Dodaj do ulubionych

jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjnych?

IP: *.4web.pl 26.01.04, 13:39
ile z was łyka to świństwo,a ile liczy tylko na prezerwatywy?boje sie
zaczynać z tymi wszystkim hormonami,a z drugiej strony boje sie, że
prezerwatywa jest niewystarczajaca.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny 26.01.04, 13:41
      dobrze jest poznać swój cykl i wiedzieć, kiedy możliwe jest zajście w ciążę, a
      kiedy nie
    • owca tabletki 26.01.04, 13:48

przyjmuję tabletki od 10 lat - nie wdzę jak na razie 'zamiennika'
      przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych jest najskuteczniejszą metodą
      zapobiegania ciąży to fakt i jak na razie chyba nie mają konkurenta
      ale nie trzeba zapominać, że nie są one całkowicie obojętne dla organizmu kobiety
      jeśli decydujemy się na nie powinnyśmy regularnie robić badania: te podstawowe
      jaki i próby wątrobowe i krzepliwość krwi

jak zauważyłam tabletki antykoncepcyjne u wielu kobiet wpływają bardzo
      niekorzystnie na libido

pozdrawiam
      owca

_,,,٢ة إ ة٦,,,_
      • joasia1 Re: tabletki 26.01.04, 15:55
        > przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych jest najskuteczniejszą metodą
        > zapobiegania ciąży to fakt i jak na razie chyba nie mają konkurenta

Spirala i zastrzyk 3-miesieczny sa tak samo skuteczne a wygodniejsze.
        Zastrzyk 3-miesieczny mozna nawet stosowac w wypadkach gdzie ze wzgledu na stan
        zdrowia - np. przebyta operacje serca - tabletki nie sa dozwolone.
        • owca Re: tabletki 26.01.04, 15:56

w Polsce taki zastrzyk jest już zalegalizowany?
          jaka jest jego cena?

pozdrawiam
          owca

_,,,٢ة إ ة٦,,,_
          • Gość: JoP Re: tabletki IP: 213.17.128.* 26.01.04, 17:21
            Depo Provera jest dostępna w Polsce od dawna. Nie znam ceny, ale chyba nie jest
            to drogie.

Ma jednak znaczne wady:

- duża dawka hormonów w jednym rzucie
            - bardzo częste skutki uboczne (brak miesiączki, plamienia)
            - nie da się określić momentu, kiedy przestaje działać i po jakichś 2,5 m-ca
            nie wiadomo, czy jeszcze działa, czy już nie
            - jeśli pojawią się niemiłe środki uboczne, nie ma możliwości odstawienia,
            męczysz się, aż przestanie działać
        • Gość: kasia Re: tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 17:57
          kobiety ktore jescze nie byly w ciazy nie powinny urzywac spiralek, ale
          tabletki jak ajbardzej ja uwarzlam ze nie pwoinnam barc a teraz trzese portkami
          bo sadze ze jestem w ciazy. test z apteki pokazuje ze nie, ja nie mam okresu i
          mam nadzieje ze to tylko przez moj stres. wicec lukaj tabletki tonami!
          • joasia1 Re: tabletki 27.01.04, 04:51
            Gość portalu: kasia napisał(a):

> kobiety ktore jescze nie byly w ciazy nie powinny urzywac spiralek,

to mowila moja lekarka 20 lat temu
            a juz 10 lat temu ta sama lekarka polecila mi nowe spirale tzn. dla kobiet
            ktore nie maja dzieci.
    • Gość: renia Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: *.ath.spark.net.gr 26.01.04, 15:59
      Wiecie co? W ciaze wcale nie jest tak latwo zajsc jakby sie wydawalo, Jesli
      tylko nie przeszkadza od strony technicznej, to prezerwatywa jest
      wystarczajaca. Jeszcze nie spotkalam sie z sytuacja zeby pekla, przeciekla czy
      cos innego jeszcze sie stalo. I dla zdrowia jest zdecydowanie
      najbezpieczniejsza.
      • kiitek Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny 27.01.04, 09:03
        Gość portalu: renia napisał(a):

Jeszcze nie spotkalam sie z sytuacja zeby pekla, przeciekla czy
        > cos innego jeszcze sie stalo. I dla zdrowia jest zdecydowanie
        > najbezpieczniejsza.

Nie spotkałaś się z sytuacją,żeby pękła??To może uzywasz jakichś wyjątkowo
        wytrzymałych ...;)
      • Gość: ;) do reni ;) IP: 81.21.197.* 28.01.04, 10:28
        ja mam siostrzenice 8letnia i siostrzenca 2,5 letniego z prezerwatywy
        siostra ze wzgledów zdrowotnych nie moze brac tabletek, miala spirale ale wdal
        sie stan zapalny, zostaly jej tylko gumki i ciekawe kiedy sie dowiem o 3
        siostrzencze w drodze ;)
    • Gość: lilka Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 26.01.04, 16:51
      Trzy lata przyjmowałam cilest, niby wszystko było ok, lae jednak i cellilit i
      opucjnięcie i bolesne piersi i torbiele.Zmieniłam na harmonet ze względu na te
      ostanie i wytrzymałam tylko dwa cykle. Teraz uzywamy
      prezerwatywy+globulkę+mierzenie temperatury i obserowanie śluzu. I jest duuużo
      lepiej niż było z tabletkami, przede wszystkim mam ochotę na sex, nie mam
      uczucia suchości w pochwie, mniej puchnę. A z minusów- koniecznośc mierzenia
      temp. codziennie rano, chociaż dzięki temu moge sobie dłużej w ciepłym łóżeczku
      poleżec, trochę pogorszył mi się stan cery, przy jajaczkowaniu odczuwam dośc
      silny ból. A z nakładania prezerwatywy i z jej uzywania można sobie zrobić
      niezłą zabawę, spróbuj jak smakuje truskawkow albo bananowa Durexu.
      • wcalenietakimaly R& P 26.01.04, 17:18
        Ruja i porubstwo tylko w glowach.
      • gibki Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny 28.01.04, 11:47
        na krotka mete prezerwatywy moga byc, ale oslabiaja doznania, osobiscie jako
        facet nie przepadam za gumkami, poza tym jednak moment zakladania troche
        wytraca wszystko z ciaglosci (nawet jesli to jest w formie zabawy)
        ja tam jestem za sterylizacja - ale dlaczego nie moge podejmowac takiej
        decyzji w podobno wolnym kraju?
    • Gość: Pola Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: 213.199.204.* 26.01.04, 17:35
      Przez jakiś czas przyjmowałam pigułki. Niestety nie są one obojętne dla zdrowia
      i samopoczucia. Po pewnym czasie straciłam ochotę na seks. I co z tego, że
      mogliśmy zawsze i wszedzie skoro zupełnie mi sie nie chciało? Zdecydowałam się
      odstawić. Teraz opieramy sie wyłacznie na prezerwatywie. Poza tym obserwuje mój
      organizm, wiem kiedy mam owulację. I nareszcie dobrze się czuje.
    • Gość: akirka Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: *.dialup.telenergo.pl 26.01.04, 18:18
      skonczylam wlasnie kolejne opakowanie Marvelonu i postanowilam,ze na jakis
      czas przerwa,bo libido spadlo, zle sie czuje...do tego teraz jakos okres nie
      chce sie pojawic i juz sie martwie.co do prezerwatyw, to wlasnie powodem do
      stosowania tabl bylo to,ze juz 3 razy nam pekly, wiec zaufalabym obserwacji
      wlasnego ciala, mierzenie temp, no i gumka.
      • Gość: renia Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: *.ath.spark.net.gr 26.01.04, 22:01
        Jakich prezerwatyw uzywasz? tyle lat i jeszcze nigdy nam nic nie peklo. Ze
        znajomymi tez gadalam - nic. Czemu wam pekaja prezerwatywy? I to trzy razy -
        na przestrzeni jakiego czasu? Naprawde mnie to dziwi.
        • owca Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny 26.01.04, 22:03

może Reniu uprawiasz zbyt softowy seks? ;-)

pozdrawiam
          owca

_,,,٢ة إ ة٦,,,_
          • Gość: renia Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: *.ath.spark.net.gr 26.01.04, 22:06
            Nie wiem, czy zbyt. Nie_pekanie gumy to chyba jeden z warunkow jej, ze tak
            powiem, skutecznego dzialania. Po cholere zakladac gume, a potem tak ostro
            dawac, zeby z niej strzepy zostaly. Na takie jazdy to sie wybiera dni
            bezgumowe :)
            • Gość: Jaśmina Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 22:43
              Hihi, kiedyś czytałam, że tak naprawdę prezerwatywy się ZSUWAJĄ, ale to się
              głupio kojarzy natomiast "pękła" brzmi dumnie.
        • Gość: akirka Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: *.dialup.telenergo.pl 26.01.04, 22:55
          raczej uzywalam;)byly to Unimile.na przestrzeni moze pol roku, mnie tez to
          zdziwilo, ale tak sie jakos zdarzylo, cale szczescie,ze mielismy tyle
          rozsadku, zeby nie kochac sie w dni okoloowulacyjne;)moze niestety zalezalo to
          tez z malego doswiadczenia w uzywaniu.choc znajomym tez pekaly.
    • kiitek Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny 27.01.04, 09:01
      Gość portalu: Rena napisał(a):

> ile z was łyka to świństwo,a ile liczy tylko na prezerwatywy?boje sie
      > zaczynać z tymi wszystkim hormonami,a z drugiej strony boje sie, że
      > prezerwatywa jest niewystarczajaca.

Pisząc "to świństwo" to właściwie co masz na myśli?Skoro masz coś przeciwko
      pigułkom to po co w ogóle pytasz?Jak masz wątpliwości idź do lekarza a nie
      zasmiecaj forum.
      • Gość: Pola Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: 213.199.204.* 27.01.04, 18:10
        My stosujemy Durex i nigdy nas nie zawiodły.
        • Gość: wikc Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.01.04, 09:54
          od 11 lat biorę marvelon bez przerwy,wcześniej stosowaliśmy gumki i czym to
          się skończyło?? a no usunięciem ciąży.Zmądrzałam po szkodzie...
    • pajdeczka Re: jak lepiej:z czy bez tabletek antykoncepcyjny 28.01.04, 10:07
      Gość portalu: Rena napisał(a):

> ile z was łyka to świństwo,a ile liczy tylko na prezerwatywy?boje sie
      > zaczynać z tymi wszystkim hormonami,a z drugiej strony boje sie, że
      > prezerwatywa jest niewystarczajaca.

Ja liczę tylko na męża. Polecam:))))
    • luiza-w-ogrodzie Uczulenia na lateks 28.01.04, 10:54
      Wiele osob ma uczulenie na lateks i nie moga uzywac produktow z niego
      wykonanych: latesowych czepkow i okularow do plywania, niektorych prezerwatyw,
      rekawic do prac domowych.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie

><((((º>`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>¸.
      .·´¯`·.. ><((((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸.·´¯`·...¸><((((º>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka