siliana1 09.08.08, 13:45 w ktorych wodach sa wyraznie wyczuwalne warzywne nuty - bazylia, pomidor itd... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lune Re: warzywne nuty 09.08.08, 13:56 www.osmoz.com/fragrances/Haute-Couture-Brands/Marc-Jacobs/Splash-BASIL# nie wachalam - ale jesli uwierzyc opisowi 'zielony bazyliowy sorbet';) to Marc Jacobs Splash Basil ; bazylia jest w wielu meskich zapachach - ale pewnie nie zawsze wyraznie sie ja czuje ; wyrazne pomidory sa z pewnoscia w Les Belles Nina Ricci a najbardziej popularne perfumeryjne warzywo ... ogorek ? nie cierpie :( i czuje go zdecydowanie zbyt czesto ... prawie we wszystkich zapachach 'akwatycznych' lune Odpowiedz Link
siliana1 Re: warzywne nuty 09.08.08, 15:41 o rany, nawet nie wiedzialam, ze jest zapach typowo bazyliowy:) nie wiesz, czy on jest dostepny w polsce? a ja lubie warzywa, ogorka tez, choc on faktycznie najpowszechniejszy... Odpowiedz Link
forevermore79 Re: warzywne nuty 09.08.08, 13:57 Pare przykladow: - bazylia i liscie pomidora- klasyczne, zielone Les Belles Niny Ricci (tylko w internecie i zagranica) - czysta bazylia- Marc Jacobs Splash Basil - bazylia i cytrusy- Guerlain Aqua Allegoria Mandarine Basilic - bazylia, ziola- Eau de Campagne Sisley'a - seler w otoczce ziol- najnowszy Ogrod po Monsunie Hermesa - marchewkowa nuta jest takze w Hiris Hermesa, warzywnie moze kojarzyc sie tez Ogrod Nilowy, choc tam kroluje mango - echa selera- w klasycznej Arden Green Tea - marchewka, seler i cytrusy- AromaFit Lancome- juz wycofana, ale dostepna ciagle w sieci Odpowiedz Link
siliana1 Re: warzywne nuty 09.08.08, 15:42 ile przykladow:) z tego mam tylko nine, musze reszty poszukac. dzieki! Odpowiedz Link
lucapuka Re: warzywne nuty 09.08.08, 17:26 Bazylia i szparag jest też w "głowie" The Parfum Charlesa Jourdana, bardzo warzywnie pachniał mi Sculpture Nikosa no i imbirowo ( nie wiem, czy to podpada pod warzywo) BLV Bvlgari, które uwielbiam. Pomidorowe liście są w DKNY Donny Karan. Odpowiedz Link
heliamphora Re: warzywne nuty 09.08.08, 17:34 Dzongkha - wyraźnie czuję w niej zapach całego sklepu warzywnego, a szczególnie selera :) Odpowiedz Link
minniemouse Re: warzywne nuty 11.08.08, 08:59 Demeter ma jakies perfumy z czego jedne nazywaly sie Tomato: beautifulperfumes.com/women-s-d-demeter-fragrances---tomato.html czyli pomidor. a tu cala "biblioteka zapachow" www.demeterfragrance.com/Collection.aspx?CollectionID=8 klik na "select from drop down list" i otworza sie nazwy, leci alfabetycznie, jest i bazylia (basil) kwiat maryski (cannabis flower), seler (celery) kolendra (coriander) ogorek- (cucumber) i na pewno wiele innych. = link po ang... Minnie Odpowiedz Link
hispana Re: warzywne nuty 11.08.08, 09:23 swiezo roztarty lisc pomidora jest w Harissie CdG Odpowiedz Link
forevermore79 Re: warzywne nuty 11.08.08, 10:04 Welcome back! :-) No i nie sposob nie wspomniec o butikowym Hermes- Hermessence Paprika Brasil. Z drugiego bieguna- Yves Rocher mialo bazyliowe-pomidorowe i paprykowe linie mydel, ale to chyba edycja limitowana. Odpowiedz Link
siliana1 Re: warzywne nuty 11.08.08, 16:42 dziewczyny, czy wymieniane przez was perfumy sa dostepne w polsce? Odpowiedz Link
forevermore79 Re: warzywne nuty 11.08.08, 16:47 Protestuje po raz tysieczny w historii forum- jestem facetem :-) A z watku w Polsce znajdziesz: - Guerlaina AA - Jacobs Splash- powinien byc w wiekszych sephorach, ale nie wiem, czy Basil - Sisleya - wymienione Hermesy, procz Paprika Brasil - Green Tea - DKNY Harissa CdG- w butiku CdG na Mokotowskiej. Demeter i cala reszta- na allegro lub przez sklepy internetowe/straganik. Odpowiedz Link
siliana1 Re: warzywne nuty 12.08.08, 00:27 tym bardziej chyle czola za znajomosc zapachowa:) Odpowiedz Link
iron_sabbath owoc pomidora 12.08.08, 02:10 Hispano, ja w Harissie czuję nie liść, a owoc pomidora. Słodki, napchany soczystym miąższem, w towarzystwie czerwonej papryki, goździków i kardamonu. Liść pomidora, poza Les Belles, piękny jest w Tomatao Demeter. W Tomato Seeds tej samej firmy, mamy dla odmiany pomidorowe owoce. Z warzyw Demeter polecam szczególnie Celery (seler naciowy jak żyw!) i Fresh Ginger. Ogólnie warzywne zapachy Demeter są perfekcyjne. Czasem zbyt perfekcyjne, jak na perfumy. Demeter ma też w swojej ofercie (poza wszystkimi sałatami) perfumy o zapachu ziół (z bazylią włącznie). Podobne do Demeterowych, choć znacznie trwalsze na skórze (mimo braku spirytusu jako utrwalacza zapachu) liście pomidora znajdujemy w Memory od Kindness I Hate Perfume. Przyznaję, że na podstawie tego zapachu zaczęłam podejrzewać Brosiusa o to, że "uczynił" także i demeterowe Tomato. I jeszcze: pomidorowe liście w wersji złagodzonej i ocieplonej nieco to Verveine Heeley. Uwielbiam zapach liści pomidora! Dalej: - Chłodnikiem warzywnym pachnie na mnie Le Feu (dostanę ja po uszach za tę herezję!) - Nuta marchwi: poza Fleur d'Carotte l'Artisan parfumeur, wyraźna marchewka (taka świeża, prosto z ziemi, ledwo otrzepana) otwiera Zagorsk CdG, jest też wyczuwalna w Encre Noire Lalique. - W temacie marchwi nie sposób pominąć naszego, polskiego akcentu w świecie ekskluzywnych perfum. Skarb duetu Humiecki i Graef zawiera nutę marchewkowych nasion. Słabo wyczuwalną i dodaję tu Skarb raczej dla porządku. - Paprykę wyczuwam wyraźnie w Visit Azarro (delikatna, perfumeryjna, z nutką pieprzu) oraz oczywiście w Piment Brulant (ten sam nos, co Harissa, a jakże inna temperatura papryki). - Nutka selera wyczuwalna jest w Calamus CdG, jednak warzywnym bym tego zapachu nie nazwała. Podobnie jak mającej w składzie nasiona selera Green Tea E. Arden. - Warzywną zupką doprawioną świeżymi ziołami pachnie Mechant Loup (nieco podobne odczucie, choć znacznie słabsze wywołuje u mnie Dzongkha) - Sama bazylia jest obecna w wielu zapachach. Nieczęsto jednak "łapie" się w finalnej kompozycji taki warzywny kontekst, o jaki Ci chodzi. To dośc uniwersalne zioło. Jesli chcesz poprzyglądać się bazylii o perfumeryjnej urodzie polecam L'Eau de Kasaneka Menard, L'Eau de l'Artisan i oczywiście Aqua Allegoria Mandarine Basilic. Odpowiedz Link