinien mnie
                        usatysfakcjonować.

pozdro! młodzi historycy sztuki :-)
                        • Gość: ew Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 05.06.08, 16:46
                          czasami nawet przy ogromnym poziomie wiedzy cos jest dla nas
                          zwyczajnie trudne. ja tam bede sie martwila dopiero za dwa lata;)
                        • Gość: ew Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 05.06.08, 17:06
                          czasami mimo ogromnej wiedzy, cos jest dla nas zwyczajnie trudne.
                          ale ja sie bede tym przejmowala dopiero za 2 lata;P
                          • Gość: Draga Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ghnet.pl 16.06.08, 18:28
                            g6... Ale łajza z Ciebie. No facet! Na ile liczysz, bo z Twoich
                            wypowiedzi wnioskuję, że 94 to minimum...
                            • Gość: gosc Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 18.06.08, 15:04
                              No co Ty;P 98 xp
                              a tak poza tym to jakos forum ucichło;)
                              • Gość: Draga Soczek Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ghnet.pl 20.06.08, 10:51
                                Ano ucichło. A szkoda. 98!? Och nie! Musiałby popełnić aż jeden
                                błąd. Ja bym sobie tego nie wybaczyła. g6 - pozdrawiam i przesyłam
                                buziak w czółko - tak dla ochłody umysłu.
                                • Gość: gosc Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 20.06.08, 15:37
                                  pewnie, ze szkoda. to moze chociaz odezwijcie sie jak Wam oddadzą
                                  wyniki matury;P
                                  • Gość: klklklklklklk Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 08:00
                                    jak tam wyniki ? ja mam z rozszerzonej 84 % :D
                                    • Gość: krakrakra Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 08:29
                                      ja 60 (tez rozsz)
                                      to jedyny wynik z którego nie jestem zadowolona.. no ale co zrobić,
                                      już po całej tej imprezie:P
                                      • rotelippen89 Re: historia SZTUKI 2008 30.06.08, 13:35
                                        Czy ktoś z Was orientuje się jaki był próg punktowy w tamtym roku na
                                        hist sztuki na UJ??? Będę b. wdzięczna za odpowiedź:) Z góry dzięki!
                                        • Gość: klklklklklk Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 13:53
                                          ponoć 90 i w górę :) a Ty jaki masz wynik, ze idziesz na UJ :) ?
                                          • Gość: gosc e Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 30.06.08, 14:37
                                            a ogólnie zadowoleni jesteście? ;*
                                            • Gość: wojtas Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 14:47
                                              74 roz. :-) może być!
                                              • Gość: nana Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.06.08, 14:53
                                                92 % roz, idę na UJ na historię sztuki :D
                                                • Gość: what_katy_did/zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.08, 16:06
                                                  88% ^_^, ale już jestem studentką ASP więc luz ;]
                                                • Gość: what_katy_did/zen Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.06.08, 16:07
                                                  88% <roz>^_^, ale już jestem studentką ASP więc luz ;]
                                                  • Gość: ugugugguggu Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 09:34
                                                    no nie wierzę, że tak mało nas zdawało :)
                                                  • Gość: gosc e Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 01.07.08, 10:41
                                                    no to szczerze gratuluje ;P
                                                  • Gość: kaprys Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.chello.pl 01.07.08, 20:39
                                                    hm a ja mam takie pytanie - czy na h szt na UJ przy rekrutacji
                                                    zwracają uwagę na polski i ang? ;>
                                                  • Gość: heroika Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.08, 20:43
                                                    Zdawałam dwa lata temu, miałam 84% an rozszerzeniu. Łatwiejszą mieliście
                                                    podstawę w tym roku ; )
                                                  • Gość: gość Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 03.11.08, 15:55
                                                    szkoda , że forum tak zamarło... ciekawych rzeczy mozna sie bylo
                                                    dowiedziec ;P
    • Gość: k Re: historia SZTUKI 2008 IP: 81.15.194.* 02.07.08, 20:43
      wie ktoś od ilu % przyjmują na UŁ i czy trudno jest się dostac na
      KUL na h.sz??
      • Gość: kirikiri Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 22:09
        czy mam szansę dostać się na UJ mając 84 %, a do Wrocławia 255/300
        pkt ?
        • Gość: kaprys Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.chello.pl 03.07.08, 09:10
          z tego co wiem na UJ ostatnia osoba z listy przyjętych kandydatów
          miała 92% i była to jedna osoba z takim wynikiem, reszta miała 94% w
          górę ;]
          PS. ponawiam pytanie - czy na UJ przy rekrutacji zwracają uwagę na
          polski i ang?
          • Gość: kirikiri Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 11:00
            nie mam pojęcia, niby w wymaganiach nie ma, ale kto wie ? Mimo
            wszystko, chyba jendka nie patrzą:) a co myślisz o Wrocławiu z
            takimi wynikami ?
            • Gość: kaprys Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.chello.pl 03.07.08, 18:16
              oj nie wiem, ja wiem tylko jak jest w Krakowie :) może mniej :) na
              Uj jest straszne parcie, boje się, że będą patrzeć na ten polski, bo
              poszedł mi średnio. Powodzenia!
              • Gość: kaprys Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.chello.pl 03.07.08, 19:12
                yh, ależ ta moja odpowiedź nieskładna :D
                • Gość: kirikiri Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 21:14
                  a ktoś się orientuje jak jest do Wrocławia i do wspomnianej wyzej
                  Łodzi ?
              • kokoschka89 Re: historia SZTUKI 2008 13.07.08, 12:08
                Czy ktos wie ile osób zrezygnowało w tamtym roku?? Tzn czy będą c
                pod przuysłowiową kreską na 38 miejscu przy 1szej rekrutacji mam
                jakieś szanse?? Zdobyłam 84% z rozsz.
                • Gość: kaprys Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.chello.pl 15.07.08, 20:03
                  no ale gdzie? tzn o jaką uczelnie pytasz? w tamtym roku na UJ jedna
                  osoba zrezygnowała z tego co się orientuję.
                  A tak nawiasem, gdzie się podostawaliście? ;p
                  • Gość: gość Re: historia SZTUKI 2008 IP: 195.205.203.* 09.11.08, 10:44
                    w ktorą ksiazke bardziej warto zainwestowac? "w sztuke cenniejsza
                    niz zloto" białostockiego , czy " o sztuce" gombricha? i dlaczego?
                    chodzi mi o to, by byly w niej usystematyzowane wiadomosci,
                    potrzebne do matury. Osinska jakos mnie nie przekonuje, bo mało w
                    niej informacji...
                    prosze o pomoc.
    • Gość: krakuska Re: historia SZTUKI 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 16:37
      włąsnie, jak wyglądaja studia we wrocławiu? ciężko sie dostać? ile było w tym
      roku chętnych?...
      • Gość: gość re IP: *.mtk-tv.pl 07.12.08, 10:45
        jak idą przygotowania do matury ? ;P
        czy jeszcze w ogóle nie idą ? ;)
        • zouza89 Re: re 07.12.08, 14:32
          idą, idą...rozleniwie sie pewnie przez święta, ale byle do przodu : D
          • Gość: gość Re: re IP: *.mtk-tv.pl 07.12.08, 18:21
            skupiacie sie na czymś konkretnie, czy tylko ogólne powtórki ?
            • Gość: gość Re: re IP: 80.50.129.* 18.01.09, 13:17
              Witam;)
              macie może arkusze z próbnych matur z tego roku? Z obu poziomów?
              nigdzie nie mogę ich odszukać;/
              szkoda troche, ze pomysł kogoś kilkadziesiąt postów wczesniej z
              podawaniem motywów i dzieł nie wypalił. To dobry sposób nauki...może
              warto spróbować jeszcze raz;)
              • Gość: gość Re: re IP: 80.50.129.* 27.01.09, 17:06
                teraz arkusze już sa wszedzie. Znajdziesz bez problemu, o ile
                jeszcze ich nie masz ;)
                a co do takiej wspólnej nauki to ja jestem za, ale fajnie byłoby
                gdyby zabrało sie wiecej osob... ;)
                czekamy w takim razie ;*
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka