nolus 21.11.09, 16:21 uważacie, że status materialny wpływa na poglądy? jeżeli tak,to jak bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zolla78 Re: status materialny a poglądy 21.11.09, 17:15 Myślę, że trochę tak. Czasami negatywnie a czasami pozytywnie. Moim zdaniem, często, chociaż oczywiście nie zawsze, jest tak, że osoby bardziej zamożne, mają trochę szerszą wiedzę o świecie jako takim, potrzebę wolności w zakresie wyborów osobistych i to chyba powoduje, że jeżeli chodzi o kwestie społeczne to są bardziej tolerancyjni i częściej opowiedzą się za tzw. wolnym wyborem. Natomiast często jest to związane z dużo mniejszą tzw. wrażliwością społeczną. Ale pewnie można by też bronić poglądu przeciwnego? To pytanie jest związane z jakąś konkretną sytuacją? Odpowiedz Link Zgłoś
nanai11 Re: status materialny a poglądy 21.11.09, 17:21 Ma, to pewne Zależy jednak wiele od tego czy majątek zdobywa się własną pracą, czy sie go po prostu dostało z posagiem.Wiem że dobre zarobki dają siłe kobiecie, jest odważna, ryzykuje częściej, nie ma kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
otterly Re: status materialny a poglądy 21.11.09, 17:38 Osho, już nie pamiętam w której książce, napisał coś takiego, że biedny człowiek zastanawia się co włożyć do garnka, jak przetrwać, wykarmić dzieci etc. Bogaty natomiast ma to wszystko zapewnione i może zająć się rozwojem osobistym. Powierzchownie to stwierdzenie budzi sprzeciw, ale jak się dłużej zastanowię, wydaje mi się bardzo słuszne. W ogóle podoba mi się filozofia nieoddzielania życia materialnego od duchowego. Katolicy się zbuntują, ale prawda jest taka, że spokój finansowy pozwala na rozwój. Jasne, nie każdy umie wykorzystać szanse, która dają pieniądze, ale to już inna kwestia, jego karma. Odpowiedz Link Zgłoś