aldusem 20.09.05, 15:04 firmy oferujące olejki eteryczne lub syntetyczne w szerszej gamie? Znam z primavery oraz polleny aromy. pozdrawiam m. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mistmist Re: czy ktoś zna... 20.09.05, 18:59 Te wymienione przez Ciebie z tego co wiem mają najszerszą ofertę. Jest jeszcze Profarm (ale ma uboższą gamę od np. Polleny Aromy, za to przyjemne miksy i odrobinę niższe ceny), Mydło i Pachnidło. Ja zazwyczaj zaopatruję się na targach, często jest kilka firm (chociaż chyba powoli wychodzi to z mody, dwa lata temu na targach było zatrzęsienie tego typu stoisk, pół roku temu - jedna). Do tego dochodzą firmy "bazarowe" (czasem bywają w sklepach ogrodniczych), kosztują 3-5 zł i nie znam niczego innego działającego tak migrenotwórczo (mówię o zapachu, nie o firmie, rzecz jasna :-)), te Z całego serca odradzam. A tak w ogóle to witam wszystkich znajomych i nieznajomych, bo to mój pierwszy post na Waszym forum, choć czytam Was od dawna (za to od niedawna mam lepszy dostęp do Netu :-)). Odpowiedz Link
aldusem Re: czy ktoś zna... 21.09.05, 11:45 Witaj! Dzięki za info:) Smuci mnie jedynie iż potwierdziłeś mistmist skąpy i ograniczony wybór olejków. Swego czasu miałem dobre kontakty z przedstawicielem Primavery i otrzymałem od niego kilka olejków b. ciekawych ,które niestety przestały już być produkowane jak np. Osmantus, tolu resinoid(pusta pachnąca fiolka), eichenmos czyli makla tarniowa o zapachu skóry, algi oraz kilka innych. Poza tym polecam tę firmę ze wzgl. na jakość olejków. pozdrawiam m. Odpowiedz Link
perfumiarz Ciekawe.... 06.10.05, 08:16 Przejrzałem spis "olejków" Primavery, faktycznie imponujacy wybór. Jedna tylko uwaga, że nie wszystko co oferują to olejki, część to resinoidy, i ekstrakty. Fajnie, że podają jaką moetodą otrzymano gotowy produkt. Chciałbym powąchać, ocenić jakiej są jakości, czy są dostępne gdzieś w Warszawie??? Co do Osmantusa to jak ktoś przybędzie na zlot 8.10 (sobota) to będzie miał okazję powąchać ten absolut wyjatkowej jakości i urody :)) Przybywajcie więc! p. Odpowiedz Link
modern_witch Re: Ciekawe.... 06.10.05, 08:47 a na co jeszcze można liczyć? Bo mnie ciekawość zżera... Mogę się o gwajak uśmiechnąć, prosiłam kiedyś... czy nie ma takiej możliwosci? <wymowne błagalne spojrzenie> Odpowiedz Link
aldusem Re: Ciekawe.... 06.10.05, 14:33 modern_witch... wiadomość dla perfumiarza jest również wiadomością dla Ciebie. Będziesz na zlocie? Gwajaku niestety nie posiadam:( ale mam jeszcze trochę poza wymienionymi:) pozdrawiam m. Odpowiedz Link
modern_witch Re: Ciekawe.... 06.10.05, 18:23 no pewnie że będę;-) nie przepuściłabym takiej okazji;-) prosba o gwajak to do Perfumiarza była, choć na pierwszym zlocie usłyszałam, że gwajak w postaci olejku to jest taki sobie, ale i tak jestem ciekawa, jak pachnie w tym wydaniu, nawet może sobie pachniec źle;-) ale i na Twoje olejki się rzucę, zapewniam;-) Odpowiedz Link
modern_witch Uwielbiam Pana, proszę Pana;-) 08.10.05, 00:12 Moje pełne uwielbienia spojrzenie będzie Pana prześladowało na zlocie;-) za gwajak, oczywiście, żeby sobie ktos nie pomyślał inaczej;-P Odpowiedz Link
aldusem Re: Ciekawe.... 06.10.05, 12:03 Witaj Perfumiarzu! Najprawdopodobniej już po jutrze sprawię, że będziesz miał okazję powąchać np. eichenmos(mąkla tarniowa), malwa moschata, frangipani, abs.jaśminu egipskiego, styrak, arcydziegiel, galbanum, tonka ekstrakt, einsenkraut anden, tolu resinoid i jeszcze inne. Domyślam się,że wiele z tego znasz... ale jak nie Ty to może Inni skorzystają:). A, i miałem na myśli sobotni zlot:) pozdrawiam m. Odpowiedz Link
aldusem Re: aldusem a gdzie kupujesz te cuda?n/t 07.10.05, 17:48 Haj:) Firma ta wysyła olejki pocztą-płacisz przy odbiorze. Jest jednak co jakiś czas szansa powąchać te mniej niestandardowe olejki. Co jakiś czas dostaję od firmy maila z info, że przybywają na np. targi kosmetyczne. Wtedy proszę Pana Norberta(on jest jedynym przedstawicielem na Polskę) aby zabrał wszystko co posiada z zapachów ze sobą (wcześniej tego nie robił bo nie było zainteresowania na niestandartowe zapachy). Możemy się umówić, że jeśli dostanę info od Niego to dam znać na forum. Obawiam się że będzie to nie wcześniej jak za parę miesięcy (przynajmniej w Warszawie) gdyż był u nas 3tyg. temu. Jeśli nie jesteś z wawy, to może skontaktuj się z nim i uda Ci się coś ustalić pozdrawiam m. Odpowiedz Link
mrouh Re: czy ktoś zna... 20.09.05, 19:15 Całkiem dużo olejków ma firma Vera-Nord, chociaż ja mam problemy z zakupieniem wszystkich z oferty znalezionej na ulotce w opakowaniu, sprowadza się- przynajmniej u mnie w mieście- tylko te najbardziej popularne. No i są raczej tanie, więc nie wiem, czy ich jakość jest wysoka- nie mam z czym porównać:-) Odpowiedz Link
istna Vera Nord... 02.10.05, 20:04 Odświeżam wątek, bo a nuż komuś się przyda: znalazłam listę zapachów olejków vera-nord i w głowie mi się zakręciło:))) Czy wiecie może, czy te olejki są dobrej jakości? Oto lista: Adonis, Afrodyta (afrodyzjak), akacja, algi morskie, aloes, ananas, aniba rosaedora, antytabako, anyż, arcydzięgiel, arnika, arnika i rozmaryn, banan, bambus, bazylia, begonia, benzoes, bergamota, bez, biały mech, brzoskwinia, bursztyn, cedr, cyklamen, cynamon, cynamon i pomarańcza, cyprys, cytronela, cytrusowy, cytryna, czarny pieprz, czekolada, czereśnia, daktyl, Dalia, drzewo figowe, drzewo herbaciane, drzewo laurowe, drzewo różane, dzika jabłoń, egzotyczny, Elemi (żywica kanarecznika), Elizabeth, eukaliptus, estragon, figa, fiołek, frezja, gałka muszkatołowa, gardenia, geranium, Gloria, goździk (przyprawa), goździk pąk (kwiat), grejpfrut, heban, hiacynt, hyzop, imbir, irys, jabłko, jabłko i cynamon, jabłko i goździk, jałowiec, jaśmin, kadzidło, kajeput, kamelia, kardamon, kawa, kokos, konwalia, koper włoski, korzenny, kwiat irysa, kwiat kaktusa, kwiat lotosu, kwiat lotosu i orchidea, kwiatowy, lawenda, lawenda i melisa, lemongras (trawa cytrynowa), lemongras i melisa i zielona herbata, leśny, lilia, limetka, lipa, lukrecja, maciejka, magnolia, mahoń, majeranek, mak polny, malina, mandarynka, mandarynka i zielona herbata, Marzenie, melisa, melisa i limetka, melon, mentol, mieta pieprzowa, mieta zielona, migdały, mimoza, mirra, mirt, miód, Monaliza, morski, morwa, morze spokoju, nagietek lekarski, Narcyz, nanufar (lilia wodna), Neroli (kwiat gorzkiej pomarańczy), Neroli i rumianek, nimfa wodna, Nina, opium, orchidea, oregano, orientalny, orzech, owocowy, owoc pasji, paczula, palmaroza, paproć, petitgrain, pietruszka, piwonia, piżmo, Poemat, pomarańcza, rozmaryn, róża, róża i orchidea i ylang, rumianek, sandał, sandał i cedr i róża, Scarlet, Sen nocy, siano, sosna, sosna i ylang, szafran, szałwia, szałwia i cytryna, Syrena, świerk, tabak, Tiare flor, tropikalny, truskawka, tymianek, tuberoza, wanilia, wanilia i cytryna, wanilia i jabłko, wanilia i pomarańcza, wanilia i róża, wanilia i ylang, waniliowa rapsodia, werbena, wetiwer, wiciokrzew, wrzos, ylang, zapach czysty, zielona herbata, ziołowy, zmierzch, żeń-szeń, Venus. Są na allegro, nie podaję linka bo nie chcę reklamować sprzedawcy o którym nic nie wiem. Odpowiedz Link
aldusem Re: Vera Nord... 03.10.05, 16:23 Witaj Potraktuj moją odpowiedź jako subiektywne warażenie...(bo może nie mam racji):) Vera Nord nie posiada dobrych olejków. Rozcieńczone, "nieostre". Jest mi naprawdę żal, że ludzie chcący kupić olejki np. do lamp zapachowych są zmuszeni zaopatrywać się w "coś takiego":( Ich cena jest przyciągająca i może właśnie dlatego są kupowane... a może kupujący nie czuli wcześniej czegoś dobrego, co dałoby punkt odniesienia pozdrawiam m. Odpowiedz Link
kalooo Re: Vera Nord... 03.10.05, 20:07 wtrącę się i powiem tak: po dzisiejszych wrażeniach zapachowych w kwestii olejków panu Aldusem można w pełni powierzyć dobór naprawdę fantastycznych zapachów olejków zdecydowanie doskonałej jakości;)Dla mnie-absolutna rewelacja! Odpowiedz Link
aldusem Re: Vera Nord... 04.10.05, 13:30 grace kaloo:) i do niedługiego zobaczenia:)) m. Odpowiedz Link
aldusem Re: Vera Nord... 04.10.05, 13:33 tylko częściowo:) Polecam Ci firmę Prima Vera, która również ma z tego co pamiętam ponad 100olejków-wspaniałych dodam:). Jest to b.duża firma majaca swoje plantacje w wielu miejscach na świecie. Nie będę się jednak rozpisywał, bo wystarczy wejść na ich stronę. pozdrawiam m. Odpowiedz Link
mrouh Primavera 05.10.05, 21:54 A jak się przedstawiają ceny? na stronie nie ma żadnego cennika, nie wiem, czy mnie stać:-) Jak mi napiszę i wyślą mi całą ofertę, to w przyszłym miesiącu mogą mi odciąć wodę i prąd- jak zobaczę, to będę chciała mieć wszystko ;-) Ile taki np. lawendowy olejek kosztuje? No, albo jakiś inny "single note", nie mieszanka? dużo droższe od polleny? Odpowiedz Link
aldusem Re: Primavera 06.10.05, 11:51 Witaj! Jak zwrócił uwagę "perfumiarz" posiadają w swojej ofercie nie tylko olejki:) Wysyłająd Do Primavery prośbę o cennik-otrzymasz go, przynajmniej na te olejki, ekstrakty i resinoidy:) które mają na stanie. Przyznam,że ceny są wyższe ale wpierw musisz powąchać by "zrozumieć" dlaczego jest wyższa od innych. Prawdziwy, gęsty jak miód vetiver kupisz za ok 40zł, podstawowe za ok 25-30zł. Ja najwięcej wydałem na absolut jaśminu egipskiego 1ml 80zł, malwa moschata 150zł za 5ml i jeszcze kilka innych. Ale jak pisałem wyślij zapytanie a Państwo Boczkowscy (Prima Vera)prześlą Ci cennik. pozdrawiam m. Odpowiedz Link
mrouh Re: Primavera 07.10.05, 14:19 Dzięki, Aldusem:-) Chciałam byc przygotowana na to, co mogę zobaczyć w cenniku. Malwę sobie na razie daruję, jaśmin egipski też, choć z żalem, ale coś sobie wybiorę:-) juz się cieszę, tym bardziej, że, jak piszesz, to olejki dobrej jakości! Yuuupi:-) Odpowiedz Link
vanilia72 Saponaria 06.10.05, 10:25 znalazlam coś takiego : www.perfumeria.pl/x_C_I__P_7016084-7010001.html Odpowiedz Link
aldusem Re: czy ktoś zna... 06.10.05, 18:45 Witaj Próbując uzyskać adres na google, wpadam na allegro z kłopotami odnalezienia przedmiotu. Czy posiadasz adres lub namiar sklepu, który prowadzi sprzedaż tych olejków? Czy znasz ich jakość? pozdrawiam m. Odpowiedz Link