Dodaj do ulubionych

Jaka będzie lektura na maturze pisemnej?

• Gość: abx Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.lomza.vectranet.pl 01.05.09, 22:51
      co zauwazylam dodatkowo
      mozna powiedziec ze w wiekszosci przypadkow (patrzac na moje zestawienie matur z
      CKE) mozna stwierdzic ze na maturze właśćiwej za kazdym razem pojawiał sie :
      temat1- ksiazka ktora była na probnej maturze o rok wczesniej np. w maju
      2008r była Lalka, ta sama ksiazka była na maturze probnej w roku 2007
      albo w maju 2007r było Przedwiośnie które to było rowniez na maturze
      probnej w roku 2006 zastanawiające???
      a wiec zauwazcie rowniez ze:
      temat2 był ksiazka badz wierszem ktory nigdy nie pojawił sie na probnej
      maturze np. w roku 2005 był to Potop oraz Nie boska komedia (te ksiazki nie były
      na zadnej probnej maturze)
      w roku 2006 byl to makbet
      2007 Granica
      2008 wiersz Mickiewicz Tetmajer
      czyz to rowniez nie zastanawiajace wychodzi na to ze CKE rowniez posluguje sie
      jakims logarytmem co do wyboru ksiazek byc moze tematow tez ale do tego jeszcze
      nie doszlam...
      • Gość: ja Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 92.55.223.* 01.05.09, 23:48
        abx nieźle kombinujesz:D fajnie sie to czyta i faktycznie masz
        troche racji :)) jak tak dalej pojdzie to zaraz dojdziemy do tego
        co bedzie w tym roku, hehe ;) pewnie trzeba najpierw podstaiwc jakis
        wzor:D
        • Gość: xyz Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 23:53
          w 2008 na próbnej była Lalka i Wesele. Lalka odpada moim zdaniem. Wiec zostaje
          wesele. Temat był "chlopi w oczach inteligencji" czy cos podobnego. Wiec albo
          moze być Wesele, albo chociaz inna lektura na wzór tego tematu. Hmmm Chłopi, Nad
          Niemnem?
          • Gość: abx Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.lomza.vectranet.pl 02.05.09, 00:45
            xyz pewnie mówisz o operonie?? niestety operon nie robi właściwych matur(a
            szkoda bo robi o niebo prostsze hahah próbna z operonem ehhh...)wiec nie ma co
            sie na nim zbytnio opierać aczkolwiek nie zaszkodzi spojrzec :)
            moj nr 1 to Ludzie bezdomni daje 40-50% ze bedzie
            Dziady tez były by mocno prawdopodobne gdyby nie były na maturze w 2007r
            daje 20%zreszta komus tam sie sniły wiec hehe
            stawiam tez na Wertera, Tango, Wesele(z Dżumą może?? tu i tu symbolika)
            30-40%
            moga tez byc te tytuły z jakas inna ksiazka(bohaterem)porownane
            no i 10% na jakieś inne tytuły typu Nad Niemnem Zbrodnia i Kara tez może może
            Ferdydurke tez...
            i stawiam 40-50% na to że drugim tematem bedzie wiersz i ze to
            bedzie jakas satyra albo nie wiem romantyczność??
            No i daje 30% że to co tu napisalam sie sprawdzi :)) Reszta to wielka
            niewiadoma...
            Jak cos jeszcze ciekawego zauważę to napisze
            • Gość: uuu... Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.09, 02:48
              oj napisz napisz ...bo Ja sie tak stresuje ze szok...bardzo bym
              chciala wiedziec co bedzie .....jak ktos wiem to niech napisze
              BLAGAM...<prosi> zyie Mi uratujesz....:)
          • Gość: aa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 95.160.249.* 02.05.09, 10:07
            "w 2008 na próbnej była Lalka i Wesele. Lalka odpada moim zdaniem.
            Wiec zostaje
            wesele. Temat był "chlopi w oczach inteligencji" czy cos podobnego.
            Wiec albo
            moze być Wesele, albo chociaz inna lektura na wzór tego tematu. Hmmm
            Chłopi, Nad
            Niemnem? "

na probnej w 2008 byly dziady i ludzie bezdomni przeciez ?
          • Gość: aaa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 95.160.249.* 02.05.09, 10:32
            hmm bardzo dobre myslenie :) zrobilam zestawienie i to samo mi
            wyszlo na probnej w 2008 Dziady i Ludzie bezdomni ze wzgledu na
            to ,ze dziady byly na glownej w 2007 a dotychczas nie powtorzyla sie
            ani jedna lektura na glownej maturze to mysle ,że nie powtorzy sie w
            dalszym ciagu .. dlatego stawiam na Ludzi bezdommnych i
            przeczuwam ,że bd trzeba porownac z Dzuma glownych bohaterow jak
            myslicie ?
            • Gość: któś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 12:03
              a może coś zagranicznego?? ostatnio bombardowali nas literaturą
              polską. ktoś gdzieś napisał że na starej maturze często była dżuma.
              moze tak zbrodnia i kara, jadro ciemności, dżuma??
              a jak z polskich to jakieś obszerne lektury jak Lalka, co miały
              wpływ na pozostałe: wesele, chłopi, tadek.
              dosyć dawno jeśli chodzi o lekturki nie było porównań między nimi,
              była jedna.
              nie wiem ale jeden temat z poprzedniego egzaminu jest zawsze bliski
              następnemu. było na próbnej o nowoczesnosci w Ludziach bezdomnych,
              to moze Tango i właśnie nowoczesnosć np. anarchia, konflikt
              pokoleń?? wczesniej było dwa razy z rzędu o młodości.
              • Gość: jj Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 12:24
                Tanga nie będzie na 100%.

Liczę na Dżumę,Zbrodnie i Kare,borowskiego,Granice,Werter.
              • Gość: któś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 12:27
                acha i zawsze jest romantyzm ;] Ludzi bezdomnych (lektury nie
                następowały po sobie)nie będzie, podobnie jak Lalki, Kordiana,
                Dziadów, Przedwiośnia, Granicy, nic Słowackiego, Makbeta, Potopu
                (nie powtarzają się na normalnej), Chłopi.

z romantyzmu to pozostaje nam: wiersze, Tadek ;(, Nie-boska komedia
                (ale raczej jej się nie przerabia w każdej szkole), Jądro ciemności

20-lecie: wiersze

współczesna (do wyboru do koloru że tak powiem): wiersze, Borowski,
                Inny świat, Zdążyć przed Panem Bogiem,Tango,Dżuma

Nad Niemnem tylko jeśli chodzi o porównanie lektur (konflikt pokoleń-
                patriotyzm) i raczej nie bedzie

lektury epokami:
                2005: romantyzm, pozytywizm
                2006: pozytywizm, renesans
                2006 próbna: romantyzm, pozytywizm
                2007: romantyzm (młodość), 20-lecie
                2008: romantyzm (młodość), pozytywizm
                2009 próbna: romantyzm, Młoda Polska (nowoczesność
                ), renesans
                2009: ?
                i co o tym myślicie?? XD

z pozytywizmu: Zbrodnia i kara, Nad Niemnem

Młoda Polska: wiersze, Wesele, Chłopi
                • Gość: któś ;] ach pomyłka IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 12:55
                  jadro ciemności było w Młodej Europie a nie romantyzmie, cos mi
                  przeskoczyło widze... a Chłopi już byli
    • piobug Moje typy 02.05.09, 12:56
      Kolejność nieprzypadkowa:
      1. Inny świat w porównaniu z Borowskim
      2. Dżuma
      3. Nad Niemnem
      4. Ferdydurke
      5. Zbrodnia i kara

dwa pierwsze mogą być, reszta kiepsko.
      • Gość: aaaa Re: Moje typy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 13:31
        hahaha Nad Niemnem nie będzie.Całego Nad Niemnem przecież nie przerabiamy.Tylko
        dwie rozmowy, a Ferdyrurke to jest drugi absurd! Grudzinski z Borowskim jak
        najbardziej moze byc, Dzuma też.
        • Gość: uuu hmm IP: *.bater.net.pl 02.05.09, 13:51
          Ja też stawiam na ta II wojne ale nie sądzicie ,ze to jest zbyt
          proste ..Borowski ..o tych obozach to kazdy wie o co chodzilo...na
          logike biorąć ..
          • Gość: CKE Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 14:17
            dokladnie... wydaje mi sie to za proste bo o tym mozna pisac duzo
            nie do konca znajac te lektury.. mam takie dziwne przeczucie ze
            jednak bedzie Tadek.. moze dlatego ze to tak wazna lektura dla
            Polakow(czyt. nauczycieli polskiego :P ) ale marzy mi sie dzuma i
            ludzie bezdomni czyli porownanie Judyma z Bernardem Rieux <buja w
            oblokach> :D
            • Gość: agnieszka Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 14:31
              jak dla mnie to z tą literaturą za czasów okupacji to chyba zbyt proste... czyli
              obawiam sie ze jej nie dadza... Jak nam dowalą POTOP, Chłopów czy inne z tego
              typu, to bedzie masakra... Jak dla mnie TANGO,DZUMA, własnie Borowski, Moze
              jakies wiersze Słowackiego...? Co mówili wasi nauczyciele? Mojemu sniło się
              Ferdydurke na maturze... hym, dość kontrowersyjna lektura... no ale co,moze
              Szanowne OKE bedzie chciało nas zaskoczyć... ?
            • Gość: lol Re: hmm IP: *.inowroclaw.mm.pl 02.05.09, 14:32
              hmm porownanie dr judyma z rieux hmm zalezy jakie dostaniesz
              fragmenty tylko wydaje mi sie ze takiego tematu nie dadza tez
              myslalem o nim ale moze ...? troche dziwny by byl ... opowiadania
              borowskiego z innym swiatem hmm latwe by bylo ale moga dac fragment
              innego swiatu porownac z switem lagrów czyli borowskiego ale nie
              majac fragmentu z glowy hmm to juz gorzej mniej wiecej wiemy co jest
              ale lepiej widziec tekst xD A CO PANA tadzia tez sadze ze bedzie o
              Ks Robaku myslalem ze moga dac porowananie go z Kmicicem albo
              Konrader :)
              • Gość: CKE Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 14:41
                mysle ze Chlopow nie dadza... wsumie obowiazkowo trzeba orzerabiac
                tylko pierwsza czesc a tam wsumie tylko jakie obrzedy itp... tak
                samo wydaje mi sie ze nie dadza Nad Niemnem bo obowiazuje tylko
                jakis tam fragment a zazwyczaj jest tak zeby analizowac podany
                fragment w oparciu o calosc
                • Gość: agnieszka Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 14:52
                  A z epiki? Ocalony Różewicza, Testament mój Słowackiego, Pokolenie Baczyńskiego
                  ? Kurde ale mętlik... Najbardziej chciałabym KAMIZELKE Prusa,hmm. A co sądzicie
                  o Sofoklesie czy Molierze,przeczytałam wszystkie posty i o nich ani słowa...
                  • Gość: takiiii Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 15:03
                    pokolenie Kolumbów obstawiam na 80% Ocalony albo Lament, Baczyński za trudny ..... chyba
                    • piobug Mickiewicz trzeci raz z rzędu? 02.05.09, 23:01
                      Dużo ludzi obstawia Pana Tadeusza. Naprawdę myślicie, że dadzą trzeci raz
                      Mickiewicza? Emigracja, wieszczowanie, ble, ble, ble... ale co za dużo to niezdrowo.
                • Gość: patka i co z tego ze tylko I tom chlopow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 18:35
                  chlopi juz raz byli wiec to ze jest obowiazuje tylko I tom nic nie znaczy..Boze
                  moze byc poprostu wszystko! :(
              • Gość: julita Re: hmm IP: *.olsztyn.mm.pl 02.05.09, 14:48
                Ja sądze że bedzie pan tadeusz i granica bo są to lektury z matury z maja 2002.
                Sugerując te 2 utwory, mam na uwadze fakt ze na probnej w 2002 byla piesn
                kochanowskiego, hymn slowackiego i ludzie bezdomni, ktore rowniez byly na
                probnej w tym roku
                • Gość: ktoś ;] do julity IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 14:59
                  możesz napisać jaki był temat jeśli chodzi o tadeusza i granice??
                  • Gość: julita Re: do julity IP: *.olsztyn.mm.pl 02.05.09, 15:01
                    1.Jaką funkcję pełni Mazurek Dąbrowskiego w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza? W
                    pracy wykorzystaj znajomość tekstu Józefa Wybickiego i podanych fragmentów Pana
                    Tadeusza.
                    2.Zanalizuj przedstawioną niżej scenę i objaśnij, na czym polega jej dramatyzm
                    oraz kluczowy charakter w powieści Granica Zofii Nałkowskiej
                • pewniak166 Re: hmm 02.05.09, 15:00
                  Pan Tadeusz,Wesele, Inny Świat porównać z Opowiadaniami Borowskiego ;) wydają
                  się być pewniakami:D

Choć nie ma pewniaków :D są tylko faworyci;D
                  • Gość: ktoś ;] arkusze z matury 2002, 2003 TUTAJ!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 15:04
                    matura.servis.pl/2002i2003/jpolski.php
                    dobra, julita masz racje - Tadek
                • Gość: agnieszka Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 15:14
                  Z tego co wiem to na maturze próbnej 2002 była GRANICA i MISTRZ i MAŁGORZATA...
                  • Gość: i po co to Re: hmm IP: 212.91.20.* 02.05.09, 15:20
                    Nie rozumiem dlaczego wszyscy sie tak stresujecie.I tak nic nie
                    wymyślicie.I do tego stresujecie również innych. Będzie co
                    będzie.Dadzą fragmet to trzeba go przeanalizować i tyle. Pozdrawiam
                    i życze powodzenia.
                  • Gość: nika Re: hmm IP: 82.177.140.* 02.05.09, 15:23
                    granica tak ale mistrz i Małgorzata to na rozszerzonej już jest. a ja czytałam
                    teraz streszczenie jądro ciemności i co myślicie o takim temacie porównanie tej
                    lektury z lit. obozową? bo Joseph Conrad był polakiem i nazywał się Józef
                    Konrad Korzeniowski...
                    • Gość: Matt Re: hmm IP: *.gorzow.mm.pl 02.05.09, 15:32
                      Wydaje mi się,że jednak Wesele..
                      możliwe też, że Świętoszek,jeszcze nigdy nie było;)
                      poza tym Inny świat i ewentl. Pan Taduesz..

mam nadzieję,że nie dowalą na potopu .. na pożegnanie z kanonem
                      lektur;) (ost. rok może wystąpić na maturze)...
                      • Gość: bober90 Re: hmm IP: 213.180.137.* 02.05.09, 15:35
                        ten przeciek wskazywałby, że będzie Przedwiośnie.
                        • Gość: michał Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 15:46
                          a to nie jest post z 2007r?
                          • Gość: Mateusz Re: hmm IP: *.md4.pl 02.05.09, 16:15
                            Mojej polonistce "się sniło", że będzie Inny świat. Osobiście nie nastawiam się
                            na jakiś temat, ale oby jak nie było tych sztandarowych jak Potop, czy Pan
                            Tadeusz do reszty zawsze coś można napisać. No i analiza wierszy zawsze miło jak
                            nie trzeba znać całej lektury, aby napisać i ma się wszystko podane : ))
                            POWODZENIA!
                          • Gość: ja Re: hmm IP: 92.55.223.* 02.05.09, 16:28
                            dobra ta strona z przeciekami
                            przecieki.boberek.net/articles.php?cat_id=1&rowstart=15
                            przykladowe tematy:
                            "W oparciu o trzecią część Dziadów rozwiń wątek "spieprzaj dziadu".
                            Powołaj się na życie codziennie i treść lektury."

Zinterpretuj wiersz Jerzego Ushatego - "Kfiotki kurna dla ciebie mom"

"Niech moc będzie z tobą!" - udowodnij, że słowa Obi Wana skierowane
                            do Luke’a Skywalker’a były kluczowe w całej Trylogii, a nawet
                            Kwadrologii.

obstawiam jednak temat nr 1.

• Gość: juziaa Re: hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 16:37
                              ludzie nie macie kogos znajomego kto mam jakies uklady z CKE moze ktos z rodziny
                              pracuje i wie co bedzie jaka laktura na polskim? to dla nas wszystkich bylo by
                              zbawienie;-))) musimy sobie pomagac
                              • Gość: esder Re: hmm IP: *.strong-pc.com 02.05.09, 16:48
                                jasne, napiszcie, a później każdego maturzystę co odwiedził ten temat dojadą po
                                adresie ip...
                                • Gość: juziaa do esder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 17:01
                                  Wiadomo ze to niemożliwe, jeśli już ktoś ma faktycznie ten przeciek to z
                                  przyczyn wiadomych zachowa go dla siebie, a nie wierze, ze nie ma takiej
                                  osoby... Wszystko zostaje w rodzinie... my jedynie mozemy tu pospekulować...
                                  • Gość: esder ... IP: *.strong-pc.com 02.05.09, 17:08
                                    Może faktycznie będzie coś z lit. obozowej, tyle ostatnio rocznic, filmów itp.,
                                    z drugiej strony to chyba dla cke jest za łatwe, bo na tym temacie można pięknie
                                    wodę lać xD
            • Gość: miśka Re: hmm IP: 89.174.249.* 02.05.09, 18:51
              o rany:) ten temat bylyby idealny:) bede sie o niego modlila...:):)
    • Gość: ya ferdydurke !:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 17:40
      tak tak! ferdydurke, błagam o ferdydurke ;D

chyba wypriuje sobie żyły, jak będzie...
      • Gość: agnieszka Re: ferdydurke !:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 17:49
        Jestem za,jak już wspominałam mój nauczyciel od polskiego,były nauczyciel miał
        sen o ferdydurke na maturze 2009 ;]
        • Gość: puszkin Re: ferdydurke !:D IP: 89.174.249.* 02.05.09, 18:48
          witam maturzystow:) pisze bo mam pewna inf o maturze 2009 a konkretnie ku mojemu
          i pewnie waszemu zaskoczeniu znam lekture ktora sie pojawi:) nie mam dokladnego
          tematu jaki jest ale wiem ze napewno nie bedzie wierszy tylko oba tematy sa z
          lektur...:( ciotka mojej znajomej ma koleaznke w cke i dowiedzilam sie...
          • Gość: ooo matura juz tuz tuz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.09, 18:58
            ..Apeluje do osoby ,,,ktora powiedziala ze wie jaka bedzie
            lektura..jesli mowisz to naprawde Serio...i nie sciemniasz ze wiesz
            to Blagam Cie ,,Prosze powiedz,,, jak nie chcesz tak otwarcie
            powiedziec jaka bdzie lektura to napisz tak naprowadzajaco zeby
            mozna bylo sie domyslic..PROSZE.. MATURA Z POLSKIEGO JEST DLA MNIE
            NAJTRUDNIESZA...poniewaz nie umiem za bardzio pisac takich
            wypracowan....czytam te lektury i obawiam sie ze nie zdarze
            wszystkich dokladnie przeczytac,,,bo to juz po jutrze a jak trafi
            sie ta lektura co nie wiem o niej..o rany a tyle czytam
            tego.,....wszyscy powiedza Mi czytasz tego tyle...i co?? nic? a inny
            nic nie robi i lepiej nieraz na tym wychodzi Prosze daj nam jakas
            wskazowke Mala podpowiedz PROSZE.....
            • Gość: az Re: matura juz tuz tuz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.05.09, 19:10
              na pewno nie wie jaka bedzie lektura, bo na 100% bedzie jakis wiersz....wiem bo
              czytalem wywiad z konarzewskim(jakby ktos nie wiedzial kto to jest to
              mowie-dyrektor CKE )
              • Gość: oo Re: matura juz tuz tuz IP: 88.220.32.* 02.05.09, 20:17
                to może podasz nam linka do tego wywiadu to sobie wszyscy przeczytamy ..
                • Gość: az Re: matura juz tuz tuz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.05.09, 22:08
                  wystarczy poszukac w internecie,nie jest trudno, nic ciekawego nie powiedzial,
                  mowil ze w tym roku jak dostali matury to bylo w nich tyle bledow ze ledwo
                  zdazyli je poprawic
          • Gość: mysza Do Puszkin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 19:16
            No to teraz napisz jakie to lektury ...
    • Gość: kasia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 19:43
      umre ze szczęśćia jeśli bedzie ''przedwiośnie'' :)) Mój wymarzony typ
      fajnie też jeśli będzie lit. lagrowa (konkretnie borowski,
      ewentualnie wiersze różewicza, baczyńskiego ;PP)

W mojej szkole nie omówiliśmy w ogóle 'Nad Niemnem', 'Innego
      świata', tylko pobieżnie 'Dżumę' więc byle nic z tego, chociaż
      przeczytałam streszczenia i opracowania, nic nie zastąpi obecności
      na lekcji i notatek p. Grażynki ;)) Jeśli będzie coś z tych lektur
      nie wiadomo do kogo wtefy mieć pretensje...
      pozdrawiam koleżanki i kolegów maturzystów!!
      • olap1989 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 02.05.09, 19:45
        Apeluję do osoby która zna lektury.Powiedz przynajmiej jakie lektury.
    • Gość: Ep Puszkin IP: *.dialog.net.pl 02.05.09, 19:55
      Puszkinie, czyli jednak literatura obozowa, jak dobrze wnioskuję?
      • Gość: cke Re: Puszkin IP: *.244.146.240.ip.tnp.pl 02.05.09, 19:59
        będzie porównanie wiersza śmierć baczyńskiego i pogrzeb szymborskiej.
        • Gość: ada Re: Puszkin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 20:33
          ściema. przecieki nie istnieją , trzeba się uczyc niestety;P
        • Gość: adasko Re: Puszkin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 08:56
          a skad ty taka pewna :)) bedzie sierotka marysia i 7 krasnolodkow
    • Gość: Rogallo Dobre źródło! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 20:20
      TEMATÓW ZA DOBRZE NIE PAMIĘTAM WIĘC POSTARAM SIĘ W SKRÓCIE OPOWIEDZIEC!

1. Andrzej Kmicic i Jacek Soplica - bohaterzy czy zdrajcy narodowi. Na podstawie
      załączonych fragmentów i własnej wiedzy scharakteryzuj obu bohaterów. Napisz na
      czym polegał ich dramatyzm i

2. Analizując poniższy fragment "Zbrodni i Kary" napisz jak zbrodnia wpłynęła
      na życie głównego bohatera. Opisz jego przeżycia przed i po popełnieniu zbrodni,
      oraz jakie znaczenie na jego postępowanie miała Sonia Marmieładow.
      • Gość: Rogallo Re: Dobre źródło! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 20:32
        Dobra jaja sobie robiłem :) , nie traktujcie tego poważnie :D
        Ale nie wiem :) wydaje mi się że takie tematy lub podobne mogą się trafić.
        Patrzyłem na wszystkie lektury od 2002 roku i wykreśliłem każdy głowny wątek
        jaki się pojawiał (nigdy się nie powtarzają :) ). Więc zostało parę , oczywiście
        do tych lektur można dorzucić Inny Świat, Dżumę, Opowiadania Borowskiego.

• Gość: esder ... IP: *.strong-pc.com 02.05.09, 20:42
          Jak dowalą potop albo chłopów to można przecież zrobić drugi temat jakim jest
          porównanie dwóch wierszy, i mam takie pytanie: czy wystarczy je porównać na
          podstawie fragmentu czy trzeba się odnieść do całości?
          • Gość: ulaa Do: esder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 20:50
            Zazwyczaj wiersze dają "w całości" ... Czyli analiza,interpretacja + własne
            przemyślenia,odrobina wiedzy i fantazji ...
            • Gość: .... Re: Do: esder IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.09, 20:55
              Oj dzień przed maturą a tu patrzę ludzie nie wiedzą czy cały wiersz
              czy połowa...
            • Gość: CKE Re: Do: esder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 21:26
              i niestety trzeba sie wstrzelic w klucz.... czyli nie jest to wolna
              interpretacja... kiedys czytalem wywiad z pania Wislawa Szymborska
              ktora z czystej ciekawosci interpretowala swoj wiersz i wg klucza
              napisanego przec CKE nie miala byc chyba tylko 15 punktow :) Dlatego
              wierszy nawet nie biore pod uwage :O
          • Gość: Rogallo Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 20:58
            Nie ma tak, że wiersze są zawsze! Chociaż nie jestem pewny czy może być że nie
            ma lektur tylko są dwa wiersze :) Oczywiście musisz odwołać się do całości
            wiersza. Tylko, że masz lepszą sytuacje, gdyż wiersze masz całe :D a nie jak
            fragmenty. Jednak wiersze w moim przekonaniu są dużo trudniejsze do
            interpretowania. Jednak, jeżeli lekturę znasz słabo lub w ogóle ,rób wiersz!
            Osobiście tak przejechałem się na próbnej robiąc "Ludzi Bezdomnych" nie mając
            nic o nich pojęcia :D. Pamiętaj o jednym. Staraj się w pracy robić jak najmniej
            błędów i aby była ona składniowa! Nawet jak nie wpasujesz się dobrze w klucz
            masz pozostałe 25 pkt za ortografię itp. Ja na polskim znając dobrze lekturę
            napisałem wypracowanie na 25 pkt z czego miałem z ok. 13 pkt z klucza. (był to
            bodajże Makbet) a nie mając pojęcia o Innym Świecie napisałem go na 30 pkt (9 z
            klucza, reszta ogrografia) Także sam widzisz. Aby wasza praca była bardziej
            estetyczna polecam robienie planu w brudnopisie i pisanie wg. pkt które tam
            umieściliście. Chociaż przed matura może lepiej już nic nie zmieniać?
            • Gość: kamil pprzeciek !!! IP: *.resetnet.pl 02.05.09, 21:29
              bedzie harry poter i księga tajemnic bez ściemy powodzenia maturzyści niech moc
              będzie z nami
              • Gość: Alka matura polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 21:33
                No i czy ktoś wie jakieś konkrety???? O lekturze która wystąpi???
                PISZCIE:)):):0
                • Gość: Rogallo Re: matura polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 21:53
                  Hahahah nie liczcie na przeciek! Po ostatniej "akcji" nikt nie zdecyduje się
                  umieszczać przecieków w necie. Jednakże moje lektury to:
                  - Inny Świat
                  - Opowiadania T. Borowskiego
                  - Pan Tadeusz
                  - Potop
                  - Dziady cz. 3
                  - Zbrodnia i Kara
                  • Gość: 1990 Re: matura polak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 23:04
                    ja obstawiam Dziady cz.3 , wesele , chlopi , dzuma, zbrodnia i kara,

oraz moze Lalka... nigdy nie wiadomo :D
                    • Gość: lol Re: matura polak IP: *.inowroclaw.mm.pl 02.05.09, 23:45
                      ja cos czuje ze tej matury nie zdam mimo ze w szkole pisalem na ok
                      55-65% le to w szkole probne zdalem na ponad 50 % ale jakeis takie
                      przeczucie nie wiem ciezko powiedziec , masakra bede lac wode wtedy
                      pkt sie dostanei to jednak tylko 21 pkt byle zdac polski raczej
                      nigdzie nie biora tlyko na humanistyczne uczelnie itp
                      • Gość: <boje sie> Re: matura polak IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 00:17
                        ja myśle że przygrzmocą nam Tadka, ludzie bezdomni to pestka w
                        porównaniu do innych lektur.
                        Chyba że się zlitują i nie beda robić nam niespodzianek i dadzą
                        Dżume, Zbrodnie i kare albo lit. wojenna :)))))
                        • Gość: Moniś <3 Re: matura polak IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.05.09, 10:13
                          Hmm
                          No mogą nam dać Zbrodnie i Kare bo jeszcze jej nie było od czasów
                          nowej matury
                          Noo ale tak samo moze być nad Niemnem P
                          Byle własnie nie Tadzio i nie Potop
                          Ale te lektury były w 2005 roku na maturze wiec w tym znając moje
                          szczescie bedzie Tadzio albo Potop
          • Gość: Karola boje sie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 09:27
            błagam tylko niech nie dowala potopu ani tadka, bo jak bedzie to, to ja
            leze...!!! ale to by było niesprawiedliwe, porównajcie sobie takich ludzi
            bezdomnych, czy przedwiosnie, a taki potop;/ masakra!!!
            • Gość: d yt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 16:35
              cokolwiek nie bedzie to zawsze cos sie wymysli.
    • Gość: eeej Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 10:41
      jak myslicie ? moga dac cos z tych lektur :
      nad niemnem, ferdydurke. ?
      • Gość: pok Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 10:42
        mało prawdopodobne.
        • Gość: hanussia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 11:06
          Witam maturzystów. Przecieków nie ma, nie było i nie będzie, musimy
          się z tym pogodzić. Już jutro o tej porze będziemy po pisemnym z
          polskiego. Damy rade:) Pozdrawiam wszystkich zestresowanych:)
          • Gość: kamil Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.resetnet.pl 03.05.09, 11:40
            ja ide z granatem jak dojebią potop albo wesele to h... życam ... bummm
            • Gość: kamil Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.resetnet.pl 03.05.09, 11:42
              wim wiem rzucam nie życam ach ten polski
              • Gość: Judyta Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.09, 11:56
                Rozumiem, że potop i wesele obstawiacie na poziomie podstawowym? Bo ja piszę rozszerzony i tych dwóch lektur się obawiam najabrdziej.
            • Gość: edyta boje się: IP: 91.189.223.* 03.05.09, 17:19
              już nie mogę tego stresu:( boje się bardzo a nic nie wiem z tych lektur, czytałam większość streszczeń a wszystko mi sie myli:(
          • Gość: chudy_filo Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.09, 15:30
            Ogólnie podsumowując. Żadna lektura do tej pory się nie powtórzyła na nowej
            maturze. Lalkę odrzucam praktycznie na 100% bo była ostatnio. Stawiałbym na
            pierwszym miejscu Wesele chociaż wiele osób rok temu obstawiało ta lekturę
            dlatego też CKE mogło sie domyślić ,że w tym roku będzie obstawiana na 100%
            wiec istnieje duże prawdopodobieństwo że raczej nie będzie. Trzeba się postawić
            w sytuacji CKE. Literatury wojennej też raczej nie będzie ponieważ jest zbyt
            łatwa do interpretowania oraz występuje okrągła rocznica o czym komisja pewnie
            też pomyślała. Mimo wszystko obstawiam w pierwszej kolejności Zbrodnię i karę,
            Wesele, Dżumę, Jądro ciemności. Najlepszym sposobem moim zdaniem na zdanie tej
            matury jest znanie każdej lektury w takim stopniu aby wiedzieć o co mniej więcej
            w niej chodzi po to aby później jak już sie streści podany fragment odnieść sie
            do całości. Pozdrawiam wszystkich maturzystów.
            • Gość: Rogallo Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 16:19
              Co do wesele też uważam, że może być. Jednak pamiętaj zawsze jest wyjątek od
              reguły :) przypomnę akcje jak w 2006 na maturze i na maturze próbnej trafiła się
              2x lalka! i jak wielkie zdziwienie było maturzystów. To co napisał ktoś.
              Najlepiej znać wszystkie lektury!
      • Gość: ada Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 11:39
        przeciez Nad Niemnem nie obowiązuje! tylko dwa krótkie fragmenty wiec jak moga to dac?!
        • Gość: Matt Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.gorzow.mm.pl 03.05.09, 11:57
          samego tematu z nad niemnem napewno nie będzie,bo to są zbyt krótkie
          fragemnty.. ewentl. może być porównanie do drugiego,innego utworu:)
          ale osobiście myślę,że nas to nie czeka.
        • Gość: ktoś ;] jakie wyniki z ostatnich matur?? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 11:58
          jeśli z grubych lektur były kiepskie to raczej nie dadzą Tadka. Ale
          cholera wie ;/
          nauczyciele się coś skarżyli?? wie ktoś coś??

• Gość: ktoś ;] albo która OKE pisze matury? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 11:59
            jak w temacie, wie ktoś?? bo jak Wawa to nie bedzie tadeusza
            • Gość: Matt Re: albo która OKE pisze matury? IP: *.gorzow.mm.pl 03.05.09, 12:14
              wszyscy mówią o weselu:)
              • Gość: mati Re: albo która OKE pisze matury? IP: *.inowroclaw.mm.pl 03.05.09, 12:20
                bo wesele az sie prosi rok temu nawet obstawiali i mi sie wydaje ze
                na zlosc wesela nie dadza a jak dadza to tylko symbolika zjawy co
                komu powiedizaly i dlaczego oraz symbole rzeczowe tj zlotwa podkowa
                zloty rog itp ;) Pan Tadziu mi sie wydje ze to raczej na
                rozszerzenie lektura ale jak bedzie to zostaly tylko dzieje Jacka
                Soplicy bo to co najwazniejsze juz bylo moze ze zwyczaje i obyczaje
                ale to bedzie latwe ;) wiec luzik xD Potop banal bo zostaly tylko
                dzieje Kmicica i Olenki ;) bo juz o szlachcie byloo itp ;) byle zdac
                a sadze ze na te 30% napiszemy ;p
                • li-ke . 03.05.09, 12:36
                  rano byłam prawie pewna, że będzie Ferdydurke, no, jakieś takie przeczucie, w
                  sumie do 'pewniaków' należy Wesele, które jest ciężkie, bo dzieje się dużo i
                  trudno to wszystko ogarnąć, literatura wojenna, jako że mamy 70-lecie wybuchu
                  wojny. Osobiście boję się jeszcze Nad Niemnem, nie lubię Orzeszkowej, strasznie
                  źle się ją czyta jak dla mnie. W sumie wszyscy powinniśmy siedzieć w
                  streszczeniach i opracowaniach, a nie wymyślać co nas jutro zastanie;p ale
                  przynajmniej jutro ktoś będzie mógł powiedzieć 'wiedziałem/am, że to będzie,
                  aa!'. Miłej lektury dzisiaj i powodzenia jutro!
                  • Gość: ktoś ;] Re: do li-ke IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 12:59
                    Nad Niemnem jest w dwóch bodajże fragmentach także luzzz :)
                    no tak wesele (bogate w nawiazania literackie, motywy, łączy 3 epoki)
                    choć to młoda polska a była na próbnej i z reguły sie nie powtarza
                    epoka dwa razy z rzędu oprócz pozytywizmu i romantyzmu.
                    w sumie współczesność albo międzywojnie... (ewentualnie powiązane z
                    pozytywizmem, romantyzmem)
                    mi się zdaje że faktycznie literatura wojenna ale z pozytywizmem
                    (czyli zbrodnia i kara i wpływ zbrodni na psychike, zachowania czyli
                    analiza psychologiczna)
                  • Gość: Agili Re: . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 13:51
                    Obstawiam :
                    Wesele - symbole lub obalenie mitów
                    Baczyński/ Różewicz - literatura powojenna bo obozowa za prosta
                    i tradycyjnie mogą dać romantyzm :) zamiast Wesela
                    • little-angel Re: . 03.05.09, 15:01
                      Wojenną można wykluczyć. Lektury nigdy nie pokrywały sie z rocznicami, to by było za oczywiste.
                      Wesele - ok. ale niech dadzą to na podstawie.
                    • Gość: abx a moze popatrza na ankiety idzis ułoza tematy-wese IP: *.lomza.vectranet.pl 03.05.09, 15:02
                      a moze jeszcze jadro ciemnosci z dzuma? zło ze złem dzuma to ma tyle symboli ze
                      szok......!!!
                      a ja dfalej obstawiam swoja teorie ludzie bezdomni dziwi mnie tylko ze bylo na
                      tej probnej ale nie wiem 2 temat mysle o satyrze ale...
                      • Gość: ktoś ;] Re: a moze popatrza na ankiety idzis ułoza tematy IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 15:30
                        tak sobie myśle i...
                        wypracowania z lektur dotyczyły: motywu (sposób przedstawiania
                        postaci), problemu ksiażki, postaci (wzoru), gatunku

i nie bylo symbolu
                  • Gość: Edward bedzie dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 16:13
                    hmmm mam taka prośbę jak by ktoś miał gotową ładną ściągę to niech się
                    podzieli;] pozdrawiam damy rade!!!!!
    • Gość: kroś ;] a rok 2007 nie był rokiem Wyspiańskiego?? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 15:52
      skoro wczesniej układają tematy?? to moze być
      • Gość: Matt Re: a rok 2007 nie był rokiem Wyspiańskiego?? IP: *.gorzow.mm.pl 03.05.09, 16:24
        zeszły rok,był rokiem Wypsiańskiego:)
        ale oni na to nie patrzą..:P
        • Gość: ktoś ;] Re: a rok 2007 nie był rokiem Wyspiańskiego?? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 16:28
          no spoko spoko XD tylko tak mi się jakoś wszystko pięknie składa że
          próbna z operonu wtedy była też o Ludziach bezdomnych bodajze z
          symbolem tej Wenus, i jakoś teraz ci bezdomni, rok Wyspiańskiego,
          symbole XD

kto nie kombinuje ten nie ma :P XD :P XD
          • Gość: sss Potop IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 16:39
            Mam pytanie czy potop jest w całości obowiązkowy czy tylko I tom?
            • Gość: hiiir Re: Potop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 16:55
              Potop w całości... :| Pozostało tylko się pomodlić...
              • Gość: a własnie że tak Re: Potop IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 17:20
                w sumie mamy rok narodowy, patriotyczny, eliminując lekturki o tej
                tematyce pozostaje nam zbrodnia i kara, jadro ciemności, dzuma

• Gość: ktoś ;] Re: Potop IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 16:55
              to potop jest w częściach?? XD powaga nie wiem bo nie miałam książki
              w ręku...
              czesc druga trylogii :P
              • Gość: ...:P ... IP: *.tktelekom.pl 03.05.09, 17:15
                jak myślicie może sie pojawić jadro ciemności?? nie omawialismy tego w szkole i
                moze być ciężko:(
                • Gość: mhm Re: ... IP: *.gorzow.mm.pl 03.05.09, 17:30
                  może się pojawić,bo to ostatni rok.. od zeszłego już nie bedzie
                  obowiązywać;)
                  ale szczerze w to wątpie:)
    • Gość: Lotka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 17:41
      Jest to prawie 100 % arkusz z matury, która będzie jutro!!
      rapidshare.com/files/228705816/Matura_-_J__281_zyk_Polski_-_4_Maj_2009.pdf.html
      Pobierać bo zaraz usuwam
      • Gość: misza Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 18:40
        można prosić o ponowne zamieszczenie tego??
        czy to pewne??
        • Gość: dd Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 18:49
          2005 byl dawno!
    • Gość: Korso Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 17:48
      na pewno Będzie Pan Cogito
      • Gość: gg Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 17:50
        to było pytanie czy stwierdzenie?
      • Gość: kallllllll Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 18:06
        o nieeeeeeeeeeeeeeeeee tylko nie Herbert
        • Gość: :) Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 18:11
          to co wkonce bedzie
          • li-ke Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 18:27
            ej, słuchajcie, a jak będzie Nad Niemnem, to nie będzie odniesienia do całej
            książki? rozumiem, że dwie rozmowy są w spisie lektur, ale nie trzeba ich
            odnosić do innych losów, prawda?

no i przeraziłam się, że jeszcze nigdy nie było takiego układu, że w dwóch
            tematach są wiersze, to raczej niemożliwe, ale tegoroczni maturzyści to dość
            pechowy rocznik, także byłam przerażona.
            i jednak jestem za Zbrodnią i karą, przyjemna. Oddałabym wszystko za Granicę. No
            bo na Makbeta nie ma co liczyć : <
            • Gość: majka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 18:33
              Nie sądze żeby były kiedykolwiek dwa wiersze, bo ja np. wychodzę z
              założenia ,że wiersza niewezmę ,nigdy nie interpretowałam i nie mam
              zamiaru eksperymentować na maturze , teraz po kilku dniach czytania
              waszych wypowiedzi dochodzę do wniosku ,że literatura współczesna
              się nie pojawi ,bo to było by zbyt przewidywalne, a cke lubi
              zaskakiwać
              • Gość: Rogallo Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 18:50
                Trochę się załamałem :/ że nie będzie literatury współczesnej na która tak
                bardzo liczyłem. Ale szczerze powiedziawszy to tak naprawdę to wszystko się może
                trafić. Nie ma tutaj żadnych reguł. Mówisz, że to byłoby zbyt przewidywalne, ale
                zauważ że egzamin maturalny układa się dużo wcześniej i tak naprawdę ciężko
                wywnioskować tym co układają czy oni się tego spodziewają czy nie. Jednakże,
                jeżeli chcieli by nas zaskoczyć to gwarantuje że dadzą Potop, Tango, Jądro
                Ciemności.
                • Gość: ja Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 19:10
                  namieszałam sobie tylko w głowie przez to, ze przeczytałam tyle waszych
                  propozycji:p idę się dalej uczyć;o good luck jutro, maturzyści :)
                • Gość: majka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 19:24
                  Masz rację ale literatura współczesna wogóle nie często się pojawia
                  i pewnie od kilku lat ludzie czekają na nią z niecierpliwością, ja
                  nie mam nic przeciwko ,żeby pojawił się np. inny świat ale wolę się
                  nie łudzić a jak jutro się pojawi to będę mile zaskoczona.
                  • Gość: David Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.e-wro.net.pl 03.05.09, 19:40
                    Tez mam taka nadzieje :) Cos typu Inny Swiat , Dzuma , Jadro Ciemnosci. Z 2 giej
                    strony przez tyle lat nie bylo niczego takiego tylko Mloda Polska badz
                    Romantyzm... Moze w tym roku zrobia nam niespodzianke
    • Gość: fddsf Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 19:34
      www.speedyshare.com/297204535.html
      Żeby otworzyć plik trzeba mieć najnowszą wersje Adobe!
      • Gość: miaszz Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 19:40
        Czyli ten,ja nie mam najnowszej... Otworzył to ktos? Cotam jest? Jakie lektury?;>
        • Gość: dS Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.e-wro.net.pl 03.05.09, 19:43
          Mam 9.10~ i nie da rady , jakas pie... pewnie
    • Gość: z poza szkoły bardzo ważne pytanie!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 19:44
      wiem że nie na temat, ale pisze mature z poza szkoły

co ja mam wpisać w KOD ZDAJĄCEGO??
      • Gość: dS Re: bardzo ważne pytanie!!! IP: *.e-wro.net.pl 03.05.09, 19:46
        dostaniesz jutro kod ( takie naklejki ) albo karki nie wiem jak u was i albo
        wpiszesz albo bedziesz naklejal w to miejsce swoj kod
        • Gość: z poza szkoły Re: bardzo ważne pytanie!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 19:48
          dzięki serdeczne :)
          • Gość: maturzystka. Re: bardzo ważne pytanie!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 20:25
            sciagnał ktos to w koncu.>?? i wie moze co sie tam znajduje..?? pomocy!!!!!!!!!!!
            • alka18w Re: bardzo ważne pytanie!!! 03.05.09, 20:31
              am są jakies glupotyyyyyyT
              • Gość: sciagi sciaganie Re: bardzo ważne pytanie!!! IP: *.inowroclaw.mm.pl 03.05.09, 20:36
                robicie sciagi sciagacie ?
                • Gość: kamil Re: mam tyle... IP: *.resetnet.pl 03.05.09, 21:00
                  mam tyle ściąg , że niewiem czy mi się pomieszczą w gaierku:)) trzy dni roboty,
                  mam nadzieje że to cos pomorze. I granat jak dadza chłopów albo potop to hu...
                  rzucam BUMMMM !!!
                  • Gość: do KAMIL Re: mam tyle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 21:03
                    a słownik ortograficzny masz ? aa nie nie sorki bedzie na maturze to
                    chyba dlatego juz nawet nie patrzesz na błedy ort :P hyhy
                    • Gość: hyhy Re: mam tyle... IP: *.resetnet.pl 03.05.09, 21:16
                      porocarałuruj mniere w durupere hyhy
                    • Gość: kamil Re: mam tyle... IP: *.resetnet.pl 03.05.09, 21:17
                      porocarałuruj mniere w durupere hyhy..
                      • Gość: zenek sciagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 21:20
                        chlopaki podzielcie sie sciagami bo ja juz nie mam sily robic:/
    • Gość: info Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 21:40
      www.speedyshare.com/611446592.html
      TEMATY na mature podstawową z języka polskiego 09!

Jedyny wiarygodny przeciek!!!

BEZ ŚCIEM!
    • Gość: bpa90 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 21:47
      ja wam powiem tak.. zdobyc 10pkt / 20 z czytania ze zrozumieniem to jest w
      zasięgu kazdego + napisac te wypracowanie przynajmniej na 11 pkt / 50 to tez
      mysle da rade :) i ot matura zdana, powodzenia jutro, nie stresujcie sie kazdy
      przez to przejdzie kiedys ;) my akurat jutro
      • Gość: Liriel Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 21:56
        Dzieki za uswiadomienie, najlepszy do tej pory post :D
        Od razu lzej..
        • Gość: kk Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 88.220.32.* 03.05.09, 22:05
          a co tam jest? bo nie mogę otworzyć
          • Gość: esder Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.strong-pc.com 03.05.09, 22:23
            trojan czekający na naiwnych...
            • Gość: aaaa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.tktelekom.pl 03.05.09, 22:27
              Ja obstawiam jednak ludzi bezdomych i przedwiosnie ;] To moje dwa typy. Tak
              mowil nam nauczyciel a w tamtym i dwla lata temu zgadł lektury ;)

Pozdrawiam i zycze powodzenia 21/70 to nie tak trudno zdobyć ;)
              • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 22:30
                Ooo niee, błagam - tylko nie to. Nienawidzę obu tych książek. ;/ Ja tam właśnie
                przeczytałam opracowanie "Wesela", tak na wszelki wypadek - choć i tak planuję
                wziąć wiersze, jeśli będę. To łatwiejsze. :}
                • Gość: aaaa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.tktelekom.pl 03.05.09, 22:35
                  Zobaczymy jutro nie ma co się stresować ... :)

Trzeba wierzyć w swoje umiejętności ... Przecież mamy fragment i według niego
                  będziemy pisac wypracowanie ;) A coś o każdej lekturze przecież wiemy;)
                  • Gość: aaaa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.tktelekom.pl 03.05.09, 22:37
                    A co mowicie na interpretacje Kamienicy Kolichowskiej :D "Granica"

Mogło by być :)
                    • Gość: któś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 22:45
                      tak samo jak król edyp i świętoszek XD

dyr. CKE mówił o dylematach, jaa mysle że będzie lit wojenna i
                      motyw zbrodni, całkiem mozliwe porównanie bo dawno nie było

łoczywiście powtarzam wesele, bo CKE lubi lekturki z odniesieniami
                      do innych epok, poza tym symbolizm tak samo ważny jak oniryzm z Lalki

ja myslę XD że dadzą cos nowego, żaden tadek, potop etc. tanga i
                      zdażyc przed panem Bogiem nie każda klasa przerobiła, także minimum
                      do dżumy, zaraz powojennej
                    • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 22:46
                      Mogłoby być, nie takie złe. :}
                      Mi cały czas chodzi po głowie ewolucja bohatera mickiewiczowskiego, ale to za
                      trudne - no i romantyzmu raczej nie dadzą. ;]
                      Zastanawia mnie też temat różnych podejść do śmierci w "Dżumie". A nie mam
                      pojęcia o czym jest ta książka. ;d
                      • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 22:50
                        Ech, a tego "Wesela" to ja w ząb nie mogę zaczaić... ;/ Te wszystkie Chochoły i
                        zjawy jakoś do mnie nie przemawiają. ;d I z całego serca mam nadzieję, że jutro
                        "Wesela" nam nie dadzą. :}
                      • Gość: któś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 22:50
                        matko karetki jadą, zaraz mi pikawa strzeli XDXD

no dżumcia całkiem możliwe, gdzieś słyszałam że często wystepowała
                        na starej maturze

osobiscie nie czytałam zdażyc przed panem bogiem, tango w gimnzujum
                        <lol>, potop /film kilkakrotnie/
                        ważne kojarzyc czas, miejsca, bohaterów, i kolejnosć zdarzeń która
                        mi sie myli coraz bardziej XD
                        • Gość: ktoś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 22:53
                          i patrzac na lata to w tym roku wpada łatwiejsza matura :)
                          • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 22:57
                            Po mnie też chyba zaraz przyjedzie karetka. ;d Zamiast iść spać, to ja będę
                            opracowanie "Dżumy" czytać. No ale to u mnie normalne, wszystko na
                            najostatniejszą chwilę, hehe. ;d
                            • Gość: ktoś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 23:05
                              też XD

kawka, kawka tylko też ile na niej pociągne...
                              dzizys tyle dylematów XD
                              • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 23:14
                                Nie kawka. Zielona herbatka lepsza przy nauce, bo mózg dotlenia. ;d Ja jutro z
                                rana zamierzam wypić, a nuż i widelec pomoże, hehe. ;)
                                • Gość: mat Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 23:18
                                  ludziska.. jak wy dajecie rade tak siedziec i cokolwiek czytac.. mi od tego
                                  czytania wszystko sie pokreciło.. szacunek za wytrwałość.. ja sie modle o
                                  21pkt.. powodzenia jutro!!!!!!!!
                              • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 23:18
                                Teraz trzeba się chwytać wszystkiego, co może pomóc. :D
                                • Gość: ktoś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 23:22
                                  a ja sie dziwie jak można spać XD

pewne do 3 posiedze a z rana dwie kaweczki i powtóreczki

mat, pamiętaj, zawsze do końca!! cierpliwie i wytrwale i chyba
                                  zwymiotuje zaraz
                                  a pojutrze angielski rozszerzony, a potem WOS rozszezrony
                                  <bleeeeeeeeee>
                              • li-ke Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 23:21
                                nie no, trzeba się wyspać, damy radę, musimy. i wiecie co, w sumie myślę, że nas
                                i tak zaskoczą, cokolwiek byśmy mądrego wymyślili, także powodzenia jutro,
                                módlmy się o przyjemny temat, no i żebyśmy nie usnęli na tej maturze, to chore
                                wstawać na 9, mój mózg budzi się znacznie później ;p
                                ( teraz uważam, że może być wszystko byle nie Potop! Potop zabija. )
                                buziaczki !
                                • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 23:39
                                  Ja myślę posiedzieć do 1, nie dłużej, bo o 6 muszę wstać. ;/ No a we wtorek
                                  powtórka z rozrywki, ja też rozszerzoną zdaję. ;d Masakra, czemu ja się nie
                                  uczyłam wcześniej, haha? ;D
                                  • Gość: ktoś ;] Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 23:49
                                    dokładnie, dlaczego?? XD
                                    • Gość: justa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 23:51
                                      Czy mogę wiedzieć dlaczego cały czas mówicie, że 21pkt to minimum aby zdać?

Czy tak jest tylko w tym roku , czy tylko w ubiegłym?

Moj brat który zdawał w ubiegłym roku, miał 27pkt i nie zdał ponieważ trzeba
                                      było mieć 30pkt minimum!!!

Bardzo prosze o odpowiedz.
                                      • li-ke Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.09, 23:53
                                        musisz mieć 30 procent, a 30 procent z 70 punktów, które można max zdobyć na
                                        polskim to właśnie 21 punktów, więc pewnie pomyliłaś u brata procenty z punktami : )
                                    • Gość: me me Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 23:55
                                      nie ma co juz, niestety w tym momencie juz za pozno:D trzeba jutro isc i
                                      napisac. damy rade! przeciez matura tworzona jest dla zupelnie przecietnego
                                      ucznia, ktory jak chce to napewno sobie poradzi! niech moc wesela i potopu
                                      bedzie z Wami!
                                      • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 00:13
                                        "niech moc wesela i potopu
                                        > bedzie z Wami!"
                                        Amen! Hehe. Poradzimy sobie. ;)
                                  • Gość: chudy_filo Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 00:11
                                    Zaraz mi pikawa chyba stanie. Nie moge spac!!! Oby jutro nie bylo Potopu, Tadka, Dziadow bo bedzie bardzo ciezko. Jeszcze raz wszystkim zycze powodzenia. Mniejmy nadzieje ze juto o tej porze wszyscy beda wspominac te chwile z usmiechem i ulga. Pozdro.
                                    • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 00:17
                                      Ja czuję, że czytanie będzie proste. A co do wypracowania - wiersze stosunkowo
                                      łatwe, proza taka sobie. No zobaczymy, czy się sprawdzi. Powodzenia wszystkim.
                                      ;} Dokładnie za 12 godzin już po pierwszej maturce, więc odpędźcie stresiora i
                                      idziemy spać. ;D
                                      • Gość: wilku Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.miedzyrzecz.mm.pl 04.05.09, 00:26
                                        zlukac too

arkusz polski podtsawowy
                                        • Gość: gość Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 00:38
                                          eh... kolejny maniak gier komputerowych
                                          • Gość: dasdasd Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.miedzyrzecz.mm.pl 04.05.09, 01:09
                                            arkusze pdf niby ba maj
    • Gość: joi Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.miedzyrzecz.mm.pl 04.05.09, 01:07
      arkusz-matura-2009-pdf.gu.ma/
      • Gość: belzebubiaa Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.mielec254.tnp.pl 04.05.09, 06:07
        Na nic Twoje linki - zostałam już dziś ugryziona i "stworzenia w nocy omijają
        moje ciało, więc jestem bezpieczna". XD
        • Gość: ktoś ;] KU... MAĆ!! IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.09, 12:10
          bosz i dowalili. Chłopi chyba najłatwiejsi i ich wybrałam. Boje sie
          o klucz.

A jutro angielski :(
          • Gość: ktoś ;] łatwe, przeszedł stres ;] IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.09, 12:42
            w sumie łatwe ale sie zestresowałam strasznie..., czytanie ze
            zrozumieniam też.

• Gość: kamil Re: łatwe, przeszedł stres ;] IP: *.resetnet.pl 04.05.09, 13:01
              wie ktos kiedy i gdzie klucz i odpowiedzi mozna zobaczyć ??? Pan Tadzio chłopów
              nie przerobiłem :/
              • Gość: jaaa Re: łatwe, przeszedł stres ;] IP: *.elk.mm.pl 04.05.09, 13:03
                dzisiaj o 15 bd arkusze z rozwiazaniami ;/ kurde kto to robil te
                arkusze ;/ powalone
            • belzebubia Re: łatwe, przeszedł stres ;] 04.05.09, 13:11
              No fakt, trudne nie było, ale mi nie poszło najlepiej. "Chłopów" to się mało kto
              spodziewał, ja byłam pewna, że nie dadzą.
              Ostatecznie pisałam "Pana Tadeusza", ale napisałam ledwie 2,5 strony, w ogóle
              nie szło mi pisanie.

Angielski jutro. ;/
              • Gość: abx Re: łatwe, przeszedł stres ;] IP: *.lomza.vectranet.pl 04.05.09, 13:20
                a ja pisalam pana tadeusza
                kurczaki przez trzy dni przerobiłam wszystkie lektury od starozytnosci az mnie
                galy bolaly od czytania nie powtorzylam, tylko TAdka :] :( przedwiosnia lalki i
                chłopów :] :( i jak na złość bylo ale MYSLE ze nie poszlo zle znaczy nie bylo
                trudno wywnioskowac z fragmentow i zrobic charakterystyke telimeny i zoski boje
                sie tylko o to co dalam z poza tych fragmetow czy rzeczowego zadnego nie bedzie
                ale zobaczymy
                a co do chlopow to zebym wiedziala cos wiecej o tym ojcu i tej siostrze hanki to
                moze bym i o tym pisala
                • Gość: acmilan90 Re: łatwe, przeszedł stres ;] IP: 195.205.200.* 04.05.09, 13:27
                  abx-ja tak samo uczyłem się tylko przez te 3 dni i nie powtarzałem Tadka (oprócz
                  tego jeszcze Lalki) i niestety jak na złość. Nie spodziewałem się że Mickiewicz
                  może być trzeci raz z rzędu na maturze (zresztą co z niego za Polak. Już
                  pierwszym słowem w "PT" manifestuje swoje pochodzenie. Z niego taki Polak jak ze
                  mnie Litwin)
                  • Gość: brak zakonczenia w Re: łatwe, przeszedł stres ;] IP: *.inowroclaw.mm.pl 04.05.09, 13:38
                    brak zakonczenia w pracy nie napisalem jak myslicie ile wezme mi pkt
                    do tylu za brak zakonczenia ?? prosze o odp masakra ;/ taki blad ;/
                    ale matura ebdzie zdana tylko 21 pkt potrzebne wiec raczej luz ;)
                    • Gość: Radek Re: łatwe, przeszedł stres ;] IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.09, 13:53
                      Pewnie poleci z punkt - dwa w kompozycji i maksymalnie trzy z rozwinięcia za
                      wnioski.
                      Co do rozwiązań, to wydaje mi się, że dziś po 15 będę opublikowane tylko testy,
                      rozwiąznia mają być później. W radio wypowiadał się ktoś z CKE. Powiedział, że
                      klucz będzie jeszcze modyfikowany, dostosowywany etc.
                      • Gość: iPoPolskim:) Re: łatwe, przeszedł stres ;] IP: *.c201.msk.pl 04.05.09, 15:06
                        hmm... w tym roku chłopi i pan tadeusz, więc wesele znów przechodzi na kolejny
                        rok xD jakby im obowiązkowej matmy było mało ;)
      • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 16:03
        Przez te wszystkie wątki na forach, wszystkie te stresy, pytania, błędy
        zgłaszane... to ja już się sama normalnie zaczynam stresować, czy aby czasem nie
        popełniłam jakiegoś głupiego błędu. ;|

A najśmieszniejsze jest to, że zamiast metafory (co było takie proste!) to ja
        szukałam jakiejś peryfrazy... Ech, nie poszło mi. :(
    • Gość: gosia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 195.150.226.* 04.05.09, 13:56
      a ja wiem co będzie jutro na angielskim! znalazłem
      przecieki.
      • Gość: Radek Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.05.09, 14:07
        I po co podajesz link, do strony, która jest kolejnym śmieciem w Internecie?
        Ludzie którzy takie strony robią są debilami, ale chyba jeszcze większymi są
        ludzie, którzy je rozpowszechniają...
        • Gość: CKE Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 14:12
          pisalem chlopow... wszytsko gitara tylko zamiast Weronka pisalem
          Kowalowa:/ sens zachowany tylko imiona postaci pomylilem... jak
          myslicie lipa straszna? czy ujdzie w tlumie?
          • Gość: Justynka Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 15:36
            A co się stanie jak napisałam wypracowanie na 350 slów?

• Gość: MagdaD Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chello.pl 04.05.09, 15:40
              nic się nie stanie bo wypracowanie ma być NIE KRÓTSZE niż 2,5 str ( około 250
              słów ) Czyli min to 250 a nie podali maxa więc może być też na 500 ;)
              • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 16:04
                Przez te wszystkie wątki na forach, wszystkie te stresy, pytania, błędy
                zgłaszane... to ja już się sama normalnie zaczynam stresować, czy aby czasem nie
                popełniłam jakiegoś głupiego błędu. ;|

A najśmieszniejsze jest to, że zamiast metafory (co było takie proste!) to ja
                szukałam jakiejś peryfrazy... Ech, nie poszło mi. :(
                • Gość: md Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chello.pl 04.05.09, 16:21
                  kiedy te odpowiedzi maja byc ?
                  • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 16:30
                    Już dawno są. ;}

1)
                    http://fakty.interia.pl/raport/matura-2009/aktualnosci/news/sprawdz-rozwiazania-zadan-maturalnych-z-j-polskiego,1300482,6047

2)
                    http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,6568467,Jezyk_polski_poziom_podstawowy__odpowiedzi.html

Proszę bardzo. ;d
                    • niebieskooka_18 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 17:10
                      ja się boję,że źle napisałam wypracowanie.Niby odniosłam się do fragmentu w
                      danym arkuszu i tylko z niego korzystałam,nie odniosłam się do całości.W sumie
                      dużo o tej rodzinie nie wiedziałam,tylko wywnioskowałam właśnie z tego fragmentu
                      jakie są miedzy nimi relacje!! Myślicie że ten fragment wystarczył by opisać
                      jakie relacje między nimi panowały??
                      • niebieskooka_18 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 17:11
                        niebieskooka_18 napisała:

> ja się boję,że źle napisałam wypracowanie.Niby odniosłam się do fragmentu w
                        > danym arkuszu i tylko z niego korzystałam,nie odniosłam się do całości.W sumie
                        > dużo o tej rodzinie nie wiedziałam,tylko wywnioskowałam właśnie z tego
                        fragment.Oczywiście mi chodzi o temat I:)
                        > u
                        > jakie są miedzy nimi relacje!! Myślicie że ten fragment wystarczył by opisać
                        > jakie relacje między nimi panowały??
                      • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 17:15
                        W żadnym z poleceń nie było by odnieść się do całości utworu, co w sumie było
                        głupie, bo zawsze kazali się odnosić... Ja wprawdzie pisałam P.Tadeusza,
                        bardziej jednak pisałam to co wiem, niż to co w tekście było, bo jak dla mnie -
                        niewiele tam było.

Nie martw się, nigdzie w poleceniu nie kazali się odnosić do całości. A jeśli w
                        kluczu będą punkty za to, to cóż... Znowu będzie afera na całą Polskę, że
                        autorzy matury są niekompetentni, haha. ;d
                        • Gość: justynkabart Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 83.142.202.* 04.05.09, 17:29
                          A gdzie jest klucz odpowiedzi z wypracowania??
                          • belzebubia Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 17:47
                            No ja się nie natknęłam.
                            Ale klucz będzie jeszcze zapewne modyfikowany po zapoznaniu się z wesołą
                            twórczością maturzystów. ;)
                            • Gość: md Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chello.pl 04.05.09, 18:22
                              a kiedy maja być oficjalne odpowiedzi z CKE ?
                              • niebieskooka_18 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 21:09
                                ja jednak jestem pełna obaw.bo ja tylko to napisałam co wyczytałam z tego
                                fragmentu i tylko przy tym się opierałam, no cóż. Liczę na szczęście
                                • Gość: chudy_filo Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 21:19
                                  Ja też odnosiłem się tylko do podanego fragmentu. Pisałem I cześć o chłopach.
                                  Ogólnie myślę ,że powinno być ok. Całe szczęście że czytanie ze zrozumieniem
                                  było w miarę proste to można było nadrobić trochę punktów.
                                  • niebieskooka_18 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 21:29
                                    Było proste tylko pytanie czy również trafiłam w ten ich zasrany
                                    klucz.:)Powodzenia jutro !!:)
                                  • niebieskooka_18 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 04.05.09, 21:30
                                    jeszcze nie sprawdzałam odpowiedzi ,ale zaraz to zrobię;p hehe
                                    • Gość: ms Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chello.pl 05.05.09, 06:25
                                      a jaki bedzie temat na angielskim ?? czy to bedzie podanie o prace czy list z
                                      zapytaniem ?
                                      • Gość: ms Twamt na ang IP: *.chello.pl 05.05.09, 06:26
                                        ?
                                        • Gość: laciatka89 Re: Twamt na ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 12:29
                                          trzeba przyznać, że matura z angielskiego tez nie była trudna. Oby tylko klucz
                                          był równie łatwy, bo coś podejrzane jest to, że zarówno polski jak i angielski
                                          był prosty. Jak wam poszło? W ogóle to mam pytanie: w tym dłuższym wypracowaniu-
                                          liście, jaki był limit słów? Nie więcej niż 200, tak? Obawiam się, że napisałam
                                          za dużo. Wiecie może, czy mając np 210 słów, za całą prace dają 0 pkt ? Bo jak
                                          będę mieć 0 z wypracowania to chyba nie najlepiej będzie :(
                                          • Gość: justynabart Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: 83.142.202.* 05.05.09, 12:42
                                            niech ktoś mi powie gdzie mogę sobie sprawdzić wypracowanie, bo nie mogę tego nigdzie znaleźć a bardzo bym chciała zobaczyć ten klucz odpowiedzi.
                                          • Gość: yhy Re: Twamt na ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 16:13
                                            ludzie czytacie polecenia?? bylo napisane jak przekroczysz 200 to
                                            tracisz 2 punkty za forme
                                            • belzebubia Re: Twamt na ang 05.05.09, 16:51
                                              Amen.
                                              A jak się ma przekroczone te 10%, to się traci coś punktów czy nie? Bo się
                                              pogubiłam z deczka. ;d

W ogóle muszę dać upust swemu oburzeniu - jak tu się zmieścić z rozprawką w 250
                                              słowach, no jak? ;f Musiałam obciąć najlepsze fragmenty, żeby uzyskać zaledwie
                                              te 273. ;/
                                              • Gość: yhy Re: Twamt na ang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 20:02
                                                nie wiem tego ale wydaje mi sie ze nic nie odejma, ja pisalam
                                                podsawe u nas trzeba napisac 120-150 slów, ale odejmuja dopiero po
                                                przekroczeniu 200; ja mysle ze tez przekroczylam te 150 ale jakos
                                                mnie to specjalnie nie martwi, w koncu odejmuja po 200
                                                ciekawa jestem czy ktos zauwazyl ze byly rozne zestawy, ja mialam
                                                inne kolejnosc odp niz moja siostra, a wybieralysmy ta sama
                                                informacje:)
    • Gość: ada Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 11:40
      coś czuję, że dzuma i ludzie bezdomni
    • Gość: marta Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 17:16
      Wesele albo Ludzie Bezdomni
      • hornet90 Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? 03.05.10, 20:05
        zbrodnia i kara lub krzyżacy
    • Gość: Zdumiony Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.icpnet.pl 03.05.10, 22:03
      Zdumiony jakością opracowania "Potopu", które tkwi na stronie Gazeta.Lektury
      [gdzie zamiast Wodoktów są Wodokoty(sic!)- może miauczą?!] nie życzę Wam tej
      lektury, jeśli nie przeczytaliście jej sami.
      • Gość: magda Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.chelmno.mm.pl 05.05.10, 17:19
        no to widze ze nikt sie nie spodziewal tego co nas spotkalo wczoraj;) pozdrawiam i zycze powodzenia na angolu jutro tym co pisza:) slyszalam ze ma byc ogloszenie
    • Gość: Kostecky Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.146.176.84.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.04.11, 20:47
      ja stawiam na Kordiana.
    • Gość: krzys Re: Jaka będzie lektura na maturze pisemnej? IP: *.sukcesnet.pl 03.05.11, 14:16
      ja obstawiam na konrada ;)
      zreszta wiem to karty mi powiedzialy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka