lemoins 17.12.03, 20:13 Zdravo ! Zowem se Krzyś, chciałbym wiedzieć co znaczy hajde de ludujemo, i ja nie mam sna jer tebe ne ma tu dodirodim mi vrats lub coś w podobie, pozdrawiam pozdraw iz Lodz. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myf1 Prvi moj ispit :) 17.12.03, 21:31 ja nemam sna jer tebe nema-nie mogę spać, bo Ciebie nie ma hajde da ludujemo-(hmmm...)Chodź, powariujemy :) z ostatnim troche mam klopot, bo bardzo jest poprzekrecane. dodir=dotyk dodirnuti=dotknąć vratis=zwrócisz, przywrócisz ...może dotyk mi przywrócisz?? Velik Pozdrav Odpowiedz Link
lemoins Re: Zdravo! 18.12.03, 10:04 Zdravo, dziękuję za pomoc, uwielbiam muzykę chorwacką, a to słowa z pisenki Claudii Beni, z Eurowizjii 2003 lub z konkursu Dora Dubrovnik 2003 Odpowiedz Link
lemoins Re: Zdravo! 19.12.03, 15:35 Zdravo! Ta Severine to francuzka? Sa tylko strony po francusku...Lubię chorwacki pop, np. Mija Marina Barbinić (choć pochodzi z B&H), Claudia Beni, Doris Dragović, itd. A właśnie jest po chorwacku, wesołych świąt, szczęśliwego n.roku, choinka, mikołaj i to całe słownictwo chorwackie związane ze świętami Bożego narodzenia. Odpowiedz Link
lemoins Re: Zdravo! 19.12.03, 15:41 A jak jest iloma Pan (i ) językami mówi? Znam francuski (biegle) Czy zna pan (mówi po)... Odpowiedz Link
myf1 Re: Zdravo! 19.12.03, 15:55 Ta pani nie nazywa sie Severine tylko Severina. wesołych śiąt-veselog bozića szcz.n.roku-sretnoj novoj godini chionka-bor prezent-dar sw.Mikolaj-teoretycznie Sveti Nikola, ale raczej mowi sie Djed Mraz iloma jezykami pani mowi-koliko jezicima pricate? znam biegle francuski-znam dobro francuski Znate li/Govorite...(nazwa jezyka) pozdrawiam Odpowiedz Link
lemoins Hvala za pomoci 19.12.03, 16:44 Hvala Wam za pomoc, skąd tak Pani świetnie zna język chorwacki, czy jest może Pani filologiem, czy studentką filologii słowiańskiej ja jestem studentem filologii romańskiej na I roku :) Pozdrawiam w moim języku: Je vous remercie cordialement pour votre aide et je vous souhaite surtout de tres joyeux Noel et bonne anne 2004. :) Odpowiedz Link
myf1 Re: Hvala za pomoci 20.12.03, 08:28 Studiuję dopiero na 2 roku kroatystyki, ale zawsze miałam zamiłowanie do języków. Pozdrawiam Cię serdecznie i w razie problemów zapraszam Odpowiedz Link
pannaaleksandra Re: Hvala za pomoci 13.06.04, 22:48 ...obstaję przy hvala NA miast za:) i bić się będę! a co do rozdziału ex(?) serbo-chorwackiego na kroatystykę i serbistykę, to dorzucam jeszcze poczciwe (?) sveuciliste u gdanjsku:-) POZDRAV! Odpowiedz Link
lemoins oj 20.12.03, 09:05 oj, kroastyka...? To chyba bardzo ciężkie, aż mi mowę odjęło...a skąd w takim razie zamiłowanie do chorwackiego?!?! Pozdrawiam. Odpowiedz Link
lemoins Re: oj 20.12.03, 13:05 myf1 napisała: > KROATYSTYKA=FILOLOGIA CHORWACKA :) wow !!! Z moze też jest to w Łodzi??? Bo u nas tylko jest ogólnie f.słowiańska z niezbyt ciekawym słoweńskim i macedońskim, a co u Ciebie słychach? A jak zdobywasz książki do chorwackiego, jakie trzeba zdać egzaminy??? Mam tylko dość grube rozmówki chorwackie, a wnich trochę gramatyki, a czy byłaś może na ISTRII, prawda, ze tam jest pięknie? Odpowiedz Link
myf1 Re: oj 20.12.03, 14:00 z tego co sie orientuje slawistyka z j. chorwackim jest tylko w Krakowie, Katowicach, Warszawie i Poznaniu.Za to ten słoweński w Łodzi to może byc calkiem fajny kierunek.Slowenia tez jest bardzo ladna i przede wszystkim bogatsza. Poza tym jezyk jest prawie identyczny.Moich studiow nie nazwalabym raczej ciezkimi.Planuje za jakis czam, moze jeszcze w tym roku zdac dodatkowo na anglistyke, bo chorwacki w przyszlosci to chyba za malo :( na I roku bylo mnostwo niepotrzebnych egzaminow niestety, teraz jest lepiej -glownie literatura i jezykoznawstwo) z ksiazkami bardzo ciezko, glownie stosuje sie te do nauki chorwackiego w Chorwacji, kserujemy je od lektora. Z tego co wiem niedlugo ma sie ukazac jakas gramatyka.W Chorwacji kupilam sobie w tym roku wielki slownik polsko-chorwacki. Przejechalam Chorwacje wszerz i wzdluz, ale niestety nie dotarłam do najpiekniejszego ubrovnika.Istrie natomiast wspominam bardzo mile, ale najlepiej Zagrzeb za jego stołeczny klimat. Pozdrawiam Odpowiedz Link
krazybalkan Re: Zdravo! 12.02.04, 14:23 ne mam sna - nie moge zasnac (doslownie nie mam snu) jer tebe nema tu- bo ciebie nie ma tu da dodirnes mi vrat (chyba o to chodzi)- zebys dotknal moja szyje Odpowiedz Link
lecytyna Re: Zdravo! 27.04.04, 11:17 Witam wszystkich. Fajnie, że jest takie forum. Ja skończyłam filologie 'serbsko- chorwacką' we Wrocławiu - tam nie zostały te języki rozdzielone - profil serbski ale myślę, że rożnica niewielka, mogę Was zrozumieć a i Wy mnie nie wyrzucicie ;) Odpowiedz Link
myf1 Re: Zdravo! 27.04.04, 21:05 czesc, ja studiuje fil.chorwacka w katowicach,ale mysle o MU wlasnie we Wroclawiu, tez sie ciesze, ze zalozylam to forum, choc jest raczej rzedko odwiedzane :( jesli moge cie spytac, to co robisz teraz? i jak bylas ukierunkowana? literatura, jezykoznawstwo? ja jestem na jezykonzawstwie i zaluje ze nie ma u nas profilu kulturoznawczego. z czego pisalas prace? serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
lecytyna Re: Zdravo! 28.04.04, 23:09 witam, nie chciałam opowiadać co teraz robię żeby Cię nie dołować...;)) Ano szukam pracy - dość bezskutecznie.... Podobnie jak większość moich znajomych z grupy. Z tego co wiem, większość naucza angielskiego w przeróżnych szkołach (ja już mam ten etap "kariery" za sobą - nigdy więcej) (mój Boże!!! miej w swej opiece te biedne dzieci jeśli tacy "specjaliści" je nauczają angielskiego! ;)0 A ja byłam ukierunkowana na literaturę. Pracę pisałam z literatury również. Oooooops, zapomniałam tematu!!! coś - trzy religie (islam, chrześcijaństwo, judaizm) w "Moście na Drinie" Andrića i "Słowniku chazarskim" Pavića. Czytałaś "Słownik chazarski"?? Ale zakręcona lektura!!! Studia przyjemne, przyjemny pobyt na stypendium w Belgradzie, ale co teraz???;(:(:(:( pozdrav iz Vroclava :))) p.s. myślę, że jeśli NAPRAWDĘ i mocno jesteś zainteresowana dziedziną to powinnaś jednak szukać czegoś w swojej dziedzinie, zostać jakimś specjalistą czy coś...[ale mądrze mówię;)], mnie zabrakło tego "żaru" chyba:( Odpowiedz Link
myf1 Re: Zdravo! 13.05.04, 08:13 Przyznam, że mnie to jednak odrobinkę zdołowało :( Nie masz dostępu do gg? Bardzo by mi zależało na rozmowie z Toba, ponieważ myślałam nad 2 stopniem studiów właśnie we Wrocku. Jeśli możesz, javi se :) moje gg: 5494098 Pozdrav Odpowiedz Link
iw105 Re: Zdravo! 18.05.04, 12:02 witam ja też studiowalam we wroclawiu i byłam w grupie serbsko- chorwackiej i za żadne skarby nie moge sobie przypomnieć kto pisal o Moście na Drinie może to ktos znajomy ujawnij sie moze sie okaze ze bylismy raze m w grupie Odpowiedz Link
iw105 Re: Zdravo! 18.05.04, 12:06 Ja tez kończylam we Wocławiu nie rozdzielone języki w którym roku Pani kończyła może sie znamy???????? Odpowiedz Link
iw105 Re: Zdravo! 19.05.04, 09:10 Witam ponownie rownież kończyłam w 2001 roku czyli nie możliwe żebysmy sie nie znaly prace pisalam równiez z literatury Forsiranje romana rijeke, Kultura lażi Dubravki Ugreszic Pozdrawiam Irmina Odpowiedz Link
lecytyna Re: Zdravo! 19.05.04, 12:51 hahaha:D:D:D cześć Irmina :D:D co porabiasz teraz??? ja sie zabiję ;) :D:D:D Asia ;) Odpowiedz Link
iw105 Re: Zdravo! 19.05.04, 13:29 Czesc Asia wlasnie przeciez Ty pisałas o Andricu ale numer !!!!!!!!!!!! Ja co porabiam nic specjalnego po ukonczeniu naszego kierunku pracowalam w szkole uczylam niemca ale dosc to byl neki nesparazum pamietasz kto tak mowił !!!!????? haha Potem pół roku szukalam pracy w biurach turystycznych itp , a potem zaczelam prace na recepcji w hotelu w Ustce i tak to juz minąl rok, tak teraz mieszkam w Slupsku i tęsknie za Wrocławiem bardzo mocno,czasem przyjezdzaja do hotelu jacys połudnowcy ale oni juz sporo lat mieszkaja w Niemczech i to jedyny mój kontakt z serbsko - chorwackim , napisz koniecznie co u ciebie ja myslałam ze piszesz doktorat, a w ogóle co porabiają ludzie z grupy naszej przefajnej!! Velik pozdrav iz Słupska Odpowiedz Link
lecytyna Re: Zdravo! 19.05.04, 13:45 no cześć:), masz gg?? moj nr 3684290, ja nic nie robię, dołuję się, napisz mi maila to w mailu Ci napiszę wszystko co wiem ;) (gafcia@wp.pl) Odpowiedz Link
myf1 Re: Zdravo! 20.05.04, 11:20 to miłe, że się ludzie u mnie na forum spotykają :)))) Odpowiedz Link