milena.borkowska 27.11.06, 12:28 Czy to oryginal ? Doradzcie, prosze. www.allegro.pl/item145598822_guerlain_aqua_allegoria_gentiana.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jollinka Re: AA Gentiana 27.11.06, 12:46 według mnie na mur! mam identyczną i nie słyszałam o podróbach AA Odpowiedz Link
milena.borkowska Re: AA Gentiana 27.11.06, 12:50 Chciałam kupić w ciemno, bo nie mam gdzie powąchać, a ze słyszenia (z forum) to moj zapach - cierpko-gorzki. Jeszcze jedno pytanie - jak sie utzrymuje na skórze ? Długotrwały ? Odpowiedz Link
jollinka Re: AA Gentiana 27.11.06, 12:55 raczej dobrze się trzyma a na mojej apaszce pachniał tydzień lub dwa :) Odpowiedz Link
rene.p Re: AA Gentiana 27.11.06, 12:50 Proszę o oświecenie :) Co to takiego - gencjana w perfumach? Zastanawiałam się już nad tym wcześniej, ale teraz nadarza się okazja, by zapytać. Mi osobiście gencjana kojarzy się tylko i wyłącznie z farmaceutykami. Odpowiedz Link
jollinka Re: AA Gentiana 27.11.06, 12:53 zapach dość osobliwy ale są na forum jego zagorzałe wielbicielki; dla mnie pachnie "kościołem" ale raczej nie kadzidłem chociaż kto wie... Odpowiedz Link
milena.borkowska Re: AA Gentiana 27.11.06, 12:55 Cholender, nie wiem czy się zdecydować...Powiadasz, że pachnie kościołem, niezbyt zachęcająco... Odpowiedz Link
jollinka Re: AA Gentiana 27.11.06, 13:00 różne były reakcje mojego otoczenia /mydło, bergamota, kościół/, każda z osób odbierała inaczej; mi przypomina jakieś zapachy z lat 80-tych może kobako a może evasion sama nie wiem; może ktoś odkupi na straganie jak ci się nie spodoba /w krakowie mogę zademonstrować/ Odpowiedz Link
milena.borkowska Re: AA Gentiana 27.11.06, 13:07 Moze lepiej zdecydowac sie na Pampelune ? Odpowiedz Link
jollinka Re: AA Gentiana 27.11.06, 13:11 niektóre osoby czuły gruszki których ja nie czułam, a pamplelune na pewno jest soczysty, cierpki i owocowy ale nie aż tak gorzki /dla mnie szczytem goryczy jest hiris hermesa ale to bardziej kwiatowo-warzywny zapach/ :))) Odpowiedz Link
milena.borkowska Re: AA Gentiana 27.11.06, 13:16 A nie jest to zapach naszych babc (Gentiana) ? Odpowiedz Link
jop Re: AA Gentiana 27.11.06, 14:19 No, Pamplelune to raczej pewniak. Mało znam osób, którym by się nie podobał. Gentiana jest dziwna. Ni to gorzka, ni to słodka, jakby owoce, ale nie całkiem. Jeśli kupujesz w ciemno, Pamplelune na pewno będzie bezpieczniejsza. Odpowiedz Link
mrouh Re: AA Gentiana 27.11.06, 18:02 Nie wiem, czy kupiłaś już, gdyby nie to, że zima idzie, to bym nabyła. Uwielbiam go na lato, leczy mnie zbólu głowy, orzeźwia, stawia na nogi. Z kościołem absolutnie mi się nie kojarzy, jest gorzki, cierpki, ale w przyjemny sposób. Za to w pamplelune nic ciekawego nie dostrzegam. Odpowiedz Link
milena.borkowska Re: AA Gentiana 28.11.06, 08:50 Dzieki za odpowiedzi, jeszcze nie kupilam, waham sie. Odpowiedz Link
milena.borkowska Re: AA Gentiana 28.11.06, 08:55 Ktos mi kiedyś powiedział, ze ten zapach pachnie starą babą :-) Odpowiedz Link
kasiulek Re: AA Gentiana 28.11.06, 09:31 milena.borkowska napisała: > Ktos mi kiedyś powiedział, ze ten zapach pachnie starą babą :-) Absolutnie nie! Jesli juz porownywac z czlowiekiem, to jest to zapach delikatnie meski, ale - mnie przynajmniej - kojarzacy sie odrobine z mlodym mezczyzna (nie chlopaczkiem!:-) W lecie jest jednym z moich ulubionych, swietnie orzezwia, nie meczy otoczenia i - co najwazniejsze:-) - jest rozpoznawalny jako "sliczny" przez mojego meza-alergika ze slabym wechem:-) Odpowiedz Link
milena.borkowska Re: AA Gentiana 28.11.06, 09:37 To mnie pocieszyłaś. Może sie skuszę w ciemno... Trwały jest ? Bo wiekszość zapachów Aqua Allegoria szybko sie ulatnia... Odpowiedz Link
kasiulek Re: AA Gentiana 28.11.06, 09:41 Akurat moje doswiadczenie z AA podpowiada mi cos odwrotnego - wszystkie zapachy, z ktorymi mialam do czynienia (Gentiana, Herba Fresca, Pamplelune, Lemon Fresca i Menthafolia) byly bardzo trwale. Odpowiedz Link
dixi Re: AA Gentiana 28.11.06, 10:43 zglasza sie jeszcze spozniona, acz zagorzala wielbicuelka gentiany :) to od paru lat moj zapach nr 1 na sezon wiosenno -letni, jedyny jak dotad zapach swiezy, a jednoczesnie niepowtarzalny, nie kojarzacy sie z typowymi "swiezuchami"; zgadzam sie z mrouh, ze posiada jakies wlasciwosci terapeutyczne, orzezwia w upaly i dodaje energii, a w zadnym kosciele nie wyczulam jak dotad zapachu gentiany; mialam tez okres fascynacji pamplelune, ale to juz przeszlosc, chyba wlasnie po poznaniu gentiany przestalam czuc w pamplelune jakakolwiek gorzka nute, aktualnie to dla mnie dosc pospolite cytrusy; Odpowiedz Link
dixi Re: AA Gentiana 28.11.06, 10:46 co do trwalosci, wg mnie gentiana wyroznia sie na korzysc z calej serii AA ; mimo, ze w sezonie nosze na okraglo, czuje ja przez caly dzien; Odpowiedz Link
jollinka Re: AA Gentiana 28.11.06, 11:13 kłaniam się po przerwie; widzisz jak różne potrafią być odczucia; dla mnie zdecydowanie pachnie kościołem zupełnie nie wiem dlaczego i identycznie odebrał gentianę syn koleżanki, której dałam się popachnić;-) myślę, że musisz zaryzykować i sprawdzić sama, a na straganie powinni być chętni w razie porażki Odpowiedz Link
kasiulek Re: AA Gentiana 28.11.06, 15:36 jollinka napisała: > myślę, że musisz > zaryzykować i sprawdzić sama, a na straganie powinni być chętni w razie porażki Np. ja:-) Odpowiedz Link
czarna_a Re: AA Gentiana 28.11.06, 17:19 ja bym na Twoim miejscu nie kupowała w ciemno. Sama lubię zakupy tego typu i niestety, mam już na swoim koncie sporo rozczarowań. Szkoda pieniędzy po prostu. Może któraś z forumek zaoferuje próbkę tego zapachu... Odpowiedz Link