05.05.08, 15:30
czy jeśli w wypracowaniu nr.2 nie opisałem snu, tylko opisywałem jakie cechy z niego wynikają, to mam dobrze? dałem takie cechy (tzn. tylko w stosunku do wokulskiego że się go boi, denerwuje ją jego tajemniczość + coś jeszcze) o niej że jest materialistką, zapatrzoną w siebie a o ojcu że chce by był dla niej oparciem i chce nim rządzić
Obserwuj wątek
    • krzysiu9 Re: pytanie 05.05.08, 16:17
      to jest ważne dla mnie - proszę o dopowiedź
      • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 05.05.08, 16:59
        Ja zrobiolam tak samo dodatkowo odwolalam sie do calosci utworu jak
        on ja traktuje...rozmawialam z mama ktora jest weryfikatorem oke
        tylko ze gimnazjalnego to wg niej to jest dobrze...ze tak powinno
        byc...zrezsta zazwyyczaj oni cenia toi ze wyciagamy wnioski a nie
        streszczamy..i to jest punktowane...
        • krzysiu9 Re: pytanie 05.05.08, 17:09
          podniosłaś mnie na duchu, też się odwołałem do całości, by pokazać że izabella patrzy na pochodzenie tzn. fragment gdy mówi że poślubiłaby go gdyby nie był kupcem
          • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 05.05.08, 17:15
            No dokladnie bo w sumnie z tego fragmentu z tego snu to nie wiele
            mozna wyczytac bylo o jej stosunku do niego;) Nie ma sprawy:)A
            ogolnie jak wrazenia??
            • krzysiu9 Re: pytanie 05.05.08, 17:19
              tekst dobrze bo nawet prosty był(choć najzabawniejsze jest to ze na salon24.pl wchodzę czasami by poczytać posty), a pisanie - słabo,(2,5 strony napisałem)argumenty które wyżej podałem czas powstania i czas akcji, o narratorze wszechwiedzącym i podsumowanie że sen nie jest obiektywnym spojrzeniem na bohaterów
              • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 05.05.08, 17:22
                Niezle;) to Ci sie przytrafilo;) bedzie dobrze:) co jeszcze zdajesz??
                • krzysiu9 Re: pytanie 05.05.08, 17:26
                  angielski podstawa, geografia podstawa,matematyka rozszerzenie
                  a Ty z czego zdajesz? i jak poszła matura dzisiaj?
                  • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 05.05.08, 17:28
                    Matematyka??podziwiam Cie;)no ja angileski i historie;p a nie
                    najgorzej temat mi podszedl bo panne Izabele mam w prezentacji
                    maturalnej akurat mniej wiecej mam tam na temat jej stosunku do
                    Stanislawa.
    • krzysiu9 Re: pytanie 05.05.08, 17:37
      nie przesadzajmy, matematyka jest prosta ;-),ja za to historii nie mógłbym zdawać, za dużo dat do zapamiętania, i mam jeszcze jedno wiec pytanie: czy wg Ciebie tych cech które podałem w 1 poście jest dużo czy mało, pozdrawiam, i życzę powodzenia jutro
      • sty-nus Re: pytanie 05.05.08, 17:41
        To to juz trudne pytanie;) ale zazwyczaj oni maja wymienione mnostwo
        cech a i wybieraja sposrod tych ktore Ty piszesz;) wiec...moze byc
        malo a dobre nie ma reguly na to;/ ilosc nie jest najwazniejsza a
        liczy sie za to jakosc..dla mnie matma to czarna magia;p a co do dat
        z historii haha to sie nie wypowiadam...dobrze ze na podstawie nie
        pytaja konkretnie o date...;) nie dziekuje i rowniez zycze
        powodzenia;)
        • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 14:48
          to mam jeszcze dwa pytania: jak sądzisz czy w zad. gdzie było jakiej przyjemności nie zastapią blogi mogłobyć napisanie artykułu do poważnej gazety oraz w zad. o zabiegi - użycie pytań retorycznych?
          • sty-nus Re: pytanie 06.05.08, 17:34
            hehe widze ze masz taka sama odpowiedz jak ja;) jak szperalam w
            odpowiedziach to bylo tam uzycie wykrzyknien i pytan:P a w tym
            drugim zdaje sie ze tez;p ale tym kluczem co jest w necie nie tzreba
            sie przejmowac szczegolnie typ do wypracowania;) bo to nie jest
            klucz egzaminatorow ten jest scisle tajny i nie wychodzi narazie na
            forum publiczne. jak wrazenia po angielskim??
            • neo0307 Re: pytanie 06.05.08, 17:59
              bardzo dobrze, choć był list formalny to był łatwy a z zamkniętych 29 na 35 mam dobrze, a u Ciebie?
            • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 18:01
              sorry, ale złym loginem się podpisałem, pozdrawim krzysiu9
              • sty-nus Re: pytanie 06.05.08, 18:10
                No ja tez nie narzekam;p ale wszystkich nie pamietam...jakos chyba
                ten stres..;) no ale taki formalny moglam pisac gorzej dla mnie
                gdyby trafila sie reklamacja...nie ma sprawy...to skąd jestes??
                • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 18:39
                  koło lublińca mieszkam, a Ty?
                  • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 06.05.08, 18:44
                    ;) ja okolice krakowa, olkusza. Nie wiem czy wiesz gdzie to jest...
                    • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 19:18
                      wiem, wkońcu zdaję maturę z geografi ;-)a na jakie studia masz zamiar iść?
                      • Gość: stys Re: pytanie IP: *.chello.pl 06.05.08, 19:35
                        :) no coz ale geografia nie zawsze o wszystkim swiadczy;) sa ludzie
                        ktorzy zdaja a nie wiedza;) a to naprawde piekna okolica;) no hmmm
                        filologia polska ale cos z dziennikarskiem. A TY??
                        • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 19:48
                          więc albo ekonomia lub informatyka i ekonometria lub informatyka lub matematyka stosowana
                          • Gość: stys Re: pytanie IP: *.chello.pl 06.05.08, 20:13
                            :p o mama brzmi strasznie;p;p
    • Gość: stys Re: pytanie IP: *.chello.pl 06.05.08, 20:36
      ;)
    • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 09:31
      Na jaka uczelnie/?
      • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 10:01
        W tym wcześniejszym poście powinno być chyba matma, a nie mama ;-)
        AE we Wrocłwaiu, UJ,Politechnika Wrocłwaska lub AGH
        A Ty?
        No,ale zobzczymy po maturze bo narazie się boję czy zdam polski bo moja praca mniej więcej w punktach tak wygląda:
        1. Okres powstania utworu, i czas akcji utworu(czyli że trochę latr po powstaniu styczniowym)
        2. Narrator wszechwiedzący(+cytat)
        3. Jest przywykła do dostatniego życia,(lekkie zahaczenie o materailizm)
        4. Jest zamknięta w swojej klasie
        5. Jestr niecierpliwa
        6. Szuka w ojcu oparcia
        7. Jest niespokojna
        8. Denerwuje ja tajemniczosć wokulskiego
        9. Zakończenie, czyli że sen nie może być pełnoprawnym opisem bohaterów

A kiedy historię piszesz?
        • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 12:40
          A ja Ci powiem tak moj drogi. Nie sugeruj sie tymi przykładowymi
          wypracowaniami;) bo to sie nie liczy...egzaminatorzy maja swoj klucz
          ktory nie jest znany nikomu...a czesto w czasie sprawdzania ulega on
          zmianie...
          Ja bym chciała AP w Krk to jest moje marzenie;) ale zobaczymy co z
          tego wyniknie..;p myslalm tez o uniwerku rzeszowskim bo uwielbiam
          tamte strony...;)

A historie mam 13 maja czyli w przyszly wtorek. A Ty gegre w
          piatek;p a matma kiedy??
          • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:43
            to może będziemy blisko siebie studiować w Krakowie ;-)
            a matmę mam za tydzień w srodę czyli dzień po histori
            nie sugeruję się tym przykładowym wypracowaniem, tylko że wg mnie w mojej pracy jest mało cech i jest ogolnie słaba
            • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:14
              Moze bedziemy;)fajnie by bylo;) moj przyjaciel studiuje na agh i
              jest zadowolony kumplela tez;p

Bedzie dobrze musi byc;) hehe to ja dzien po Twojej matmie mam
              ustna;)
            • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:17
              Nawet jesli nie blisko to ja do krk wpadam co jakis czas do
              rodzinki;p a poza tym do krk mam ok 50 km;p;p hehe
    • Gość: Gość Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 12:47
      Nie chcę Nikogo straszyć ale w sowim dodatku w Gazecie Wyborczej dotyczące matur
      znalazłem taką wypowiedź Elżbieta Wszkuć doradca metodyczny z języka polskiego
      w.Jej zdaniem optymizm uczniów dotyczący Lalki części uczniów może być
      Nieuzasadniony -Dobór fragmentu był nie typowy . Łęcką przedstawiono inaczej
      niż zazwyczaj : nie jako pustą lalkę ale bardziej jak Kasandrę . I wymagało od
      uczniów przedstawienia jej w innym świetle . Więc krótko mówiąc Polski
      Podstawowy i Rozszerzony wypadnie słabo .
      • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:16
        ta na to wyglada...ale to nie koniecznie bo kryteria sa czesto
        zmienieniane w trakcie poprawiania jesli widac ze slabo wypada...
        • majowa36 Re: pytanie 07.05.08, 18:23
          Nie ma czegoś takiego, jak zmian kryteriów w trakcie poprawiania.
          • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:26
            Jestes tego pewna??
            • majowa36 Re: pytanie 07.05.08, 18:28
              Absolutnie:-)
              • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:35
                To neistety masz zle wiesci;p obracam sie w gronie nauczycieli-
                egzaminatorow i nawet 30min temu prowadzilam na ten temat rozmowe i
                sa zmieniane gdy okazuje sie ze wypada slabo.
                • majowa36 Re: pytanie 07.05.08, 18:37
                  To zostań przy swoich wieściach i wprowadzaj resztę w błąd, tylko
                  jakoś przez tyle lat nigdy w trakcicie sprawdzania twoje wieści i
                  twoja technika nie została zastosowana.Pozdrawiam.
                  • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:40
                    dobra bez komentarza....to dlaczego nas wprowadzaja w blad??he??
                    Pozdro
                  • Gość: Gość Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 18:40
                    Dobrze koleżanka mówi że praca słaba nie jest podciągana do minimalnego progu
                    zaliczenia tak więc Lalka i taki temat jaki dali był totalnym zaskoczeniem dla
                    wszystkich więc klucza się nie zmienia nawet jak praca jest słaba jedynie to
                    może Weryfikator dopisać Maksymalnie jeden punkt aby zaliczyć język polski
                  • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:42
                    Dobra bez komentarza...ja pisze tylko to co nam mowia..;/ i nie
                    wprowadzam nikogo w blad;/ powtarzam slowa nauczycieli-
                    egzaminatorow...
    • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:44
      ta...moze i mowi dobrze...to czemu bajki opowiadaja nauczyciele??
      • Gość: Gość Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 18:51
        A jak było w zeszłym roku jak ja pisałem ? Dlaczego ktoś źle zinterpretował
        bajkę o ziarnu dotyczące dziadów części 3 Mickiewicza i nie dostawał punktów za
        całe wypracowanie . Bo praca niezgodna z tematem nie jest zaliczana wo gule jak
        nie wierzysz to wejdź sobie na stronę cke i ściągnij osiągnięcia maturzystów
        2007 język polskim i tam jest pisownia orginalna i pod spodem zapis że Praca
        jest nie zgodna z tematem w zamieszczonym w arkuszu i abiturient otrzymał zero
        punktów nawet jak źle zinterpretował tę Bajkę z Ziarnem to może powiesz że też
        jest to wymyślone? Jedynie to co może zrobić Weryfikator jeżeli praca jest
        totalne słaba to dopisać Jeden punkt ale tak jak powiedziałem w swoim
        poprzednim wypowiedzi że Fragment Lalki nie był podany jak zazwyczaj się podaje
        fragmenty i ja nie chcę nikogo tutaj straszyć bo jeżeli ktoś pisał że łęcka to
        : Egoistka , miała ograniczone horyzonty , zajmowała się sobą czy zepsuta
        lalka pisał źle i to mogą Potwierdzić Wasi Nauczyciele bo to był nietypowy
        fragment Lalki Prusa .
        • Gość: ona Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 19:05
          Z tym sie zgodze...ale dobra ja juz nic nie pisze...ale to chyba
          jednak jest prawda ze moga byc rozszerzane..ale coz trzeba czekac do
          czerwca wtedy wszystko sie wyjasni i sprawa bedzie jasna...Nie
          klucic sie tu bo kazdy po trochyu ma racje...jednak wszystko teraz
          jest w rekach cke i oke jak oni to potraktuja. Pozdrawiam.
        • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:11
          le tak jak powiedziałem w swoim
          poprzednim wypowiedzi że Fragment Lalki nie był podany jak zazwyczaj się podaje
          fragmenty i ja nie chcę nikogo tutaj straszyć bo jeżeli ktoś pisał że łęcka to
          : Egoistka , miała ograniczone horyzonty , zajmowała się sobą czy zepsuta
          lalka pisał źle i to mogą Potwierdzić Wasi Nauczyciele bo to był nietypowy
          fragment Lalki Prusa .

można różnie interpretować ten fragment gdyż np jest mowa o tym ze jest ona zamknieta w swoim środowisku, ze jest przywykła do zycia w lulsusie z czego można wywnioskować ze jest materialistką
          • Gość: Gość Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:16
            Ale wy jednego nie możecie zrozumieć że Fragment był podany w taki sposób że
            trzeba było Łęcką przedstawić w zupełnie innym świetle tak jak to pytanie było
            załączone do tekstu w arkuszu nie jako zepsutą lalkę czy jak Materialistkę
            bardziej jak Kasandrę . A ja jeszcze raz pisze że trzeba przeczytać uważnie
            fragment załączony w arkuszu i pytanie do tego .
            • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:21
              dokładnie, a w fragmencie było o kupcu.(czyli innej klasie, nawet w przykładowym rozwiązaniu masz o tyn)
            • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:58
              Drogi Gościu:
              co więc sądzisz o moim wypracowaniu(w punktach podaję co napisałem):
              1. Okres powstania utworu, i czas akcji utworu(czyli że trochę latr po powstaniu styczniowym)
              2. Narrator wszechwiedzący(+cytat)
              3. Jest przywykła do dostatniego życia,(lekkie zahaczenie o materailizm)
              4. Jest zamknięta w swojej klasie
              5. Jest niecierpliwa
              6. Szuka w ojcu oparcia
              7. Jest niespokojna
              8. Denerwuje ja tajemniczosć wokulskiego
              9. Chce wywierać na ojca wpływ[rządzić?](by przestał zadawać się z wokulskim)
              10. Zakończenie, czyli że sen nie może być pełnoprawnym opisem bohaterów
              • Gość: Gość Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:08
                To wygląda na to że będziesz miał tak z 3 4 punkty ale nie trza było się odwołać
                do całości utworu tak jak to większość zrobiła tylko na Podstawie ja wiem że
                jeżeli ktoś pisał że Łęcka jest zepsuta lalka czy egoistka czy miała
                materialistka to pisał źle bo to praca była nie na temat i to co ja pisze
                możecie się zapytać swoich nauczycielek bo trza było przedstawić Łęcką w inny
                sposób niż zazwyczaj się to robi .
                • Gość: Gość Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:11
                  dlatego te wypracowania z operonu co wam dali były banalnie proste i zupełnie
                  odbiegały od tych prawdziwych z CKE dlatego większa cześć uczniów ci co pisali
                  mogła mieć problem z Polskim bo ten kto mówi że Lalka była banalna to mówi
                  właśnie źle gdyż jeszcze raz to mówię że trze babyło przedstawić Łęcką w inny
                  sposób
                  • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:58
                    34 czy 3 lub 4?
                  • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 12:11
                    dobrze, rozumiem że chodziło o 3-4 punkty, więc powiedz które podpunkty mam źle(napewno z tym o przywyku do życia w bogactwie, ale reszta?zaznaczam że używałem cytatów do każdej cechy)
              • Gość: Gość Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 12:46
                Kolego najlepiej jak zapytasz się swojej nauczycielki bo ja to szczerze ci
                powiem znalazłem tę wypowiedź odnośny Lalki w swoim dodatku do Gazety Wyborczej
                gdzie Wypowiadała się Elżbieta Waszkuć doradczyni z języka polskiego i tam
                było napisane że nie trzeba było przedstawić jak Pustą Lalkę bardziej jak
                Kasandrę i wymagało to od uczniów przedstawienia jej w innym świetle tego
                dotyczył fragment . Dobrze ci radze zapytaj się nauczycielki
    • Gość: zla Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:46
      To moze jeszcze mi powiedziec ze te przykladowe wypracowania to
      klucz??
    • Gość: Styś Re: pytanie IP: *.chello.pl 07.05.08, 18:55
      Inaczej moga byc rozszerzane;]
    • dariusz.matecki Re: pytanie 07.05.08, 21:20
      Ja napisałem całe wypracowanie w oparciu o lekturę i cytaty... dopiero po
      napisaniu całości - przeczytałem cały temat jeszcze raz i dostawiałem "w śnie",
      "w marzeniu sennym" itp.
    • Gość: anyts Re: pytanie IP: *.chello.pl 11.05.08, 13:59
      jak gegra??
      • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 07:27
        dobrze poszła, tzn. i tak mi jest na studia niepotrzebna ale tak w przedziale 72-86%(zalezy jak bedą zaliczać otwarte pytania)
        pozdrawiam
        • Gość: anyts Re: pytanie IP: *.chello.pl 12.05.08, 12:00
          no to spoko.
          • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:02
            i powodzenia życzę na jutrzejszej historii, pozdrawiam, i pózniej napisz jak poszło ;-)
            • Gość: anyts Re: pytanie IP: *.chello.pl 12.05.08, 15:29
              Nie dziekuje;) dobra napisze jak dozyje;p bo cos sie troche hmmm
              boje??:P
    • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 23:11
      to ja mam jeszcze 1 pytanie: czy poprawne jest napisanie w zabiegu językowym użycie wykrzyknienia(wykrzyknień?)(chodzi mi o to czy słowo użycie nie sprawi że odp. będzie niezaliczona) oraz w cechach tekstu publicystycznego że autor zadaja pytania na ktore sam odpowiada?
      Pozdrawiam
      • Gość: anyts Re: pytanie IP: *.chello.pl 13.05.08, 12:32
        ja juz po histori...ciezko ale do napisania...jedno zadanie bylo
        beznadziejne nop ale coz...jak ktos sie uczy to napisze chociaz tego
        jednego zadania jak gadalam nikt nie zrobil...ja nie odpowiem na
        pytanie ktore zadales...
        Pozdrawiam i powodzenia jutro.
        • Gość: krzysiu9 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:13
          Nie dziękuję
          A przecież w 1 poście pisałaś że Twoja mama jest egzaminatorem gimnazjalnego testu więc powinna chyba wiedzieć czy sformułowanie"użycie wykrzyknienia" jest poprawne jako zabieg językowy?
          Pozdrawiam
          • Gość: anyts Re: pytanie IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:16
            no bo jest i zaoewne wie..ale nie ma jej w domu;/ poza tym ja juz
            sie nie wypowiadam...i konic kropka;]
    • Gość: anyts Re: pytanie IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:20
      wybacz ze nie udziele odpowiedzi ale...poprostu nie...
      • Gość: GOść WAZNE Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 18:49

Ludzie Kochani odnośnie Matury Pisemnej z Języka Polskiego !!!! --------Klucz
        Odpowiedzi 2 temat Lalka Bolesława Prusa ---------
        Izabela do Ojca : Czuje Szacunek, Troszczy się o jego honor , pokłada w nim
        nadzieje , a zarazem jest wobec niego obojętna bezradna , nie może się z nim
        porozumieć natomiast marzenie senne które było najwyżej punktowane Trzeba było
        przepisać jedno zdanie z arkusza egzaminacyjnego że : ''Izabela jest
        rozpieszczoną arystokratką i w swoich marzeniach widzi Powóz oraz człowieka w
        zasmolonej Koszuli ''

Czytajcie to i sprawdzajcie TEN KLUCZ BYŁ PODANY W DZIENNIKU NA STRONIE 12 Z
        DNIA 22.05.2008
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka