honeymed Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 16:02 HEJKA!jestem po sprawdzeniu odp. no i jednoznacznie moge pow ze zle zrobilam zadanie z enzymami- trawienie;//debil. no a z innymi hmmm... mam watpliwosci co do poprawnosci, moze ktos mi pomoze? 1. zadanie enzymu: napisaalam ze zapewnia aktywnosc enzymom dzieki utrzymaniu odp. pH- innego niz na zewnatrz komorki 2. neuroprzekazniki: napisalam ze moga pobudzac lub hamowac przekazanie impulsu( znane sa przeciez hamujace i pobudzajace neuro) 3. pytanie o to jak grzyby sobie radza:napisalam ze zyja w mikoryzie z drzewami, ze wiaza sie z korzeniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.180.wmc.com.pl 12.05.08, 16:06 Tez napisalam ze zyja w mikoryzie z roslinami,mnie sie wydaje ze to poprawna odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
honeymed Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 16:02 4. przy pozytywnych napisalam mikoryza ( prookcjonistyczne) a neg: helotyzm( antagonistyczne)ograniczona pula genów( to bedzie uzanane?)w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowana Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 212.160.86.* 13.05.08, 08:36 jak dla mnie to matura z biologii (rozszerzona) co raz bardziej przypomina maturę z polskiego, większość czasu nie zastanawiałam się jaka jest poprawna odpowiedź tylko co będzie w kluczu do tej odpowiedzi. Masakra, żadnego sprawdzania wiedzy tylko sama umiejętność czytania, a szkoda bo to obniża jej poziom. I po co się uczyć i lepiej iść na kurs szybkiego czytania, wtedy to nawet będzie można wyjść po 15 minutach:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:03 Pierwsza matura w której głównie liczyło się myślenie, oby tak zawsze. 3 błędy - 95% Treaz tylko chemia - oby podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viza Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:25 Długopis - 1 zł Krawat - 10 zł Zdana matura na 100% - bezcenna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WikaM Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.tczew.net.pl 12.05.08, 17:11 Daj Ci Boże żeby było tak jak sobie liczysz . Ja w zeszłym roku naliczyłam sobie podobnie, ponad 90% . Tyle że otrzymałam ... wynik ..."ciut" gorszy - 60 % . Pozostaje tylko płacz i zgrzytanie zębów. ;-( Moja rada , nie cieszcie się zbyt szybko , poczekajcie w spokoju do wyników . Lepiej zaskoczyć sie pozytywnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.j Odpowiedzi IP: *.lodz.mm.pl 12.05.08, 16:04 Nie wiem kto wypełniał te arkusze z przykładowymi odpowiedziami, ale tak troche nietak są sformułowane, i serio mogą kogoś w błąd wprowadzić. Pisałam biologę rozszerzoną. Jak dla mnie nie było źle. Nie trzeba było miec jakiejś super szczegółowej wiedzy, wymagało więcej myślenia. Podobało mi się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili88 Re: Odpowiedzi IP: *.tnp.pl 12.05.08, 16:07 zgadzam sie z toba ja pisalam podstawe i jak na mnie co sie nic nie uczylam byla prostawymagala glowy myslenia a nie pamieciowki z podrecznika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:06 ja nie wiem co za ludzie układają te matury, w zeszłym roku rozszerzona biola była 10razy prostsza, wtedy to był banał, łatwiejsza chyba niż podstawa, a w tym roku była normalna, jak to rozszerzona matura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycanoo Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:08 nom ja na podstawie od 64 do 72% ogolnie sie ciesze jak na 5 godzin nauki;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wi Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:09 83% z rozszerzenia :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:17 jakies 60 % jesli zalicza mi podobne odpowiedzi do tych w kluczu, moze wiecej % moze mniej... jestem zalamana i rozczarowana, skupilam sie na 1 i 2 klasie (rosliny, czlowiek, zwierzeta) a z tego praktycznie nic nie bylo! A jak byly to pytanie o jakies glupie rzeczy... no coz "juz za rok matura" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.aster.pl 12.05.08, 16:39 65- 75 % i co z moją psychologią? półtora roku nauki.. tylko kurw* marzeń ;( nie jestem głupia, mogłam się postarać... jedyna moja nadzieja, ze matma bedzie tak samo trudna jak wos, i, ze podbije sobie polskim i ang.... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
soninka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 17:46 o, ja podobnie jak Ty. ale mam nadzieję, że historia będzie trudna a matma prosta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyssawka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:58 no widzisz soniaczku, pocieszające jest to że WIĘKSZOŚCI źle poszło. Czym się tu przejmować kotku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzystka Nietypowa IP: *.profiline.pl 12.05.08, 16:11 Matura rozszerzona była nietypowa, dotąd nie spotkałam się z taką. Ogólnie nie sprawdzała ona wiedzy tylko logiczne myślenie i rozumienie tekstu czytanego. Wg. mnie przez tą nietypowość była dość trudna bo nikt takiej się nie spodziewał, że aż tak da do myślenia. No cóż czekamy na wyniki i zobaczymy jak to będzie =) ( chciało by się zawsze lepiej ) Powodzenia na kolejnych maturach =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Nietypowa IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 18:36 jestem na 4 roku studiów i teraźniejsza wiedza [ta zdobyta na ochronie środowiska] pozwala mi inaczej spojrzec na rozszerzenie. jak chciałabym pisać coś takiego - wnioskowanie z tekstu zamiast kilkustronicowej pracy. Bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: Nietypowa IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 18:51 W pełni z Tobą się zgadzam, w rzeczywistości prawie nie można było zastosować swojej wiedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikolaaaa Re: Nietypowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:57 baardzo nietypowa matura! gdzie roslinki,zwierzeta, fizjologia??pyta,m gdzie???w poprzednich arkuszach 60% to byla sama fizjologia czlowieka..uklady... a ta matura to jakies nieporozumienie. wstepnie licze na 75% Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka medycyny Re: Nietypowa- Spostrzeżenia IP: 213.227.126.* 12.05.08, 19:12 Zgadzam się wreszcie matura taka jak trzeba sprawdza inteligencję . Tylko teraz pytam dlaczego za tym nowym schematem sprawdzania wiedzy nie idzie reforma w nauczaniu... mało które bowiem liceum uczy myślenia, wyciągania wniosków z przyswojonej wiedzy, jestem studentką medycyny dla mnie po 3 latach syudiów to i owo się zapomniało ale nauczyłam sie myśleć ta matura wygląda na banalną trzeba tylko pomyśleć, zrobiłam ją w 15 min i zastanawiałam sie tylko przy podaniu jeszczee jednej tkanki martwej, zapomniałam o sklerenchymie . Natomiast moja siostra która dzisiaj ją pisała stwierdziła ze była trudna i ją rozumiem, niestety prawda jest taka ze choćby jeszcze z miesiąc uczyła sie z tych książek i tak by to nie wiele dało bo nie wiedzę ksiązkową ona sprawdza. Jak zwykle w Polsce cele i założenia naprawdę genialne tylko za tym nie idą w tym konkretny przypadku zmiany w systemie nauczanie nauczyciel W LICEUM Z PRZYKROŚCIĄ MUSZĘ STWIERDZIĆ W WIĘKSZOŚCI JEST OD EGZEKWOWANIA WYKUTEJ WIEDZY nie dziwi mnie więć, że nawet dla tych 5-tkowych uczniów ta matura jest trudna i dziwna. teraz prawda jest taka ze próg w tym roku bedzie nizszy na studi adostana sie ci co przeczekali z tamtego roku o ile wiem były wysokie progi jeśli chodzi o akademie medyczne, a Wy którzy się uczyliście a nie wyszło no cóz takie życie nie ma sprawiedliwości a to dopiero początek egzaminu dojrzałości powodzenia wszystkim tegorocznym maturzystom nie załamywac sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Pytanie rozszerzona::::::::::::::::: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:13 Mam pytanie co do niektorych moich odpowiedzi... Zad.3. napisalam naczynia tkanki przewodzącej (nienapisałam ze należą do drewna) Zad.4. Nie pisałam o środowisku kwasowym Zad.7. Niby dobrze, ale brakuje tego "około" Zad.13. 1. mikoryza 2. grzybica Zad.25. c) napisałam tylko wycinanie intronów Zad.32. a) napisałam ustabilizowana ilość ludzi.... , a nie zmniejszająca się Jak myślicie, co mi z tego zaliczą? Bo resztę chyba mam dobrze... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: Pytanie rozszerzona::::::::::::::::: IP: *.daminet.pl 12.05.08, 16:37 to co ci zalicza, a czego ci nie zalicza to loteria. Trzeba trafic odpowiednim okresleniem w klucz, a poza tym trafic na ludzkiego egzaminatora, itp :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medycy Re: Pytanie rozszerzona::::::::::::::::: IP: *.toya.net.pl 12.05.08, 16:47 koleżanko z ta grzybica to przesadziłas troche. tak mówiąc szczerze to miliście trudniejszą mature niż my w zeszłym roku, wiec progi na medycyne pewnie spadną,a jest tez duzo osób które miały ponad 200pkt. i się nie dostałyrok temu. beda one startować w rekrutacji razem z wami wiec mozecie miec problemy z dostaniem sie na studia:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biolog Re: Pytanie rozszerzona::::::::::::::::: IP: *.san.airbites.pl 12.05.08, 20:16 biologia to jak powtarzam ciągle moim uczniom NAUKA ŚCISŁA!!!! a zgodzisz się, że są dwie tkanki przewodzące, jedna złozona z kom martwych, druga z żywych? ( to samo dotyczy wzmacniających). I od kiedy grzybica to stosunek między populacjami?:) na szczęście nie jestem egzaminatorem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Pytanie rozszerzona::::::::::::::::: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 22:40 Owszem zgodzę się, że są 2 tkanki przewodzące. Drewno - ma komórki martwe i łyko żywe, z tym że do drewna zalicza się: naczynia i cewki, a do łyka komórki sitowe i rurki sitowe. Więc naczynia tkanki przewodzącej są martwe...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mol Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:17 Zdawałam podstawę, w sumie prosta, tylko mało konkretna... Głupie pytania z ekologii i profilaktyki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 91.123.212.* 12.05.08, 16:23 Co za kretyn pisał te rowiązania?! W 15 nie odpowiedział na pytanie, tak samo w 10 a w 18 na bank ma bład. Nieźle że taka matura przerosła dziennikarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 87.205.144.* 12.05.08, 16:34 to nie dziennikarze pisali te odpowiedzi, oni je ściagneli ze strony CKE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:43 dlaczego niby 18 zle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolas Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.toya.net.pl 12.05.08, 16:50 tak mówiąc szczerze to miliście trudniejszą mature niż my w zeszłym roku, wiec progi na medycyne pewnie spadną,a jest tez duzo osób które miały rok temu ponad 200pkt. i się nie dostały . beda one startować w rekrutacji razem z wami wiec mozecie miec problemy z dostaniem sie na studia:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 16:57 Pisałam maturę w tamtym roku banał był jak cholera i dlatego progi były bardzo wysokie na studia, wiele osób miało podobne wyniki, dlatego za prosta matura jest o wiele gorsza niż ta o trudniejszym poziomie, bo jeżeli człowiek uczył się porządnie i systematycznie to będzie miał dużo procent, a nie tak jak w tamtym roku , kiedy to ludzie mieli średnio po 80%, po drugie wirzcie mi studia medycznie są cholernie ciężkie, zabierające mnóstwo czasu i siedzenia nad książkami dosłownie zakuwając prawie każdego dnia ,aby zaliczyć kolokwia których jest średnio 5-10 w tygodniu z każdych ćwiczeń i seminariów, nawet zdarza się że plan tak jest ułożony że piszę się w ciągu dnia 6 kolosów i jeśli nie potraficie się nauczyć na głupią maturę to co dopiero na studiach zrobicie. Dodam ,że jestem na Farmacji na ŚLUmie i właśnie zrobiłam sobie przerwę w nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:06 Please, mógłby mi ktoś wysłać na maila odpowiedzi z rozszerzenia? Bo coś mi strona gazety szwankuje. Mój mail: arciofag@poczta.onet.pl z góry dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józef Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.chello.pl 12.05.08, 17:08 to że ktoś się uczył wcale nie znaczy, że będize miał dużo %. Ja byłem obryty do tej matury, a poszło kiepsko... IMO pytanie niejasne, bo same zagadnienia wcale nie takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuna Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:09 dlatego nigdy nie zrozumiem, czemu ludzie napalają się na medycynę XD że niby prestiż :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ang Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.msk.net.pl 12.05.08, 17:38 w 18 to chyba powinno być do AIDS I i II oba według mnie pasują. W 10 też a nie zawiera odpowiedzi :/ Beznadzej mogli by normalny klucz wstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
bananovyje Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 17:07 Wychodzi mi coś poniżej 80% czyli jak dla mnie do bani. Wczoraj pisałem sobie maturke próbną z zeszłego roku, w której więcej trzeba było wiedzieć, a nie tylko pisać jakieś wywody o Aborygenach albo czytać ze zrozumieniem i mi wyszło 90%. Ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:13 a Ty pewnie na lekarski sie wybierasz?? Mimo wszystko lekarz powinnien umiec logicznie myslec i czytac ze zrozumieniem.. bezmyślnie wykuc sie to nie sztuka (nie mam Cie tu na mysli:P) według mnie rozszerzenie bardzo interesujące i zgodne z moimi zainteresowaniami.. zero zoologii i cżłowieka a tego w ogóle nie powtarzałam.. fuksiarsko :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.CNet.Gawex.PL 12.05.08, 17:18 nic tylko sie powiesic!! Mamo tato dalem dup y ide sie wieszac nie dostane sie na studia ktore wybralem ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.08, 17:26 dddd - wieszam sie z Toba ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehemm Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:20 Rok temu wszyscy sobie liczyli po 90 ale okazlo sie ze klucz byl strasznie surowy i czepiali sie kazdego slowa, co do medycyny to ja probowalam rok temu i sie nie dostalam, w tym roku licze ze wystarcz ok 210 pkt z fizyka i dostana sie osoby ktore startowaly juz rok temu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:28 Dlaczego na lekarski na slam i do poznania nie biora fizyki? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
bananovyje Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 13.05.08, 16:51 Na lekarski nie, ale chodzi o to z chemii mam znacznie gorsze wyniki bo przez polowe liceum mi sie nie chcialo jej uczyc i teraz chcialbym sobie biologią podciągnąć punkciki na te studia na które biol i chem się liczą a przecież na zdecydowaną większość się liczą oba. Jak wyjdzie ch..owo to się wieszac nie będe bo sam na wszystko pracowalem:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:13 dla mnie matura ta byla bardzo trudna.Pomimo tego ze dosc dlugo siedzialam na ksiazkami chodzilam na korki bo na lekcji babka nam nie wykladala tylko mielismy sobie sami czytac ksiazke mialam problemy z rozwiazaniem zadan.Jestem zalamana! genetyka byla banalna ale te niektore zadania to nie wiedzialam jak sie mam za nie zabrac.A pisalam rozszerzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amorous_a Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.n.INTELINK.pl 12.05.08, 17:19 również słabo stałam ze zwierzątek i człowieka, najlepiej miałam opanowany podręcznik operonu do trzeciej klasy (genetyka, ewolucjonizm) jak się okazało bardzo przydatne:) poszło mi w miarę...chociaż liczyłam na więcej, zrobiłam bardzo dużo głupich błędów w zadaniach typu Aborygeni, zależność odławiania ryb a warunków oświetlenia i inne takie, ogólnie cieszę się, że mogę już schować książki od bioli, bo od września się uczyłam...DOŚĆ! jeszcze ustne i WAKACJEEEEEE, a co do tego całego zamartwiania się to proszę wrzućcie trochę na luz, przykładowe rozwiązanie to jeszcze nie klucz a wasze szacowane wyniki mogą okazać się całkowicie różne od tych, które ujrzycie w czerwcu...pozdrowienia i powodzenia dla wszystkich maturzystów! a zeszłoroczni niech nie robią nam konkurencji:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 021289 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 195.116.42.* 12.05.08, 17:28 Podstawowa, moim zdaniem byla taka sobie, probne byly banalne, a ta nalezala do tych srednich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Ile macie procent (na oko:P)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:29 Ja mam na rozszerzeniu w przedziale 65-75 % minimum, nie sadze zebym miala więcej. Myslicie ze wystarczy by dostac sie na krakowskie AGH (inzynierie biomedyczna) w 2 lub 3 rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aronaldo Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.centertel.pl 12.05.08, 17:27 Maturka luzik straciłem max 2pkt to mam jakieś 97%, a więc całkiem nie źle. Najwięcej problemów sprawił mi operon tryptofanowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amorous_a Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.n.INTELINK.pl 12.05.08, 17:30 to pewnie też na medycynę startujesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia1112 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.proton.net.pl 12.05.08, 17:40 ja jestem zalamana.... poswiecilam - tak jak wiekszosc osob piszacych na tym forum mnostwo czasu na nauke i biologi... i wszystko poszlo na marne bo jakis ... mial kaprys nie dac zadnego zadania z botaniki, zoologi i czlowieka? ... ;/ matura byla duzo trudniejsza niz w zeszlych latach a tylko dlatego ze w klucz bedzie sie bardzo trudno wstrzelic, ponad 80% mam na pewno ale o stomatologii moge zapomniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzzzzzzz Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:31 i ch.. Ci w oko'/ ku.. uczyłam sie 3lata.. ZAWSZE mowili uczcie sie książkowo, pod mature i co?????????? 40%? 45? gdzie sie dostaje?nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 158.75.59.* 12.05.08, 17:37 Trudna była... Mam tylko 80 -85 %... Ale jak napiszę chemię na te 90 i fizę na 70 to jestem na pewno na lekarskim lub lekarsko-dentystycznym :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiota skończony Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.lukman.pl 12.05.08, 17:40 Ale jaja, mam 11 punkty z podstawowej matury, jak myślicie zdam???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Błąd w tych rozwiązaniach czy mi sie wydaje ? IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 17:36 Odnośnie lizosomów. Nie znalazłem w żadnym źródle ,żeby w lizosomach zachodziło trawienie, trawienie następuje gdy lizosom połączy się z innym pęcherzykiem zawierającym pokarm, powstałym w skutek fagocytozy, lub po pęknięciu i uwolnieniu enzymów trawiennych z lizosomu. Co wy na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acetylocholina Re: Błąd w tych rozwiązaniach czy mi sie wydaje ? IP: *.149.246.26.zdnet.com.pl 21.05.08, 08:53 ja uważam, że to zadanie o sposobie odzywiania sie grzybów też było nie do końca sprecyzowane...przeciez mikoryza tez jest bądź co bądź sposobem na zdobywanie pokarmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomaszD Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.chello.pl 12.05.08, 17:36 O to jest moja odpowiedz:: matura byla zrobina za przeproszeniem na odwal. A o to jeden powod = slimak.onet.pl/_m/matury/pytania/mat_2003/biologia/a2.pdf Prosze sobie przejrzec zadania 26,27,29,49 (mowa o zakresie rozszerzonym) A gdzie taki wazny dzial jak czlowiek ??... To nie matura z biologii tylko z chyba z czegos innego.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.lukman.pl 12.05.08, 17:48 ale wstyd mam 11 punkty, zdałem czy nie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepewnaa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:51 Zobaczymy co bedzie to bedzie. Na medycyne powinno byc lekko w tym roku:) w koncu tyle uczelni zrezygnowalo z fizykii ( czyt. Katowice <JUPI> ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.lukman.pl 12.05.08, 18:00 73% będe miał, destanę się gdzieś na studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acetylocholina Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.149.246.26.zdnet.com.pl 21.05.08, 08:51 a gdzie jeszcze nie trzeba zdawać fizyki oprócz Katowic i Poznania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:52 przykro mi ale nie 11/60 Odpowiedz Link Zgłoś
soninka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 17:54 hahaha. no to już wiem czemu niektóre zadania wydały mi się dziwnie znajome. rozumiem, że z matematyki jest powiedzmy 30 typów zadań, ale tu mogli by się bardziej postarać... to po prostu śmieszne. człowieka nie ma bo teoretycznie jest w podstawie i oczywistą oczywistością, jest to, że ten kto rozszerza zna materiał podstawy. tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaa Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:57 eee.. nie? to nie jest tak ze człowieka nie ma na rozsz....;) słuchaj powinni nam zrobić mature Z CAŁEJ wiedzy 3lat. A jak oni dowalili takie coś, zniszczyli mi marzenia bo na moje miejsce wejdą osoby z tamtego roku które z bioli miały po 78% i sie nie dostały (a ja bede mieć 50 czy 60) to teraz moge szukać pracy... a niby b obra uczennica...świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomaszD Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.chello.pl 12.05.08, 18:01 Pewnie ze rozszerza, ale czy nie wydaje Ci sie, ze ta matura to jest smiech na sali ? Idnetyczne zadania w 2003 roku bylo 23 zadania na rozszerzeniu z tego 4 zadania byly na tej (~18% tamtej matury)A co Do CKE to nawet im sie niechcialo pozmieniac zadnych danych i nawet tresci polecen - zalozmy zadanie 29 slimak.onet.pl/_m/matury/pytania/mat_2003/biologia/a2.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myrmica Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.08, 18:06 Wchodzę na forum a tu wielkie przerażenie. Mówię sobie a zobczymy... wydrukowałam, rozwiązałam i sprawdziłam... i co?? 59/60 jeśli oczywiście trafiłabym w klucz. Dodam tylko że jestem w 2 klasie i uważam że matura była łatwa. Może nie aż tak jak w tamtym roku ale łatwa. Podobna mogłaby być w przyszłym roku :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hotpotatoe Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.stella.net.pl 13.05.08, 10:40 ciekawa jestem jak to możliwe... jeśli jesteś w 2 klasie, to nie moglaś mieć jeszcze genetyki, a operon tryptofanowy należy do genetyki. ciekawa jestem bardzo skąd to wiedzialaś... baaaaaaaardzo zazdoszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
dolichoderus Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 13.05.08, 23:29 nauczyciele w różnej kolejności realizują program i genetykę właśnie skończyliśmy ;) a poza tym w zadaniu z operonem kompletnie nic nie trzeba było wiedzieć.. wystarczyło uważnie przeczytać tekst bo wszystko w nim było. Ta matura przede wszystkim sprawdzała zdolność logicznego myślenia i umiejętności, wiedzę niekoniecznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Czy zaliczą? (rozszerzenie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 17:57 Zadania, których nie jestem pewna: W zad.2 napisalam, ze blona otaczająca komórkę umożliwia kontakt ze środowiskiem zewnetrznym, natomiast ze na blonach wewnętrznych mogą zachodzic rozne procesy (podalam przyklady). W zadaniu 3., gdzie trzeba bylo podac przyklady tkanek martwych wpisalam: korek i naczynia (ktore zawsze sa zdrewniale i wiadomo, ze chodzi o drewno). Zad.4 w a)Napisalam, ze w lizosomie zachodzi synteza hydrolaz:] Zad.7 podalam dobre nazwy makrocząstek, ale w enzymie I i II odwrotna kolejność (ile stracę punktów?) Zad. 9 wpisalam, ze chodzi o fermentacje, podalam jej znaczenie, ale nie uwzglednilam slowa "alkoholowa" Zad 12. Grzyby wchozą w mikoryzę z dzrewami, czerpią od nich potrzebne sole mineralne i wodę. Zad 13. 1. symbioza 2. komensalizm W dalszych zadaniach tez mam jakies bledy, ale jestem ich bardziej pewna. Bede wdzieczna za odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Czy zaliczą? (rozszerzenie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:15 -za zad 7 dostaniesz 1 pkt, -9 no miało byc "pełną nazwę" -12 składniki ze środowiska, a nie z drzew ;) a reszty sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Twój stary Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.p4.InterArena.pl 12.05.08, 17:58 CKE to k,u,r,w,y i z,l,o,d,z,i,e,j,e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.promax.media.pl 12.05.08, 18:00 matura probna to byl pikus w porownaniu z tym. W rozszerzeniu nie liczyla sie tyle wiedza a inteligencja i myslenie. Ja raczej nie jestem zadowolona z przypuszczalnego wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddddddddddd Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.lukman.pl 12.05.08, 18:11 73% wystarczy na studia????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:17 ale jakie studia? na pielegniarstwo spokojnie wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:17 73% wystarczy, ale zalezy na jakie chcesz sie dostac. Ja tez szacuje taki wynik u siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
maria416 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 18:12 jestem rozgoryczona tą maturą nikt się nie spodziewał takiej ;/ teraz to mogę zapomnieć o weterynarii dzieki temu i startować za rok może będzie łatwiejsza, ale z moim szczęściem to nigdy nie wiadomo ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:24 Ja zdawałam podstawę. Myślę,że nie była taka trudna. tzn ja oczywiście zrobiłam błędy na głupich i łatwych pytaniach ale i tak nie powinno być żle - 70% chyba będę mieć , a mi to wystarcza - idę na germanistykę. Trzymam kciuki za wszystkich, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dolichoderus Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 18:16 Nie przesadzajcie. Jestem w 2 klasie wydrukowałam i zrobiłam waszą maturę tak sobie, bo chciałam zobaczyć co mnie czeka w przyszłym roku. Sprawdziłam i wynik 59/60... oczywiście jeśli załapałabym się na klucz bo z tym może być różnie. Jeśli ja będąc w 2 klasie i nie powtarzając nic jestem w stanie osiągnąć taki wynik to matura chyba nie mogła byc trudna, prawda?? Nie była aż tak łatwa jak rok temu, ale nie była trudna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasanka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 19:18 dziewczyno, ćiebie to chyba p,o,p,i,e,r,d,o,l,i,ł,o!!! Ja uczę sie bardzo dobrze i z biologią też nigdy nie miałam problemów tym bardziej,że przez całe 3 lata uczyłam sie systematycznie więc czułam się mocna idąc dzisiaj na egzamin, i co? NIc. Bo według mnie była to najtrudniejsza matura od 2001 roku. Jak nie wierzysz to wejdź na www.arkuszematuralne.pl i zrób sobie wszystkie to może zmienisz zdanie. I nie bądź taki pewny siebie bo może Cię to zgubić. A tak wogóle to przechwalanie się jest tu trochę nie na miejscu, kiedy wszyscy po maturze tacy zestresowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studenta Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.srg.vectranet.pl 13.05.08, 19:55 Gdy byłam w 2. klasie też wielu rzeczy nie wiedziałam i maturkę taką jak ta "pykałam na 90% spokojnie" ... tak mi się wydawało... Polecam dogłębną lekturę komentarzy do zeszłorocznej matury na stronie OKE lub CKE ... wierz mi, zdziwiłabyś się... ja w zeszłym roku po sprawdzeniu sobie swojej matury byłam pewna na 80% myślałam "Hm.. dobry egzaminator, będzie jeszcze więcej" ... myliłam się :) miałam 67% !! Zrozum! Moja nauczycielka z biologii powiedziała, że jeden wyraz nie taki w całej kilku zdaniowej odpowiedzi skreśla Ci zadanie! i koniec! 0 punktów :) Przykład - Matura 2007 - pytanie o proces "utlenianie biologiczne" napisałam "oddychanie komórkowe" ... no logiczne by się wydawało, ale to nie to samo, mimo, że w "Biologii" Villeego!!!! są to terminy zamiennie, czyli jedno oznacza to samo co drugie! Okazało się, że w kluczu uwzględniają odpowiedź "utlenianie biologiczne, oddychanie tlenowe" ale "oddychanie komórkowe" to już nie to samo! Więc pytam się: czym mam się kierować, skoro książka napisana przez profesorów amerykańskich, wprowadza nas w błąd :) odpowiedź: żal!! Odpowiedz Link Zgłoś
dolichoderus Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 13.05.08, 23:36 Ale doskonale zdaję sobie sprawę z całej głupoty tego klucza dlatego napisałam że o ile wbiłabym się w klucz bo z tym zawsze może być różnie... ale nie umiałam zrobić tylko 1 zadania... matura trudna nie była, inna sprawa że klucz jest po prostu beznadziejny wszyscy o tym mówią... Odpowiedz Link Zgłoś
anatema1 UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami 12.05.08, 18:23 UWAGA! zadanie 7, które polegało na analizie wykresu z optymalnym pH enzymów jest niepoprawnie sformułowane! polecenie brzmi: Uzupełnij poniższą tabelę, podając optymalne pH działania każdego z enzymów (I, II i III) oraz nazwy makrocząsteczek, które są trawione przez te enzymy w ZOLADKU lub DWUNASTNICY człowieka. następnie są enzymy: jeden działa w pH=2, drugi w pH=8, trzeci w pH=7. i mam pytanie: gdzie w żołądku i dwunastnicy, bo tylko takie mozliwości podaje treść zadania, JEST PH 7? takie pH jest w JAMIE USTNEJ, gdzie jest amylaza ślinowa, która, istotnie, trawi POLISACHARYDY, jak podano w rozwiązaniu, w pH ok. 6,5-7. tylko że pewnie w treści polecenia zapomnieli tego dodać i był do wyboru tylko zołądek i dwunastnica. a w obu tych odcinkach przewodu pokarmowego NIE MA takiego miejsca, gdzie odczyn byłby obojętny. żołądek = środowisko kwaśne dwunastnica = zasadowe Te osoby, które przeczytały polecenie po kilka razy, uważnie i wnikliwie, miały duzy problem... te, które nie przeczytały uważnie, napisały dobrze, nie zwracając uwagi, iż w treści zadania nie było mowy o jamie ustnej. mam zamiar napisać do Gazety i do CKE. chyba że się mylę...?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:33 tez to zauwazylam i przy ph obojetnym postawilam kreske;) jej gdyby to bylo dobrze, 2 punkt wiecej to tez duzo;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.08, 18:37 Masz rację. Też się nad tym zastanawiałam i z tego co pamiętam źle uzupełniłam pierwszy podpunkt. No cóż "cudowna" jest tegoroczna matura: na wosie błędy, tu błędy, jeszcze się okaże, że na polskim też były :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ang Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami IP: *.msk.net.pl 12.05.08, 18:38 Ja się pod tym podpisze bo miłam z tym problem zaznaczyłam wkońcu na odwrót i dwa punkty poszły w sina dal :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiawino Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:34 Gość portalu: ang napisał(a): > Ja się pod tym podpisze bo miłam z tym problem zaznaczyłam wkońcu na odwrót i > dwa punkty poszły w sina dal :/ ja zrobiłam dokładnie to samo, na szczęście to jeden z niewielu moich błędów. ogólnie to na pewno straciłam 5 pkt, reszta zależy tylko od sprawdzającego, ale i tak powinno być ok :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakobsr3434 Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:49 Zgadzam sie z tym w 10000000000% ja napisałem ze w pH 7 to lipazy ale tak naprawde to zgłupiałemi chcialem wsdtac i juz wyjsc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami IP: *.traco.pl 12.05.08, 19:01 Własnie też mi sie to nie zgadzało!!! i holera ja napisałam ze w ph 7 tłuszcze a w ph 8 cukry. kurcze bo pomyslałam sobie ze to chyba wszystko jedno skoro jest to dwunastnica a przecież w operonie jest napisane że (str115 schemat) jelito cienkie ph 7,1-8,5 !!!!! przy cukrach i na 117 przy tłuszczach!!! cholera jestem zła bo jeśli mi tego nie uznaja to przecież wyjdzie na to ze w ksiązkach piszą bzdury;/!!! co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carrent Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami IP: *.chello.pl 12.05.08, 19:21 wg mnie tez nie ma bledu: w zoladku jest pH 2 i trawione sa bialka w dwunastnicy jest pH od 7.1 ( trawienie weglowodanow ) do 8.0 ( trwaienie tluszczy ) wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
blackaneta Wg mnie nie ma błędu... 12.05.08, 19:18 pH w dwunastnicy to 7,1 - 8,5. I chodziło o amylazę trzustkową ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bananovyje Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami 13.05.08, 16:59 Ja mam dwie wątpliwości. Po pierwsze, czy uznają mi gdy napisałem pod jedynką polipeptydy zamiast białek, a pod trójką zamiast peptydy i tłuszcze napisałem tylko lipidy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swik Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 22:11 to ja podobnie zrobilem, z tymi polipeptydami CI zalicza. ja tez przy ph8 nie wpisalem bialek, tylko tluszcze same a i przy ph7 dalem cukry, a nie polisacharydy (a nie wszystkie cukry to polisacharydy) co o tym myliscie, zalicza? Odpowiedz Link Zgłoś
emi-19 Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami 13.05.08, 22:43 mam taką sama sytuacje tez wpisalam przy ph 8 tluszcze, a przy 7 cukry. I sie zastanawiam czy tak moze byc. W koncu za to zad byly az 3 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damek Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami / cukry??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 23:41 mam ten sam problem. npisalem cukry tluszcze(bez peptydow). czy to sie bardzo rozni w tym zadaniu od polisacharydow, trzeba bylo dodac peptydy??? Odpowiedz Link Zgłoś
bananovyje Re: UWAGA! BLAD w zadaniu z enzymami 14.05.08, 11:13 acha, nawiasem mowiac w jamie ustnej trawiona jest tylko skrobia, przynajmniej wg mojego podrecznika wiec wielocukry, czy polisaharydy to moze byc zbyt szerokie pojecie, szczegolnie przy owianym złą slawa kluczu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ocia Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 89.231.205.* 12.05.08, 18:23 jak myslicie czy trafiłam w klucz? zad 28 poziom podst, moja odp: trofowiska podczas suszy mogą dostarczyć wody innym zbiorowiskom roślinnym. zad 30 moja odp:Konwencja moze spowodowac ze legalnie przwozone zwierzeta do innych krajow znajda lepsze warunki do zycia i zwiekszy sie ich rozrodczość-dobre co nie? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 21:08 Nie jestem przekonana, że w konwencji waszyngtońskiej, chodzi o znajdywanie lepszych warunków do rozwoju zwierząt zagrożonych,ale o radykalne zmniejszenie ich eksploatacji poprzez zakaz handlu, czy też wywożenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 21:13 po prostu nie moge sie powstrzymac jasne ze jak sobie czlowiek obejrzy te odpowiedzi to sie mniej wiecej wszystko zgadza z tym ze klucz jest taki ze jak pewne slowa sie nie pojawia w odpowiedz to jest zle i to jest okrutne przyklad zadanie z mutacjami ja np wszystko opisalam a nie dopisalam ze moze to wywolac chorobe genetyczna wiec daje sobie reke uciac ze dostane zero drugi przyklad napisalam rola fermentacji pozyskiwanie energii uzytecznej biologicznie szkoda ze nie dodalam ze w warunkach beztlenowych ktos powie ze jestem glupiutka bo chce miec odpowiedzi slowo w slowo ale mowie wam ze jak sie ma inaczej to tna punkty rowno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lampi Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 83.168.106.* 12.05.08, 18:30 ani łatwe, ani trudne a prawde to pokaze nam dopiero 30 czerwca i klucz odpowiedzi. wszystko praktycznie na myślenie i umiejętność czytania, ale to chyba właśnie najbardziej dobija :P pytania ogólnie proste, ale skoro pytania proste to pewnie klucz będzie ostry :] nie ma jednoznacznej oceny tej matury :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karas Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:38 mysle, ze w tym zadaniu tez byl blad, przy srodowisku obojetnym zostawilam puste miesjce;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathrina.pl Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:45 matura biola rozszerzona była trudna, nawet bardzo, ale jak zobaczyłam model odpowiedzi trochę mi ulżyło:)ale uważam że i tak była to najtrudniejsza ze wszystkich do tej pory, taka na żywą, wkutą wiedzę, a mało na logikę...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobs89 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:59 Czy ktos napisał przy pH 7 lipaze?? w ogóle to tam są błędy:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pavlinka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 19:38 no ja tam napisałam :) i przy 8 napisałam cukry. Przynajmniej tak było w vademecum operona,że glukoza rozkładana jest w ph równym 8 i tak samo maltoza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie lubie cke Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 21:16 napisalem dokladnie tak samo ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sniezka Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:50 hmm wcale nie było łatwe a odp są dwuznaczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Jak byscie to ocenili? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:59 Zadania, których nie jestem pewna: W zad.2 napisalam, ze blona otaczająca komórkę umożliwia kontakt ze środowiskiem zewnetrznym, natomiast ze na blonach wewnętrznych mogą zachodzic rozne procesy (podalam przyklady). W zadaniu 3., gdzie trzeba bylo podac przyklady tkanek martwych wpisalam: korek i naczynia (ktore zawsze sa zdrewniale i wiadomo, ze chodzi o drewno). Zad.4 w a)Napisalam, ze w lizosomie zachodzi synteza hydrolaz:] Zad.7 podalam dobre nazwy makrocząstek, ale w enzymie I i II odwrotna kolejność (ile stracę punktów?) Zad. 9 wpisalam, ze chodzi o fermentacje, podalam jej znaczenie, ale nie uwzglednilam slowa "alkoholowa" Zad 12. Grzyby wchozą w mikoryzę z dzrewami, czerpią od nich potrzebne sole mineralne i wodę. Zad 13. 1. symbioza 2. komensalizm W dalszych zadaniach tez mam jakies bledy, ale jestem ich bardziej pewna. Bede wdzieczna za odpowiedzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6h Re: Jak byscie to ocenili? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:58 grzyby pobierają substancje odżywcze, a dostarczają wodę i sole mineralne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Jak byscie to ocenili? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 21:30 Kurcze no oczywiscie, ze tak. Jesli ja to napisalam na maturze to ekstra...:-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.enterpol.pl 12.05.08, 19:00 Ile % liczycie ja 92-98 maturka banalna wogóle wiedzy nie sprawdzała wszystko z wykresów i z tekstu można było robić. Wybieram się na medycynę jest ktoś podobny?? Badam konkurencję ;d. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobs89 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:02 ja np napisałem przy tych neuroprzekaznikach o tym ze mogoa one hamowac lub pobudzać przepływ impulsu i czumu to ma byc zle?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:11 Jacobs89 - ja tez napisalam w tych neuroprzekaznikach, ze moga zmieniac potencjal elektryczny i wplywac na szybkosc przewodzenia impulsow. Ale nie wiem czy to dobrze:-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobs89 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:22 a przy tym pH co napisałes?? bo ja teraz zglupialem. Ja przy pH 7 mam tłuszcze a przy 8 skrobie Odpowiedz Link Zgłoś
das-das Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 12.05.08, 19:31 no to chyba troche nie trafialas, bo cukry(skrobia) w pH 7, tluszcze w pH8 a te bialka w 2, ale mimo wszystko uwazam, ze jest blad bo jednak w jelicie cienkim zachodzi trawienie krotszych lancuchow cukrowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iloo Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:36 a kiedy bedzie klucz z oke czy skad? ten ktory zrobia ci ktorzy maja sprawdzac mature?gdzie on bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn kiedy klucz z oke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:41 kiedy bedzie klucz z oke? Odpowiedz Link Zgłoś
adalfire Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? 13.05.08, 18:11 W tych neuroprzekaźnikach chodziło raczej o to że przekazują impulsy elektryczne na końcowych synapsach... ale inne odpowiedzi pewnie w kluczu tez sie znajda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka... Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: 85.202.111.* 12.05.08, 19:02 Poszło tragicznie...nie wiem w ogole o co chodzi...pytania z kosmosu chyba zostały wzięte...w tamtym roku było prostrze...nie wiem czy przez ta biologie zdam mature... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobs89 Re: Jak poszła matura z biologii? Co było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:06 po prostu tragediiaaaaaaaaa!!!!!! ale z tym pH to niezle dowalili, skąd oni takie informacje wzielii??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:26 w zadaniu z roslinami swiatlo i cieniolubnymi napisalam, ze jest to roslina swiatlolubna bo pod wplywem silniejszego natezenia swiatla asymiluje wiecej CO2, myslicie ze to okej?:) i jeszcze regenracja NAD+ po to by zapewnic jego staly naplyw niezbedny do przeksztalcenia glukozy w pirogronian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobs89 Re: kilka pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:30 ja tak samo napisalem to mysle ze dobrze bedzie::)): jak napisalas z tymi bakteriami nitryfikacyjnymi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakobs89 co napisaliście do bakteriach nitryfikacyjnych?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:26 ja ze zakwaszaja glebe i mogą tem sie rozwiajac rosliny kwasolubne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyhy Re: co napisaliście do bakteriach nitryfikacyjnyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 17:22 że dostarczają roślinom niezbędnych związków azotowych, dlatego rośliny te mogą rosnąć na glebach ubogich w azot. Odpowiedz Link Zgłoś