07.05.08, 22:37
może ktoś coś wie?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: eve Re: Biologia! IP: *.acn.waw.pl 07.05.08, 22:56
      napewno bedzie cos z ekologii, kilka pytan z genetyki. to wiem na 100%
      • kaasiuniaa Re: Biologia! 07.05.08, 23:00
        hehe bo zawsze jest cos z ekologii i kilka pytan z genetyki ;)
        na pewno trzeba powtorzyc hormony, fotosynteze, oddychanie komorkowe...
        jakos czuje ze nie bedzie tak zle ;)
    • Gość: maturzystka18 Re: Biologia! IP: *.nysa.punkt.pl 07.05.08, 23:00
      Zawsze to jest pewnie będzie też sporo człowieka no i oddychanie
      komórkowe na bank.
      • Gość: eve Re: Biologia! IP: *.acn.waw.pl 07.05.08, 23:43
        juz w sierpniu matura
        • Gość: krzys Re: Biologia! IP: *.gprs.plus.pl 08.05.08, 09:37
          na rozszerzeniu rośliny i rośliny ;) może coś z człowieka, ekologia na bank
          genetyka tez może coś z ewolucjonizmu. Po tegorocznej maturze z wos na łatwa
          biologie nie liczę, ale może i dobrze bo w końcu trzeba będzie wykorzystać
          wiedzę. podstawa człowiek jak zawsze choć na rozszerzeniu tez sie coś pojawi.
          Ale jak ktoś to kiedyś stwierdził matura z biologii nie dla kujonów, tylko dla
          myślących, analizujących i wyciągających wnioski. Obym tylko wstrzelił sie w
          klucz. Hipotezy i wnioski oraz problemy badawcze będą na 100% pojawi sie też zad
          typu ustosunkuj sie do tego ble ble ble podając dwa argumenty uzasadniające
          twoją ocenę. POŁAMANIA PIÓRA W PONIEDZIAŁEK BIOLODZY -> czytajcie uważnie
          pytania to połowa sukcesu.
          • Gość: tolip Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 10:11
            bardzo madrze gadasz kolo,spoko i jeszcze zwierzaczki napewno bada
            cos tam z nich musi byc
            • Gość: krzys Re: Biologia! IP: *.gprs.plus.pl 08.05.08, 11:29
              co do zwierzaczków stawiam na robactwo typu stawonogi i inne (jakiś układ
              wydalniczy). Jeśli coś większego to pewnie połączone z metabolizmem, wydalanie w
              zależności od środowiska( coś mogą znów zahaczyć) ewentualnie cechy
              charakterystyczne danej grupy, tylko zostanie to wplecione w tekst, tak jak w
              zeszłym roku osuszanie terenów i jakie zagrożenie dla płazów?? (a płazy muszą
              mieć wodę do zapłodnienia) a zapomniałem dodać że komórka będzie na BANK !!!
              albo pytanie od czego zależy barwa kwiatów, ;) antocyjany i flawony w
              wodniczkach, w zeszłym było o zapylaniu kto wie może sie pojawić.
              • Gość: damianx1988 Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 11:54
                ale na podstawowej nie bedzie roslin ani zwierzat, prawda? jedynie co moze byc
                to komorka zwierzeca, tak mi mowila nauczycielka biologii, no ale chcialbym miec
                100% pewnosc:)
                • Gość: V Re: Biologia! IP: *.cpe.marton.net.pl 08.05.08, 13:47
                  Tak, na podstawówce nie będzie zwierzyny. A komórka zwierzęca, owszem może sie
                  pojawić :-)
                  • Gość: gość Re: Biologia! IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 13:52
                    na podstawie będzie wypracowanie napisać o czymś z genetyki lub o ewolucji a na
                    rozszerzeniu też będzie wypracowanie tylko że o budowie anatomicznej jakiegos
                    owada lub ssaka
                    • Gość: kaja Re: Biologia! IP: *.kutno204.tnp.pl 08.05.08, 14:06
                      chyba cos Ci sie pomyliło. pisac wypracowanie to było trzeba na
                      starej maturze..obstawiam ze duzo bedzie o ukladzie krwionosnym.
                      • Gość: gość Re: Biologia! IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:46
                        nic mi sie nie pomyliło, normalnie trzeba pisac wypracowanie , wiem bo się
                        dowiadywałem... radze się przygotować... pozdrawiam
                        • Gość: gość Re: Biologia! IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.08, 22:58
                          W informatorze maturalnym 2008 z Biologii Jest jak wół napisane czarno na białym
                          , że w tym roku będzie do napisania wypracowanie na jeden z dwóch tematów
                          zarówno na poziomie podstawowym jak i na rozszerzonym.
                        • Gość: domini Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 03:07
                          teraz to nic nie wiedomo..bo tym w CKE coś odbiło..i jeszce
                          faktycznie będziemy pisać wypracowanie:D
                        • Gość: wojtex Re: Biologia! IP: *.wroclaw.mm.pl 09.05.08, 11:50
                          Proszę Cię człowieku nie żartuj sobie. Przecież wiadomo, że nie ma czegoś
                          takiego jak wypracowanie z biologii na maturze!!! To co może z chemii i z fizy
                          tez będzie? :> Nie radziłbym pisać takich komentarzy bo nie dość że pokazujesz
                          swoją niewiedzę to jeszcze inni się przez Ciebie stresują... :/
                          • Gość: gość Re: Biologia! IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.08, 11:58
                            ale czym tu się stresować?? Skoro zdajecie mature z biologii to znaczy , że
                            macie jakąś wiedzę , to czemu nie chcecie napisac wypracowania?? Wy wszyscy
                            liczyć na strzelanie, żeby jak najłatwiej zdac.
                          • Gość: mery Re: Biologia! IP: *.idc.net.pl 11.05.08, 19:12
                            BRAWO!!:)
                      • Gość: madzia Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 23:29
                        rozszerzenie: warto sie skupic na ekologi komórce i metabolizmie no i na
                        hormonach:P rośliny pare pytan. Moja nauczycielka pow. ze nie mamy liczyc na
                        łatwa mature:P
                  • Gość: nati Re: Biologia! IP: *.mtm-info.pl 09.05.08, 13:05
                    chyba sobie zartujecie ze ma byc wypracowanie na podstawowej??!! przeciez nic
                    takiego nie ma w wymaganiach nie??????? a zreszta gdzie sie tego dowiadywales??
                    • Gość: Małgoś89 A co za rok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:23
                      Wypracowania na podstawowej nigdy nie było i nigdy nie ebędzie...

Swoją drogą ciekawa jestem co zrobią za rok, skoro matma bedzie obowiązkowa?
                      Czy żaden z dodatkowych przedmiotow nie bedzie mógłbyć zdawany jako podstawa...
                      Powodzenia dla tych co nie umieją matmy..
                    • Gość: IS blog o maturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:43
                      matura2008matura.blog.onet.pl/
                      ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA
        • Gość: kasia Re: Biologia! IP: *.wroclaw.mm.pl 08.05.08, 21:41
          Chcesz zarobic ponad 500 zł miesiecznie?! wystarczy ze sie zarejestrujesz i bedziesz klikał w płatne linki. Namów znajomych a zarobki bedą wieksz oto link
          bux3.com/?r=mastersliwa
          bux.to/?r=mastersliwa
          www.goodbux.net/register.php?r=mastersliwa
          Wchodzisz w strone, Registre podajesz swoje pseudo,haslo 3 razy swój mail , dajesz akcept i gotowe:) wchodzisz a dziaj surf as klikasz na linki i dostajesz za to pieniedza <szkok>!!! milego zarabiania. ja juz kupiłem sobie za te pieniadze Xboxa
    • Gość: .... Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 00:26
      tak? a to ciekawe z jakiego informatora kożystałeś bo na stronie CKE nie ma
      czegoś takiego w wymaganiach egzaminacyjnych jak napisanie wypracowania!
      • Gość: fghfgh Re: Biologia! IP: *.euronet.net.pl 09.05.08, 07:32
        a moze ktos wie, co bedzie na rozszerzonej?
        • Gość: borowinka89 Re: Biologia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.08, 12:06
          Myślę że rozszerzona będzie dosyć trudna ale jak ktoś się uczył solidnie przez 3
          lata to spotka go nagroda...
          A tego co będzie to chyba nikt nie wie i cała w tym frajda!
        • Gość: diboo :) Re: Biologia! IP: 150.254.121.* 09.05.08, 13:13
          Będzie to co zawsze: wszystkiego po trochu :)
    • Gość: Aneta Damy radę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:41
      Mam nadzieję, że poziom tegorocznej matury nie będzie bardzo wygórowany i że uda
      mi się ją napisać w granicach 90%.

A na maturze jak zwykle będzie wszystkiego po trochu :) Trzeba sobie powtórzyć
      przede wszystkim to co łatwo zapomnieć - witaminy, pierwiastki, hormony, itp.
      Wydaje mi się, że jeżeli ktoś uczył się systematycznie przez trzy lata, a w tym
      roku jeszcze raz solidnie wszystko powtórzył, to nie powinien mieć problemów z
      maturą.
      Pozdrawiam wszystkich biologów,
      Aneta
      • Gość: Wojto Re: Damy radę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 16:32
        Właśnie, nie ma się co stresować. Na pewno będzie na takim samym poziomie jak geografia czyli banalnym :) (oczywiście podstawa, bo rozszerzenie które pisałem szok)
        • Gość: Aneta Re: Damy radę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.08, 19:32
          No ja akurat miałam na myśli zakres rozszerzony ;) Ale mam nadzieję, że zadania
          będą przystępne :) Chociaż biorąc pod uwagę poziom tegorocznych matur (jak i
          innych egzaminów - po podstawówce i gimnazjum) możemy się spodziewać
          wszystkiego. Dlatego warto zwrócić uwagę na szczegóły takie jak funkcja
          ubikwityny, itp.
          • dziewczynahipokryty Re: Damy radę :) 10.05.08, 20:07
            a co to jest ta ubikwityna?
            • dziewczynahipokryty Re: Damy radę :) 10.05.08, 20:09
              Ubikwityna (Ub) jest małocząsteczkowym białkiem obecnym we wszystkich komórkach
              eukariotycznych i pełniącym kluczową rolę w naznaczaniu białek (ubikwitynacja),
              które mają ulec nielizosomalnej proteolizie.

Proteoliza – rozkład białek na peptydy i aminokwasy za pomocą np. enzymów
              proteolitycznych. Proteoliza jest wstępnym stadium mineralizacji azotu
              organicznego który występuje w postaci białka. Enzymy proteolityczne, inaczej
              zwane trawiennymi, wydzielane są przez komórę do środowiska zewnętrznego. Enzymy
              te rozszczepiają wiązania peptydowe pomiędzy resztami aminokwasów.
              • Gość: Pawel Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 20:18
                hehe no juz bez przesady ,a z tymi maturami to sie zgadzam, wszystko po trochu zobaczymy co bedzie gentyka to bankowo bo ona zawsze jest
                • Gość: envee Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 20:21
                  heh no kolezanka 'dziewczynahipokryty' chyba troche przegieła;p :) bedzie
                  dobrze:) damy rade :)
                  • Gość: krzys Re: Damy radę :) IP: *.gprs.plus.pl 10.05.08, 20:40
                    co do Ub jak by sie przypadkiem pojawiło to będzie tekst i pytania do niego,
                    czyli czytanie ze zrozumieniem i umiejętne przetwarzanie informacji, nic po za
                    tym ---> jakby miały się pojawiać pytania na takim poziomie to matury z biologii
                    by nikt nie zdał.
                    • Gość: V Re: Damy radę :) IP: *.cpe.marton.net.pl 11.05.08, 10:23
                      W 100% zgadzam sie z moim przedmówcą !!
                      • Gość: kaskalublin. Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 10:29
                        kurcze boje sie tej biologi ;/niby umiem ale boje sie pytan jakie
                        dadza bo ten tegoroczne matury to przegiecie!!!
                        • Gość: 123 Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 20:09
                          jak czytam tutaj niektorych wypowidzi to zal mi was TAAAKIE z was młoty.
                          • Gość: Jooo Re: Damy radę :) IP: *.ds.amg.gda.pl 11.05.08, 20:37
                            Mam nadzieje ze bezie bardzo trudna w tym roku:D
                            ze wszyscy napiszecie tak jak roczniki 2 i 3 lata temu i progi na AM beda takie
                            jak kiedys:D bez odchylen dziwnych
                            • Gość: Aneta Re: Damy radę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.08, 23:01
                              2 i 3 lata temu były łatwe matury ;) Takie mogą być - zgadzam się w 100% :D
                              I niech nie będzie żadnych szczegółów za zwierzątek...
                              • Gość: siwa Re: Damy radę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 15:41
                                Nie jestem zalogowana, bo mi się nie chce :) więc pytam tutaj, mam
                                nadzieję, że ktoś się zgłosi: Czy będą rozwiązania z biologii po
                                niemiecku? i to samo pytanie o historię po niemiecku?
                          • Gość: koleś git Re: Damy radę :) IP: *.static.xcore.pl 12.05.08, 14:30
                            ty h..u nie uważaj się za nie wiadomo kogo bo ci najebie i sie skonczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka