zapalniczka-1 08.09.09, 20:54 Niedługo mam zostać chrzestną. Nigdy nie byłam na chrzcinach i nie wiem co wypada podarować dziecku z tej okazji. Czy powinnam dać też jakieś pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jemejska Re: Chrzest - co podarować? 08.09.09, 21:05 Może zloty łańcuszek? Raczej nie z krzyżykiem, niektórzy są uprzedzeni do krzyżyków, ale medalik, z grawerką z tyłu? np. z datą urodzin chrześniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
bumbula Re: Chrzest - co podarować? 08.09.09, 21:12 Polecałabym konsultację z rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
jemejska Re: Chrzest - co podarować? 08.09.09, 21:20 Powiem szczerze, że masz racje, ale... ale nie każdy rodzic powie, co chciałby dla swojego dzieciątka. Ja jestem w takiej sytuacji i chyba nie podsunęłabym chrzestnym pomysłów. Mnie najbardziej zależy, żeby byli aktywni w życiu mojego syna. No, ale oni o tym wiedzą. Wyjątkiem od tego jest, że rodziców dziecka znasz bardzo dobrze. Wtedy może Ci coś podsuną. Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka-1 Re: Chrzest - co podarować? 08.09.09, 21:25 Problem w tym, że rodzice nie bardzo potrafili mi powiedzieć, co chcieliby dla dziecka. Wstępnie ustaliliśmy, że pokryję koszt ubranka do chrztu. Ale zastanawiam się nad prezentem. Słyszałam, że powinno się dać też pieniądze, ale jakoś wydaje mi się to trochę niestosowne... Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail Re: Chrzest - co podarować? 08.09.09, 21:56 Zapalniczko-1 gdzie słyszałaś? Wogóle wiesz po co są rodzice chrzestni? Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka-1 Re: Chrzest - co podarować? 09.09.09, 16:37 gazetowy.mailu, mam Ci podać imiona i nazwiska osób, od których to słyszałam? Wiem po co są rodzice chrzestni, co nie oznacza, że nie mam prawa pytać co wypada podarować z okazji chrztu... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Chrzest - co podarować? 09.09.09, 17:00 Pieniądze rzeczywiście są raczej niestosowne, chyba że w formie akcji dobrej firmy czy czegoś w tym stylu - inwestycji na przyszłość. Zostań przy krzyżyku, to prezent na tyle kojarzony z rodzicami chrzestnymi, że nikt inny go nie kupi (chyba, że ojciec chrzestny ^_^) a jest to pamiątka prawdziwie związana z chrztem, wyciągana następnie i noszona przy okazji kolejnych sakramentów. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: Chrzest - co podarować? 08.09.09, 21:54 Zapytaj rodziców, może czegoś potrzebują dla malucha. Pieniędzy się raczej nie daje. Może jakiś album - moje pierwsze kroki, czy pametnik malucha gdzie się wkleja zdjęcia, zapisuje ważne daty. A może kocyk i coś jeszcze. Złoty łancuszek czy srebrny. Możliwości jest sporo. Poszukaj też wątków było kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
jemejska Re: Chrzest - co podarować? 08.09.09, 22:00 takie książki, naprawdę ładnie wydane można kupić w Biblosie. Mój synek taką dostał, ale jeszcze nie uzupełniłam. Pieniądze niby się daje, ale czy one trafią do dziecka? Nie wiem. A tego, że zapłaciłaś za ubranko nikt za 5 lat nie będzie pamiętał. Wydaje mi się, ze jakaś pamiątka TYLKO dla maleństwa Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Chrzest - co podarować? 09.09.09, 22:55 sama będę chrzestna na innym forum znalazłam tego linka bardzo ładne pamiątki. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mayer Re: Chrzest - co podarować? 09.09.09, 22:57 ew myślałam tez nad jakąś Biblia dla dzieci plus właśnie taki krzyżyk Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: Chrzest - co podarować? 10.09.09, 13:28 Kup Biblię dla dzieci, a do środka włóż ładną kartkę z dedykacją od Ciebie. Nie pisz po Biblii! Wydaje mi się, że jest to stosowny prezent. Łańcuszek (medalik) dałabym na komunię, takiemu małemu dziecku nie jest potrzebny. A do Biblii możesz dorzucić zabawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
redberry26 Re: Chrzest - co podarować? 10.09.09, 14:13 Ja tez miałam ten sam problem, zapytałam rodziców chrzestnych co im by sie przydało dla malutkiej i kupiłam dla niej siedzonko wraz ze stoliczkiem, trochę ubrań do chodzenia i ubranko na chrzest ( ale to podobno kupują rodzice). I książeczkę "Pamiątka chrztu" i wszyscy byli zadowoleni :) Odpowiedz Link Zgłoś
satancruz Re: Chrzest - co podarować? 10.09.09, 14:19 > Niedługo mam zostać chrzestną. Nigdy nie byłam na chrzcinach i nie > wiem co wypada podarować dziecku z tej okazji. Czy powinnam dać też > jakieś pieniądze? Proponuję duży pentagram z wpisaną głową kozła i wygrawerowaną liczbą 666. Powinno się spodobać. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Chrzest - co podarować? 10.09.09, 22:19 ja ubieram chrześniaka oraz kupiłam białą szatkę z haftem imienia dziecka i datą chrztu. Kupię jeszcze świecę. Chciałam jeszcze coś pamiątkowego i kupiłam medalik złoty. W sumie duży wydatek dlatego łańcuszka już nie kupiłam. Ale tak chciałam kupić to co kupiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Chrzest - co podarować? 10.09.09, 23:25 Matce spiralkę. Żeby to się nie powtórzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Chrzest - co podarować? 10.09.09, 23:32 Zapytaj rodziców, ale myślę, że akurat chrzestni nie powinni dawać kasy, tylko coś, co dziecko będzie miało na pamiątkę. Ja kupiłam chrześniakowi łańcuszek i przywieszkę-podkówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
wojakpl Re: Chrzest - co podarować? 10.09.09, 23:40 podaruj uniewrsalnie pieniondze. teraz dzieci szybko poznaja wartosc szmelcu, na pewno sie dzieciak ucieszy! Odpowiedz Link Zgłoś