Dodaj do ulubionych

Ile lat to jest "średni wiek" ??

IP: 217.11.134.* 02.02.04, 10:45
bo słysząc określenie "wiek średni" zawsze przychodzi mi na myśl
wyrażenie "wieki średnie" czy krótko mówiąc średniowiecze...
oczywiście wiem że to nie o to chodzi, to tylko taka dygresyjka była,
jednakowoż chcialbym dowiedzieć się, czy będac mniej więcej w środku
przedzialu wiekowego, jednostronnie domkniętego ង-30) osoba jest już w
wieku średnim według forumek, czyliż jeszcze zalicza sie do starszej
młodzieży, młodszych dorosłych, jeszcze niedojrzałych, już dojrzewających,
tudzież innej grupy o ktorej pojęcia nie mam ???
Pozdro, TeDe
Obserwuj wątek
    • pajdeczka Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? 02.02.04, 10:50
      U mężczyzn wiek średni to ok. 30-35 lat, u kobiet 40-45 lat.
      (Brałam pod uwagę średnią wieku umieralności mężczyzn i kobiet w Polsce).
      • Gość: TeDe Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? IP: 217.11.134.* 02.02.04, 10:55
        super, to jak jeszcze mi wyjaśnisz znaczenie sformułowań (podając przedział
        wiekowy) : być w kwiecie wieku, mieć swoje lata, podlotek, stare lata, to już
        wogóle będę wniebowstąpiony:)

czekam !!
        • kobbieta Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? 02.02.04, 11:03
          NIE> Definicja zawsze brzmiala: od 35
        • Gość: renia Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? IP: *.ath.spark.net.gr 02.02.04, 11:09
          Pozwole sobie ja Tobie to wyjasnic. Sredni wiek to ok 40 - 55 lat. w kwiecie
          wieku jest sie w oklicach 30, ma sie swoje lata powyzej 27 roku zycia,
          podlotek to mloda kobietka, taka ok 14 do 18 roku zycia, starosc jest
          wzgledna, ale na pewno powyzej 70 to juz jest starosc. Ktos kto umiera w wieku
          54 lat nie dozyl starosci, zmarl w srednim wieku. Mam nadzieje, ze bedziesz
          wniebowstapiony :)))
          • pajdeczka A wiesz TeDe co to wiek balzakowski?:))) 02.02.04, 11:18
            • Gość: renia albo ksztalty rubensowskie ? :) IP: *.ath.spark.net.gr 02.02.04, 11:19
              • Gość: TeDe Re: albo ksztalty rubensowskie ? :) IP: 217.11.134.* 02.02.04, 13:27
                kształty rubensowskie to są kształty takie jak ma, za przeproszeniem, posłanka
                Beger.

I kolor tycjanowski też wiem co to:))
            • Gość: TeDe Re: A wiesz TeDe co to wiek balzakowski?:))) IP: 217.11.134.* 02.02.04, 13:26
              wiek balzakowski to wiek XIX-ty:)) Honoriusz żył w latach 1799 - 1850.. wiem
              wiem, 50tka to jest jego wiek. Pewnie wyszedłem na ignoranta, ale ja tak tylko
              pytałem o te znaczenia lat, bo wktorymś tu wątku było coś o wieku średnim:)
              • pajdeczka Niestety TeDe 02.02.04, 13:55
                Gość portalu: TeDe napisał(a):

> wiek balzakowski to wiek XIX-ty:)) Honoriusz żył w latach 1799 - 1850.. wiem
                > wiem, 50tka to jest jego wiek.

Też tak kiedyś myślałam, ale to jest wiek ok. 35 lat:))))
        • pajdeczka Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? 02.02.04, 11:11
          Gość portalu: TeDe napisał(a):

> super, to jak jeszcze mi wyjaśnisz znaczenie sformułowań (podając przedział
          > wiekowy) : być w kwiecie wieku, mieć swoje lata, podlotek, stare lata, to już
          > wogóle będę wniebowstąpiony:)
          >
          > czekam !!

w kwiecie wieku - u kobiet 20-30 lat, u mężczyzn 30-40 lat
          mieć swoje lata - być do czegoś dojrzałym umysłowo, nie metrykalnie
          podlotek - nastolatek
          stare lata - po 70tce u kobiet, po 60tce umężczyzn, hihi
          • Gość: renia Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? IP: *.ath.spark.net.gr 02.02.04, 11:18
            Pajdeczka:

> mieć swoje lata - być do czegoś dojrzałym umysłowo, nie metrykalnie

Nie zgadzam sie. O dziecku 7 letnim nie powiesz, ze ma swoje lata, choc jest
            juz dojrzale np do tego, zeby pojsc do szkoly. Podobnie 11 latka jest juz
            dojrzala do uzasadnienia swojej decyzji w takiej czy innej kwestii, nie
            powiesz jednak o niej, ze ma swoje lata. Wiele osob zas ma sowje lata a jest
            kompletnie niedojrzalych do pewnych rzeczy. JEsli ktos nie dojrzeje nigdy np
            do odpowiedzialnosci za swoje slowa, czy za swoje dzieci, czy za prace, ktora
            wykonuje, to czy to oznacza, ze nie ma swoich lat? Powyzej 30 to osoba, ktora
            ma swoje lata niezaleznie od dojrzalosci umyslowej.
            • Gość: AniaWarszawa Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? IP: *.acn.pl 02.02.04, 13:36
              Tak naprawdę "średni wiek" nie istnieje.Mówimy,że jak masz tyle a tyle lat to
              to czy siamto.Zapytajcie 42-letnią kobietę czy czuje się kobietą w "średnim
              wieku"? Na pewno nie.Bo tylko ciało się starzeje a dusza jest wiecznie młoda.

Moja mama ma 40 lat i nie uważam,że jest w średnim wieku.Jest młoda,bo tak się
              czuje.Moja babcia ma 77 i też jest młoda duchem.

Czy zawsze musimy tak klasyfikować i wkładać do odpowiednich szufladek? Każdy
              ma tyle lat na ile się czuje.Ole!
    • Gość: chris Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? IP: *.icpnet.pl 02.02.04, 13:46
      zawsze wydawało mi się, że średni wiek to tak ok. 40, ale ostatnio dotarło do mnie że 40 lat to ma mój brat... a mi się zawsze wydawało, że on jest wciąż młody. Może jest:-) - chyba mi się ta granica średniego wieku przesunęla:-)))
      • pajdeczka Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? 02.02.04, 14:00
        Gość portalu: chris napisał(a):

> zawsze wydawało mi się, że średni wiek to tak ok. 40, ale ostatnio dotarło do
        mnie że 40 lat to ma mój brat... a mi się zawsze wydawało, że on jest wciąż
        młody.

Młodość mamy w glowie, nie na ciele:)))
    • mamalgosia Re: Ile lat to jest "średni wiek" ?? 02.02.04, 13:56
      45
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka