Dodaj do ulubionych

Matura WOS - jak było, co było?

• Gość: Rafał Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.ostrog.net.pl 07.05.08, 18:08
      Myślę, że większość po prostu czuje się oszukana tą maturą.
      Zawsze poziom z WOSu był niewygórowany, również prosta próbna pozwalały sądzić,
      że i główna będzie prostsza, słabsi z innych przedmiotów mogli podciągnąć się
      np. z polskiego lub angielskiego, poświęcając mniej czasu na WOS, a tu CKE
      zrobił niespodziankę (trochę chamską).
      • Gość: Nauczyciel Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 18:15
        I bardzo dobrze się stało. Była trudna. Świetnie. Może w nastepnych
        latach w końcu do matury z tego przedmiotu bedą przystępować ludzi,
        którzy umieją czytać i pisać.
        Ale prawdą jest, że podstawowa była niesprawiedliwa. Poprzednie
        roczniki miały łatwiejszą.
        Ale nie martwcie się to tylko matura, zawsze się można poprawić.
        Również znam nauczycieli "głabów" - np. znam takiego co uczył i uczy
        wosu a swojemu koledze też nauczycielowi kradł z teczki testy (dla
        swoich znajomych uczniów).
        • 4emotion Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 18:30
          Tak, po części się zgadzam, ale my wystąpiliśmy w roli królików doświadczalnych, które nie do końca zdawały sobie sprawę, że biorą udział w jakimś eksperymentowaniu pt :"A co by było gdyby tak podnieść poziom matury". To nie fair. Mogli jakoś uprzedzić. I co mi przyszło z wszystkich przygotowań do WOSu? Obawa przed tym, że nie zdałam. Tyle.
        • chcni Re: Matura WOS - jak było, co było? - pysk 07.05.08, 18:41
          witam was moje gibonięta. płaczecie, że matura trudna, że nie zdacie, nawalacie
          w klawiaturę, a ja się was chciałem spytać: a kto będzie się uczył prezentacji
          na ustną ? a potem znów net zasypany płaczami komicznych licealistów, że pani
          była nieprzyjemna, że was majtasy uwierały. do książek ! matura przy sesjach na
          studiach wymięka w przedbiegach. To, że dotąd największym bólem była kartkówka z
          algebry czy "kosa" (!!) z woźnym, bo wam piłkę zabrał to już historia. teraz
          czas na walkę ! czas na naukę ! a na studiach czas na picie HA_HA ! Jak wy sie
          fajnie denerwujecie tą maturą, aż miło patrzeć na te zdenerwowane twarze ! Ps.
          życzę niepowodzenia na kolejnych egzaminach :-)
          • Gość: glab! Re: Matura WOS - jak było, co było? - pysk IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.08, 20:41
            jestes glab i tyle! zazdroscisz zapewne ze ludzie pisza mature bo sam nie masz!!
          • Gość: sabina Re: Matura WOS - jak było, co było? - pysk IP: 82.177.200.* 08.05.08, 07:41
            Jesteś bardzo miłą osobą az miło poczytac taki komentarz odrazu lepiej sie
            człowiekowi robi;] uważaj kiedys ktos Ci sie tez czyms takim odwdzięczy gdy Ty
            bedziesz w takiej sytuacji bo pamietaj szczescie nie trwa wiecznie na smutki tez
            przyjdzie czas i w Twoim życiu i wtedy to ja zycze CI dookoła takich ludzi z
            takim nastawieniem jak Twoje do innych:))))
        • Gość: ELa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 07:38
          nie martwcie się? człowieku;/ łatwo Ci pisać jak się mam nie martwić jak już
          teraz wiem ze moje marzenia czyli studia dzienne na kierunku prawo na pozadnym
          uniwersytecie legły w gruzach:| no faktycznie nie bede sie martwic przez 5 lat
          bede uczesczac na jakąs prywatną uczelnie z matołkami:| i w tym momencie tak
          samo się czuję skoncze to nie bede mieć nawet szans na aplikacje;/ i zostane
          kim? radca prawnym? super;/ przez pare osobz cke moje zycie bedzie wygladalo
          inaczej:| nie napisalm az tak zle ale wiem ze za malo;/ a na socjologie czy
          politologie to uwazam ze szkoda marnowac czas;/ i faktycznie nie ma powodow do
          zmartwien;/
          • Gość: daniel Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 09:17
            Elu z jakim matołkami? Z ludzmi którzy napisali mature tak samo jak ty. To może dla nich ty bedzisz matołkiem? Jesli jestes taka zdolna to powinnas napisac to na jakies 90%. No chyba, że sie nie wiem kiedy Byłgaria i Rumunia do UE weszły, ale wtedy to już sie jest matołkiem.
      • Gość: asdfghj Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.strefa.com 07.05.08, 18:17
        To było naprawdę trudne. Pisałam podstawę i nawet nie wiem, czy zdałam. Z próbnych miałam dobre wyniki, zrobiłam sobie test z poprzedniego roku i też wyszło dobrze, a tutaj? Jakaś kompletna pomyłka. :/
    • Gość: fantazja Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 18:43
      szanowna komisjo CKE serdecznie dziekuje za taka mature, chyba poziomy wam sie pomyliły. albo moze to testy dla studentow politologii lub histroii. wos to wos, a nie geografia, szkoda ze elementow biologii nie wprowadziliscie skoro na pp były zadania dotyczące innych przedmiotów. zadania trudne, w porównaniu do matury z poprzedniego roku, być moze nie chcą nas,przyszłych studentów... tylko nie wiem kto na wasze emerytury bedzie pracował...
      jezeli i Wy, maturzysci, jestescie nie zadowoleni, piszcie. ja uczennica która sredia miała 4.5 w dobrej szkole na poziomie tej matury nie zdam, to naprawdę zastanówcie się nad tym wszystkim, kazda matura powinna byc na poziomie z poprzedniego roku, a Wy co zrobiliście?? Z A L
      • ma-stika Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 19:16
        Gość portalu: fantazja napisał(a):

> szanowna komisjo CKE serdecznie dziekuje za taka mature, chyba poziomy wam sie
        > pomyliły. albo moze to testy dla studentow politologii lub histroii. wos to wos
        > , a nie geografia, szkoda ze elementow biologii nie wprowadziliscie skoro na pp
        > były zadania dotyczące innych przedmiotów. zadania trudne, w porównaniu do mat
        > ury z poprzedniego roku, być moze nie chcą nas,przyszłych studentów... tylko ni
        > e wiem kto na wasze emerytury bedzie pracował...
        > jezeli i Wy, maturzysci, jestescie nie zadowoleni, piszcie. ja uczennica która
        > sredia miała 4.5 w dobrej szkole na poziomie tej matury nie zdam, to naprawdę z
        > astanówcie się nad tym wszystkim, kazda matura powinna byc na poziomie z poprze
        > dniego roku, a Wy co zrobiliście?? Z A L
        droga Fantazjo,
        majac srednia 4.5 musialas miec oceny db i bdb wiec opanowalas zapewne historie
        i geografie. korzystajac z umiejetnosci mozgu czlowieka jaka jest koajrzenie
        faktow patrzysz na swoj arkusz matury z wosu widzisz mapke(zagadnieje
        geograficzne)rozpoznajesz na niej europe(ale cos tobie nie pasuje), patrzysz na
        przypis i widzisz ze jest to mapa wzieta z ksiazki pana X dotyczacej historii z
        okresu 1957-1997 i juz wiesz ze nie jest to na pewno obecna mapa europy. Teraz
        korzystasz z wiedzy jaka przyswoilas na lekcjach historii i zaczynasz sobie
        przypominac jak wygladaly granice Europy jeszcze nie tak dawno temu. I juz masz
        odpowiedzi na pytania.
        Jezeli majac srednia 4.5 czyli majac zapewne z historii db albo bdb, nie wiesz
        jak wygladala Europa w XX wieku to nie wiem kto dopuscil Ciebie do matury bo nie
        posiadasz elementarnej wiedzy potrzebnej do zaliczenia historii na poziomie
        licealnym.
        ZAL to Ci wszyscy maturzysci, ktorzy sa oburzeni, ze ktos od nich wymaga
        umiejetosci myslenia :( a ta matura wymaga tego od was w minimalnym stopniu.
        p.s. srednia nie jest wyznacznikiem umiejetnosci myslenia tylko tego czy ktos
        jest pracowity czy nie
        • Gość: Ither Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 19:33
          Ma-stika: jestem Twoim fanem, widzę, że nie tylko ja tu propaguję takie poglądy,
          ale i Ty :)
          • Gość: Sabina Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 07:44
            to załóz jej fanclub i ją wielb:)) a potem nowy wątek a tu sie nie wypowiadaj xD
    • Gość: fli Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.icpnet.pl 07.05.08, 19:02
      tak się zastanawiam, co wy byście chcieli na maturze z wosu'u... pytania z
      konstytucji nie odpowiadają, o społeczeństwie obywatelskim też nie... pretensje,
      że pojawiły się zagadnienia z historii i geografii... litości wołam... nie
      nazywajmy zlokalizowania na mapie Bliskiego Wschodu maturą z geografii...
      wystarczy obejrzeć Wiadomości, Fakty, poczytać jakikolwiek dziennik, czy
      tygodnik przecież tam co jakiś czas właśnie takie "lokalizacje" się pojawiają...
      Do napisania tej dzisiejszej matury wystarczyło przeczytanie konstytucji,
      opanowanie podręcznika i obycie z tym, co się dzieje wokół...
      Przecież właśnie ta dzisiejsza matura ma być przepustką na studia, więc nie
      oczekujmy, że będzie banalna jak kartkówka z trzech ostatnich lekcji...

PS. Też zdawałam nową maturę z wos'u kilka lat temu...:]
      • Gość: afro Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:11
        akurat matury parę lat temu były akurat z wos-u łatwiejsze. z innych przedmiotów
        może nie ale z wos-u tak. a poza tym gdzie Ty widziałeś ostatnio wiadomości z
        D.R Konga cio? ;D nie bądź taki cwany, że z cke połasili się i dali na
        odczepnego irak czy afganistan to nie znaczy, że wszystki "zagadki" były
        programowe ;] pzdr.
        • Gość: krzysiek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 00:54
          > a poza tym gdzie Ty widziałeś ostatnio wiadomości z D.R Konga cio? ;

Z DRK to może nie, ale o WSZYSTKICH innych się mówi lub należy wiedzieć (1995 - Dayton). A więc przez e-li-mi-na-cję można było odpowiedzieć :P
          • Gość: Sabina Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 07:47
            Dayton tak ale np. o Libanie gdzie słyszaleś bo ja nie?;/ jedyne panstwa o
            ktorych mowi sie w rejonie bliskiego wschodu to wlasnie izrael palestyna i tak
            wlasnie widze wiekszosc napisala ale nie jakis Liban paranoja:| a najlepsze jest
            to ze nawetw takim Libanie to o Polsce nikt nie wie no moze prawie<haha> tylko
            my glupi polacy uczymy sie takich bzdur a reszta świata ma nas gdzies i zawsze
            tak było i jest co pokazuje historia ze w najwiekszych tragediach wzyscy się od
            nas odwracali;] ale nic to nikogo nie nauczylo dalej jestesmy naiwni;]
            • Gość: ccc Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.aster.pl 08.05.08, 09:12
              hie..hie
              mentalność sklepikary;[
            • Gość: krzysiek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 10:05
              Czy się zawsze odwracali to Twoja opinia. Proszę bardzo. Ale to nie znaczy, że nie powinniśmy się uczyć o tych czy innych częściach świata. Jeśli chcesz wygrać wojnę, musisz wiedzieć wiele o swoim wrogu. O przyjaciołach jeszcze więcej.

Akurat Bliski Wschód jest bardzo ważnym dla nas regionem, który wpływa na całą Europę! Gdyby to było pytanie o Amerykę Południową (też są wojenki!) czy okolice Polinezji, to bym się zgodził że to przesada.

Wygląda mi na to, że gdy mówiono wam o konflikcie bliskowschodnim, zawężono go do Izraela i Palestyńczyków. A to błąd bo inni ważni aktorzy tego konfliktu to Egipt, Syria, Jordania i Liban
              • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 10:12
                Teraz to można sobie całe powiesci na ten temat pisac ale nie ma po co jak jak
                siedzialam przed komputerem i rozwiązywalam testy to naprawde tez mi si eproste
                wydawaly i napewno nie zmienie zdania na temat tego ze w tym roku matura byla o
                wiele trudniejsza niz w ubieglym i uwazam ze w bardzo ograniczony sposob
                sprawdzala moja widze gdzie prawa czlowieka gdzie ogolnie prawo gdzie chociazby
                organizacje bo jedno zadanie to jest nic poprostu maskara;/ moja koelzanka
                przerobila tylko spoleczenstwo a ja siedzialam tyle czasu na d wosem i teraz
                widze ze nie bylo najmniejszego sensu ale trudno tak to juz jest;/
                • Gość: krzysiek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 11:17
                  Jak to nie ma po co? CHodzi o to, żeby identyfikować swoje błędy i eliminować je na przyszłość.

Nie rozumiem jednego: niektórzy piszą, że było tak dużo konstytucji, a inni, w tym ty, że było mało prawa. Czyli konstytucja to nie prawo? :P

Być może egzamin mógł być bardziej różnorodny, ale to nie znaczy, że był trudny czy niewłaściwy. Moim zdaniem był bardzo ciekawy i adekwatny. Mam nadzieję, że w przyszłym roku utrzymają co najmniej ten sam poziom trudności, zwłaszcza, że na mojej uczelni już przegłosowaliśmy, by brać maturę z WOS-u pod uwagę przy rekrutacji na szereg kierunków.
                  • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 11:39
                    ja napisalm z enie bylo prawa bo na rozszerzonym nie bylo a na podstawie jak
                    widzisz arkusze jest duzo konstytucji wiec co tu nie rozumiesz?
            • Gość: krzysiek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 10:08
              A jeszcze ci dopiszę, gdzie mogłaś usłyszeć o Libanie
      • Gość: srh Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:12
        Kilka lat temu- ha ha ha. Wlasnie.
        Niebagatelnie latwiejsza wiec zawzyj dzub.
      • Gość: Jubka Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:14
        po pierwsze nie ma co porownywac matury sprzed kilku lat do dzisiejszej.
        po drugie jezeli chodzi o konflikty to fakt nie było to trudne ale mapki były
        straszne niewyrazne.
        po trzecie wypracowania i teksty nie były takie trudne, ale takie szczegoliki a
        maturze to przesada.
        No i maturzysci zeszłoroczni pozajmuja nam miejsca, bo pewnie bedziemy miec
        30-40% z całosci ;/
        poza tym biorac pod uwage jakim poziomem raczyła nas kochana CKE a jak
        potraktowała nas dzisiaj to żenada, najpierw kieruja nas na dany poziom a
        pozniej niszcza. zallll. rozszerzona mogła byc łatwiejsza.
      • nooa19 Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 19:19
        tak ci się tylko wydaje jak byś zobaczył te zadania i miał 120 min na rozwiązanie i wypracowanie do tego to tez byś się zastanawiał czy bedziesz miał zdane... więc się nie wymadrzaj. pisałam 2 próbne i tez były trudne ale nawet nieżle mi poszło a teraz to się zastanawiam co to było jakieś egzamin dla studentów chyba ...
        • Gość: kil TABELA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:54
          Mam pytanie.Jak mam 3 z 5 dobrze to uzyskam 3 punkty? Bo to jest moja szansa na
          zdanie chyba... :/
        • Gość: kaśka Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:02
          moim zdaniem matura może i nie była specjalnie trudna, ale moim zdaniem nie
          spełniła istotnej funkcji - mianowicie nie sprawdziła wiedzy z zakresu wiedzy o
          społeczeństwie, ale jedynie konkretnych zagadnień. tutaj tak naprawdę
          wystarczyło wykuć wszystko o społeczeństwie w państwie demokratycznym i lepiej
          by się na tym wyszło niż ucząc się konstytucji, organizacji czy innych rzeczy.
          ja osobiście przykładałam się do wosu, przerobiłam naprawdę wiele arkuszy, mam z
          wosu wypracowaną 5, dodatkowo mam wiedzę historyczną bo zdaje historię, ale w
          życiu nie spodziewałabym się pytania o dem. rep. kongo. fakt, że matura sprawdza
          umiejętność myślenia, ale do tego też jest potrzebna jakaś wiedza.ja osobiście
          jakoś specjalnie nie narzekam, bo nie było tak źle, aczkolwiek mam poczucie, że
          duża część pracy poszła na marne, bo matura (przynajmniej w części testowej)
          powinna moim zdaniem opierać się na wielu różnych zagadnieniach by możliwie
          najwięcej wyciągnąć z ucznia.
      • Gość: fbd Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:20
        aha i oprocz tego ze nam zajma miejsca z rocznika 88 to za rok
        rocznik 90 dostanie banalna mature i my bedziemy mogli pokopac rowy.
        • ciociaklociazosia Re: Matura WOS - jak było, co było? 07.05.08, 19:23
          Rok temy rocznik 88 tez tak narzekal...
        • Gość: ja Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 83.17.130.* 07.05.08, 21:06
          Ktoś musi kopać rowy ;]
          • Gość: ssss Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:22
            może ta matura nie była trudna ale beznadziejnie głupia, jest tyle
            ciekawych rzeczy, że niepotzrebne były pytania o organizacje m może
            trzeba było chociaz zapytać czym się zajmują, mogło być więcej z
            konstytucji , a dla kogo to pytanie o pomarańczowej alternatywie,
            ten co układał jest z pewnoscią atary, ale skąd mogą pamiętać
            pomarańczowa altrnatywę maturzyści, czy to naprawdę było wazne,
            pyatnia o zasady sądownictwa to dopiero bzdura i TAK W OGÓLE TO W
            ODPOWIEDXIACH JEST BŁĄD , jaka zasada niezawisłosci , pwoinno być
            niezalezności i nie kolegialności tylko udziłu czynnika
            społecznego ,tyle ciekawych pytań można było ułożyć , prawdę
            powiedziawszy ponieważ zyję długo odpwoiedziłałabym na niemal
            wszystkie pyatnia, ale uczniowie , w zasadzie jest to matura do
            której nie trzeba się uczyć , najlepiej nie tracić czasu , czytac
            gazety i liczyć na sczęście,
            • Gość: Gall Anonim i Win. I wy macie czelność póxniej rządzić moim krajem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:41
              Do łopaty w takim razie jak ten WOS był trudny! Albo na zmywak do Irlandii już,
              bo później z takich głupków, którym nic nie odpowiada nic dobrego nie wyrasta.
              Mapki - źle, społeczeństwo - źle, konstytucja - źle, system sądownictwa - źle,
              UE - rozszerzenia - źle. Miałem zajęcia od 10 lat z tego 5 na uczelni. Kretynów
              coraz więcej. A trzeba było mniej imprez robić i pasa od rodziców a nie teraz
              płakać. Szkoda mi was, bo skończycie na emigracji narzekając jaka ta matura była
              ciężka, nauczyciele niedouczeni, rodzice pełni braku wyrozumiałości, sąsiedzi
              itd. Nieudacznicy.
              • Gość: z Re: I wy macie czelność póxniej rządzić moim kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:15
                uwielbiam anonimowość w internecie. można pisać bzdury, kim to się nie jest,
                oczywiście nazwiska się nie poda, bo po co. Widzisz, chłopcze, naprawdę
                życzyłabym Tobie, sobie i wszystkim tym, którym tutaj obraziłeś, żebyś miał
                możliwość przystąpienia do takiego egzaminu po 12 latach nauki w najgorszym
                systemie edukacyjnym z możliwych. Ciekawa jestem, jak poradziłbyś sobie z tym
                zadaniem. Więcej pokory, mniej pychy.
                • Gość: Nauczyciel Re: I wy macie czelność póxniej rządzić moim kraj IP: *.uznam.net.pl 10.05.08, 18:03
                  Zgadzam się, że w najgorszym systemie, bo od kilku lat cały czas
                  obniża się wymagania dla uczniów. Co to znaczy 30%? Macie pretensje
                  o wszystko a ilu z was uczyło się na prawde a nie liczyło na
                  szczęście bo WOS łatwy? Uczę WOS-u ponad 10 lat i jedyny dział z
                  którego 'piłuję" na maksa to konstytucja - z każdej władzy
                  sprawdzian, wszystkie możliwe podchwytliwe pytania itd. Nawet jezeli
                  moi uczniowie nie odpowiedzieli na wszystkie pytania, to sobie
                  poradzili. chcecie się dostać na dobre kierunki ale macie pretensje
                  że chca byście wiedzieli gdzie jest Liban, że musicie znać historię
                  najnowszą itp. proszę sobie zajrzeć do informatora maturalnego - tam
                  to wszystko jest. Co więcej ja moim zawsze powtarzam, że dział
                  Polska i świat pokrywa się z geografią (tzw. geografia polityczna)
                  i historia najnowsza się pokrywają. Przepraszam bardzo - przejrzałam
                  całą podsta i stwierdzam, że to JEST PODSTAWA. Jezeli ktoś nie wie
                  czym różni sie bierne prawo wyborcze od czynnego, jakie są formy
                  demokracji bezpośredniej (referendum) jakie są warunki zmiany
                  konstytucji, jak wygląda proces legislacyjny its to nie powinien
                  wybierać - podkreślam WYBIERAĆ - WOS-u na egzaminie państwowym,
                  jakim jest matura. Żalicie się, że inni Wam pozajmują miejsca na
                  uczelniach - być może są lepsi. Mówicie, że zeszłoroczna matura była
                  łatwiejsza - być może, ale dla każdego łatwe jest to co się umie.
                  Jeżeli nie umiesz - jest trudne. Licytujecie się podręcznikami - a
                  kto z Was zajrzał w ogóle do informatora i sprawdził co ma umieć - z
                  moich uczniów nikt, chyba, że ich do tego zmusiłam. Cieszę się, że
                  egzamin był trudniejszy w tym roku - wreszcie trzeba było się
                  wykazac jakąś wiedzą. Mam nadzieję, że ten poziom matury się
                  utrzyma. I zaznaczam - ona nie był trudna - większość pytań była na
                  poziomie 3.
            • sweetnsour Re: Matura WOS - jak było, co było? 14.05.08, 23:39
              o sorry,PA uaktywniła się np. z okazji Pomarańczowej Rewolucji na
              Ukrainie i krasnale dalej działają a sama inicjatywa żyje,nawet
              swoje listy w rozmaitych wyborach przedstawia (Gamonie i Krasnoludki
              pamiętasz?).
              to też jest społeczeństwo i o tym wiedzę mieć wypada.
    • Gość: anonymous Zdaje francuski IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.08, 19:13
      www.pornput.com/view/2288_la-candidate/
      • Gość: jaaaaa Re: Zdaje francuski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:40
        kuu*** jak mnie wkurzaja niektore osoby na tym fotum.. nie zdawalkes
        po co glupio komentujesz?? siedziaalam od miesiaca po nocach nad
        ksiazkami i naprawde przylozylam sie do tej matury.... ale wychodzi
        na to ze teraz musze sie modlic o 30% a niektorym debila do glowy
        przychodzi wysylanie linków do jakis obrzydliwych filmikow;/ zal;/
        nie wyzywajcie ludzi ktorzy mowia ze matura byla trudna do jakis
        debili czy niewiadomo kogo;/ bo jezeli kiedys zdawales wos a teraz
        jestes na studiach na ktorych masz wyklady na te tamaty,
        rozwiazujesz tes i mowisz ze byl latwy to sorry...
        • Gość: bachu rozszerzony był prosty IP: *.85-237-187.tkchopin.pl 07.05.08, 20:05
          zdawałem dzisiaj poziom rozszerzony i nie wydał mi się taki trudny jak uważa
          większość forumowiczów, mi wydało się trudne jedynie zadanie o pięciu zasadach
          funkcjonowania sądów, reszta pytań była w miarę prosta dla kogoś kto naprawdę
          przyłożył się do WOS-u bo chyba nie uważacie (zwracam się do tych co narzekają),
          że pytanie o organ wykonawczy w miastach na prawach powiatu, znajomość dat
          rozszerzeń UE czy procedury uchwalania konstytucji przekracza jakieś normy. Jak
          Wy to sobie później wyobrażacie, że przyszły student politologii czy stosunków
          międzynarodowych nie umie określić na mapie położenia Bośni a socjolog wyjaśnić
          pojęcia społeczeństwa obywatelskiego. I tak moim zdaniem wypracowanie było w
          miarę prosto i każdy z odrobiną chęci nawet bez wielkiej wiedzy mógł je
          przyzwoicie napisać.

Może to co teraz napiszę wielu wyda się przejawem egoizmu, ale zawsze
          zazdrościłem osobom, które zdawały biologię czy historię i były naprawdę z nich
          dobre że ich wynik wyróżniał się, a WOS wszyscy zdawali w miarę równo. Teraz
          jest sprawiedliwie, WOS to przedmiot jak każdy inny i mam nadzieję, że wielu z
          rocznika 90 podejdzie do sprawy WOS-u bardziej poważnie i nie będzie musiała
          narzekać za rok.

Pozdrawiam !
        • Gość: hytryt Re: Zdaje francuski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:06
          podstawa była banalna. dla kogoś kto przeczytał książkę z wosu ze zrozumieniem.
          pieprzenie że cke ma się wytłumaczyć to głupota. była prosta i tyle, jak
          braliście wos podstawowy bo chcieliście coś zdać obowiązkowego to macie problem,
          trzeba było się nauczyć
          • Gość: szok Re: Zdaje francuski IP: *.ols.vectranet.pl 07.05.08, 20:52
            "braliście wos podstawowy bo chcieliście coś zdać obowiązkowego to macie problem,
            trzeba było się nauczyć"

czlowieku nie rob z siebie jakiegos Pitagorasa czy co...a moze nie wszyscy mieli
            wspanialych nauczycieli od innych przedmietow np biologi czy geografi, a moze
            niektorzy poprostu maja umysly humanistyczne i ciezko im przychodzi nauka z
            przedmiotow scislych, a moze niektorzy ucza sie w technikum i poza nauka do
            matury maja jeszcze nauke do egzaminu potwierdzjacego kwalifikacje zawodowe,
            ktory jest tak samo wazny jak i matura!!! zastanow sie co mowisz i nie rob z
            ludzi idiotow!
        • ma-stika Re: Zdaje francuski 07.05.08, 20:12
          Gość portalu: jaaaaa napisał(a):

> kuu*** jak mnie wkurzaja niektore osoby na tym fotum.. nie zdawalkes
          > po co glupio komentujesz?? siedziaalam od miesiaca po nocach nad
          > ksiazkami i naprawde przylozylam sie do tej matury.... ale wychodzi
          > na to ze teraz musze sie modlic o 30% a niektorym debila do glowy
          > przychodzi wysylanie linków do jakis obrzydliwych filmikow;/ zal;/
          > nie wyzywajcie ludzi ktorzy mowia ze matura byla trudna do jakis
          > debili czy niewiadomo kogo;/ bo jezeli kiedys zdawales wos a teraz
          > jestes na studiach na ktorych masz wyklady na te tamaty,
          > rozwiazujesz tes i mowisz ze byl latwy to sorry...
          a po co sie od razu tak brzydko wyrazac?? :) tez zdawalam mature z wosu na
          poziomie podstawowym i rozszerzonym, i juz wtedy wyrobilam sobie opinie na temat
          matury z wosu, ze ona generalnie nie jest trudna sama w sobie. maly zakres
          wiedzy jakiej trzeba sie nauczyc, zeby zdac tylko trzeba MYSLEC!!!!! to nie
          historia czy geografia gdzie wystarczy wrabac na pamiec pare podrecznikow,
          trzeba zrozumiec pewne mechanizmy, ktore dzialaja we wspolczesnym swiecie.
          Pamietam, ze jak napisalam mialam poczucie ze poszlo mi dobrze/b.dobrze i taki
          mialam wynik z obu czesci.
          Co z tego, ze zakuwaliscie przez ostatni rok prawie codziennie skoro w zaden
          sposob nie umiecie wykorzystac swojej wiedzy. Co z tego ze przez ostatnie
          miesiace zakuwales od rana do nocy i od nocy do rana, robiles to nieefektywnie
          skoro ta matura byla dla ciebie problemem.
          Prosze tych wszytkich, ktorzy uwazaja ze na tej maturze byly zagadnienia z
          innych przedmiotow, nie dotyczacych wosu zeby mi wskazali te zadania na arkuszu
          maturalnym, bo ja takich nie zauwazylam.
          Nie mozna sie uczyc tylko jednej rzeczy jesli wlasnie w niej sie chce sie byc
          dobrym. Nie zdalabym prawa cywilnego bez wstepu do prawoznastwa, nie
          wiedzialabym jak dokonac wykladni normy prawnej nie znajac zasad logiki. Lekarz
          nie wyleczy kogos nie znajac dokladnej anatomii czlowieka. A uczen zadjacy
          mature z wosu jej nie zda nie znajac historii Europy XX wieku i geografii
          politycznej.
        • Gość: fli Re: Zdaje francuski IP: *.icpnet.pl 07.05.08, 20:13
          Napisałam ZDAWAłAM, a to świadczy o tym, że zwracając się do mnie należałoby
          użyć końcówki dla rodzaju żeńskiego... jeśli z takim samym zrozumieniem
          czytaliście polecenia na maturze to nie dziwota, że teraz narzekacie....

O Demokratycznej Republice Konga był artykuł w Newsweeku w lutym bodajże, swoją
          drogą mają tam miejsce jedne z największym rozlewów krwi współcześnie, więc
          zdając wos warto by było coś takiego wiedzieć...

Poza tym nikt z was nie odpowiedział na pytanie, czego na tej maturze się
          spodziewaliście...?
          • Gość: PUSTA SZKLANKA Re: Zdaje francuski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:30
            Jestem do niczego do tej pory myślałam że jestem mądrym człowiekiem.
            Interesuje mnie polityka to co sie dzieje na świecie Bardzo to lubie.
            CZytam gazety, mądre interesujące książki. Ale i tak jestem GŁUPIA
            OD URODZENIA i co ja mam teraz zrobić nawet w sklepie pracować nie
            mogę bo napewno nie będe potrafiła obsłużyć kasy czy sprzedać
            człowiekowi czegoś . ZOSTANE BEZDOMNĄ BEZROBOTNĄ I BEDE PODRÓŻOWAĆ
            PO EUROPIE. żEBRAĆ PO PAŁACEM KULTURY, KOLOSEUM , KOŚCIOŁEM ŚW.
            RODZINY W BARCELONIE, LUWREM, POD SIEDZIBĄ KOMISJI EUROPEJSKIEJ, NA
            POLU TULIPANÓW W HOLANDI. zYCIE MORZE BYĆ PIĘKNE
          • Gość: pusta szklanka pusta szklanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:31
            Kto sie wybiera ze mną
            • Gość: jaka Re: pusta szklanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 20:37
              czy jak ktos napisal samo p albo f to uznaja mu w prawda fałsz??
              • Gość: Monika matura 2007 a matura 2008 IP: *.chello.pl 07.05.08, 20:45
                po przeczytatniu arkusza z matury 2008 musze przyznac Wam racje,
                tegoroczny arkusz był trudniejszy i wyniki zapewne beda gorsze od
                zeszłorocznej łatwej matury. ja rok temu miałam 78% a w tym roku
                mysle ze dobiłabym do 60% a w tym roku jeszcze raz składam papiery
                na studia i tutaj pisze to po to że jezeli komus poszło cos nie tak
                niech poprawia mature za rok, niech próbuje aż w końcu się uda :)
                • Gość: Nauczyciel Re: matura 2007 a matura 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:05
                  Witam
                  - sprawdzam wasze Prace dzieciaczki od kilku lat i:
                  1. zawsze możecie liczyc na przychylność egzaminatorów (szczególnie
                  Ci z podstawowego poziomu - tam w zadaniu jest więcej punktów do
                  zdobycia)
                  2. od 3 lat czytam wszystkie fora gdzie się wyżalacie i zawsze
                  średnie wyniki są lepsze niż to wynika z postów.
                  A uczyć się trzeba, mapy są nieodłączną częścią wosu itd. itp.
                  Spać !!!!
                  • Gość: marcin Re: matura 2007 a matura 2008 IP: *.csk.pl 07.05.08, 21:12
                    Skoro jest Pan/Pani nauczycielem sprawdzajaćym prace mam pytanie do tego
                    pierwszego tematu z wosu rozszerzonego
                    W zdaniu "Zaproponuj sposoby przezwyciężania negatywnych aspektów jego
                    funkcjonowania (po dwa w odniesieniu do każdego z czynników)." trzeba było
                    napisać sposoby przezwycieżania NEGATYWNYCH ASPEKTÓW społeczeństwa
                    obywatelskiego (z pierwszego zdania polecenia) cz CZYNNIKÓW hamujących rozwoj
                    społeczeństwa obywatelskiego( tych społe-ekonom, historycznych i politycznych)?????

moim zdaniem niejest to zbyt jasno sformułowane i przypomina mi to analizowanie
                    wierszy na polskim ( Co poeta miał na myśli ??!!)
                    • Gość: Nauczyciel Re: matura 2007 a matura 2008 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 00:26
                      To prawda niezbyt jasno. Można pisać proste polecenia. Ten klucz
                      który jest teraz podawany jako przykład nie jest wiążacy dla
                      egzminatorów. My dostaniemy własciwy za tydzień - kiedy będziemy juz
                      sprawdzać Wasze matury.
                      Odpowiem jak ja to w chwili obecnej rozumiem - a dodam, że nie jest
                      mi znany "klucz" obecnie wiszący w necie.
                      - negatywnych aspektów (tak), które muszą byc wybrane przez zdającgo
                      do każdego z czynników a tych było 3 . Tak wiec trzeba było moim
                      zdaniem podać 6 propozycji/ przykładów.
                      Ciekawe jak to będzie w prawdziwym kluczu...
            • ma-stika Re: pusta szklanka 07.05.08, 20:56
              Pusta Szklanko, nie rozumiem Twojej wypowiedzi?? Znam pare głupich osob, ktore
              sa bogate, znam pare madrych osob, ktore sa biedne. Co ma jedno do drugiego??
              Dlaczego Pani, ktora obsluguje w sklepie jest Twoim zdaniem glupia?? Napisalas :
              "nawet w sklepie pracować nie mogę bo napewno nie będe potrafiła obsłużyć kasy
              czy sprzedać człowiekowi czegoś " Dlaczego kryeterium madrosci dla ciebie to
              praca jaka sie wykonuje??
        • Gość: monia Re: Zdaje francuski IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.08, 21:51
          i myślisz ze miesiąc nauki wystarczy żeby przyzwoicie zdać maturę? skoro
          tak...to coś jest nie tak...
          nie mówię ze to wiedza osiągnięta w czasie całych 3 czy 4 lat
          ale miesiąc to zdecydowanie ZA MAŁO!!
    • Gość: marcin Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.csk.pl 07.05.08, 21:08
      A nie wiecie DR Kongo uzywa jeszcze nazwy Zair??
      Wydaje mi sie że wyszła z użycia pod koniec lat 90tych ale jest to jakas forma
      rozróżnienia tego kraju od tego drugiego "prawdziwego" Konga. Jak bedzie
      wyrozumiały egzaminator to moze uzna mi to .
      A co do tych norm to zgadzam sie że mów prawde to moralna ale powinni tez
      zaliczać religijna
      * przykazanie brzmi :"Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu" co
      w luźnym tłumaczeniu znaczy poprostu nie kłam a to znaczy mów prawde!!
      • Gość: Nauczyciel Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.uznam.net.pl 07.05.08, 22:45
        DRK to rzeczywiście Zair. Wyrozumiałość egzaminatora nie ma tu nic
        do rzeczy To komisja ekspertów zdecyduje czy Zair będzie można
        zaliczyć czy nie - myślę że tak. Jednak Konga - nie.
      • Gość: krzysiek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 01:02
        > A nie wiecie DR Kongo uzywa jeszcze nazwy Zair??

Nie... Po tym jak nowy dyktator Kabila wypędził starego dyktatora Mobutu Sese-Seko, czy jak mu tam było, zmienił nazwę z Zair na Dem. Rep. Kongo. Co prawda później zapomniał, że obiecał zrobić demokratyczne wybory, ale nazwa została :P
      • Gość: ola Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 14:16
        jasne że powinni zaliczyć religijną:/
    • Gość: pit Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:17
      wszyscy liczyli, że jak co roku wos będzie najlatwiejszy przedmiotem, a tu
      proszę :-)

nie będzie tak źle, myślę że uciułam te 85%
      • Gość: dsa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.chello.pl 07.05.08, 21:21
        to uciułaj te 85 ale chyba tylko z podstawy co? bo z roz nie ma
        wyników nieparzystych
        • Gość: olimp Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:53
          Ja pisałam w zeszłym roku. przejrzałam maturę tegoroczną, była o
          wiele trudniejsza od zeszłorocznej. wypracowanie oprócz umiejętności
          myślenia, wymagało również dużej wiedzy na dane tematy. jeśli chodzi
          o część testową, było bardzo duże spektrum zagadnienień, w zasadzie
          trzeba było znać wszystkie tematy, jednak to wydaje mi się do
          ogarnięcia i do wykucia.
    • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 22:05
      czy to prawda,ze na zadaniach prawda-falsz jak sie napisalo samo f
      lub p to nawet jak bedzie dobrze to dadza 0 bardzo prosze o
      odpowiedz wszystkich zorientowanych bo wlasnie sie chyba zalamie jak
      to okaze sie prawda,bo wtedy obleje:(
      • Gość: Nauczyciel Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.uznam.net.pl 07.05.08, 22:46
        Jestem egzaminatorem - nie martw się - będzie zaliczone P lub F
        wystarczy
        • Gość: gehe Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.csk.pl 07.05.08, 23:53
          społeczeństwa obywatelskiego( tych społe-ekonom, historycznych i politycznych)?????

CZy ktoś to wie bo z tego co pytałem to sami nauczyciele nie potrfia tego
          jednoznacznie zinterpretować
          • Gość: xxxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 00:01
            W sumie zle sformulowali, wiec powinni uznawac to i to, a jak nie to beda odwołania, i źle sie to może dla nich skonczyć:) KAŻDA WATPLIOWOSC(zle zadane pytanie) powinno byc na korzysc zdajacego
          • Gość: george jung Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:51
            Gość: gehe 07.05.08, 23:53 Odpowiedz

CZy ktoś to wie bo z tego co pytałem to sami nauczyciele nie potrfia tego
            jednoznacznie zinterpretować

ZGADZAM SIE CALKOWICIE, TEZ SIE NAD TYM ZASTANAWIALEM I SZCZERZE TO NIE WIEDZIALEM CO MAM PISAC, WIEC TROCHE O TYM TROCHE O Tamtym. GRATULUJE CKE GLUPOTY, TYLU TAM SIEDZI LUDZI, TRZEPIE KASE JAKICH MALO, A NAWET NIE POTRAFIA POPRAWNIE ULOZYC ZADANIA I TO ZA 20 POINTSOW. a jak sa tacy glupi to niech do policji ida a nie ukladaja egzaminy ;]
    • Gość: maturzystka19 Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: 195.116.43.* 07.05.08, 23:06
      zastanawiam sie czy jak w pytaniach prawda falasz dalam samo p i f to jest szans
      zeby mi to uznali??? czyba duzo zalezy od egzaminatora jak myslicie???
      • Gość: xradzix Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 23:22
        Z was to są marudy.
        Pisałem mature poziom rozszerzony i tak naprawde był on banalny, tylko przez własną głupote nie bede miec powyzej 90% tylko około 80.
        Które pytanie niby były trudne? Może 1 a może te o UE, nie n o bez przesady, matura była łatwa napewno łatwiejsza od niech których testów gdzie trzabyło podac jak nazywa sie parlament IZraela.
        II czesc banalna wystarczy umiec czytac ze zrozumieniem
        III Czesc esej jak esej piszesz n podstawie zrodel i masz te kilkanascie pkt.

Moim zdaniem były 2 trudne pytanie 2(chociaz mam je dobrze)
        Z organizacji, ale tylko jesli chodzi o ta druga. I ewentualnie to z DKR bo ktos mogl wpisac KOngo. Zawalilem inne pytania ale przez wlasna glupote, a nie przez to ze matura byla trudna.
        PS; A ci z podstawowej na co narzekaja? NIe potrafia wymienic prezeydentow po kolei?
        • Gość: xradzix Pytanie do Nauczyciela cz1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 23:36
          pytanie 11 rysunek A czy odpowiedz Nadmierny ucisk wladzy, wielosc przepisow prawa- czy taka odpowiedz zostnie uznana czy musiało pojawic sie slowo biurokracje czy mozna bylo je zastapic słowem ucisk?
          ESEJ- czy przy sprawdzaniu eseju licza sie tylko te odpowiedzi z klucza czy kazda ktora jest zgodna z prawda?
          W przykladowym eseju jako negatywny aspekt zostal podany przyklad rozszcze wobec wladzy. Moim zdaniem i tak napisalem obywatelskie nieposluszenst jest pozytywnym aspektem gdyz wplywa na polepszenie sie sytuacji ludzi itp cos w tym tonie pisałem jako przyklad podałem pomaranczowa rewolucji. Czy zostanie mi to uznane za pozytywny aspekt? Bo chyba nikt mi nie powie ze pomaranczowa rewolucja była negatywnym aspektem? Czy do czynnikow gospodarczo-spolecznych zostanie uznana duza ilosc ludzi biedny zyjacych w ubustwie-uzasadnienie ludzie w pierwszej kolejsnosci chca zaspokoic potrzeby nizszego rzedu fizjologiczne i bezpieczenstwa a dopiero pozniej przynaleznosci do grupy itd. Dlatego ludzie ubodzy mysla o tym jak zdobyc pozyciwienie a nie o aktywnosci? Moze tak byc? Jak pisalem o niechec i politykow do stowarzyszen i fundacji itp to to jest aspekt polityczny tak? I czy to ze ludzie nie wierze ze stowarzyszenia i fundacje moga wplywac na los kraju to czynnik spoleczny czy polityczny? Czy do czynnika spolecznego moglem zaliczyc panujacy
        • Gość: xradzix Do nauczyciela prosze o odpowiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 23:37
          pytanie 11 rysunek A czy odpowiedz Nadmierny ucisk wladzy, wielosc przepisow prawa- czy taka odpowiedz zostnie uznana czy musiało pojawic sie slowo biurokracje czy mozna bylo je zastapic słowem ucisk?
          ESEJ- czy przy sprawdzaniu eseju licza sie tylko te odpowiedzi z klucza czy kazda ktora jest zgodna z prawda?
          W przykladowym eseju jako negatywny aspekt zostal podany przyklad rozszcze wobec wladzy. Moim zdaniem i tak napisalem obywatelskie nieposluszenst jest pozytywnym aspektem gdyz wplywa na polepszenie sie sytuacji ludzi itp cos w tym tonie pisałem jako przyklad podałem pomaranczowa rewolucji. Czy zostanie mi to uznane za pozytywny aspekt? Bo chyba nikt mi nie powie ze pomaranczowa rewolucja była negatywnym aspektem? Czy do czynnikow gospodarczo-spolecznych zostanie uznana duza ilosc ludzi biedny zyjacych w ubustwie-uzasadnienie ludzie w pierwszej kolejsnosci chca zaspokoic potrzeby nizszego rzedu fizjologiczne i bezpieczenstwa a dopiero pozniej przynaleznosci do grupy itd. Dlatego ludzie ubodzy mysla o tym jak zdobyc pozyciwienie a nie o aktywnosci? Moze tak byc? Jak pisalem o niechec i politykow do stowarzyszen i fundacji itp to to jest aspekt polityczny tak? I czy to ze ludzie nie wierze ze stowarzyszenia i fundacje moga wplywac na los kraju to czynnik spoleczny czy polityczny? Czy do czynnika spolecznego moglem zaliczyc panujacy
        • Gość: suuuuuuuuupeeeerrr Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 09:25
          MAsz racje nie była taka trudna. Ja mam pretensje do siebie bo
          straciłam 6% bo wyleciało mi cos z głowy nie mogłam sobie tego
          przypomnieć i dlatego jestem wściekła. Nie wiedziałam tylko o
          libanie i Kongo bo jakos sie tego nie uczyłam nie wiem czemu.
      • Gość: ;P Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 23:24
        Mogą nie zaliczyć, jeśli będą wątpliwości co do tego, czy dana literka to "P"
        czy "F".
        • Gość: xradzix do nauczyciela prosze o odpowiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 23:38
        • Gość: xradzix Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 23:38
        • Gość: xradzix Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 23:39
          Czy do czynnika spolecznego moglem zaliczyc panujacy amorlany familizm?
          Jesli tekst sie powtarza poprzedni to sorki
          • Gość: Nauczyciel Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 00:33
            Witam
            Strasznie długie pytanie - wiem że nie możesz spać, ale jest już
            póżno i postaram się Ci dać odp. jutro zajrzyj na forum.
            Pocieszenie - jak widzę sporo napisane zostało w tym eseju o tyle
            dobrze że egzaminator będzie mógł Ci coś zaliczyc na + (podejrzewam,
            że nieco pkt bedziesz miał za wypracowanie)
            Taraz trzeba iść spać ...
            • Gość: Mat Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.08, 08:51
              Do Nauczyciela, uprzejmie proszę o odpowiedź:

1. Czy jest szansa, że ze względu na dużo liczbę odpowiedzi "Kongo", będzie i to
              zaliczane?
              2. Zadanie z rys. satyrycznym. Napisałem: "biurokacja, mnogość przepisów prawa
              utrudniających przedsiębiorczość". Podobno biurokracja to coś innego niż
              biurokratyzacja - czy zostanie mi to zaliczone?
              3. Co do rysunku drugiego, ten sam problem: "bezrobocie, długotrwałe bezrobocie,
              osoby pozostające długi czas na utrzymaniu państwa" (to raczej ma się mało do
              niechęci do pracy...)
              4. Czy jeśli bardzo nakreśliłem w zadaniu, wykreśliłem wszystkie trzy czynniki,
              po czym ponad każdym mniejszą czcionką napisałem odpowiedzi - czy egzaminator
              będzie się doszukiwał tych odpowiedzi (pisałem wyraźnie).

Dziękuję i pozdrawiam,
              Mat

• Gość: Dawids Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: 78.8.160.* 08.05.08, 09:04
                1,3 źle 2,4 zależy od egzaminatora. Pamiętaj Kongo to całkiem inny kraj
              • Gość: Sabina Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: 82.177.200.* 08.05.08, 09:15
                tez mam nakreslone;/ i to zalezy juz tylko od egzaminatora ogólnie moj
                nauczyciel zawsze mi mowil ze jezeli pismo jest nie czytelne lub pokreslone w
                dodatku poprawia to egzaminator ktory dłuzszy czas spedzil juz nad arkuszami to
                nie jest juz w dobrym humorze i to zalezy od niego czy uzna ze sie odczyta czy
                nie;/ bo nie bedzie mu sie chcialo głowic;(
              • Gość: Nauczyciel Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 19:15
                Ad.1 - tu nie umiem Ci odpowiedzieć - czakać musisz na klucz dla
                egzaminatorów ( i interpretacje)- być może tak (bo potocznie sie tak
                mówi choć poprawnie "Demokratyczna Republika Konga" tyle że obok -
                na zachód jest "Republika Konga"; cięzka sprawa - prawdopodobnie
                tylko właściwa nazwa.
                Ad.2 - prawdopodobnie tak
                Ad.3 - tu obawiam się że masz rację, prawdopodobnie bez punktu (na
                99%)
                Ad.4 - będzie
                • Gość: kasiek Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: 82.177.200.* 09.05.08, 07:19
                  a jak ja napisalam w tym obrazku najpierw dobrze tzn ze ludzie niechcą pracowac
                  bo majaj kuroniowke cos tam cos tam ale potem cos mnie glupiego natknelo i
                  jeszcze podtym napisalam bezrobocie:| to jak to bedzie;/ w sumie powinno si
                  eoceniac to co jest pierwsze napisane prawda;/?
            • Gość: Anonim Re:Wazne proszę o odpowiedź!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:43
              może być norma zwyczajowa zamiast obyczajowa ?, a przy drugim
              obrazku, że zbyt dużo osób korzysta z zasiłku dla bezrobotnych?
    • Gość: asd Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.chello.pl 08.05.08, 09:09
      myślicie że ponad troszke ponad 70% z matury z wosu roz bedzie
      starczac na studia dzienne?
      • Gość: Sabina Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 09:17
        heh to zalezy na jakie studia i gdzie chcesz isc:| oraz co jeszcze biora na ta
        uczelnie a takze jakie wyniki bedzie miec reszta czytajac forum to chyba nie za
        wysokie wiec sie ciesz<haha>
        • Gość: krzysiek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 10:20
          A Ty się na jakie studia wybierasz?
          • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 10:22
            mam jakies ambicje oczywisci enie zeby przerosly moje mozliwosci ale cale zycie
            marzylo mi si eprawo i dojde do tego tak czy tak pojde nie dostan esi ena
            dzienne to pojde na zaoczne albo na platne dzienne i tyle trudno nie bede
            marnowac sobie zycia socjologia bo co po tym bede robic?<mysli>
            • Gość: krzysiek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 11:20
              No dobrze... Prawo to bardzo trudne studia, jeśli się dostaniesz, to będziesz miała bardzo ciężkie egzaminy
              • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 11:42
                moje wypowiedzi są forma jak bialy wiersz nie uzywam nie istnieje to dla mnie xD
                takze pogłówkuj;d
                • Gość: krzysiek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 11:53
                  Coś mi się widzi, że na tych studiach to zmarniejesz.
                  Albo zmądrzejesz.

Wiersza to do tego nie mieszaj. Czytałem w życiu kilka wierszy
                  • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 12:22
                    Krzysiu Ty się o mnie nie bój<glaszcze>. Ja sobie w życiu radze i nie narzekam
                    więc i na studiach dam rade:)). Zmądrzeje mówisz nie czuje takiej potrzeby:))
                    nie uważam żebym była nie mądra bo inaczej teog nie chcę nazywac więc mi nie
                    sugeruj a jeśli chodzi o wypowiedzi typowo polonistyczne to tym bardziej się
                    nie martwię. Jestem finalistką olimpiady z j. polskiego więc chyba nie jest ze
                    mną tak źle? a co do tego, że przeczytałeś kilka wierszy to słabo bo ja kilka
                    jak nie kilkanaście tomików więc lepiej się nei przyznawaj do tego ze kilka
                    wierszyków przeczytales<glaszcze>:))
                    • Gość: krzysiek Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 13:27
                      Podoba mi się Twój poziom zrozumienia ironii ;).

Skoro jesteś finalistką olimpiady, to powinnaś rozumieć, że wstawianie przecinków to nie kwestia stylu, tylko tego czy ludzie czytający twoje myśli będą mogli Cię zrozumieć.

W tym kontekście na studiach szybko zmądrzejesz albo też zmarniejesz. Tam nie będą się cackać. O to dokładnie mi chodziło.
          • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 10:27
            chcialabym na prawo nie dostane si ena dzienne to pojde na zaoczne albo dzienne
            platne trudno ale chce wlasnie to studiowac a nie cos innego wiec bede do tego dązyc
      • Gość: Dawids Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 78.8.160.* 08.05.08, 09:19
        Zależy na co
        • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 09:25
          a po ogladniecu i przeanalizowaniu odpowiedzi ile pkt przewidujecie ze bedzie miec;/
        • Gość: asd Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.chello.pl 08.05.08, 09:25
          na dziennikarstwo UW z histy też bedzie pewnie 70% a z polaka roz
          około 60%
        • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 09:26
          ile obstawiaicie ze bedziecie miec?;/
          • Gość: Dawids Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 78.8.160.* 08.05.08, 09:37
            Ale co Ci dadzą takie pytania. Przecież to oczywiste że znajdzie się spora grupa
            osób która przekroczy 80 % bo ta matura nie była taka trudna. Pamiętaj że na
            forum są zwykle ci którzy się przejmują więc to nie jest reprezentatywne. A
            ponadto kto może wiedzieć jak zostanie ocenione wypracowanie ile punktów za co i
            czy egzaminator uzna argumenty. :)
        • Gość: wrrr Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 09:26
          kurcze cos nie tak niechce dolaczyc mojego posta;/
          • Gość: LeoN Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.chello.pl 08.05.08, 09:29
            76%
            • Gość: wrr Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 09:31
              no to masz sporo ja tyle mie cnie bede;/
              • Gość: T. Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 09:52
                Ja też nie. A tyle by mi wystarczyło. Porażka i siara w jednym
                Najgorsze jest to, że ja naprawdę uczyłam sie z atlasem!!
                Tylko że akurat tych państw nie opanowała, co za pech:/
    • mogrim Re: Matura WOS - jak było, co było? 08.05.08, 10:12
      Nieprecyzyjnie sformułowano temat nr 1.I. ?Scharakteryzuj
      współczesne społeczeństwo obywatelskie, uwzględniając po
      dwapozytywne i negatywne aspekty jego funkcjonowania? (4
      elementy).II. ?Wymień i omów po dwa czynniki społeczno-ekonomiczne,
      polityczne i historyczne utrudniające tworzenie społeczeństwa
      obywatelskiego w Polsce.? (6 elementów)III. ?Zaproponuj sposoby
      przezwyciężania negatywnych aspektów jego funkcjonowania (po dwa w
      odniesieniu do każdego z czynników).?Otóż należało omówić dwa
      negatywne aspekty funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego oraz 6
      czynników utrudniających. Konia z rzędem temu, kto jest w stanie
      rozstrzygnąć, czy zdanie nr III dotyczy aspektów (po dwa sposoby do
      każdego z dwóch negatywnych aspektów ? razem 4 elementy) czy też
      czynników (a więc po dwa sposoby do każdego z sześciu czynników ?
      razem 12 sposobów!?). Logika przemawiałaby za pierwszą interpretacją
      (przy drugiej interpretacji jest 22 elementy plus 2 źródła ? czyli
      24 elementy do ocenienia za pomocą 20 punktów; no i nie bardzo można
      te 24 elementy zmieścić na pięciu stronach arkusza maturalnego), ale
      czy nie można było napisać tego precyzyjnie! Wymagamy od maturzystów
      precyzji, a nie wymagamy jej od siebie!? pozdrawiam
      • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 10:23
        tak to juz bywa ;/ nic nie poradzimy<bezradny>
        • ferdinnant Re: Matura WOS - jak było, co było? 08.05.08, 10:31
          4 zasady sądów napisałem jak w kluczu. piątej nie wiedziałem i napisałem zasada
          sprawiedliwości. co o tym myślicie? dzięki z góry za odpowiedź :D
          • Gość: Dawids Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 78.8.160.* 08.05.08, 10:43
            1 punkt
          • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 10:45
            a na ile sie oceniles? a reszta ludzi episzcie mniej wiecej?;/
        • Gość: marcin pytanie do innych i Naucyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 10:33
          Czy jak napisałem Bośnia i Harcegowina zamiast Hercegowina to mi to uznają? Może
          potraktują jako błąd ortograficzny.
          • Gość: xxx Re: pytanie do innych i Naucyciela IP: 82.177.200.* 08.05.08, 10:40
            lol no moze masz e do a podobne i nie zauwazą xd
          • Gość: Dawids Re: pytanie do innych i Naucyciela IP: 78.8.160.* 08.05.08, 10:44
            Zależy od egzaminatora
    • Gość: weli Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:19
      było beznadziejnie!!! db dla chłopaków ale dziewczyny sie takimi rzeczami nie
      interesują, generalnie monotematyczność, widocznie tylko 1 temat O KONSTYTUCJI
      występuje w podręczniku... a może ci co to układali z CKE tylko konstytucję
      potrafią???no cóż ogólnie beznadziejne !!! CKE położyło wielu maturzystów w tym
      roku na łopatki, moja koleżanka zdawała roz chciała wynik podnieść bo rok temu
      miała 80% i nie dostała sie na prawo mówi, że nie podniosła za to zaniżyła i to
      solidnie... Co świadczy samo za siebie jaki był poziom matury z WOS w tym roku...
      • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 08.05.08, 11:41
        no jak miala 80% z wosu to musiala miec malutko z historii skoro si enie
        dostala bo zarowno na UW jak i UJ próg wynosil mniej wiecej 80% a potem obnizyl
        si enieznacznie wiec lepiej niech poprawi historie;p
    • Gość: ja Kiedy wreszcie matematyka będzie obowiązkowa?! IP: 82.177.125.* 08.05.08, 11:44
      Kiedy wreszcie matematyka będzie obowiązkowa na maturze?
    • best-warrior Re: Matura WOS - jak było, co było? 08.05.08, 14:05
      a ja pisząc podstawową zazdrościłem wam tych mapek dla mnie te
      cwiczenie nie sprawiloby wiekszych problemow no moze pelna nazwa
      konga (podchwytliwa) ale podstawowy tez mial takie pulapki wiec nie
      tylko rozszerzony byl taki tragiczny. Jesli chodzi o ta historie to
      u nas facet od fakultetow zawsze powtarzał że wos to historia
      najnowsza (od 1945)
      • mogrim Re: Matura WOS - jak było, co było? 08.05.08, 14:25
        Nieprecyzyjnie sformułowano temat nr 1.
        I. Scharakteryzuj współczesne społeczeństwo obywatelskie,
        uwzględniając po dwapozytywne i negatywne aspekty jego
        funkcjonowania? (4 elementy).
        II. Wymień i omów po dwa czynniki społeczno-ekonomiczne, polityczne
        i historyczne utrudniające tworzenie społeczeństwa obywatelskiego w
        Polsce. (6 elementów)
        III. Zaproponuj sposoby przezwyciężania negatywnych aspektów jego
        funkcjonowania (po dwa w odniesieniu do każdego z czynników).
        Otóż należało omówić dwa negatywne aspekty funkcjonowania
        społeczeństwa obywatelskiego oraz 6 czynników utrudniających. Konia
        z rzędem temu, kto jest w stanie rozstrzygnąć, czy zdanie nr III
        dotyczy aspektów (po dwa sposoby do każdego z dwóch negatywnych
        aspektów, razem 4 elementy) czy też czynników (a więc po dwa sposoby
        do każdego z sześciu czynników, razem 12 sposobów). Logika
        przemawiałaby za pierwszą interpretacją (przy drugiej interpretacji
        jest 22 elementy plus 2 źródła czyli 24 elementy do ocenienia za
        pomocą 20 punktów; no i nie bardzo można te 24 elementy zmieścić na
        pięciu stronach arkusza maturalnego), ale czy nie można było napisać
        tego precyzyjnie!"
        • Gość: młody-g Ileż jeszcze razy to wkleisz, kretynie? IP: 82.177.125.* 08.05.08, 21:10
          Ileż jeszcze razy to wkleisz, kretynie?
          • Gość: zen Re: Ileż jeszcze razy to wkleisz, kretynie? IP: 195.205.114.* 09.05.08, 22:14
            zamknij się, debilu. Ile razy będę chciał.
    • Gość: rr Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.08, 14:26
      gó.. nie przecieki!

czek dys aut:

rapidshare.com/files/113415175/geogr_2008_pp_pr.rar
      chyba jedyne prawdziwe informacje, chociaz niekompletne. wreszcie
      konkret, nie wierzcie ściemniaczom
    • Gość: Buba Buba Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 16:11
      katastrofa......................... :(
      • kasia32130 Re: Matura WOS - jak było, co było? 08.05.08, 16:33
        Ludzie przestańcie się załamywać bo to nic nie pomoże ale również nie wińcie
        nauczycieli za powiedzenie że konstytucji nie będzie, mieliście wolną rękę do
        nauki jak ktoś przeglądał testy to zauważył że czasem ta konstytucja była, ja
        pisałam poziom podstawowy i dla mnie był trudny tan test, zresztą wcześniej
        wypowiedziałam się na ten temat. Co do nauczycieli to nie ma co ich winić w
        końcu to była nasza matura a nie ich, dla niektórych to nauczyciel zawsze będzie
        zły jeśli nie pójdzie mu dobrze z przedmiotu który zdawał, To nasza wina że nie
        zdamy bo to my się nie douczyliśmy a nie oni. Co prawda myślałam, że będzie
        łatwiejszy ten egzamin. Pamiętajcie nie ma co się załamywać, jest jeszcze
        sierpień lub jeśli komuś poszło źle z innych to w następnym roku może zaliczy,
        Głowy do góry:):)
    • Gość: egzekutor Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.08, 23:05
      przeciez to byla katastrofa ! pisalem poziom podstawoy i kilka razy w trakcie
      "upewnialem" sie czy napewno dostalem odpowiedni arkusz - czy napewno podstawe.
      ja bym tym osobom z cke, ktore przygotowywaly tegoroczne matury dal do
      rozwiazania taaak trudny test, a jesli okazalo by sie ze nie zdali go
      (oczywiscie wszystko byloby z gory ustalone - pytania nie na ludzka glowe, cel -
      zgnebic, ponizyc, upokorzyc) wtedy otrzymali by zwolnienie w trybie
      natychmiastowym, moze pokusilbym sie o dyscyplinarke :D
      do tego nie obeszlo by sie bez brutalnych przesladowan, represji i terroru !
      zniszczyc ich !
      do obozu pracy !
      ... albo lepiej zaglady !
      powiesic na szubienicy !
      albo za jaja !
      mozna by tez na stos !
      zwloki dac psom na pozarcie i zhanbic !
      uhhh.... biada im

library.thinkquest.org/28172/gallow.jpg
      to czeka na nich wkrotce !
      ooo tak... lud sie tego domaga !
    • Gość: Anaka Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 16:20
      Mam pytanie. Otóż na poz. roz. w zadaniu z mapkami będą uznawać odpowiedzi z drugiej kolumny tylko wtedy, gdy jest wpisana poprawna nazwa państwa? Czy może za każde dwie poprawne odpowiedzi w którejkolwiek częsci tabeli będzie jeden punkt?
      • Gość: xxx Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: 82.177.200.* 09.05.08, 17:23
        uwazam ze raczej za panstwo i literke dobra pkt bo razem tam bylo 5 czyli za
        kazdą podwójna prawidlową odpowiedz chociaz tez zaluje bo litery mam wsyzstkie
        dobrze a panstwa tylko 3;/
    • Gość: egoistkaaa Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.chello.pl 10.05.08, 13:58
      mam pytanie jeżeli pod listem (do gazety) na maturze z wosu, poddpisalam się prawdziwym imieniem i naziwkisem to oni to uznają ? a jezeli nie to ile punktow mozna na tym stracic ?
      • Gość: Miachomen Re: Matura WOS - jak było, co było? IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 19:42
        Skoro uwazacie, ze byla trudna to sie nie przylozyliscie do nauki :) ja sobie
        pisalem gegre i historie oba na rozsz i stwierdzam, ze te same pytania tylko
        inaczej sformuowane padaly na wszystkich trzech egzaminach... czyli z gegry,
        historii i wosu... i takiego wam pokaze jesli ktos pisal gegra+historia i
        dostanie sie na praktycznie kazdy humanistyczny kierunek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka