mercin.brezan 08.07.07, 10:33 a Żagania brak :] dolnyslask.naszemiasto.pl/historie_dolnoslaskich_miast/ słowem nieistniejemy ani w świadomości dolnoślązaków ani mitomanii lubuskiej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cancro Re: Historie dolnośląskich miast 09.07.07, 07:54 Ano masz tu lustrzane odbicie "lubuskiego" myślenia. Nie ma już dziennikarzy z prawdziwego zdarzenia. W większości przypadków gazety zatrudniają chałturników na "umowę - zlecenia". Skończy taki jakieś liceum i myśli że za swoje wypociny zaraz "Pulitzera" dostanie. To chyba jedna z przyczyn utożsamiania krainy historycznej z jednostką administracyjną. Drugi to chyba to, że Gazeta nie chce wywoływać zadrażnień z "lubuszanami", choć GL ukazuje się w Głogowie i chyba też w Wolsztynie, które są poza województwem "za przeproszeniem" lubuskim. Wydaje mi się, że "Słowo Polskie- Gazeta Wrocławska" znalazłoby w Żaganiu i innych miastach swoich czytelników. Należałoby jednak stworzyć jakąś lokalną redakcję (np. w Bolesławcu), która wykazywałaby więcej zainteresowania lokalnymi problemami. Może kiedyś...? Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Historie dolnośląskich miast 09.07.07, 14:38 Słowo Polskie - Gazeta Wrocławska Polskie Radio Wrocław TVP Wrocław (z Faktami) te media moglyby się tym regionem zainteresować, więcej niż z okazji ćwiczeń poligonowych Żagań - Świętoszów Odpowiedz Link Zgłoś
bnq58 Re: Historie dolnośląskich miast 09.07.07, 14:36 Lubsko też niegdyś było bliżej Wrocławia, był nawet pociąg Wrocław Świebocki - Lubsko (z Zieloną Górą nigdy nie było bezpośredniego połączenia nie mówiąc już o Gorzowie - Wielkopolskim(?)! ) i do dziś stoją obok nieistniejących torów słupki kilometrowe liczone od Wrocławia. A! i jeszcze dziś mamy bezpośrednie połączenie autobusowe z Wrocławiem, a którego nigdy nie będziemy mieć z Gorzowem. No i jednak Lubsko było częścią Łużyc - bliżej Dolnego Śląska niż niejakiej "Ziemi Lubuskiej" gdzieś w okolicach Lubusza. I jeszcze taki drobiazg: w okresie przed reformą administracyjną podobno we Wrocławiu były rozpowszechniane pocztówki z mapą Dolnego Śląska i na nich Lubsko było na pewno, nie wiem jak Żagań bo nie widziałem takiej pocztówki, pisał o niej Magazyn Lubski w latach 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Historie dolnośląskich miast 09.07.07, 17:07 Ha! Ja specjalnie kopiłem sobie specjalny numer "polityki" poświęcony reformie administracyjnej. Według tzw. "wariantu 12" (miało być tylko 12 województw) I Lubsko i Żagań i Żary, ba! nawet "lubuska stolyca" miały być w dolnośląskim. Jak to się potoczyło później wiadomo. Tylko Koszalinowi nie udało sie uzyskać wojewódzkiego statusu. No i mamy to co mamy.:-( Odpowiedz Link Zgłoś
bnq58 Re: Historie dolnośląskich miast 09.07.07, 17:11 No i szkoda! a mogło być tak fajnie... ale czy ktoś wie, czy w przyszłości jest możliwy powrót do wariantu "12" Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Historie dolnośląskich miast 09.07.07, 17:57 Mam ten numer Polityki a jakże(projekty na 12 ale i 17 i bodaj 32 woj.), i pod wplywem tego tygodnika plakatowalem Żagań mapą 12 wojewodztw z tekstem "Dolnośląski Żagań" - niepomogło a ja za młody byłem (LO)na coś więcej. Wysyłałem ankiete do Gazety lubuskiej, głosując na dolnośląskie usytuowanie miasta, dzięki mnie (jakby poszperać w archiwum znalazłoby sie) duży odsetek mieszkańców południa ówczesnego wojewodztwa było za Wrocławiem. Baa ;) napisałem i wydrukowano nawet list do redakcji, ja oczywiście opowiadałem się za Wrocławiem, ktoś z 2 listu za lubuszczakowizną. Słowem robiłem co mogłem :] Jeśli zebrałoby się jakieś gremium można by jakieś lobby na rzecz dolnośląskosci stworzyć! Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Historie dolnośląskich miast 09.07.07, 18:51 www.fakty.com/ polecam plik z dzisiejszych Faktów, moze pojawi się dopiero jutro, ale w końcu ucho me usłyszało Żagań (choć znowu w materiale "wojskowym" o akcji 11 Dywizji Kawalerii Pancernej z Żagania - doprowadźmy do likwidacji obraźliwego w niej od niedawna przymiotnika "lubuska" - i urzędu miasta Żagania, dotyczącej pomocy 10 miesięcznej wnuczki tłumacza żołnierzy z Iraku.) Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Historie dolnośląskich miast 09.07.07, 18:53 plik do pobrania pod "Fakty-multimedia" Odpowiedz Link Zgłoś
bnq58 Re: Historie dolnośląskich miast 09.07.07, 20:10 A kiedy ja byłem w wojsku to był tu Dolnośląski Okręg Wojskowy (DOW) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos pierwsze słyszę 10.07.07, 12:00 bnq58 napisał: > A kiedy ja byłem w wojsku to był tu Dolnośląski Okręg Wojskowy (DOW) były 4 okręgi wojskowe (obecnie są dwa: Północny i Południowy): Śląski, Krakowski, Warszawski i Pomorski Dolnośląskiego OW jako żywo nigdy nie było Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: pierwsze słyszę 10.07.07, 14:42 kyos napisał: > kyos napisał: > były 4 okręgi wojskowe (obecnie są dwa: Północny i Południowy): > Śląski, Krakowski, Warszawski i Pomorski > > Dolnośląskiego OW jako żywo nigdy nie było Płonocnego i Południowego też nie! Panowie, sprawdzajcie u źródeł! www.sow.mil.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: pierwsze słyszę 11.07.07, 11:39 cancro napisał: > Płonocnego i Południowego też nie! oki, precyzyjniej w ramach programu "Armia 2012" 4 dotychczasowe OW mają zostać zastąpione przez 2, czyli Północny i Południowy brzmi lepiej ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: pierwsze słyszę 11.07.07, 14:19 kyos napisał: > oki, precyzyjniej > w ramach programu "Armia 2012" 4 dotychczasowe OW mają zostać zastąpione przez > 2, czyli Północny i Południowy > brzmi lepiej ? ;) Brzmi lepiej, tylko skąd szanowny kolega wziął to zdanie? Póki co okręgi (faktycznie dwa) nazywają się Ślaski OW i Pomorski OW :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: pierwsze słyszę 12.07.07, 11:10 cancro napisał: > tylko skąd szanowny kolega wziął to zdanie? z broszury MON o wojskach lądowych (chyba sprzed 5 lat) nie wiem, może rzeczywiście nazw już nie zmienią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Znalzałem 10.07.07, 11:12 tvp.pl/1687,20070709522419.strona# A co do zmiany nazwy, to proponuję, aby każdy komu na tym zależy wystosował list do dowódcy żagańskiej dywizji. Ja zrobię to niebawem! Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Dolny Śląsk od Brzegu po Żagań 09.07.07, 18:46 dla mnie może być :) mercin.brezan napisał: > słowem nieistniejemy > ani w świadomości dolnoślązaków problem tylko w tym że brak w ogóle "świadomości dolnośląskiej" czego najlepszym dowodem to coś co jest jego flagą :/ Wrocław(ianie) zresztą mało się interesuje swoimi satelitami i promuje głównie siebie (co pięknie wyjdzie przy przygotowaniach do Expo i Euro) trzeba siać, siać, siać ;7 Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Dolny Śląsk od Brzegu po Żagań 09.07.07, 18:55 tak powinno być, nie tylko że może być. Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Dolny Śląsk od Brzegu po Żagań 09.07.07, 23:13 powiem tak. gdyby nie to, że władze miasta związały sie z Zielną i Gorzowem to pewnie jakieś szanse by były na przeprowadzkę. w obecnej jednak sytuacji i dobrych układach w WFOŚ w Urzędzie Marszałkowskim i Wojewódzkim zmiana granic jest małoprawdopodobna. Powiem natomiast, że władze miasta odkręciły kranik z kasą, na razie kapie, ale jeszcze trochę i poleci większym strumieniem. tym bardziej, że vice burmistrz wydaje sie być odpowiednim człowiekiem na odpowiednim miejscu :D Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Dolny Śląsk od Brzegu po Żagań 10.07.07, 14:56 dj_dlugi napisał: > powiem tak. gdyby nie to, że władze miasta związały sie z Zielną i Gorzowem to > pewnie jakieś szanse by były na przeprowadzkę. pozostaje tylko pytanie czy te miasta "związały" sie równie mocno z Żaganiem ?! > w obecnej jednak sytuacji i > dobrych układach w WFOŚ w Urzędzie Marszałkowskim i Wojewódzkim zmiana granic > jest małoprawdopodobna. nic mi o tym niewiadomo? szczegóły , konkrety ?! > Powiem natomiast, że władze miasta odkręciły kranik z > kasą, na razie kapie, ale jeszcze trochę i poleci większym strumieniem. tym > bardziej, że vice burmistrz wydaje sie być odpowiednim człowiekiem na > odpowiednim miejscu :D vice burmistrz wydaje się - potwierdzam, jak na razie tylko wydaje się na niego kasę, wydaje pomysły a nam trzeba konkretnych działań! Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Dolny Śląsk od Brzegu po Żagań 10.07.07, 15:07 coś ja widzę ze kolega jest cięty na Władze miasta. a to nie dobrze. co do Burmistrza to się nie wypowiadam - mam o nim swoje negatywne zdanie. Jeśli chodzi o zastępcę burmistrza to wypowiedź kolegi nie jest na miejscu ;/ odkąd dr. Sługocki objął funkcję zastępcy (jakoś tak od lutego - tak mi się zdaje) w UM zaszły znaczące zmiany, uważam że jest to odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś