Dodaj do ulubionych

Ilość słów

04.05.09, 20:54
Napisałem dzisiaj wypracowanie maturalne z języka polskiego na poziomie podstawowym. Policzyłem, że mam ponad 300 słów, jednak po maturze pomyślałem o cytatach, które umieściłem i naliczyłem, że spośród tych ponad 300 słów, 67 słów to cytaty. Moja praca zajęła ponad 2 strony. Jak na to patrzą egzaminatorzy? Z mojej wiedzy wynika, że jeżeli pismo jest w miarę normalne (nie poszerzane specjalnie)i zajmuje ponad dwie strony, to nie liczą słów. A co dzieje się z pracą która ma mniej więcej 240 słów? Według mnie 240 to około 250. Proszę o komentarz osoby zorientowane w temacie.
Obserwuj wątek
    • la_rosa_blanca Re: Ilość słów 04.05.09, 21:23
      Cytaty też się liczą do ilości słów, spokojnie ;-)
      • Gość: wdskwbb Re: Ilość słów IP: 212.160.234.* 04.05.09, 21:36
        A skąd to wiesz? Kim jesteś, jeśli można wiedzieć? Nauczycielem? Maturzystą?
        • Gość: xxx Re: Ilość słów IP: *.strong-pc.com 04.05.09, 21:56
          a co jeśli praca miała 270 słów, a do dwóch pełnych stron zabrakło 2 linijek?
          Proszę o odp.
          • la_rosa_blanca Re: Ilość słów 04.05.09, 22:46
            W poleceniu jest jasno powiedziane, że praca ma mieć ok. 250 słów, tak? To nie
            masz się co martwić, ludzie przecież mają różne pismo. Pisałam maturę parę lat
            temu i wiem po sobie, że nie ma się co martwić na zapas.
            • Gość: xxx Re: Ilość słów IP: *.strong-pc.com 04.05.09, 22:55
              w poleceniu jest raczej jasno że minimum 2 strony :/ a dopiero w nawiasie pisze
              ile na tych dwóch stronach może się zmieścić słów..
      • Gość: wdskwbb Re: Ilość słów IP: 212.160.234.* 05.05.09, 17:13
        Skąd ta pewność, że cytaty też liczą się do ilości słów?
    • maxunited Re: Ilość słów 04.05.09, 22:56
      Witam. Ja tez mam mały problem który mnie troche gryzie:/... Mianowicie pisząc
      dzisiaj mature z Polaka napisałem ok 290 słów ze spójnikami licząć. Wypracowanie
      wydaje mi sie że jest dokładne i porządnie napisane, ale zajmuje tylko półtorej
      strony...:///(mam bardzo drobne pismo). Dopiero teraz przeglądając arkusze
      zauważyłem, że jest wyraźnie napisane "min. 2 strony (ok.250 słów) co sądzicie.
      Prosze o odpowiedz:/
      • estutweh Re: Ilość słów 04.05.09, 23:16
        Ja mysle, ze oni te dwie strony licza na oko, srednim pismem (czyli ani nie
        drobnym, ani nie y... rozwiazlym).

Ja zazwyczaj pisze na troche ponad dwie strony, czasami dobije do trzech. Na
        maturze napisalam na 2, no i nie policzylam sobie slow... ale mam nadzieje, ze
        bedzie dobrze pod tym wzgledem.

A mam takie pytanie. Czy pisaliscie tresc tematu, czy od razu wstep i cale
        wypracowanie? Bo ja napisalam tresc i tak sie zastanawiam, czy dobrze to, czy zle.
        • maxunited Re: Ilość słów 04.05.09, 23:22
          ja nie pisałem, ale jak napisałaś to nic złego sie na pewno nie stanie:D
      • Gość: nauczyciel Re: Ilość słów IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.05.14, 14:06
        najważniejsze są słowa - ma ich być min. 250, a nie ilość stron (są różne charaktery pisma)
    • oluska93 matura 07.05.14, 12:51
      hej. na maturze złapał mnie straszny stres i z tego wszystkiego nie policzyłam słow w wypracowaniu . ;( teraz siedze i dołuje się, że nie napisałam 250 słow. ;/ treść ogólnie mi zajeła mniej wiecej 2 str średnim pismem ( czyli nie całkiem małym i tez nie całkiem wielkim) ... ogolnie wydaje mi się, ze wypracowanie poszło mi dobrze, napisałam na temat i wgl ... ale boje się, że utna mi 25 pkt za to, że nie mam 250 słow. ;(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka