04.08.12, 02:11
szanowni,
nadszedł już dla mnie czas, aby spróbować rzeczonego. kolekcji ma wiele - Collection Beige, Collection Éphémère, Collection Noire, oraz Diffusion perfumes.

od którego Lutensa zacząć, aby mieć chęć poznawać więcej?
który Lutens jest wart największej uwagi?
dziękuję za pomoc!

p.s. lubię ciepłe, wijące się na skórze kompozycje. najchętniej torty, ciastka, słodycze. chętnie migdał!
Obserwuj wątek
    • forevermore79 Re: Lutens 04.08.12, 10:40
      Tak, Lutens to kawal dobrej historii i marka, ktora rozpoczela w sumie mode na zapachy niszowe. Kiedys mocno orientalne, teraz juz czesciej bardziej eksperymentalne (kwiaty, woda), ale zawsze godne jednak testow.
      Te kolekcje, ktore wspomnialas to podzial czesto b. plynny- marka lubi przesuwac poszczegolne zapachy z eksportow do edycji palacowych lub na odwrot, ale generalnie:
      - Collection Beige- z bezowymi etykietami i bialym (bezowawym :-) opakowaniem, to EdP bedace w klasycznej ofercie
      - Collection Éphémère- to edycje palacowe, ktore trafiaja na rok do oferty eksport jako ed. limitowane, w zeszlym roku byla to np. tuberoza. Niektore zostaja nawet w eksportach na dluzej. Etykieta jest czarna, opakowanie biale, koncentracja zwykle wyzsza.
      - Collection Noire- to skoncentrowane wersje EdP z czarna etykieta i czarnym kartonikiem, rowniez w stalej ofercie eksportowej
      - Diffusion parfumes- to po prostu Les Eaux, czyli dwie poki co lzejsze wody Lutensa, jedyne zapachy wystepujace w 2 pojemnosciach.
      Procz tego jest typowa linia palacowa- dostepna w internecie lub w paryskim Palais Royal.

Wikipedia widze pokazuje kompletnie inny podzial, bazujac raczej na koncentracjach i dostepnosci en.wikipedia.org/wiki/Serge_Lutens

Kompozycji Lutensa raczej wijacymi bym nie nazwal- zwykle sa mocno statyczne, trwale i osadzone na dosyc zblizonej, orientalnej bazie.
      Ale skoro lubisz cieple, slodkie zapachy gourmand, na poczatek polecam:

- Louve- zapach migdala, zarowno teraz jako eksport i ed. palacowa
      - Un Bois Vanille- jedna z najciekawszych wg mnie wanilii
      - Chergui- mocno orientalne, ale z ciekawa miodowa, nieco sucha nuta
      - Jeux de Peau- inspiracja byl tu zapach chleba
      - na tej zasadzie spodoba sie Tobie byc moze najnowszy Santal Majuscule
      - Chypre Rouge- slodkawe czerwone owoce i zapach lasu
      - Borneo 1834- gorzka, wytrawna czekolada z paczula
      Sa jeszcze takze bardziej lesne Fille, trudno obecnie osiagalne poza Paryzem cynamonowe Rousse, czy tez imbirowe 5 O'Clock- ale wszystko po kolei. Ambre Sultan nie proponuje, choc to moj faworyt w linii- to ambra z ziolami, nieco apteczna, ale niezwykle zmyslowa. Milej perfumowej przygody :)
      • orange_tail Re: Lutens 04.08.12, 14:08
        serdecznie dziękuję za tak obszerną odpowiedź!

mam jeszcze jedno pytanie - w jakich pojemnościach występują Lutensy? mam słabość do miniaturek, które sobie od lat kolekcjonuję, w zestawach lub oddzielnie. czy zdarza się, aby występowały gromadnie/pojedynczo w małych pojemnościach?
        • forevermore79 Re: Lutens 04.08.12, 14:14
          Prosze, do uslug- pytaj w miare testow, a na pewno ja lub reszta Forumowiczow postara sie pomoc!
          Standardowe flakony eksport to jedynie 50ml (mozna ich uzywac w wersji lanej lub z nalozonym atomizerem- tak, jak widzimy testery), wersje palacowe to lane 75ml.
          Ponadto, L'Eau SL i Froide to takze 50tki i setki, ale tych zapachow nie polecam :)

Ale- wlasnie dochodzimy do forumowego newsa, ktory chcialem dzis i tak zamiescic.
          Sa firmowe probki 1ml, probki woskowe edycji palacowych, ale wlasnie i lane miniaturki 5ml, ktore zwykle dodaje sie do zakupow lub mozna je kupic na aukcjach.
          A od teraz ten sklep proponuje miniatury wszystkich eksportowych Lutensow za 10 euro/szt:
          www.shopping-premiereavenue.com/serge-lutens.26.1.collection.en.html
          • jollinka Re: Lutens 04.08.12, 23:59
            i jeszcze 15-tki w woreczkach :] ale nie wiem gdzie je mozna kupic...
            • forevermore79 Re: Lutens 05.08.12, 09:24
              A tak, choc firma juz "wychodzi" z tych 15-tek, z nowych zapachow zostaja juz zatem tylko miniatury.
          • orange_tail Re: Lutens 05.08.12, 04:05
            mmm.
            pyszna wiadomość!

stokrotne dziękuję za cenną informację :)
            • hispana Re: Lutens 07.08.12, 12:34
              migdal do potegi wystepuje rowniez w Rahat Loukhoum
    • ruda.grazka Re: Lutens 09.08.12, 16:12
      Polecam jeszcze (niedostępny już w Polsce, ale w paryskim butiku nadal jest) Santal Blanc :)
      • elve Re: Lutens 09.08.12, 19:29
        u nas w Douglasie jeszcze stoi.
        • ruda.grazka Re: Lutens 01.09.12, 16:26
          To pewnie tam stoi już od dłuższego czasu, bo polski dystrybutor z tego co mi wiadomo nie ma tego zapachu już od kilku miesięcy
          • mharrison Re: Lutens 23.11.12, 12:49
            Mam pytanie o Bois Oriental.
            Czy ma siłę rażenia i przepych np. Ambre Sultan, Fille i Borneo czy to raczej takie "wątłe" (na mnie przynajmniej) zarówno doznaniowo, jak i trwałościowo Feminite du Bois?
            Bliskoskórne czy ogoniaste?
            Stonowane czy z pazurem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka