pudelek09 16.11.09, 08:47 mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasnosciowe-jaka jest roznica? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoko0202 ale różnica w czym??? 16.11.09, 09:13 bo różnic jest mnóstwo sprawa podstawowa - i własność hipoteczna i spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu dają pełne prawo do danego mieszkania a o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 09:21 Do mieszkania własnościowego przypisany jest część gruntu pod domem. Muszą więc być uregulowane sprawy własności gruntu. W przypadku uregulowanego własnościowo i wytyczonego gruntu można spółdzielcze mieszkanie przekształcić w pełną własność wykupując od właściciela (najczęściej miasto lub spółdzielnia) grunt - muszą się na to jednak zgodzić wszyscy lokatorzy i z tym wnioskiem wystąpić do spółdzielni. Mieszkanie spółdzielcze własnościowe gruntu przypisanego nie ma i nie płaci się podatku od tego gruntu, ani dzierżawy za użytkowanie wieczyste - bo te opłaty ponosi spółdzielnia. Mieszkanie spółdzielcze własnościowe nie ma z automatu założonej księgi wieczystej - trzeba wystąpić o jej założenie. Przypisanie gruntu może być na zasadzie pełnej własności lub użytkowania wieczystego. W przypadku pełnej własności gruntu płaci się tylko podatek od gruntu do gminy. W przypadku użytkowania wieczystego płaci się nie tylko podatek gruntowy (w tym wypadku mniejszy), ale też opłatę za dzierżawę wieczystą gruntu. W przypadku np. katastrofy - zawalenia się budynku i pełnej własności właścicielowi pozostaje część gruntu po budynkiem, a przy spółdzielczej własności - nic oprócz ubezpieczenia, jeśli je wykupił. Przy sprzedaży i kupnie takich mieszkań nie ma różnicy. We wszystkich przypadkach wymagany jest akt notarialny i są wpisy w księdze wieczystej oraz istnieje możliwość obciążania hipoteki kredytem. Koszty notarialne i wpisu do sądowej księgi wieczystej są tańsze w przypadku mieszkania spółdzielczego. To tyle w skrócie. Kupujesz, czy sprzedajesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
nomya Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 10:01 No dobrze, jaka jest różnica w opłatach miesięcznych? Tzn. jeśli jest założona księga wieczysta to nie płaci się czynszu a tylko podatek, czy jak? Proszę mnie oświecić, bo akurat zastanawiamy się z mężem nad założeniem księgi wieczystej na spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
haalszka Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 10:15 oj widze ze tamt jest zupelnie niepojety.... Co ma czynsz do podatku.. Polecam poszukac w necie info, aby bardziej zrozumiec temat. a jak nie to zadzwonic do spoldzielni i wypytac jakas mila Pania. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko0202 Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 10:17 nomya napisała: > No dobrze, jaka jest różnica w opłatach miesięcznych? Tzn. jeśli jest założona księga wieczysta to nie płaci się czynszu a tylko podatek, czy jak? ????? skąd takie informacje? w mieszkaniu spółdzielczym własnościowym zawsze płaci się czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś
olka0306 Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 10:24 To, że założysz sobie KW na mieszkanie nie znaczy, że będziesz miała odrębną własność mieszkania, za założenie księgi płaci się ok. 300 zł i jest to opłata jednorazowa, jeśli myślicie o przekształceniu mieszkania w odrębną własność to radzę się pospieszyć bo ta ustawa ważna jest tylko do końca roku a nim podpisze się akt u notariusza troche to trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 10:24 nomya napisała: > No dobrze, jaka jest różnica w opłatach miesięcznych? Tzn. jeśli jest założona > księga wieczysta to nie płaci się czynszu a tylko podatek, czy jak? Proszę mnie > oświecić, bo akurat zastanawiamy się z mężem nad założeniem księgi wieczystej n > a > spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. -------------------------------------- W tym wypadku nie ma żadnej różnicy w opłatach czynszowych, bo te reguluje spółdzielnia. Księga na to nie ma żadnego wpływu. W przypadku wydzielenia całego budynku spod spółdzielni trzeba zawiązać wspólnotę i wtedy opłaty czynszowe z pewnością będą mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko0202 dla ścisłości: 16.11.09, 10:26 założenie księgi wieczystej do mieszkania spółdzielczego własnościowego nie oznacza 'oddzielenia' się od spółdzielni - mieszkanie wciąż znajduje się co do zasady w budynku stanowiącym własność spółdzielni, więc wciąż mieszkanie jest "obsługiwane" przez spółdzielnię, i do spółdzielni płaci się czynsz. teoretycznie, jeżeli wszystkie mieszkania w danym bloku mają księgi wieczyste i uregulowana jest sprawa gruntu, na którym stoi blok, istnieje możliwość 'odłączenia' się od spółdzielni, ale to przez CAŁY blok - i założenie własnej wspólnoty mieszkaniowej. ten cały pęd z zakładaniem ksiąg wieczystych do mieszkań spółdzielczych własnościowych wynika głównie z faktu, że w przypadku kupowania takiego mieszkania na kredyt, banki domagają się wpisania hipoteki w księdze wieczystej prowadzonej dla lokalu - jeżeli więc mieszkanie księgi nie posiada, to nowy nabywca musi księgę założyć; poza takimi przypadkami, właściciel mieszkania nie musi, lecz może założyć księgę wieczystą dla mieszkania spółdzielczego własnościowego, ale w zasadzie nie zmienia to statusu wobec spółdzielni, a już na pewno nie ma wpływu na czynsz Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: dla ścisłości: 16.11.09, 10:31 Tak jest. Samo założenie księgi wieczystej własnościowego mieszkania spółdzielczego dla samego założenia nie ma sensu. Robią to tylko ludzie, którzy chcą wziąć kredyt hipoteczny na np. jakiś inny obiekt i chcą obciążyć hipoteką swoje mieszkanie, albo biorą gotówkową pożyczkę hipoteczną (nie radzę!). Odpowiedz Link Zgłoś
yoko0202 dokładnie 16.11.09, 10:36 tylko wciąż nie wiemy po co pudelkowi te informacje - z innego postu wynika, że chce zdaje się rodziców wymeldować:-) Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: dokładnie 16.11.09, 10:43 yoko0202 napisała: > tylko wciąż nie wiemy po co pudelkowi te informacje - z innego postu wynika, że > chce zdaje się rodziców wymeldować:-) -------------------------- Kombinuje, żeby mniejszy czynsz płacić. Jedyne co może szybko zyskać to parę złotych za wywóz śmieci. Powinna szybciej się kąpać i to pod natryskiem oraz przykręcać grzejniki. Więcej zyska, niż na tej księdze. Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 Re: dokładnie 16.11.09, 15:29 A co wtym zlego,ze nie mam ochoty placic za kogos?za 1oo-120zl/mies wole dziecku cokolwiek kupic.Ja nie mam sobie nic do zarzucenia! Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: dokładnie 16.11.09, 15:39 pudelek09 napisała: > A co wtym zlego,ze nie mam ochoty placic za kogos?za 1oo-120zl/mies > wole dziecku cokolwiek kupic.Ja nie mam sobie nic do zarzucenia! ------------------------------ W którym miejscu napisałem, ze coś w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
velluto Re: dokładnie 19.11.09, 18:31 pudelek09 napisała: > A co wtym zlego,ze nie mam ochoty placic za kogos?za 1oo- 120zl/mies a co ma wspólnego meldunek z opłatami? wiele lat byłam zameldowana u rodziców, a czynszu za mnie nie płacili - wystarczy złożyć oświadczenie o ilości osób faktycznie zamieszkujących w lokalu Odpowiedz Link Zgłoś
nomya Re: dla ścisłości: 19.11.09, 18:21 Właśnie to chciałam wiedzieć jaki ma sens zakładanie księgi wieczystej dla własnościowego mieszkania spółdzielczego. Skoro to nic nie daje, to bezsens faktycznie. Kredytów pod hipotekę nie planuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 10:10 Chyba chodzilo o mieszkanie na wlasnosc i wlasnosciowe? Odpowiedz Link Zgłoś
pudelek09 Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 15:25 Z innego postu rzeczywiscie wynika ze chcialabym wymeldowac trzy osoby,zebym nie musiala nadal za nich placic.Zastanawiam sie rowniez nad zamiana tego mieszkania na wieksze(z doplata).Mam propozycje zamiany-moje jest wlasnosciowe,tamto wlasnosciowe spoldzielcze- dlatego pytalam o roznice.I jeszcze jedno-czy jakby doszlo do zamiany to wszyscy lokatorzy sa przemeldowani? Odpowiedz Link Zgłoś
krupniok_pl Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 15:38 pudelek09 napisała: I jeszcze jedno-czy jakby doszlo do zamiany to wszyscy lokatorzy sa przemeldowani? ----------------------------------- Nie ma czegoś takiego, jak "przemeldowanie" Ze starego mieszkania muszą się wszyscy wymeldować i będzie to zapisane w akcie notarialnym. Wymeldowanie następuje tuż przed sprzedażą lub później z zapisem terminu w akcie oświadczeniem pod karą o poddaniu się nakazowi. Na nowym mieszkaniu możesz meldować już kogo chcesz. Tylko dopilnuj, by tamci też się ze swojego mieszkania wymeldowali. Zaświadczenie dla notariusza o zameldowanych osobach wydaje w ciągu kilku dni urząd gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
velluto Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 19.11.09, 18:33 jak wyżej - żeby nie płacić za osoby zameldowane, które mieszkają gdzie indziej - składa się oświadczenie. Nikt normalny nie zamieni się na mieszkanie, gdzie są zameldowane jakiekolwiek osoby, notariusz też wymaga przedstawienia zaświadczenia, że w lokalu NIKT nie jest zameldowany. Odpowiedz Link Zgłoś
masher Re: Mieszkanie wlasnosciowe a spoldzielcze wlasno 16.11.09, 17:41 to proste, spoldzielcze wlasnosciowe- jestes czlonkiem spoldzielni i fizycznie nie jestes wlascicielem mieszkania z gruntem tylko spoldzielnia. od nowego roku, jesli do tego czasu nie bedzie przeksztalcone na wlasnosc odrebna z wydzielona czescia terenu, spoldzielnie moga sobie chciec krocie za przeksztalcenie. a wlasnosciwe, jestes wlascicielem wraz z czescia gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
masher ps. najlepiej poczytaj ustawy 16.11.09, 17:43 to sie wszystkiego dowiesz :] Odpowiedz Link Zgłoś