Dodaj do ulubionych

SZWEDZKA KUCHNIA???

18.01.14, 11:41
magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,15279177,Kuchnia_szwedzka___chron_sie_przed_zima.html
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 18.01.14, 22:41
      Polowa nieco dziwna...
      • pia.ed Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 20.01.14, 01:50
        Niby tradycyjne potrawy ... tylko "przedobrzone" ...

A To jak Ci się podoba?

"Szwedzi chętnie jadają kolację na ciepło. Wówczas na stole pojawia się ulubiona zapiekanka. Często jest to właśnie LACHSPUDDING, czasami Pokusa Janssona lub ziemniaki z wołowiną i ciemnym piwem po marynarsku" ...

Nie wiem czy to sie nazywa kolacja, bo przeciez jest "lunch" i "middag".
        A co to jest LACHSPUDDING?
        • teodor_jeske_choinski_1 Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 21.01.14, 12:53
          Szwedzi nie jadaja kolacji, a slowo kolacja - "supe' " wyszlo z uzycia.
          • pia.ed Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 21.01.14, 17:58
            teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> "Szwedzi nie jadają kolacji, a słowo kolacja - "supe' " wyszło z ożycia."

NO TO JAK ZWYKLE SIĘ ZGADZAMY ;)
            • teodor_jeske_choinski_1 Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 21.01.14, 19:43
              ...ale czasami jedza "kvällsmat"..
              • pia.ed Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 22.01.14, 01:33
                " LACHSPUDDING, Pokusa Janssona lub ziemniaki z wołowiną
                i ciemnym piwem po marynarsku" - jako kvällsmat?
                • teodor_jeske_choinski_1 Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 22.01.14, 12:09
                  to akurat nie... :-)
                  ale moze jakas "kvällsmacka"?
                  • pia.ed Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 22.01.14, 12:14
                    teodor_jeske_choinski_1 napisał:

> ale może jakaś "kvällsmacka"?

Tym razem STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ ... wiedziałam, ze mnie nie zawiedziesz.
                    • teodor_jeske_choinski_1 Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 22.01.14, 18:59
                      A sossie stalo Pia ze wpadlas w taka egzaltacje?
                      Lecisz na mnie?
                      :-))
                      • pia.ed Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 22.01.14, 20:32
                        teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> A sossie stalo Pia ze wpadlas w taka egzaltacje? Lecisz na mnie? :-))

Kanske ... om du är hetero ;)

• teodor_jeske_choinski_1 Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 22.01.14, 22:15
                          no jakzeby inaczej..
        • anita671 Re: SZWEDZKA KUCHNIA??? 10.02.14, 12:09
          pia.ed napisała:

> A co to jest LACHSPUDDING?

laxpudding mial byc:-)
          a sledzie nie na plasterach z jablek (nigdy tak nie widzilam, moze gdzies indziej na polnocy, nie wiem???) ale na knäckebröd jesli juz na czyms.
          No i kartofle na midsommar sa gotowane. Te na zdjeciu to hasselbackpotatis.
    • anita671 jesli juz jestesmy w temacie kulinarnym:-) 10.02.14, 12:26
      Co Wam nie pasuje, nie smakuje w szwedzkej kuchni?
      Mnie osobiscie blodpudding, nigdy nie jadlam i nie zjem, a nawet nie zrobie w domu, juz sama nazwa... chociaz moje dziecie urodzone w Szwecji uwielbia serwowane w szkole. Ja lubie polska kaszanke, ale to ...pudding nieeeee
      I nie przepadam za falukorv (w przeciwinstwie do dziecka), jadlam z 10 lat temu ostatni raz, kupuje dla corki ale sama nie zjem. 60 proc kött reszta.... hmm, nie chce tej reszty a smak nijaki.
      A co do kiszonych sledzi "surströmmning" tak wyszlo ze nie jadlam, moj szwagier Szwed tez nigdy nie jadl, moja kolezanka w pracy Szwedka tez nie. Sama tego nie kupie chociaz lubie ryby, a nie mialam okazji byc poczestowana tym ratytasem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka