Dodaj do ulubionych

Jak wam poszła matura z historii?

• Gość: Krasnal :) Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:10
      Pisałam poziom rozszerzony z historii. Cóż, powiem tak. Część testowa była
      przyjemna,tylko nie mogę sobie darować napisania złej narodowości Rembrandta
      (idiotka!),praca ze źródłami bardzo prosta. A co do tematów wypracowań, to nie
      były to tematy standardowe i sztandarowe, niestety. Ale myślę, że nie poszło
      najgorzej, wybrałam temat I, napisałam dużo i chyba na temat, powinno być OK :D
      Liczę na 80% wzwyż ;]
      • ciociaklociazosia Re: Jak wam poszła matura z historii? 13.05.08, 13:13
        test zamkniety porsty ale wyproacowania i tematy z nieba no nic poprawialam
        mature wiec wiem ze nie poprawialam i ciagle te 66% chyba zrezygnuje z prawa;d
        • Gość: Nat Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.ztpnet.pl 13.05.08, 13:19
          podstawa ogólnie prosta, choć ta mapka z podróżnikami na pierwszy
          rzut mnie rozbroiła. wpisałam te nazwiska choć totalnie nie byłam
          pewna czy to właściwe postacie. ogólnie łatwe choć głupie błędy się
          zrobiło.80-90% bedzie
    • Gość: justyna.r Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:12
      zdecydowanie najwięcej trudności sprawił mi obrazek z kotem psem i
      kogutem na rozszerzeniu..jak na nie odpowiedzieliście???
      • Gość: R Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.smgr.pl 13.05.08, 13:14
        kot i pies symbolizują Niemcy i Polskę, po zawarciu paktu z 1934r. mimo wielu
        konfliktów potrafią sie porozumiec. Na dzbanku byl orzel bialy-godlo Polski.
        Kogut symbolizowal Francje ktora nie byla przychylna do tej deklaracji
        • Gość: bigos Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:19
          uuu to ja źle to zinterpretowałam
    • Gość: softygirl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:17
      Tematy z Matury to byl zart OKE, ciekawe kto sie w szkole polskiej
      uczyl o historii Wegier ja nie <lol> no wiecie Europy znalam i
      Polski tez ale Wegier jakas specjalan nobilitacja uczniow ktorzy
      maja podwojne obywatelstwo polsko-wegierskie albo posiadaja korzenie
      na Wegrzech i musza cos o nich wiedziec ;) uwazam ze drugi temat byl
      jeszcze do napisania ale pierwszy wymagal zbyt duzo informacji do
      przedstawienia a ramy chronologiczne byly w nim trudne do okreslenia
      Ja rozumiem ze tworcow zainspirowaly teksty zrodlowe i powiedzenie
      Polak i Wegier dwa bratanki ale bez przesady....O to obydwa tematy
      prawie doklandie jakie byly do napisania :
      1. Trudni sasiedzi.Zagrozenie tureckie dla Polski i Wegier w XVI i
      XVII wieku
      2.Wplyw przelomowych momentow w dziejach Europy w XX w.
      Scharakteryzuj przemiany polityczne w Polsce i na Wegrzech w latach
      1918-1956.
      No i niech ktos mi powie czy byly to normalne temty dla normalnych
      absolwentow liceum ? .... z powazaniem Karolina
      • konducek Re: Jak wam poszła matura z historii? 13.05.08, 13:22
        do osób piszących podstawę: jak były zadania z ponumerowaniem wydarzeń to
        wszędzie trzeba było określić kolejność czy były też pierwsze i ostatnie? bo nie
        wiem czy nie skopałam;/
        • Gość: a Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 13:36
          nie bylo zadania, w ktorym musielismy chronologicznie WSZYSTKIE uporządkowac. chyba, ze nie doczytalam polecen, czesto mi sie to zdarza...w sumie troche zgłupialam juz teraz

to jak to bylo wkoncu?
      • Gość: Joasia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.rawamaz.mm.pl 13.05.08, 13:28
        Ja przyznaję,że matura z historii na rozsz.masakrycznie trudna nie była. Aż nie wierzę,że to mówię. Historię pisałam dla zaspokojenia swej własnej fanaberii bo nie pisalam jej na swojej maturze i chcialam zobaczyc jak bedzie :P nie uczyłam się prawie w ogóle. Jedyne co to style architektoniczne, ociupinke współczesną Polskę. Przy czytaniu pominęłam Węgry bo myślę sobie na ch*j mi Węgry. No i okazało się,że CKE lubi psikusy... Co za tematy wypracowań ... lol. Dla mnie równie dobrze mogłoby być: " Polska a Botswana w obliczu wydarzeń z 1919-1956", napisałabym tyle samo. Moja praca wygląda więc jak felieteon w gazecie: zero konkretów, a egzaminatorowi będzie mokro przy czytaniu pracy takiej wody tam nalałam :)
    • Gość: maturzystka REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:19
      Matura z historii była żenująca. Moje przygotowania od października na nic się
      nie zdały. Równie dobrze mogłam się zacząć uczyć w kwietniu.

Matura była ułożona przez NIEKOMPETENTNYCH LUDZI. I to widać od 1 strony. 2
      pytania z historii sztuki? Mam niby napisać skąd pochodził Rembrandt i dynastia
      Orańskich? Czyż to nie śmieszne?

I jeszcze jeden, "fajny" przykład:
      prawda lub fałsz:
      Fenicjanie byli świetnymi żeglarzami
      piramidy są zbudowane z kamieni (oczywiście to nie dokładne sformułowanie, ale o
      to mniej więcej w tym chodziło)

Jedyne pytanie z okresu PRL: podaj imię i nazwisko I sekretarza KC PZPR i do
      tego BANALNY tekst źródłowy, jednoznacznie wskazujący na Edwarda Gierka.

Zero dat, zero wiedzy CZYSTO historycznej.

Dobiły mnie DWA drzewa genealogiczne (jedno z węgierskiej dynastii ze
      średniowiecza - co to miało być?!?!?!) i dwa czy trzy punkty za wskazanie, że
      jakiś tam Piotr był SIOSTRTZENCEM kogoś tam???

MATURA DLA IDIOTÓW!!!

A wypracowanie było majstersztykiem ciemnoty. pisałam na pierwszy temat: "Wpływ
      ZAGROŻENIA TURECKIEGO na politykę Polski i WEGIER"
      !!!
      a kto nas uczył o tym, co sie dokładnie działo na Węgrzech? PROSZĘ MI WSKAZAĆ
      PUNKT W PROGRAMIE!!! KTO SOBIE WYMYŚLIŁ TEN TEMAT?!?!?!?!?!

Jestem rozczarowana. Zal i rozczarowanie. Złość. Bo pójdę na studia (o ile sie
      przebije przez rzesze tych, którym sie po prostu udało) razem z ludźmi, którym
      nie zależało, którym akurat wyszło.

Poziom matur wciąż się obniża. Miało być super, pomysł z gimnazjami miał być
      taki doskonały.
      APELUJE: REFORMA SZKOLNICTWA + KOMPETENTNI LUDZIE W TYM %^#%^(eh...) MINISTERSTWIE.

To tyle. Dziękuje.
      • Gość: softygirl Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:23
        zgadzam sie w 100 % z toba ;) o tym samym pisaalm u siebei w
        komentarzu kto sie uczy o historii Wegier w szkole <lol>

masakra ....
        • Gość: tomek Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:30
          jeżeli ktoś z was chce zdawać na prawo i pisze tu, że matura podstawowa była
          TRUDNA to szczerze współczuje małej wiedzy historycznej, oby nie było takich
          cieniasów na studiach, którzy nie wiedzą kto zapoczątkował komunizm w chinach
          czy gdzie były pierwsze igrzyska, z mapki już było widać, że to nie ateny, bo w
          ogóle nie były podane. Na prawdę!! Ta matura nie była trudna, była prosta, a
          pytania nie były jakieś szczegółowe (poza królami - pałac w wilanowie, arianie )
          pisałem podstawe, mam nadzieje na ponad 80%
          • Gość: Ann Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:32
            Tomku - to ktoś jeszcze zdaje podstawę, celując w studia prawnicze?
          • Gość: softygirl Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:36
            Tak byla prosta i podstawa i rozszerzenie do momentu zobaczenia
            tematow pisemnych z rozszerzenia :P
        • Gość: hansbach Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:34
          Niezapominaj, że był to poziom rozszerzony. Węgry przez sto lat
          związane były z Polska. Juz od Jadwigi poprzez Władysława
          Warneńczyka, Władysława Jagielonczyka, a skończywszy na Ludwiku.
          Można było pisać o nich. O ślubach wiedenskich, o Izabeli, o
          odsieczy wiedńskiej jedenj i drugiej, o pokoju w Karłowicach. Tak
          samo z literaturą dużo osób pisało na ten temat. Trzeba było tylko
          zrobić więcej pracy i wyjść poza program
          • Gość: softygirl Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:40
            a temat przeczytalas poprawnie .. nie bylo napisane stosunki polsko
            wegierskie tylko zagrozenie tureckie dla Polski i wegier wiec
            zastanow sie czy to co napisalas jest w maire na temat ;)
            • Gość: hansbach Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:57
              Jezeli znasz stosunki polsko turceckie to w XVI w przebiegały one
              bez najmniejszych zakłoceń. Pokój podpisany przez Sulejmana
              Wspaniały obowiazywał praktycznie do Cecory, a lepiej mowiac do
              1673. Historia polski i wegier złacza sie miedzy innymi za czasów
              Zygmunta jego wnuk Jan Zygmunt Zapolia to krol wegier. Zagrozenie
              Wegier przez Turcje w tm okresie to problem Polski, która
              dominowała na tym obszarze miedzy innym ze wzgledu na maloletnosc
              Ludwika. Temat mowil o stosunkach bilateralnych Wegier i Polski z
              Turcja.. Jezeli nie potrafisz łaczyc wydarzen i budowac zwiazku
              przyczynowo skutkowego to masz nikle szanse na uzyskanie 4 poziomu.
          • Gość: maturzystka Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:10
            oczywiscie. tak wlasnie napisalam. ale słuchaj, temat był inny:
            wpływ zagrozenia tureckiego na polityke Wegier. Co ma polityka prowadzona przez
            Wegry do wiatraka:)?
            nie znam zadnych sojuszy militarnych, zadnych wladcow z okresu XVII wieku i ich
            poczynan.
            wiem np. ze Korybut Wisniowiecki byl nastawiony prohabsbursko, a swoja polityka
            oslabil kraj i przez to Mehmed IV nas zaatakowal, wiem, ze po Mochaczu Zygmunt
            Stary zawarl pokoj wieczysty dla swietego spokoju, ale co ja mam wiedziec o tym,
            co sie dzialo na Wegrzech?!
            pisalam ogolnikami i pewnie wystarczy.

ale nie o to przeciez chodzi...
            • Gość: maturzystka Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:14
              ok, troche pierwsze 3 linijki zle sformulowalam, ale wiadomo o co chodzi:)
      • Gość: Damian Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:29
        Matura nie była strasznie trudna lecz ta rozprawka przeszłą sama siebie :/
        pisałem I temat i ciekaw jestem jaka według wspaniałego klucza powinna być moja
        wiedza na temat historii Wegier i ich stosunków z Turcją. Brawa dla tych, którzy
        to ułozyli
        • Gość: zalamana Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:57
          No wezcie cos zrobcie a nie tylko sie dowiem w mediach ze pani
          minister przyznaje ze ta matura to blad ;| Gazeto rusz sie! Po cos
          jest ta 4wladza czy nie? :|
          Matura PR wypracowanie-za-moc-ne
          • Gość: obiektywny Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.tvk.torun.pl 13.05.08, 14:05
            Jakie nagłośnienie sprawy ? W Gazecie Wybiórczej ? Przecież to pazie tego rządu,
            który jest świetny i buduje drugą Irlandię w Polsce haha. Inna sprawa gdyby u
            rządów był PIS, to na pewno GW podniosłaby larum. W jaki świecie wy żyjecie
            maturzyści, naprawdę uważacie GW za gazetę obiektywną ? Troche śmieszne są te
            wasze lamenty ;)
            • Gość: maturzystka Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:12
              słuchaj, ty madralo :P, codziennie slysze o tym, ze kolejna matura okazala sie
              porazka CKE. to TRZEBA naglosnic!!!

smutno mi, to takie chore panstwo :(
              • Gość: zalosnaa ;/ Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:15
                Taka prawda ze CKE zrobilo nam krzywde :| niewarzne czy jakis palant
                nie zdajacy mature albo ktory zdal fuksem przez amnestie uwaza
                inaczej, to nie Ty harowales 3 lata zeby soe dowiedziec ze nie masz
                szans na przyjecie na wymarzone studia.
                • Gość: lilhawk Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:14

Rozszerzona ma tytuł jaki ma bo musisz wyjść poza program żeby ją dobrze
                  zaliczyć. Pisałem 2 temat i o samych różnicach postaw Polski i Węgier w II wwś
                  można było wszystko napisać, trochę mało napisałem z okresu międzywojennego
                  Węgier ale h. wie po co sie miałem tego uczyć:)
                  Jak ktoś wkuwał dużo i nie wykorzystał tego na maturze to mu nie przepadnie, na
                  studiach bedzie miał łatwiej. Pisałem też z wosu rozszerzoną i była trudniejsza
                  a tu weźcie np. tą tabelke z ubootami:))
                  Albo mape i drzewa genealogiczne,teksty źródłowe:)) Pytania o konkrety można na
                  palcach policzyć.
                  • Gość: kamilsz ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 17:59
                    Ludzie, narzekacie strasznie na te Węgry, ale według mnie na ten
                    temat można było bardzo dużo napisać wcale nie mając dużej wiedzy o
                    Węgrzech (ja znałem zaledwie 3 daty). Czy ten temat sam nie narzucał
                    pewnych pomysłów(chodzi mi o drugi)? Owszem, nie było tam
                    powiedziane, że istniały spore powinowacta polityczne pomiędzy oboma
                    państwami - do tego trzeba było samemu dojść - zarówno w Polsce, jak
                    i na Węgrzech istniał autorytarzym, potem zaś - komunizm. Ja
                    skupiłem się głównie na Polsce, przy czym wiedziałem, że większość
                    informacji, które dotyczą Polski pasują również do Węgier. Ot, cała
                    filozofia. Rozszerzona NIE była trudna - wymagała tylko
                    historycznego myślenia i łączenia faktów.
                  • Gość: mysz Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:19
                    Z historią to jest tak, że konkrety są przede wszystim w
                    wypracowaniu. Wszystko trzeba wziąć z głowy i jeszcze z różnych
                    miejsc i poskladać w całość. Nie to co na WOSie :)
                    Tematy były takie sobie. W domu sprawdzałam. Rzeczywiście w
                    podręcznikach do rozszerzenia wszystko jest i Mohacz i Batory i
                    Rakoczy i Horthy i Nagy. No cóż, niestety :(
      • Gość: Maturzysta Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.mmj.pl 13.05.08, 15:01
        dziewczyno?? czy Ty jesteś głupia? Skoro Ci poziom nie pasował nie trza było
        pisać;/ Nikogo nie obchodzi ile sie uczyłaś, napisałaś to się ciesz i siedź
        cicho. CKE taką maturę ułożyło i już, i mają w D... twój protest.Jak Ci sie ni
        podoba pisz za rok!!!

Jesteś Żałosna;/;/;/
        • Gość: eveluuu Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.lublin.enterpol.pl 13.05.08, 15:13
          a ty jesteś chamski.
        • Gość: softygirl Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 16:54
          sam jestes zalosny.....
      • Gość: merynos Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:06
        Czy matura stara czy nowa zawsze ktos był zadowolony, a ktoś nie.
        Piszesz, że nie pytali o daty - to przeczytaj przykładowe
        wypracowania. Mnie poszło tak sobie. Pisałam drugi temat.Stalinizm i
        drugą wojnę robiliśmy ostatnio, no i był 56 na Węgrzech, o Hortym
        mówiliśmy przy kryzysie demokracji. Wystarczyło poskładać. To
        wszystko było w szkole. Zaczynam dobrze myśleć o naszej
        nauczycielce. Ty widać miałaś pecha.Za łatwe pytanka w teście chyba
        im trzeba podziękować. Nasza psorka mówiła, że ten test jest
        układany tak jak na poziom podstawowy i taki był.
      • Gość: ferdek Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:17
        Ręce opadają gdy czyta się takie teksty. To przecież w poleceniu do
        zadania jest powiedziane, że trzeba ocenić prawdziwość całego
        zdania i z tymi Fenicjanami to ważniejsze było to co dalej, czyli,
        że ich kraina leżała nad Morzem Śródziemnym. To samo ze wszystkimi
        innymi. Ja uważam, że pytanka były na myślenie, a nie na kucie i
        nawet dowcipne - jak to z kogutem i ciekawe - jak to z U-botami.
        Interesuję się historią wojskowości i pierwszy raz widzę na maturze
        pytanie o działania na morzach. Książkę, z której wzięli wykresik na
        pewno przeczytam.
    • Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.daminet.pl 13.05.08, 13:27
      to po co braliscie se rozszerzona historie?? :) dobijacie mnie ludzie
      :P ja jakos maturke napisalem i w moim podreczniku z Operona jest duzo
      o wegrach :P a pozatym jakos w innych latach bylo duzo takich pytan :P
      a pozatym pewnien okres w histori jest wspolny dla Polski i wegier z
      powodu dynasti jagiellonow.
      • Gość: Ither Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 13:29
        tegoroczna historia to banał ;D
        nie było czegoś takiego jak zagmatwane polecenia ;D
        jestem w świetnym humorze po tej maturce - nareszcie wakacje ^^
        mój wariant pesymistyczny zakłada wynik od 78 do 83% ;DDDDD
        pozdrawiam nieuków i uków ;D
      • Gość: softygirl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:35
        czlowieku to ty mnie zalamujesz .... za historie rozszerzona bralam
        sie z dwoch powodow bo jest mi potrzebna na studia a po drugie moi
        rodzice to historycy i bylo mi glupio nie pisac rozszerzonej
        histori tak wiec podeszlam do niej a po drgiej okey okey a w innych
        ksiazkach oprcz operona patrzyles pewnie nie a tam jest malo o
        Wegrach a po trzecie w programie rozszerzenia nie ma sytucji i
        politycznej w innych panstwach tylko w europie calej !!!!
        wiec nie powinnismy az Cie tak bardzo zalamywac pa ...
        • Gość: martooha Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:43
          zalosna to Ty jestes...
          jak chcesz sie wybrac z sama taka inteligencja niewiadomo jaka na
          studia to co marudzisz o tych wegrach?? JA uczylam sie na podstawy i
          spokojnie bym to wiedziala, Turcja i Wegry to najbanalniejsze sprawy
          z historii.. tym bnardziej idac na rozszerzona powinnas spodziewac
          sie rzeczy Z POZA PROGRAMU jak wskazuje sama nazwa rozrszerzenie.
          i nie marudz.
          Matura byla optymalna, zdac zdam, ale co niektore pytania (polscy
          odkrywcy;|) zbily mnie z tropu.
          • Gość: softygirl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:52
            oj geniuszko nie znasz polskich odkrywcow no poprostu zal i smutek
            wspolczuje a i kochanie idac na rozszerzenie tez mam okreslone ramy
            programu rozszerzenia wiec nic z poza niego nie moze znajdowac sie
            na moim arkuszu egzaminacyjnym to nie studia moja droga ze wiem
            wszystko....i hmm zastanawiajace jest to ze majac taka wiedze nie
            poszlas na rozszerzenie i nie pisalas o tej najbanalniejszej w
            histori sprawie Turcji i Wegier <lol>
            • Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.daminet.pl 13.05.08, 13:59
              ja pieprze ... ciekawe czemu tylko Ty jakies problemy z turcia i
              wegrami. pewnie bys tak samo zrzedzila jakbys dostala temat z niemcami
              i stosunkami polsko nioemieckimi na przestrzeni wiekow. i Ty sie
              wybierasz na studia zwiazane z historia jak TY robisz problemy z
              takich rzeczy?? na podstawie mieli odkrywcow a jakos tego nie ma w
              programie dla podstawy. ja sie nie dziwie ze potem tne kraj wyglada
              jak wyglada...
              • Gość: softygirl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 16:54
                to pieprz ... i zastanow sie co piszesz albo lepiej modl sie o
                zdrowie bo o rozum za pozno i ja tez przy takich osobach jak ty
                wcale sie nie dziwie ze ten kraj jest zamieszkaly przez totalnych
                debili... hmm udowodnie Ci to stosunki polsko-niemieckie sa w
                programie natomiast historii Wegier nie ma ... gratuluje glupoty
    • Gość: AC Matura Historia IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 13:29
      była względna:) chciałbym miec na rozszerzonej 75% .wkurzyłem się
      tylko z tym obrazkiem co był za 4pkt o pakcie o nie agresji z 1934r
      z Niemcacmi i oczym mówił obrazek:) wypracowanie trudne a od bitwy
      pod Mohaczem 1526 o Wegrzech już za wiele nie miałem:)
      trudność 5/6
    • Gość: SZYBKI Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:35
      OK.Już wystarczy tego chwalenia się że matura była banalna i
      rozszerzenie zdane na 90%...Jak ktoś jest taki dobry, to niech
      napisze co ma w którym zadaniu zamkniętym, bo to trochę przybliży
      czytających te forum a poza tym do 15. jeszcze dużo czasu, a chyba
      każdy by chciał coś wiedzieć już teraz...co do rozszerzonej...czy w
      P/F zadanie z budulcem Egiptu i pierwotną cyw. na subidyjskim
      kontynencie to co powinno być??
      • Gość: martyna Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:39
        prawda
        prawda
        fałsz
        • Gość: Krasnal :) Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:51
          Dlaczego ostatnie fałsz? Przecież Ganges jest na subkontynencie indyjskim. Ja
          się zastanawiałam że skoro tam Indusu nie ma to może to jest fałsz, ale jak mi
          moja historyczka mówiła nie doszukuj się haków, więc napisałam że prawda.
          Zobaczymy zresztą
          • Gość: Martyna Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:56
            nikt nie mówi, że ganges nie jest z na subkontynencie indyjskim,
            jednak pierwsza cywilizacja tam to nad indusem
            • Gość: evil Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:53
              moim zdaniem to z tym Gangesem to była prawda
        • Gość: SZYBKI Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:54
          dzięki Martyna...z tym Egiptem mam źle bo myślałem że budowali gł. z
          gilny..coś musiałem pomylić:/
          • Gość: ania Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:02
            z egiptem miał byc fałsz bo oni te bloki sprowadzali...
          • Gość: gosc Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:02
            niekoniecznie bo Egipt sprowadzal te kamienie z zachodniej Afryki o ile sie nie myle
            • Gość: martyna Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:05
              no właśnie z tym egiptem to nie wiedziałam do końca, własnie też mi
              sie wydawało że sprowadzali no ale licze ze jednak prawda
              • Gość: yot5 Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 20:30
                o wlasnie z tym egiptem to dziwna sprawa, bo po pierwsze w pewnym
                okresach oni te bloki sprowadzali po drugie
                sformulowanie'monumentalne budowle' bylo nieprecyzyjne. Oczywiscie
                wszystkim sie to kojarzy od razu z piramidami, jednak pierwsza
                piramida zbudowana byla z takich jakby cegieł, z gliny i słomy,
                dopiero nastepne z kamienia, wiec jesli wlasciwa odp to PRAWDA to
                nalezaloby uznac ze piramida cheopsa jest 'monumentalna budowla' a
                piramida dzessera juz nie...
    • notic Trudne wypracowanie:) 13.05.08, 13:37
      wypracowanie było w miare trudne ,ale to dobrze, bo jakąś unie
      polska-litewska to napisałby każdy ,a tak to było na myślenie. Z
      Węgrami miałem problem ,bo po bitwie pod Mochaczem już ciezko było
      mi coś wymyślec. z tą sztuką trochę strzelałem ,ale na szczescie
      dobrze. Obrazek mnie wkurzył bo było 4pkt aż ,więc może beda 2pkt:)
      ogólnie jak będzie 72-78% to bede zadowolony:)
      • Gość: eveluuu Re: Trudne wypracowanie:) IP: *.lublin.enterpol.pl 13.05.08, 14:39
        "ale to dobrze, bo jakąś unie polska-litewska to napisałby każdy ,a tak to było na myślenie."

człowieku, z byka żeś spadł? :| jakie "na myślenie"? jak ktoś nie miał pojęcia np. o Węgrzech międzywojennych to miał "wymyślić"? lecz się!
    • Gość: aaawwwmmm Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.68.91.117.mielec91.tnp.pl 13.05.08, 13:39
      ja jestem bardzo bardzo zadowolona:) nareszci poszlo cos tak jak
      mialo pojsc... niestety nie jest mi ona do niczego potrzeba:( tylko
      ten nieszczesny jezyk polski
    • Gość: Sandomierzanka89 Niby prosta ta podst, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:43
      Ale i tak walnęłam kilka byków zamiast Olimpii napisałam Ateny,w sumie to mnie
      zastanowiło ze polis grecKA,a nie polis grecKIE,ale nic mi do głowy nie
      przyszło oprocz Aten,nie rozpoznałam powstania krakowskiego i źle
      uporzdkowałam wydarzenia z hist Rosji ostatnie powinno byc rewolucja lutowa,
      no i jeszcze to Verdun,cos tam zagmatwałam.Zaskoczeniem było dla mnie zad z pol
      odkrywcami,ale to akurat było smiesznie łatwe wystarczyło tylko z mapki
      odczytac bez zadnej wiedzy.A i jeszcze mam zle kronikarza napisałm ze trzeci
      to jan karnkowski..błedówod groma ale proste było,fakt..
      • Gość: Ola Re: Niby prosta ta podst, IP: *.aster.pl 13.05.08, 13:50
        nie wiem jak można było napisać Ateny, jak Ateny wogóle nie były zaznaczone na
        tej mapce ;]
        ciekawi mnie jakie słowo wybraliście z języka łacińskiego?
        • Gość: annie Re: Niby prosta ta podst, IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:54
          ja napisałam że konsul... ale to czysta improwizacja :P
        • Gość: Ewunia Re: Niby prosta ta podst, IP: *.is.net.pl 13.05.08, 13:55
          ja dalam ze konsul :)
        • Gość: Sandomierzanka89 Re: Niby prosta ta podst, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:56
          yyy Ateny były zaznaczone,napisałam konsul
          • Gość: Ola Re: Niby prosta ta podst, IP: *.aster.pl 13.05.08, 14:11
            oczywiście, że nie były , bo mapa przedstawiała tylko Peloponez. Mogło sie komuś
            pomylić ewentualnie ze Spartą
            • Gość: Sandomierzanka89 Re: Niby prosta ta podst, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:39
              no wiesz ola;D hehe
              Ateny->www.lastminute-grecja.pl/images/maps/grecja_mapa.gif
      • Gość: ula Re: Niby prosta ta podst, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 14:57
        Ja napisałam Olimpia, bo na nią wskazywała od razu informacja o tym,
        że igrzyska służyły do datacji. A czy to miasto, czy nie .....
        Zresztą z polis też było różnie....To przecież nie o to chodziło.
    • Gość: średniacko pytanka do podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:45
      1. czy rzeczywiście Olimpia to miasto-państwo, bo jeśli nie to mamy pierwszy
      błąd na maturze.
      2. czy gdy powstawał pałac w Wawie to królem był Batory, Zygmunt Waza a może
      Sobieski?
      • Gość: wisniowa Re: pytanka do podstawy IP: 213.92.153.* 13.05.08, 13:58
        mam to samo pytanie co Ty. matura z historii? hm... trzymała poziom jak zawsze.
        Wiem, że jak zwykle pogubiłam punkty w tym stresie, człowiek jest tylko
        człowiekiem, myli się i tyle. ogólnie jestem trochę zmieszana xD
        • Gość: średniacko Re: pytanka do podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:03
          hehe dokładnie to samo myślę, ale fakt jest taki: prosta to ta matura nie była i
          też pogubiłem kilka punktów głupio, tak, że sobie teraz w brodę pluję ale jakoś
          tam będzie, czekam na odpowiedzi o 15 :)
        • Gość: Mateusz rozszerzenie IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 14:31
          Rozszerzenie.

Część zamknięta bardzo, bardzo prosta. Aż się czasem zastanawiałem, czy nie są
          to pytania podchwytliwe.

Teksty źródłowe. Bardzo proste. Banał. To samo co powyżej.

Wypracowanie. Ciekawe tematy. Nie powiem, że łatwe, ale trzeba przyznać, że
          trudne nie były.

Pisałem o:

Wprowadzenie o Austro-Węgrach, że Polska i Węgry byli częścią,
          Traktat Wersalski, osobny traktat Węgier, postanowienia o niepodległości
          problem granic, koncepcja Międzymorza, układy z Locarno, układ z Niemcami,
          polityka zagraniczna Polski-sojusze
          Węgry i Polska, porównanie, ewolucja systemu, Polska od demokracji, przez zamach
          majowy i wybory brzeskie (rządy pozaparlamentarne), po autorytaryzm (konstytucja
          z 1935), węgry, też rządy autorytarne, sojusz z Niemcami, Konferencja w
          Monachium i marzec 1939 - wcieleni Rusi Zakarpackiej przez Węgry i Zaolzia przez
          Polskę, potem ribbentrop mołotow, II. wojna, Holocaust (transporty z Węgier do
          Polski), potem Jałta, strefa wpływów, Fulton - żelazna kurtyna, RWPG,
          stalinizacja, prześladowanie Kościoła (aresztowanie prymasa Węgier i prymasa
          Wyszyńskiego), potem 1955 układ warszawski i powstanie 1956 najpierw Poznań-
          czerwiec, potem interwencja 1956 i pomoc Polakow dla Węgrów.

Ogólnie myślę, że może II poziom będzie. Chciałbym.

Pytanie do egzaminatorow(albo kogoś kto dobrze wie jak to jest, a slyszalem
          rozne mity i ściemy), jak egzaminator ustosunkowuje się do błędów rzeczowych w
          pracy z historii? Tzn. pomyłka dat (o rok), czy pomyłka nazw miejsc (np,
          zawarcia traktatow), przy jednoczesnym wykazaniu sie dobrą znajomościa tematu.

Pozdrawiam wszystkich. I jak najwiecej procencikow zycze.
          • Gość: v Re: rozszerzenie IP: *.interspes.pl 13.05.08, 14:37
            ok, mój przykład z próbnej rok temu:
            napisałam genialne wypracowanie na 4tym poziomie, za które dostałabym 20 pkt
            gdyby nie jeden błąd rzeczowy [data pomylona o rok; nie pamiętam, co napisałam,
            ale chodziło o powstanie włoskich związków bojowych]. nadal będziesz na
            poziomie, na którym Cię ocenią, tylko po prostu nie w górnej jego granicy --
            uwalą Ci po punkcie za każdy błąd rzeczowy chyba.
            pzdr
      • Gość: softygirl Re: pytanka do podstawy IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 14:03
        Palac w Warszawie byl za Sobieskiego ale nie jestem pewna :( sorry a
        Olmpia to tylko miasto :)
        • nebraska22 Re: pytanka do podstawy 13.05.08, 14:06
          POSĄG ZEUSA OLIMPIJSKIEGO - posąg kultowy Zeusa (14 m wysokości),
          wykonany ok. 435-430 p.n.e. dla świątyni w Olimpii przez Fidiasza,
          przy współpracy malarza Panajnosa i toreuty Kolotesa. Wykonany za
          pomocą tzw. techniki chryzelefantyny: zbudowany z drewnianych desek
          przymocowanych do wielkiego drewnianego rusztowania, pokryty kością
          słoniową (tors boga) i złotem (jego szata); wyobrażał siedzącego na
          tronie Zeusa w płaszczu i wieńcu oliwnym, ze statuetką Nike na
          prawej dłoni i berłem w lewej - symbol jedności cywilizacji
          greckiej. Posąg znajdował się w Olimpii do 426 r. n.e., kiedy
          spłonął podczas pożaru świątyni. Inna wersja mówi, że został nieco
          wcześniej zabrany do Konstantynopola, do pałacu cesarskiego, gdzie
          spłonął w 475 r. n. e.
      • Gość: rob Re: pytanka do podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:54
        Sprawdzałem Olimpię w podręczniku Z. Kozłowskiej i s-ki dla poziomu
        rozszerzonego. Wyraźnie jest tam tam napisane, ze igrzyska ku czci
        Zeusa organizowano w mieście Olimpii, a potem znalazłem u małolata
        cwiczonka, z ktorych ta mapka i też tam Olimpia jest miastem
        Na mapce są chyba Delfy, Sparta i Olimpia. Delfy odpadają bo są w
        tekście, w Sparcie nie było igrzysk to zostaje Olimpia. A w ogole to
        można było to poznać po słowach, że jesto podstawa chronologii
        greckiej.
        Co do pałacu, to jesli powiedzieli o rezydencji królewskiej, to nie
        może być nikt inny jak Sobieski.
        • Gość: ela Re: pytanka do podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:11
          Uczyłam się z takiej kolorowej książki i dopiero jak przeczytałam co
          napisałeś, to znalazłam autora i to ta sama ksiązka. Masz rację na
          stronie 47 jest napisane, że Olimpia to miasto. Ja napisałam Olimpia
          i chyba dobrze.
    • Gość: kasia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:04
      no nie była tak strasznie:)zdane na pewno...a jak inni?
      • motorola_235 Re: Jak wam poszła matura z historii? 13.05.08, 14:13
        boje się.. nieby była prosta bo była. niektóre zadania banalne ale jak czytam teraz wasze wpisy to robiłam łędy albo literówki albo zamiast liberum veto napisałam zasada veta czego juz mi pewnie nie uznaja.. boję sie straszliwie ;(
    • Gość: Jamele Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.szczecin.mm.pl 13.05.08, 14:10
      ..../\.../\........................................................
      zgon
      • Gość: gg Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:16
        mnie zastanawia zadanie z wiencem laurowym dla bema niby wieniec to
        wieniec symbolizuje zwyciestwo ale w starozytnosci dawali laurowe a
        tutaj srebrny
        • Gość: kis Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:19
          robisz sobie problemy... zdjecia toc kolorowe nie były
    • Gość: Imperium Osmańskie Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:15
      a ja mam na nazwisko osman i dla mnie wypracowanie było banalne. o turcji,
      węgrzech i polsce wiem wszystko ;D. a tak prawdę mówiąc to było to ani proste
      ani trudne. mogło być lepiej, ale ponad 20 z testu będzie a z wypracowania
      ponad 10.
      • Gość: gagaga pytanie matura rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:18
        zrobilam 2 bledy w wypracowaniu .. pomylilam 1 date o rok i napisalam ze turcja
        ma placic haracz a nie polska.
        jakie beda tego konsekwencje?
        • Gość: ac Re: pytanie matura rozsz IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 14:28
          czy fakcie ,że mało kto napisał to wypracowanie dobrze to
          niewielkie:) ale zalezy od egazminatora. Mysle ze po sprawdzeniu 30
          przecietnych prac i 100 beznadziejnych przy takich błedach jak Twoje
          to luz:)
        • Gość: eveluuu Re: pytanie matura rozsz IP: *.lublin.enterpol.pl 13.05.08, 14:53
          utną ci głowę.
          kobieto, większość ludzi chyba nawet niekoniecznie na temat pisała a ty wyskakujesz z jednym błędem...
      • Gość: gael Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:21
        A manie wkurzyly czarnobiałe obrazki. Wrrrrrrr... W tej Polsce to oszczedzaja na
        wszystkim, tylko nie na tym co trzeba :/
    • Gość: Tessa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.is.net.pl 13.05.08, 14:35
      Matura z historii na poziomie rozszerzonym była czystą kpiną. Stosunki polski-węgierskie! W programie jest to opisane krótko i zwięźle bez rozdrabiniania się. OKE natomiast wpadła na genialny pomysł stworzenia z tego tematu maturalnego przynajmniej na 2 strony. Żenada. Szkolni historycy byli tymi tematami jednakowo zaskoczeni. Jesteśmy zalewani masą zbędnych szczegółów, które są nam nieprzydatne w życiu ani na maturze. Czy chcą aby zmniejszyła się liczba osób z wykształceniem wyższym, która ucieka z upadającego kraju. To jest ich cel? Popatrzy ma ostatnie obrady sejmu, ten motłoch i ich marnotrastwo. Potrafią tylko bić w pulipty. To są osoby odpowiedzialne za naszą edukacje i za nasze matury? Połowa z tyc "posłów" nie ma matury i oni układają nasz program? Totalna niekompetencja. Jestem zazenowana widząc nasze władze i az zcasami mi wstyd przyznawać się, ze jestem polakiem. Podobno rodziny się nie wybiera, ja bym jeszcze dodała: ojczyzny też.
      • Gość: szynszyl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:32
        Ja wcale nie jestem zażenowany, jak ty. Właściwie nie wiadomo o co
        Ci chodzi. Za łatwe, czy za trudne? Chyba jesteś z tych, którym nikt
        i nigdy nie dogodzi. I masz takich samych nauczycieli. Cóż można też
        studiować za granicą, zdawać międzynarodową maturę ...tylko trzeba
        się postarać. Nie płacz i nie odgrażaj się, tylko wyjedź, a nam
        zostaw miejsca na uczelni.Zawsze test jest łatwy, żródełka też, a w
        kość daję wypracowanko. Było zgodnie z oczekiwaniami.
      • Gość: mery Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:44
        Boże co za ton, ty chyba widzisz w sobie materiał na
        parlamentarzystę, no może europarlamentarzystę. Historia trzyma
        poziom. Wypracowania ciekawe, nie takie typowo szkolne. I dobrze, bo
        inaczej znów byśmy pisali o powstaniach narodowych, to już nudne. A
        tak to mieli coś dla siebie i ci, co wszystko wiedzą o drugiej
        wojnie, staliniźmie i ci co fascynują się czasami wielkich hetmanów.
        Poza tym, mówię wszystkim,którzy jeszcze nie wiedzą: PRZYKŁADOWE
        ODPOWIEDZI na stronie CKE to nie są jedyne dobre odpowiedzi. Nam
        powiedzieli to w szkole już w zeszłym roku!
      • Gość: ula Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 15:08
        Droga Tesso niekompetentna to jesteś TY. Ja chodziłam do zwykłej
        szkoły i wykorzystując wiedzę z podręczników i wykładów nauczyciela
        mogłam napisać drugi temat całkiem przyzwoicie. Nie mam wszystkich
        informacji podanych w przykładowym wypracowanku, ale chyba nie
        będzie źle. Takie głupoty jak Ty mówią, Ci którym się nie udało.
        Zwykły, psychologicznie uzasadniony odwet i już. Robi się to
        niesmaczne.
    • Gość: aga Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:39
      poziom rozszerzony! a jak zinterpretowaliscie obrazek??
      • Gość: d. Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:43
        ludzie! jak piszecie maturę, żeby dostać się na prawo i ją zwalacie to
        współczuję tych trzech lat nauki.Ja się oparłam o to co było na lekcjach i
        powtórzyłam sobie wszystko mniej więcej wczoraj (a dodajmy, że orłem z historii
        nigdy nie byłam). Piszę podstawową na jakieś 80% (a najlepszym podsumowaniem
        poziomu trudności tej matury, było pytanie o bitwę pod grunwaldem) i już nic nie
        rozumiem. Ludzie uczenie się to nie tylko korki, ale trochę rozumu!
        • Gość: witam Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:48
          wszystko jest w porządku ,nie martw się,każdy lubi sobie ponarzekać,
          pisałem roz. i właśnie czekam na wyniki,zaraz zobaczymy co z tego wyjdzie.
          pzdr.
          • Gość: Hisoriowiec01 Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:00
            Dajcie odp bo umre zaraz ;d
            • pluskotka Re: Jak wam poszła matura z historii? 13.05.08, 15:06
              Podstawa była dość prosta, 60% bez problemu. :P
    • Gość: sprytna ;p Redakcjo zrobiliscie blad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:01
      napisaliscie na glownej stronie w matura"" ze rozszerzona trwala 150 a to nie
      prawda bo trwala 180 ;D
    • Gość: adawda gdzie odpowiedzi IP: *.lublin.mm.pl 13.05.08, 15:04
      kur_wa a gdzie odpowiedzi do tych arkuszy
      • Gość: da Re: gdzie odpowiedzi IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:06
        właśnie właśnie, gdzie bo nei moge już!
        • Gość: Alicja jaja sobie robicie?? IP: *.gre.pl 13.05.08, 15:09
          Ludzie gdzie są te wasze odpowiedziiiiiiii?!
      • Gość: aqwer Re: gdzie odpowiedzi IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:06
        wyborcza w ch** leci i jak zwykle oszukuje
      • Gość: ja Re: gdzie odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:09
        no właśnie ;/ arkusze są, ale arkusz to ja widziałam na maturze,
        teraz chce odpowiedzi poprawne zobaczyć jeszcze!
        • Gość: ISOLATE skandal z polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:15
          siis.blog.onet.pl/
          SAM/A PRZECZYTAJ
          • Gość: afro Re: skandal z polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:17
            ISOLATE odczep się, płyta się zacieła?? co mnie obchodzi ten Twój
            polak!!!!!!!!!!!!!!!!
            pewnie tego kogut nie mogą rozgryźć! ;p
            • Gość: isolate Re: skandal z polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:21
              to mnie bardziej obchodzi niz twoja historia a własciwie histeria...
              no ale cóż
              • Gość: Satjow Re: Co to było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.08, 16:37
                Matura została ułożona tragicznie. Z jednej strony pytania tak banalne, że
                szkoda w ogóle czasu i nigdy oprócz matury nie poświęciłbym go na takie
                pierdoły, typu: podaj imię małżonka osoby, której małżeństwo opisane jest w
                drzewie genealogicznym ;(.
                Część pierwsza sprawdzająca wiedzę w żadnym zadaniu jej nie sprawdza. A pytanie
                typu jaki proces powodował rozwój miast w XIX w. to żałosne.
                Rozumiem, że ktoś miał jakąś myśl przewodnią, ale pisać o pobycie Bolesława
                Szczodrego na Węgrzech tylko dlatego, że to o Węgrzech to kompletna bzdura, jaki
                miało to wpływ na wydarzenia na świecie?
                Ile normalny wykształcony człowiek, nawet historyk zna dat na temat Węgier? Z
                wojny z Turcją kojarzyłem tylko Mochacz - może jestem głupi, ale Węgrów
                najeżdżano ze wschodu tyle razy, że może powinienem uczyć się dat tych
                wszystkich najazdów - poczynając najlepiej od Hunów, Arabów i Mongołów. Jeszcze
                Czesi to czymś w XVI i XVII w. zasłynęli.
                Serio to za rok można się spodziewać np. Finlandii (wyłączając oczywiście okres
                wojny zimowej, o którym wszyscy wiedzą, bo ma być trudne). Już widziałem kiedyś
                temat pt. "Kształtowanie się państw Łotwy, Estonii, itp. (Inflanty) w XX w." -
                tylko czekać takiego na maturze. Innym pokoleniom życzę powodzenia!
                • Gość: mela Re: Co to było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:57
                  Współczuję Ci, że niewiele wiedziałeś o Węgrzech, ale z maturą z
                  historii tak już jest, że pierwsza część jest łatwa - w końcu ma
                  sprawdzać wiedzę i umiejętności na poziomie podstawowym, żródła
                  zawsze są ostatnią deską ratunku dla tych, co nic nie napiszą i
                  wszystko kończy się mocnym akordem, nawet z lekka obezwładniającym -
                  to wypracowanie. Jest sens w tym szaleństwie. O tym, że teścik jest
                  z podstawki i sprawdza umiejętności, oczywista z udziałem wiedzy,
                  mówili od rozdzielenia poziomów przez Giertycha, więc nie ma co się
                  dziwić.
                  Ja mam szansę zdać, choc za dużo nie przykładałem się. Mam
                  szansę..tak myślę.
    • Gość: maturzystka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.inowroclaw.mm.pl 13.05.08, 15:06
      a gdzie odpowiedzi?
      • Gość: przerazona Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:09
        Jezu... Ta chwila oczekiwania wywołuje w moim organizmie dziwne rzeczy...
        Odpowiedzi, gdzie jesteście? <płacze> :( :( :(
        • Gość: terka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 20:03
          Oglądałam programy o Węgrzech w 56 roku i byłam na filmie z
          Żebrowskim o poznańskim czerwcu i cudownie mi się to wszystko
          pootwierało w głowie. Dopisałam jeszce o czasach wojny u nich i u
          nas. Nie pamiętałam tylko nazwiska regenta węgierskiego, może jakoś
          będzie.
      • Gość: zeszłoroczny Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 80.51.187.* 13.05.08, 15:10
        www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=585&Itemid=2
      • Gość: misiak Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:12
        pewnie sami nie znają odpowiedzi :P
      • Gość: wisniowa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.serv-net.pl 13.05.08, 15:13
        już 13 minut sie stresuję...
        • Gość: :) Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 80.54.202.* 13.05.08, 15:34
          www.cke.edu.pl/images/stories/Arkusze08matura/hist_pp_rozw.pdf
          58% podstawowa, żegnajcie marzenia o studiach, witaj praco w
          McDonaldzie :)
    • Gość: S-rz Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:08
      za jakie grzechy ta Olimpia???
      • Gość: aga Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:16
        spokojnie:p myslisz ze nie oni potrafia... musza poszukac w internecie odpoweidzi :D
      • Gość: tosia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 20:08
        Nie przesadzaj Olimpia to banał. To było w gimnazjum. W starych
        gimnazjalnych ćwiczeniach do podręcznika Roszaka znalazłam podobną
        mapkę z poleceniem - wpisz nazwy miast greckich do prostokątów
        zaznaczonych na mapce - i wśród nich była Olimpia. A poza tym trąbią
        bez przerwy o idei olimpijskiej - nie histeryzuj. Trzymam kciuki za
        siebie i za Ciebie będzie dobrze.
    • Gość: isolate Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:11
      zapraszam na blog.skandal na temat polaka

!!!!!!!!

siis.blog.onet.pl/
    • Gość: aw Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.gprs.plus.pl 13.05.08, 15:11
      gdzie te odpowiedzi, no?!?
      • Gość: maturzystka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.inowroclaw.mm.pl 13.05.08, 15:13
        na stronie glownej gazety napisane jest,ze WKROTCE,wiec spokojnie, kazdy czeka ;)
      • Gość: Alicja zaraz mnie coś trafi!!! IP: *.gre.pl 13.05.08, 15:13
        LUDZIE odpowiedziiiiiiiii gdzie są?!?!?! bo My sie tutaj bulwersujemy!!
      • Gość: Alicja Zadzwoniłabym do readakcji IP: *.gre.pl 13.05.08, 15:15
        Moze i sie coś popsuła bym zadzwoniła i sie zapytała co ejst grane ale nie mam kasy na komie;/;/;/
        • Gość: BigKrolik Re: Zadzwoniłabym do readakcji IP: *.2-0.pl 13.05.08, 15:24
          Daj nr to ja zadzwonie i spytam "grzecznie" :)
      • Gość: Kolaś Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:15
        matura ogólnie srednia, te węgry na poczatku mnie rozwaliły iw ogóle z poczatku
        sie zdawała trudna. ale w sumie to nie tak źle w konsekwencji,mam nadzieje na 70
        proc.

PS: gdzie do cholery sa odpowiedzi?
    • Gość: ghj Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:13
      Czy wy tez nie możecie otworzyc strony z odpowiedziami?
      • Gość: gago Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.mtnet.com.pl 13.05.08, 15:16
        Czy ktos w koncu pomysli o odpowiedziach?chyba ze nikt nie potrafi
        rozwiazac tego arkusza:D
      • Gość: Alicja Otworzyć..? My jej nie możemy znleźć xD IP: *.gre.pl 13.05.08, 15:17
      • Gość: maturzystka rozwiazania IP: *.inowroclaw.mm.pl 13.05.08, 15:19
        Na stronie glownej gazeta.pl jest napisane,ze rozwiazania bede WKROTCE, nie
        panikujcie ;) bedzie dobrze
    • Gość: kasia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:16

czemu nie ma jeszcze rozwiązania z historii???
      • Gość: marta Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.serv-net.pl 13.05.08, 15:19
        zaraz wyjdę z siebie...gdzie sa te odpowiedzi? nabawie sie jakiejs choroby
    • Gość: xxx Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.tvteletronik.pl 13.05.08, 15:17
      gdzie są ku.. rowziwaznia mialo byc o 15 ja pie..
      • Gość: wujek ch.jek Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:20
        kurde no 15 to 15 , w niemczech byloby za takie spoznienie ostro w piz.e
      • Gość: jaa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 195.117.61.* 13.05.08, 15:21
        ja pier... rozwiązania!!
      • Gość: odp Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:22
        www.speedyshare.com/980333973.html

misiak.
      • Gość: wkurw Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:22
        co za ćwoki... na wszystkie inne testy rozwiązania były punktualnie. tylko
        oczywiście nie na historię ..grrr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka