Dodaj do ulubionych

Jak poszła matura z biologii? Co było?

12.05.08, 10:24
Obserwuj wątek
    • Gość: GENoTyp Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.chello.pl 12.05.08, 10:29
      trudna jak cholera, wyszłam po godzinie, nie zdam :(
      • Gość: fdsfs Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 10:39
        a co bylo pamietasz?
        • Gość: Aisor Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 21:35
          gratz dla wszystkich tych którzy będą mieli więcej niż 60%..... pytania z
          kosmosu normalnie..... no to teraz pozostały mi raczej prywatne studia....
          • moherfucker1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 21:49
            Łatwizna... Zal mi wszystkich tych, ktorzy rozpisuja sie na temat trudnosci
            egazminu.

Mam nadzieje, ze nie zdada. Nie potrzeba nam wiecej niedouczonych lekarzy lub
            naukowcow.
            • Gość: Justinn Re: Jak poszła matura z biologii? łatwizna... IP: *.za.digi.pl 13.05.08, 21:40
              Troche jestem zawiedzieona że się tylu terminów uczyłam a zadania
              raczej opisowe lub do wyboru i nie były strikte biologiczne, ale i
              tak łatwo było
            • Gość: Wściekła Żaba Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 18:50
              Wal się ty za...ny moherze. Pisałeś pewnie prostą zeszłoroczną maturę, ale byłeś
              zbyt cienki aby się dostać w tamtym roku na studia i teraz chcesz ludzi dołować.
              Ta matura to to kompletny niewypał. Pytania były mało precyzyjne, a czasu wg
              mnie na zastanowienie sie tez nie za duzo. CKE to fujary i nieroby, ze im sie
              nie chce porzadnego arkusza na wiedze a nie fiubździu wymyślec. Po co sie w
              ogóle uczyć biologii? W tekscie o operonie był błąd, bo białko regulatorowe nie
              przyłącza sie do promotora ale operatora i wżyciu nie widzIAłąM ABY KORZENIE
              ROSłY ROSLINIE TAK OCHOCZO POD WPłYWEM AUKSYN. cke TO ci.Y
              • matys11111 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 15.05.08, 16:00
                zajrzyj najpierw do ksiazki...auksyny hamuja wzrost ale stymuluja powsatawanie korzenia, a co do operonu to faktycznie blad jest
      • Gość: Kaśka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.lanet.net.pl 12.05.08, 11:00
        matura z biologi do najłatwiejszych nie należała. Był o wszystkim po trochu;p. A zobaczymy jak będzie:). Trzeba być dobrej myśli
        • Gość: gość Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 83.168.106.* 12.05.08, 11:11
          Czy możesz mniej wiecej napisac co było zanim dadza na necie arkusze?? No i jak
          samopoczucie już po biologii?
          • Gość: gabrysia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 212.244.23.* 12.05.08, 11:17
            biologia - banał,
            biologia zawsze jest albo łątwa albor trudna nie ma pośrednich, ta
            była łatwa, było cos o prach narodowych, o aktywności fizycznej,
            jedno zadanie z genetyki, napisac do czego wykorzystuje sie serce
            zmarłego w wypadku człowieka, ogólnie wszystkiego po trochu, ale
            pytania proste ;] jak chcecie wiedziec co jeszcze było to
            poczakajcie na arkusze do 15 :)
            • Gość: gość Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:19

jak rozszerzona?
              • Gość: szpoyda Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.gprs.plus.pl 12.05.08, 13:13
                matura była taka sobie ( rozszerzona) ni to łatwa ni to trudna. wiele zadań
                było podchwytliwych, ale ogólnie dużo było ekologii, genetyka moim zdaniem była
                z poziomu podstawowego, nic o gadach nic o płazach o rozmnażaniu roślin to już w
                ogóle zero.dużo pytań dotyczyło enzymów. Miejmy nadzieje, ze nie będą ciąć za
                mniej szczegółowe wypowiedzi.
                • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:18
                  Nie było nic o roślinach? To dziwne, bo ja robiłam zadanie o kiełkowaniu roślin ;P
                • Gość: kaśka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:28
                  no właśnie wszytsko zalezy od tego jak egzaminatorzy to ocenia... :/
                  ale ogolnie bylo OK :)
            • Gość: aniakaniak Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 11:20
              bardzo łatwe.Z każdego po truchu ale wiecej pytań na czysty tekst a nie na wiedze. Wnioski przykłady, argumenty.
              Zobaczymy.
            • Gość: anka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:12
              to chyba pisaliscie podstawe. Rozszerzenie bylo barrrdzo trudne;/ kompletnie nie wiedzilalam jak odpowiedziec na niektore zadania a duzo sie uczylam;/
              • Gość: margaritka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.telsat.wroc.pl 12.05.08, 12:22
                gdzie moge zobaczyc klucz odpowiedzi do dzisiejszej matury z
                biologii?
                • fiotelowa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:23
                  Gość portalu: margaritka napisał(a):

> gdzie moge zobaczyc klucz odpowiedzi do dzisiejszej matury z
                  > biologii?
                  tutaj, niestety nie klucz ale przykładowe odpowiedzi a jednak duzo
                  pomagają! Mnie przynajmniej
              • Gość: Chess Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:53
                nie gadaj ja pisałem podstawe a moja laska rozszezenie i ponoć banał ja nie wiem
                czekac na wyniki i modlic sie :D
                • Gość: studentka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.chello.pl 12.05.08, 19:21
                  przeglądałam maturę rozszerzoną z biologii i powiem szczerze ja swoją pisałam
                  dwa lata temu , ale teraz bez problemu , nawet bez jakiejś szczególnej powtórki
                  materiału napisała bym to bez problemu... ludzie nie panikujcie , to było
                  banalne :) tak proste że aż wstyd :P A podstawa na poziomie żałośnie niskim ...
                  • Gość: wojciek Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.171.49.148.crowley.pl 12.05.08, 21:51
                    banał to był w zeszłym roku, 2 lata temu uwazam ze tez byla latwiejsza. Chociaz
                    zalezy co dla kogo jest trudne . Jedno jest pewne, w poprzednich latach nie bylo
                    tyle niescislych pytan !
                  • Gość: ona Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.speedtransfer.pl 12.05.08, 23:06
                    a dla mnie byla pikusiem matura z 2006
                    • Gość: nati Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:03
                      Mnie zdecydowanie bardziej siadła biologia z tamtego roku, ale w tym też nie ma
                      wielkiej tragedii... Po prostu było kilka zadań, do których nie bardzo było
                      wiadomo co napisać.
              • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:37
                Głowa do góry;) Też pisałam rozszerzenie i byłam zaskoczona niektórymi pytaniami.
              • Gość: Kaaasia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 21:49
                Wg mnie na maturze z biologi szału nie było ... brak konkretów, same bzdety :)
              • Gość: vitka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 10:43
                a ja się nic nie uczylam i uważam że rozszerzenie było właśnie dla takich jak ja
                :P. Jestem zadowolona że większość zadań była na chlopski rozum a nie na wiedze,
                bo w sumie matura z biologii nie jest mi do niczego potrzebna - pisałam bo lubie
                po prostu ten przedmiot :)
            • Gość: ja Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:15
              jak piszecie jak było, to jeszcze piszcie na jakim poziomie
              pisaliście ;] podstawowy poziom może i był łatwy, ale na
              rozszerzonym naprawde trzeba było pomyśleć ;] krzyżówka genetyczna
              to chyba najprostsze zadanie z wszystkich ;] były enzymy, bakterie,
              metabolizm, jednym słowem - masakra
              • Gość: marqa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:25
                jestem studentką med i stwierdzam,że to naprawdę są banały!! kto
                chce iść na medycynę niech przygotuje sie ze taki materiał trzeba
                zaliczać z tygodnia na tydzień!!!!
            • Gość: p0nury Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.chello.pl 12.05.08, 13:58
              no ale to podstawowa. rozszerzona była trudna. mało czasu i nietypowe pytania.
              myślę ze progi pójdą w dół
            • Gość: Agata Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.gorzow.mm.pl 12.05.08, 14:00
              Nie było - na R - ani trochę zoologii, mało botaniki, jako samej botaniki.
              Więcej zadań na myślenie, trochę na wiedzę. Zastanowiło mnie to z rybkami
              drapieżnymi, światłem etc.. No, zobaczymy :)
              • Gość: matura Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:26
                matura z podstawy była trudna i jestem załamana w ogóle nie było
                wiedzy ksiązkowej nie wiem po co sie uczyłam naprawde załamka;/
              • Gość: ada Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 213.17.200.* 13.05.08, 14:36
                ja pisałam mature z biologi rozszerzona rok temu i była bardzo prosta wiec nie
                dziwiw sie ze wasz rocznik dostał w sumie trudna bo duzo biochemi
            • Gość: Agu! Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.magma-net.pl 12.05.08, 14:55
              Biologia...wymagała logicznego myślenia i pamiętania szczegółów. Nie należała do
              łatwych ale dało sięnapisać- oczywiście mówię o rozszerzonej.
            • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:15
              Fakt- podstawowa biologia nie należy do trudnych, ale rozszerzona to już inna
              bajka...
            • Gość: anka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:18
              jasne podstawowa jest zawsze banalna... gorzej z rozszerzeniem... była masakra
              jednym słowem... nie wiem kto układa te arkusze, ale gratulacje dla tego kogoś... :/
              • Gość: ness Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:46
                pisalem rozszerzenie. moim zdaniem nie bylo trudne. troche wiedzy i znacznie
                wiecej bystrosci umyslu i zastanowienia. czasu az za duzo u mnie niektorzy
                wychodzili godzinę przed końcem:)
            • Gość: Belzebub Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 80.50.55.* 12.05.08, 16:55
              Dal mnie nic konkretnego, tyle wkuwania tabelki itp. a tge pytania takie
              beznadziejne można było się przejechać.Więc trudno powiedzieć czy łatwe czy trudne
            • Gość: cobra commander Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:02
              jeden z łatwiejszych egzaminów w tym roku, zdałem na pewno i to z całkiem
              niezłym wynikiem ;]
            • Gość: hotpotatoe Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.stella.net.pl 13.05.08, 08:59
              wkurzają mnie ludzie, którzy piszą o maturze podstawowej z biologii;
              banal. śmiać mi się z was chce na prawdę, bo napisać maturę
              podstawową z czegokolwiek to banal. znać kilka podstawowych
              informacji i to wszystko.

co do matury rozszerzonej, którą pisalam; byla dość trudna, przede
              wszystkim byly rzeczy, których totalnie się nie spodziewalam. ale
              myślę że nie będzie źle, i chociaż te 70% wyciągnę ;p
              • Gość: podstawa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.wifi-networks.pl 14.05.08, 16:15
                jesteś tak głupia/głupi, że tego się pojąć wręcz nie da. dla ciebie podstawa to
                banał bo pisałaś rozszerzenie, gdybyś zdecydował sie na podstawę to byś gadał że
                rozszerzenie jest banalne...
            • Gość: ola Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:10
              chyba Ci sie cos pomylilo,jak jedno bylo zadanie z genetyki to chyba czytac nie
              umiesz.
            • Gość: gośććć Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 14:17
              Podstawowa była łatwa ale ciekawe co byś powiedziaa o rozszerzonej?;>
          • Gość: Ola Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:18
            Według mnie nie było takie trudne, jak sie troche puczyło to jest dobrze. Wyszłam z sali po godzinie a napisąłam wszystko. ?Jestem naprawde zadowolona :D
            • Gość: sis Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.tvgawex.pl 12.05.08, 13:01
              tzn podstawowa ?:)
          • Gość: aga Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.swidnica.mm.pl 12.05.08, 14:17
            dla mnie koszmar...może nie była aż taka trudna ale napewno gorsza
            niż w tamtym roku. jeszcze mam tylko taką nadzieję, że w całym kraju
            pójdzie średnio i oniżą progi na medyczne, które w tamtym roku były
            kosmicznei wysokie. a tak to mam złe i pesymistyczne odczucia...
          • Gość: koza Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:33
            co było... no właściwie to wszystko... od bakterii nitryfikacyjnych, przez
            grzyby, tk.roślinne, do genetyki, ewolucji...
            • Gość: nalaa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:38
              a z tkanek zbudowanych z martwych komórek może być korek? :(
              • Gość: mimi Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.smrw.lodz.pl 12.05.08, 14:41
                korek moze byc;]
        • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:12
          Najwięcej to chyba genetyki...
        • Gość: nati Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:58
          Dla mnie po prostu była dziwna. Bo nie wyobrażałam sobie tego, że nie będzie
          prawie w ogóle fizjologii człowieka. A poza tym to tak średnio. Z przykładowymi
          odpowiedziami i tak nie ma co sprawdzać, bo tak naprawdę klucz jest tworzony
          dopiero teraz. Zawsze mogą być inne propozycje w kluczu niż te proponowane.
      • Gość: diablica Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.CNet2.Gawex.PL 12.05.08, 11:21
        ta matura była zarabiscie trudna nie wiem czy zdam prubne były o wiele łatwiejsze:(
        • Gość: m. Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 13:09
          matura rozszerzona była beznadziejna.... b. trudna, a wydawało mi sie ze jestem
          przygotowana na wszystko.....
          • Gość: *gwiazdka* Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 23:06
            rozszerzona... masakra:/

• Gość: jadi Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:34
          ja się załamałam jak zdam to będzie dobrze trudna była tylko tyle mogę powiedzieć;-(
          • Gość: bobul Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 15:43
            masakra...nie zdawajcie matury z bioli!! never ;(
      • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 11:43
        Matura była straszna zadnych układów np. pokarmowy czy oddechowy ani budowy
        narzadów ani ich funkcji tylko rosliny zywienie i genetyka i pełno teorii..!!!
        to była katastrofa i pomyłka z ta matura... moze te 15pkt bedzie na zaliczenie.
      • Gość: asia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:10
        BANAŁ ;p
        • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:39
          trele morele ;p podstawa czy rozszerzenie? bo jak rozszerzenie to chyba piszę do
          geniusza xD
      • Gość: sielonka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 80.50.54.* 12.05.08, 12:32
        trudna? ;o łatwizna
        • Gość: ala Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:54

to chyba bylas na podstawie skoro piszesz ze byla latwa... bo
          rozszezona byla trudna ma maxa...
          • Gość: maturzystka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:57
            Biologie pisalam juz 3 raz i z doswiadczenia wiem, że pozory mylą
            rzeczywiście nie była trudna.....ale duzo pytań bylo na myslenie a
            swoboda wypowiedzi jak wiecie jest ograniczona kluczem...a jak
            wiadomo klucz rzadzi się swoimi prawami ...
            • Gość: Ziomal Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:27
              No ciekawe tylko dlaczego 3 raz piszesz skoro taka banalna?? Skoro piszesz, ze
              po raz 3 to pewnie za rok po raz 4 =P Powodzenia w przyszlym roku rzycze. Ten
              kto uważa, że była łatwa ten jest głupi!!
              • Gość: gemu Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:28
                masz starą głupią
                • Gość: lol Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:34
                  nie jest głupi poprostu MYŚli :)
              • Gość: jasiek Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:29
                prawdę powie nam arkusz odpowiedzi ;) czekam na niego z
                niecierpliwoscia
                • Gość: aśka20 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.aster.pl 12.05.08, 17:22
                  no trudne było trudne.Nie spodziewałam się takich pytań. Byłam przygotowana na
                  co innego a tu taka niespodzianka ale myślę ,że dam sobie radę. W niektórych
                  pytaniach tych zamkniętych to strzelałam ale tak wstępnie to myślę ,że będę
                  miała jakieś 42%.
                  • Gość: madzia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 19:17
                    Ja mysle, ze ta matura byla znacznie trudniejsza od poprzednich, w
                    ogoel nas nie przygotowali na tyle pytan z ekologii. A gdzie uklad
                    oddechowy, gdzie uklad krwionosny? Ta wiedza, ktora sie licz zostala
                    nie psrawdzona, w ogole uwazam ze matura to jedna wielka loteria i
                    tyle. A bilogia byla trudna, pozdrawiam.
                    • Gość: Martka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.toya.net.pl 14.05.08, 00:14
                      Na myślenie i czytanie informacji była. Wiedzę to taką elementarną trzeba było
                      mieć. Żadnych nazw hormonów czy komór żołądka krowy nie trzeba było znać :).
                      Wszystko praktycznie było napisane. Chociaż momentami dosyć mętnie i z nie do
                      końca ściśle sformułowanymi pytaniami. Ale ogólnie fajnie bo nawet z moją mierną
                      wiedzą (bo w szkole miałam podstawę) mogłam napisać rozszerzenie na bez
                      większych problemów. To miło z ich strony że wszystko było w danych do zadań :).
              • Gość: xyz Do Ziomala!!! IP: *.smrw.lodz.pl 12.05.08, 14:30
                "życze " pisze sie przez "ż" a nie "rz" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: lol Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:34
                nie jest głupi poprostu MYŚLI :)
              • Gość: ::) Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.chello.pl 12.05.08, 16:38
                Krytykujesz kogoś,a sam robisz błedy ortograficzne i to w takim słowie Śmieszne
                :) cofnij sie do podstawówki
              • Gość: ja1906 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:10
                Może są mądrzejsi od Ciebie, dla których jednak była to łatwa matura. -.- Pozdro
      • Gość: kima Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 193.43.228.* 12.05.08, 13:33
        postawa kosmicznie trudna
      • Gość: MArta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:54
        poziom rozszerzony... to jakas masakra!!! na egzaminie siedzialam do konca i
        szczerze nie nie wie po co bo i tak nie potrafilam odpowiedziec na te pytania:(
        zadnego czlowieka,narzadow zero doswiadczen...tego sie chyba nikt nie
        spodziewal. watpie ze zdam a 3 lata nauki rozszerzonej biologii w liceum nic nie
        daly!!
        • Gość: Czereśnia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.111.48.80.easy-com.pl 12.05.08, 19:31
          Ehh.. no spodziewałam się tak jak większość tutaj troszkę chociaż z
          fizjologii człowieka czy chociażby z zoologii. A np.o pasożytach co?
          Jedno pytanie! Nie mówię owszem,że nie ma się co spodziewać
          łatwizny,ale niektóre pytania były moim zdaniem nieco złośliwe. I
          też sądzę,że za dużo były punktowane te pytania co do jakiegoś
          fragmentu tekstu. A nie konkretnie sprawdzające wiedzę! To pytanie z
          grupami krwi ,Aborygenami? To typowo na logiczne myślenie.. A
          wolałabym zobaczyć np o jedną krzyżówkę więcej ,która sprawdziłaby
          moją wiedzę, a krzyżówka jedna banalna jeszcze tylko za jeden punkt;P
          Cóż reasumując- czekać na wyniki,bo te odpowiedzi w necie też
          jeszcze nie są do końca pewne;) pzdr dla biofagów hehe;O
      • Gość: koza Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:31
        spoko nie ma tragedii, najłatwiejsza może nie była ale spoko jak ktoś sobie
        chociaż troszkę powtórzył to zda na pewno. było jedno zadanie z tym operonem
        zwalone ale ogólnie spoko.
        • Gość: jajjaja Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:35

wlasnie to z operonem wynikało z tekstu. można było prosto wywnioskowac o co tam
          lata, chociaz w sumie jak pierwszy raz przeczytałam, to pomyślałam "olaboga"...
      • Gość: maturzysta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 14:40
        www.cke.edu.pl/images/stories/ark08matura/biol_pr_rozw.pdf odpowiedzi
        juz sa! ja jestem zalamany 27p ;/
      • Gość: anonim Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.185.116.195.easy-com.pl 12.05.08, 14:47
        trudna byla ale wyszlas po godz. bo wszystko napisalas w mgnieniu
        oka, rozumiem:P bedzie dobrze:) dla mnie byla ani trudna ani
        latwa.. kazda nastepna powinna byc na takim poziomie
        • Gość: aneczka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:07
          Matura byla trudna!Po raz pierwszy siedzialam na maturze do konca i
          nie potrafilam odpowiedziec na niektore pytania!O wiele trudniejsza
          niz w zeszlym roku:/operon w ogole pierwszy raz na maturze byl
          chyba, oogolnie to pelno podchwytliwych pytan i neiwiadomo do konca
          jakiej odpowiedzi ONI oczekuja!
        • Gość: siner Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.p4.InterArena.pl 12.05.08, 17:52
          ..cw..i z CKE !
      • Gość: marta88 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.profiline.pl 12.05.08, 14:52
        No przyznam sie szczerze ze jak kocham biologietak dzis zwatpilam ... naprawde siedzialam dwie godzinki dzis na rozszerzonej biologi i komisja patrzyla jak lape sie za glowe... to byla makabra ...
        • Gość: Ja19 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 17:37
          Mhmmm moim zdaniem rozszerzenie nie bylo najtrudniejsze bywaly trudniejsze
          pytania, raczej tutaj zastanowily mnie bledy ukladajacych egzamin, chociazby ten
          z zadaniem o pH, problem juz zostal naglosniony, pozatym niescislosci- od kiedy
          regulator w operonie laczy sie z promotorem??- laczy sie z tzw operatorem a z
          promotorem laczy sie polimeraza, albo moim zdaniem zadanie z rybkami, kto lapie
          rybki ten wie ze ryby planktonozerne nie selekcjonuja planktonu na zoo i fito-
          filtruja wode i jedza kazdy rodzaj planktonu, a zakwity wod moga byc powodowane
          pozniej przenawozeniem dna zbiornika biomasa ( czyli zdechlymi rybkami ktore nie
          mialy co jest). Szczerze mowiac wolalbym bardziej szczegolowa mature, ta byla
          tak prosta ze az trudna w sumie;p

ps, nie patrzecie na moje byki ortograficzne;p
      • Gość: Gość Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ols.vectranet.pl 12.05.08, 15:15
        Ja wyszłam po 1,5 godzinie i mi się wydawało, że całkiem prosta była. Teraz jak
        patrzę na odpowiedzi to wiem, że głupie błędy zrobiłam w niektórych zadaniach,
        ale cóż na błędach człowiek się uczy!
        Ponad 60% powinno być spokojnie:)
      • Gość: marta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 15:39
        koszmar
      • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:11
        Głowa do góry, może nie będzie tak źle ;)
        • Gość: milus Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:09

mi sie wydawala trudna najgorsza ta genetyka ale jak sprawdzalam odp to mialam 23 pkt:)czyli zdalam:)
      • Gość: psotek Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 83.2.133.* 12.05.08, 19:29
        zdałam, ale wynik kiepski
      • Gość: jula Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 213.199.239.* 13.05.08, 19:09
        Spodziewałam się więcej pytań z układów...ale ekologia przecież też
        jest w zakresie...i jeszcze te DNA...
      • Gość: Kundzia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 01:15
        Baaardzo prooossstaaaaaaaa! :)
    • Gość: Hate Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:18
      Jestem po rozrzeszonej, wydaje mi się, że za trudna nie była. Trochę
      zawikłane pytania, no i trudniej niż w poprzednich latach. Ale nie
      będzie źle.
      • box89 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 11:27
        ja pisalem podstawe ale nie jestem zadowolony choc bylo pare pytan
        dosc latwych, zadania z genetyki jak dla mnie do bani;/
        ogolnie to bylo 30 zadan a co do rozwiazan to czekam do 15
        • Gość: kasia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.wide-net.pl 12.05.08, 11:32
          matura podstawowa łatwa choc na wielu zadanich mozna sie sie glupio pomylic i
          juz bedzie po punktach :(
          jak na razie czekam do 15 i sie okaze
      • Gość: Olaa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.sie.vectranet.pl 12.05.08, 11:58
        ja np uwazam ze nie byla trudna ale nie wiedzialam co pisac zeby
        trafic w klucz;/ nie bardzo wiedzialam co napisac o zaleznosci
        miedzy liczebnoscia rydy drapiezniej a warunkami do zycia roslin?jak
        to napisaliscie?
        • Gość: Olaa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.sie.vectranet.pl 12.05.08, 12:02
          ej no co z tymi rybami?:p
          • Gość: Agnieszka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:28
            Z rybami to było tak: maleje ilość ryb drapieżnych, wiec zwieksza
            sie liczba ryb żywiących się zooplanktonem (które wcześnie zjadały
            ryby drapieżne),zmniejsza się ilość zooplanktonu, bo jest zjadany
            przez duża liczbę ryb, wiec zwieksza się ilość planktonu, bo nie ma
            go kto zjadać, co powoduje zarastanie jezior tym planktonem i
            niegatywnie wpływa na inne organizmy, przez zarośniętą powierzchnię
            wody mało światła dochodzi do niższych warstw
      • Gość: pozytywnie Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 217.97.215.* 12.05.08, 16:42
        na roz: moim zdaniem tegoroczna matura nie była łatwa ale takze nie była tak
        "masakrycznie" trudna, mysle ze do zdania to banalna była ale jesli chodzi o pkt
        ok 70% to napewno nie był łatwo, dużo na myślenie zadanek mało pomocnych
        rysunków i schematów :/ (tekst o promotorze akurat uwazam za banalny byle idiota
        by na podstawie tekstu odp) jesli chodzi o zamieszczone odp. (wczesniej
        zone-2-3.cdn.gazeta.pl/bi.gazeta.pl/im/3/5203/m5203943.pdf ) nie
        sugerował bym sie nimi tylko poczekał na klucz bo jest tam dużo błędów a autor
        tych odp to nawet ze zrozumieniem nie umi czytac zobaczcie odp

"b) Wyjaśnij, jak na działanie operonu tryptofanowego wpłynie mutacja w genie
        kodującym białko represorowe, polegająca na tym, że represor bez połączenia z Trp
        będzie wiązał się z promotorem.

Represor bez Trp przyłączy się do promotora i trwale zahamuje transkrypcję
        genów kodujących enzymy potrzebne do syntezy Trp."

moim zdaniem odpowiedz jest zła bo napewno nie zahamuje tylko wzmocni
        transkrypcie

nie łamcie sie bo cała polska to samo pisała :) a jak matura jest trudna to
        uczelnie progi obniżają ci któży na medycyne chca iśc to niech se wyobrazą jak
        bedzie chemia lub fizyka to dopiero bedzie koszmar skoro biologia to "masakra" :D

pozdrawiam
        • dk2305 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 19:13
          odpowiedz jest dobra zachamuje transkrypcje ale rzeczywiscie niektore sugerowane
          tam odp sa po prostu bzdurne jak czytalam to nie wiedzialm czy mam sie smiac z
          ich glupaty czy plakac ze tacy ludzie beda mnie oceniac...
        • Gość: hotpotatoe Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.stella.net.pl 13.05.08, 09:12
          chyba Ty nie umiesz czytać. jak w zadaniu bylo że represor po
          polączeniu z tryptofanem przylącza się do promotora i blokuje
          ekspresję genów. a tutaj jest jak wplynie mutacja polegająca na tym
          że represor bez polączenia z trp będzie się wiązal z promotorem. to
          jak to ma niby wzmocnić ekspresje? to tylko sprawi tak, że czy
          będzie trp w podlożu czy go nie będzie to i tak nie będzie ekspresji
          genów.
    • fiotelowa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 11:34
      Tragedia moim skromnym zdaniem. Nie wiem co się stało w tym roku,
      wos był trudny, geografia średnia a biologia? Co mnie obchodzą
      rośliny w środowisku bagiennym?
      Co było na podstawie?
      Między innymi:
      -Dwa przykłady na zapobiganie osteoporozy.
      -Dlaczego piramida żywieniowa wzbogacona jest o symbol człowieka
      wchodzącego po schodach.
      -Co oznaczają promienie w piramidzie żywieniowej.
      -jakie funkcje spełnia pepsyna oraz śluz w żołądku
      -dwie przyczyny odwodnienia organizmu
      przy jakiej grupie krwi matki i dziecka występuje konflikt
      serologiczny
      - który mięsieć dwugłowy czy trójgłowy ramienia pełni rolę
      prostownika
      - jakie funkcje w trawieniu pokarmu pełnią mięśnie gładkie
      (mięśniówka)
      - udowodnij że kongres waszyngtoński pomaga w ochronie zagrozonych
      gatunków.
      - coś o roślinach bagiennych, jaką pełnią rolę
      - wykazać że dziecko pary (kobiety zdrowej bądź nosicielki oraz
      mężczyzny chorego na fenyloketonurię) może nie wykazywać objawów
      choroby.
      - przypożądkować opisy do parków narodowych, rezerwatów przyrody,
      parków krajobrazowych, pomników przyrody.
      - jaki procent ma adenina guanina i tymina jeżeli cytozyna jest 37%
      - narysować wykres jakie zapotrzebowaniem energii potrzebuje kobieta
      o ustabilizowanym wysiłku fizycznym, kobieta o dużym wysiłku
      fizycznym, mężczyzna o ustabilizowanym wysiłku fizycznym oraz
      mężczyzna o dużym wysiłku fizycznym i sformułować wniosek na ten
      temat.
      - jak wykozystac mozna to że serce pracuje jeszcze kilka godzin po
      śmierci jakie ma to znaczenie dla medycyny.
      - dopasowac odpowiednia definicję do rozłożenia skupiskowego

narazie przypominam sobie tylko te pytania...

Wydaje mi się że mi nie posło z zupełnie innych tematów się
      przygotowywałam. Tak bywa, szkoda bo naprawdę starałam się sumiennie
      pracować!
      • Gość: genetyk Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.brutele.be 12.05.08, 11:37
        No coz, jesli to poziom rozszerzony, to banalne pytania...
        • Gość: asdf Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:41
          podstawa
        • box89 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 11:41
          ale to poziom podstawowy jest
        • Gość: grosik22 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.centertel.pl 12.05.08, 11:44
          Jakbyś umiał czytać lub byś chciał to byś nie pisał takich głupot: Gość portalu:
          genetyk napisał(a):

> No coz, jesli to poziom rozszerzony, to banalne pytania...

bo jest wyraźnie napisane że to są zadania z podstawy. Wrrrrr
        • Gość: narcoticgirl Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 195.205.243.* 12.05.08, 11:45
          taa banalne..zależy jak dla kogo;]na rozszerzonym było pełno pytań z enzymów,
          dużo ekologii i hormony też były...ale ogółem nie taka straszna jak wszyscy
          twierdzili:)
          • Gość: takafajna Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ip.netia.com.pl 12.05.08, 11:50
            gdzie pisze , że chodzi tu o podstawowy ?? a gdzie można poczytac o rozszerzonym?
            • Gość: gt Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.electrolux.pl 12.05.08, 12:06
              Buahahahaah... mowisz ze tu pisz?!:D hehe, i ty mowisz o jakiejkolwiek maturze? ogarnij sie. na podstawowke glabie nie zaslugujesz...
          • Gość: ZAWIEDZIONA!!!! Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.elk.mm.pl 12.05.08, 11:50
            UWAGA!!! NIE WSZYSTKIE ODPOWIEDZI ZAMIESZCZANE NA TEJ STRONIE SA
            POPRAWNE!!!!!!!!!!!!!!!!! NP Z NIEMIECKIEGO JEST STRASZNIE
            NAMIESZANE!!!! JAK TAK MOZNA!
            • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:05
              Gość portalu: ZAWIEDZIONA!!!! napisał(a):

> UWAGA!!! NIE WSZYSTKIE ODPOWIEDZI ZAMIESZCZANE NA TEJ STRONIE SA
              > POPRAWNE!!!!!!!!!!!!!!!!! NP Z NIEMIECKIEGO JEST STRASZNIE
              > NAMIESZANE!!!! JAK TAK MOZNA!

tez jestem wkurzona bo niemiecki pisałam zpisałam sobie odp na reke:P a tu dupa
              odpowiedzi było pomieszane:/ a biologia mam nadzieje ze bedzie te 15pkt
              • Gość: xp Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:29
                sa rozne warianty odpowiedzi redakcja podaje przykladowe odpowiedzi z
                przykladowego arkusza..gascie podjar..
              • Gość: Ala Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:17
                ja po trzech latach systematycznej nauki biologii na poziomie rozszerzonym
                wyszłam załamana. Może i nie był aż taki trudny jednak pytania były bardzo
                dziwne i co do odpowiedzi to można troszkę dyskutować, gdyż w 2 zadaniu jest
                napisane, że I błona izoluje wnętrze komórki, jednak I błona jest przepuszczalna
                praktycznie dla wszystkich substancji, a druga tylko dla wybranych, wiec wnętrze
                izoluje 2 błona. Nie wiem jak będzie to wszystko rozpatrzone. Szczerze, to się
                boję bardzo i czuje, że zmarnowałam sporo czasu na naukę z biologii, bo i tak mi
                się ona nie przydała. Mam nadzieje, że progi z biologii obniżą się do ok 70%
                • Gość: nuna Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:03
                  nie sugeruj się odpowiedziami z tego przykładu - nie wiem, czy
                  zauważyłaś, żę w jednym z zadań po prostu w odpowiedzi przepisali
                  dwie linijski z treści zadania :D więc spokojnie... najpierw maturę
                  rozwiązują osoby sprawdzające i klucz jest modyfikowany :) u mnie w
                  klasie (na 34 osoby jakieś 25 zdawało biol) niemal wszyscy napisali,
                  że grzyby zdobywają substancje dzięki mikoryzie, tylko 1-2 osoby
                  dały taką odp jak w kluczu ^____^ myślę, że długo będą ustalać
                  ostateczną wersję klucza :D
                • Gość: hotpotatoe Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.stella.net.pl 13.05.08, 09:15
                  jeśli chodzi o te blony wewnątrz komórki to chodzilo raczej o blony
                  ER. a blona komórkowa nie jest przepuszczalna dla 'praktycznie
                  wszystkich substancji' tylko jest pólprzepuszczalna ;]
              • Gość: Gosc Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.kalisz.mm.pl 12.05.08, 17:45
                Przecież,żeby zaliczyć maturkę nie wystarczy 15 pktów...trzeba
                zdobyć conajmniej 18...czyli 30%...
          • Gość: xnulkax Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 13:39
            rzeznia. o co w ogole kaman z tymi aborygenami /? XD
          • Gość: Bilbo Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.brutele.be 12.05.08, 21:24
            > taa banalne..zależy jak dla kogo;]na rozszerzonym było pełno pytań z enzymów,
            > dużo ekologii i hormony też były...ale ogółem nie taka straszna jak wszyscy
            > twierdzili:)

Ogolnie rzecz ujmujac - biologia byla! Lo matko! Z biologii na maturze z
            biologii pytaja. To nie fair!!!

Jesli byl to podstawowy, to pytania w sma raz - podstawowe.
      • Gość: Asik Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:51
        Ludzie nie przesadzajcie wcale nie było trudne. Wystarczyło minimum wiedzy i
        umiejętność czytania ze zrozumieniem. Jak tu ktoś już wspomniał dużo zadań
        polegało na przedstawieniu argumentów czy uzasadnień a większość była w tekście.
        Biologia była łatwa. Widział ktoś WOS czy geografie?? Tym sie dopiero idzie
        załamać.... Pozdrawiam :)
      • Gość: kot :D Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.eltronik.net.pl 12.05.08, 17:37
        Z tego, co widzę, to to akurat było łatwe, nawet ja bym znała odpowiedzi na
        większość z tych pytań, a jestem dopiero w pierwszej klasie. Mam nadzieję, że za
        dwa lata też dadzą coś takiego.
        • Gość: pakod Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 16:45
          gadaj bzdury gadaj...ciekawe skąd znasz odpowiedzi po po pierwszej klasie...
          pewnie w gimnazjum hobbystycznie przerabiałaś program z liceum ;)
          • Gość: kot :D Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.eltronik.net.pl 17.05.08, 12:43
            Nie. Po prostu czasem (często) wystarczy tylko (lub dla co niektórych aż) pomyśleć.
      • Gość: niebieska Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.chello.pl 16.05.08, 18:34
        hmm..jak dla mnie to matura z biologii nie sprawdza wiedzy- z fizyka
        i chemia jest lepiej- a biologia; malo konkretnie. Zeby sie do tego
        dobrze przygotowac najlepiej jest robic po prostu duzo zadan tego
        typu np.z poprzednich lat i analizowac klucze do nich. Ja tak
        wlasnie robilam i chyba dobrze na tym wypadlam. Nie uczyc sie
        biologii tylko jak dobrze zdac biologie. Na studiach jest inaczej-
        duzo wkuwania po prostu wiesz albo nie. A tutaj najwazniejsze to
        oswoic sie z takim typem zadan i nauczyc sie myslec jak klucz. A
        potem jak zdasz mature to zapomnij o tym i naprawde zacznij sie
        uczyc.
    • Gość: *** Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.gb.net.pl 12.05.08, 11:40
      Moim zdaniem to był po prostu banał. Łatwiejszej matury chyba nie mogłam sobie
      wyobrazić. Próbna była bardzo prosta, marzyłam żeby zwykła była taka a ta chyba
      był jeszcze łatwiejsza!! Byłam gotowa po 45 minutach. Większość informacji można
      było wyciągnąć z tekstów albo z tabelek. Było np. przedstawione w tabelkach
      zapotrzebowanie kobiet i mężczyzn na energię(kcal) przy różnym stopniu wysiłku
      fizycznego. trzeba było narysować wykres słupkowy przedstawiając zapotrzebowanie
      kobiet i mężczyzn o wadze 65kg na kcal przy wysiłku umiarkowanym i bardzo
      dużym(wszystko przedstawione w tabelach). Potem była tabelka np. skład moczu i
      trzeba było napisać czego nie powinno być w moczy końcowym a przy chorobie może
      być i jaka wynika z tego choroba(skład wszystkiego był przedstawiony w
      tabelkach). Później tam krzyżówka była, tam pytania odnośnie rolnictwa
      ekologicznego(tekst też był) później tam podporządkować definicje do parku
      narodowego, rezerwatu przyrody, parku krajobrazowego i pomnika przyroda. Potem
      przed jakimi zewn. czynnikami chroni nas skóra, było kilka pytań typu abcd,
      jedno zadanie było na prawda/fałsz coś tam było o tym całym DNA i resorpcji czy
      jak to się tam nazywało:D Później tam jakieś wyciągnie wniosków odnośnie
      tekstów, główna zadanie komórki nerwowej i tam jeszcze inne. Moim zdaniem
      naprawdę banał, nie trzeba było mieć dużo wiedzy, raczej trzeba było po prostu
      myśleć i wyciągać wnioski z tekstów:) Pozdrawiam
      • Gość: gonia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:51
        uwazam ze pytania nie byly trudne, bo byly malo wnikliwe, ale
        pomylic sie, zrobic jakis glupi blad bylo bardzo latwo. pisalam
        podstawe i nie jestem zadowolona... czuje ze moze byc roznie.

trzeba bylo okreslic jaka mutacja dotyczy nondysjunkcji i choroba
        jaka wywoluje, 3 funkcje neuronu...
      • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 11:52
        ale czy ty myslisz ze wszyscy uczyli sie z banałów jak to napisali niektórzy
        przeciez wszytsko mogło byc ja sie szykowałam na budowe układów funkcjonalnych
        wiecej z orgaznizmów a ci wysuneli nam rosliny ku..a to biologia miała byc czy
        geografia!!!! zobaczymy czy ci co pisza beda tacy madrzy jak wyniki beda nie
        mowcie hop poki nie przeskoczycie!!
        • Gość: :) Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:57
          Natala z tym że rośliny nierozerwalnie łączą się z ekologią a ekologia niestety
          jest działem biologii.... Jasne że nikt nie był w stanie przewidzieć co będzie
          ale jeśli ktoś się już decyduje na biologię to musi być gotowy na wszystko
          ponieważ biologia jest dziedziną bardzo rozległą. Moim zdaniem nie było aż takie
          trudne ale jeśli ktoś się nastawiał że będą kostki czy gruczoły czy inne takie
          to się nie dziwie ze się zawiódł.
          • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:03
            Gość portalu: :) napisał(a):

> Natala z tym że rośliny nierozerwalnie łączą się z ekologią a ekologia niestety
            > jest działem biologii.... Jasne że nikt nie był w stanie przewidzieć co będzie
            > ale jeśli ktoś się już decyduje na biologię to musi być gotowy na wszystko
            > ponieważ biologia jest dziedziną bardzo rozległą. Moim zdaniem nie było aż taki
            > e
            > trudne ale jeśli ktoś się nastawiał że będą kostki czy gruczoły czy inne takie
            > to się nie dziwie ze się zawiódł.

ok kazdy był gotowy na co innego ale co z biologia maja zwaiazane parki narodowe
            czy pomniki przyrody no sorry kolego/kolezanko ale to chyba nic wspólnego nie ma
            jedno z drugim a kazdy był przygotowany na co innego... NIECH NIKT NIE MOWI HOP
            POKI NIE BEDZIE WYNIKóW!!
            • Gość: :) Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:07
              Ok nie będę się kłócić bo skoro ty wiesz lepiej na ten temat to z całym
              szacunkiem ale nie wiem co ty na tej biologii robisz. W każdym razie życzę Tobie
              (i innym również) powodzenia i nie przejmujcie się bo na te 15 pkt na pewno
              każdy coś napisał:)
              • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:10
                Gość portalu: :) napisał(a):

> Ok nie będę się kłócić bo skoro ty wiesz lepiej na ten temat to z całym
                > szacunkiem ale nie wiem co ty na tej biologii robisz. W każdym razie życzę Tobi
                > e
                > (i innym również) powodzenia i nie przejmujcie się bo na te 15 pkt na pewno
                > każdy coś napisał:)

ogolnie ja nie jestem w lo tylko w technikum a bilogie miałam 2 pierwsze lata
                tylko a dwa drugie juz nie teraz tylko mała powtórka była wiec czego ty wymagasz
                od takich osob jak ty siedziałas i kułas wcale sie nie dziwie ze łatwe dla
                ciebie a zrozum takie osoby jak ja bo pewnie sama tu nie jestem
                • Gość: Piksel Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:15
                  To czemu wybrałaś biologię?
                  • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:17
                    czemu wybrałam biologie poniewaz lubie ja rozumiem w przeciwienstwie do
                    geografii zastanawiałam sie jeszcze na chemia ale chemia jest ciezsza od
                    biologii no i tez pierwsze dwa lata tylko miałam zostaje wos ale ienawidze
                    polityki!!
                    • Gość: Piksel Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:30
                      To trzeba było się zapoznć z materiałem z wybranego przedmiotu i
                      tyle.
                      • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:32
                        • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 17:44
                          Bede miec 15 pkt. <jupi> boze kamien z serca mi spadł!!!
                • Gość: :) Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:21
                  Do matury z biologii powiem szczerze że nie uczyłam się wcale tylko tyle co
                  uważałam na lekcjach. Ja Cię rozumiem doskonale i przepraszam jeśli czymś
                  uraziłam nie chciałam być nie miła... Pewnie zareagowałam trochę zbyt gwałtownie
                  ale wkurza mnie takie gadanie że było trudne że nic nie napisałam/napisałem a
                  potem co do czego dochodzi to i po 80-90% jest na maturze. 2 lata biologii to i
                  tak jest dużo. Znam osoby które miały tylko rok i podchodziły do rozszerzonej. W
                  każdym razie jak już pisałam powodzenia koleżanko. I nosek do góry na pewno
                  będzie dobrze :)
              • fiotelowa Re: Rozszerzenie nie matwcie się... 12.05.08, 12:12
                Przecież rozszerzenia nie można nie zdać i ponoc w tym roku już nie
                ma głupiego przeliczenia rozszerzenia na podstawe poprostu macie
                wpisane np. 28%. Mogę się mylić ale babka od chemi mnie właśnie tak
                przekonywała żebym pisała oprócz podst. bioli chemie rozszerzoną!
                Wiadomo że nie fajnie mieć tak nisko ocenioną ale zawsze matura
                zdana!!
                • Gość: Piksel Re: Rozszerzenie nie matwcie się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:28
                  Jasne, ale to w starym systemie - kiedy pisało się i podstawową, i
                  rozszerzoną. Jeśli zdało się podstawę, nie było znaczenia jak
                  napisało się rozszerzoną, bo matura była zdana dzięi poziomowi
                  podstawowemu.
                  Teraz piszecie same rozszerzenie - dlaczego ktoś ma zaliczać to
                  jako "zdane", jeśli jest to jedyny etap?
                  Czy to ma sens? Załóżmy, że wybieram wszystko rozszerzone, i
                  wszystko piszę na 2% - czemu mam mieć zdane, a ktoś z podstawowym na
                  28% ma niezdane?
          • Gość: student biologii ; Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.08, 21:18
            no to trzymam za was kciuki, osoby, które pisały rozszerzoną maturę.
            Z perspektywy czasu muszę powiedzieć, że matura wydaje się prosta - szczególnie
            poziom podstawowy. Nie ubliżając nikomu 3/4 tej wiedzy miałem idąc do liceum. Co
            do rozszerzonej - nic, czego nie dałoby się wywnioskować mając podstawy.
            Generalnie - zadania z rozszerzonej nieco trudne, może zbyt zawiłe i nie zawsze
            sprawdzają wiedzę, a sposób myślenia (a to się obecnie ocenia...). Mogę wam
            tylko powiedzieć tyle, że nie jest źle. Pewnie większość z Was zaliczy to z
            palcem w nosie. Życzę wszystkim powodzenia :)
      • Gość: marge Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:43
        Matura nie była zbyt trudna ale zadania były głupie, większość na
        myślenie i wyjaśnianie ( a co za tym idzie łatwo można minąć się z
        kluczem odp!)a nie wykorzystanie wiedzy. Mi takie zadania nie
        pasują :/ Mam nadzieje, że będzie te 30 %
    • Gość: mała Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:49
      trudna była... oni wszyscy świrują wos trudny itd życie chcą utrudnić bo
      wymyślają kombinują :( dla mnie była bardzo trudna :(
      • Gość: KItt Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:51
        co zaznaczyliście w pierwszym P, F, P, F? a ile wam wyszło procent?

i jaka choroba?
        • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 11:53
          Gość portalu: KItt napisał(a):

> co zaznaczyliście w pierwszym P, F, P, F? a ile wam wyszło procent?
          >
          > i jaka choroba?

ja zaznaczyłam tak jak ty P,F,P,F a procenty to mi ywszło wszedzie po 21 nie
          wiem jak to zrobiłam:P a choroba zalezy w których zadaniu
          • Gość: xxxt Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:00
            pisałem rozszerzone i jak dla mnie był to najtrudniejszy arkusz jaki
            rozwiązywałem :/ ile punktów jest na 30 %?
            • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:49
              30%= 18 punktów na rozszerzeniu, a 15 punktów na podsawie.
          • Gość: sielonka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 80.50.54.* 12.05.08, 12:41
            a ja zaznacyzlam PPPF
            • justynka1604 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 14:06
              jak rozszerzona to 30% to 18 punktów jak podstawowa to 15 punktów
        • Gość: q Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:55
          p f p f liczba chromosomow zespol downa
          • na_natala1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 11:55
            Gość portalu: q napisał(a):

> p f p f liczba chromosomow zespol downa

mam tak samo zobaczymy czy dobrze dopiero o 15

• Gość: gosia rozszerzenie 18 pkt IP: *.swidnica.mm.pl 12.05.08, 12:03
              na rozszerzeniu trzeba miec 18 punktow na 30%
              • na_natala1 Re: rozszerzenie 18 pkt 12.05.08, 12:03
                NA PODSTAWEI 15 PKT NA 30%
                • malgosia890316 Re: rozszerzenie 18 pkt 12.05.08, 12:05
                  na natala zaprasza na blog, tu ciezko sie cxzyta opinie

siis.blog.onet.pl/
                  • Gość: renia Re: rozszerzenie 18 pkt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:46
                    JA już wiem jak napisałam, właśnie skończyłam przeglądać odpowiedzi. Zdać zdam
                    ale z jakim wynikiem? Nie satysfakcjonuje mnie to. Arkusz rozszerzony też
                    przeglądałam i rzeczywiście podobnie jak podstawowy koszmarny! Beznadziejny i
                    tyle nic nie trzeba dodawać. Jestem tylko ciekawa co za rok wymyśla skoro teraz
                    tak zabłysnęli. Trzymam za wszystkich kciuki żeby zdali, szczególnie za Gosie:)
                    • mkarpala Gdzie wybieracie się na studia? co warto studiować 12.05.08, 16:53
                      Co warto studiować z tych kierunków: fizjoterapie? farmacje? biotechnologie?
                      analityke medyczną?
        • wero19 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:35
          37%=CG
          13%=TA
          PFPF a choroba tylko zależy gdzie cukrzyca i zespół downa
          • Gość: nana Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:37
            dla mnie byla baaardzo trudna rozszerzona a tez do zlych uczennic nie naleze!!!
            -najtrudniejsze pytanie to chyba to o ph enzymow z zoladka i dwunastnicy bo
            przeciez w zoladku zawsze kwasne a w dwunastnicy zasadowe a w dwunastnicy
            przeciez sa i bialka trawione i tluszcze i cukry, a co przyporzadkowaliscie do 7??
            -nie napisalam fermentacja alkoholowa tylko oddychanie beztlenowe no ale nie
            wiem co jest dobrze
            -aborygenie to wiadomo 1 argument ze przybywajacy mieli konkretna pule
            genowa w ktorej byly tylko takie allele a 2 napisalam o waskim garadle
            -problem badawczy: czy aukyny maja wplyw na rozwoj pedu i korzenia?
            -cyrkulacja NAD+ ogranicza straty energii potrzebne na jego wytworzenie
            ps piscie jak pisaliscie
            • Gość: budzik Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:38
              resuscytacja NAD+ umożliwia dalsze zachodzenie reakcji beztlenowej
            • Gość: kaes Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ghnet.pl 12.05.08, 13:15
              efekt wąskiego gardła to jest zmniejszenie puli genowe po jakiejś katastofie. ja
              napisalam ze to jest efekt założyciela i izolacja geograficzna. też napisalam ze
              to jest oddychanie kom. beztlenowe:( kurcze chyba powinna być fermentacja
              alkoholowa...
              • bananovyje Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 13:48
                na efekt założyciela składa się m.in. izolacja geograficzna wiec to nie moga byc chyba 2 rozne punkty. powinna byc fermentacja alkocholowa, to jest dokladna nazwa, a przeciez koncowym produktem byl etanol wiec to mowi wszystko
              • Gość: Ang Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.msk.net.pl 12.05.08, 16:30
                Ja napisałam specjacja geograficzna ;/(niewiem czemu nie izolacja a oniej
                myslamam dopiero jak wyszlam to sobie uświadomiłam) i ze była okreslona pula
                genowa. Napisałam odyychanie beztlenowe - fermentacja alkoholowa. A co macie o
                tych krajach biednych i bogadtych ja mam całkiem inaczej niz w odpowiedziach .
                • bananovyje Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 17:10
                  to akurat jest dosyć płynne wiec nie powinno byc problemow ze zdobyciem punktu. ja np napisałem że w krajach rozwijających się zwiększa się szybko liczba ludzi, a co za tym idzie ich negatywny wpływ na środowisko. i tyle
    • Gość: Igor Łatwizna IP: *.olsztyn.mm.pl 12.05.08, 12:00
      70% to minimum jakie powinienem dostać z biologii na podstawie. Uważam, że do trudnych nie należała, dużo było pytań na logikę i wiedzę ogólną - nic szczególnego, wystarczyło poczytać o człowieku (anatomia, reakcje zachodzące w organizmie) i można było spokojnie przelewać wiedzę na papier :) pozdrawiam
      • Gość: qq Re: Łatwizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:04
        to na tym forum same mózgi siedza. ludzie , biologia podstawowa ?
        latwizna. proponuje zapisac sie w koncu zdac test MENSY i zostac
        czlonkiem bo my tu wam do piet nie dorastamy.
        • fiotelowa Re: Łatwizna 12.05.08, 12:07
          zgadzam się dla mnie było trudno... ta matura była najtrudnieszą
          jaką widziałam!!
          • Gość: kaja Re: Łatwizna IP: *.mmpnet207.tnp.pl 12.05.08, 12:13
            ja tez sie zgadzam.. co to za rzeczy wymyslaja na te mature..:-(
            jak dla mnie T R U D N A
            a sporo sie uczyłam i byłam przekonana ze dobrze mi pojdzie...
            • Gość: Łowca Re: Łatwizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 15:35
              Według mnie była mało biologiczna a duzo logiczna. Jeśli ktoś wkuwa biologie na
              pamięć nie starając sie jej zrozumieć to nara dowidzenia. BIOLOGIA to nie
              historia którą można się na pamięć nauczyć!! Po sprawdzeniu około 77% z
              rozszerzenia.
              • malgosia890316 Re: Łatwizna 12.05.08, 15:54
                Ufff kamień z serca, na pewno zdałam...
                ale co to będzie nikt nie wie, wg moich obliczeń 56% minimum, licze na 76% z tych odp co tu widzę

zapraszam na siis.blog.onet.pl/ -->komentujemy biologie
              • Gość: kkk Re: Łatwizna IP: *.uznam.net.pl 12.05.08, 16:12
                A co zorbiłeś źle? ja liczyłam i wychodzi ok. 90. jestem wkurzona bo
                oddałam za darmo 2 pkt bo źle zoruzmiałam jedno polecenie.
                Poza tym jeste zadowolona. bardzo BARDZO :D
            • Gość: Edyta Re: Łatwizna IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:32
              Dziękuję, że to napisałaś... Ja uczyłam sie z biologii systematycznie, robiłam
              powtórki. Przykładowe matury rozwiązywałam na 85-95%, a ta mnie zwaliła z nóg.
              Już się zastanawiałam czy ze mną jest coś nie tak... :(
          • Gość: mayflow3r Re: Łatwizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:23
            zgadzam sie..;| aj pisalam rozszerzenie, ale byla to jedna z najtrudniejszych matur jakie widzialam.. w dodatku byla DZIWNA!! zupelnie neipodobna do poprzednich.. echh.. no i akurat my..
            • Gość: ddddd Re: Łatwizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:24
              ktos musial wkoncu dostac kopa
            • Gość: jajjaja Re: Łatwizna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:30
              nie zgadzam się, ze niepodobna do poprzednich, bo pisałam w tym roku po raz
              drugi. zeszłoroczna była identyczna pod względem typu zadań... nie sprawdzała
              wiedzy tylko kurka wodna intuicje, logike, i przede wszystkim szczęscie ;] o
              rozszerzonej mówie oczywiście.
        • Gość: Ania Re: Łatwizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:11
          Ja rózwniez uwazam ze byla bardzo prosta,przykladem jest to ze
          napisalam wszystko prócz 2 z genetyki (o dziedzictwie dziecka po
          ojcu jakies tam choroby) a nie chodze do szkoly juz 2 lata,nie bylam
          na kursach,jestem w ciazy,bardzo zle sie czuje bo jestem chora i
          nawet mówic nie moge,pisalam dzis na zwolnieniu lekarskim i naprawde
          bylam pewna ze lipa bedzie a mila niespodzianka mnie spotkala. mysle
          ze wiecej zadan na logike była, z życia wzięte,i w tekstach dużo
          mozna było znalezc.czesc w internecie juz sobie sprawdzilam poprzez
          teksty rózne i jest ok wiec naprawde nie była trudna.Pozdrawiam.
          • Gość: miki Re: Łatwizna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 15:23
            Moim zdaniem może tegoroczna matura nie była "łatwizną" aczkolwiek nie była trudna. Zadania były całkiem przyjemne:) Do napisania:)
        • Gość: sandra Re: Łatwizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:41
          nawet moja pani z biologii stwierdziła że na tej maturze nie było
          nic kionkretnego. w tym roku ogłupieli z maturami;/ !!
        • Gość: kamila Re: Łatwizna IP: *.eranet.pl 12.05.08, 16:24
          hej!
          wprawdzie jestem po pierwszym roku medycyny i mogę stwierdzić, ze poza
          klasycznymi zadaniami (genetyka etc) to dosc nietypowe były, ale za to
          promedyczne bardzo bardzo.... w tym momencie nie wydaje mi sie jakos
          masakrycznie trudna, bo chyba przez rok nauczyłam sie inaczej myslec, bo
          intensywniej uzywac mózgu haha - na te niespotykane pyt odp były tak naprawde w
          tekscie, ale rok temu pewnie nie byłabym tego zdania! nie łamcie sie jakby co,
          bo matura w ogole nie jest miarodajna! chodzi o to, zeby pisac pod klucz, a nie
          spr wiedze...

• Gość: Asiulek Re: Łatwizna IP: 83.1.81.* 12.05.08, 12:09
        jak dla mnie była taka sobie, różne zadania, jedne bardzo proste drugie mniej,
        nie jestem bardzo zadowolona ale zobaczymy.
        a procenty powinny być:C-37% G-37% A-13% T-13%, reszte mam jak Wy:)
        • na_natala1 Re: Łatwizna 12.05.08, 12:10
          Gość portalu: Asiulek napisał(a):

> jak dla mnie była taka sobie, różne zadania, jedne bardzo proste drugie mniej,
          > nie jestem bardzo zadowolona ale zobaczymy.
          > a procenty powinny być:C-37% G-37% A-13% T-13%, reszte mam jak Wy:)

a skad wiesz ze akurat takie??

• Gość: Asiulek Re: Łatwizna IP: 83.1.81.* 12.05.08, 12:18
            to akurat było najprostsze dla mnie zadanie, zaczełam się smiać jak je
            zobaczyłam. G łączy sie C a A z T wiec G mialo 37% to i C tez tyle musiało miec
            37+37=74% 100%-74%=26% 26%/2=13% tymina i agunina maja po 13%
          • Gość: gt Re: Łatwizna IP: *.electrolux.pl 12.05.08, 12:19
            Bo myśli i nie jest kretynem/kretynka. troche logiki wystarczy. jesli to sa pary to napewno jesli c mialo 37% to i od razu g tyle samo. odejmujac od 100% zostaje 26%, ktore trzeba podzielic na 2.peace
            • Gość: gosia Re: Łatwizna IP: *.swidnica.mm.pl 12.05.08, 12:23
              zasada komplementarności gamet.. - tak wiec masz racje..
              • Gość: o Re: Łatwizna IP: *.tktelekom.pl 12.05.08, 13:39
                yyy... komplemantrarność gamet??? chyba miałeś/miałas na mysli
                komplemantarność zasad azotowych!!!
          • Gość: sielonka Re: Łatwizna IP: 80.50.54.* 12.05.08, 12:37
            a ja nie wiedzialam o co chodzi w tym z procentami hehe
            • Gość: Adusia ;) Re: Łatwizna IP: *.echostar.pl 12.05.08, 12:39
              Trzeba było strzelać ;) Ja nigdy nie zostawiam pytań bez odpowiedzi ;););)
        • Gość: Adusia ;) Re: Łatwizna IP: *.echostar.pl 12.05.08, 12:14
          Zgadzam sie nie było łatwo ale tez nie było źle ;) a te procenty też tak mam hehe ale okaże się dopiero o 15 jak będą wyniki ; Ogólnie nie martwcie się bedzie dobrze ;););)
      • Gość: Palcia Re: Łatwizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:39
        od razu zaznaczam pisze o rozszerzeniu:)

widze ze zdania podzielone...
        jak dla mnie proste:) strasznie sie cieszylam ze byla dosc nie typowa bo
        roslinek i zwierzatek nie powtorzylam zbyt dokaldnie a tu wwszystko dalo sie
        wymyslic:)
        a teraz mozecie mnie zbesztac ale jak czytam ze ta matura zaprzepascila jego
        szanse na medycyne to ja sie ciesze ze ten ktos nie zostanie lekarzem.. nie
        chcialambym do takiego lekarza przyjsc... ja nie zycze nikomu zle... nie nie
        bron boze niech wszystkim wyjdzie jak najlepiej... ale CKE strzez nas przed
        niedouczonymi i malo bystrymi lekarzami:)
      • Gość: cycanoo Re: Łatwizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:10
        nom zgadzam sie... 5 godzin nauki i mam minimum 64 % w porywach do 72;d
    • Gość: M-ż Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:06
      Mało było przede wszystkim biologii na maturze z biologii ^^.
      Na rozszerzeniu trzeba było między innymi:
      przedstawić działanie operonu tryptofanowego przy niedoborze tryptofanu w
      otoczeniu;
      wskazać który związek chemiczny to hem - ładnie narysowali ^^,
      rozpoznać fermentację alkoholową i napisać jakie ma dla niej znaczenie
      regeneracja FAD+.
      rozpoznać trawiony związek po pH roztworu w jakim działa enzym.
      dlaczego Aborygeni mają tylko grupy A i 0.
      coś o auksynach, ale już nie pamiętam.
      jak na kiełkowanie działa temperatura, tlen i wilgoć.
      dwa skutki mutacji typu - zmiana sensu.

Ogólnie wszystko to czego nienawidzę: biochemia, budowa komórki i botanika :P.
      • malgosia890316 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:11
        te % spie..łam jak sie patrzy,

jestem jedna z najlepszych uczennic w szkole i sie rozryczałam na maturze, ludzie nie widzieli co sie dzieje

ja pie..

zapraszam na siis.blog.onet.pl/ komentujemy mature
        • Gość: Piksel Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:17
          Pytanie na logikę.
          Jakby ktoś się zbeczał, to też bym nie wiedziała o co chodzi...
        • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:43
          Może nie będzie tak źle;) A pisałaś rozszerzenie czy podstawę?
      • terraryst-a Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:15
        zgadzam sie z M-ż za mało bilogi ^^
        poza tym zawsze dawali takie pytania na których można nałapać te minimum punktów
        a dzisiaj takich bardzo mało widziałem :/ Ale miejmy nadzieje że będzie dobrze ;]
      • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:49
        To witam w klubie. Tegoroczna matura nie pozwalała mi na zastosowanie mojej
        wiedzy. Przygotowywałam się do niej bardzo sumiennie, a mimo to o niektórych
        rzeczach zawartych w zadaniach nawet nie słyszałam. No cóż...
    • Gość: milek Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:13
      mi poszla bardzo dobrze :D moze nie byla tak latwa jak rok temu, ale nie byla
      tez wybitnie trudna... wprawdzie 100 % nie będę miał, ale może około 80 % :)
      mogło być zdecydowanie lepiej, no ale cóż... zobaczymy 30 czerwca;] byl m.in.
      operon tryptofanowy, funkcja neurotransmiterow, cos o podziale zarodka i
      dzieleniu go na 2 czesci (argument ze to bylo klonowanie), dlaczego aborygeni
      mają tylko 2 grupy krwi, funkcje blony komorkowej wewnetrznej i zewnetrznej,
      porownanie transkrypcji i translacji u prokaryota i eukaryota, pytanie o
      kielkowaniu, ustalic problem badawczy dotyczacy auksyn, byla nadczynnosc
      tarczycy (wydzielanie tyroksyny) i dlaczego malo jest we krwi tyreotropin, poza
      tym jakies tam bialko ktore powodowalo angiogeneze i odniesienie do tego w
      jakiej sytuacji mozna go zastosowac ( np. leczenie miazdzycy) i w b) było trzeba
      napisać ze czynnik blokujacy to bialko powoduje, ze nie tworza sie naczyna wokol
      nowotworu (co uniemozliwi przerzuty)... jaki skutek moze miec to, ze w zbiorniku
      wodnym zabraknie ryb drapieznych.... dalej to juz nie pamietam :P
      • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:33
        To gratuluję dobrego wyniku i... pamięci :}
    • magnetofon1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:13
      ta matura nie jest na wiedze tylko na myslenie. uczylam sie 3 miesiace i
      szczerze to chyba zle napisalam to jest beznadziejne Ci co nic nie umieja
      napisza na takim samym poziome co osoby ktore kuly calymi dniami. wedlug mnie
      matura powinna byc sprawdzeniem wiedzy a nie jakims testem o torfowiskach na
      przyklad. brawo dla komisji:] musimy myslec zgodnie z ich beznadziejnym
      kluczem.... a tak w ogole to pozdrowienia dla wszystkich maturzystow i powodzenia:)
      • spychacz.z.jurandowa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:19
        > ta matura nie jest na wiedze tylko na myslenie. uczylam sie 3 miesiace i
        > szczerze to chyba zle napisalam to jest beznadziejne Ci co nic nie umieja
        > napisza na takim samym poziome co osoby ktore kuly calymi dniami. wedlug mnie
        > matura powinna byc sprawdzeniem wiedzy a nie jakims testem o torfowiskach na
        > przyklad. brawo dla komisji:] musimy myslec zgodnie z ich beznadziejnym
        > kluczem.... a tak w ogole to pozdrowienia dla wszystkich maturzystow i powodzen
        > ia:)

całkowicie popieram. to nie była matura dla kujonów, sprawdzała raczej jak się orientujemy i jak umiemy łączyć pewne fakty. obu klucz był łaskawy. pozdro :)
        • Gość: Cakey Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ramtel.pl 12.05.08, 14:26
          zgadzam sie w 100%, czas spedzony na nauke biologii to matury
          podstawowej 2008 uwazam za w 70% zmarnowany. Dzieijsza matura nie
          sprawdzała wiedzy! Jesli umiejetnosc łaczenia faktow wystarcza do
          napisania matury, to po co wogole jest takie przedswieziecie?..
          Pytania jakie zaserwowała nam komisja, do trudnych nie nalezaly, ale
          trafic sobie oidpowiedziami w klucz to dopiero sztuka! pozdrawiam!
          zycze powodzenia przy wynikach no i dostania sie na wymarzone
          studia! :)
    • Gość: lena Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:14
      rozszerzenie jak dla mnie bylo trudne.
      jak slucham co bylo na podstawie to idzie sie zalamac
      podstawa byla banalna...
      albo i mi sie tylko wydaje...
      bo rozszerzenie... nie wiem...
      mam mieszane uczucia co do tego czy zdalam...
      a jesli nawet zdalam... to JAK zdalam...
      • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:27
        Mam takie same odczucia. Też pisałam rozszerzenie. Nie wiem ile dostanę punktów,
        bo tak naprawdę samemu nie zawsze można stwierdzić, czy jakoś odpowiedź uznają,
        czy też nie. Mam nadzieję, że nie będzie tak źle.
        Przed chwilą skończyłam robić maturę podstawowa- dla mnie była prosta
        (naliczyłam sobie ok. 88%), ale może dla tego, że po prostu przygotowywałam sie
        do rozszerzenia. Nie wiem jakie odczucia mają osoby piszące podstawę, ale ja
        wyłapałam tam zaledwie kilka pytań, z którymi miałam problem. Na rozszerzeniu
        jest jednak inaczej... Oby się udało ;]
    • Gość: KasiaBydgoszcz Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 12:14
      poprostu pocisneli...chyba jeszcze nie bylo matury z biologii az tak bardzo
      nastawionej na wiedze...
      • Gość: nana Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:29
        dla mnie byla baaardzo trudna rozszerzona a tez do zlych uczennic nie naleze!!!
        -najtrudniejsze pytanie to chyba to o ph enzymow z zoladka i dwunastnicy bo
        przeciez w zoladku zawsze kwasne a w dwunastnicy zasadowe a w dwunastnicy
        przeciez sa i bialka trawione i tluszcze i cukry, a co przyporzadkowaliscie do 7??
        -nie napisalam fermentacja alkoholowa tylko oddychanie beztlenowe no ale nie
        wiem co jest dobrze
        -aborygenie to wiadomo 1 argument ze przybywajacy mieli konkretna pule
        genowa w ktorej byly tylko takie allele a 2 napisalam o waskim garadle
        -problem badawczy: czy aukyny maja wplyw na rozwoj pedu i korzenia?
        -cyrkulacja NAD+ ogranicza straty energii potrzebne na jego wytworzenie
        ps piscie jak pisaliscie
        • Gość: nikt Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 213.92.141.* 12.05.08, 13:54
          oddychanie beztlenowe jest dobrze fermentacje też Ci uznają
      • Gość: wariatka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.elb.vectranet.pl 12.05.08, 12:29
        odnosnie rozszerzenia
        sama biochemia, genetyka i ewolucjonizm, nic z czlowieka. Generalnie
        niby pytania nie byly trudne, ale zapewne padne na plecki jak ujrze
        klucz :) Malo precyzyjnie sformulowane. Ogolnie to wkurza mnie to,
        ze musze myslec co kto inny odpowiedzialby na zadane pytanie, a nie
        moge sama po swojemu napisac. Jak bylyby to pytania zamkniete to
        spoko, ale w tych otwartych pewnie powodow do dyskusji nad
        odpowiedzia nie bedzie brakowalo. Mam nadzieje, ze egzaminatorzy
        beda wyrozumiali :) Aha i wielkie gratulacje dla tych, ktorzy
        ukladali tegoroczna maturke!
        • Gość: Olka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.tktelekom.pl 12.05.08, 13:47
          dokładnie... uczono mnie, że translacja zachodzi w rybosomach, a na
          schamecie pisze, że cytoplazma... a tu akurat o to pytaja gdzie
          zachodzi ten proces i co kurcze mam sobie wpisac??? pewne
          nieścisłosci sie wiec wdarły w rozszerzony...
          • Gość: Palcia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:59
            na rybosomach w cytoplazmie;]
            • Gość: micky Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:00
              ;)
      • Gość: Edyta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 16:22
        Masz na myśli rozszerzenie czy podstawę? Rozszerzenie mnie rzeczywiście
        zaskoczyło, niektóre pytania były po prostu kosmiczne...
    • magnetofon1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:16
      kasiu to ty chyba wiedzy nie mialas bo to bylo tylko na myslenie i czytanie ze
      zrozumienniem ;]
    • magnetofon1 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 12:18
      to jaki poziom pisalas bo jak rozszerzenie to nie wnikam:)
      • Gość: ewunia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:23
        moim zdaniem pytania na rozszerzeniu były jakieś bezpłciowe, mało z
        człowieka, dużo ekologii, właściwie żadnych konkretów. nie postarali
        się w tym roku
        • Gość: Paweł Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:44
          Neurotransmitery-napisałem zmieniaja sygnał z elektrycznego na chemiczny npadrenalina,noradrenalina,acetylocholina
    • Gość: budzik Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:22
      Ogolnie na rozszerzonej troche pytan o budowe hemoglobuny, tabelka do
      wyrysowania, troszke genetyki ale dośc przystępnej (różnice w
      transkrypcji/translaci u pro-eucaryota) aktywnośc enzymów w różnych pH, z
      układów ludzkich prawie nic, tylko o hormonach tarczycy (nadczyność) i dlaczego
      przy nadczynności poziom tyreoliberyny jest niski, pozatym klonowanie zwierząt,
      degradacja przydory w państwach bogatych/biednych. Aha, i mała pułapka OKE,
      część pytań była za skrzydłem dle egzaminatora, znam juz 5 osób które tego nie
      zauważyłu
      • Gość: Marta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:24
        co to znaczy ze skrzydelm dla egzaminatora?
        • Gość: budzikt Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:27
          kończy się arkusz, jest taka rozkładana stronka dla egzaminatora z
          zaznaczeniami, tam tez sie wpisuje pesel itd. Pod nią były dwa ostatnie zadania,
          tj 35 i 36. Normalnie jest tam brudnopis, który był na zupełnie ostatniej stronie
          • Gość: vanilla Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:47
            Po maturze rozszerzonej... Jedno słowo: dziwna... Nie wiem, czy
            trudna czy łatwa. Mam mieszane uczucia. Było wiele tekstów,
            schematów do odczytania, właściwie wszystkie zadania na myślenie...
            I tu może pojawić się problem... Ale wiedza bardzo podstawowa. Jeśli
            większość mówi, że była bardzo trudna, to przynajmniej­ jakiś
            pozytyw ;p A co do "ukrytych zadań"... Wiadomo, że stres, że nerwy,
            ale mimo wszystko, należy zacząć od przeczytania instrukcji, a
            tam: "arkusz składa sie z 35 zadań". Szkoda, że tak wiele zależy od
            tak niewielu...
        • Gość: madzia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:32
          to znaczy ze ostatnia strona byla umieszczona pod strona ktora
          wypelnia egzaminator trudno bylo to zauwazyc apel do oke nie robcie
          wiecej takich numerow i nie oszczedzajcie na kartka np na
          brudnopisie z ktorego zeby skorzystac trzeba bylo wywracac cala
          prace jakby nie mogl byc doczepiony na sam koniec pytan hm../?
          • Gość: jacek Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:54
            Pamiętajcie, że w kluczu zawsze podane są proponowane odpowiedzi. od
            egzaminatora zależy czy uwzględni on podobną poprawną odpowiedż czy nie. nie
            bójcie sie z góry. każdy narzeka a potem są dobre wyniki ;)
      • Gość: Endzio Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.ostrog.net.pl 12.05.08, 12:26
        Jakim skrzydłem? :D
      • Gość: k Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:27
        dobra budziok ty i tak masz 100 % :D jak zawsze heheh
        • Gość: budziok Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:28
          "dobra budziok ty i tak masz 100 % :D jak zawsze heheh "
          przyznaj sie kim jestes :D
          • Gość: k Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:29
            kolezanka z klasy rozpoznajaca twoj specyficzny rodzaj wypowiedzi ;d
            Klaudyna ;p
            • Gość: budzikt Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:31
              to nie jest specyficzny sposób wypowiedzi tylko wykazująca się znaczną erudycją
              polemika ;)

Aha, na R jescze zadania chemozyntezy, lizosomów i roli mediatorów w działaniu
              ukł. nerwowego
            • Gość: ja Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.telsten.com 12.05.08, 13:22
              czemu wyniki dopiero o 15? ja chyba umre ze strachu do tego czasu :( na
              wszystkich probnych maturach mailam dobre wyniki, byly trudniejsze niz ta matura
              ale byly takie biologiczne, a nie tak jak tu. nie bylo zadnego konkretnego
              ukladu tylko pierdoly jakies :/
              • Gość: krytyk Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:00
                he hee swieta racja to co pisliśmy to jakies nienormalne bylo te
                pytania jakies dziwne kupy sie nie trzymaly i wogule nie biologiczne
                no przynajmniej nie takiej konkretnej biologi tylk takie za zyciowe
                okropnośc muj scisły umysł tego nie mógł pojąc
                • Gość: nana Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:02
                  tam bylo pytanie gdzie, czyli nie o rybosomy chodzilo, tylko tak eucariota
                  transkrypcja w jadrze a translacja w cytoplazmie. u procariota w cytoplazmie
                  wszystko
                  • Gość: nana Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:04
                    obawiam sie ze mutualizm i helotyzm to wlasnie jest poproawnie.. ja tak nie
                    napisalam tylko protokooperacja i amensalizm
                    • Gość: swik Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:34
                      nalezalo wpisac symbioza (ewentualnie mutualizm) i pasozytnictwo (np. huba na drzewku) ;p
                      • Gość: ... Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.smrw.lodz.pl 12.05.08, 14:35
                        ja jebe...napisalem mikoryza zamiast mutualizm<zalamka>
                        • Gość: aga Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:42
                          więc ja się zapytam co daliscie z aborygenami
                          ja napisalam waskie gardlo i efekt zalozyciela
                          i nie wiem co z tymi tkankami martwymi bo nie wiem czy jak napisalam
                          drewno to jest dobrze czy trzeba bylo pisac np tkanka przewodzaca
                          czy kij wie jak
                          a no i antybiotyki bakteriostatyczne tez dobre pytanie
                          • Gość: koko Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:44
                            korek dobrze, drewno też dobrze. :)
                        • Gość: swik Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:43
                          wydaje mi sie, ze tez tak moze byc ;)

Bo przeciez mikoryza - drzewka i grzyby - to szczegolny przypadek mutualizmu

zobaczymy jak dadza w kluczu, chociaz klucz jest b. plynny i ciezko nawet z nim powiedziec co zalicza, a co nie ;p
                • Gość: renia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:13
                  BEZNADZIEJA, ALE MAM NADZIEJE żE NIE TOTALNA TRAGEDIA.PRAWIE WSZYSTKIE ZADANIA
                  ZROBIłAM TYLKO NIE WIEM CZY TRAFIłAM W KLUCZ. MIEJMY NADZIEJE;)
      • Gość: maturzysta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 12:27
        Rozszerzona bardzo trudna, znajomi zastanawiaja sie czy uzbieraja te 18p, w
        porownaniu z probna to byla tragedia.
    • Gość: Vrobcio Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:29
      Pisałem rozszerzoną maturę z biologi i w sumie to była prosta. Większość
      rozwiązań wynikało z logiki lub z treści zadania. Oczywiście trafiły się
      perełki, które trzeba było przeczytać po kilka razy, aby zrozumieć o co w
      zadaniu chodzi. Na szczęście zrobiłem wszystkie, ale z jakim wynikiem to się
      okaże ;) To tyle jeśli chodzi o moją ocenę matury. PZDR
      • Gość: karakata Arkusz Odpowiedzi IP: *.chello.pl 12.05.08, 12:38
        Na pytania zamkniete w maturze podstawowej, byla taka tabelka na
        koncu arkusza do zaznaczenia przez nas w krateczkach odpowiedzi (jak
        na angileskim np)??
        • Gość: martita Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:52
          nie to tylko byla tabelka dla egzaminatora na zaznaczenie ile punktów. Jak dla
          mnie matura dość trudna ponieważ nigdy nie wiadomo czy se trafi w klucz a dużo
          było pytania na rozumowanie. A pytania skierowane na wiedze chyba byly dośc
          proste - pisalam podstawe. Pozdro dla maturzystów
          • Gość: Wiktosław Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:59
            Helou ej ta na koncu karta odpowiedzi to nie dla nas była?! Bo ja
            nic nie zaznaczyłem a z nerwów nie pamietam co tam było napisane...
            • Gość: Asiulek Re: Arkusz Odpowiedzi IP: 83.1.81.* 12.05.08, 13:01
              to było tylko dla egzaminatorów:)
        • Gość: Asiulek Re: Arkusz Odpowiedzi IP: 83.1.81.* 12.05.08, 12:54
          nie było tam nic takiego, trzeba byla pisac i zaznaczac od razu przy pytaniu
          • Gość: :)Pytanie Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:20
            powiedzcie mi wy pisaliscie glukoza i cukrzyca?
            no bo kolezanka powiedziala mi ze tam w tej tabelce glukoza byla na zero
            a ona napisala ze to jest białkomocz
            • Gość: irek Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:22
              no niech zgadnę ze jak jest za dużo cukru to ma się cukrzyce ;]
            • Gość: Asiulek Re: Arkusz Odpowiedzi IP: 83.1.81.* 12.05.08, 14:24
              ja juz sama nie wiem;/ ja pisalam glukoza i cukromocz ale chyba zle mam
              cukromocz:( a tabelki juz nie pamietam
              • Gość: mmm Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:27
                tam bylo w pytaniu co 'oznacza' jak się ma jakiegos tam czegoś za
                duzo... ;p a nie jak sie nazywają siki
        • Gość: Adusia ;) Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.echostar.pl 12.05.08, 12:58
          Kurde nie straszcie bo ja zaznaczałam przy odpowiedziach
          • Gość: Asiulek Re: Arkusz Odpowiedzi IP: 83.1.81.* 12.05.08, 12:59
            to dobrze ze tak zaznaczyles bo tak trzeba bylo:):P
            • Gość: Adusia ;) Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.echostar.pl 12.05.08, 13:03
              Hehe to dobrze bo już się zdenerwowałam ;) Dzięki ;)
            • Gość: Wiktosław Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:06
              no to już looz,ale co do matury to wiem że zdałem ale na ile to nie
              wiem...jakieś mdłe były te pytania... z podstawy blehh dziwnie
              pytania ułożone w niektórych zadaniach!!!
              • Gość: Asiulek Re: Arkusz Odpowiedzi IP: 83.1.81.* 12.05.08, 13:13
                zgadzam sie z TOba co do niektórych pytań;/ tak były sformułowane ze czytalam i
                nie wiedzialam co czytam.Ogolnie: tak sobie, bez rewelacji:/;/
                • Gość: Olga Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.greenlan.pl 12.05.08, 16:21
                  hyyym kilka pytań było banalnych i na pewno one wystarcza do zdania więc nie
                  martwcie się a te psychicznie sformułowane pytania nam w tym nie przeszkodzą:)
                  pozdrawiam
                  • Gość: michau Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.chello.pl 12.05.08, 16:53
                    Wydaje mi sie ,a jestem prawie pewien ,że to było oddychanie beztlenowe ,a nie
                    fermentacja alkoholowa. Fermentacja alkoholowa to była druga część tego schematu
                    ,a CAŁY schemat przedstawiał oddychanie beztlenowe ( oddych.beztlenowe =
                    glikoliza + fermentacja).
                    • mkarpala Re: Arkusz Odpowiedzi 12.05.08, 16:55
                      cały cykl to była fermentacja alkoholowa w ktorej wyróżnia się glikolizę i
                      przemianę pirogranianu w etanol
                    • mmadzia89 Re: Arkusz Odpowiedzi 12.05.08, 23:49
                      No własnie,ja też napisałam,że proces nosi nazwę oddychania
                      beztelnowego...ale w przykładowym rozwiązaniu arkusza procesy są
                      rozpisane...więc nie wiem jak będzie to zaliczane:(
        • Gość: Madzia matura biologia IP: 195.116.3.* 12.05.08, 13:02
          Piałam rozszerzoną i uważam, że nie była trudna. Spodziewałam się, że może coś z
          człowieka dadzą, a tu nic. Właściwie chodziło o to by myśleć i czytać dokładnie
          polecenia, a nie się domyślać. Były łatwe i trudne zadania, ale wszystko dało
          się jakoś powymyślać i zrobić. Zobaczymy jaki będzie wynik. Pozdrawiam maturzystów.
        • Gość: ana Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:03
          to była część dla egzaminatora...
        • ania7040 Re: Arkusz Odpowiedzi 12.05.08, 13:05
          to była część dla egzaminatora..
        • Gość: me?how Re: Arkusz Odpowiedzi IP: *.koba.pl 12.05.08, 16:19
          przy tej tebelce było napisane 'wypełnia egzaminator' jeżeli nie zauwazyłaś to w
          każdym arkuszu taka tabela była ;p ni eprzejmuj się. tylk w angielskim trzeba
          było kodowac odpowiedzi
      • Gość: marek Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:46
        ja pisałem rozszeszoną i uważam ze była prosta a tak faktycznie nic
        sie nie uczyłem
      • ania_nadzieja Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 13:40
        łoł, jakie zad 36 pod skrzydełkiem? xD
        ostatnie zadanie nie było przypadkiem o konkurencji i
        komensalizmie?/ no nie mówcie ze był tak jeszcze jakies nastepne
        zadanie xD zanczy mówcie jesli było:D Poozdrawiam:)
        hm, a tak nawiasem, chyba nie sama wiedza sie liczy, a wykorzystanie
        wiedzy w praktyce. Coz nam sama wiedza bez inteligencji? jesli
        mówicie cos o zakuwaniu po nocach ,to tzreba było historie zdawac:D
        nic sie nie uczyłam, a czuje, z e poszło mi b. dobrze:)Po to mamy
        mózg , zeby myslec a nie recytowac regułki bez zrozumienia...;] "
        Mysle, wiec jestem " moi drodzy:D zal mi kujonów xD
        • bananovyje Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 13:57
          chodzi o to żeby była równowaga między jednym a drugim, prawda?? bo przeciez musi byc jakies PiS na tym świecie??
          • Gość: micky Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:58
            rownowaga ?? pomiędzy czym ?
            • bananovyje Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 17:11
              pomiędzy czystą wiedzą a logicznym myśleniem+czytaniem ze zrozumieniem+łączeniem zdobytej wiedzy
    • Gość: [BOT]EnDrAkO Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:35
      ogólnie pffffffffffffff xD
      • Gość: Rozszerzona Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.tsi.tychy.pl 12.05.08, 12:38
        Rozszerzona była taka 'normalna'...
        Napisałam wszystko w niecałą godzinę...
        Zdać - zdam ^^"
      • Gość: wentula Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.pl 12.05.08, 12:39
        ojjj...myślałam ze będzie gorzej...strasznie sie bałam, bo nie uczyłam sie za
        bardzo;/ ale lusss...:) jestem zadowolona, ale oczywiście dowiemy sie mniej
        więcej o 15. będzie gut!!!
    • Gość: asiucha biola ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:37
      pisałam rozszerzenie z bioli :)w sumie to banał. mało zadan sprawdzających
      wiedzę... co mnie troche zdenerwowało:)
      • Gość: monika Re: biola ok IP: *.gprs.plus.pl 12.05.08, 12:40
        cooooo? to mial byc banal to bylo nie wiadomo co a nie matura
        sprawdzajaca wiedze z zakresu rozszerzonego z biologi z calych 3
        lat .... pierdoly totalne a nie zadania ...
    • Gość: DORIS Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.toya.net.pl 12.05.08, 12:38
      ja mysle, ze nie bylo zle:)
      Maturka nie byla az tak trudna...a to co bylo w arkuszu bylo do
      przewidzenia:P
      • Gość: monika Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.gprs.plus.pl 12.05.08, 12:44
        jesli chodzi o rozszerzenie to nic nie bylo do przewidzenia!!!! nie
        wiem skad urwali sie ci nauczyciele ktorzy to ukladali co oni
        chcieli sprawdzic ta matura umiejetnosc czytania ze zrozumieniem?
        sory to nie ten przedmiot chyba im sie arkusze pomylily ...
        totalne dno nic wiecej nie mozna o tym powiedziec
        przeszli samych siebie w ukladaniu pytan ....
      • Gość: Wiktosław Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:29
        Ej jaka choroba była z tych wyników badań moczu??
        • Gość: Asiulek Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 83.1.81.* 12.05.08, 13:33
          to powinna być cukrzyca. ja napisalam cukromocz i mam zle;/
    • Gość: Beata Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:40
      biologia podstawy były trudniejsze niż próbna. po próbnej
      spodziwełam się na maturze zupełnie czegoś innego a nie takie
      ogólniki same. nie wiem jak mi poszło zobacze po 15:)
    • Gość: evaa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:42
      a w sumie odpowiedziałam na wszystkie pyt. poza trzeba z genetyki
      chyba te trzy byly.. tego nie czaje..
      • Gość: 123 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:47
        zrobilem wszystko na rozszerzonej!
        ale jak to sie okaze :]
        • Gość: lizzz Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:50
          nie wiem mam mieszane uczucia... ubolewam nad tym ze trafilam na
          tyle biochemii o_O której szczerze nie lubie... ale coż nie powinno
          byc az tak zle... co nie wiedzialam to wymyslalam(oczywiscie w
          granicach rozsądku) moze egazminator bedzie wyrozumialy ;) i da
          przynajmniej 1pkt ;p
      • Gość: PatryssiaRybnik Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:00
        Matura byla do napisania..nie byla latwa ale trudna tez nie.
        Wkurzylam sie bo za duzo pytan ktore trzeba samemu wymyslec bylo a jak nie
        wpasujemy sie w klucz? to nie mamy punktów;/
        tyle sie uczylam a jakies pierdoły dali wrr;/
    • Gość: nadabb Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 82.160.208.* 12.05.08, 12:45
      ja pisalam rozszerzenie ...i musze powiedziec ze nie byla trudna;]
      sporo bylo z genetyki i enzymonogii ...az tak duzo wiedzy nie trzeba
      bylo miec ;] pamietam jedno zadanie trzeba bylo wymienic 2 tkanki
      zbudowane z martwych komorek i napisac ich funkje ...a i bylo
      trawienie zewnetrzne u grzybow ;]
      • Gość: monika Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.gprs.plus.pl 12.05.08, 12:48
        ona nie byla trudna ona byla beznadziejna
        • Gość: Natalia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.as.kn.pl 12.05.08, 12:56
          Jeśli chodzi o biologię rozszerzoną...to pisałam ją już drugi
          raz.... w porównaniu z zeszłym rokiem była trudniejsza ale jak wielu
          moich poprzedników już powiedziało ta matura była bardziej na
          wnikliwą analizę tekstów niż na wiedzę. Faktem jest że było dużo
          biochemii i genetyki a nic z organizmu człowieka...no ale cóż
          pytania na maturze mozna przyrównać do toto lotka:)
          • Gość: Maturzysta 2007 I bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:00
            ooo i bardzo dobrze ze była trudna :] hheeh wiem okropny jestem. Ale progi
            spadna np na medycyne!! <jupi> bo rok temu wszystcy mieli po 80 a teraz beda
            miec po 70 :)
            • Gość: Prog 240pkt ! Re: I bardzo dobrze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:03
              Tez licze na to... xD Medycyna, medycyna, medycyna.
            • Gość: Olka Re: I bardzo dobrze! IP: *.tktelekom.pl 12.05.08, 14:04
              taaa... ale jak Ci co sie nie dostali rok temu staną z Tabą w tym
              roku do rekrutacji to może nie być tak fajnie...
              Oni maja dobra sytuacje, bo nie musza nwet matury poprawiać, żeby
              dostać sie w kolejnych rekrutacjach.
    • Gość: Niuśka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:58
      Na podstawie było z tego co pamiętam:
      - zadanie prawda/fałsz do czterech pytań o białkach;
      - 2 przykłady przed czym chroni skóra;
      - dlaczego Murzyni w pn. USA maja problemy z syntezą wit. D;
      - zadanie dotyczące zginaczy i prostowników (który to który i opisać
      dlaczego ręka wraca do poprzedniej pozycji);
      - wykres do narysowania (zapotrzebowanie na kalorie dla kobiet i
      mężczyzn);
      - jak można wykorzystać w medycynie fakt że serce działa jeszcze
      kilka godzin po śmierci;
      - funkcja pepsyny i śluzu w żołądku;
      - krzyżówka genetyczna;
      - co się dzieje gdy kurczą się mięśnie;
      - wykres dot. zawartości melatoniny w organizmie (zmiany w cyklu dobowym i wieku);
      - 2 sposoby zapobiegania ubytkom kości i osteoporozie;
      - rola replikacji DNA w rosnącym organizmie;
      - czy jesteś za czy przeciw ustawie zakazującej handlu gatunkami zagrożonymi i
      czy jej wprowadzenie ochroni je - uzasadnij
      - zaznaczyć 2 cechy ekologicznego rolnictwa
      - 5 zdań charakterystyki, które trzeba było przypasować do: PARKU NARODOWEGO,
      PARKU KRAJOBRAZOWEGO, POMNIKA PRZYRODY i REZERWATU. - Pytanie którego w ogóle
      się nie spodziewałam!

Więcej już chyba nie pamiętam... Ale do najprostszych to ta maturka nie należała. :/
      • Gość: Adusia ;) Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.echostar.pl 12.05.08, 13:12
        -Dlaczego piramida żywieniowa wzbogacona jest o symbol człowieka
        wchodzącego po schodach.
        -Co oznaczają promienie w piramidzie żywieniowej.
        -dwie przyczyny odwodnienia organizmu
        przy jakiej grupie krwi matki i dziecka występuje konflikt
        serologiczny
        - jakie funkcje w trawieniu pokarmu pełnią mięśnie gładkie
        (mięśniówka)
        - udowodnij że kongres waszyngtoński pomaga w ochronie zagrozonych
        gatunków.
        - coś o roślinach bagiennych (torfowiska), jaką pełnią rolę
        - wykazać że dziecko pary (kobiety zdrowej bądź nosicielki oraz
        mężczyzny chorego na fenyloketonurię) może nie wykazywać objawów
        choroby.
        - jaki procent ma adenina guanina i tymina jeżeli cytozyna jest 37%
        - dopasowac odpowiednia definicję do rozłożenia skupiskowego
        Jeszcze takie pytania byly ale reszty tez nie pamietam ;)
    • Gość: mariola Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.dc.net.pl 12.05.08, 12:59
      A w tej chorobie może być cukromocz?;/ Ja wiem, że powinna być
      cukrzyca, a to jest raczej objaw ale może mi zaliczą?:D
      • Gość: Ediiiiii Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.centertel.pl 12.05.08, 13:03
        Rozszerzenie troche zaskoczylo. Myslalam, ze będzie coś z
        zoologii;pp Z botaniki to tylko troszkę o grzybach było a i zad dot
        tkanek roślinnych. A ogolnie bardzo dużo biochemii. Się okaże;pp O
        15:D
      • Gość: Asiulek Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 83.1.81.* 12.05.08, 13:06
        ja tez napisalam cukromosz, wieć jak myslicie uznaja????
        • Gość: martita Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:16
          mi sie wydaje że "cukromocz" nie uznają... tez to mi pierwsze przyszło na myśl
          ale choroba to przecież cukrzyca i tak wlasnie napisałam.
          • Gość: Kinga Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:25
            Cukromocz jest objawem cukrzycy, tak samo jak oecnosc cial
            ketonowych w moczu
            • Gość: budzik Ostatnie zadania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:26
              hehe a nie mówiłem że będzie awantura o te ukryte za zakładką zadania? ;)
              • Gość: Adusia ;) Re: Ostatnie zadania IP: *.echostar.pl 12.05.08, 13:37
                Kurde o co chodzi z tymi "ukrytymi" zadaniami? :(
                • Gość: xoo Re: Ostatnie zadania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:40
                  arkusz ma 16 stron. 15 było napisanych normlanie, potem (oglądając arkusz bez
                  rozwijania zakładki dla egzaminatora) była własnie karta egzaminatorkska i na
                  ostatniej stronie brudnopis. A tymczasem pod zakładką dla egzaminatora zaiły się
                  jescze dwa zadania. Trafiłem na nie tylko dla tego, że przez przypadek mi się
                  rozłożyła kartka
                  • Gość: Adusia ;) Re: Ostatnie zadania IP: *.echostar.pl 12.05.08, 13:44
                    Heh dzięki ;) Ja tego nie zauważyłam ;(;(:(
              • Gość: mouse Re: Ostatnie zadania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:45
                na jakim to poziomie były ukryte??
              • Gość: maturzystka;/ Re: Ostatnie zadania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:39
                Też tego nie zauważylam..Znaczy zauważyłam, jak już podchodziła do
                mnie babka z komisji, zeby zabrać prace;/ Porażka..;/
      • Gość: elka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:07
        nie wiecie czy na rozszerzonej w problemie badawczym moze byc "czy auksyny maja wplyw na pojawienie sie korzeni u rosliny?"
        Matura byla truuudna:/
        • Gość: Olka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.tktelekom.pl 12.05.08, 14:08
          raczej nie bo to jest wniosek
          Lepsze byłobu: Czy aksyny mają wpływ na wzrost i rozwój rośliny
          lub: Wpływ auksyn na wzrost i rozwój rosliny.

Ps. Problem badawczy okresla sie pytaniem lub równoważnikiem zdania,
          a wniosek zdaniem orzekającym (oznajmującum).
    • Gość: gaga Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 88.220.45.* 12.05.08, 13:03
      rozszerzenie strasznie trudne!!!! zero człowieka!! sama biochemia, genetyka i
      ewolucjonizm... chyba ci w komisji nienawidzą naszego rocznika;(
      • Gość: krysia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:07
        Moja mama dzwoniła właśnie do OKE w sprawie tych pytań "schowanych"
        pod arkuszem dla egzaminatora. Podobno to jest błąd w druku, bo tak
        być nie powinno. Przekażcie tym, ktorzy tych pytań nie zauważyli, aby
        dzwonili bezpośrednio do swoich OKE i składali zażalenie. Jest szansa,
        że te pytania zostaną unieważnione.
        • Gość: naatalia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.promax.media.pl 12.05.08, 13:12
          krysia mowisz ze jest szansa??powiedz mi dokladnie co ci mowili w
          oke???bo jesli jest szana to zaraz dzwonie...nie opiepsza mnie??
          niestety tez tak zrobilam i jestem strasznie wsciekla:/
          • Gość: krysia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:19
            Naatalia: dzwoń. Nie wiem, co zrobią, ale jedno jest pewne. Jakiś
            kretyn tak ułożył ten formularz. Nam powiedzieli, że to błąd i teraz
            moja dyrektorka jest na linii z OKE. Czekamy na wieści, ale zażalenie
            już piszemy. Nic to nie kosztuje przecież. Szkoda kurde tych 3
            pytań...
            • Gość: Asiulek Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 83.1.81.* 12.05.08, 13:22
              heh niezla maja tam organizacje! takie błędy zeby sie pojawiły na maturze???!!!
              wstyd! zdawałam podstawe i od was słysze tzn. czytam o tym.
              • Gość: Pytanie Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:27
                Powiedzcie Mi jaka odpowiedz mieliscie....

z tym moczem....
                cukrzyce ? i ten pierwiastek to jaki.....

jeszcze mnie zastanawia pytanie czy ktos pamietal z sresem co bylo abcd wogole
                kto co pamieta:)
                • Gość: ms Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:36
                  Ludzie!!!!!!!!!!!Jak mozna dopuscic do takiego bledu!!To skandal matura z
                  biologii powinna byc unieważniona! Kto z Was jeszcze przejechal sie na pytaniach
                  "ukrytych" pod karta odp egzam.???
                • Gość: mouse Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:37
                  ja napisalam cukromocz ...
                  • Gość: martita Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:40
                    no tym afroamerykańczyku napisalam że ciemne zabarwienie skóry tak chroni przed
                    promieniowaniem że promieniowanie nie dostaje sie do warstwy podstawnej naskórka
                    i są problemy z syntezą wit D
                    • Gość: Wiktosław Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:53
                      brzmi dobrze :)
            • Gość: naatalia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.promax.media.pl 12.05.08, 13:24
              no to apel do wszystkich zeby dzwonili do cke!!szczerze mowiac
              watpie bo z nimi chyba nie da sie wygrac ale masz racje trzeba
              sprobowac...:/ jesli moge to prosze odpisz mi co powiedzieli twojej
              dyrektorce bo jasie dodzwonic nie moge
              • Gość: krysia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 13:34