Dodaj do ulubionych

Zapachy do domu. Co wybrać?

23.11.06, 11:28
Przepraszm,jeśli dubluję wątek, ale przreszukałam archiwum i znalazłam tylko
parę postów na ten temat.
Chcę kupić cos, co by mi ładnie pachniało w mieszkniu. Nie wiem? Kominek
zapachowy, świeczki, kadzidełka??? Widziałam pare opinii nt. świeczek i
wosków "yankee candnes". Ale czy to naprawde pachnie jak sie pali? Jakos nie
wierze w świeczki zapachowe, może dlatego że parę razy kupowałam cos takiego
i pachniało tylko gdy sie wąchało świeczke bezpośrednio :(, natomiast gdy
świeczka sie paliła nie roztaczała żadnego aromatu :/
Więc w związku z tym wybrac wosk, czy też olejek zapachowy do kominków. W
takim razie jaki?
Jak widać mam dużo pytań. Liczę że podzielicie sie swoimi doświadczeniami w
stosowaniu tego typu pachnideł.
Obserwuj wątek
    • rawita7 Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 12:26
      ja najbardziej lubię olejki. Świeczki, moim zdaniem, pachną minimalnie. Co do
      konkretnych firm produkujących olejki, to niestety nie potrafię Ci doradzić.
      Sama kupuję bardzo różne kierując się tylko nosem. Lubię też kadzidło, ale takie
      prawdziwe, kościelne. Mam kilka prawosławnych, katolickie i czystą żywicę
      kadzidłowca. Palę w kadzielnicy. To jednak cięższy kaliber, współmieszkańcy
      kręcą nosem :).
      • desire123 kadzielnica 23.11.06, 12:54
        Można taką kadzielnicę kupić przez neta.(taka prawdziwą na węgielki)?
        • myzahir Re: kadzielnica 23.11.06, 13:23
          fraida.pl - można kupić przez www, chociaż na miejscu jest znacznie większy
          wybór (sklep w centrum wa-wy).
          • desire123 dziękuję 23.11.06, 17:31
            Za odpowiedż .Fajny sklepik ale kadzielnicy nie mogę znależc.Tylko kominek do
            agnihotry i muszla do ziól ale to nie o to chodzi.
        • rawita7 Re: kadzielnica 23.11.06, 14:55
          > Można taką kadzielnicę kupić przez neta.(taka prawdziwą na węgielki)?

Ja przywiozłam z greckiego klasztoru. Widziałam też w sklepach w Niemczech, ale
          już nie takie fajne. Rzucę sobie też okiem na tą "frajdę"
      • kasia_t2 Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 13:39
        rawita7 napisała:

> ja najbardziej lubię olejki. Świeczki, moim zdaniem, pachną minimalnie. Co do
        > konkretnych firm produkujących olejki, to niestety nie potrafię Ci doradzić.
        > Sama kupuję bardzo różne kierując się tylko nosem. Lubię też kadzidło, ale
        taki
        > e
        > prawdziwe, kościelne. Mam kilka prawosławnych, katolickie i czystą żywicę
        > kadzidłowca. Palę w kadzielnicy. To jednak cięższy kaliber, współmieszkańcy
        > kręcą nosem :).

Rawito, czy Twoje kadzidło też tak kopci straszliwie? Czy może ja go nie
        potrafię obsługiwać? Palę na węgielku i zawsze jest masa dymu.
        • rawita7 Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 14:53
          > Rawito, czy Twoje kadzidło też tak kopci straszliwie? Czy może ja go nie
          > potrafię obsługiwać? Palę na węgielku i zawsze jest masa dymu.

To zależy, mam taką kadzielnicę z pokrywką, którą można pod różnymi kątami
          uchylić. Ja zostawiam niedużą szparę, a samą żywicę kładę nie na węglu, tylko
          obok. Wtedy pali się i dymi dużo wolniej. Właśnie tak w sam raz.
    • olesiam Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 13:30
      Mnie tez brakuje zapachu "niedomowego" w mieszkaniu,troche zal pieniedzy na
      kule ambrowa L'Artisan, ale mysle, ze w grudniu kupie same tzw "wklady"-
      krysztaly ambry o czekoladowym zapachu i ladnie je zaaranzuje, kusza mnie
      posrebrzane otwierane bombki Penhaligon's w ktore moge wlozyc ambre owinieta w
      bibule, ale wtedy to juz koszt kuli i kolo sie zamyka:)Pachna ponad rok:)
      • kenzoania Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 13:45
        A gdzie można kupić te kryształy ambry o czekoladowym zapachu?
        • olesiam Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 13:49
          Perfumeria Quality
          • kenzoania dziękuję:) 23.11.06, 13:53
            • olesiam Re: dziękuję:) 23.11.06, 14:06
              www.neimanmarcus.com/store/catalog/prod.jhtml?itemId=prod31340008&parentId=cat4950731&masterId=cat000442&index=0&cmCat=

W powiekszeniu piekny widok na kule,maja one niewielkie otwory, w ktore wklada
              sie owiniete w bibule krysztaly. Raz w miesiacu kule nalezy zostawic na ok
              godzine w zaparowanej lazience zeby krysztaly ponownie nabraly mocy:)
              O.
              • rene.p Re: dziękuję:) 23.11.06, 14:11
                To co piszesz, Olesiu, brzmi olśniewjąco, ale ta cena ... :(
                • olesiam Re: dziękuję:) 23.11.06, 14:18
                  Ceny:
                  mala kula-255zl
                  srednia kula-390zl
                  duza kula-550zl
                  refill-160:), zawiera 50 gr ambry jak do sredniej kuli
              • benita5 Re: dziękuję:) 23.11.06, 15:05
                Przepiekne kule, ale wygladaja na zdjeciu jakby byly wykonane z drzewa rozanego.
                Milo byloby otrzymac taki prezent w kwieciste reliefy :))
      • benita5 Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 13:46
        Wspomniana kula ambrowa L'Artisana, to teraz przedmiot pozadania, a bynajmniej
        wzbudzil do tego stopnia ciekawosc, ze jestem ciekawa jak to wyglada w naturze.

U mnie w domu sie nie pali papierosow ... uzywam swieczek zapachowych o zapachu
        szarlotki, cynamonowych, roznych indyjskich kadzidelek i zima najczesciej
        kominkow zapachowych. Zakupilam kiedys na jarmarku dominikanskim posrebrzany
        podgrzewacz do kadzidel, ktory mozna ogrzewac tealight-ami...Nie wiem jak stara
        to rzecz, ale ma specjalna stozkowata, azurowa "czape" przez ktora uwalniaja sie
        zapachy ;)) i ochrania ponadto przed okopceniem...
        • vishnja Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 19:26
          Benita, jakie świeczki kupijesz?
          • benita5 Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 26.11.06, 14:07

vishnja napisała:

> Benita, jakie świeczki kupijesz?

Sorki, przeoczylam posta. Juz odpowiadam, kupuje rozniste, rozmaite.
            Spowodowane jest to tym, ze jak zuzyje zapasy i zachce ponowic zamowienie to
            czesto okazuje sie ze wprowadzono juz nowe wzory...tak wiec duze firmy sa
            stabilniejsze. No i takze piekniejsze designersko /Almi-decor, aromabar-dawne
            mydlo i pachnidlo/
            Jesli chodzi o firmy netowe kupowalam parokrotnie w mydlarni-cynamonowie, ale
            zmienili dostawce i tej najpierwszej super szarlotki juz nie ma w ofercie.
            Slyszalam rozne opinie na ich temat, jednak ja nigdy sie nie nacielam.
            Inny ulubiony bzowo-jasminowy kupuje w mydlandii... Kupowalam w mydlo i
            pachnidlo ale to stare dzieje...
            Niestety, tak jak wspomnialam nie kupuje co miesiac, a jak juz zloze
            zamowienie /zbieram zeby byla wieksza paczka/ to okazuje sie ze te
            przetestowane juz zostaly wyparte przez nowosci...:(( W ubieglym roku swietne
            swieczki wisniowo-miodowe kupilam w Albercie i to w dodatku za nieduze
            pieniadze...

• forevermore79 Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 13:44
      A ja polecam ta klasyczna ciekawostke:
      www.papierdarmenie.fr/EN/
      • sorbet Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 17:01
        A pomarańcze z goździkami?:-) był o tym długi wątek.
        • lune koniecznie :) 23.11.06, 17:32
          najprzyjemniejsza aromoterapia jaka znam :)

zapach pomaranczy i gozdzikow razem ; cudowne zajecie dla lapek (uwalniajace od
          stresu) i w nagrode : kula pomaranczowa najezona gozdzikami, ktora pachnie ...
          kilka lat :)

widzialam pomarancze w 'gozdzikowe' wzorki - ale moim zdaniem najpiekniejsze sa
          te, ktore 'pokrywa sie' gozdzikami gesciutko ; przypominaja egzotyczne 'cos' a
          pachna niebiansko ; poza tym sa piekna ozdoba (gdy ktos lubi ekologiczne
          akcenty); moga tez 'napachniac' garderoby i szafy (wystarczy wcisnac w
          pomarancze druciana petelka - zawiazac sznureczek i powiesic w szafie) ;
          oczywiscie - moga byc swietnym prezentem :)

zdarzylo mi sie kilka razy obdarowac przyjaciolki takimi 'gozdzikowymi
          pomaranczami'; umieszczalam je w mini-koszyczkach, na sianku, dokladalam jakis
          swiateczny akcent :)

zachecam :)

lune

ps. uwaga ! konieczne jest narzedzie do nakluwania skorki pomaranczy !
          wciskanie gozdzikow bez uprzedniego naklucia jest b.trudne ;
          • lune dodam jeszcze ze 23.11.06, 17:35
            nalezy sie nastawic na zakup przynajmniej 10 paczuszek gozdzikow :) wiele
            gozdzikow 'odpada' z uwagi na brak ogonkow ;

mozna tez nakluwac cytryny i mandarynki (ale tylko te ktore nie maja
            zbyt 'luznej' skorki) oraz grapefruity :) limonki sa strasznie twarde ...

lune
          • vishnja Re: koniecznie :) 23.11.06, 19:27
            genialne :)))
            na pewno wypróbuję ten rodzaj aromaterapii
        • rene.p Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 20:41
          A czy mogę prosic link do tego wątku?
          • rene.p Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 20:42
            To miało byc trochę wyżej. Chodzi mi o wątek o pomarańczach i goździkach.
            • lune Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 23.11.06, 21:25
              rene.p napisała:

> To miało byc trochę wyżej. Chodzi mi o wątek o pomarańczach i goździkach.

Watek jest pewnie zarchiwizowany ; dlatego pozwolilam sobie
              przypomniec 'techniczne strony' oraz pozachecac do tego naprawde przyjemnego
              przedswiatecznego (i nie tylko) rytualu :)

jesli masz pytania - moge 'doszczegolowic' :)

lune
              • rene.p Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 24.11.06, 10:46
                Lune,
                jako zupełny laik w tych sprawach pozwolę sobie zadać dwa pytania:
                przede wszystkim jak to możliwe żeby pomarańcza przetrwała kilka lat w stanie
                nienaruszonym tzn. nie zgniła?
                Skąd wziąść narzędzie do nakłuwania skórki pomarańczy? Czy to jest jakieś
                specjalne narzędzie?
                Przepraszam, jeżeli te pytania zabrzmiały głupio, ale kompletnie nie znam się
                na tym.
                • chatka_ Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 24.11.06, 15:58
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15707&w=49102145&v=2&s=0
                  Byla taki watek, ale to nie o ten Sorbetowi chodzilo, nie mam pojecia jak
                  tamtem znalezc...
                  • benita5 Znalazlam :))) 24.11.06, 19:57
                    Oto watek archiwalny ze szczegolowymi instrukcjami Lune:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15707&w=17479951&a=17479951&v=2&wv.x=1
                • lune rene.p :) 24.11.06, 21:57
                  poniewaz zarchiwizowany watek odszukala i wkleila Benita (dziekuje ! no no -
                  ale to dawno temu bylo :)) - i tam naprawde jest o wszystkim szczegolowo ;
                  moze tylko to 'narzedzie zbrodni' nie zostalo omowione ;

nie posiadam specjalnego 'nakluwacza' ; zerknij na rozne narzedzia do
                  majsterkowania i sprobuj znalezc cos co bedzie wygodnie trzymac i nie bedzie
                  toto robic za duzych dziur ; mozna i gwozdziem ale lapka boli :( wiec lepsze
                  byloby cos z uchwytem ;

lune
                  • rene.p lune :) 24.11.06, 22:12
                    Przeczytałam ten wątek i jest naprawdę cudny :) Tylko, że ja bym najchętniej
                    chciała dostac taką pomarańczową kulę w prezencie, bo jak sobie pomyślę o tej
                    całej pracy, którą trzeba włożyc w przygotowanie... Chociaż jeżeli miałabym
                    odpowiednią oprawę, o której wspominałaś (listopadowy spokojny wieczór plus
                    grzane wino), to może bym się skusiła :) A w perspektywie to wygląda tak:
                    ślęczenie w nocy, jak dzieci już pójdą spac... ;) No nie wiem czy dam radę.
                    Ale bardzo, bardzo mi się podoba ten pomysł.
                    • lune zacznij od 24.11.06, 22:21
                      malej pomaranczki :) takiego mikrusa zrobisz szybko :)
                      a poza tym - mozna to robic przez kilka 'wieczorow' ;

jesli masz chwilke na ogladanie czegos w TV lub sluchanie muzyki itd.- mozna
                      wtedy 'nakluwac' ; nie traci sie watku :)
                      Boze bron by to byla jakas udreka, sleczenie ... przeciez to ma byc
                      przyjemnosc !

lune
                      • rene.p Masz rację :) 24.11.06, 22:28
                        No to chyba spróbuję, bo strasznie mnie to kusi :)
    • twokids Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 24.11.06, 20:35
      skontaktuj się z nimi mają podłączane do prądu małe urządzenie do którego wkłada
      się różne zapachy i w całym mieszkaniu pachnie tym co sobie w danym momencie
      życzysz. O ile pamiętam to uradzenie ok. 150 zł a wkłady wystarczające na mieiąc
      ok. 30 zł
      www.aromamarketing.eu/
    • jakubur Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 25.11.06, 09:36
      Witam, wszystkich zainteresowanych fajnymi zapachami do domu i nie tylko
      zapraszam na www.be-fresh.eu - pozdrawiam.
      • kasia_t2 Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 25.11.06, 21:16
        Ku przypomnieniu jeszcze jeden zarchwizowany wątek o tym co spalają w domu
        forumowicze

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15707&w=34543275&a=34574732
        • groszek75 Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 27.11.06, 10:39
          Teraz są fajne kadzidełka z YR o zaapchu złotej vanilli, ale dla mnie nie
          pachna całkiem waniliowo, tylko tak jakos orientalnie. Za 8 kadzidelek dalam
          7,90, to chyba nie duzo do sprobowania.
          W ogole jest cala seria, zel pod prysznic, mydlo w plynie, krem do rąk, spray
          do pomieszczen, ale malutki.
    • vishnja Zrobiłam najeżona pomarańczę :) 27.11.06, 10:54
      Super!!! Zajęło mi to może ze 2 godziny. Fajnie wyszło, tylko mie mam pomysłu
      jak to przyozdobić, tzn chodzi mi o przywiązanie wstążki czy co tam jeszcze
      może być - mimo że przeczytałam wasze wskazówki. Muszę zobaczyć na własne
      oczy, może ktoś będzie tak miły i podeśle mi jakieś zdjątko?
      Aha dodam że goździki kupiłam w "leader price" i wszystkie prawie były całe,
      takze wystarczyło mi 1,5 paczki. A skórke przekłuwałam taką plastikową
      wykałączką.
      • olesiam Re: Zrobiłam najeżona pomarańczę :) 27.11.06, 11:25
        Takie pomarancze lubie powiesic pod lampa w kuchni lub koncach karniszy:)w tym
        celu nalezy cienkim drucikiem przekluc ja na wylot przez szypulki,przeciagnac
        sizalowy (lub inny) sznureczek, na dole zrobic petelke do zamocowania i
        zawiesic- tu juz wszelkie kokardki i ozdoby mozna zawiazac na gorze pomaranczki.
        Powodzenia;)
        O.
        • vishnja Re: Zrobiłam najeżona pomarańczę :) 27.11.06, 12:35
          Dzięki Olesiu, już mi trochę świta w głowie. Chciałabym taka pomarańczę dać
          komuś w prezencie i chcę ja przyozdobic jak najłaładniej :) , tylko że moja
          wyobraźnia plastyczno-techniczna pozostawia wiele do zyczenia :/
    • mathilde17 Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 28.11.06, 21:16
      Ja bardzo lubię kadzidełka z Occitane, używam tych stożkowatych. Pachną bardzo
      ładnie i intensywnie (najlepsze - mandarynkowe!). Widziałam i wąchałam też u
      nich ostatnio świeczki o zapachu deserów - np. tarta z jabłkami albo mus
      czekoladowy - upojne;).
    • zettrzy Re: Zapachy do domu. Co wybrać? 29.11.06, 23:31
      swieczki woskowe pieknie pachna woskiem, ale nie kupuj "yankee candles" bo te
      sa nasaczone jakims waniliami i bogwiczymjeszcze, caly sklep z takimi swiecami
      zajezdza starymi landrynkami
      co natomiast pachnie cudownie w mieszakaniu - surowe drewno sosny lub innego
      iglaka; niestety, w ciagu jakiegos miesiaca ten zapach zanika, wiec trzeba
      nabyc kolejny ladunek drewna i rozstawiac po katach
      eukaliptus tez niezle pachnie, ale cokolwiek aptekarsko, wiec go nie uzywam,
      ale znajoma ma zawsze jakis wieniec na scianie, albo pek galezi w wazie, i caly
      dom literalnie czuc
      zywe rosliny tez potrafia napachnic mieszkanie - jasmin, cytryna, wonna oliwka,
      ta ostatnia jest absolutnie przecudowna, ale niesamowicie trudno ja znalezc
    • wiolinka100 Zrobiłam pomarańczę-jezyka :) 06.12.06, 12:12
      Wczoraj ją zrobiłam, zajęło mi to 1,5 godziny, do nakłówania użyłam małego
      śrubokrętu :)
      Obiekt był średniej wielkości i zużyłam na niego aż 2,5 paczki gożdzików, bo
      większość była połamana :(
      Ale co za piękny zapach mnie dziś powitał w salonie!Warto było się pomęczyć :)
      Dziś zrobię kolejne, muszę tylko kupić goździków.

Lune dzięki za ten pomysł :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka