Gość: Krasnal :) Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:10 Pisałam poziom rozszerzony z historii. Cóż, powiem tak. Część testowa była przyjemna,tylko nie mogę sobie darować napisania złej narodowości Rembrandta (idiotka!),praca ze źródłami bardzo prosta. A co do tematów wypracowań, to nie były to tematy standardowe i sztandarowe, niestety. Ale myślę, że nie poszło najgorzej, wybrałam temat I, napisałam dużo i chyba na temat, powinno być OK :D Liczę na 80% wzwyż ;] Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklociazosia Re: Jak wam poszła matura z historii? 13.05.08, 13:13 test zamkniety porsty ale wyproacowania i tematy z nieba no nic poprawialam mature wiec wiem ze nie poprawialam i ciagle te 66% chyba zrezygnuje z prawa;d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nat Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.ztpnet.pl 13.05.08, 13:19 podstawa ogólnie prosta, choć ta mapka z podróżnikami na pierwszy rzut mnie rozbroiła. wpisałam te nazwiska choć totalnie nie byłam pewna czy to właściwe postacie. ogólnie łatwe choć głupie błędy się zrobiło.80-90% bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna.r Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:12 zdecydowanie najwięcej trudności sprawił mi obrazek z kotem psem i kogutem na rozszerzeniu..jak na nie odpowiedzieliście??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.smgr.pl 13.05.08, 13:14 kot i pies symbolizują Niemcy i Polskę, po zawarciu paktu z 1934r. mimo wielu konfliktów potrafią sie porozumiec. Na dzbanku byl orzel bialy-godlo Polski. Kogut symbolizowal Francje ktora nie byla przychylna do tej deklaracji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigos Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:19 uuu to ja źle to zinterpretowałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: softygirl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:17 Tematy z Matury to byl zart OKE, ciekawe kto sie w szkole polskiej uczyl o historii Wegier ja nie <lol> no wiecie Europy znalam i Polski tez ale Wegier jakas specjalan nobilitacja uczniow ktorzy maja podwojne obywatelstwo polsko-wegierskie albo posiadaja korzenie na Wegrzech i musza cos o nich wiedziec ;) uwazam ze drugi temat byl jeszcze do napisania ale pierwszy wymagal zbyt duzo informacji do przedstawienia a ramy chronologiczne byly w nim trudne do okreslenia Ja rozumiem ze tworcow zainspirowaly teksty zrodlowe i powiedzenie Polak i Wegier dwa bratanki ale bez przesady....O to obydwa tematy prawie doklandie jakie byly do napisania : 1. Trudni sasiedzi.Zagrozenie tureckie dla Polski i Wegier w XVI i XVII wieku 2.Wplyw przelomowych momentow w dziejach Europy w XX w. Scharakteryzuj przemiany polityczne w Polsce i na Wegrzech w latach 1918-1956. No i niech ktos mi powie czy byly to normalne temty dla normalnych absolwentow liceum ? .... z powazaniem Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
konducek Re: Jak wam poszła matura z historii? 13.05.08, 13:22 do osób piszących podstawę: jak były zadania z ponumerowaniem wydarzeń to wszędzie trzeba było określić kolejność czy były też pierwsze i ostatnie? bo nie wiem czy nie skopałam;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 13:36 nie bylo zadania, w ktorym musielismy chronologicznie WSZYSTKIE uporządkowac. chyba, ze nie doczytalam polecen, czesto mi sie to zdarza...w sumie troche zgłupialam juz teraz to jak to bylo wkoncu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.rawamaz.mm.pl 13.05.08, 13:28 Ja przyznaję,że matura z historii na rozsz.masakrycznie trudna nie była. Aż nie wierzę,że to mówię. Historię pisałam dla zaspokojenia swej własnej fanaberii bo nie pisalam jej na swojej maturze i chcialam zobaczyc jak bedzie :P nie uczyłam się prawie w ogóle. Jedyne co to style architektoniczne, ociupinke współczesną Polskę. Przy czytaniu pominęłam Węgry bo myślę sobie na ch*j mi Węgry. No i okazało się,że CKE lubi psikusy... Co za tematy wypracowań ... lol. Dla mnie równie dobrze mogłoby być: " Polska a Botswana w obliczu wydarzeń z 1919-1956", napisałabym tyle samo. Moja praca wygląda więc jak felieteon w gazecie: zero konkretów, a egzaminatorowi będzie mokro przy czytaniu pracy takiej wody tam nalałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:19 Matura z historii była żenująca. Moje przygotowania od października na nic się nie zdały. Równie dobrze mogłam się zacząć uczyć w kwietniu. Matura była ułożona przez NIEKOMPETENTNYCH LUDZI. I to widać od 1 strony. 2 pytania z historii sztuki? Mam niby napisać skąd pochodził Rembrandt i dynastia Orańskich? Czyż to nie śmieszne? I jeszcze jeden, "fajny" przykład: prawda lub fałsz: Fenicjanie byli świetnymi żeglarzami piramidy są zbudowane z kamieni (oczywiście to nie dokładne sformułowanie, ale o to mniej więcej w tym chodziło) Jedyne pytanie z okresu PRL: podaj imię i nazwisko I sekretarza KC PZPR i do tego BANALNY tekst źródłowy, jednoznacznie wskazujący na Edwarda Gierka. Zero dat, zero wiedzy CZYSTO historycznej. Dobiły mnie DWA drzewa genealogiczne (jedno z węgierskiej dynastii ze średniowiecza - co to miało być?!?!?!) i dwa czy trzy punkty za wskazanie, że jakiś tam Piotr był SIOSTRTZENCEM kogoś tam??? MATURA DLA IDIOTÓW!!! A wypracowanie było majstersztykiem ciemnoty. pisałam na pierwszy temat: "Wpływ ZAGROŻENIA TURECKIEGO na politykę Polski i WEGIER" !!! a kto nas uczył o tym, co sie dokładnie działo na Węgrzech? PROSZĘ MI WSKAZAĆ PUNKT W PROGRAMIE!!! KTO SOBIE WYMYŚLIŁ TEN TEMAT?!?!?!?!?! Jestem rozczarowana. Zal i rozczarowanie. Złość. Bo pójdę na studia (o ile sie przebije przez rzesze tych, którym sie po prostu udało) razem z ludźmi, którym nie zależało, którym akurat wyszło. Poziom matur wciąż się obniża. Miało być super, pomysł z gimnazjami miał być taki doskonały. APELUJE: REFORMA SZKOLNICTWA + KOMPETENTNI LUDZIE W TYM %^#%^(eh...) MINISTERSTWIE. To tyle. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: softygirl Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:23 zgadzam sie w 100 % z toba ;) o tym samym pisaalm u siebei w komentarzu kto sie uczy o historii Wegier w szkole <lol> masakra .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:30 jeżeli ktoś z was chce zdawać na prawo i pisze tu, że matura podstawowa była TRUDNA to szczerze współczuje małej wiedzy historycznej, oby nie było takich cieniasów na studiach, którzy nie wiedzą kto zapoczątkował komunizm w chinach czy gdzie były pierwsze igrzyska, z mapki już było widać, że to nie ateny, bo w ogóle nie były podane. Na prawdę!! Ta matura nie była trudna, była prosta, a pytania nie były jakieś szczegółowe (poza królami - pałac w wilanowie, arianie ) pisałem podstawe, mam nadzieje na ponad 80% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:32 Tomku - to ktoś jeszcze zdaje podstawę, celując w studia prawnicze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: softygirl Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:36 Tak byla prosta i podstawa i rozszerzenie do momentu zobaczenia tematow pisemnych z rozszerzenia :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansbach Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:34 Niezapominaj, że był to poziom rozszerzony. Węgry przez sto lat związane były z Polska. Juz od Jadwigi poprzez Władysława Warneńczyka, Władysława Jagielonczyka, a skończywszy na Ludwiku. Można było pisać o nich. O ślubach wiedenskich, o Izabeli, o odsieczy wiedńskiej jedenj i drugiej, o pokoju w Karłowicach. Tak samo z literaturą dużo osób pisało na ten temat. Trzeba było tylko zrobić więcej pracy i wyjść poza program Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: softygirl Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:40 a temat przeczytalas poprawnie .. nie bylo napisane stosunki polsko wegierskie tylko zagrozenie tureckie dla Polski i wegier wiec zastanow sie czy to co napisalas jest w maire na temat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansbach Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:57 Jezeli znasz stosunki polsko turceckie to w XVI w przebiegały one bez najmniejszych zakłoceń. Pokój podpisany przez Sulejmana Wspaniały obowiazywał praktycznie do Cecory, a lepiej mowiac do 1673. Historia polski i wegier złacza sie miedzy innymi za czasów Zygmunta jego wnuk Jan Zygmunt Zapolia to krol wegier. Zagrozenie Wegier przez Turcje w tm okresie to problem Polski, która dominowała na tym obszarze miedzy innym ze wzgledu na maloletnosc Ludwika. Temat mowil o stosunkach bilateralnych Wegier i Polski z Turcja.. Jezeli nie potrafisz łaczyc wydarzen i budowac zwiazku przyczynowo skutkowego to masz nikle szanse na uzyskanie 4 poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:10 oczywiscie. tak wlasnie napisalam. ale słuchaj, temat był inny: wpływ zagrozenia tureckiego na polityke Wegier. Co ma polityka prowadzona przez Wegry do wiatraka:)? nie znam zadnych sojuszy militarnych, zadnych wladcow z okresu XVII wieku i ich poczynan. wiem np. ze Korybut Wisniowiecki byl nastawiony prohabsbursko, a swoja polityka oslabil kraj i przez to Mehmed IV nas zaatakowal, wiem, ze po Mochaczu Zygmunt Stary zawarl pokoj wieczysty dla swietego spokoju, ale co ja mam wiedziec o tym, co sie dzialo na Wegrzech?! pisalam ogolnikami i pewnie wystarczy. ale nie o to przeciez chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:14 ok, troche pierwsze 3 linijki zle sformulowalam, ale wiadomo o co chodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:29 Matura nie była strasznie trudna lecz ta rozprawka przeszłą sama siebie :/ pisałem I temat i ciekaw jestem jaka według wspaniałego klucza powinna być moja wiedza na temat historii Wegier i ich stosunków z Turcją. Brawa dla tych, którzy to ułozyli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalamana Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:57 No wezcie cos zrobcie a nie tylko sie dowiem w mediach ze pani minister przyznaje ze ta matura to blad ;| Gazeto rusz sie! Po cos jest ta 4wladza czy nie? :| Matura PR wypracowanie-za-moc-ne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.tvk.torun.pl 13.05.08, 14:05 Jakie nagłośnienie sprawy ? W Gazecie Wybiórczej ? Przecież to pazie tego rządu, który jest świetny i buduje drugą Irlandię w Polsce haha. Inna sprawa gdyby u rządów był PIS, to na pewno GW podniosłaby larum. W jaki świecie wy żyjecie maturzyści, naprawdę uważacie GW za gazetę obiektywną ? Troche śmieszne są te wasze lamenty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:12 słuchaj, ty madralo :P, codziennie slysze o tym, ze kolejna matura okazala sie porazka CKE. to TRZEBA naglosnic!!! smutno mi, to takie chore panstwo :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalosnaa ;/ Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:15 Taka prawda ze CKE zrobilo nam krzywde :| niewarzne czy jakis palant nie zdajacy mature albo ktory zdal fuksem przez amnestie uwaza inaczej, to nie Ty harowales 3 lata zeby soe dowiedziec ze nie masz szans na przyjecie na wymarzone studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilhawk Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:14 Rozszerzona ma tytuł jaki ma bo musisz wyjść poza program żeby ją dobrze zaliczyć. Pisałem 2 temat i o samych różnicach postaw Polski i Węgier w II wwś można było wszystko napisać, trochę mało napisałem z okresu międzywojennego Węgier ale h. wie po co sie miałem tego uczyć:) Jak ktoś wkuwał dużo i nie wykorzystał tego na maturze to mu nie przepadnie, na studiach bedzie miał łatwiej. Pisałem też z wosu rozszerzoną i była trudniejsza a tu weźcie np. tą tabelke z ubootami:)) Albo mape i drzewa genealogiczne,teksty źródłowe:)) Pytania o konkrety można na palcach policzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilsz ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 17:59 Ludzie, narzekacie strasznie na te Węgry, ale według mnie na ten temat można było bardzo dużo napisać wcale nie mając dużej wiedzy o Węgrzech (ja znałem zaledwie 3 daty). Czy ten temat sam nie narzucał pewnych pomysłów(chodzi mi o drugi)? Owszem, nie było tam powiedziane, że istniały spore powinowacta polityczne pomiędzy oboma państwami - do tego trzeba było samemu dojść - zarówno w Polsce, jak i na Węgrzech istniał autorytarzym, potem zaś - komunizm. Ja skupiłem się głównie na Polsce, przy czym wiedziałem, że większość informacji, które dotyczą Polski pasują również do Węgier. Ot, cała filozofia. Rozszerzona NIE była trudna - wymagała tylko historycznego myślenia i łączenia faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:19 Z historią to jest tak, że konkrety są przede wszystim w wypracowaniu. Wszystko trzeba wziąć z głowy i jeszcze z różnych miejsc i poskladać w całość. Nie to co na WOSie :) Tematy były takie sobie. W domu sprawdzałam. Rzeczywiście w podręcznikach do rozszerzenia wszystko jest i Mohacz i Batory i Rakoczy i Horthy i Nagy. No cóż, niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.mmj.pl 13.05.08, 15:01 dziewczyno?? czy Ty jesteś głupia? Skoro Ci poziom nie pasował nie trza było pisać;/ Nikogo nie obchodzi ile sie uczyłaś, napisałaś to się ciesz i siedź cicho. CKE taką maturę ułożyło i już, i mają w D... twój protest.Jak Ci sie ni podoba pisz za rok!!! Jesteś Żałosna;/;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eveluuu Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.lublin.enterpol.pl 13.05.08, 15:13 a ty jesteś chamski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: softygirl Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 16:54 sam jestes zalosny..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merynos Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:06 Czy matura stara czy nowa zawsze ktos był zadowolony, a ktoś nie. Piszesz, że nie pytali o daty - to przeczytaj przykładowe wypracowania. Mnie poszło tak sobie. Pisałam drugi temat.Stalinizm i drugą wojnę robiliśmy ostatnio, no i był 56 na Węgrzech, o Hortym mówiliśmy przy kryzysie demokracji. Wystarczyło poskładać. To wszystko było w szkole. Zaczynam dobrze myśleć o naszej nauczycielce. Ty widać miałaś pecha.Za łatwe pytanka w teście chyba im trzeba podziękować. Nasza psorka mówiła, że ten test jest układany tak jak na poziom podstawowy i taki był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdek Re: REdakcjo! prosze o naglosnienie tej sprawy:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:17 Ręce opadają gdy czyta się takie teksty. To przecież w poleceniu do zadania jest powiedziane, że trzeba ocenić prawdziwość całego zdania i z tymi Fenicjanami to ważniejsze było to co dalej, czyli, że ich kraina leżała nad Morzem Śródziemnym. To samo ze wszystkimi innymi. Ja uważam, że pytanka były na myślenie, a nie na kucie i nawet dowcipne - jak to z kogutem i ciekawe - jak to z U-botami. Interesuję się historią wojskowości i pierwszy raz widzę na maturze pytanie o działania na morzach. Książkę, z której wzięli wykresik na pewno przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.daminet.pl 13.05.08, 13:27 to po co braliscie se rozszerzona historie?? :) dobijacie mnie ludzie :P ja jakos maturke napisalem i w moim podreczniku z Operona jest duzo o wegrach :P a pozatym jakos w innych latach bylo duzo takich pytan :P a pozatym pewnien okres w histori jest wspolny dla Polski i wegier z powodu dynasti jagiellonow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ither Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 13:29 tegoroczna historia to banał ;D nie było czegoś takiego jak zagmatwane polecenia ;D jestem w świetnym humorze po tej maturce - nareszcie wakacje ^^ mój wariant pesymistyczny zakłada wynik od 78 do 83% ;DDDDD pozdrawiam nieuków i uków ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: softygirl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:35 czlowieku to ty mnie zalamujesz .... za historie rozszerzona bralam sie z dwoch powodow bo jest mi potrzebna na studia a po drugie moi rodzice to historycy i bylo mi glupio nie pisac rozszerzonej histori tak wiec podeszlam do niej a po drgiej okey okey a w innych ksiazkach oprcz operona patrzyles pewnie nie a tam jest malo o Wegrach a po trzecie w programie rozszerzenia nie ma sytucji i politycznej w innych panstwach tylko w europie calej !!!! wiec nie powinnismy az Cie tak bardzo zalamywac pa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martooha Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:43 zalosna to Ty jestes... jak chcesz sie wybrac z sama taka inteligencja niewiadomo jaka na studia to co marudzisz o tych wegrach?? JA uczylam sie na podstawy i spokojnie bym to wiedziala, Turcja i Wegry to najbanalniejsze sprawy z historii.. tym bnardziej idac na rozszerzona powinnas spodziewac sie rzeczy Z POZA PROGRAMU jak wskazuje sama nazwa rozrszerzenie. i nie marudz. Matura byla optymalna, zdac zdam, ale co niektore pytania (polscy odkrywcy;|) zbily mnie z tropu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: softygirl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 13:52 oj geniuszko nie znasz polskich odkrywcow no poprostu zal i smutek wspolczuje a i kochanie idac na rozszerzenie tez mam okreslone ramy programu rozszerzenia wiec nic z poza niego nie moze znajdowac sie na moim arkuszu egzaminacyjnym to nie studia moja droga ze wiem wszystko....i hmm zastanawiajace jest to ze majac taka wiedze nie poszlas na rozszerzenie i nie pisalas o tej najbanalniejszej w histori sprawie Turcji i Wegier <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.daminet.pl 13.05.08, 13:59 ja pieprze ... ciekawe czemu tylko Ty jakies problemy z turcia i wegrami. pewnie bys tak samo zrzedzila jakbys dostala temat z niemcami i stosunkami polsko nioemieckimi na przestrzeni wiekow. i Ty sie wybierasz na studia zwiazane z historia jak TY robisz problemy z takich rzeczy?? na podstawie mieli odkrywcow a jakos tego nie ma w programie dla podstawy. ja sie nie dziwie ze potem tne kraj wyglada jak wyglada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: softygirl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 16:54 to pieprz ... i zastanow sie co piszesz albo lepiej modl sie o zdrowie bo o rozum za pozno i ja tez przy takich osobach jak ty wcale sie nie dziwie ze ten kraj jest zamieszkaly przez totalnych debili... hmm udowodnie Ci to stosunki polsko-niemieckie sa w programie natomiast historii Wegier nie ma ... gratuluje glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AC Matura Historia IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 13:29 była względna:) chciałbym miec na rozszerzonej 75% .wkurzyłem się tylko z tym obrazkiem co był za 4pkt o pakcie o nie agresji z 1934r z Niemcacmi i oczym mówił obrazek:) wypracowanie trudne a od bitwy pod Mohaczem 1526 o Wegrzech już za wiele nie miałem:) trudność 5/6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZYBKI Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:35 OK.Już wystarczy tego chwalenia się że matura była banalna i rozszerzenie zdane na 90%...Jak ktoś jest taki dobry, to niech napisze co ma w którym zadaniu zamkniętym, bo to trochę przybliży czytających te forum a poza tym do 15. jeszcze dużo czasu, a chyba każdy by chciał coś wiedzieć już teraz...co do rozszerzonej...czy w P/F zadanie z budulcem Egiptu i pierwotną cyw. na subidyjskim kontynencie to co powinno być?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:39 prawda prawda fałsz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krasnal :) Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:51 Dlaczego ostatnie fałsz? Przecież Ganges jest na subkontynencie indyjskim. Ja się zastanawiałam że skoro tam Indusu nie ma to może to jest fałsz, ale jak mi moja historyczka mówiła nie doszukuj się haków, więc napisałam że prawda. Zobaczymy zresztą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:56 nikt nie mówi, że ganges nie jest z na subkontynencie indyjskim, jednak pierwsza cywilizacja tam to nad indusem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evil Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:53 moim zdaniem to z tym Gangesem to była prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZYBKI Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:54 dzięki Martyna...z tym Egiptem mam źle bo myślałem że budowali gł. z gilny..coś musiałem pomylić:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:02 z egiptem miał byc fałsz bo oni te bloki sprowadzali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:02 niekoniecznie bo Egipt sprowadzal te kamienie z zachodniej Afryki o ile sie nie myle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martyna Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:05 no właśnie z tym egiptem to nie wiedziałam do końca, własnie też mi sie wydawało że sprowadzali no ale licze ze jednak prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yot5 Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 20:30 o wlasnie z tym egiptem to dziwna sprawa, bo po pierwsze w pewnym okresach oni te bloki sprowadzali po drugie sformulowanie'monumentalne budowle' bylo nieprecyzyjne. Oczywiscie wszystkim sie to kojarzy od razu z piramidami, jednak pierwsza piramida zbudowana byla z takich jakby cegieł, z gliny i słomy, dopiero nastepne z kamienia, wiec jesli wlasciwa odp to PRAWDA to nalezaloby uznac ze piramida cheopsa jest 'monumentalna budowla' a piramida dzessera juz nie... Odpowiedz Link Zgłoś
notic Trudne wypracowanie:) 13.05.08, 13:37 wypracowanie było w miare trudne ,ale to dobrze, bo jakąś unie polska-litewska to napisałby każdy ,a tak to było na myślenie. Z Węgrami miałem problem ,bo po bitwie pod Mochaczem już ciezko było mi coś wymyślec. z tą sztuką trochę strzelałem ,ale na szczescie dobrze. Obrazek mnie wkurzył bo było 4pkt aż ,więc może beda 2pkt:) ogólnie jak będzie 72-78% to bede zadowolony:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eveluuu Re: Trudne wypracowanie:) IP: *.lublin.enterpol.pl 13.05.08, 14:39 "ale to dobrze, bo jakąś unie polska-litewska to napisałby każdy ,a tak to było na myślenie." człowieku, z byka żeś spadł? :| jakie "na myślenie"? jak ktoś nie miał pojęcia np. o Węgrzech międzywojennych to miał "wymyślić"? lecz się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaawwwmmm Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.68.91.117.mielec91.tnp.pl 13.05.08, 13:39 ja jestem bardzo bardzo zadowolona:) nareszci poszlo cos tak jak mialo pojsc... niestety nie jest mi ona do niczego potrzeba:( tylko ten nieszczesny jezyk polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandomierzanka89 Niby prosta ta podst, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:43 Ale i tak walnęłam kilka byków zamiast Olimpii napisałam Ateny,w sumie to mnie zastanowiło ze polis grecKA,a nie polis grecKIE,ale nic mi do głowy nie przyszło oprocz Aten,nie rozpoznałam powstania krakowskiego i źle uporzdkowałam wydarzenia z hist Rosji ostatnie powinno byc rewolucja lutowa, no i jeszcze to Verdun,cos tam zagmatwałam.Zaskoczeniem było dla mnie zad z pol odkrywcami,ale to akurat było smiesznie łatwe wystarczyło tylko z mapki odczytac bez zadnej wiedzy.A i jeszcze mam zle kronikarza napisałm ze trzeci to jan karnkowski..błedówod groma ale proste było,fakt.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Niby prosta ta podst, IP: *.aster.pl 13.05.08, 13:50 nie wiem jak można było napisać Ateny, jak Ateny wogóle nie były zaznaczone na tej mapce ;] ciekawi mnie jakie słowo wybraliście z języka łacińskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annie Re: Niby prosta ta podst, IP: *.chello.pl 13.05.08, 13:54 ja napisałam że konsul... ale to czysta improwizacja :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewunia Re: Niby prosta ta podst, IP: *.is.net.pl 13.05.08, 13:55 ja dalam ze konsul :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandomierzanka89 Re: Niby prosta ta podst, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:56 yyy Ateny były zaznaczone,napisałam konsul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Niby prosta ta podst, IP: *.aster.pl 13.05.08, 14:11 oczywiście, że nie były , bo mapa przedstawiała tylko Peloponez. Mogło sie komuś pomylić ewentualnie ze Spartą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandomierzanka89 Re: Niby prosta ta podst, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:39 no wiesz ola;D hehe Ateny->www.lastminute-grecja.pl/images/maps/grecja_mapa.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Niby prosta ta podst, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 14:57 Ja napisałam Olimpia, bo na nią wskazywała od razu informacja o tym, że igrzyska służyły do datacji. A czy to miasto, czy nie ..... Zresztą z polis też było różnie....To przecież nie o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: średniacko pytanka do podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:45 1. czy rzeczywiście Olimpia to miasto-państwo, bo jeśli nie to mamy pierwszy błąd na maturze. 2. czy gdy powstawał pałac w Wawie to królem był Batory, Zygmunt Waza a może Sobieski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisniowa Re: pytanka do podstawy IP: 213.92.153.* 13.05.08, 13:58 mam to samo pytanie co Ty. matura z historii? hm... trzymała poziom jak zawsze. Wiem, że jak zwykle pogubiłam punkty w tym stresie, człowiek jest tylko człowiekiem, myli się i tyle. ogólnie jestem trochę zmieszana xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: średniacko Re: pytanka do podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:03 hehe dokładnie to samo myślę, ale fakt jest taki: prosta to ta matura nie była i też pogubiłem kilka punktów głupio, tak, że sobie teraz w brodę pluję ale jakoś tam będzie, czekam na odpowiedzi o 15 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz rozszerzenie IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 14:31 Rozszerzenie. Część zamknięta bardzo, bardzo prosta. Aż się czasem zastanawiałem, czy nie są to pytania podchwytliwe. Teksty źródłowe. Bardzo proste. Banał. To samo co powyżej. Wypracowanie. Ciekawe tematy. Nie powiem, że łatwe, ale trzeba przyznać, że trudne nie były. Pisałem o: Wprowadzenie o Austro-Węgrach, że Polska i Węgry byli częścią, Traktat Wersalski, osobny traktat Węgier, postanowienia o niepodległości problem granic, koncepcja Międzymorza, układy z Locarno, układ z Niemcami, polityka zagraniczna Polski-sojusze Węgry i Polska, porównanie, ewolucja systemu, Polska od demokracji, przez zamach majowy i wybory brzeskie (rządy pozaparlamentarne), po autorytaryzm (konstytucja z 1935), węgry, też rządy autorytarne, sojusz z Niemcami, Konferencja w Monachium i marzec 1939 - wcieleni Rusi Zakarpackiej przez Węgry i Zaolzia przez Polskę, potem ribbentrop mołotow, II. wojna, Holocaust (transporty z Węgier do Polski), potem Jałta, strefa wpływów, Fulton - żelazna kurtyna, RWPG, stalinizacja, prześladowanie Kościoła (aresztowanie prymasa Węgier i prymasa Wyszyńskiego), potem 1955 układ warszawski i powstanie 1956 najpierw Poznań- czerwiec, potem interwencja 1956 i pomoc Polakow dla Węgrów. Ogólnie myślę, że może II poziom będzie. Chciałbym. Pytanie do egzaminatorow(albo kogoś kto dobrze wie jak to jest, a slyszalem rozne mity i ściemy), jak egzaminator ustosunkowuje się do błędów rzeczowych w pracy z historii? Tzn. pomyłka dat (o rok), czy pomyłka nazw miejsc (np, zawarcia traktatow), przy jednoczesnym wykazaniu sie dobrą znajomościa tematu. Pozdrawiam wszystkich. I jak najwiecej procencikow zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: rozszerzenie IP: *.interspes.pl 13.05.08, 14:37 ok, mój przykład z próbnej rok temu: napisałam genialne wypracowanie na 4tym poziomie, za które dostałabym 20 pkt gdyby nie jeden błąd rzeczowy [data pomylona o rok; nie pamiętam, co napisałam, ale chodziło o powstanie włoskich związków bojowych]. nadal będziesz na poziomie, na którym Cię ocenią, tylko po prostu nie w górnej jego granicy -- uwalą Ci po punkcie za każdy błąd rzeczowy chyba. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: softygirl Re: pytanka do podstawy IP: *.os1.kappa.pl 13.05.08, 14:03 Palac w Warszawie byl za Sobieskiego ale nie jestem pewna :( sorry a Olmpia to tylko miasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
nebraska22 Re: pytanka do podstawy 13.05.08, 14:06 POSĄG ZEUSA OLIMPIJSKIEGO - posąg kultowy Zeusa (14 m wysokości), wykonany ok. 435-430 p.n.e. dla świątyni w Olimpii przez Fidiasza, przy współpracy malarza Panajnosa i toreuty Kolotesa. Wykonany za pomocą tzw. techniki chryzelefantyny: zbudowany z drewnianych desek przymocowanych do wielkiego drewnianego rusztowania, pokryty kością słoniową (tors boga) i złotem (jego szata); wyobrażał siedzącego na tronie Zeusa w płaszczu i wieńcu oliwnym, ze statuetką Nike na prawej dłoni i berłem w lewej - symbol jedności cywilizacji greckiej. Posąg znajdował się w Olimpii do 426 r. n.e., kiedy spłonął podczas pożaru świątyni. Inna wersja mówi, że został nieco wcześniej zabrany do Konstantynopola, do pałacu cesarskiego, gdzie spłonął w 475 r. n. e. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: pytanka do podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 15:54 Sprawdzałem Olimpię w podręczniku Z. Kozłowskiej i s-ki dla poziomu rozszerzonego. Wyraźnie jest tam tam napisane, ze igrzyska ku czci Zeusa organizowano w mieście Olimpii, a potem znalazłem u małolata cwiczonka, z ktorych ta mapka i też tam Olimpia jest miastem Na mapce są chyba Delfy, Sparta i Olimpia. Delfy odpadają bo są w tekście, w Sparcie nie było igrzysk to zostaje Olimpia. A w ogole to można było to poznać po słowach, że jesto podstawa chronologii greckiej. Co do pałacu, to jesli powiedzieli o rezydencji królewskiej, to nie może być nikt inny jak Sobieski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: pytanka do podstawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 16:11 Uczyłam się z takiej kolorowej książki i dopiero jak przeczytałam co napisałeś, to znalazłam autora i to ta sama ksiązka. Masz rację na stronie 47 jest napisane, że Olimpia to miasto. Ja napisałam Olimpia i chyba dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:04 no nie była tak strasznie:)zdane na pewno...a jak inni? Odpowiedz Link Zgłoś
motorola_235 Re: Jak wam poszła matura z historii? 13.05.08, 14:13 boje się.. nieby była prosta bo była. niektóre zadania banalne ale jak czytam teraz wasze wpisy to robiłam łędy albo literówki albo zamiast liberum veto napisałam zasada veta czego juz mi pewnie nie uznaja.. boję sie straszliwie ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamele Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.szczecin.mm.pl 13.05.08, 14:10 ..../\.../\........................................................ zgon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:16 mnie zastanawia zadanie z wiencem laurowym dla bema niby wieniec to wieniec symbolizuje zwyciestwo ale w starozytnosci dawali laurowe a tutaj srebrny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kis Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:19 robisz sobie problemy... zdjecia toc kolorowe nie były Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imperium Osmańskie Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:15 a ja mam na nazwisko osman i dla mnie wypracowanie było banalne. o turcji, węgrzech i polsce wiem wszystko ;D. a tak prawdę mówiąc to było to ani proste ani trudne. mogło być lepiej, ale ponad 20 z testu będzie a z wypracowania ponad 10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagaga pytanie matura rozsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:18 zrobilam 2 bledy w wypracowaniu .. pomylilam 1 date o rok i napisalam ze turcja ma placic haracz a nie polska. jakie beda tego konsekwencje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ac Re: pytanie matura rozsz IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 14:28 czy fakcie ,że mało kto napisał to wypracowanie dobrze to niewielkie:) ale zalezy od egazminatora. Mysle ze po sprawdzeniu 30 przecietnych prac i 100 beznadziejnych przy takich błedach jak Twoje to luz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eveluuu Re: pytanie matura rozsz IP: *.lublin.enterpol.pl 13.05.08, 14:53 utną ci głowę. kobieto, większość ludzi chyba nawet niekoniecznie na temat pisała a ty wyskakujesz z jednym błędem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gael Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:21 A manie wkurzyly czarnobiałe obrazki. Wrrrrrrr... W tej Polsce to oszczedzaja na wszystkim, tylko nie na tym co trzeba :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tessa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.is.net.pl 13.05.08, 14:35 Matura z historii na poziomie rozszerzonym była czystą kpiną. Stosunki polski-węgierskie! W programie jest to opisane krótko i zwięźle bez rozdrabiniania się. OKE natomiast wpadła na genialny pomysł stworzenia z tego tematu maturalnego przynajmniej na 2 strony. Żenada. Szkolni historycy byli tymi tematami jednakowo zaskoczeni. Jesteśmy zalewani masą zbędnych szczegółów, które są nam nieprzydatne w życiu ani na maturze. Czy chcą aby zmniejszyła się liczba osób z wykształceniem wyższym, która ucieka z upadającego kraju. To jest ich cel? Popatrzy ma ostatnie obrady sejmu, ten motłoch i ich marnotrastwo. Potrafią tylko bić w pulipty. To są osoby odpowiedzialne za naszą edukacje i za nasze matury? Połowa z tyc "posłów" nie ma matury i oni układają nasz program? Totalna niekompetencja. Jestem zazenowana widząc nasze władze i az zcasami mi wstyd przyznawać się, ze jestem polakiem. Podobno rodziny się nie wybiera, ja bym jeszcze dodała: ojczyzny też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyl Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:32 Ja wcale nie jestem zażenowany, jak ty. Właściwie nie wiadomo o co Ci chodzi. Za łatwe, czy za trudne? Chyba jesteś z tych, którym nikt i nigdy nie dogodzi. I masz takich samych nauczycieli. Cóż można też studiować za granicą, zdawać międzynarodową maturę ...tylko trzeba się postarać. Nie płacz i nie odgrażaj się, tylko wyjedź, a nam zostaw miejsca na uczelni.Zawsze test jest łatwy, żródełka też, a w kość daję wypracowanko. Było zgodnie z oczekiwaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mery Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:44 Boże co za ton, ty chyba widzisz w sobie materiał na parlamentarzystę, no może europarlamentarzystę. Historia trzyma poziom. Wypracowania ciekawe, nie takie typowo szkolne. I dobrze, bo inaczej znów byśmy pisali o powstaniach narodowych, to już nudne. A tak to mieli coś dla siebie i ci, co wszystko wiedzą o drugiej wojnie, staliniźmie i ci co fascynują się czasami wielkich hetmanów. Poza tym, mówię wszystkim,którzy jeszcze nie wiedzą: PRZYKŁADOWE ODPOWIEDZI na stronie CKE to nie są jedyne dobre odpowiedzi. Nam powiedzieli to w szkole już w zeszłym roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 15:08 Droga Tesso niekompetentna to jesteś TY. Ja chodziłam do zwykłej szkoły i wykorzystując wiedzę z podręczników i wykładów nauczyciela mogłam napisać drugi temat całkiem przyzwoicie. Nie mam wszystkich informacji podanych w przykładowym wypracowanku, ale chyba nie będzie źle. Takie głupoty jak Ty mówią, Ci którym się nie udało. Zwykły, psychologicznie uzasadniony odwet i już. Robi się to niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:39 poziom rozszerzony! a jak zinterpretowaliscie obrazek?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 14:43 ludzie! jak piszecie maturę, żeby dostać się na prawo i ją zwalacie to współczuję tych trzech lat nauki.Ja się oparłam o to co było na lekcjach i powtórzyłam sobie wszystko mniej więcej wczoraj (a dodajmy, że orłem z historii nigdy nie byłam). Piszę podstawową na jakieś 80% (a najlepszym podsumowaniem poziomu trudności tej matury, było pytanie o bitwę pod grunwaldem) i już nic nie rozumiem. Ludzie uczenie się to nie tylko korki, ale trochę rozumu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witam Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 14:48 wszystko jest w porządku ,nie martw się,każdy lubi sobie ponarzekać, pisałem roz. i właśnie czekam na wyniki,zaraz zobaczymy co z tego wyjdzie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hisoriowiec01 Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:00 Dajcie odp bo umre zaraz ;d Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Jak wam poszła matura z historii? 13.05.08, 15:06 Podstawa była dość prosta, 60% bez problemu. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprytna ;p Redakcjo zrobiliscie blad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:01 napisaliscie na glownej stronie w matura"" ze rozszerzona trwala 150 a to nie prawda bo trwala 180 ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adawda gdzie odpowiedzi IP: *.lublin.mm.pl 13.05.08, 15:04 kur_wa a gdzie odpowiedzi do tych arkuszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da Re: gdzie odpowiedzi IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:06 właśnie właśnie, gdzie bo nei moge już! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja jaja sobie robicie?? IP: *.gre.pl 13.05.08, 15:09 Ludzie gdzie są te wasze odpowiedziiiiiiii?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqwer Re: gdzie odpowiedzi IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:06 wyborcza w ch** leci i jak zwykle oszukuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: gdzie odpowiedzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:09 no właśnie ;/ arkusze są, ale arkusz to ja widziałam na maturze, teraz chce odpowiedzi poprawne zobaczyć jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ISOLATE skandal z polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:15 siis.blog.onet.pl/ SAM/A PRZECZYTAJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afro Re: skandal z polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:17 ISOLATE odczep się, płyta się zacieła?? co mnie obchodzi ten Twój polak!!!!!!!!!!!!!!!! pewnie tego kogut nie mogą rozgryźć! ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isolate Re: skandal z polakiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:21 to mnie bardziej obchodzi niz twoja historia a własciwie histeria... no ale cóż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satjow Re: Co to było? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.08, 16:37 Matura została ułożona tragicznie. Z jednej strony pytania tak banalne, że szkoda w ogóle czasu i nigdy oprócz matury nie poświęciłbym go na takie pierdoły, typu: podaj imię małżonka osoby, której małżeństwo opisane jest w drzewie genealogicznym ;(. Część pierwsza sprawdzająca wiedzę w żadnym zadaniu jej nie sprawdza. A pytanie typu jaki proces powodował rozwój miast w XIX w. to żałosne. Rozumiem, że ktoś miał jakąś myśl przewodnią, ale pisać o pobycie Bolesława Szczodrego na Węgrzech tylko dlatego, że to o Węgrzech to kompletna bzdura, jaki miało to wpływ na wydarzenia na świecie? Ile normalny wykształcony człowiek, nawet historyk zna dat na temat Węgier? Z wojny z Turcją kojarzyłem tylko Mochacz - może jestem głupi, ale Węgrów najeżdżano ze wschodu tyle razy, że może powinienem uczyć się dat tych wszystkich najazdów - poczynając najlepiej od Hunów, Arabów i Mongołów. Jeszcze Czesi to czymś w XVI i XVII w. zasłynęli. Serio to za rok można się spodziewać np. Finlandii (wyłączając oczywiście okres wojny zimowej, o którym wszyscy wiedzą, bo ma być trudne). Już widziałem kiedyś temat pt. "Kształtowanie się państw Łotwy, Estonii, itp. (Inflanty) w XX w." - tylko czekać takiego na maturze. Innym pokoleniom życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Co to było? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 19:57 Współczuję Ci, że niewiele wiedziałeś o Węgrzech, ale z maturą z historii tak już jest, że pierwsza część jest łatwa - w końcu ma sprawdzać wiedzę i umiejętności na poziomie podstawowym, żródła zawsze są ostatnią deską ratunku dla tych, co nic nie napiszą i wszystko kończy się mocnym akordem, nawet z lekka obezwładniającym - to wypracowanie. Jest sens w tym szaleństwie. O tym, że teścik jest z podstawki i sprawdza umiejętności, oczywista z udziałem wiedzy, mówili od rozdzielenia poziomów przez Giertycha, więc nie ma co się dziwić. Ja mam szansę zdać, choc za dużo nie przykładałem się. Mam szansę..tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.inowroclaw.mm.pl 13.05.08, 15:06 a gdzie odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przerazona Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:09 Jezu... Ta chwila oczekiwania wywołuje w moim organizmie dziwne rzeczy... Odpowiedzi, gdzie jesteście? <płacze> :( :( :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 20:03 Oglądałam programy o Węgrzech w 56 roku i byłam na filmie z Żebrowskim o poznańskim czerwcu i cudownie mi się to wszystko pootwierało w głowie. Dopisałam jeszce o czasach wojny u nich i u nas. Nie pamiętałam tylko nazwiska regenta węgierskiego, może jakoś będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeszłoroczny Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 80.51.187.* 13.05.08, 15:10 www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=585&Itemid=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiak Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:12 pewnie sami nie znają odpowiedzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisniowa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.serv-net.pl 13.05.08, 15:13 już 13 minut sie stresuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 80.54.202.* 13.05.08, 15:34 www.cke.edu.pl/images/stories/Arkusze08matura/hist_pp_rozw.pdf 58% podstawowa, żegnajcie marzenia o studiach, witaj praco w McDonaldzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S-rz Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:08 za jakie grzechy ta Olimpia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:16 spokojnie:p myslisz ze nie oni potrafia... musza poszukac w internecie odpoweidzi :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 20:08 Nie przesadzaj Olimpia to banał. To było w gimnazjum. W starych gimnazjalnych ćwiczeniach do podręcznika Roszaka znalazłam podobną mapkę z poleceniem - wpisz nazwy miast greckich do prostokątów zaznaczonych na mapce - i wśród nich była Olimpia. A poza tym trąbią bez przerwy o idei olimpijskiej - nie histeryzuj. Trzymam kciuki za siebie i za Ciebie będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isolate Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:11 zapraszam na blog.skandal na temat polaka !!!!!!!! siis.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.gprs.plus.pl 13.05.08, 15:11 gdzie te odpowiedzi, no?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.inowroclaw.mm.pl 13.05.08, 15:13 na stronie glownej gazety napisane jest,ze WKROTCE,wiec spokojnie, kazdy czeka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja zaraz mnie coś trafi!!! IP: *.gre.pl 13.05.08, 15:13 LUDZIE odpowiedziiiiiiiii gdzie są?!?!?! bo My sie tutaj bulwersujemy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Zadzwoniłabym do readakcji IP: *.gre.pl 13.05.08, 15:15 Moze i sie coś popsuła bym zadzwoniła i sie zapytała co ejst grane ale nie mam kasy na komie;/;/;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BigKrolik Re: Zadzwoniłabym do readakcji IP: *.2-0.pl 13.05.08, 15:24 Daj nr to ja zadzwonie i spytam "grzecznie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolaś Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:15 matura ogólnie srednia, te węgry na poczatku mnie rozwaliły iw ogóle z poczatku sie zdawała trudna. ale w sumie to nie tak źle w konsekwencji,mam nadzieje na 70 proc. PS: gdzie do cholery sa odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghj Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:13 Czy wy tez nie możecie otworzyc strony z odpowiedziami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gago Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.mtnet.com.pl 13.05.08, 15:16 Czy ktos w koncu pomysli o odpowiedziach?chyba ze nikt nie potrafi rozwiazac tego arkusza:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Otworzyć..? My jej nie możemy znleźć xD IP: *.gre.pl 13.05.08, 15:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka rozwiazania IP: *.inowroclaw.mm.pl 13.05.08, 15:19 Na stronie glownej gazeta.pl jest napisane,ze rozwiazania bede WKROTCE, nie panikujcie ;) bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:16 czemu nie ma jeszcze rozwiązania z historii??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.serv-net.pl 13.05.08, 15:19 zaraz wyjdę z siebie...gdzie sa te odpowiedzi? nabawie sie jakiejs choroby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.tvteletronik.pl 13.05.08, 15:17 gdzie są ku.. rowziwaznia mialo byc o 15 ja pie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek ch.jek Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:20 kurde no 15 to 15 , w niemczech byloby za takie spoznienie ostro w piz.e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: 195.117.61.* 13.05.08, 15:21 ja pier... rozwiązania!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.chello.pl 13.05.08, 15:22 www.speedyshare.com/980333973.html misiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurw Re: Jak wam poszła matura z historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:22 co za ćwoki... na wszystkie inne testy rozwiązania były punktualnie. tylko oczywiście nie na historię ..grrr Odpowiedz Link Zgłoś